فهرست مطالب

جاده - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1391)

فصلنامه جاده
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اکبری*، هوشنگ عشایری صفحه 275
    در این مقاله، سیستم های پایش سلامتی سازه ها، Structural Health Monitoring Systems-SHMS، برای استفاده در پل های جدید و بزرگ با تمرکز بر توجه به مسایل طراحی، ایمنی کاربران و بهینه سازی نگهداری این سیستم معرفی شده است. به منظور بهره گیری بیشتر و مناسب تر از سرمایه گذاری در سیستم های پایش سلامتی سازه ها، اعمال یک فلسفه طراحی با تمرکز بر مسئله بهینه کردن شکل سیستم ضروری است. این کار فقط با ابزار بندی مشخص و با هدف قابلیت دسترسی 100درصد سیستم و ایجاد تماس ساده و مستقیم با کاربر میسر خواهد بود که هر گونه هشدار و اطلاعاتی را در مورد هر جزء از سازه دریافت، آماده سازی و پردازش می کند. از این سیستم ها اکنون به عنوان یک ابزار یکپارچه و توانمند در بهره برداری و نگهداری پل ها بر پایه مدل های بروزرسانی عمر سرویس، برنامه ریزی نگهداری و تخصیص بودجه های تعمیراتی استفاده می شود. نتایج نشان می دهد تنها با تمرکز بر هدف مورد نظر در این مقاله، یعنی بهینه سازی نگهداری، می توان سرمایه گذاری در سیستم های پایش سلامتی سازه ها را با افزایش ایمنی کاربر و صرفه جویی در هزینه های نگهداری سازه ساماندهی و از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت نگهداری، پایش سلامتی سازه، مدیریت پل، ایمنی، رتبه بندی، ابزاربندی
  • حمیدرضا بهرامیان*، خلیل زمانی صفحه 295
    در این مقاله خصوصیات عملیاتی حامل های کم هزینه از نظر ناوگان، مسیرهای پروازی، نحوه رزرو جا،نحوه ارایه خدمات و همچنین سیستم های قیمت گذاری بلیت مورد بررسی قرار می گیرد و سپس با توجه به زیر ساخت های موجود نظیر قوانین و مقررات، ناوگان شرکت های هواپیمایی و نحوه ارایه خدمات به مشتریان در کشور، محدودیت هایی که در زمینه قوانین و مقررات وجود دارد شناسایی شده و به این مسئله می پردازد که برای پیاده سازی این نوع حامل ها چه نوع اقدامات و فعالیت هایی لازم است. سپس راهکارهایی جهت فعالیت خطوط هوایی کم هزینه در ایران از قبیل قوانین و مقررات، سیاست گزاری و نوع نگرش ارایه می شود.
    کلیدواژگان: کم هزینه، هوایی، الزامات، قوانین و مقررات
  • فاطمه چگینی*، محمود صفارزاده، امیرعلی زرین مهر، هیما ساکی صفحه 307
    امروزه با توجه به رشد اقتصادی-اجتماعی شهرهای بزرگ،برنامه ریزی و سرمایه گذاری صحیح در جهت توسعه، بهبود و تقویت سیستم حمل و نقل همگانی و در نظر گرفتن نیازهای استفاده کنندگان از سامانه، تاثیر بسزایی در عملکرد سامانه حمل و نقل شهرها خواهد داشت. سامانه حمل و نقل اتوبوس یکی از مهم ترین سامانه های حمل و نقل همگانی به شمار می رود. مجموعه مسایل طراحی شبکه اتوبوسرانی، با جستجوی مسیرهای بهینه اتوبوسرانی و تعداد اتوبوس در هر مسیر، از جمله مسایل زیربنایی در برنامه ریزی حمل و نقل همگانی به شمار می روند. این مسایل به لحاظ محاسبات بسیار پیچیده بوده و حل دقیق آنها برای مثال های واقعی میسر نیست. این تحقیق تلاش می کند تا با استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان به عنوان یک الگوریتم فراابتکاری، روشی جهت پیدا کردن مسیر بهینه به لحاظ تامین رضایت بیشتر استفاده کنندگان از سامانه ارایه کند. رضایت استفاده کنندگان از سامانه به وسیله یک تابع هدف کلی متشکل از پارامترهای تقاضای پوشش داده شده، فرکانس مسیر، میزان دسترسی به سامانه، تعداد انتقال و مسافت طی شده، سنجیده می شود. مدل پیشنهادی روی شبکه فرضی Sioux Falls پیاده سازی و نتایج حاصل از آن با نتایج کوتاه ترین مسیر مقایسه می گردد. برتری مسیرهای ارایه شده توسط الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم کوتاه ترین مسیر کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه اتوبوس، رضایت استفاده کنندگان، الگوریتم کلونی مورچگان، الگوریتم کوتاه ترین مسیر
  • امیرمسعود رحیمی*، پدرام بگلوگاوگانی صفحه 321
    اهمیت ارزیابی کیفیت از منظر کاربران، دست یابی به آگاهی هایی در مورد سطح کیفیت پارامترهای مختلف خدمات حمل و نقلی از دیدگاه کاربران و ارایه آنها به مسئولان امر با هدف تدوین خط مشی ها و برنامه ریزی های آتی، در راستای پاسخ گویی به نیاز کاربران می باشد. معایب و نارسایی های برخی روش های قبلی ارایه شده در این مبحث، ضرورت انتخاب و ارایه روشی نو، مناسب و کاربردی را می طلبد. در روش ارایه شده در این تحقیق، علاوه بر سادگی و کاربردی بودن آن، یک سیستم کلی به بررسی همه جانبه سطح کیفیت خدمت از دیدگاه کاربران می پردازد. ابتدا تعدادی پارامتر تاثیرگذار بر روی کیفیت خدمات حمل و نقل عمومی (اتوبوس) انتخاب گردید، سپس با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، میزان اهمیت و عملکرد پارامتر مورد نظر از دیدگاه کاربران مختلف سنجیده شد. در نهایت شاخصی با عنوان SQI (شاخص کیفیت خدمت) با ترکیب علمی، اصولی و دقیق معیارهای اهمیت و عملکرد، برای سنجش میزان کیفیت خدمات طراحی، و در دو نوع سرویس عادی و تندرو برای شهر تبریز توسعه داده شد.لازم به ذکر است که در مجموع تعداد 320 پرسشنامه از کاربران مختلف مصاحبه شده تایید و نهایی گردید که پس از محاسبه شاخص کیفیت خدمت، مقدار 19/6 برای سرویس تندرو و 94/4 برای خدمات اتوبوس رانی عادی به دست آمد. ضمنا به غیر از یک پارامتر، در تمامی پارامترها سطح کیفیت خدمات اتوبوس رانی تندرو به مراتب بهتر و قابل قبول تر از سرویس عادی بود. در نهایت نتایج کلی نشان دهنده سطح کیفیت کاملا پایین در سرویس عادی و سطح متوسط در سرویس تندرو بود؛ بنابراین، اقدامات ضروری در راستای بهبود شرایط کاملا مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت حمل و نقل عمومی، حمل و نقل اتوبوس، سرویس اتوبوس رانی تندرو، اهمیت و عملکرد حمل و نقل عمومی
  • حسن زیاری، حبیب شهریاری هولاسو*، مسلم آقاپور، مصطفی جعفریان کفشگرکلایی صفحه 331
    صدمات ناشی از رطوبت یکی از خرابی های عمده در روسازی های بازیافت شده به روش سرد می باشد، برای غلبه بر این مشکل باید موادی که چسبندگی بین مصالح و قیر را بهبود می بخشند مورد استفاده قرار گیرند. در این تحقیق از پلیمر SBS1، سیمان و آهک برای افزایش چسبندگی بین مصالح خرده آسفالتی2 و قیر و کاهش حساسیت رطوبتی استفاده شده است، که از SBS برای تهیه امولسیون قیر پلیمری و سیمان و آهک به صورت پودر به عنوان افزودنی به مصالح بازیافتی اضافه می شود و همچنین نوع امولسیون استفاده شده در این تحقیق با توجه به نوع مصالح خرده آسفالتی، امولسیون دیر شکن کاتیونیک3 می باشد. برای بررسی حساسیت رطوبتی مخلوط از دو روش غرقاب مکانیکی و آزمایش کشش غیر مستقیم استفاده شد. نتایج هر دو آزمایش نشان می دهد که سیمان، آهک و پلیمر SBS هر سه در کاهش حساسیت رطوبتی تاثیر بسزایی داشته که البته نقش سیمان پر رنگ تر می باشد و بهترین نتیجه در هر دو آزمایش توسط نمونه های امولسیون قیر پلیمری با افزودنی سیمان به دست آمده است.
    کلیدواژگان: بازیافت سرد، حساسیت رطوبتی، امولسیون قیر، پلیمر SBS، سیمان و آهک
  • رضا مویدفر، علی فتحی* صفحه 341
    بهترین راه برای کاهش صدا در بزرگراه ها پیش بینی تمهیداتی جهت کاهش صدا در محل منبع تولید صدا عنوان شده است، بر اساس مطالعات انجام شده سطح صدا در روسازی های آسفالتی با افزایش طول عمر آسفالت به صورت خطی افزایش یافته است، به طوری که برای روسازی های متخلخل، فضاهای خالی در این روسازی با افزایش عمر روسازی پرشده و باعث افزایش صدا شده است، برای سایر روسازی های با دانه بندی پیوسته یا باز (اما نه متخلخل واقعی) نیز به علت تغییرات فیزیکی مداوم سطح روسازی با توجه به شرایط جوی و ترافیک در طول چرخه عمر، تحت عبور بار ترافیکی، صدا افزایش یافته است که با استفاده از آسفالت لاستیکی (افزودن لاستیک به آسفالت به روش مرطوب و یا خشک)، استفاده از آسفالت با شن کاملا شسته شده و خشک شده توسط کوره های گرماساز، آسفالت لایه اصطکاکی با دانه بندی باز (متخلخل- OCFCs) و آسفالت SMA صدای ناشی از روسازی می تواند به میزان بسیار زیادی کاهش داده شود. در این تحقیق هدف، تحلیل و مقایسه روند تغییرات صدا در طول چرخه عمر روسازی می باشد و در نهایت تغییرات صدا با استفاده از یک شاخص که ترکیبی از ویژگی های ترافیکی و تغییرات روسازی (خرابی ها و...) در طول چرخه عمر آن می باشد، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آسفالت، تماس چرخ و روسازی، چرخه عمر، روسازی، صدا
  • عباس مجدی، حامد عجم زاده*، مسعود ظهیری، سید محمد منصورزاده صفحه 359
    برای حفر تونل انتخاب نوع ماشین حفار (TBM) و پوشش نگهداری بتنی پیش ساخته مسلح روند های کاملا به هم مرتبطی هستند که باید توجه خاص به آنها مبذول شود. با توجه به این که پوشش نگهداری سگمنتی به صورت یک رینگ یکپارچه نمی باشد، بنابراین، بررسی و تخمین رفتار این نوع سیستم نگهداری کاری دشوار و پیچیده است. در این مقاله ابتدا روش های مرسوم بررسی پوشش های نگهداری سگمنتی شامل روش معادله الاستیک، مدل «شولز» و «دودک»، مدل «مویر وود»، روش تیر- فنر و روش المان محدود ارایه شده است. با توجه به این که روش تیر-فنر روشی جامع و مورد قبول برای طراحی سگمنت می باشد، روند پیشرفت و حالت های مختلف این روش به صورت جامع بحث و بررسی شده است. با توجه به نقش مهم و حیاتی اتصالات در بررسی پوشش نگهداری سگمنتی، رفتار اتصالات بین سگمنتی بررسی و روش های محاسبه سختی آن ارایه شده است. در نهایت دو مثال موردی از مدل سازی نگهداری سگمنتی با استفاده از مدل تیر و فنر ارایه شده است.
    کلیدواژگان: پوشش نگهداری سگمنتی، ماشین های حفار، روش تیر، فنر
|
  • R. Akbari *, H. Ashayeri Page 275
    Structural Health Monitoring Systems (SHMSs) for possible use in new long span and critical bridges with emphasizing to the design issues, user safety and optimization of the maintenance process of the system are introduced. In order to achieve more convenient investment in the SHMSs it is require that a design philosophy focusing to the shape optimization of the system to be applied. This is achievable only when specific sensoring of the system with the purpose of full accessibility of the system associated with simple contact with users to be done in which, every information and alerts from each point of the structure is received, operated and processed. SHMSs are usually used as powerful and integrated tools for bridge maintenance management through updating models of the service life, maintenance programming and assignment of the repair budgets. Only with focus on the aim of this paper, i.e. maintenance optimization, it is possible to organize and economize every investment in the SHMSs with increasing in the user safety and structural maintenance performance.
    Keywords: Maintenance Managements, Structural Health Monitoring, Bridge Management, Safety, Load Rating, Sensoring
  • H. Bahramian*, K. Zamani Page 295
    In this paper characteristic of low-cost carriers such as fleet type, route of flight,booking system, service providing, pricing systems and ticket sale has been investigated.In next step, required infrastructures such as airports, laws and regulations and policiesgoverning low-cost airlines operation were identified. After investigating currentsituation of country, necessary changes for successful running of low cost carriersbusiness – model has been assessed. The guidelines include changes in strategies as wellas required activities to pave the way for operation of low cost carriers in Iran.
    Keywords: Low Cost, Air transportation, Laws, Regulations
  • F. Chegini*, M. Saffarzadeh, A. Zarrinmehr, H. Saki Page 307
    Bus transportation system is of the most important public transportation. Improvement of this system has a considerable effect on the efficiency of the urban transportation system as well as increasing passengers’ satisfaction and attraction. Consequently, this will result in energy saving and reduction in volume of traffic and environmental pollution. All the issues about bus network design including the optimal routing and the fleet size in each path are taken into account as a crucial issue in public transportation planning. These issues are so complicated that no exact solution can be found in real cases. This study attempts to introduce a method to find optimized path of the bus network in terms of passengers’ satisfaction through applying ant colony algorithm as a metaheuristic algorithm. The passengers’ satisfaction is assessed by an overall objective function which includes some desirable parameters such as the fulfilled (coverage of) demands, the path frequency, the network accessibility, the number of transfers and the traveled distance. In this paper, the Sioux-falls network is simulated in proposed model and the results are compared with the shortest path algorithm. The improvement in represented paths via proposed algorithm is remarkably evident compared with those from shortest path algorithm.
    Keywords: Bus Network Design, passenger's satisfaction, Ant Colony Algorithm, Shortest Path Algorithm
  • A.M. Rahimi*, P. Baglogavgani Page 321
    The importance of quality assessment from the users perspective, access to information about quality level of various parameters of transportation services from the perspective of their users and providing them to authorities with the aim of developing future policies and programs is along with responding user’s needs. Disadvantages and shortcomings of previous methods presented in this topic demands selection and presentation of a new, convenient and practical method necessity. In the method presented in this paper, an overall system reviews all aspects of service quality from the perspective of user in addition to its simplicity and practical. First, some affecting parameters on the quality of public transport services (bus) were selected, and then importance and performance of the desired parameters were measured from the perspective of different users by means of questionnaire. Finally an indicator of SQI (Service Quality Index) was designed and calculated in normal and BRT service in Tabriz city, to assess design services quality by combining importance and performance criteria with a scientific, systematic and accurate. It should be noted that totally 320 filled questionnaires had collected from users, after calculating SQI the value of 6.19 obtained for BRT services and 4.94 for normal bus services. Meanwhile except one parameter, in other parameters the value of quality in BRT services was much better than normal services. Results indicate the low level quality in normal and intermediate level quality in BRT service; then so necessarymeasures to improve conditions is absolutely necessary.
    Keywords: Public Transportation Quality, Bus Transport, Bus Rapid Transit (BRT), Importance, Performance of Public Transportation
  • H. Ziari, H. Shahriary Holaso*, M. Aghapour, M. Jafarian Kafshgarkalaei Page 331
    Damage Caused by moisture, one of the most important distresses in cold recycled flexible pavements. To overcome this problem, the materials that improve adhesion between aggregate and bitumen should use. In this research we used SBS polymer, cement and lime to improve adhesion between reclaimed aggregate pavement (RAP) and decrease moisture susceptibility. We used SBS for product polymeric bitumen emulsion and also cement and lime utilized as additive in recycled aggregate. Also, considering to type of aggregate, CSS-1 emulsion was used in this research. For evaluate moisture susceptibility of mixture, mechanical flooding and indirect tensile strength (ITS) carried out. Results from both tests demonstrate that SBS, cement and lime decrease moisture susceptibility and SBS role most effective in decreasing moisture susceptibility of RAP mixtures. It must note that best result was observed in specimens made with polymeric bitumen emulsion and cement.
    Keywords: Cold Recycling, Moisture Susceptibility, Bitumen Emulsion, SBS Polymer, Cement, Lime
  • R. Moayyedfar, A. Fathi* Page 341
    The best way to reduce highway noise is predicting measures in order to reduce the noise at sound source place. This research is about the changes of traffic noise emission given by asphalt pavement over the time cause of traffics made by any vehicle types, according to accomplished observation the asphalt pavements noise level normally increases by its longevity. For porous pavements, it is a known phenomenon that the voids of the pavements tend to clog (compress) which leads to increase noise-generated from air compaction. But for other types of dense pavements or patulous graded one (not real porous) because of continuous changes in surface structure noticing atmospheric and traffic conditions in pavements life cycle the noise increases. Physical changes like raveling, cracking, etc are noted. That causes this increase in noise in the period in between when the bitumen film is warn off and when the pavements begins to deteriorate with distresses like raveling, cracking etc. The increase of noise has normally been analyzed in relation to the age of pavements. In this research this is supplemented by also using the traffic load as well as an artificial indicator defined as the change of noise predicted as a combination of actual physical age and traffic load.
    Keywords: Asphalt Concrete, Contact Tire, Pavement, Life Cycle, Pavement, Noise
  • A. Majdi, H. Ajamzadeh*, M. Zahiri, S. M. Mansourzadeh Page 359
    Tunnel boring machine and precast concrete lining (segmental lining) are two main parameters (that) should have been considered for tunnel excavating specially. By considering that the segmental lining is not uniform ring, investigation and estimation the behaviour of segmental lining are complicated. First, in this paper, we have been tried to introduced, the usual methods of investigation in segmental lining, as follow: Elastic, “Schulze and Duddeck”, “Muir Wood”, “Beam-Spring” and Finite Element models. As Beam-Spring model is acceptable and comprehensible, so developing this method in different ways, has been discussed completely. As joint is main and important factor in lining behavior, so segmental joint has been studied and the method of calculation joint stiffness has been introduced by this paper. Finally, this paper has been tried to present modulation and maintenance of beam-spring models, by two case-studies.
    Keywords: Segmental Lining, Tunnel Boring Machine, Beam, Spring Model