فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال هفتم شماره 25 (بهار 1397)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال هفتم شماره 25 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا معطوفی * صفحات 1-40
    در پژوهش حاضر به شناسایی و سنجش روابط بین متغیرهای موثر بر بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی استان مازندران پرداخته شد. به این منظور، از یک شاخص جامع متشکل از 4 مولفه اصلی و 15 مولفه فرعی مرتبط با بازاریابی کارآفرینانه و سازگار با محیط گزارشگری ایران، به عنوان معیارهای سنجش بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی، استفاده گردید. بر این اساس، با توجه به جامعه آماریپژوهش، یعنیمدیرانتعاونی های کشاورزی استان مازندران، 15 نفر به عنوان خبره انتخاب شدند. برای جمع آوری نظر خبرگان،پرسش نامهمقایسات زوجیطراحیو برایسنجشمیزانتاثیر عواملازیکمقیاسپنج سطحیفازی استفادهشد. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر خبرگان و استادان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد شاخص هوش رقابتی موثرترین شاخص بوده که در سایر شاخص ها (عوامل خارجی، عوامل داخلی و مزیت رقابتی) تاثیر گذاشته است. میان عوامل فرعی، شاخص های سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری در بازار و سیاست دولت، تمایز محصول و کیفیت محصول به عنوان موثرترین معیارها شناخته شدند که در سایر مولفه ها تاثیر گذاشته اند.
    کلیدواژگان: بازارمحوری، کارآفرین محوری، بازاریابی کارآفرینانه، تکنیک دیمتل فازی
  • رضا موحدی*، علی اکبر قادری، موسی اعظمی صفحات 41-73
    هدف اصلی این تحقیق شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی اعضای تعاونی زنان روستایی نودشه بود. نیازهای آموزشی اعضای تعاونی در ابتدا با استفاده از روش کیفی ارزیابی مشارکتی روستایی شناسایی و سپس با استفاده از روش کمی(پرسش نامه) اولویت بندی گردید. برای سنجش و اولویت بندی نیازهای آموزشی در بخش کمی از الگوی تجزیه و تحلیل شغل استفاده شد. جامعه آماری این مطالعه شامل 230 نفر از اعضای تعاونی بودند که 144 نفر از آنان با استفاده از جدول مورگان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق در روش کمی، پرسش نامه بود که روایی آن را متخصصانبررسی محتواییکردند وپایاییآن با انجامپیش آزمونو با استفادهازنرم افزار SPSS تعیینشد. روش تحلیل داده ها به دو صورت توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین نیازهای آموزشی زنان عضو تعاونی نودشه در موضوعات مورد بررسی عبارت بودند از: 1. حفاظت، احیا و پیشگیری از تخریب مراتع؛ 2. کنترل آفات، بیماری ها و علف های هرز موجود در باغ ها و 3. آشنایی با طراحی مدل های جدید گیوه و لباس. نتایج همچنین نشان داد که مهم ترین مشکلات اعضای تعاونی عبارت بودند از: 1. عدم آشنایی کافی اعضا با اهداف، اصول و قوانین و مقررات تعاونی؛ 2. کافی نبودن سرمایه تعاونی؛ 3. استیجاری بودن ساختمان تعاونی؛ 4. انتظارات غیرمنطقی برخی از اعضا از تعاونی و 5. نگرش منفی نسبت به تعاونی.
    کلیدواژگان: تعاونی، زنان روستایی، نیازسنجی آموزشی، نودشه
  • شایان شهریاری مقدم، محمود احمدپور برازجانی *، حمید محمدی، ولی الله سارانی صفحات 75-97
    یکی از دلایل ناکامی شرکت‏های تعاونی کشاورزی در ایران عدم کارایی مدیریت تعاونی های کشاورزی در مقابل مخاطرات پیش ‏روی مدیر است. هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل اثر گذار بر مدیریت شرکت های تعاونی کشاورزی با اتکا بر نظر خبرگان و بازدید های میدانی است. به این منظور، از روش‏ دلفی برای اخذ آرای خبرگان و از روش دیمتل جهت ساختاردهی نظام مند اطلاعات به دست آمده استفاده شد. در مجموع، 22 عامل اثرگذار بر مدیریت تعاونی ها شناسایی شد. از این میان، عوامل تامین منابع مالی پایدار و مستمر، سابقه کار مدیر، استفاده از کارشناسان زبده و تشخیص بازار هدف برای محصولات در اولویت قرار گرفتند. این عوامل علاوه بر اثرگذاری مستقیم بر کیفیت مدیریت، به طور متقابل بر یکدیگر نیز اثرگذار بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، تامین منابع مالی پایدار و مستمر اثرگذارترین و نافذترین عامل و متقابلا اثرپذیرترین عامل بر کیفیت مدیریت شرکت های تعاونی کشاورزی بود.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، روش دلفی، روش دیمتل، منطقه سیستان
  • مسعود یزدان پناه *، خدیجه عباس زاده، فاطمه رحیمی فیض آباد صفحات 99-118
    نهاده های شیمیایی، از جمله سموم شیمیایی، آثار زیان باری بر محیط زیست و سلامت انسان ها دارند، اما متاسفانه همچنان به طور گسترده ای درکشورهای در حال توسعه مصرف می شوند. هدف این تحقیق بررسی تمایلات گلخانه داران عضو تعاونی شهرستان بندرعباس نسبت به کاربرد سموم شیمیایی بود. بدین منظور، با استفاده از مدل اعتقادات سلامت، به عنوانچارچوب نظری تحقیق، تمایلات گلخانه داران نسبت به مصرف سموم شیمیایی در استان هرمزگان بررسی شد. نمونه تحقیق 110 نفر از گلخانه داران شهرستان بندرعباس بودند که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه محقق ساخت انجام شد. پساز تهیه و تایید روایی صوری پرسش نامه توسط متخصصان امر، پایایی آن از طریق محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق تایید شد (88/0- 63/0). برای تعیین عوامل موثر بر تمایلات اعضای تعاونی گلخانه داران نسبت به مصرف سموم شیمیایی، از تحلیل رگرسیون به روش گام به گام استفاده گردید. نتایج نشان داد سه متغیر ارزیابی منافع حاصل از رفتار، ارزیابی موانع پیش رو و شدت خطر درک شده قادر به پیش بینی بخش قابل توجهی از تغییرات متغیر تمایلات اعضای تعاونی گلخانه داران نسبت به مصرف سموم شیمیایی اند(44% =R2). علاوه بر این، در بین متغیرهای وارد شده در مدل، متغیر ارزیابی منافع حاصل از رفتار مهم ترین متغیر تعیین کننده تمایل به مصرف سموم شیمیایی بود. این متغیر بخش قابل توجهی از تغییرات در تمایلات اعضای تعاونی گلخانه داران را نسبت به مصرف سموم شیمیایی پیش بینی کرد (37% =R2). در نهایت، بر اساس نتایج تحقیق، پیشنهادهایی برای کاهش تمایل اعضای تعاونی گلخانه داران نسبت به مصرف سموم شیمیایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: نهاده های شیمیایی، مدل اعتقادات سلامت، تمایلات گلخانه داران
  • کرم رضا رستمی، اردشیر شیری*، اسفندیار محمدی، علی یاسینی صفحات 119-145
    یکی از عوامل مهم در فرایند تصمیم گیری شرکت ها، شیوه های تامین مالی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای تامین مالی شرکت های تعاونی انجام شد. این تحقیق از نوع بنیادی و از جهت ماهیت ، آمیخته اکتشافی (کیفی کمی) و شیوه گردآوری داده ها در بخش کیفی، نظر خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی بود و در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی را متخصصان حوزه مالی و مدیران شرکت های تعاونی استان ایلام تشکیل دادند که به شیوه نمونه گیری گلوله برفی 20 نفر به این منظور انتخاب شدند و تکنیک دلفی اجرا گردید. در بخش کمی، از 1616 نفر جامعه آماری، شامل کارشناسان و مدیران عامل شرکت های تعاونی، به شیوه تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، 310 نفر با فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی چک لیست تکنیک دلفی و در بخش کمی پرسش نامه مبتنی بر خروجی دلفی بود. روایی ابزار از طریق روایی محتوا و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. با استفاده از ضریب کندال و تحلیل عاملی تاییدی، داده ها تجزیه و تحلیل شدند. بر پایه یافته ها در چهار دوره انجام شده دلفی، حدود96شاخص شناسایی شدندکهدرفراینددلفیپسازحذفمولفه هایبامیانگین پایین، 42 شاخص در قالب 7 مولفه اصلی شامل سیاست های حمایتی، خلق ارزش، مشارکتمردمی، متغیرهای استقراض، سرمایه گذاری، روش های نوین تامینمالیو منابع داخلی،موثرارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی، تامین مالی، استان ایلام
  • مسعود سامیان*، رضا موحدی صفحات 147-176
    هدف از این مطالعه، بررسی راهکارهای افزایش توانمندی های شرکت های تعاونی روستایی است انهمد انبار و شیت و صیفی تحلیلی بود. برای گردآوری اطلاعات، با کمک روش های میدانی و اسنادی 110 نفر از اعضای تعاونی روستایی استان (شامل مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره) به عنوان نمونه بررسی شدند. دقت شاخص ها و گویه ها در پرسش نامه یا روایی صوری توسط متخصصان فنتایید شد. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق، پرسش نامه در اختیار 30 نفر از اعضای تعاونی ها قرار گرفت و نتایج آن بررسی شد و ضریب آلفای کرون باخبر ابر84/0 به دست آمد که رقم قابل قبولی است. یافته های حاصل از تحیل عاملی عوامل موثر بر توانمندی تعاونی های روستایی نشان داد که چهار عامل اصلی اقتصادی، سیاست گذاری و قانونی، آموزشی و برنامه ریزی و اجتماعی تبیین کننده 29/43 درصد واریانس مربوط به عوامل اثر گذار بر توانمندی تعاونی های روستایی اند. همچنین نتایج تحلیل عاملی موانع و محدودیت های موجود بر سر راه توانمندی تعاونی های روستایی نشان داد که سه عامل مدیریتی، تخصصی و حرفه ای و سیاستی و قانونی تبیین کننده 53/57 در صد واریانس مربوط به موانع و محدودیت های توانمندی تعاونی های روستایی است انهم دان اند.
    کلیدواژگان: تعاونی های روستایی، توانمندی تعاونی ها، راهکارها، موانع و محدودیت ها، استان همدان
  • محمد رهبری، روح الله سمیعی*، مجید اشرفی، سامره شجاعی صفحات 177-196
    کارآفرینی سازمانی یکی از شاخه های اصلی کارآفرینی و فرایندی درون سازمانی است که نقش موثری در موفقیت سازمان ها دارد.در این تحقیق مدل کارآفرینی سازمانی مبتنی بر نوآوری سازمانی، که متشکل از چهار بعد نوآوری در محصول، فرایند، اداره سازمان و بازاریابی است، ارائه شد. در این پژوهش، جامعه و نمونه آماری در دو بخش تیم تصمیم شامل متخصصان و خبرگان دارای سابقه فعالیت در حوزه اقتصادی و کسب و کار (به ویژه در زمینه شرکت های تعاونی) به تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند غیرتصادفی انتخاب شدند. همچنین جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شرکت های تعاونی لبنی فعال کشور به تعداد 150 شرکت بود که بر اساس جدول مورگان، 108 شرکت تعاونی فعال به عنوان نمونه آماری تعیین شدند. مولفه های نوآوری سازمانی بر اساس مبانی نظری و مطالعات کتابخانه ای به تعداد 32 مولفه شناسایی ودر نهایت، با استفاده از پرسش نامه غربالگری و بهره گیری از نظر خبرگان، تعداد 23 مولفه انتخاب شد. همچنین با استفاده از روش فرایند سلسله مراتبی و انجام مقایسات زوجی به کمک نرم افزار Expert Choice11، ابعاد و مولفه های منتخب اولویت بندی گردید. نتایج نشان داد که ابعاد کارآفرینی سازمانی به ترتیب عبارت اند از نوآوری محصول، نوآوری اداری، نوآوری فرایند و نوآوری بازاریابی که هر کدام دارای مولفه های مختص به خود است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، تعاونی لبنی، نوآوری سازمانی
|
  • Alireza Matofi * Pages 1-40
    In this research, we identified and evaluated the relationships between the variables affecting entrepreneurial marketing in the Agricultural Cooperativesof Mazandaran province and also, the Fuzzy DEMATEL Technique was used to analyze these relationships, as well as that the degree of influence and impact of these factors were determined. This study consisted of four main components of a competitive intelligence index, external factors index, competitive advantage Index, internal factors Index, a checklist of 15 factors related to entrepreneurial marketing, which were compatiblewith Iran's reporting environment, was prepared. Accordingly, 15 experts were selected from the statistical population including the managers of agricultural cooperatives in Mazandaran province. A pairwise comparison questionnaire was designed to seek out expert's opinions. The effect of the factors was measured by a fuzzy five-level scale. Also, the validity of the questionnaire was confirmed by experts and university professors. The results showed that among the main criteria, competitive intelligence has the most impact on other factors of system, and external factors, internal factors and competitive advantage were in the next. In addition, among the sub-criteria, R&D investment, market investment and government policy, product differentiation and product quality had the most impact on other factors of system.
    Keywords: Market Orientation, Entrepreneurial Orientation, Entrepreneurship Marketing, Fuzzy DEMATEL Techniques
  • Ali Akbar Ghaderi, Mousa Aazami, Reza Movahedi * Pages 41-73
    The main purpose of this research was to both identify and prioritize training needs of rural women cooperatives’ members. The study has used both qualitative and quantitative methodologies. Training needs of cooperative's members were first explored by qualitative method (PRA), then prioritized by the quantitative method (questionnaire). In order to assess and prioritize the educational needs a job analysis model was used. The population included 230 members of the Noodsheh cooperative. A sample of 144 women was selected by a randomized method and Morgan’s Table was used for this purpose. The quantitative research tool was a questionnaire, that its validity was examined by a group of experts and to assess the reliability of the questions a pilot-test was used through SPSS software. Data was analyzed by descriptive and analytical methods. The results showed that the most important training needs for rural women cooperatives’ members of Noodsheh were: 1) conservation, rehabilitation and prevention of pasture’s demolition, 2) pest, diseases and weed control on gardens, 3) familiarity with designing new models of Geevah and dresses. The results also revealed that the most important problems of rural women cooperatives’ members of Noodsheh were: not enough understanding of members regarding to goals, principles and rules of coops, capital shortage of the coop, rental situation of the coop building, unreasonable expectations of some members regarding the coop, negative attitude of some members to the coop.
    Keywords: Cooperative, Rural Women, Educational Need Assessment, Noodsheh
  • Shayan Shahriari Moghadam, Mahmoud Ahmadpour *, Hamid Mohammadi, Valiollah Sarani Pages 75-97
    Over 80 years after the first agricultural cooperative in Iran, the companies failed to fulfill their mission of increasing production efficiency and improving the marketing of agricultural products. The purpose of this study was to identify the factors affecting the management of agricultural cooperatives based on expert opinions and field visits. For this purpose, the Delphi method was used to obtain expert opinions and the DEMATEL method was used to systematize the information.A total of 22 factors affecting the management of cooperatives were identified.Among them, the factors of stable and continuous financial resources, managerial experience, use of qualified experts, and target market recognition for products were highlighted.In addition to having a direct impact on the quality of management, these factors also interact with each other.According to the results, the provision of sustainable and continuous financial resources is the most effective and influential factor and mutually the most effective factor on the quality of management of agricultural cooperatives.
    Keywords: Agricultural Cooperative, Delphi method, DEMATEL method, Sistan Area
  • Khadijeh Abbaszadeh, Fatemeh Rahimi, Masuod Yazdanpanah * Pages 99-118
    The chemical inputs such as chemical pesticides has harmful effects on the environment and human health but unfortunately, still widely used in developing countries. The purpose of this research was to investigate the factors affecting the tendency of the cooperative member's greenhouse owners in the Bandar Abbas Township toward pesticide use. For this purpose, this paper used the Health Belief Model as the theoretical research, to investigate willingness of greenhouse owners to pesticide use in the Hormozgan province. Sample of the research was selected based on simple random sampling (n = 110). Data collection in this study was conducted using a researcher-made questionnaire. After preparing the questionnaire and confirming its validity by experts, to determine the reliability of the various sections of the questionnaire, the Cronbach alpha coefficient was used (α= %63- %88).To examine the factors affecting the willingness of the cooperative member's greenhouse owners, the regression analysis using stepwise method was run. The findings revealed that three variables including perceived benefits, perceived barriers and perceived severity are able to predict a significant proportion of the variation in the willingness of the cooperative members greenhouse owners to pesticide use (R2= 0.44). Further, among variables in the model, perceived benefits variable is the most important variable. This variable is able to predict a significant proportion of the variation in willingness of the cooperative members greenhouse owners to pesticide use (R2= 0.37). Finally, based on the research results, provided suggestions to decrease willingness of the cooperative member's greenhouse owners to pesticide use.
    Keywords: Chemical Inputs, Health Belief Model, Willingness Greenhouse Owners
  • Karam Reza Rostami, Ardeshir Shiri *, Esfandiar Mohammadi, Ali Yasini Pages 119-145
    One­ of the important factors in decision-making in companies was the method of financial procurement. This paper aimed at designing a pattern of financial procurement in cooperative companies. The research method was applied research; and mixed method exploratory regarding data collection. The data collection method in the qualitative phase was based on experts’ views using Delphi technique and in the quantitative phase a researcher-made questionnaire. The population in the qualitative phase included all experts in the field of finance, members, and managers of cooperative companies in Ilam province among which 20 people were selected through snowball sampling and Delphi technique was implemented. In the quantitative phase through classified sampling based on volume 310 people were selected through Cochran sampling method. The instrument in the qualitative phase was a Delphi technique checklist and in the quantitative phase a questionnaire developed through Delphi output. Validity of the instrument was proved through content validity and its reliability was attested through Cronbach’s Alpha coefficient. Kendall’s coefficient and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The findings showed that in the four phases of Delphi implementation about 96 indexes were identified that after omitting the components with low mean in the Delphi procedure, seven main components and 42 indexes including supporting policies, creating value, public participation, loaning variables, and investment were assessed as effective in financial procurement of cooperative companies in Ilam. The results showed that experimental mean of the domestic resource variables and new methods of financial procurement are assessed as average.
    Keywords: cooperative companies, financial procurement, Ilam province
  • Masoud Samian *, Reza Movahed Pages 147-176
    The aim of this study was to explore the possible solutions to increase the capabilities of the rural cooperative's firms in Hamadan. Research method used in this study was a descriptive-analytical and data gathering methods were both surveying and library research. According to the statistical population include all active cooperatives in the target villages 110 samples (directors and managerial board) were selected. Validity of the indicators and questions in the questionnaire has been verified through a panel of specialists. The reliability of the questionnaire was tested during a pre-test by 30 cooperative's members out of research samples through the Chronbach's alpha test and it was 0.84. Results of the factor analysis on factor's affecting the capabilities of rural cooperatives, revealed that four main factors include economic, policy, legal, educational and social planning could determine 43.29 percent of the variance of the factors affecting the abilities of rural cooperatives. Results of the factor analysis on limitations and obstacles affecting the capabilities of rural cooperatives revealed that three main factors include managerial, vocational-professional, and policy- legal, could determine 57.53 percent of variance the limitations and obstacles affecting the abilities of rural cooperatives.
    Keywords: Rural Cooperatives, Cooperative Capability, Solutions, Limitations, Hamedan Province
  • Mohammad Rahbari, Roohallah Samiee *, Majid Ashrafi, Samereh Shojaei Pages 177-196
    Organizational entrepreneurship is one of the main branches of entrepreneurship that plays an effective role in the success of organizations. Organizational Entrepreneurship is an internal organizational process that is influenced by internal organizational factors. In this research, after the literature studies, organizational entrepreneurship model based on organizational innovation consisting of four dimensions of innovation in product, process, organization and marketing is presented. The statistical population of this study was the non-random sample of 30 individuals selected in the two sections of the decision group consisting of experts with experience in the field of economics and business, especially in cooperative companies. Also statistical population of the study included all active dairy cooperative companies in the country consisting of 150 companies and 108 active cooperative companies were selected as statistical sample based on the Morgan table. The components of organizational innovation based on theoretical foundations and library studies were identified as 32 components, and finally, using a questionnaire and using expert's knowledge, 23 components were selected. Using the hierarchical process method and performing paired comparisons with selected Expert Choice11 software, selected dimensions and components were prioritized. The results showed that organizational entrepreneurship dimensions include product innovations, administrative innovation, process innovation, and marketing innovation, each with its own components.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Dairy Cooperative, Organizational Innovation