فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال ششم شماره 24 (زمستان 1396)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال ششم شماره 24 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم مرادی *، شهرزاد عوضی پور رفسنجانی صفحات 1-25
    هدف از انجام این پژوهش، مدل سازی سوددهی و شبیه سازی رابطه بین قیمت مرغ زنده و احتمال ورشکستگی در تعاونی های مرغداری گوشتی استان سیستان و بلوچستان بود. به این منظور، از تابع سود ناخالص برای مدل سازی و از روش دلتا و تابع احتمال پروبیت برای شبیه سازی ورشکستگی استفاده شد. داده های مربوط به متوسط مقدار مصرف نهاده ها در یک مرغداری 30000 قطعه ای و میزان تولید، از طریق تشکیل پانل تخصصی در گروه مرغداران جمع بندی شد و قیمت مرغ زنده، کنجاله سویا، ذرت و جوجه یک روزه نیز از وبگاه شبکه اطلاع رسانی شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور به صورت روزانه استخراج گردید. وضعیت سود و زیان واحدهای مرغداری، ترکیب هزینه تولید و هزینه تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده برای سه دسته مرغداری، با توجه به ساختار مالی مرغداری های کشور، محاسبه و رابطه بین قیمت مرغ زنده و احتمال ورشکستگی در سه نوع مرغداری در دامنه قیمتی 35000 ریال تا 60000 ریال شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که در متوسط قیمت مرغ زنده (50164 ریال)، در دوره مورد بررسی، احتمال ورشکستگی مرغداری های فاقد سرمایه در گردش و دارای اقساط تسهیلات بانکی 73 درصد، مرغداری های دارای سرمایه در گردش و پرداخت کننده تسهیلات بانکی 32 درصد، و مرغداری های بدون بدهی بانکی و دارای منابع مالی کافی حدود 5 درصد است. تامین سرمایه در گردش برای مرغداری ها و کشتارگاه های مرغ، حذف واسطه ها و دلال ها و فروش مستقیم مرغ به کشتارگاه ها از طریق اتحادیه مرغداران، نظارت بر قیمت نهاده های اصلی و تنظیم بازار دو نهاده ذرت و سویا، نقش مهمی در کاهش خطر ورشکستگی تعاونی های مرغداری استان سیستان و بلوچستان خواهند داشت.
    کلیدواژگان: صنعت مرغداری، هزینه تولید، سودآوری، ورشکستگی، سیستان و بلوچستان
  • جعفر عزیزی *، محمدرضا خباز یگانه، محمدصادق الهیاری صفحات 27-46
    هدف تحقیق حاضرتعیین تاثیر کارآفرینی و بازارگرایی در عملکرد صادراتی تعاونی تولید محصولات گلخانه ای استان تهران بود. بدین منظور 119 نفر از فعالان در زمینه محصولات گلخانه ای، که عضو تعاونی تولید در استان تهران بودند، به روش نمونه گیری کاملا تصادفی ساده انتخاب شدند و داده های لازم از طریق پرسش نامه از آنها گردآوری شد. روایی این پرسش نامه به تایید خبرگان رسید و پایایی آن به کمک آزمون آلفای کرونباخ(89/0) مورد تایید قرار گرفت. داده های به دست آمده به کمک رگرسیون تحلیل شدند و نتایج نشان داد که کارآفرینی و بازارگرایی در عملکرد صادراتی تعاونی تولیدکنندگان محصولات گلخانه ای استان تهران نقش داشته و شاخص های شدت رقابتی و سرمایه مالی میزان تاثیر کارآفرینی بر عملکرد صادراتی محصولات گلخانه ای را تعدیل کرده اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، بازارگرایی، عملکرد صادراتی، محصولات گلخانه ای
  • امیر کاریزنویی *، حسنعلی آقاجانی، محمود یحیی زاده فر، عبدالحمید صفایی قادیکلایی صفحات 47-73
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر پیشبرد کسب و کارهای کشاورزی به سمت بازارهای آنلاین از روش نقشه های شناختی فازی، که یکی از مهم ترین تکنیک های نگاشت عوامل اثرگذار بر پدیده هاست، انجام گرفت. برای تشکیل تیم خبره، از صاحبان کسب و کارهای کشاورزی و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مشهد استفاده شد. در ابتدا، بیست عامل مهم از پیشبردها و موانع موجود در جهت حرکت کسب و کارهای کشاورزی به سمت بازارهای آنلاین شناسایی شد، سپس با غربالگری توسط تیم خبره، از میان این عوامل ده عامل نهایی انتخاب و در فاز بعدی، این ده عامل وارد فرایند نقشه شناختی فازی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده از این تکنیک، مهم ترین عوامل اثرگذار بر پیشبرد کسب و کارهای کشاورزی به سمت بازارهای اینترنتی عبارت بودند از: نبود شبکه های استاندارد اینترنت، سیاست های تشویقی دولت، نداشتن نام تجاری مناسب و کمبود فناوری. در صورت تامین و بهبود این عوامل، اعتماد مشتریان به خرید الکترونیکی، جذب سرمایه گذار و جهانی شدن در کسب و کارهای کشاورزی میسر می شوند.
    کلیدواژگان: کسب و کار های کشاورزی، بازارهای آنلاین، نقشه شناختی فازی، فروش محصولات کشاورزی
  • منصور غنیان *، عرفان علیمیرزایی، منا درانی صفحات 75-100
    بی شک عملکرد بهره برداران در قالب نظام های آبیاری مدیریت شده توسط کشاورزان و اجتماعات محلی مصرف کننده نقش بسزایی در رفع مشکلات طرح های آبیاری و زهکشی و کارایی و اثربخشی آبیاری دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه وضعیت تشکل‏های آب بران استان خوزستان بر اساس بعد توانمندسازی مدل EFQM انجام گرفت.رویکرد حاکم بر پژوهش کمی و از نوع توصیفی پیمایشی بود. واحد مورد مطالعه دو تشکل نصر و کشتگران در ساحل چپ شهرستان رامشیر و تشکل نوین دز در محدوده شهرستان دزفول و تشکل شهید نصوحی در محدوده شهرستان شوشتر را در برگرفت. جامعه مورد مطالعه را بهره برداران تشکل های ذکرشده تشکیل دادند که از هر تشکل به طور تصادفی تعداد 45 بهره بردار به عنوان نمونه شناسایی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته ای بر مبنای بعد توانمندسازی مدل EFQM بود که پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با توجه به نظر تعدادی از کارشناسان حیطه مطالعه بررسی و تایید شد. از نرم افزارهای SPSS و Excell به منظور تجزیه وتحلیل داده ها بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که درمجموع در بین تشکل‏ها، به ترتیب معیارهای توانمندسازی مدل EFQM شامل شراکت ها و منابع؛ فرایندها، محصولات و خدمات؛ منابع انسانی در بالاترین سطح قرار گرفتند. همچنین در بین تمامی زیرمعیارها و معیارهای مدل EFQM، به تفکیک تشکل‏ها، تفاوت آماری معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تشکل آب بران، مدیریت کیفیت، EFQM، مدل تعالی سازمانی، تعاونی
  • مسعود سامیان *، رضا موحدی، اسماعیل احمدی حق صفحات 101-128
    هدف کلی در این تحقیق، بررسی نقش تعاونی های صیادی در ترویج روحیه کارآفرینی اعضاست. جامعهآماری پژوهش را اعضای سه شرکت تعاونی صیادی استان بوشهر به تعداد 1820 نفر تشکیل دادند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 320 نفر تعیین شد. سپس برای انتخاب نمونه ها در هر تعاونی از روش نمونه گیری طبقه بندی شده یا لایه بندی استفاده گردید. برای تعیین روایی پرسش نامه از روش اعتبار محتوا و به این منظور از نظرات استادان و متخصصان (پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری) استفاده شد. برای تعیین پایایی پرسش نامه، پیش آزمونی (30 پرسش نامه) در خارج از محدوده تحقیق انجام پذیرفت و نواقص پرسش نامه برطرف گردید. نتایج تحقیق نشان داد که میزان موفقیت تعاونی های صیادی استان بوشهر در ترویج روحیه کارآفرینی بین اعضا از نظر 1/34 درصد از اعضا در حد متوسط به پایین و از دید 2/52 درصد از اعضا در حد خوب و عالی است. نتایجحاصلازرگرسیونچندگانهنیز نشان داد کهبهترتیبشرکت در دوره های آموزشی، مشارکت افراد در تعاونی، ویژگی های کار آفرینانه در اعضای تعاونی، شکل گیری بسترهای مالی و اقتصادی توسعه کارآفرینی و رضایت از فعالیت های انجام شده نقش مثبتی در متغیر وابسته ترویج کارآفرینی دارند.
    کلیدواژگان: تعاونی صیادی، روحیه کارآفرینی، ماهیگیری، استان بوشهر
  • علی گرجی کرسامی *، علی بابایی کارنامی صفحات 129-150
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی در مشارکت کشاورزان در تعاونی های تولیدی کشاورزی انجام گرفت. روش گردآوری داده ها پیمایش بود. جامعه آماری را 7000 نفر از کشاورزان منطقه چهاردانگهساری تشکیل دادند که براساس جدول نمونه گیری استاندارد کرجسی و مورگان، 364 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای دسترسی به نمونه در این تحقیق، از روش نمونه گیری سیستماتیک استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که روایی آن با کسب نظر کارشناسان و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه سرمایه اجتماعی برابر با 84/0 و برای پرسش نامه مشارکت اجتماعی معادل 81/0 به دست آمد و تایید شد. به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون های پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، روابط اجتماعی) و مشارکت کشاورزان در تعاونی های تولیدی رابطه معنادار وجود دارد؛ یعنی کسانی که در تعاونی های کشاورزی مشارکت داشتند بیشتر از کشاورزانی که مشارکت نداشتند دارای سرمایه اجتماعی بودند. همچنین براساس نتایج رگرسیون چندمتغیره، اعتماد اجتماعی دارای بیشترین تاثیر بر مشارکت کشاورزان بود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، روابط اجتماعی، و مشارکت کشاورزان
  • سیمین رشیدی فرد *، نادر محقق، عنایت عباسی صفحات 151-176
    مطالعه حاضر با هدف تعیین چالش های پیش روی تعاونی های تامین نیاز مشاغل به منظور ارائه راهکارهای مناسب توسعه و تقویت این تعاونی ها با استفاده از تکنیک دلفای انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق مدیران عامل تعاونی های تامین نیاز مشاغل موفق به تعداد 34 نفر و کارشناسان متخصص این تعاونی ها به تعداد 54 نفر بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از استان های مختلف کشور انتخاب شدند. طی سه مرحله، در نهایت، تعداد 38 چالش از دیدگاه مدیران عامل موفق و کارشناسان استخراج شدند. این چالش ها در قالب عناوین «همکاری و هماهنگی»، «حمایت های دولتی»، «سیاست گذاری»، «قوانین و مقررات»، «رقابت»، «مشارکت»، «ارزیابی عملکرد و پاداش»، «فناوری»، «فرهنگ سازی»، «بازاریابی»، «توانایی گروه مدیریت» و «تحقیق و توسعه» و راهکارها در قالب «قوانین و مقررات»، «حمایت های دولتی»، «حذف موازی کاری»، «تعامل و همکاری»، «حرفه ای گرایی»، «ارزیابی عملکرد»، «کنترل و نظارت»، «رسمیت تعاونی»، «تحقیق و توسعه»، «استانداردسازی فعالیت ها»، «توان مدیریتی»، «توزیع و بازاریابی»، «فرهنگ سازی» و «شراکت و سرمایه اجتماعی» مقوله بندی شدند.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی توزیعی، تعاونی تامین نیاز مشاغل، چالش، تکنیک دلفای
|
  • Ebrahim Moradi *, Shahrzad Avazipoor Rafsanjani Pages 1-25
    A Gross profit function for computing confidence intervals for functions of maximum likelihood modeling and delta method was used to compute the confidence interval for a change in the probability function to bankruptcy prediction. Data on the average consumption of inputs and the production, in a 30,000 poultry segments, Summing up through the establishment of specialized panels group of poultry farmers was gained. Also the price of live poultry, soybean feed, corn and day-old chicks were extracted from the company support animal country information network website to form of daily. Profit and loss statement poultry units, the composition of production costs and cost per kg for three categories of poultry according to the financial structure were calculated. The relationship between the price of Poultry and the probability of bankruptcy in three poultry farms in the price range of 35000 Rials to 60000 Rials was calculated. The results showed that, in the average price of alive poultry (50164 Rials) investigated, the probability of bankruptcy poultry farms lack working capital and have banking facilities installments was 73%, Poultry farms with working capital and payments for providing banking facilities, was 32% and poultry farms that they had adequate financial resources and no bank debt, probability of bankruptcy for them was almost5%. Providing working capital for poultry and poultry processing plants, Removing brokers, and direct sales of poultry to slaughterhouses through the Poultry Unions, monitoring the price of the main inputs and adjusting the market for two inputs of maize and soybeans, will play an important role in reducing the risk of bankruptcy of poultry cooperatives in Sistan and Baluchestan province.
  • Jafar Azizi *, Mohammad Reza Khabbaz Yeganeh, Mohammad Sadegh Allahyari Pages 27-46
    The purpose of this study was to determine the effect of entrepreneurship and market orientation on export performance of cooperative production of greenhouse products in Tehran province. One hundred nineteen activists in the field of greenhouse products who were members of the cooperative in Tehran province were selected by simple random sampling method. Data were collected through a questionnaire. The validity of this questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha (0.89). Data gathered were analyzed by the use of regression analysis and the results showed that entrepreneurship and market orientation influenced export performance of cooperative producers of greenhouse products in Tehran province. Competitive intensity indicators and financial capital reduced the impact of entrepreneurship on the export performance of greenhouse products.
    Keywords: Key wordes: entrepreneurship, Market oriented, export performance, greenhouse products
  • Amir Kariznoee *, Amir Kariznoee, Mahmoud Yahya Zadeh Far, Abdolhamid Safai Ghadikalai Pages 47-73
    The present study aimed to identify the factors affecting the advancement of agricultural businesses towards online markets. In order to do this research, the method of fuzzy cognitive mapping, for mapping the factors affecting phenomena, was used. In order to form an expert team from agricultural business owners and experts from the Jihad-e-Agriculture Organization of Mashhad. At the outset, twenty important factors were identified from the obstacles and obstacles in moving agricultural businesses to online markets, then by screening by the expert team, ten of these factors were selected, and the next ten factors were selected. The process of cognitive mapping was fuzzy. According to the results obtained from this technique, the most important factors influencing the advancement of agricultural businesses towards internet markets were the lack of standard Internet networks, Government incentive policies, lack of proper brand and lack of technology. If these were to be financed and improved, will lead to customer's trust in electronic purchasing, investor attraction and globalization in agriculture and agricultural products.
    Keywords: Agricultural businesses, online markets, fuzzy cognitive maps, sales of agricultural products
  • Mansour Ghanian *, Erfan Alimirzae, Mona Dorani Pages 75-100
    The experience of the irrigation systems managed by farmers and local communities around the world showed that such systems have great potential for advancing the sustainability of irrigation system's productivity. Farmers’ performance in the framework of these irrigation systems, played a significant role in solving the problems of irrigation and drainage problems both efficiently as well as effectively. In this regards, the main purpose of the present study was to evaluate and compare the water cooperation in the Khuzestan province based on the empowerment dimension of the EFQM model. The dominant approach of this research study was quantitative in the form of a descriptive survey. The study area included two cooperation by the name of Nasr and Keshtgaran in Ramshir Township, “Novin Dez” in the Dezful Township and “Nasuhi” in the Shushtar Township. The population consisted of all farmers in the aforementioned cooperation. The sample size included 45 farmers. The data collection tool was a researcher made questionnaire which its reliability confirmed by calculation of alpha coefficient 0.7 and its validity confirmed based on the experts’ viewpoints. SPSS and Excel software were used to analyze the data. The results showed that, in total among the water cooperations, the factors of partnership and resources, processes, products and services and human resources were at the highest level. Also between the factors and sub-factors of the EFQM were significant mean difference based on the cooperations.
    Keywords: Keywords: Water user's cooperation, Quality management, EFQM, Organizational Excellence Model, Khuzestan
  • Masoud Samian *, Reza Movahedi, Esmail Ahmadi Hagh Pages 101-128
    The main purpose of this research was to determine the impacts of fishing cooperatives on promoting entrepreneurship spirit among their members. The population included 1820 members of the three fishing cooperatives in Bushehr province. Three hundred twenty samples were selected by Kerjcie and Morgan Table. A proportional stratified sampling method was used to specify the sample's numbers for each cooperative. The validity of the questionnaires was gained by the use of a panel of experts, necessary corrections were implemented. The reliability was achieved by a pilot-test among 30 members. The results revealed that rate of the fishing cooperative's success to achieve entrepreneurship spirit promotion among the members assessed (52.2%) very much and (34.1%) moderate. The results of using multiple regression showed that the variables of participation in training courses, member's participation in cooperative, entrepreneurial characteristics among the cooperative's members, satisfaction of the cooperative's activities, establishing economic and financial structures for entrepreneurship development had respectively a positive significant effect on promoting entrepreneurship.
    Keywords: Fishing Cooperative, Entrepreneurship Spirit, Rural Entrepreneurship, Bushehr Province
  • Ali Gorjikarsamei *, Ali Babaei Kar Nami Pages 129-150
    The purpose of this study was to investigate the role of social capital in farmer's participation in agricultural production cooperatives. The data collection method was survey. The population included 7,000 farmers in the form Surrey Chahardangeh based on the sample of 364 subjects were selected Morgan standard. To access the sample used in the study of systematic sampling. The data collection tool was a questionnaire. Cronbach alpha reliability of the questionnaire of social capital was equal to 0.84 and 0.81 for social participation questionnaire. The results showed that between social capital and its dimensions (social trust, social cohesion, and social relations) and the participation of farmers in production cooperatives there was a significant relationship. Social trust had the greatest impact on participation of farmers in cooperatives.
    Keywords: Keywords: social capital, social trust, social cohesion, social relations, participation of farmers
  • Simin Rashidifard *, Nader Mohaghegh, Enayat Abbasi Pages 151-176
    This study aimed to determine the challenges of DCPBR (Distribution of Cooperatives Provision Business Requirements). The research has been implemented in two steps. In the first step, the research conceptual framework were extracted by reviewing of the relevant documents. In the second step, by using Delphi technique the challenges of DCPBR were extracted. The respondents of this part were the managing directors of successful DCPBR and experts in the country who were selected by purposive sampling method. The output of the second step were 38 challenges that were categorized under "cooperation and coordination", "governmental supports", "policy- making", "rules and regulations", "competition", "participation", "performance appraisal and reward", "technology", "public making culture", "marketing", "the ability of the management team" and" research and development”. Finally, with paying attention to the extracted challenges some solutions were presented for removing these challenges.
    Keywords: Cooperation, Distribution cooperative, Provision business requirement cooperative, Challenge, Delphi technique