فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال ششم شماره 21 (بهار 1396)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال ششم شماره 21 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه ریاحی، عنایت عباسی*، محمد چیذری صفحات 1-27
    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزشی دوره های تک پودمانی مهارتی علمی- کاربردی کشاورزی در تعاونی های روستایی زنان استان تهران به روش پیمایشی انجام گرفت.تحقیق از نوع توصیفی بود و جامعه آماری آن را اعضای تعاونی های روستایی زنان استان تهران و کارشناسان مربوطه تشکیل دادند. با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان(1970) و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب تعداد 150 نفر از زنان دارای حداقل مدرک دیپلم عضو تعاونی انتخاب شدند. با توجه به محدودیت تعداد کارشناسان، همه 30 کارشناس در مطالعه شرکت داده شدند. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت: نخست نیازهای آموزشی زنان از دیدگاه خودشان با استفاده از پرسش نامه مبتنی بر مدل بوریچ مشخص شد که نتایج نشان داد 17 نیاز آموزشی بالاترین اولویت را داشتند و سه اولویت اول به ترتیب، رایانه و اینترنت، شیوه های نوین بسته بندی و کارآفرینی و خوداشتغالی بودند. در مرحله دوم به منظور تعیین سطح توافق زنان عضو تعاونی و کارشناسان در خصوص نیاز های آموزشی زنان، از مدل کوادرانت استفاده شد که نتایج نشان داد اکثر نیازهای آموزشی از دیدگاه زنان و کارشناسان با یکدیگر تطابق دارد. به منظور اثربخشی برنامه های آموزشی، توجه به دیدگاه زنان روستایی و کارشناسان ترویج امری ضروری و این مسئله با استفاده از مدل نیازسنجی بوریچ و کوادرانت امکان پذیر است.پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزشی دوره های تک پودمانی مهارتی علمی- کاربردی کشاورزی در تعاونی های روستایی زنان استان تهران به روش پیمایشی انجام گرفت.تحقیق از نوع توصیفی بود و جامعه آماری آن را اعضای تعاونی های روستایی زنان استان تهران و کارشناسان مربوطه تشکیل دادند. با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان(1970) و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب تعداد 150 نفر از زنان دارای حداقل مدرک دیپلم عضو تعاونی انتخاب شدند. با توجه به محدودیت تعداد کارشناسان، همه 30 کارشناس در مطالعه شرکت داده شدند. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت: نخست نیازهای آموزشی زنان از دیدگاه خودشان با استفاده از پرسش نامه مبتنی بر مدل بوریچ مشخص شد که نتایج نشان داد 17 نیاز آموزشی بالاترین اولویت را داشتند و سه اولویت اول به ترتیب، رایانه و اینترنت، شیوه های نوین بسته بندی و کارآفرینی و خوداشتغالی بودند. در مرحله دوم به منظور تعیین سطح توافق زنان عضو تعاونی و کارشناسان در خصوص نیاز های آموزشی زنان، از مدل کوادرانت استفاده شد که نتایج نشان داد اکثر نیازهای آموزشی از دیدگاه زنان و کارشناسان با یکدیگر تطابق دارد. به منظور اثربخشی برنامه های آموزشی، توجه به دیدگاه زنان روستایی و کارشناسان ترویج امری ضروری و این مسئله با استفاده از مدل نیازسنجی بوریچ و کوادرانت امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، مدل بوریچ، مدل کوادرانت، تعاونی های روستایی زنان، استان تهران
  • مهدی دهقانی سلطانی*، سیمین دخت حامدی، پیمان جهانشاهی جواران، حمیدرضا آل طه، حسین فارسی زاده صفحات 29-66
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر حمایت های اجتماعی و سطح کیفیت زندگی کاری در توانمندسازی روانی کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شهر کرمان انجام گرفت.در این تحقیق، برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار رفت. در بخش کتابخانه ای، با مطالعه منابع دقیق و به روز و در قسمت میدانی با مراجعه مستقیم به افراد جامعه مورد بررسی و توزیع پرسش نامه در میان آنها و جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهر کرمان تشکیل دادند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسش نامه استاندارد بود که برای بررسی روایی آن از روایی سازه و برای بررسی پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. مدل مورد مطالعه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل بررسی شد. یافته ها نشان داد که حمایت اجتماعی تاثیر مثبت معناداری در سطح کیفیت زندگی و توانمندسازی روانی کارکنان دارد. همچنین حمایت اجتماعی، به واسطه داشتن نقش میانجی در کیفیت زندگی کاری، در توانمندسازی روانی کارکنان دارای تاثیر مثبت و معناداری است.
    کلیدواژگان: سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حمایت اجتماعی، سطح کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روانی
  • سمیه کردعلی وند، منصور غنیان*، بهمن خسروی پور، مسعود یزدان پناه صفحات 67-85
    هدف این مطالعه اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های روستایی و سپس رتبه بندی تعاونی ها بر اساس این عوامل با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در در استان لرستان بود. جامعه آماری در این پژوهش، 110 مورد از تعاونی های روستایی استان لرستان بوده است. روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش شناسی یک پیمایش کمی است. جمع آوری داده های مورد نیاز از طریق تکمیل چک لیست، پرسشنامه و انجام مصاحبه با مدیران تعاونی های روستایی لرستان انجام شده است، انتخاب افراد پرسش شونده به صورت هدفمند، طبقه ای و سهمیه ای صورت گرفت و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزارهای Expert Choice و Excel و SPSS(V20) استفاده شد. نتایج حاصل از مقایسه زوجی نشان داد که از بین دو دسته عوامل برون سازمانی و درون سازمانی به ترتیب متغیرهای مقررات، ویژگی های حرفه ای، سرمایه مالی، ارتباط با سایر تشکل ها، استفاده از اعتبارات، سرمایه انسانی، رقابت، ویژگی های فردی، سرمایه فیزیکی و سابقه تعاونی بیشترین تاثیر را بر موفقیت تعاونی های استان داشتند.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، عملکرد تعاونی های تولید، عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی، موفقیت تعاونی های روستایی
  • رویا اشراقی سامانی*، ثریا فتاحی، حامد چهارسوقی امین صفحات 87-106
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش شرکت های تعاونی کشاورزی در کاهش فقر روستایی در استان ایلام انجام شد. جامعه آماری تحقیق را اعضای شرکت های تعاونی کشاورزی روستاهای استان ایلام تشکیل دادند (2976N=). حجم نمونه آماری تحقیق بر اساس فرمول کوکران 196نفر برآورد شد و نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط صاحب نظران و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که ارائه خدمات اعتباری، آموزشی ترویجی، تامین نهاده های تولیدی و بازاریابی محصولات کشاورزی توسط شرکت های تعاونی کشاورزی با کاهش فقر روستایی استان ایلام دارای رابطه معنی دار بوده و خدمات چهارگانه فوق به همراه متغیرهای سن و سابقه عضویت در تعاونی کشاورزی توانسته اند در مجموع 9/80 درصد از تغییرات متغیر وابسته کاهش فقر روستایی را تبیین کنند. از بین متغیرهای تاثیرگذار، متغیر ارائه خدمات بازاریابی محصولات کشاورزی بیشترین تاثیر را در تبیین واریانس کاهش فقر روستایی داشته است.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی کشاورزی، خدمات شرکت های تعاونی، فقر روستایی، استان ایلام
  • فرح دلفیان، مسعود یزدان پناه *، معصومه فروزانی، جعفر یعقوبی صفحات 107-124
    از آنجا که بعد روانی نقش مهمی در پیش بینی نیات کشاورزان و پاسخ واقعی آنها ایفا می کند، این پژوهش به منظور شناخت محرک های برجسته در زمینه سازگاری و درک موانع سازگاری با خشکسالی با استفاده از نظریه شناختی اجتماعی طراحی شد. نمونه آماری این پژوهش 233 نفر از کشاورزان اعضای تعاونی های تولیدی دهلران بودند که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری آن را متخصصان تایید کردند. پایایی پرسش نامه ها نیز با محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ (65/0 تا 83/0) تایید شد. نتایج نشان داد نیت کشاورزان برای سازگاری با خشکسالی به طور عمده توسط خودکارآمدی، انتظار نتیجه، کنترل رفتاری درک شده بیرونی و رفتار سایر دوستان پیش بینی شده است. علاوه بر این، دو متغیر انتظار نتیجه و نیت رفتار کشاورزان را برای سازگاری با خشکسالی پیش بینی کردند که نیت مهم ترین عامل تعیین کننده برای رفتار سازگاری کشاورزان بود. این یافته ها می تواند اطلاعات لازم برای سیاست گذاری جهت سازگاری با خشکسالی را در بین کشاورزان فراهم کند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، سازگاری، تئوری شناخت اجتماعی، اعضای تعاونی تولید، دهلران
  • محمد امین شریفی*، عبدالحمید پاپ زن، امیرحسین علی بیگی، سهراب دل انگیزان صفحات 125-147
    هزینه مبادله واحدهای کسب و کار کشاورزی عاملی موثر در قیمت تمام شده محصول، قیمت های خالص دریافتی کشاورزان و الگوی مشارکت آنان در بازار است. پژوهش پیمایشی حاضر با هدف بررسی نقش تعاونی ها در کاهش هزینه مبادله واحدهای کسب و کار (تولید و عرضه) سیب زمینی در شهرستان قروه از توابع استان کردستان انجام گرفت. حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت تعیین شد و واحدهای نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای با انتساب بهینه شامل 160 کشاورز عضو تعاونی و 191 کشاورز غیرعضو تعیین شدند. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل حضوری پرسش نامه جمع آوری شد. روایی پرسش نامه از طریق پانل متخصصان و اعتبار آن به روش بازآزمایی به دست آمد. نتایج نشان داد که کشاورزان عضو تعاونی با هزینه مبادله کمتری(41 درصد) مواجه بوده و مشارکت خود را در بازارهای خارج از استان به طور معنی دار افزایش داده اند.عضویت کشاورزان در تعاونی تولید، عامل تعیین کننده ای است که در مدل پروبیت برای برآورد مشارکت موثر در بازار الگو معنی دار شد. از سوی دیگر، هزینه های مبادله واحدهای کسب و کار شامل هزینه های اطلاعات و اندازه گیری در کنار شاخص شبکه روابط، قیمت تمام شده و حجم مبادلات در مدل لاجیت برای برآورد عضویت کشاورزان در تعاونی تولید معنی دار شدند.
    کلیدواژگان: هزینه های مبادله، تعاونی تولید کشاورزی، اقتصاد نهادی جدید
  • محمدحسن ابراهیمی سرو علیا*، ماشا الله عظیمی، حبیب رودساز، وجه الله قربانی زاده صفحات 149-172
    این پژوهش کیفی به دنبال کشف و تبیین الگوی تامین مالی تعاونی ها برای حضور در مشارکت های عمومی خصوصی با بهره گیری از نظریه داده بنیاد است . بدین منظور 10 مصاحبه نیمه ساختار یافته تخصصی با خبرگان و یک مطالعه مجزا شده است.. داده ها با استفاده از روش کد گذاری تحلیل شدند و روایی و پایایی آن ها از طریق سه معیار قابل قبول بودن، قابلیت اطمینان و تایید پذیری به دست آمد. براساس یافته های پژوهش، در مورد شیوه های نوین تامین مالی جهت حضور تعاونی ها در مشارکت های عمومی و خصوصی شیوه های مشتمل بر استفاده از اوراق منفعت تعاون ، فاینانس ، تامین مالی جمعی و استقراضی است و نتایج بدست آمده از مصاحبه ها در باب کارآمدی و یا ضعف هر کدام از این شیوه ها می باشد . از میان رویکردهای مستخرج برای جذب سرمایه در تعاونی ها بهترین رویکردهای ممکن مشتمل بر استفاده از اوراق منفعت تعاون و تامین مالی جمعی است، این دو نوع تامین مالی دارای بیشترین امتیاز از منظر خبرگان و نقاط ضعف کمتر نسبت به سایر روش های تامین مالی بوده و از منظر بهره وری و حضور در زیر ساخت های کشور مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، تعاونی، مشارکت عمومی خصوصی، نظریه داده بنیاد
|
  • M. Riyahi, E. Abbasi *, M.Chizari Pages 1-27
    This study was conducted in order to assess agricultural applied-scientific modules skills of rural women's cooperatives in Tehran province. The research was descriptive and was implemented through a survey. Using Krejcie and Morgan's (1970) Table a stratified random sampling method was used to select 150 rural women of cooperatives. Due to the limited number of experts, all of 30 experts participated in this study. This study was carried out in two steps. In the first step, women’s educational needs were identified from their own perspectives by the use of Borich-based questionnaire. Results of this step indicated that 17 educational needs had the highest priority “computer and internet”, “modern ways of packaging”, and “entrepreneurship and self-employment”. In the second step in order to determine the congruence level of women and experts regarding the women's educational needs, Quadrant model was used. Results indicated that majority of needs are matched from the women and experts perspectives. In order to make educational program effective, it is necessary to pay attention to women and expert's perspectives, and this can be achieved possible by using Borich and Quadrants model of educational needs assessment.
    Keywords: Needs assessment, Borich model, Quadrant model, Rural women cooperatives, Agricultural applied- scientific modules courses
  • M. Dehghani Soltani *S. Hamedi, P. Jahanshahi Javaran, H. Reza Altaha, H. Farsizadeh Pages 29-66
    This research aimed to study the effect of social support and quality of work life on the mental empowerment of staff in Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare in Kerman. For data collection, library and field study method were both employed, So that in the library method with studying accurate and updated resources, and in the field study method with referring directly to studied population, questionnaires were distributed among the subjects and the data were collected and analyzed. The population consisted of all employees in the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare in Kerman. A data collection tool in this study was a standard questionnaire. To check the reliability, Cronbach’s alpha coefficients were used. Based on the purpose of the study a descriptive –correlational research method was used. The model has been studied using structural equation modeling and lisrel software. The findings showed that social support had significant positive influence on quality of work life and psychological empowerment of the employees. Also, social support through the mediating role of quality of working life had a significant positive effect on their mental empowerment.
    Keywords: Department of Cooperatives, Labour, Social Welfare, Social Protection, Quality of work life, Psychological empowerment
  • Somayeh Kordalivand, Mansour Ghanian*, Masoud Yazdan Panah Pages 67-85
    The aim of this study using analytic hierarchy process in prioritized ranking of factors affecting the success of rural cooperatives and cooperatives ranking in the province was based on these factors. The population in this study, 110 rural cooperatives Lorestan Province.The research method used in this study was a quantitative survey method. Data was collected through check lists, questionnaires and interviews with managers of rural Lorestan cooperatives performed. Select respondents for targeted, class and took quota and data analyze the information by Expert Choice software, Excel and SPSS (V20) were performed. The results of external and internal measures of pair-wise comparison below shows that among the External and internal factors the variables regulations, professional features, finance, relationships with other organizations-and the use of funds, human capital, competition, individual attributes, physical capital and cooperative experience the greatest impact on the success of the cooperative the province.
    Keywords: : Analytic Hierarchy Process (AHP), Operation of rural cooperatives, Internal factors, External factors, Success of rural cooperatives
  • Roya Eshraghi *, Soraya Fatahi Pages 87-106
    The present study was carried out to examine the role of agricultural cooperatives in the alleviation of rural poverty in Ilam Province. Statistical population was composed of the members of agricultural cooperatives who lived in rural areas of Ilam Province (N = 2976). Sample size was estimated to be 196 subjects using Cochran’s formula. Sampling was carried out by stratified random sampling method. The main research instrument was a questionnaire which validity was confirmed by a panel of experts and the reliability was estimated by Cronbach's alpha as to be 0.70.It was found that the services provided by agricultural cooperatives (credit, production inputs supply, agricultural marketing and education-extension) had significant relationship with rural poverty alleviation. As regression model revealed, credit services, production inputs supply, agricultural marketing services and education-extension services as well as age and length of membership in agricultural cooperatives accounted for 80.9% of the dependent variable of rural poverty alleviation. Furthermore, among model’s variables, agricultural marketing services were the main contributor to total variance of the dependent variable.
    Keywords: Agricultural Cooperatives, cooperative's services, Rural Poverty, Ilam Province
  • F. Delfiyan, M. Yazdanpanah *, M. Forouzani, J. Yaghoubi Pages 107-124
    Knowledge of what farmers do in response to these events can broaden adaptation options and improve resilience within the sector. Among other dimensions it is assumed that psychological issues play an important role in predicting farmers’ intentions and actual responses. In this context, a study was carried out to identify the most prominent drivers of, and impediments to, drought adaptation, using social cognitive theory. A sample of 233 farmers who were members of agriculture cooperative in Dehloran, Illam was selected through a multi-stage random sampling method. The face validity of the questionnaire was confirmed by a group of experts. The reliability of the main scales of the questionnaires’ was examined by Cronbach Alpha coefficients, which ranged from 0.65 to 0.83, indicated the instrument was reliable. Findings revealed that farmers’ intention to responses of drought was predicted mainly by self-efficacy, outcome expectancy, extrinsic perceived behavioral control and behavior of other friends. Moreover, outcome expectancy and intention were the determinant of farmers’ actual responses to drought. These findings provided recommendations on factors important to adaptation with drought among farmers in Iran.
    Keywords: Drought, adaptation, Social cognitive theory, cooperative production member, Dehloran
  • Mohammad Amin Sharifi *, Abdolhamid Papzan, Amilhosain Alibaigy, Sohrab Delangizan Pages 125-147
    Transaction costs of agricultural enterprises are an affective factor on product cost price, net exchange price and farmer’s participation in market. The aim of this survey research was to examine the role of agricultural cooperatives in reducing the transaction costs of Potato production enterprises in Qurveh Township. The sample size (351) was obtained by Bartlet Table and the sampling method was Multistage Cluster. For data collection questioners have been used which its validity was verified by viewpoints of panel of experts and reliability by Tests-Retest. The results showed that farmers cooperative members are facing with lower transaction costs(41%) and their participation in markets outside the province have increased significantly. the variable of membership in the cooperatives could be entered in the Probit model to estimate the farmers participation in relevant market. On the other hand, transaction costs included the cost of information and measurement, significantly entered in the Logit model to estimate the membership of farmers in the cooperatives. Also, index of relations network, cost price and transaction volume were entered into the model.
    Keywords: Transaction cost, Agricultural cooperavives, New Instituanal Economics
  • M.H. Ebrahimi *, M. Azimi, H. Roodsaz, V. Ghorbanizadeh Pages 149-172
    The purpose of this study is to specific financing cooperatives to attend in private-public contribution. The research method is qualitative and phenomenological method. The population of the study is senior managers in cooperative section that 10 people were selected by using principle of saturation and semi-structured interview. Data were analyzed by coding and the reliability and validity was calculated by 3 criteria of acceptability, confidence and confirmatory. Discussion was about negative and positive of the new financing methods including profit cooperative securities, finance, and collective and mortgage financing. The findings showed that the best financing methods were profit cooperative securities and collective financing which had the most positive points and the leas negative points.
    Keywords: Finance, Cooperatives, Public private partnership, Grounded Theory