فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال چهارم شماره 13 (بهار 1394)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال چهارم شماره 13 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه سالاری، مسعود یزدان پناه، معصومه فروزانی، جعفر یعقوبی صفحات 1-23
    هدف از این پژوهش بررسی نیت و رفتار دامداران شهرستان سیرجان در رابطه با رفاه دام است. نمونه پژوهش از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد و با استفاده از روش پیمایش 144 نفر از دامداران شهرستان سیرجان استان کرمان مطالعه شدند. روایی و پایایی ابزار سنجش مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم انجام پذیرفت و سپس داده ها جمع آوری شد. نتایج پژوهش نشان داد متغیرهای مستقل تحقیق به ترتیب 46 درصد و 39 درصد تغییرات در نیت و رفتار دامداران را نسبت به رفاه دام تبیین می کنند. «انتظار نتیجه» مهم ترین متغیر در پیش بینی نیت و رفتار دامداران در رابطه با رفاه دام است. در نهایت، تحقیق پیشنهاد می کند با توجه به تاثیر نگرش دامداران در نیت آن ها می توان با نمایش فیلم، نصب پوستر و بازدید از دامداری های نمونه برای دامداران، نگرش آن ها را نسبت به رفاه دام های تحت مراقبت خود بهبود بخشید. همچنین با توجه به نقش درک دامداران از خودکارآمدی خویش برای رفاه دام، می توان جنبه های مختلف رفاه دام را برای دامداران ساده ساخت تا آن ها بتوانند با درک ساده بودن رفتارها رفاه دام های تحت مراقبت خود را بهبود بخشند. جهاد کشاورزی و تعاونی دامداران دو نهاد فعال در این بخش محسوب می شوند که می توانند با ارائه تسهیلات و امکانات به اعضای خود زمینه ساده سازی جنبه های مختلف رفاه دام را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: رفاه دام، نیت دامدار، رفتار دامدار
  • احمدرضا عمانی، عبدالعظیم پنبه زن صفحات 25-51
    هدف از این تحقیق ارزیابی حیطه شناختی اعضای تعاونی باغداران مرکبات شهرستان دزفول در زمینه روش آبیاری قطره ای بوده است. اعضای تعاونی باغداران این منطقه، شامل 1226 نفر، جامعه آماری را تشکیل دادند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 295 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی تعیین شدند. بر اساس مشخصات جامعه، روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شد. پس از تایید روایی ابزار تحقیق از طریق پانل متخصصان، به منظور تعیین پایایی پرسش نامه، تعداد 30 نسخه از آن توسط باغداران شهرستان شوشتر تکمیل و سپس با استفاده از نرم افزارSPSSمیزان ضریب آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی پرسش نامه محاسبه شد که ضرایب حاصل برای تمام بخش های پرسش نامه بالای 78/0 محاسبه گردید. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی همبستگی و تحلیلی از نوع علی ارتباطی است. بر اساس نتایج تحقیق، حدود2/29 درصد از باغداران مورد مطالعه از سطح حیطه شناختی بالا و بسیار بالایی در زمینه کاربرد سیستم آبیاری قطره ای برخوردار بودند. همچنین یافته های حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای میزان تماس های ترویجی، میزان سرمایه، میزان دسترسی به کانال های ارتباطی و منزلت اجتماعی باغداران مهم ترین متغیرهای مستقل موثر بر متغیر حیطه شناختی باغداران بوده و به طور تعاملی حدود 62 درصد تغییرات متغیر وابسته حیطه شناختی را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: حیطه شناختی، باغداران، آبیاری قطره ای
  • شکیبا مهدیان، امیرمظفر امینی، علی یوسفی صفحات 53-72
    این مطالعه به دنبال یافتن نمونه کاربردی از مدل سروکوال برای سنجش میزان رضایت مندی اعضا از کیفیت خدمات داخلی ارائه شده در شرکت های تعاونی تولید روستایی است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی فعال استان چهارمحال و بختیاری به تعداد 3715 نفر تشکیل داده اند که از میان آنان 160 نفر به روش نمونه گیری کاملا تصادفی به عنوان نمونه آماری تعیین شدند. این پژوهش به روش پیمایشی انجام گرفته و پرسش نامه ای جهت گردآوری داده ها تهیه شده است. به منظور بررسی روایی پرسش نامه از نظر استادان گروه توسعه روستایی دانشگاه صنعتی اصفهان و برای سنجش پایایی آن از پیش آزمون و ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شد که میانگین این ضریب 96/0 به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد مدل تطبیق یافته سروکوال ابزار مناسبی برای سنجش میزان رضایت مندی اعضا در شرکت های تعاونی تولید روستایی است. همچنین مطابق یافته ها، این شرکت ها تنها در بعد «اطمینان خاطر» توانسته اند انتظارات اعضا را برآورده سازند و در سایر ابعاد ناموفق عمل کرده اند. علاوه بر این، نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که تفاوت معنی داری بین سطح رضایت مندی افراد مورد مطالعه با ویژگی های فردی مختلف از جمله سن، سطح تحصیلات و سابقه عضویت وجود دارد.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی تولید روستایی، مدل سروکوال، کیفیت خدمات داخلی، رضایت مندی، استان چهارمحال و بختیاری
  • حمید انصاری، مهران جورابلو *، نصرالله پورافکاری، سیدعلی هاشمیان فر صفحات 73-98

    هدف این تحقیق پیمایشی بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت اعضای تعاونی های تولیدی کشاورزی و مقایسه آن با تعاونی های صنعتی در استان تهران است. به این منظور، داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای تعاونی های استان تهران یعنی16960 عضو بوده است. از میان این تعداد، 400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای برای پاسخ به پرسش نامه ها انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که میزان مشارکت در تعاونی های تولیدی استان تهران با میانگین 46 از 100 در حد پایین است. در مقام مقایسه، مشارکت در تعاونی های صنعتی با میانگین 52 بیشتر از مشارکت در تعاونی های کشاورزی با میانگین 37 است. میزان مشارکت اعضا در تعاونی ها به ترتیب با متغیرهای سرمایه اجتماعی، باورهای مشترک، آگاهی از اصول تعاونی، میزان ذهنیت وابسته به دولت (دولت گرایی) اعضای تعاونی، سود دریافتی از تعاونی و پایگاه اجتماعی اعضای تعاونی همبستگی معنی دار دارد. در کل، متغیرهای مذکور قادرند 39% تغییرات میزان مشارکت اعضای تعاونی های کشاورزی را پیش بینی کنند. گفتنی است از نظریه های مشارکت و سرمایه اجتماعی برای تبیین یافته ها استفاده شد.

    کلیدواژگان: مشارکت، سرمایه اجتماعی، تعاونی تولید کشاورزی، تعاونی تولید صنعتی، باورهای مشترک، آگاهی
  • آرزو شیرافکن، سید مهدی میردامادی، فرهاد لشگرآرا صفحات 99-120
    هدف کلی این تحقیق بررسی نقش فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT)[1] در توانمندسازی اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی زنان استان تهران است. این تحقیق از نوع تحقیق پیمایشی در قالب تحقیقات توصیفی و روش تحقیق بر حسب هدف از نوع کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه زنان عضو شرکت های تعاونی تولید روستایی استان تهران (835N=) را در برمی گیرد که از میان آنان بر اساس فرمول کوکران، 146 نفر به عنوان نمونه به کمک روش نمونه گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ 79/0 - 95/0 بود. با توجه به یافته های تحقیق، عواملی نظیر قابلیت دسترسی، قابلیت مشارکت، میزان آشنایی با فناوری های اطلاعات و ارتباطات، میزان دسترسی به این فناوری های و سن با 99% اطمینان رابطه معنی داری با متغیر توانمندسازی اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی زنان استان تهران داشتند. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای میزان آشنایی با فناوری های اطلاعات و ارتباطات و قابلیت دسترسی نقش مثبتی در میزان توانمندسازی اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی زنان استان تهران داشته و 6/55 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعات و ارتباطات، توانمندسازی، شرکت تعاونی
  • مسلم سواری، منا درانی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 119-138
    این پژوهش با هدف کلی واکاوی نقش تعاونی های تولید کشاورزی در دستیابی به توسعه پایدار در بخش کشاورزی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای تعاونی های فعال تولید بخش کشاورزی در سطح شهرستان کرج بود (1354N=) که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 168 نفر از آن ها برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (7/0α>). تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSSwin18 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد اعضای تعاونی های مورد مطالعه دانش بالایی از توسعه پایدار ندارند. همچنین بر پایه تحلیل عاملی، نقش تعاونی های تولید بخش کشاورزی در توسعه پایدار کشاورزی در عامل های بهبود و اصلاح نظام بهره برداری، حفاظت از منابع خاک و احیای اراضی مخروبه کشاورزی، افزایش درآمد و توان اقتصادی تولیدکنندگان، خودکفایی در تولید و امنیت غذایی، افزایش توان تولید بیولوژیک خاک و ارتقای تنوع زیستی، مدیریت و مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری های گیاهی، و حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع ژنتیک گیاهی و جانوری طبقه بندی شد. همچنین موانع توسعه پایدار در بخش کشاورزی نیز در عامل های اقتصادی - اجتماعی، زیربنایی، منابع طبیعی - زیست محیطی و تکنولوژیکی طبقه بندی گردید.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تعاونی های تولید، کشاورزی پایدار، کرج
  • سید قدرت الله حسینی، حسین مهدی زاده صفحات 139-154
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط میان روحیه کارآفرینی و پایبندی به اصول تعاون با موفقیت تعاونی های برتر تولید کشاورزی شهرستان دهلران بود. این تحقیق با توجه به هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی بود. نمونه آماری این تحقیق را 20 نفر از مدیران و کارشناسان 5 تعاونی برتر تولید کشاورزی شهرستان دهلران تشکیل دادند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه بسته استفاده شد. روایی محتوایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرسنجی از متخصصان و صاحب نظران در زمینه موضوع تایید گردید. برای سنجش پایایی ابزار تحقیق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که میانگین آن برای متغیرهای مطالعه 81/0 بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های میانگین و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. مطابق یافته ها، بین کنترل درونی، تحمل ابهام و تحمل فشار و سخت کوشی از ابعاد روحیه کارآفرینی و نیز میان اصول کنترل دموکراتیک، آموزش و اطلاع رسانی و توجه به جامعه از ابعاد پایبندی به اصول تعاون با موفقیت تعاونی ها ارتباط معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اصول تعاون، تعاونی های برتر تولید کشاورزی، شهرستان دهلران
|
  • F. Salari, M. Yazdanpanah, M. Forouzani, J. Yaghobi Pages 1-23
    The aim of this research was to investigate the stockmen’s intention and behavior toward animal welfare in Sirjan Township. The sample was selected through simple random sampling. A survey of stockmen’s (N= 144) was undertaken in Sirjan Township، Kerman province. The reliability and validity of the instrument were examined and approved، and then data was collected. The results of this study revealed that independent variables predicted nearly 0. 46 and 0. 39 variance of the stockmen’s intentions and behavior regarding animal welfare respectively. Moreover، outcome expectation was the most important variable in predicting the stockmen’s intentions and behavior regarding animal welfare. Finally، due to the positive effect of stockmen’s attitude on their intention، findings suggested that، by demonstrating educational films، using posters and visiting superlative dairy farms، it was possible to improve their attitude regarding their animal welfare. According to the impact of stockmen’s understanding of self-efficacy on achieving animal welfare، the study also suggested to simplify different aspects of animal welfare from perceptions of stockmen in order to see animal caring as easy. In this respect، Jihad-e-Keshavarzi organization and animal cooperation are two active institutes which can make this possible by providing different facilities and other possibilities for their members.
    Keywords: Animal Welfare, Stockmen's Intention, Stockmen's Behavior
  • A. Ommani, A. Panbezan Pages 25-51
    The purpose of this research was to assess the cognitive domain levels of cooperative members of citrus orchard owners of Dezful township toward drip irrigation method. The population included cooperative members of citrus orchard owners of Dezful Township (N= 1226). A random sample of gardeners was selected based on Krejcie and Morgan table (n=295). The sampling method of this research was random cluster sampling. To test the validity of the questionnaire، a panel of experts was used. Reliability of the instrument was examined by 30 copies of questionnaires that were distributed among citrus orchard owners of Shoushtar Township. The overall Crobbach Alpha was 0. 78. This research used an applied technique. A descriptive-correlational as well as causal relationship method was implemented. The results indicated that 29. 2 percent of gardeners had high cognitive domain. Stepwise regression analysis determined the extension contacts، capital، level of access to communication channels and social status variables and explained 62 percent changes of cognitive domain toward drip irrigation application.
    Keywords: Cognitive Domain, Gardeners, Drip Irrigation
  • Sh. Mahdian, A. M. Amini, A. Yousefi Pages 53-72
    This study aimed at assessing the satisfaction level of rural production cooperative members regarding internal service qualityby using SERVQUAL model. The statistical population of this research included 3715 members of rural production cooperatives of ChaharMahal and Bakhtiari Province. The sample included 160 individuals who were selected by random sampling method. Survey method was used، and a questionnaire was used to gather data. Faculty members of Isfahan Industrial University at Department of Rural Development validated the instrument. A pilot test was implemented. Cronbach’s alpha coefficient was used to measure reliability (0. 96). The results of this research revealed that the adjusted model of SERVQUAL was a suitable tool for measuring the members'' satisfaction of rural production cooperatives. Also، according to the results، these cooperatives had met the members'' expectations merely in confidence dimension respect، and regarding the other dimensions were unsuccessful. Moreover، the result of Kruskal-Wallis Test revealed that there was a significant difference between individual’s satisfaction level and their characteristics.
    Keywords: Rural Production Cooperatives, SERVQUAL Model, Internal Services Quality, Satisfaction, Chahar Mahal, Bakhtiari Province
  • H. Ansari, M. Jourablou, N. Pourafkari, A. Hashemianfar Pages 73-98

    This main purpose of this study was to investigate the factors that influence the participation in agricultural cooperatives and comparing with industrial cooperatives in Tehran province. Using survey method the data collected by administrating self- constructed questionnaire. The population of this study included all the members of the cooperatives in Tehran province 16،960. Using Multi-stage cluster sampling 400 members were randomly selected to answer the questionnaires. Findings indicated that the mean average of participation for all respondents were 46 on a scale from zero to hundred. Also، mean average of participation for members of agricultural cooperatives was 37. Also it was found that the social capital، the shared beliefs of members of cooperatives، the amount of dividends received from cooperatives، the amount of awareness from cooperative principles، the amount of mental dependence to state union and the social statues had significant relation with participation of all members of productive cooperatives. Also، regression analysis showed that all independent variables had significant effect on the variance of participation for all members of productive cooperatives with 39% coefficient. The results were explained by applying implications of sociological theories of participation and theories of social capital.

    Keywords: Participation, Social Capital, Agricultural Cooperatives, Industrial Cooperatives, Shared Beliefs, Awareness
  • A. Shirafkan, S. M. Mirdamadi, F. Lashgarara Pages 99-120
    The main purpose of this study was to investigate the role of information and communication technologies (ICTs (in empowering the members of production cooperatives rural women in Tehran Province. The research was a survey in the form of descriptive research (methodology was applied research based on the purpose and in terms of data collection was descriptive-correlation). The research population included all women members of rural production cooperatives in Tehran Province which had 835 members. According to Cochran formula، 146 people were selected by the use of simple random sampling with probability proportion. The main instrument was a questionnaire which its Cronbach''s alpha coefficient estimated between 0. 79-. 95. Thus، according to research findings there were significant relationship in 99% level among factors such as availability، reliability، collaboration، familiarity with information and communication technology، and the age with empowering rural women members of production cooperatives in Tehran Province. The regression results indicated that familiarity with ICT and accessibility had positive role on the level of empowering rural women members of production cooperatives and these variables explained 55. 6 % of the variance of the dependent variable.
    Keywords: Information, Communication Technologies, Empowerment, Cooperatives
  • M. Savari, M. Dorrani, H. Shabanali Fami Pages 119-138
    The objective of the present study was analysis of agricultural production cooperatives in achieving sustainable development in agriculture. The statistical population of the study consisted of active members of agricultural production cooperatives in Karaj city (N=1354). 168 individuals were selected using Cochran sampling formula. The main research instrument was a questionnaire that its validity was obtained by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach''s alpha coefficient (α>0. 7). The data were gathered at a given time in 2014. Data analysis was performed using the SPSSwin18. The results showed that components of the studied cooperatives do not have perfect knowledge regarding to sustainable development. Also، factor analysis classified the role of agricultural production cooperatives to reach sustainable development into some factors including improving the utilization system، soil conservation and restoration of the degraded agricultural lands، increasing income and economic ability of producers، self-sufficiency and food security، enhancing the biological production and biodiversity، management of plant pests and diseases، and conservation and sustainable use of plant and animal genetic resources. Besides، obstacles of sustainable development in the agricultural sector were classified into the Socio – economic، infrastructure، natural resources – environmental and technological factors.
    Keywords: sustainable development, Production Cooperatives, Agricultural Sustainable, Karaj
  • S. Gh Hosseini, H. Mahdizadeh Pages 139-154
    This study aimed at investigating the relationship between dehloran agricultural production cooperatives'' success and their managers’ entrepreneurial spirit and commitment to cooperation principles. It was an applied research interms of purpose and a descriptive research interms of data collection. Twenty managers of 5 top agricultural cooperatives in Dehloran were surveyed. Data were collected by using a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts and Cronbach alpha indicated its reliability acceptable (0. 81). Conducting spearman coefficient analysis، results revealed that there was a significant relationship between agricultural cooperatives success and the level of their managers’ “internal control” and “tolerance ambiguity” as well as their commitment to “democratic control”، “Education، training and information” and “concern for the community” principle of cooperation.
    Keywords: Entrepreneurship, Principles of Cooperation, Agricultural Cooperatives, Dehloran Township