فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال پنجم شماره 17 (بهار 1395)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال پنجم شماره 17 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر حسین علی بیگی، مهنا شاهمرادی* صفحات 1-32
    مطالعه حاضر با بهره جستن از پارادایم کیفی و نظریه بنیانی با هدف بررسی موانع داخلی و خارجی در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سازمانی تعاونی های مرغ تخم گذار استان کرمانشاه و ارائه راهکارهای مناسب در خصوص فعال سازی و توسعه این واحدهای تولیدی انجام گرفت. داده ها از طریق انجام مصاحبهعمیق و نیمه ساختارمند با مدیران عامل تعاونی ها و مسئولان اتحادیه مرغ تخم گذار در استان کرمانشاه جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده ازروشتحلیلمقایسهمداومبهشیوه استراووس و کوربین (1380) انجام شد. بر اساس یافته های تحقیق، عدم استفاده بهینه از ظرفیت تولید؛ نبود صنایع جانبی در استان؛ نوسان قیمتنهاده های مورد نیاز؛ نبود شبکه مناسب توزیع و فروش و سیستم خرید تضمینی تخم مرغ؛ دولتی بودن تصمیمات؛ تعدد مراجع تصمیم گیری و سیاست گذاری در صنعت طیور؛ نبود تشکلی مناسب و واحد جهت هدایت و حمایت از تولیدکنندگان مرغ و تخم مرغ و نبود ابزارهای لازم برای حمایت از صادرات تخم مرغ مهم ترین چالش های رودرروی تولید کنندگان تخم مرغ در استان کرمانشاه به شمار آمدند. براین اساس، مهم ترین راهکارها در کاهش مشکلات موجود در صنعت مرغداری استان عبارت بودند از: اصلاح و بهینه سازی ظرفیت های موجود در صنعت مرغداری؛ رفع مشکلات نقدینگی واحدهای مرغداری از طریق ارائه تسهیلات لازم توسط موسسات اعتباری و بانک ها؛ متمرکز نمودن مراکز تصمیم گیری، سیاست گذاری و حمایتی؛ ساماندهی نظام تامین نهاده های مورد نیاز و اختصاصمشوقصادراتی.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی مرغ تخم گذار، نظریه بنیانی، مدل پارادایمیک
  • خلیل کلانتری، رسول لوایی آدریانی* صفحات 33-51
    هدف اصلی این مقاله شناسایی و تبیین چالش های پیش روی شرکت های تعاونی تولید روستایی در ایران با استفاده از رویکرد نظریه بنیانی بود. در این تحقیق، به منظور جمع آوری داده ها با 34 نفر از کارشناسان و برنامه ریزان مربوط به بخش تعاونی تولید روستایی مصاحبه های عمیق انجام گرفت. معیار اصلی برای تعیین حجم نمونه نیل به نقطه اشباع نظری بود. تمامی افراد نمونه موردمطالعه با رویکرد هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. کدگذاری و تحلیل داده ها طی سه مرحله
    به انجام رسید و در نهایت، مدل پارادایمی چالش های پیش روی شرکت های تعاونی تولید روستایی
    در ایران شکل گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین چالش پیش روی شرکت های تعاونی،
    «سرمایه محوری» است که از «کمبود دانش و تجربه کاری» و «خلاهای قانونی» منبعث شده و منجر به ایجاد جریان «منفعت طلبی مفرط» در شرکت های تعاونی تولید روستایی گردیده است.
    کلیدواژگان: شرکت تعاونی تولید روستایی، تئوری داده بنیان، سرمایه
  • موسی اعظمی *، مختار بهادری قزلجه، مرجان سپه پناه صفحات 53-74
    مطالعه حاضر از نوع تحقیقات کاربردی بوده که با هدف بررسی نقش تعاونی ها در کاهش فقر مناطق روستایی انجام شده است. منطقه مورد مطالعه شهرستان فامنین در استان همدان و جامعه آماری تحقیق شامل مجموعه اعضای تعاونی های کشاورزی، خدماتی، صنعتی و چندمنظوره در این شهرستان به تعداد حدودا 130 نفر بود که به روش سرشماری همه آنها بررسی شدند. علاوه بر بررسی های اسنادی، به منظور جمع آوری اطلاعات، از روش میدانی با ابزار پرسش نامه ساختارمند استفاده شد. روایی و پایایی پرسش نامه به ترتیب براساس نظر پانل متخصصان موضوعی و آزمون آلفای کرونباخ( 88/0) تایید گردید. همچنین ابزار تجزیه وتحلیل پرسش نامه نرم افزار آماری SPSS22 بود که برای تحلیل داده های به دست آمده از ضریب تغییرات به منظور اولویت بندی عوامل تاثیرپذیر از مشارکت اعضا در فعالیت های شرکت تعاونی و نیز از تحلیل عاملی به منظور مشخص کردن مهم ترین عوامل در کاهش فقر استفاده شد. یافته ها نشان داد که مشارکت اعضا در تعاونی ها توانسته است در کل سبب افزایش درآمد و پس انداز خانوار روستایی، کاهش استفاده بی رویه از منابع روستایی، افزایش مسئولیت پذیری و اقتدار مردم محلی، افزایش آگاهی روستاییان، بهبود امکانات و محیط طبیعی روستا، افزایش بودجه دولتی، دسترسی به امکانات و خدمات عمومی و بهداشتی و آموزشی و در نهایت کاهش نسبی میزان فقر روستایی در منطقه مورد مطالعه شود.
    کلیدواژگان: فقر روستایی، تعاونی کشاورزی، مشارکت، شهرستان فامنین
  • کامبیز طالبی، یعقوب زاهدی آنباردان* صفحات 75-99
    اتخاذ راهبرد کارآفرینانه، موجب بهره وری کلیه عوامل تولید و ارتقای قابلیت های سازمانی و بهبود شاخص های رقابتی تعاونی ها می شود. در این تحقیق سعی شده است بر پایه تحقیقات نظری و میدانی و تاکید بر اثرگذاری راهبرد کارآفرینانه در افزایش رقابت پذیری تعاونی ها توجه فعالان بخش تعاون به این مهم جلب شود. بدین منظور تعداد 386 پرسش نامه از میان مدیران ارشد کلیه شرکت های تعاونی تولیدی در سطح ایران گردآوری شد که قابلیت تجزیه و تحلیل داشتند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس. نسخه 2 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین منابع و قابلیت های تعاونی ها و اتخاذ راهبرد کارآفرینانه ارتباط مثبت وجود دارد و راهبرد کارآفرینانه نیز تاثیر مثبت در رقابت پذیری تعاونی ها دارد. همچنین محیط رقابتی بر اتخاذ راهبرد کارآفرینانه و رقابت پذیری اثر معنادار دارد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، تعاونی های تولیدی، استراتژی کارآفرینانه
  • البرز محمدی، یعقوب زراعت کیش* صفحات 101-123
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر تولید و اشتغال زایی بنگاه های تعاونی کوچک و متوسط (زودبازده) بخش زراعی، باغی و کارخانه ای مرتبط با بخش کشاورزی و روستایی روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد و همچنین آسیب شناسی و تعیین مشکلات و چالش های پیش روی توسعه این بنگاه ها در راستای دستیابی به مهم ترین راهکارهای تسهیل خلق فرصت های کارآفرینی در این بنگاه ها بود. جامعه آماری تحقیق شامل 175 تعاونی کوچک و متوسط در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد بود که فعالیت های مرتبط با بخش زراعی ، باغی و کارخانه ای داشتند و از میان آنها 115 شرکت کوچک و متوسط بر اساس جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. این پژوهش با روش های آماری رگرسیونی و سایر آزمون های تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه گردآوری و با نرم افزار eviews و spss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به طور خلاصه نشان دادکه تعداد دفعات اخذ وام، تعداد بیشتر اقساط و سرمایه اولیه به صورت معناداری در موفقیت تعاونی ها در ایجاد اشتغال تاثیرگذارند. همچنین فرض برابری اهمیت مشکلات از دیدگاه پاسخگویان رد شد. به این ترتیب، چالش های مورد آزمون از دید پاسخگویان با درجات متفاوتی در جهت تضعیف بنگاه های زودبازده تاثیرگذار بودند. در این باره، مشکل نبود سیستم حمل و نقل و انبارداری مناسب بیشترین تاثیر را داشت و بعد از آن مشکل کمبود سرمایه اولیه و نقدینگی برای ادامه فعالیت و مشکل نبود تخصص و مهارت کافی در رتبه های بعدی قرار داشتند و کمترین تاثیر مربوط به مشکل نبود اطلاعات کافی در تولید و بازار بود.
    کلیدواژگان: اشتغال، اعتبارات، بنگاه های کوچک و متوسط، زراعی و باغی
  • زهرا گودرزی*، بهمن خسروی پور، مسعود برادران، منصور غنیان، نوذر منفرد صفحات 125-142
    هدف این پژوهش پیمایشی شناسایی عوامل آموزشی موثر بر کارآفرینی تعاونی های کشاورزی و همچنین سنجش میزان ابتکار و نوآوری شغلی و روحیه کارآفرینی مدیران و اعضای هیئت مدیره تعاونی های کشاورزی موفق استان خوزستان (شهرهای اهواز و دزفول) بود. جامعه آماری را 100 تعاونی کشاورزی فعال در شهرستان های اهواز و دزفول در برگرفتند و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 80 تعاونی تعیین شد که از هر شرکت دو نفر از مدیران و اعضای هیئت مدیره (در مجموع 160 نفر) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه و مصاحبه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 16SPSS استفاده شد. روایی ابزار تحقیق با نظر کارشناسان و استادان دانشگاه تایید گردید و پایایی آن با استفاده از پایلوت تست، که در تعاونی های روستایی شهرستان اهواز انجام گرفت، تایید شد. آلفای کرونباخ برای عوامل آموزشی و فنی 85/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که میزان ابتکار و نوآوری شغلی و نیز روحیه کارآفرینی در موفقیت تعاونی ها دارای اهمیت زیادی بودند. از میان متغیرهای آموزشی و فنی موثر بر موفقیت تعاونی ها، مهارت های فنی مدیران تعاونی، تحصیلات مدیران، مهارت های فنی و تخصصی هیئت مدیره و تحصیلات اعضا به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تعاونی، کشاورزی، عوامل فنی و آموزشی
  • روح الله کهن هوش نژاد*، بیژن عبدی صفحات 143-174
    اقتصاد مقاومتی، به عنوان راهبرد اصلی اقتصادی در دهه عدالت و پیشرفت، الزاماتی دارد که مردمی کردن اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت از مهم ترین آنها در بلندمدت هستند. ماهیت اقتصاد تعاونی به گونه ای است که با تکیه بر سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی و تامین سرمایه مالی از پس اندازهای خرد، به تحقق الزامات اقتصاد مقاومتی از طریق اهرم های مقاوم ساز خود یعنی فعالیت اقتصادی و ارزش آفرینی در بعد خرد و کلان، کارآفرینی و توزیع عادلانه درآمد و ثروت کمک شایانی می کند. اگرچه براساس سیاست های کلی اصل 44، بخش تعاون می بایست به سهمی 25 درصدی از اقتصاد ملی تا پایان سال 1394 دست می یافت، شواهد نشان می دهد که سهم این بخش اختلاف قابل توجهی با هدف تعیین شده دارد. علت این مسئله ریشه در ضعف های ساختاری و نیز محقق نشدن مزایا و مشوق های قانونی مندرج در ابلاغیه مقام معظم رهبری داشته است و لزوم توجه سریع مسئولان امر را می طلبد. بر این اساس، در مقاله حاضر ابتدا به مفهوم اقتصاد مقاومتی پرداخته می شود، سپس با مطالعه ابعاد اقتصاد بخش تعاون، انطباق کارکردهای این بخش با الزامات اقتصاد مقاومتی بررسی و در قالب یک مدل مفهومی نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: تعاونی ها، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ایران، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
|
  • Ah Ali Beygi, M. Shahmoradi * Pages 1-32
    This qualitative study was implemented using Grounded Theory to evaluate internal and external barriers of laying hens cooperatives in economic, social, cultural and organizational aspects and to determine appropriate solutions to the activation and development of these production units in Kermanshah Province. Data were collected through deep and semi-structured interviews with executives of cooperatives and union officials of laying hens. The data analysis was implemented using the constant comparative in a manner of Astraus and Corbin. Based on the findings, the most important challenges of egg producers are lack of efficient use of production capacity, lack of sub-industries in Kermanshah Province, fluctuations in the price of needed inputs, not suitable network for sales and distribution, lack of egg guaranteed purchase system, decisions of the government, lots of decision-making and policy-making bodies in the poultry industry, lack of organization for conducting and supporting egg producers and the absence of the tools necessary to support the export of eggs. The most important strategies for reducing problems in the poultry industry were improving the capacity of the poultry industry, resolving credit deficiency of poultry units by providing necessary liquidity by credit institutions and banks, centralization of decision-making, policy and advocacy; regulation of input provision system, and export incentives.
    Keywords: Cooperation, Cooperation laying hens, Grounded Theory, Paradigm model
  • Kh Kalantari, R. Lavaeiazarbani * Pages 33-51
    The main purpose of this paper was to identify and explain the challenges faced by the Iranian rural production cooperatives, based on a grounded theory paradigm. In this research, in order to collect data, 34 experts and planners views were gained by the use of deep interview technique. The main criterion for determining the sample size was set to achieve theoretical saturation point. All subjects were selected by the use of purposive and the snowball sampling method. Coding and data analysis were performed in three steps based on paradigmatic model of forthcoming challenges in the cooperative. The results showed that the most important challenge which cooperatives were faced with them included, "core capital”, “lack of knowledge and experience" and "legal gaps" which caused to leading to the creation of "excessive self-interest" in the rural production cooperatives in Iran.
    Keywords: rural production cooperatives, grounded theory, Capital
  • M. Azami *, M. Bahadoori, M. Sepahpanah Pages 53-74
    This was an applied research aiming to study the role of cooperatives in reducing rural poverty. The area of study was Famenin district in Hamedan province and the population included all the members of three kinds of rural cooperatives i.e. agriculture, servicing, and industrial cooperatives. The studied sample group consisted of 130 members of the cooperatives in the study area. In addition to a deep documentary review, the main instrument for collecting necessary data and information from the field was a questionnaire that its validity was confirmed by a panel of experts. Also, its reliability was gained using Cronbach's alpha coefficient (α= 0/88). For analysis of the collected data SPSS22 software was used to analyze Coeffient variance and factor analysis in order to classify factors affecting from people’s participation in cooperative activities. Results showed that members’ participation had increased the amount of household saving, increased responsibility, improved village infrastructure, increased budget, accessed to educational and health availabilities, and reduced poverty in the study area.
    Keywords: rural poverty, agricultural cooperative, participation, Famenin County
  • K. Talebi, Y. Zahedianbardan* Pages 75-99
    Applying the entrepreneurial strategy ensures the improvement of competitiveness indexes among all other production factors, so that, in this research we intended to draw thee cooperative sector managers intentions to this important issue by the means of studying academic literatures and filed study. In this study, 386 questionnaires gathered among the senior managers of all production co-operatives in Iran which was reliable for analysis. Data were analyzed through structural equation modelling methodology by the use of the Smart Pls.2 software. The results showed there was a positive relation between the resources and capabilities of cooperatives and their entrepreneurial strategy, and also, there was a positive relationship between entrepreneurial strategy and competitiveness of cooperatives. Finally, the competitive environment had a significant impact on competitiveness and entrepreneurial strategies.
    Keywords: Competitiveness, production cooperatives, entrepreneurial strategy
  • A. Mohamadi, Y. Zraatkish* Pages 101-123
    The purpose of this study was to investigate factors effecting job creation and pathology problems facing small and medium enterprises sectors, farming, and industry and creating entrepreneurial opportunities in rural areas of the province. The population of the study included 115 small and medium enterprises related both to the farming and industries in the province. The sample according to the method of Morgan and krejcie were randomly selected. The research method in this Regression Test and analytic research was based on library studies and data were collected by means of asking questions and also is analyzed by Eviews and Spss software. According to the results, the number of loans, more installments and initial capital significantly affected the success of cooperatives in creating jobs. Tested problems and challenges with different scores were effective on weakening the development of the SMEs. The problem of transportation system with a (M= 5.42) possessed the maximum effects and Lack of liquidity to continue operating and inadequate information on production and markets in sequence with (M=5.13) and (M=5.02) were in the next ranks and the minimum effect based on their view was related to the inadequate information on production and markets with the average (M=2.65).
    Keywords: Jobs, Credits, Small, Medium Enterprises, Agronomy, Horticultural Sector
  • Z. Goodarzi *, B. Khosravipoor, M. Baradaran, M. Gheniyan, N. Monfared Pages 125-142
    The role of education in promoting culture of entrepreneurship in agricultural sectors is important. The purpose of this survey was to identify educational factors influencing entrepreneurship of agricultural cooperatives, evaluation of creativity and job innovation and entrepreneurial spirit of Khuzestan cooperatives managers (Ahvaz and Dezful). The population consisted of 100 agricultural cooperatives and Samples were 80 agricultural cooperatives in Khuzestan with using Krejcie and Morgan Table. Then 2 managers and board of directors for each cooperative (totally 160) were selected. Data collected by a questionnaire and personal interview. For analyzing data SPSS (16) was used. Validity of the questionnaires has been confirmed by faculty members and experts. Its reliability confirmed by using of pilot test in Ahvaz rural cooperatives. Cronbach's Alpha value was reported for technical and educational factors as 0.85 percent. Result indicated that education level of members and Implementation of educational courses with entrepreneurship target, rate of creativity and job innovation and entrepreneur spirit were important in cooperative’s success. Technical skills of manager, educational level, board of director’s professional and technical skills had most importance respectively.
    Keywords: Entrepreneurship, Cooperative, Agriculture, Educational, Technical Factors
  • R. Koohanhooshnejad*, B. Abdi Pages 143-174
    Resistance economy as a main economic strategy in decade of justice and progress has its requirements. Peoplization of the economy and reducing the dependency to oil revenues are the main pillars of Resistance economy in the long run. It seems that cooperative economy on the basis of human and social capital and providing financial capital through micro savings can help to the fulfillment of requirements of resistance economy via its leverages: economic activities and value-creation in micro and macro levels, entrepreneurship and just distribution of wealth and revenues. According to general policies of Article 44, cooperative sector have to occupy 25 percent of GDP. However, the evidences show that there is a huge gap in this regard. Structural weaknesses as well as failure to fulfill the projected incentives communicated by the Supreme Leader are the main reasons of this problem and it requires the immediate attention of authorities.
    Keywords: Cooperatives, Resistance Economy, Iran Economy, Human Capital, Social Capital