فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال هفتم شماره 26 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسر مقصودی گنجه، زهرا آریاپور، حسین ستوده آرانی، محمد مهتری آرانی ، ابوالفضل باغبانی آرانی * صفحات 1-27
    در فرایند عرضة محصولات کشاورزی به بازار فروش (نظام تولید تا مصرف) ، عملیات بازاریابی صحیح اهمیت ویژه ای دارد به طوری که عملکرد موفق در بازاریابی از اهداف توسعه روستایی و کشاورزی محسوب می شود. از سویی، مدیریت دانش، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل مؤثر بر عملکرد شرکت ها و خصوصا عملکرد بازاریابی، همواره مورد توجه محققان بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تبادل دانش ضمنی بر عملکرد بازاریابی در تعاونی های تولیدی کشاورزی استان اصفهان انجام گرفت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی بود. جامعة آماری پژوهش را مدیران شرکت های تعاونی کشاورزی استان اصفهان به تعداد 580 نفر تشکیل دادند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از جدول کرجسی مورگان 230 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار WarpPLS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تبادل دانش ضمنی بین بخش های مختلف شرکت های تعاونی بر عملکرد بازاریابی این شرکت ها تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین حمایت مدیران ارشد، اعتماد میان کارکنان، فرصت های اجتماعی، هماهنگی بخش های عملکردی و کیفیت ارتباطات بین بخشی بر تبادل دانش ضمنی در این شرکت ها تاثیر مثبت و معنادار داشت. مطابق نتایج تحقیق، حمایت مدیران ارشد و کیفیت ارتباطات بین بخشی به ترتیب با ضرایب مسیر 42/0 و 19/0 دارای بیشترین و کمترین تاثیر بر تبادل دانش ضمنی در شرکت های تعاونی بودند.
  • علی اکبر امین بیدختی، یونس وکیل الرعایا * صفحات 29-58
    توانمندسازی به مدیران این امکان را می دهدکه از دانش، مهارت و تجربه همه افراد سازمان استفاده کنند، ولی اندک اند مدیران و افرادی که روش ایجاد فرهنگ توانمندسازی را بدانند و به کار بندند. لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه ابعاد توانمندسازی مدیران مبتنی بر اقتصاد مقاومتی تعاونی های تولیدی انجام گرفت. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. به علاوه، در مدل تحلیلی پژوهش، شایستگی پویای مدیران متغیر مکنون برون زا و توانمندسازی پویای مدیران متغیر مکنون درون زا هستند. تحلیل فرضیه های تحقیق نشان داد که بین شایستگی پویای مدیران و نیمرخ شخصی و نیمرخ سازمانی و توانمندسازی پویا به ترتیب، شدت تاثیر برابر 64/0، 76/0 و 36/0 است. همچنین شدت اثر بین توانمندسازی پویا و اقتصاد مقاومتی 79/0 است که نشان از رابطه مناسب میان معیارهای تحقیق دارد. برای تعیین اولویت نهایی عناصر از فن FAHP استفاده شد. با توجه به پنج معیار اصلی و 18 زیرمعیار، شاخص " تحصیلات دانشگاهی " با وزن 110/0 در اولویت نخست و شاخص "عمومی " با وزن 101/0 در اولویت دوم قرار دارد. برپایه نتایج به دست آمده می توان گفت که با رویکردهای ساختاری و برنامه ریزی، مدیریتی و سازمانی، مشارکتی و اقدام و عمل کارکنان، مدیران می توانند توانمندی های خود را در سرمایه گذاری، امور تولیدی، تحقیق و توسعه، نوآوری و بازاریابی بسنجند و ضعف ها را شناسایی کنند تا دستیابی کامل به اهداف میسر شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی مدیران، تعاونیهای تولیدی، اقتصاد مقاومتی، شایستگی پویای مدیران
  • ابوالفضل محمودی، غلامرضا یاوری ، ژاله کورکی نژاد * صفحات 59-80
    در این تحقیق، کارایی تولیدکنندگان پستة عضو و غیرعضو تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان سیرجان بررسی و مقایسه و اطلاعات لازم توسط پرسش نامه جمع آوری شد. در این مطالعه، بر نقش سرمایة اجتماعی، به عنوان عامل نرم افزاری مؤثر بر تولید، در کنار سایر عوامل تولیدی، تاکید گردید. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. مقادیر کارایی فنی کلی نهاده ها و کارایی زیربرداری آب با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها در دو گروه کشاورزان عضو و غیرعضو در تعاونی های تولید کشاورزی با احتساب سرمایة اجتماعی و بدون آن محاسبه شد. بر پایة نتایج، کارایی فنی کشاورزان عضو و غیرعضو تعاونی ها به ترتیب 83 درصد و 74 درصد و کارایی زیربرداری آب این دو گروه به ترتیب 58 درصد و 48 درصد با احتساب سرمایة اجتماعی بوده است. تاثیر ابعاد مختلف سرمایة اجتماعی و عضویت در تعاونی ها بر کارایی فنی نهاده ها همچنین در قالب الگوی توبیت تعیین شد که در کل، نتایج نشان داد عضویت در تعاونی ها به سبب ارتباط بیشتر کشاورزان با یکدیگر و تقویت اعتماد و مشارکت بین کشاورزان و در نتیجه تقویت ابعاد متفاوت سرمایة اجتماعی، موجب ارتقای وضعیت تولیدی و کارایی کشاورزان می شود.
    کلیدواژگان: عضویت در تعاونی ها، کارایی، روش تحلیل پوششی داده ها، سرمایه اجتماعی
  • وحید علی آبادی، سعید غلامرضایی، سمیره صی محمدی * صفحات 81-102
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایة اجتماعی در هوشیاری کارآفرینانه با میانجیگری متغیر اشتیاق کارآفرینانةاعضای تعاونی های تولید روستایی استان کرمانشاه بود. این پژوهش از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ شیوة گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی - همبستگی بود. جامعة آماری این تحقیق را 3851 نفر از اعضای شرکت های تعاونی روستایی فعال استان کرمانشاه تشکیل دادند که با توجه به جدول بارتلت، 351 نفر از آنها از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد استفاده شد. روایی پرسش نامه با بهره گیری از روایی صوری، تشخیصی و همگرا به روش تعیین شاخص میانگین واریانس استخراج شده بررسی گردید. به منظور تعیین پایایی ابزار تحقیق نیز روش پایایی ترکیبی به کار رفت که مقادیر آن برای بخش های اصلی پرسش نامه در سطح مناسب (در دامنه بین 82/0 تا 9/0) قرار داشت. برای تجزیه وتحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد که به این منظور، نرم افزار آماری Smart PLS به کار گرفته شد. در نهایت، یافته ها نشان از تایید تمام فرضیه های پژوهش داشت به طوری که تاثیر مثبت سرمایة اجتماعی بر هوشیاری کارآفرینی و همچنین تاثیر مثبت اشتیاق بر هوشیاری کارآفرینی تایید شد. در ضمن، نقش میانجی اشتیاق کارآفرینانه در رابطة سرمایة اجتماعی و هوشیاری کارآفرینی تایید شد.
    کلیدواژگان: هوشیاری کارافرینی، اشتیاق کارآفرینانه، سرمایه اجتماعی، تعاونی روستایی
  • الهام پیروز*، سمانه قلی پور صفحات 103-128
    هدف کلی مطالعة حاضر شناسایی عامل های مؤثر در توسعة تعاونی های کشاورزی در شهرستان شبستر با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبة اول و مرتبة دوم بود. جامعة آماری مورد مطالعه را کلیة اعضای شرکت های تعاونی کشاورزی فعال و غیر فعال (298 عضو) شهرستان شبستر در سال 1396 تشکیل دادند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه 168 برآورد و در نهایت، 161 پرسش نا مه تکمیل گردید. پایایی پرسش نامه با استفاده از محاسبة ضریب آلفای کرونباخ (728/0=α) و روایی آن با اخذ دیدگاه های کارشناسان و خبرگان تایید شد. بر اساس یافته های حاصل از برآورد مدل تحلیل عاملی تاییدی مرتبة اول، تعداد 16 متغیر در تعریف عوامل اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی، آموزشی، مدیریتی، سیاسی و ویژگی های فردی اعضا نقش معناداری نشان دادند. بر پایة نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبة دوم، عوامل اقتصادی، مدیریتی، فرهنگی– اجتماعی و آموزشی دارای تاثیر مثبت و معنی دار ولی ویژگی های فردی اعضا و عوامل سیاسی فاقد تاثیر معنی دار در توسعة تعاونی های کشاورزی بودند. بر اساس نتایج، عوامل اقتصادی با بار عاملی 63/0 دارای بیشترین تاثیر در توسعة تعاونی های کشاورزی بود.
    کلیدواژگان: تعاونی، توسعه، معادلات ساختاری، شهرستان شبستر
  • میرزاحسن حسینی، مهدیه پرپنجی، مهین دولتی * صفحات 129-156
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی زنان روستایی در شمال استان تهران انجام گرفت. جامعه آماری را 118 نفر از اعضای تعاونی های روستایی زنان در شمال استان تهران تشکیل دادند که به روش سرشماری بررسی شدند. این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه صورت گرفت. روایی ابزار پژوهش (پرسش نامه) با بهره گیری از نظر ده نفر از استادان دانشگاه پیام نور تهران و متخصصان مربوط بررسی و تایید شد و پایایی آن نیز با محاسبه میزان ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد که مقدار آن در قسمت های مختلف پرسش نامه بالاتر از 812/0 محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان داد رابطه معناداری میان عوامل فردی، خانوادگی، اقتصادی – مالی، اجتماعی – فرهنگی و سیاسی- قانونی با موفقیت کارآفرینی زنان روستایی وجود دارد که از بین این عوامل بیشترین تاثیر در موفقیت کارآفرینی زنان روستایی مورد تحقیق، مربوط به عوامل اقتصادی- مالی است.
    کلیدواژگان: زنان، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، تعاونی های روستایی زنان، عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی شمال استان تهران
  • حسین خنیفر*، علی اصغر رشید، نیما سلطانی نژاد صفحات 157-184
    مطالعات نشان داده اند که عملکرد شغلی کارکنان تحت تاثیر عواملی همچون توانمندسازی روان شناختی، رفتار شهروندی و حمایت سازمانی قرار دارد. پژوهش حاضر نیز در راستای رسیدن به ساز و کارهای لازم برای ارتقای عملکرد شغلی، اثر توانمندسازی روان شناختی و رفتار شهروندی و حمایت سازمانی را بر ارتقای عملکرد شغلی کارکنان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان بررسی کرد. روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی 110 نفر مدیران و کارکنان شاغل این اداره کل تشکیل دادند. با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه برای انجام این پژوهش 86 نفر تعیین شد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم صورت گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه بهره گرفته شد. برای تعیین روایی پرسش نامه ها تحلیل عاملی تاییدی انجام پذیرفت. داده ها پس از جمع آوری، با نرم افزارهای آماری PLS و AMOS تحلیل شد. نتایج نشان داد توانمندسازی روان شناختی بر رفتار شهروندی سازمانی (متغیر میانجی) و عملکرد شغلی تاثیر معناداری می گذارد. همچنین تاثیر حمایت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی (متغیر میانجی) و عملکرد شغلی، و تاثیر رفتار شهروندی بر عملکرد شغلی معنادار است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، حمایت سازمانی ادراک شده، عملکرد شغلی، سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعی
|
  • Yaser Maghsoudi, Ganjeh, zahra Ariyapour, hossein sotudeh arani, mohammad mahtari arani , Abolfazl Baghbani arani* Pages 1-27
    In the process of supplying agricultural products to the sale market (system of production to consumption), proper marketing operations are particular importance, so that successful marketing performance was considered as a goal of rural and agricultural development. On the other hand, knowledge management as one of the most important factors influencing the performance of companies and especially the marketing performance that has always been a concern of researchers. The purpose of this study was to investigate the effect of tacit knowledge exchange on marketing performance in agricultural production cooperatives in Isfahan province. This research was a descriptive-survey method. The statistical population of the research was the managers of agricultural cooperatives in Isfahan Province, which is 580 people. By simple random sampling, 230 people were selected as Krejcie Morgant Table. For data analysis, WarpPLS software was used. The results of the research showed that the exchange of tacit knowledge between different sectors of cooperative companies has a positive and significant effect on marketing performance of these companies. Also, the positive and significant impact of top manager support, trust among employees, social opportunities, coordination of functional sectors and the quality of inter-institutional communication on the tacit knowledge exchange in these companies was confirmed. According to the results of the research, the support of top managers and the quality of inter-sectoral communications with the path coefficients (0.42 and 0.19) respectively had the most and the least direct effect on the exchange of tacit knowledge in cooperative companies
    Keywords: knowledge, Tacit Knowledge Exchange, Marketing Performance, Agricultural Production Cooperatives
  • Ali Akbar Aminbidokhti, Younos Vakil Alroaia* Pages 29-58
    Although empowerment allows managers to use the knowledge, skills, experience of all organizations, but there are few directors and people who know how to create an empowerment culture. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between managers' empowerment dimensions based on resistive economics of manufacturing cooperatives. This is a purposely applied study, and in terms of Gathering data it’s descriptive, and of type of correlation. In addition, in the analytical model of research, dynamic competency of managers as exogenous latent variable, the dynamic empowerment of managers is endogenous latent variable. Analyzing the research hypotheses showed that between dynamic competency of managers and personal profile and organizational profile and dynamic empowerment, the intensity of effect was 0.64, 0.76 and 0.36, respectively. The intensity of the effect between dynamic empowerment and resistive economy is 0.79, which indicates an appropriate relationship between research criteria. The FAHP technique is also used to determine the final priority of the elements. According to the five main criteria and the 18 sub-criteria, the priority of the “university education” index was 0.11 in the first priority, the "general" index with a weight of 0.101 in the second priority. According to the results, it can be stated that with the structural and planning approach, managerial and organizational, participatory and action of employees, cooperative managers have their capabilities in the fields of investment, manufacturing, research and development, innovation and marketing. Accurately and accurately identify all deficiencies so that they can achieve their goals.
    Keywords: Empowerment of Managers, Manufacturing Cooperatives, Resistance Economics, Dynamic Competency of Managers
  • abolfazl mahmoodi, gholamreza yavari , jaleh koorkinejad* Pages 59-80
    In this research, the efficiency status of a sample of pistachio producers in Sirjan Township, which was selected using Cochran formula and divided into two groups based on membership in agricultural production cooperatives, was studied. Data were collected by questionnaires in 2014 and 2014. In this study, the role of social capital as a software operating factor affecting production along with other production factors has been emphasized. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The total technical efficiency of inputs and the water sub-vector efficiency were calculated using data envelopment analysis method in two groups of farmers, including social capital and without it.The results showed that technical efficiency in cooperatives farmers was 83 and in non-member Farmer's group 74% including social capital. Also, the water sub-vector efficiency among cooperatives farmers was 58 and in the non-member farmer group was 48% including social capital.Also, the effect of different dimensions of social capital and membership in cooperatives was investigated on the technical efficiency of inputs in the form of Tobit's model.According to the results, membership in cooperatives due to the greater association of farmers with each other and the strengthening of trust and participation among farmers and, as a result, the strengthening of different dimensions of social capital, would increase the productivity and efficiency of farmers.
    Keywords: membership in cooperatives, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Social Capital
  • V Aliabadi, Saeed Gholamrezai, samireh seymohammadi * Pages 81-102
    The purpose of this research was to explaining the level of entrepreneurship alertness based on the components of social capital and entrepreneurial ideal identity (Case study: members of rural production cooperatives in Kermanshah Province). This research in terms of purpose was applied research and in terms of data collection method, was a descriptive-correlative research type. The statistical population of this research were 3851 members of rural cooperative companies operating in Kermanshah Province. According to the Bartlett Table, 351 of them were selected through a proportional allocation sampling method. Standard questionnaires were used to collect data. Validity of the questionnaire was evaluated using formal, diagnostic and convergent validity by the method of determining the mean value of the extracted variance. In order to determine the reliability of the research tool, the combination reliability method was used. Its values ​​for the main sections of the questionnaire were at the appropriate level (range from 0.82 to 0.90). To analyze the data and examine the hypotheses, Structural Equation Modeling was applied using partial least squares method. For this purpose, Smart PLS software was used. Finally, the findings indicated that all the research hypotheses were confirmed, so that the positive effect of social capital on entrepreneurial consciousness as well as the positive effect of enthusiasm on entrepreneurial consciousness was confirmed. Meanwhile, the role of mediator of entrepreneurial passion in the relationship between social capital and entrepreneurship alertness was confirmed.
    Keywords: entrepreneurial consciousness, entrepreneurial passion, Social Capital, rural cooperative
  • elham pirouz*, samane gholipoor Pages 103-128
    The general objective of this study was to identify the determinants of agricultural cooperatives development in Shabestar Township of East Azerbaijan province. For this purpose, Confirmatory Factor Analysiswas used. The statistical population of this study was all members of active and passive agricultural cooperatives (298 members) of Shabestar Township in 2017. To determine the sample size, the Cochran sampling formula was used, and the sample size was estimated to be 168, which eventually completed 161. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (α = 0.728). Validity of the questionnaire was also examined by obtaining opinions of experts. Based on the findings of the estimation of Confirmatoryfactor analysis, from the total of 27 variables, only 16 variables played a significant role in defining the economic, cultural-social, educational, managerial, political, and individual characteristics of the members factors. According to the results, economic, managerial, cultural-social and educational factors had a positive and significant effect on the development of agricultural cooperatives and the individual characteristics of the members and political factors did not have a significant effect on the development of agricultural cooperatives. Based on the results, economic factors with a coefficient of 0.63 had the greatest impact on the development of agricultural cooperatives.
    Keywords: Development, Cooperative, Structural Equation, Shabestar
  • Mirzahasan Hosseini, Mahdieh Parpanji, Mahin Dolati* Pages 129-156
    The main purpose of this research was to investigate the factors affecting the entrepreneurship success of rural women in North of Tehran province. The statistical population of this research was rural women, s cooperatives in North of Tehran province who were surveyed in 118 census cases. This research was conducted through a survey method and using a questionnaire tool. The validity of the research instrument was evaluated using the views of ten professors of Payame Noor University in Tehran and experts. The reliability of the tool was also calculated by calculating the Cronbach Alpha coefficient, which was calculated in different parts of the questionnaire equal to and above 0.812. Findings of the research show that there is a significant relationship between individual, family, economic-financial, social -cultural and political-legal factors with the success of rural women's entrepreneurship, which among these factors, the most important factor in the success of rural women entrepreneurship research is economic and financial factors.
    Keywords: Women, Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Rural Women coorperatives, Effective Factors on Entrepreneurship Success North of Tehran province
  • Hossein Khanifar*, Aliasghar Rashid, Nima Soltaninejat Pages 157-184
    To overcome the complexities and acceleration of the challenges we face today, the success of an organization is likely to depend on how much the staff can be empowered. Psychological empowerment is a relatively new conceptual concept in the management and organization literature and perhaps one of the most controversial topics. The present study intends to study the effect of psychological empowerment, citizenship behavior and organizational support in order to achieve the necessary mechanisms for promoting job performance. The research method is descriptive-correlational and is a type of structural equation. The statistical population of this research includes 110 managers and employees of Ministry of Labor, Social Co-operation and Social Welfare of Kerman. Using a Morgan table, a sample size was 86 for this study. The sampling was selected by stratified random sampling. A questionnaire was used to collect data. Confirmatory factor analysis was used to determine the validity of the questionnaires.Data were analyzed by AMOS statistical software. The results showed that psychological empowerment has a significant effect on citizenship behavior and job performance. Also, the effect of organizational support on citizenship behavior and job performance, and the effect of citizenship behavior on job performance is significant.
    Keywords: Psychological empowerment, perceived organizational support, job performance, Department of Cooperatives, Labour, Social Welfare