فهرست مطالب

جاده - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1394)

فصلنامه جاده
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الناز سرخیلی، محمدعلی خانی زاده*، احسان غلامی صفحه 139
    پیاده رویی قدیمی ترین شکل حرکت انسان در فضاست و در همه اعصار این ویژگی مورد نظر بوده است. این حق اولیه معمولا در اماکنی پراهمیت تر می شود ه جاذبه هایی برای بازدید و لذت بردن وجود داشته باشد خواه جنبه تاریخی تمدنی داشته باشند و خواه مفرح انسان باشند. از این رو توجه به پیاده راه ها، تقویت و ایجاد آنها در شهرهایی با امکانات بالقوه و بالفعل طبیعی و تاریخی امری است واجب و در خور توجه، بنابراین هدف این پژوهش ارزیابی پیاده راه تازه تاسیس (عرفان) حافظیه در شهر شیراز می باشد. تحقیق حاضر تحیلیل – توصیفی است و از حیث هدف کاربری می باشد. ابزارهای بکارگرفته شده در این تحقیق مطلاعات اسنادی –کتابخانه ای و مشاهدات میدانی در کنار استفاده از پرسشنامه با سوالات باز و مصاحبه می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رضایت نسبتا بالایی از این محور به لحاظ ماهیتی وجود دارد(نباید فراموش کرد که این رضایتمندی بیشتر به خاطر وجود کاربری های موجود و هویت بخش در محور است (آرامگه حافظیه، ادارات دولتی، فضای سبز موجود در کنار محور در غالب بوستان و پارک و .. )). اما از حیث سنجش کیفیت مولفه های تشکیل دهنده این پیاده راه در سطح نازلی قرار دارد و تقریبا یک نارضایتی از تسهیلات موجود در محور (مبلمان، عدم وجود کابری های خدماتی کوچک مقیاس و ..) چه از نظر ساکنین و چه از نظر گردشگران وجود دارد که می بایست طی یک برنامه مدون و مشخص تقویت شوند.
    کلیدواژگان: پیاده راه، ارزیابی کیفی، آسایش عابرین پیاده، پیاده راه عرفان شیراز
  • محسن سقایی* صفحه 155
    جایگاه و نقش صنعت حمل و نقل هوایی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جوامع امروز بر کسی پوشیده نیست و به عنوان یکی از پایه های اصلی توسعه پایدار و متوازن جوامع بشری محسوب شده و درواقع شبکه های حمل و نقل با مولفه های همچون اقتصاد، امنیت و عدالت اجتماعی ارتباط تنگاتنگ دارند. و از طرف دیگر صنعت حمل و نقل هوایی به عنوان یک عامل بسیار مهم در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران می باشد. بدین منظور در این مقاله با استفاده از داده های: حجم مسافران هوایی ورودی و خروجی ماهیانه 98 شهر کشورکه طی سالهای 94- 90 دارای پرواز بوده اند، فاصله بین شهرهای فوق و با استفاده از مدل جاذبه و نرم افزار SPSS سعی در مشخص نمودن تاثیر عامل فاصله زمینی بر تقاضای سفرهای هوایی داشته و نتیجه مشخص می نماید عامل فاصله بین شهرها31% در تقاضای سفرهای هوای تاثیر گذار است و عامل فاصله به تنهایی در تقاضای سفرهای هوایی موثر نبوده و عوامل دیگری نیزدر این زمینه دخالت دارد.
    کلیدواژگان: مدل جاذبه، تقاضای سفرهای هوایی، حمل ونقل هوایی، عامل فاصله
  • علیرضا غنی زاده*، بهنام سلاجقه، مرتضی رهروان صفحه 161
    با توجه به هزینه های زیاد تولید مخلوط آسفالتی استفاده از افزودنی در مخلوطهای آسفالتی به منظور افزایش دوام و بهبود عملکرد آن امری ضروری است. در تحقیق حاضر درصدهای مختلف الیاف ترکیبی پلی الفین و آرامید فورتا به مخلوط آسفالتی اضافه و آزمایش مدول برجهندگی در دو دمای مختلف و آزمایش خزش دینامیکی در دو شکل بارگذاری مختلف انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزودن الیاف فورتا باعث افزایش سختی و مقاومت شیار شدگی مخلوط های آسفالتی می شود. افزودن 5/1 کیلوگرم الیاف در هر تن آسفالت سبب می شود تا مدول برجهندگی در دو دمای 25 و 40 درجه سانتی گراد به ترتیب به میزان 62 و 242 درصد افزایش یابد؛ بنابراین ملاحظه می شود که افزایش سختی مخلوط های آسفالتی مسلح شده در دمای بالاتر (40 درجه سانتی گراد)، مشهود تر از دمای متوسط (25 درجه سانتی گراد) است. همچنین مشاهده گردید که افزایش 5/1 کیلوگرم الیاف به مخلوط آسفالتی سبب می شود تا عدد جریان نسبت به مخلوط آسفالتی اصلاح نشده به میزان دو برابر افزایش یابد. مقایسه نمودار خزش برای دو شکل پالس بارگذاری نیم سینوسی و مربعی نشان داد که عدد جریان و شیب مرحله دوم نمودار خزش برای شکل پالس نیم سینوسی به ترتیب حدود دو برابر و نصف مقادیر نظیر برای شکل پالس مربعی با همان فرکانس بارگذاری است.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی، الیاف پلی الفین و آرامید فورتا، مدول برجهندگی، خزش دینامیکی، شکل بارگذاری
  • یعقوب کمایی زاده*، ابوالفضل شعبانی، غلامرضا سروشان، مسعود اسدی صفحه 179
    امروزه حمل و نقل به عنوان یکی از مهم ترین زیرساخت های توسعه تلقی می شود و به دلیل داشتن نقش زیربنایی تاثیر فراوانی بر فرآیند رشد اقتصادی کشور دارد. از این رو، در این پژوهش شاخص های حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات استان های کشور مورد ارزیابی قرار گرفته اند. روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی و ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات شامل مطالعات اسنادی است. جامعه آماری شامل 31 استان بر اساس تقسیمات سیاسی سال 1392 می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل عاملی در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. داده های موردنیاز شامل شاخص های حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات جمع آوری و پایگاه داده تشکیل شد، سپس شاخص ها در دو گروه «حمل و نقل و انبارداری» و «ارتباطات» تقسیم بندی شده اند. شاخص های گروه حمل ونقل و انبارداری در هفت عامل و شاخص های گروه ارتباطات در چهار عامل تقلیل یافته اند. در نهایت با استفاده از امتیاز عاملی، استان ها در پنج دسته کاملا برخوردار، برخوردار، متوسط، محروم و بسیار محروم رتبه بندی شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در زمینه حمل ونقل و انبارداری استان های تهران، البرز، اصفهان، فارس، خوزستان و کرمانشاه کاملا برخوردار و استان های اردبیل، ایلام، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، قم، خراسان جنوبی و سمنان در رده بسیار محروم قرارگرفته اند. در زمینه برخورداری از ارتباطات نیز استان های تهران، البرز، اصفهان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و گیلان کاملا برخوردار و استان های ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، قم و خراسان جنوبی در رده بسیار محروم قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، انبارداری، ارتباطات، توسعه، تحلیل عاملی
  • آیدین پارساخو، محسن مصطفی*، مجید لطفعلیان صفحه 189
    جاده ها دارای اثرات محیطزیستی مستقیم و غیرمستقیم روی جمعیتها، گونه ها و اکوسیستم های جانوری، گیاهی و آبی هستند. توزیع تراکم جاده در جنگل موجب چندپارگی زیستگاه ها شده و انزوا و یا جزیرهای شدن اکوسیستم را به دنبال دارد. بدین ترتیب زیستگاه جانوران به زیر مجموعه های کوچکتری تقسیم شده و زمینه برای انقراض گونه ها فراهم میشود. امروزه به روش آنالیز پایایی جمعیت (PVA)، الگوی جابجایی جانوران برای رسیدن به یک جمعیت پایا مورد ارزیابی قرار گرفته و مناطق مناسب برای اصلاح چندپارگی به منظور برقراری شبکه زیستگاه های پایدار تشخیص داده
    میشود. پس از برآورد میزان فایده اکولوژیکی اصلاح چندپارگی (معمولا بر حسب تعداد واحدهای زاد و ولد در واحد سطح یا RU بیان میشود) در هر یک از این مناطق، نسبت به اولویتبندی مکان های اصلاح چندپارگی اقدام میگردد.
    مهمترین سازه هایی که به عبور جانوران از عرض جاده و اصلاح چندپارگی زیستگاه کمک میکنند، شامل زیرگذر و پل سبز میباشد. کاستن از وسعت دالان جاده در زیستگاه های ارزشمند، نصب فنس در مرز بین جاده و جنگل، منحرف نمودن حجم ترافیک به مسیرهای دیگر، قرار دادن جاده های با درجات پایینتر در کنار آببندانها و نصب علائم هشداردهنده در کنار جاده از دیگر راهکارهای کاهش اثرات محیطزیستی جاده در اکوسیستمهای طبیعی است.
    کلیدواژگان: جاده جنگلی، اثرات محیطزیستی، آنالیز پایایی جمعیت، چندپارگی زیستگاه
  • محمود رضا کیمنش، غلامرضا مهدی زاده* صفحه 201
    در این تحقیق با مروری بر تحقیقات انجام شده در طول پنج سال گذشته، خصوصیات رفتاری قیر و مخلوط های آسفالتی اصلاح شده با نانومواد ضدعریان شدگی مایع بررسی و تحلیل شده است. بررسی ها نشان می دهد که تاثیر نانومواد ضدعریان شدگی مایع بر مشخصه های فنی قیر و مخلوط های آسفالتی متغیر است و به عوامل مختلفی مانند جنس و ساختار شیمیایی قیر و سنگدانه های مصرفی، دمای تولید مخلوط آسفالتی، مقدار نانوماده مصرفی و نیز نوع و طریقه اختلاط نانوماده با قیر بستگی داشته و در شرایط مختلف، نتایج متفاوتی را رقم زده است که در نتیجه، علی رغم ویژگی های مثبت بیان شده برای این نانومواد افزودنی، استفاده از این نانومواد جهت پروژه های اجرایی نیازمند بررسی دقیق تری می باشد.
    کلیدواژگان: نانومواد ضدعریان شدگی، قیر اصلاح شده، مخلوط آسفالتی اصلاح شده
  • آیدا مهرپژوه*، جمشید آقایی، سید ناصر مقدس تفرشی صفحه 219
    یکی از روش های افزایش ظرفیت باربری و کنترل میزان نشست و تغییرشکل خاک در روسازی راه، استفاده از ژئوگرید ها می باشد. در این مقاله با مروری بر تحقیقات انجام شده در طول دو دهه ی اخیر در ارتباط با مکانیزم های عملکرد ژئوگرید و کاربرد های آن در راه سازی، خصوصیات مقاومتی بستر مسلح با ژئوگرید مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد در اثر تسلیح خاک با ژئوگرید در خاک های با ظرفیت باربری کم، خصوصیات مقاومتی خاک از قبیل CBR، چسبندگی، سختی و مدل الاستیسیته، به صورت چشمگیری افزایش می یابد ولی تغییر قابل ملاحظه ای در زاویه اصطکاک داخلی خاک ایجاد نمی کند. هرچه خاک بستر ضعیف تر باشد، تاثیر تسلیح با ژئوگرید پررنگ تر می گردد. همچنین در این مقاله مطالعات صورت گرفته در خصوص تعیین پارامتر های طراحی روسازی مسلح شده با ژئوگرید و ارزیابی عملکرد ژئوگرید برای روسازی دانه ای و روسازی انعطاف پذیر، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روسازی، ژئوگرید، بستر مسلح، CBR، ظرفیت باربری
|
  • E. Sarkheyli, M. A. Khanizadeh*, E. Gholami Page 139
    Sidewalk oldest form of human movement in space and in all time, this feature is desired. This basic right is usually placed in the Jazbh-Hayy Prahmyt-Tr places to visit and enjoy, whether there are aspects of human civilization and have fun either. So paying attention to pedestrian, strengthen and establish them in cities with potential and actual natural and historical task is necessary and worthy of attention, so the aim of this study is to evaluate the implementation of the newly established (erfan) Hafeziyeh in the city of Shiraz. Descriptive and analytical study in terms of target users. Tools used in research studies and field observations documentary studies library with the use of questionnaires and interviews are open. The results indicate that relatively highly satisfied with the axis of the very character of there (let us not forget that this satisfaction is due to the existing land use and identifying the axis Hafeziyeh tomb, government offices, green space next to based in most gardens and parks, etc.). There should be strengthened in a clear and concise.
    Keywords: walk, Qualitative, comfort pedestrians, walk mysticism Shiraz
  • M., Saghaei* Page 155
    The position and the role of The Air transportation industry is very important in different field of economic, politic and society. It is one of the main basics of sustainable development and balanced in human communities. In fact nets of transportation related very close to the factors such as economic, safety and communities justice. On the other hand, The Air transportation's industry is an important factor in the improvement of economic, social and cultural in the Republic of Islamic of Iran. For this reason in this research by using the data about the volume of input and output Air passengers of 98 cities monthly between 90 until 94 years and distance between above cities by using gravity model and SPSS try to specified the affect of distance on the demand of Air travel. The result of this research identified that the distance between cities 31% can be affected on the demand of Air travel but other factors affected.
    Keywords: Gravity Model, Air Transportation, Distance Factor, the Demand of Air Travel
  • A.R. Ghanizadeh*, B. Salajegheh, M. Rahrovan Page 161
    Due to the high production costs of asphalt mixes, utilization of additives in asphalt mixtures to enhance the durability and performance is necessary. In this study, different percentages of Polyolefin – Aramid FORTA composite fibers were added to the asphalt mix and the resilient modulus testing at two different temperatures and dynamic creep test with two different loading waveforms was carried out. The results indicate that adding fiber increases the stiffness and resistance to rutting of asphalt mixtures. By adding 1.5 kg fiber per ton of asphalt concrete, the resilient modulus of asphalt concrete increased 62% and 242% at temperature of 25 o C and 40o C, respectively. So it is evident that increasing of stiffness in case of fiber reinforced asphalt mixtures at higher temperature (40 ° C) is greater than that at the average temperature (25° C). It was also observed that an increase of 1.5 kg of fibers to the mix causes the flow number to be increased to double of flow number of unmodified asphalt mixture. In addition, comparison of dynamic creep curves under haversine and square loading waveform shows that the flow number and slope of creep curve at second stage are double and half of these values under square loading waveform at the same loading frequency.
    Keywords: Asphalt Mix, Polyolefin, Aramid FORTA Composite Fibers, Resilient Modulus, Dynamic Creep, Loading Waveform
  • Y. Kamaei Zadeh*, A. Shabani, Gh.R. Soroushan, M. Asadi Page 179
    Today transport is considered as one of the most important infrastructure development and because of the fundamental role a great effect on the economic growth of the country. Therefore, in this study were evaluated indicators of transport, warehousing and communications provinces. This research method is descriptive - analytical and data collection tools include documentary research. The Statistical population consisted of 31 provinces is based on political divisions in 1392. In order to analyze data has also been used factor analysis in the form of software SPSS. Required data includes indices transportation, warehousing and communications, collection and were formed the databases, then indicators are divided into two groups "Transport and warehousing" and "communication". Transport and warehousing group indicators have been reduced in seven factors and indices Communications group on four factors. Finally, using the value of the factors, the provinces were ranked in five categories Very Enjoys, Enjoys, Middle, Deprived and Highly Deprived. The results indicate that the transportation and warehousing are category of Tehran, Alborz, Isfahan, Fars, Khuzestan and Kermanshah Very Enjoys and Ardebil, Ilam, Bushehr, Kohgiluyeh and Boyerahmad, Yazd, Qom, South Khorasan and Semnan Highly deprived. Receiving the communication Tehran, Alborz, Isfahan, Khuzestan, Sistan-Baluchestan and Gilan Very Enjoys and Ilam, Kohgiluyeh and Boyerahmad, Qom and South Khorasan were in highly deprived.
    Keywords: Transportation, Warehousing, Communications, Development, Factor Analysis
  • A. Parsakhoo, M. Mostafa*, M. Lotfalian Page 189
    Roads have direct and indirect ecological effects on population, species and ecosystems of wildlife, plants and water. Distribution of road density in forest make wildlife habitat fragmented and ecosystem isolated. So, wildlife habitat is divided into smaller patches and species may be overthrow. Nowadays, through population viability analysis (PVA), pattern of wildlife movement to reach viable population is evaluated and suitable places for de-fragmentation operations and establishing stable habitat network is recognized. After the estimating of ecological benefits rate for de-fragmentation (Commonly is defined as the number of reproductive units per area or RU) in each of these places, the places of de-fragmentation operations are prioritized. Most important structures which are used to cross wildlife from road width and habitat de-fragmentation are under crossing and over crossing. Reducing the width of road corridor in valuable habitat, mounting fence in boundary between road and forest, diverting traffic volume to other routes, building roads with lower degrees near the water bodies and mounting symbols at the edge of road are the other solutions of decreasing ecological effects of road in natural ecosystems.
    Keywords: Forest Road, Ecological Effects, Population Viability Analysis, Habitat Fragmentation
  • M. R. Keymanesh, Gh.R. Mehdizadeh* Page 201
    This paper reviews the researches that have been conducted on asphalt binder and asphalt modified with nanomaterials liquid anti-stripping over the past five years. Studies showed that the impacts of anti-stripping liquid nanomaterials on the properties of asphalt binder and asphalt mixture were not similar and depended upon various factors, including type and chemical structure of the asphalt and aggregate, the asphalt mix production temperature, the level of nanomaterials, as well as the type and mixing method with the asphalt binder. Despite the positive features of the nanomaterial additives, using these materials requires further examination.
    Keywords: Nanomaterials Liquid Anti-Stripping, Modified Bitumen, Modified Asphalt Mixture
  • A. Mehrpajouh*, J. Aghaei, S.N. Moghaddas Tafreshi Page 219
    In last decade, Geosynthetics as polimerical products have been applied for various use in civil engineering such as reinforcement, separation, filtration, Drainage, Fluid barrier and Protection. Subgrade soil and its properties are very important in the design of road pavement structure and Its main function is to give acceptable base to the pavement from underneath. Since Pavements constructed over soft subgrade having poor strength parameters such as CBR leading to more thickness of the pavement, successful use of geosynthetics is ensured in a given geotechnical application. As it is well-matched and effective in improving the soil properties when appropriately used. A geogrid as a geosynthetic material containing connected parallel sets of tensile ribs with apertures of sufficient size to allow strike-through of surrounding soil, stone, or other geotechnical material is a common form of subgrade reinforcement. Geogrids used in subgrade as a part of road pavement, has primary functions of geosynthetics which are separation and reinforcement. Geogrid have been successfully used to provide a construction platform over subgrades. Due to recent studies, lateral restraint, improved bearing capacity and tensioned membrane effect are reinforcement mechanisms which have been identified the use of geogrids to reinforce pavement materials. This study investigated the behavior of reinforced subgrade with geogrid and the effect of reinforcement on soil properties. it is considered various research on geogrid use in pavement. It is shown that the composite of geogrid and soil can reduce the desired thickness of aggragate layer. It is also mentioned that the use of geogrid in pavement system will affect the cohesion of subgrade and improve the mohr-coloumb strength parameter of the soil.
    Keywords: Geosynthetic, Geogrid, Reinforcement, Subgrade