فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 22 (زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • (سرمقاله)
  • علی فلاحتی صفحه 11
    امروزه «فحشا» یا «روسپیگری» درجهان به عنوان یکی از سودمندترین تجارت‎ها درآمده است. کشور ایران هم از آفات و آسیب‎های این جرم در امان نیست، لذا اتخاذ سیاست های پیشگیرانه به منظور جلوگیری از اشاعه فساد و فحشا در جامعه و ممانعت از متلاشی شدن خانواده ها ضروری است. این مقاله در صدد است از منظر جرم‎شناسی، حقوق جزا و فقه امامیه به بررسی ابعاد مختلف روسپیگری همچون معناشناسی، تاریخچه روسپیگری در ایران، بررسی قوانین قبل و بعد از انقلاب، عوامل و پیامدهای آن بپردازد. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که کلمه «روسپیگری» نه تنها در قوانین جزائی ایران (از جمله قانون مجازات اسلامی) تعریف نشده، بلکه حتی مجازات این افراد هم در قانون معین نگردیده است و قضات در اینگونه موارد احکام مربوط به «زنا» و «جرائم بر ضد عفت و اخلاق عمومی» را اجرا می‎نمایند. البته با تحقیقات انجام شده در فقه شیعه که دکترین قانون جزای ایران است، می‎توان ثابت نمود که کلیه عوامل «روسپیگری»، «تشکیل فاحشه خانه»، «مشتریان روسپیان» و... با تحقق شرائطی از مصادیق «افساد فی‎الارض» و «محاربه» است، بنابراین در ابتدا باید خلاهای قانونی در این مورد جبران گردد، سپس بدون هیچ مسامحه‎ای برخوردهای حقوقی همراه با اجرای راهکارهای فرهنگی اجرا شود.
    کلیدواژگان: فحشا، روسپیگری، شهر نو، قانون، خلا قانونی، اقرار، بینه، افساد فی الارض، محاربه، خانواده، ازدواج موقت، ایمان
  • حسین محبوبی منش صفحه 67
    اعتیاد به مواد مخدر، به عنوان جدی ترین مساله اجتماعی در ایران، وجوه مختلف جامعه شناسی، روانشناسی، حقوقی، اقتصادی، سیاسی و... دارد. به اعتقاد صاحب نظران، اعتیاد زمینه ساز بسیاری از آسیب های اجتماعی به ویژه بزه دیدگی زنان است. بیش از 60 درصد از زندانیان کشور، به جهت اعتیاد و قاچاق مواد مخدر مجرم شناخته شده اند. مردان، اکثریت معتادان به مواد مخدر را تشکیل می دهند و در نقش همسر یا پدری معتاد، تهدیدی جدی بر حیات فردی و خانوادگی زنان و آسیبی عمیق بر کیان خانواده محسوب می شوند. بدین لحاظ در این نوشتار تلاش شده است به جهت گستردگی، عمق و دامنه تخریب این معضل اجتماعی، برخی از علل و عوامل گرایش به مصرف مواد مخدر، پیامدهای اعتیاد مردان، راهکارها و راهبردهای پیشگیری از این معضل، بحث و بررسی شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، مواد مخدر، مردان، آسیب اجتماعی، بزه‎دیدگی، زنان، خانواده، انحرافات اجتماعی، معتاد، جرم
  • مهدی صفار دستگردی صفحه 91
    یکی از رویکردهای مطرح در زمینه تبیین انحرافات اجتماعی، رویکرد گزینش عاقلانه است. طبق یکی از نگاه های جدید در این رویکرد، رابطه منحرفانه و کجروانه به منزله بازار انحراف و جرم است که مشتمل بر تقاضا و عرضه می باشد. بر طبق برداشت های جدید، فرد منحرف در بخش تقاضا قرار دارد و فرد بزه دیده به هیچ وجه در این جریان، منفعل و بی تاثیر نیست بلکه با قرار گرفتن در بخش عرضه، فعالانه در شکل گیری عمل منحرفانه شرکت می کند. این مدل تحلیل، در مورد انحرافات اجتماعی و اخلاقی ناشی از عدم رعایت حجاب صحیح کاربرد دارد و مستلزم سیاست های کنترلی متناسب با خود است. اگر با این رویکرد به تحلیل برخی متون دینی (آیات مربوط به حجاب) بپردازیم، شاهد تایید این مدل در این آیات خواهیم بود و تشریع حجاب به منزله یک سیاست کنترلی، به خوبی در این مدل معنا می یابد.
    کلیدواژگان: نویسنده: مهدی صفار دستگردی
  • محمود آخوندی صفحه 107
    در قانون مجازات اسلامی برای اثبات بعضی از جرائم منافی عفت، به وجود دلایل خاص قانونی منوط شده است. چنانچه آن دلایل قانونی خاص وجود نداشته باشد، عمل منافی عفت ارتکابی قابل اثبات نخواهد بود. وجود این روش سبب می شود تا در بسیاری از موارد بزه ارتکابی قابل اثبات نباشد، زیرا تحصیل دلایل مورد نظر قانونگذار یا به سهولت امکان نمی یابد یا اساسا امکان پذیر نیست. در نتیجه حقوق قربانیان جرم و شکات خصوصی در جرائم منافی عفت تضییع می گردد و جامعه نیز در معرض ارتکاب جرائم مهم منکراتی قرار می گیرد. در این مقاله جرائم منافی عفت، ادله اثبات دعوی جزائی و دلایل خاص جرائم منافی عفت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و سعی شده که راهکارهای عملی موجود برای رهایی از این نارسائی ها مورد شناسایی قرار گیرد تا شاید در پرتو آن بتوان قربانیان جرائم منافی عفت را یاری نمود که بتوانند از حقوق قانونی و مشروع خود دفاع کنند.
    کلیدواژگان: مجرم، جرائم منافی عفت، ادله اثبات دعوا، اقرار، شهادت، دلایل علمی
  • ابراهیم قاسمی روشن صفحه 130
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از انحرافات شایع عصر حاضر است که سالانه قربانیان بی شماری می‎گیرد و آسیبی جدی بر پیکر خانواده و جامعه وارد می کند. هرچند اعتیاد به مواد مخدر در بین مردان بیش از زنان است، اما در چند سال اخیر، نرخ اعتیاد زنان به علل مختلفی افزایش یافته است. در این نوشتار، علل و پیامدهای ناگوار اعتیاد زنان (صرف نظر از پیامدهای مشترک با اعتیاد مردان) در محورهایی نظیر کارکردها، روابط و نقش های خانواده، استحکام و ثبات خانواده... تبیین شده است. در پایان مقاله نیز راهکارها و اقدامات اجرائی موثر جهت پیشگیری از اعتیاد زنان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: نویسنده: ابراهیم قاسمی روشن
  • اسماعیل بلالی صفحه 152
    از جمله مبارزاتی که در غرب، برای حفظ و حمایت از حقوق زنان انجام می گیرد، مخالفت با آزادی سقط جنین است. مخالفین با مطرح کردن بالا رفتن آمار سقط جنین به ضرر و زیآن های متعدد قانونی کردن آن هم اشاره می کنند. آن ها بر طبق دلایل و آمارهای پزشکی، اثبات می کنند که برخلاف ادعای موافقین، سقط جنین موجب بالا رفتن امراض جسمانی و اختلالات روانی- رفتاری برای زنان می گردد که در این نوشتار به برخی پیامدهای منفی جسمانی، روانی و اجتماعی آن اشاره می گردد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، امراض جسمانی، اختلالات روانی، مرگ، خودکشی، زن، افسردگی، مواد مخدر و الکل
  • حسن غفاری فر صفحه 166
    آسیب های فرهنگی که به واسطه کژکارکردی وسائل ارتباط جمعی و ابزارهای پیام رسانی ایجاد می شود، به جهت وسعت سیطره، تنوع و تعدد ابزارهای فرهنگی از گستره و عمق تخریبی بالائی برخوردار است؛ اما این آسیب رسانی محدود به جامعه زنان نمی باشد و اثرات سوء این تولیدات و کالاهای فرهنگی، زنان و مردان را در هر گروه سنی، تحت تاثیر قرار می دهد. در بخش پایانی این نوشتار، برخی آثار و آسیب های منتج از مصرف کالاهای فرهنگی در سطح خرد، میانی و کلان، به اجمال تبیین شده است.
    کلیدواژگان: آسیب های فرهنگی، زنان، مردان، کالاهای فرهنگی، ارتباطات، پورنوگرافی، تخیلات جنسی، نظام اجتماعی، شی ءانگاری، حریم خصوصی، فروپاشی خانواده
  • داوود مهدوی زادگان صفحه 178
    وضوح و روشنی در قراردادهای بین المللی، یکی از شرائط اصلی معاهده در زمان تصویب و الحاق به آن می باشد؛ زیرا نتایج قرارداد مبتنی بر معنا و مفهومی است که از آن اخذ می شود. در این نوشتار ابهام های کنوانسیون در سه بخش «مفهومی»، «ساختاری» و «مبنائی» مورد ارزیابی قرار گرفته است و نتایج آن نشان می دهد که کنوانسیون در این سه بخش دارای ابهام های اساسی می باشد. این ابهام ها منجر می شود کشورهایی که خواستار الحاق به کنوانسیون هستند، متوجه مقصود اصلی بانیان آن نشوند و هر کشوری بر حسب پیش فرض های ذهنی جامعه خود، مفاد آن را قبول نماید. این مفاهیم بر حسب اعتقادات و فرهنگ های گوناگون، معانی مختلف پیدا می کند، لذا هر کشوری قبل از الحاق باید از این مفاهیم ابهام زدایی نماید.
    کلیدواژگان: کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، نقش مادری، آزادی، سعادت، اقتصاد، تساوی و برابری، عدالت، تمایز، سنت، آموزش مختلط، یکسان سازی
  • صفحه 211
  • صفحه 236
|
  • Ali Falahati Page 11
    Nowadays, prostitution is one of the most profitable businesses in the world. Since Iran, too, is not safe from the impairments of the crime, adopting preventing policies to restrain the epidemic of corruption and prostitution in the society and, hence, to prevent the deterioration of families seems necessary. From the viewpoint of criminology, penal law, and the Imamite Fiqh, the paper is to bring into consideration different faces of prostitution, including a semantic and historical study of prostitution in Iran, an analysis of the laws concerning prostitution before and after the Islamic Revolution, and the causes and aftermaths of prostitution. The results of the study show that not only is the term "prostitution" not defined by the Iranian penal law (and by the Islamic penal code, too), but the punishment of prostitutes is not also determined by the law, and as a result, judges in such cases consider it as adultery or anti-modesty crimes. However, investigations in the Shiite Fiqh, which is the basic doctrine of the Iranian penal law, show that "prostitution" and founding "brothels" under some circumstances can be proven to be cases of 'ifsad fi-al 'arz [corruption on the earth] and moharibah [enmity]. Thus, first the legal vacuum in this case should be removed, and after that legal measures should be enforced seriously along with cultural solutions.
    Keywords: fornication, prostitution, law, legal vacuum, confession, ifsad fi, al arz, moharibah, family, temporary marriage, faith
  • Hussein Mahboobi, Manesh Page 67
    Drug addiction, the most serious social problem in Iran, cab be studied differently from sociological, psychological, legal, and economical viewpoints. It is widely accepted among scholars that drug addiction provides the ground for many social impairments, specifically women's prostitution. More than 60% of the Iranian prisoners have been found guilty due to drug addiction or drug trafficking. Forming the majority of drug addicts, such men, as fathers and husbands, impair the structure of their families seriously and are real threats to women's personal and family lives. As a result, with respect to the extension and depth of this social problem, this paper tries to study the causes of the inclination to drug consumption, the aftermaths of men's drug addiction, and strategies for preventing the problem.
    Keywords: drug addiction, drugs, men, social impairments, prostitution, women, family, social deviations
  • Mahdi Saffar Dastgerdi Page 91
    One of the existing contemporary approaches to the explanation of social deviations is Rational Selection. On the basis of a new perspective in this approach, deviating relationship is assumed as a market based on the supply-and-demand principle. According to this new conception, the deviant is a demander, and the victim, who is not inert and takes on an active role in the realization of the deviating activity, plays the role of a supplier. This kind of analysis can be applied to social and moral deviations resulting from wearing improper hijab which requires its own specific controlling policies. If we analyze some religious texts (e.g. verses related to hijab) on the basis of this approach, we will see it approved by the verses, with the codification of hijab as a controlling policy becoming meaningful within this perspective.
    Keywords: hijab, improper hijab, social deviation, supply, demand, woman.
  • Mahmood Akhoondi Page 107
    Based on the Islamic penal law, the substantiation of some anti-modesty crimes requires the existence of certain legal proofs and if they are not available the committed anti-modesty crime is not legally substantiatable. This results in the impossibility of substantiating the crime in some cases because the collection of the proofs required by the legislator is either not easily possible or basically impossible. As a result, the rights of the private plaintiffs and the victims of the crime are neglected in the case of anti-modesty crimes, with the society being exposed to more severe unlawfulness. This paper analytically studies anti-modesty crimes, the substantiating proofs of penal complaints, and the specific proofs of anti-modesty crimes, trying to identify the existing practical strategies for eradicating these predicaments so that the victims of anti-modesty crimes are helped to defend their legal and legitimate rights.
    Keywords: criminal, anti, modesty crimes, proofs for substantiating complaints, confession, witness, scientific proofs
  • Ebrahim Ghasemi, Rowshan Page 130
    Imposing severe harm to the structure of family and society, drug addiction is a widespread social deviation at the present time to which thousands fall victim every year. Though drug addiction is more common among men than among women, the rate of addiction among women has also increased for a number of reasons. This paper is to explain the causes and the unpleasant aftermaths of women's drug addiction (irrespective of the aftermaths in common with men's drug addiction) on the basis of family relationships, the functions and stability of family, etc. Finally, practical strategies are proposed to prevent drug addiction among women.
    Keywords: drug addiction, social deviations, women, crime, drug addict, drugs, social impairments
  • Esmaeel Balali Page 152
    Among the struggles carried out in the West to maintain and support women's freedom is challenging against the freedom of abortion. Proposing the increase in the rate of abortion, the opponents, also, refer to the numerous disadvantages of its legalization. Based on medical arguments and statistics, they show that, contrary to what the proponents claim, abortion aggravates women's physical diseases and results in their psychological and behavioral malfunctions. Some of these negative physical, psychological, and social aftermaths are mentioned in this paper.
    Keywords: abortion, physical diseases, psychological malfunction, death, suicide, woman, drug, alcohol
  • Hassan Ghaffarifar Page 166
    Cultural impairments arising out of the malfunction of mass media and other information conveying tools are highly destructive due to the dominance, variety, and multiplicity of the cultural tools. The impairment is not restricted to women, but the negative consequences of these cultural products effects upon men and women at any age, specifically the youth. In this final part of the paper some of the consequences and impairments of the consumption of cultural products are briefly elaborated at the micro, middle, and macro levels.
    Keywords: cultural impairments, women, men, cultural products, communication, pornography, sexual imagination, social system, objectification, private realm, collapse of the family
  • Davood Mahdavizadegan Page 178
    Explicitness of international agreements is a necessary condition when ratifying and joining them, because the consequences of these agreements are based on the way their concepts are conceived. In this paper the ambiguities of the convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) are evaluated "conceptually", "structurally", and "basics". The results show that the convention suffers from essential ambiguities in these three respects. These ambiguities result in the conclusion that countries willing to join the convention do not realize the intentions of the founders of the convention and each country accept the contents based on the mental assumptions of its own society. Different cultures and belief systems understand these concepts differently; therefore, every country should disambiguate these concepts before joining the convention.
    Keywords: the convention on the Elimination of Discrimination against Women, maternal role, freedom, happiness, economy, equality, justice, distinction, tradition, coeducation, assimilation