فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 17 (پاییز 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یک فوریت ملی، بررسی عالمانه، اصلاح مسئولانه
    مهری سویزی صفحه 1
  • توانمندی خانواده در پیشگیری انحرافات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم قاسمی روشن صفحه 2
    امروزه نقش مؤثر خانواده در پیشگیری از انحرافات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست، اما اینکه خانواده از چه نوع ساختاری برخوردار باشد و روابط بین اعضای خانواده چگونه باشد تا بتواند نقش خود را در پیشگیری از انحرافات اجتماعی به خوبی ایفا کند، دیدگاه های متفاوتی مطرح شده است که در این نوشتار چهار دیدگاه اصلی و عمده، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. این دیدگاه ها عبارتند از:1- آموزش مدار؛ 2- کنترل مدار؛ 3- عاطفی مدار؛ 4- قدرت مدار.
    در پایان، با استفاده از مبانی تربیت دینی نتیجه گیری شده است که به جهت برخورداری انسان از ابعاد مختلف وجودی و داشتن نیازهای چندگانه، ضروری است تا هر یک از این ابزارها در حد منطقی و اعتدال در جایگاه خاص خود قرار گیرد و به وسیله ارضای منطقی نیازها، انسان از یک شخصیت موزون و بسامان برخوردار شود و در چارچوب هنجارهای پذیرفته شده حرکت کند و از انجام رفتارهای انحرافی خودداری نماید.
    کلیدواژگان: خانواده، انحرافات اجتماعی، پیشگیری، شیوه های پیشگیری، مبانی تربیتی اسلام
  • بحران هویت و انحرافات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلیمن حسن حاجی حسینی صفحه 3
    صاحب نظران بر این اعتقادند که خودآگاهی فرد نسبت به هویت و حقیقت وجودی خود و نیز شناخت و پیروی فرد از انتظارات و قواعد پذیرفته شده اجتماعی، سلامت زندگی فردی و اجتماعی افراد جامعه را تضمین نموده و از میزان ارتکاب جرائم و انحرافات اجتماعی و بروز آسیب های اجتماعی می کاهد. بدین لحاظ طرح مبحث بحران هویت با ابعاد مختلف آن، به عنوان یکی از عوامل کلیدی در گسترش دامنه انحرافات اجتماعی، از جمله نیازهای ضروری جامعه کنونی می باشد بدین مناسبت این نوشتار درصدد است با گذری اجمالی بر تعاریف و مفاهیم واژگان هویت و هویت اجتماعی، عناصر قوام بخش هویت را مورد تحلیل قرار داده و سپس زمینه ها و عوامل انحرافات اجتماعی و نیز علل مؤثر در بروز آسیب به هویت اجتماعی را بررسی کند تا بدین وسیله ضمن شناخت زمینه های شکل گیری بحران هویت و نیز انحرافات اجتماعی، راهکارها و پیشنهادات مؤثر در پیشگیری از چنین معضلی را ارائه کند.
    کلیدواژگان: هویت، هویت اجتماعی، انحرافات اجتماعی، بحران هویت، آنومی، بیگانگی، شاخصه های بحران هویت
  • اقتدار دین در پالایش جامعه از انحرفات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا شریعتمداری صفحه 4
    ربط و نسبت دو مقوله دین و پیشگیری از انحرافات اجتماعی هم برای کسانی که دغدغه دین و اجتماع دارند به خصوص آنان که در جامعه دینی زندگی می کنند، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد، اینکه دین در این زمینه چه وظیفه ای دارد و از چه ظرفیت های و کارکردهای در قبال این موضوع برخوردار است و اینکه انحرافات اجتماعی چه جایگاهی دارند و چه نسبتی میان آنها و گناه شرعی و انحرافات اخلاقی برقرار است، در این نوشتار به اختصار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. لازم به ذکر است هر چند چاره جویی برای انحرافات اجتماعی که با گناه فقهی و اخلاقی نسبت عموم و خصوص من وجه دارد لزوما و در همه موارد نمی باید از منظر دینی پی جویی شود و علوم تربیتی و تدبیرهای حکومتی بیشترین مسئولیت را در این زمینه دارد، اما دین به ویژه دین همه جانبه نگر، معنوی و اجتماعی اسلام، اگر به خوبی فهم و تطبیق شود، می تواند نقش تعیین کننده به ویژه در مرحله پیشگیری و واکسینه نمودن ایفا نماید.
    مفاد تعالیم دینی، اعم از نظم، انضباط، محدودیت های سازنده و جهت دار و مایه های عمیق معنوی ادیان به ویژه در دین اسلام، بخشی از توانمندی های دین است که در همه زمینه های فردی و اجتماعی و از جمله در مقابله با انحرافات اجتماعی بکار می آید.
    کلیدواژگان: انسان، دین، گناه، الگو، اراده، نظم، انحرافات اجتماعی، نیاز درونی
  • استراتژی قرآن در مواجهه با انحرافات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین نصرالله آقاجانی صفحه 5
    آسیب شناسی اجتماعی با مطالعه کجروی های جامعه و با تامل در ساختار و سمت و سوی گرایش های افراد، سعی می نماید با الگوهای نظری خاصی به تبیین عوامل اجتماعی انحرافات دست یابد. این تلاش هر چند بعضا مقرون به نتیجه بوده اما تفاوت در مایه های نظری شناخت انسان و جامعه سبب تمایز در افق دید نظریه پردازان شده و ظرفیت بهره گیری از آنها را کاسته است. جامعه اسلامی که هویت خود را در راستای مبانی خاصی شکل می دهد نیازمند تحلیلی قرآنی از انحرافات اجتماعی است.
    این تحلیل از یک سو نیازمند تعریف عناصر محوری از قبیل عقائد، ارزش ها، هنجارها و کجروی ها است و ازسوی دیگر جهت تعمیم و گسترش نگرش خود بر اصول و مبانی خاصی تکیه می نماید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جامعه شناسی، انحراف، ارزش، نسبیت، حق، باطل، هنجار، باور
  • نظارت و کنترل اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین حسن غفاری فر صفحه 6
    این نوشتار درصدد است تا در آغاز با ارائه تعریف و توضیح لغوی و اصطلاحی نظارت و کنترل اجتماعی، اهداف و ضرورت کنترل اجتماعی از نگاه درون دینی و برون دینی توضیح داده شود و سپس موانع این نظارت، از زوایای مختلف تببیین گردد و در ادامه این مقاله، موانع نظری و عملی که در درون جامعه تولید شده، یا از سوی بیگانگان فرستاده می شود تا ارزش ها و هنجارهایی متعارض با ارزش های جامعه اسلامی تثبیت شود و تاثیر گذاری ارزش های مطلوب، با مشکل مواجه گردد؛ مورد تحلیل و تبیین قرار می گیرد. در پایان این نوشتار نیز مبحث «کجروی های جنسی» به عنوان یکی از انواع انحرافات اجتماعی تحلیل گردیده و بر ضرورت نظارت و کنترل اجتماعی در این حوزه از رفتارها تاکید شده است.
    کلیدواژگان: نظارت اجتماعی، انحرافات اجتماعی، نفوذ اجتماعی، همنوایی اطلاعاتی، همنوایی هنجاریی، هنجارها، ارزش ها، تغییرات اجتماعی، هنجارشکن، ناهنجاری، کجروی جنسی، روابط جنسی هنجارمند
  • مرز شناسی انحرافات اجتماعی در پژوهشی عرفانی
    حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد رودگر صفحه 7
    خدایی شدن فرد و جامعه از اهداف بلند عرفان اسلامی است. در این راستا غایت متعالی عرفان نه تنها مبارزه و پیشگیری با انحراف فردی است، بلکه ضروری است تا با هر گونه خطا و لغزش اجتماعی نیز به مبارزه برخیزد و با پاکسازی جامعه، افراد را در کسب طهارت و تزکیه مدد رساند؛ به همین دلیل یکی از وظایف مهم عارف، خدمت به خلق و اصلاح جامعه می باشد تا در تقرب به خدا با خلق همراه گردد جامعیت و الگوی آنها در این طریق، قرآن کریم و سیره علمی و عملی انبیاء و ائمه اطهار(ع) می باشد بدین جهت در انحراف شناسی و درمان شناسی منحرفین که دو گفتار اصلی این نوشتار می باشد، استناد به آیات قرآن کریم و احادیث ائمه(ع) به عنوان پایه و اساس نظریه عرفا مطمح نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عرفان، انحراف، فسق، ضلالت، غوایت، شهوات، ایمان، نفس اماره، معاد، نفس، خودسازی
  • تامل در حد و تعزیر جرائم با تکیه بر زمان و مکان
    حجت الاسلام والمسلمین عبدالحکیم سلیمی صفحه 8
    فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای سالم سازی محیط زندگی و پیشگیری از جرائم است، تا بشر در پی آشنایی به وظایف فردی و اجتماعی اش، از انجام هرگونه انحرافات خودداری ورزد و در صورت عدم تاثیر این راهکارها، مجازات دنیوی (حدود و تعزیرات) در نظر گرفته شده است؛ تا با برپایی حدود، مصالح بنیادین جامعه پاسداری شود و با اجرای تعزیرات بزهکاران تادیب و اصلاح شوند، در این گفتار آنچه مطمح نظر است، نقش زمان و مکان در قلمرو حدود و تعزیرات می باشد.
    حدود، کیفرهای منصوص شرعی هستند که زمان و مکان تنها در اجرای آن نقش دارند، اما تعزیرات که تعیین و اجرای آن بر عهده حاکم شرع است، نقش آفرینی زمان و مکان در آن بیشتر محسوس بوده، به طوری که در ملاک اصلی تعزیر که کمتر بودن آن نسبت به حد است، بر حسب مقتضیات، عدول از آن در مواردی به دلایلی خاص به چشم می خورد و مجازاتی همسنگ حدود پیدا نموده است.
    کلیدواژگان: زمان، مکان، حد، تعزیر، مصلحت، کیفر
  • خلاهای قانونی و انحرافات اجتماعی
    فاطمه بداغی، مریم احمدیه صفحه 9

    در این مقاله، بخشی از قانون مجازات اسلامی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است که تعداد قابل ملاحظه ای از مرتکبین و قربانیان آن جرائم را زنان و جوانان تشکیل می دهند. در این راستا ضمن تحلیل حقوقی مواد قانونی، موضوع در رویه محاکم نیز مورد مطالعه قرار گرفته است، لذا از برآیند مداقه در نظر و عمل، خلاها و کاستی های این مبحث کشف و راه کارهای حل آن ارائه گردیده است.
    شایان ذکر است که اگر نواقص مربوط به جرائم علیه عفت و اخلاق عمومی و علیه مصالح خانواده به خوبی شناخته و مرتفع گردد، مقابله با جرائمی مانند: قاچاق زنان، اشاعه روسپی گری، توزیع و توسعه اشیایی که موجب ابتذال اخلاقی و فرهنگی جامعه است، سازمان یافته و از نظم خوبی برخوردار می گردد.

    کلیدواژگان: عفت و اخلاق عمومی، اقدامات تامینی، رابطه نامشروع، جرائم جنسی، مجازات های بدنی، فعل حرام، خانواده
  • بررسی انحرافات تاریخی و اعتقادی در کتاب «زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش» / تحریف حقایق در یک کتاب
    حجت الاسلام والمسلمین فاضل حسامی صفحه 10
    در پی انتشار کتاب «زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش» که برآمدی نوین از حقوق زن در اسلام است، به علت ناسازگاری اش با رویکردهای علمی، درصدد برآمدیم تا آن را به نقد بکشیم.
    در این گفتار چشم انداز تاریخی مرنیسی به منع کتابت حدیث، زن در روایات، حکومت و دموکراسی در صدر اسلام مورد تحلیل قرار گرفته است. وی در تحلیل خویش آشکارا بخش مهمی از تاریخ را حذف نموده و با جهت دهی بخش دیگر تاریخ، در تحکیم پیش فرضها و اصول پذیرفته خویش سود برده است. به عنوان نمونه با مطلق انگاشتن منع کتابت حدیث، به حذف راویانی پرداخته که در دوره اختناق با وجود منع شدید، به حفظ و ثبت روایات پرداخته اند.
    موضوع دیگر این بخش، تحلیل مرنیسی از وضعیت فعلی مسلمانان است. وی با مشاهده انحطاط کشورهای اسلامی و شبیخون فرهنگ غربی، راهکاری را توصیه می کند که از الینه شدن وی نشات گرفته شده است. به سبب این بیگانگی نه تنها خواهان فراموشی تمدن اسلامی است، بلکه تمنای عرفی شدن دین را هم دارد، تا برای پیشرفت کشورهای اسلامی، سلام را مبتنی با ساختار و الگوهای غربی بسازد.
    کلیدواژگان: زن، اسلام، دموکراسی، حدیث، فرهنگ، عرفی شدن، رهبری
  • زنان و آینده خانواده (آزادی رفتار جنسی و تاثیر آن بر خانواده)
    الیزابت فاکس جلووف ترجمه: دکتر اصغر افتخاری، محمد تراهی صفحه 11
  • ماخذ شناسی
    صفحه 12