فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 18 (زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سرمقاله
  • از عارضه تا شاخصه اجتماعی
    مهری سویزی صفحه 1
  • ساز و کار حکومت اسلامی در تحدید انحرافات اجتماعی
    محمد جواد ارسطا صفحه 2
    در باب «حکومت اسلامی و انحرافات اجتماعی» گفتگویی با جناب دکتر محمدجواد ارسطا انجام گرفت، ایشان با محوری خواندن عدالت در ساختار اساسی حکومت ها، عدم توفیق آنها در تحقق عدالت را مورد بررسی قرار دادند. از نظر ایشان قطع جوامع بشری از دامن وحی و تمسک صرف به تجربه بشری، مهمترین عامل در عدم اجرای عدالت است. لذا تنها راه برای تحقق عدالت و قطع هر گونه ظلم و فساد؛ بهره گیری از قوانین الهی و حاکمیت مجری عادل است، که در ساختار حکومت اسلامی جلوه می کند. (البته حد اعلای چنین حکومتی در زمان ظهور منجی عالم محقق خواهد شد).
    و در انتهای مصاحبه به بیان شرایط حاکمان جامعه اسلامی از قبیل: ساده زیستی، صداقت، مدیریت قوی، مردم مداری و... پرداختند.
    کلیدواژگان: اسلام، حکومت، عدالت، حاکم، ظلم، انحراف
  • خلاءهای قانونی و انحرافات اجتماعی
    مریم احمدیه، فاطمه بداغی صفحه 3

    در این نوشتار، بخشی از قانون مجازات اسلامی، مرتبط با جرائم علیه عفت و اخلاق عمومی مورد بررسی قرار می گیرد که در آن ضمن بررسی تفصیلی بندهای 640 - 637 قانون مجازات اسلامی، روش تحقیق کتابخانه ای و تحقیقات میدانی مورد نظر قرار گرفته است.
    نتیجه تحقیقات بدست آمده این است که برخی از عناوین مجرمانه رایج، نه در قوانین سابق و نه در قوانین فعلی مورد توجه قرار نگرفته است، مثل: روسپیگری، امرار معاش از طریق فحشا، قاچاق زنان و... همچنین در بخش تعزیرات برخی مواد قانونی چنان موسع تعیین شده است که بسیاری از اعمال ارتکابی را در بر گرفته و این نشان از عدم تناسب جرم و مجازات دارد، این امر نه تنها با منطق تفسیر مضیق قانون در قوانین کیفری تطابق ندارد، بلکه موجب می شود، مجازات های تعیینی گاه اثر بازدارندگی خود را از دست بدهند و گاه ما به ازایی برای مجازات پیدا نشود که اصولا منتهی به برائت متهم می گردد، لذا اصلاح و تکمیل قانون مجازات اسلامی و انضمام اقدامات تامینی و تربیتی در این باب برای پیشگیری از وقوع جرم ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: جرائم جنسی، رابطه نامشروع، فعل حرام، مراکز فساد، زنان، عفت عمومی، انحرافات اجتماعی
  • استراتژی قرآن در مواجهه با انحرافات جامعه (قسمت اول)
    حجت الاسلام والمسلمین نصرالله آقاجانی صفحه 4
    جامعه ای سالم است که از امنیت جانی، مالی، منزلتی، عاطفی و ارزشی برخوردار باشد، در مقابل جامعه ای نابهنجار است که فاقد این معیارها باشد؛ بنابراین انحرافات اجتماعی با توجه به این معیارها به پنج دسته کلی قابل تقسیم است که هر یک شامل اقسام مختلفی می شود.
    مهمترین هنجارهای جامعه اسلامی هنجارهای مربوط به امنیت ارزشی و اخلاقی است و هر آنچه امنیت اخلاقی و ارزشی را به طور خاص به خطر می اندازد، انحراف ارزشی محسوب می شود. هرچند سایر انحرافات نیز در آسیب رساندن به ارزش و عقاید در جامعه اسلامی بی ارتباط نیستند، اما آسیب آنها به دیگر مقولات پنجگانه آشکارتر است.
    در این نوشتار، به نحو اجمال انحرافات ارزشی از منظر قرآن کریم مورد تحلیل و تبیین قرار گرفته است که عبارتند از: کفر، شرک، ارتداد، نفاق، بدعت، شبهه افکنی در دین، پذیرش ولایت بیگانگان، لذت طلبی، تسامح در دین داری، شیوع حس گرایی، پندارگرایی، مشارکت در ناهنجاری و توصیه به آنها و نهی از ارزش ها و هنجارها، غنا، لهو، انحرافات جنسی و مشروبات الکلی.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انحرافات اجتماعی، کفر و شرک، نفاق، ولایت ظالمین، لذت طلبی، تسامح دینی، معروف و منکر، انحرافات جنسی، مشروبات الکلی
  • جامعه شناسی انحرافات در حکومت دینی
    عماد افروغ صفحه 5
    در آغاز مصاحبه، با ارائه تعریفی از مفهوم انحراف اجتماعی و ابعاد آن، تمایز میان رفتارهای ناسازگار با رفتارهای غیرعادی بررسی شده است، در ادامه، برخی ازعلل ایجاد و گسترش معضل انحرافات اجتماعی در حکومت دینی تبیین می شود، سپس با تاکید بر عوامل فرهنگی نظیر ظاهر گرایی به جای توجه به محتوای عمل، عدم حساسیت فرهنگی از سوی مسئولین، اباحه گری، تغییر ارزش ها و عدم نهادینه شدن ارزش های اسلامی و ایجاد فضای آنومیک و فقدان تعهد اخلاقی... پیشنهاداتی جهت پیشگیری و مواجهه با انحرافات اجتماعی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: انحرافات اجتماعی، حکومت دینی، وضعیت فرهنگی، باورها، ارزش ها، اباحه گری، آنومی
  • رسانه و انحرافات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا ضمیری صفحه 6
    امروزه صاحبنظران علوم ارتباطات با اذعان به توانایی شگرف رسانه های جمعی در شکل دهی افکار، نگرش ها و رفتار افراد، مطالعات مختلفی را در مورد سنجش میزان و نوع تاثیرات رسانه ها انجام می دهند. آنان بیان می دارند که وسائل ارتباط جمعی قادرند با کارکردهای منفی و تخطی از اخلاق رسانه ای، سلامت فکری و اخلاقی آحاد جامعه را تهدید کنند و الگوهای نابهنجار رفتاری را در جامعه تثبیت نمایند و از سوی دیگر می توانند با توجه به کارایی و توان رسانه ها، نرخ وقوع انحرافات اجتماعی را کاهش دهند.
    در این نوشتار برخی از کارکردهای فوق تبیین گردیده و در پایان در جهت تقویت کارکردهای مثبت رسانه های جمعی در پیشگیری از انحرافات اجتماعی پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: انحرافات اجتماعی، رسانه های جمعی، کارکردهای مثبت، کارکردهای منفی
  • بررسی انحرافات اجتماعی دراسلام و لیبرالیسم
    حفیظ الله فولادی صفحه 7
    انسان اجتماعی در شرایطی می تواند به ایفای نقش خویش بپردازد که نظمی در تعامل خود با دیگران شاهد باشد. تحقق نظم در تبعیت همگانی از هنجارهای اجتماعی میسر می گردد. اگر نقض هنجارها گسترده گردد، انحراف اجتماعی پدیدار می شود که بایستی در مهار آن و کاستن از گسترش دامنه اش اقدامات جدی صورت پذیرد.
    مکتب لیبرالیسم بر اساس نگرشی که به انسان دارد، درصدد رفع هر گونه محدودیتی از انسان است، لذا به اجبار با انعقاد قراردادهای اجتماعی و تدوین قوانین، تحقق انتظام اجتماعی را با انواع شیوه ها خواهان است، اگرچه در این رویکرد با چالش های جدی روبرو می باشد.
    نگرش اسلام این است که انسان در اجتماع با قبول تکالیف دینی و اجتماعی و پذیرش محدودیت هایی، در واقع خود را از انواع قیود رها می سازد و انتظام اجتماعی را به صورت ریشه ای محقق می کند. انحرافات اجتماعی در چنین نگرشی، علاوه بر به کارگیری شیوه های مرسوم کنترلی، با عطف توجه به نظارت الهی، مهار شدنی تر از هر شیوه ای به نظر می آید.
    کلیدواژگان: نظارت خداوند، انسان اجتماعی، نظم اجتماعی، قرارداد اجتماعی، انحرافات اجتماعی، هنجارهای اجتماعی، کنترل های اجتماعی، جامعه پذیری، اسلام، لیبرالیسم، دین، الگو، تجربه زیستی، خودکنترلی
  • امنیت و انحرافات اجتماعی
    حسین محبوبی منش صفحه 8
    یکی از اهداف اساسی امنیت ملی در هر کشوری، حفاظت از ارزش های محوری و حیاتی نظام فرهنگی آن می باشد و درمقابل، از جمله کارکردهای عمده هر نظام فرهنگی نیز، امنیت بخشی به زندگی اجتماعی و تداوم آن، تکوین هویت اجتماعی و ایجاد و حفظ همبستگی است.
    بنابراین انحرافات اجتماعی به مفهوم رفتارهای کجروانه و ناهمنوا با ارزش های اجتماعی، از یک سو موجب اختلال کارکردی درعرصه فرهنگ و اجتماع گردیده و از سوی دیگر مانع تحقق اهداف امنیتی از بعد فرهنگی می گردد، لذا می توان معضل انحرافات اجتماعی را هم به عنوان یک مساله اجتماعی و هم به مثابه یک مساله امنیتی مطالعه کرد که در هر دو صورت تابع ویژگی ها و مفروضات خاص خود است.
    هدف اصلی این نوشتار، بررسی اجمالی مساله انحرافات اجتماعی و امنیت (نظم و تعادل) اجتماعی در پارادایم آنومی در حوزه جامعه شناسی است که در چارچوب و در راستای این هدف اصلی، ابتدا ضمن مروری کوتاه بر مفاهیم کلیدی، مبحث بررسی انحرافات اجتماعی، به عنوان تهدید یا آسیب پذیری و نیز به مثابه مساله ای امنیتی، به اختصار تبیین گردیده، سپس رابطه میان انحرافات اجتماعی و نا امنی جهانی، در بستر فرآیند جهانی شدن و جامعه مدرن معطوف به انقلاب اطلاعات مرور می شود.
    کلیدواژگان: انحرافات اجتماعی، امنیت، مساله اجتماعی، مساله امنیتی، تهدید، آسیب پذیری، امنیت اجتماعی، ناامنی جهانی
  • کنکاشی پیرامون فساد از منظر فقه
    حجت الاسلام والمسلمین محمد حسنی صفحه 9
    مفسده و مصلحت در شریعت اسلام معیار و ملاک وضع احکام قرار گرفته است، لذا فقی هان متبحر با توجه به اهداف کلی شریعت و منابع موجود توان دستیابی به بعضی از مصالح و مفاسد نهفته در احکام را پیدا می نمایند. این نوشتار در صدد بررسی و تحلیل فساد از منظر فقه است و پاسخ گویی به این گونه سوالات می باشد: دامنه فساد در فقه تا چه حدی گسترده است؟ آیا فقه همه موارد فساد فردی و اجتماعی را در بر می گیرد و به آنها به دیده جرم نگاه می کند؟ معیار شناخت فساد در فقه چیست؟ و.... پس از پاسخ گویی اجمالی به سوالات فوق به بعضی از مصادیق فساد در جامعه اشاره می شود که به علت گستردگی آن، تنها مفاسدی که عفت عمومی را جریحه دار می سازد، پرداخته شده است. زیرا هر چند آمار تبهکاری مردان بیش از زنان جلوه می نماید، اما در فسادهای اخلاقی زنان بیشتر در معرض خطر انحراف قرار دارند.
    کلیدواژگان: فساد، مصلحت، عقل، معیار بایدها و نبایدها، زنا، مساحقه، قوادی، انحراف
  • دین، جامعه و انحرافات اجتماعی
    حجت الاسلام والمسلمین سید احمد هاشمی صفحه 10
    دین، قوی ترین و محکم ترین ریسمان الهی است که انسان، فقط با تمسک به آن می تواند به هدف و ماوای والای خویش که همان مقام خلیفه اللهی است، نائل گردد. اما مسئله اصلی این است که دین چگونه و از چه راهی توانسته است، قدرت انسان را بالا ببرد و وی را در مقابل لذت های دنیوی، عصیان و سرکشی ها بیمه نماید؟
    این نوشتار با بهره گیری از روش علوم اجتماعی در کشف این مقصود بر آمده است. طبق یک نگاه کلی تمام معارف و دستورالعمل های دینی این مسئولیت را به عهده دارند، زیرا دین دارای حلقه های به ظاهر متفاوت، اما از روحی واحد برخوردار است، البته با نگاهی خاص تر می توان به دو راهکار نظری و عملی دین اشاره نمود که در راهکار نظری به سه مقوله مهم ترسیم بدی ها و خوبی ها، ترسیم پاداش، عقوبت و مجموعه معارف بنیادین عنایت دارد و راهکار علمی از طریق تبلیغ و امر به معروف و نهی از منکر بر این مهم گام بر می دارد؛ اگر چه در ظاهر، بعضی از این موارد فردی و بعضی دیگر ظاهری اجتماعی دارند، لیکن هر دو در هم تنیده شده و قابل تفکیک نمی باشند.
    کلیدواژگان: دین، باور، پاداش، عقوبت، تبلیغ، امر به معروف و نهی از منکر، خوبی و بدی، انحرافات اجتماعی
  • زن در آینه شعر فارسی (6- مولانا قسمت دوم)
    اکرم جودی نعمتی صفحه 11
    مولانا بزرگترین سراینده شعر عرفانی در ادبیات فارسی است که بررسی آرا او درباره زنان می تواند به نوعی نماینده تلقی عرفان اسلامی ایرانی از زنان باشد. در بخش نخست مقاله، دیدگاه های منفی او که میراث مشترک جامعه گذشته ایران بود، بررسی شد و در این بخش، دیدگاه های مثبت او را با ارائه نمونه ها و شواهد لازم در سه محور بررسی می کنیم:1- الگوهای ستوده از نظر مولانا؛2- زن در مقام مادری و نمادپردازی های مربوط به آن؛3- زن در شبکه رفتارهای زناشویی.
    این بررسی نشان می دهد که مولانا از سویی تئوری های معرفتی خود را درباره زن که یکی از مسائل هستی است، بیان می کند و از سوی دیگر روش های عملی انطباق با آن تئوری ها را نشان می دهد. بدین گونه با حکایت ها و تمثیل های خود پلی میان زمین و آسمان می سازد و مریدان خود را با گذراندن از آن به اعتلا می برد.
    اغلب تمثیل های مولانا به نماد پردازی و سمبولیزم ختم می شود که سعی شده تا حد امکان بررسی و یادآوری گردد، اما بخش اصلی سمبولیزم زن، در قسمت بعدی مقاله خواهد آمد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، مولانا، زن، مادر، همسر، زناشویی، تعدد زوجات، غیرت
  • زنان و آینده خانواده(قسمت سوم)
    ترجمه اصغر افتخاری، محمد تراهی صفحه 12
  • چکیده انگلیسی
    سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 13
  • پایان نامه ها
  • ماخذ شناسی
    صفحه 14
|
  • Islamic Government's Policies for Delimiting Social Deviations
    Dr. Mohammad, Javad Arasta Page 2
    In an interview about “Islamic Government and Social Deviations”, Dr. Mohammad-Javad Arasta, emphasizing the critical role of justice in the structure of governments, elaborates on the reasons of their failure to actualize justice. From his point of view, human societies’ negligence of divine revelations and complete resorting to mere human experiences are the major causes of the failure to actualize justice. Thus, the only way for the actualization of justice and prevention of oppression and corruption is the implementation of divine laws and the ruling of just rulers, materialized in the structure of Islamic government. (The ideal type of such government will be actualized at the time the Savior, Imam Mahdi). At the end of the interview, he enumerates and explains the ideal characteristics of rulers, such as: simple life, honesty, efficient management, popularism, etc.
    Keywords: Islam, government, justice, ruler, oppression, deviation
  • Legal Vacuum and Social Deviations
    Maryam Ahmadiyyeh, Fatemeh Bodaghi Page 3

    This article studies part of the Islamic penal code related to crimes against public morality and modesty with respect to articles 637-640 of the Islamic penal code based on library and field research. The results of the research show that some common crimes such as prostitution, earning money through obscene acts, the smuggling of women etc. are dealt with neither in the previous law (before the Islamic Revolution of Iran, 1979) nor in the present law. In addition, in the Islamic punishment law some articles are so generally defined that include a wide range of crimes - a fact that results in the inappropriateness of crime and punishment. This not only is inconsistent with the logic of the limited interpretation of the punishment law, but also makes the punishments lose their preventive effects. As a result, sometimes we may not be able to find an appropriate punishment for a specific crime, leading to the acquittance of the criminal. In conclusion, the reformation and completion of the Islamic punishment law and the provision of security and educational measures seem to be necessary for the prevention of crimes.

    Keywords: sexual crimes, illegitimate relationship, sinful act, brothel, women, public modesty, social deviation
  • Social Deviations from a Quranic Approach
    Hojjat, Ol Islam Wal, Muslimin Nasrollah Aghajani Page 4
    A healthy society is the one which enjoys physical, economic, psychological, social position and value security. Otherwise, the society will be abnormal. Therefore, with respect to the five characteristics mentioned above, social deviations can be classified into five categories, each one having its own characteristics. The most significant norms in an Islamic society are those related to the security of values and moralities. Whatever endangers the security of values and moralities is a deviation from the norms. Although other types of deviations may also harm social values and principles in an Islamic society, the effect of their harm on the five categories is more distinctive. Based on a Quranic perspective, this article is to briefly analyze and explain deviations from values_ deviations such as atheism, polytheism, apostasy, deceitfulness, innovation in religion, doubting religious matters, accepting the authority of the aliens, seeking worldly pleasure, religious negligence, empiricism, sexual deviations, and alcoholic drinks etc.
    Keywords: Quran, the authority of oppressors, atheism, polytheism, deceitfulness, social deviations, sexual deviations, alcoholic drinks, seeking worldly pleasures
  • The Sociology of Deviations in Religious Governmet
    Dr. Emad Afroogh Page 5
    Having presented a definition of social deviation and its different aspects, Dr. Emad Afroogh draws a distinction between incompatible behaviors and abnormal behaviors. Then, some of the causes of the emergence and expansion of the social deviations in religious governmet are explained. Subsequently, he elaborates on cultural notions such as pretending rather than considering the real content of actions, cultural insensitivity of the authorities, the expansion of the domain of the permitted, the instability of values, the uninstitutionalization of the Islamic values, the emergence of an anomic situation, and the lack of ethical commitment. Finally, some suggestions are proposed to confront social deviations.
    Keywords: social deviations, religious governmet, cultural situation, belief, values, the expansion of the domain of the permitted, anomie
  • Media and Social Deviations
    Hojjat, Ol Islam Wal, Muslimin Mohammad, Reza Zamiri Page 6
    Nowadays, communications analysts, admitting the outstanding capability of mass media in forming the opinions, attitudes, and behaviors of people, carry out researches to evaluate the influence mass media have on people. They believe that mass media because of having negative functions and violating the limits of media ethics may endanger the moral and mental health of societies and reinforce abnormal behaviors. But, if properly used, they can also delimit the occurrence of social deviations. This article is to explain some of the functions of mass media as mentioned above and, finally, propose suggestions for strengthening the positive functions of media to prevent social deviations.
    Keywords: social deviations, mass media, positive functions, negative functions
  • A Study of Social Deviations in Islam and Liberalism
    Hafizollah Fooladi Page 7
    Man as a social being can play his appropriate role in the society, only if there be an order in his social interactions, and the realization of the order is possible if every one follows the social norms. When the violation of the norms overcomes, social deviations emerge. Then, serious measures should be taken to prevent them. Liberalism, because of its particular view, removes all limitations from man. In fact, liberalism tries to materialize social order by means of law codification and social contraction. This liberal approach faces a number of challenges. But, according to the Islamic approach, by accepting religious and social responsibilities, man exonerates himself from many constraints and thereby the social order materializes. In this type of society social deviations can be controlled by means of divine supervision as well as other usual measures.
    Keywords: the supervision of Allah, social man, social order, social contract, social deviations, social norms, social control, social acceptance, Islam, liberalism, religion, the lived experience, self, control
  • Security and Social Deviations
    Hossain Mahboobi, Manesh Page 8
    Protection of basic cultural values is one of the main objectives of national security. Accordingly, one of the main functions of any cultural system is securing social life, constituting social identity, and finally creating and preserving social solidarity. Therefore, social deviations_ behaviors deviating from the social values_ on the one hand, derange the healthy functioning of culture and society and, on the other hand, prevent the realization of cultural security goals. So, social deviations can be studied as both a social problem and a security problem, each one having its own particular characteristics and underlying assumptions. The basic objective of this paper is to present a brief study of social deviations and social security based on the “anomie paradigm” in sociology. First, there is a definition of key terms, followed by a discussion over social deviations in terms of a threat or a security problem. Finally, there comes an explanation of the relationship between social deviations and the insecurity in the world at the time of globalization and the information revolution.
    Keywords: social deviation, security, social problem, security problem, threat, vulnerability, social security, world insecurity
  • An Investigation on Corruption from the Approach of Fiqh
    Hojjat, Ol Islam Wal, Muslimin Mohammad Hassani Page 9
    The deviation of man and society from moderation results in corruption on the basis of which forbidding laws are codified in Islam. Only expert Faqihs (jurisprudents) can find out the advantages and disadvantages of such laws with respect to the general objectives of the Islamic Shari’a. This paper intends to study corruption from the approach of Fiqh and to answer the following questions: How wide is the range of corruption in Fiqh? Does Fiqh include all cases of personal and social corruption? Does it consider all such cases as crimes? What are the criteria for the recognition of corruption? After the above questions being answered briefly, some real examples of corruptions in the society are discussed over with an emphasis on corruptions endangering social chastity. Specifically, there is a discussion over cases of corruption related to women because women are subject to corruption more than men.
    Keywords: corruption, expedience, reason, the criteria for does, donts, adultery, lesbianism, panderism, deviation
  • Religion, Society, and Social Deviations
    Hojjat, Ol Islam Wal, Muslimin Sayyed Ahmad Hashemi Page 10
    Religion is the strongest and hardest rope of Allah to which only man can resort and by which he/she can reach the highest position i.e. Allah’s viceroy on the earth. But, the fundamental question is how religion can increase man’s capabilities and make him/her secure against earthly desires and carnal temptations. Relying on social sciences, this article intends to propose an answer to the question. Generally speaking, it is the responsibility of all religious teachings and precepts to secure man against the dangers of such carnal desires, with all religions apparently having different forms but enjoying a single spirit. According to a more specific point of view, one can identify two religious strategies to do so, one theoretical and the other practical. Theoretically, religion depicts the limits of the good and evil, the positive and negative rewards, and proposes religious teachings. Practically, religion paves the way through the enforcement of the good and the prohibition of the evil. Although some of the above issues seem to be personal and some social, all are interwoven.
    Keywords: religion, belief, reward, punishment, propagation, enforcement of the good, prohibition of the evil, the good, the evil, social deviations