فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 36 (تابستان 1386)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 36 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نهله غروی نایینی صفحه 7
  • داود مهدوی زادگان صفحه 9
    از مسائل بحث برانگیز پیرامون مساله حجاب، چگونگی مواجهه حکومت با این امر است. به طور کلی از منظر فلسفه سیاسی، حکومت ها می توانند اتباعشان راملزم به انجام یا ترک فعلی نمایند. دامنه الزامات یک حکومت نیز با قلمروی اختیارات آن برابر است. از منظر شارع مقدس نیز حاکم اسلامی از آنجا که ولایت بر مردم دارد می تواند بر مبنای قانون و شریعت اسلامی افراد جامعه را (چه بدان آن امر اعتقاد داشته باشند چه نداشته باشد) به عمل یا ترک آن الزام کند، چنانکه مستندات دینی شاهد درستی این مدعاست. همچنین از آنجا که مصالح جمعی اعمال فردی بر مصالح فردی رجحان دارد و نیز تامین سعادت اخروی افراد جامعه، غایت اساسی حکومت اسلامی است. حاکم اسلامی می تواند فرد را ملزم به انجام تکالیف عبادی نماید. رعایت حجاب نیز از آنجا که بر هر زن و مرد مسلمان واجب است، حاکم اسلامی می تواند اتباعش را بر آن الزام نماید و هرآنچه فلسفه حجاب اسلامی را تبیین می کند، در واقع توجیه عقلانی الزام حکومت اسلامی به حجاب به شمار می آید.
    کلیدواژگان: زن، حجاب، حکومت، الزام، ولایت، اسلام
  • سیدجعفر حق شناس صفحه 51
    قرآن کریم تمایل به پوشیده بودن را از امور فطری و درونی انسان می داند که از آغاز خلقت آدم و حوا در نهاد انسان به ودیعه گذاشته شده است. خداوند در قرآن به پیامبر اسلام (ص) خطاب می کند که به مردان زنان باایمان فرمان دهد تا برای پاسداشت پاکی ها و فضایل و رسیدن به کمال، نگاه های خویش را از نامحرم فروکاهند و دامان (عورت) خویش را بپوشانند و به زنان باایمان فرمان دهد که اندام ها و زینت هایشان را در برابر نامحرمان آشکار نسازند و خود را با مقنعه ها و چادرهایشان بپوشانند و با حفظ حریم در برابر مردان نامحرم و پرهیز از هر گونه رفتار تحریک آمیز، سلامت جامعه را پاس داشته و خود را نیز از آزارها و مزاحمت های هوس رانان مصون و محفوظ دارند. روایات منقول از معصومان (ع) در تفسیر آیات حجاب و همچنین شان نزول این آیات نیز موید و مکمل همین معناست.
    کلیدواژگان: پوشش زن، حجاب، غض بصر، خمار، جلباب، تبرج، جلوه گری
  • کاظم قاضی زاده، علی احمدی سلمانی صفحه 89
    از فضایل اخلاقی مورد تاکید در اسلام «عفاف» است که در اصطلاح به نیروی درونی تعدیلکننده شهوات و غرایز انسان اطلاق می شود. توجه بسیار آیات و روایات نشان از اهمیت بی حد و حصر این مساله در اسلام دارد؛ چرا که بدون آن انسان در مسیر اعتدال قرار نگرفته و به سعادت حقیقی خود نائل نخواهد شد. گویش صحیح عفاف به فتح عین است و نباید آن را مترادف حجاب دانست؛ بلکه عفاف از ابعاد وسیعی برخوردار است که حجاب یکی از مصادیق آن می باشد و استعمال عفاف در معنای حجاب از قبیل استعمال لفظ کل در جزء آن است. همچنین عفاف صفت مشترک میان نوع انسان است لذا اختصاص به زمان و مکان خاصی ندارد و میان مرد و زن مشترک است. ابعاد عفاف نیز جنبه های مختلف زندگی بشر را در برگرفته و انسان هم در کردار، هم در گفتار و هم افکار دعوت به رعایت عفاف و خویشتن داری شده است. اهمیت این امر موجب گردیده که قسمت عظیمی از دستورات اخلاقی اسلام بدان اختصاص داشته باشد.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، شهوت، پوشش، فضایل اخلاقی، امور فطری
  • نهله غروی نایینی، وحیده عامری صفحه 113
    «حجاب» از مفاهیمی است که کثرت استعمال آن در مباحث مختلف، تبیین معنای دقیق آن را ایجاب می کند. این واژه در اصطلاح عرفان به معنای فاصله میان خالق و مخلوق است که سالک باید در رفع و ازاله آن به جد بکوشد تا به مقام لقاء الله نائل گردد. در علم فقه مراد از حجاب، پوشش خاص زنان است که همه بدن را به جز صورت و کف دو دست تا مچ شامل می شود. این واژه در آیات و روایات نیز به کار رفته، اما معنای لغوی آن (مانع و حائل) مراد بوده است. لذا استفاده از این لفظ در معنای پوشش زنان نسبتا جدید است. حجاب فقهی را نمی توان دقیقا مترادف واژه پوشش دانست؛ زیرا هر پوششی، حجاب نیست. همچنین عفاف به عنوان یک باید اخلاقی با حجاب به عنوان حکمی شرعی تفاوت هایی دارد. تبرج نیز در معنای آشکار نمودن زینت به قصد تحریک شهوت مردان، متضاد عفاف و از رذائل اخلاقی مورد نهی اسلام می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم حجاب، علم عرفان، فقه، زن، عفاف، پوشش، تبرج
  • معصومه ذبیحی، زهره سادات موسوی صفحه 138
    پوشش زن از احکام مشترک میان همه ادیان ابراهیمی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) است که هر کدام جداگانه اهمیت و جایگاه آن را مورد تاکید قرار داده اند؛ تنها تفاوت در حدود حجاب و گاه فلسفه آن می باشد. در آیین یهود، بر استفاده از پوشش سراسری برای اندام و پوشش سر تاکید شده است؛ البته در مورد دختران مجرد، موی سر به شرط سادگی می تواند مشخص باشد. به عبارت دیگر در یهودیت، رعایت حجاب متلازم با تاهل است؛ حال آن که در آیین مسیحیت، تجرد مقدس شمرده می شود، لذا رعایت پوشش کامل و پرهیز از آرایش و جلوه گری برای از بین بردن زمینه تحریک در جامعه، به صورت شدیدتری دنبال شده است؛ چرا که رهبانیت و ترک لذایذ دنیوی از اصول این دین بوده و فلسفه پوشش هم به همین امر برمی گردد. در اسلام رعایت حجاب به منظور حفظ پاکی و قداست زن و اجتماع مورد توجه خاص قرار گرفته و حدود آن با توجه به آیات و روایات، پوشاندن همه بدن به جز وجه و کفین معرفی شده است.
    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، حدود پوشش، ادیان ابراهیمی، یهود، مسیحیت، اسلام
  • محمد علی ایازی صفحه 161
    پوشش زن در فرهنگ ملی و اسلامی ما از جایگاه بلندی برخوردار است و لزوم آن نه تنها در میان همه مذاهب اسلامی، بلکه در همه ادیان الهی مورد اتفاق است و این حکم به دلیل بیان آن در قرآن ابدی و دائمی است؛ لذا از وظایف حکومت اسلامی است که این وظیفه دینی را تبلیغ و ترویج کرده و برای تحقق آن در جامعه برنامه ریزی و فرهنگ سازی کند. اما اینکه حکومت اسلامی برای اجرای این حکم به روش های عقوبتی، تنبیه و تعزیر متوسل شده و اجبار و الزام قانونی برای آن داشته باشد، امری است که نه از ناحیه شرع مقدس تایید شده و نه در تاریخ اسلام و سیره پیامبر و ائمه معصومان نمونه ای برای آن یافت می شود و نه سیره عقلا موید آن است؛ بنابراین لازم است حکومت برای پیاده سازی ارزش های دینی از جمله پوشش در یک جامعه، اولا از روش های اثباتی استفاده نموده و در جهت ارتقای سطح علمی و معرفتی انسان ها بکوشد و بهره گیری از روش فرهنگ سازی و تعلیمات غیرمستقیم را مقدم دارد.
    کلیدواژگان: پوشش، حجاب، الزام حکومت، تکالیف دینی، حدود، امر به معروف، نهی از منکر
  • جلیل ظاهری صفحه 191
  • سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 208
|
  • Davood Mahdavizadegan Page 9
    A controversial issue concerning hijab is the way governments approach it. In general, from the perspective of political philosophy, governments can force people to do or not to do an act. The range of a government’s enforcements is equal to its range of rights. From an Islamic perspective, too, an Islamic governor can force people to do or not to do an act (whether they agree or not) since the governor has sovereignty over people. In addition, because the common good of individual acts has priority over the personal good and because securing the happiness of the people in the other world the fundamental end of an Islamic government Islamic governors can force people to perform their worshiping duties. Since observing hijab is obligatory for any Muslim men and women, an Islamic governor has the right to enforce it. In fact, whatever explains the philosophy of hijab is counted as the justification of government’s right to impose hijab.
    Keywords: woman, hijab, enforcement by government, unwillingness to perform religious duties
  • Hijab In The Quran, Traditions Page 51
    According to the holy Quran, man’s inclination towards hijab and covering is due to internal and natural characteristics bestowed up him/her since the creation of Adam and Eve. In the holy Quran, Allah tells the Prophet (pbuh) to order men and women believers not to look at strangers [nāmahram] and cover their genitals so that they can guard cleanliness and internal virtues and attain perfection. Allah also tells the Prophet to order women not to show their body and ornaments to strangers, to cover themselves with their scarves and chadors, and through distancing themselves from stranger men and simulating behaviors to safeguard society and immune themselves from harassments. The traditions narrated by the infallible Imams in relation with the interpretations of Quranic verses related to hijab emphasize on the same point.
    Keywords: women's cover, hijab, shunning to look, exhibitionism, exhibiting ornaments by women, khemār, jelbāb
  • Kazem Ghazi Zade, Seyyed Ali Ahmadi Page 89
    Considered as an internal force regulating sensual drives and instincts, chastity [æfāf] is among the moral virtues much emphasized in Islam. The high attention to chastity in the Quranic verses and traditions is indicative of its significance in Islam because without chastity man cannot walk in the path of moderation and attain real happiness. One should not consider chastity as an equivalent for hijab. In fact, chastity has various dimensions one of which is hijab and in this case their relationship is a whole-to-part relationship. In addition, chastity is a common quality among all human beings and is not limited to time and space; it is common among men and women. Chastity sheds light on various dimensions of man’s life. Man is invited to have chastity in his/her acts, speeches, and thoughts. As a result, a major part of Islamic precepts are devoted to chastity.
    Keywords: chastity, hijab, sensual drives, cover, moral virtues, innate matters
  • Nehleh Gharavi Naeeni, Vahideh Ameri Page 113
    Hijab is a concept that needs a precise explanation because of its widespread usage. In mysticism terminology, it refers to a veil between the creator and the creatures and the wayfarer must try hard to remove it in order to attain the position of unity with Allah. In jurisprudence, hijab refers to covers women should wear to hide all parts of their bodies with the exception of their faces and hands. It is also used in the Quranic verses and traditions where its verbal meaning (i.e. separation and impediment) is intended. As a result, using this word for the covers of women is rather new. Hijab as used in jurisprudence can be considered as a synonym for “cover” because any type of cover is hijab. In addition, chastity [æfāf] as a moral virtue is different from hijab which is a religious precept. Tabarroj which means showing ornaments by women to sexually stimulate men is against chastity and is considered as a mischievous act prohibited in Islam.
    Keywords: hijab, jurisprudential hijab, woman, chastity, cover, Tabarroj
  • Masumeh Zabihi, Zohreh Sadat Mousavi Page 138
    Women’s hijab is a precept common among all Abrahamian religions (Judaism, Christianity, and Islam) each of which has emphasized on its significance with the only difference being on the limits of hijab and the philosophy behind it. In Judaism there is an emphasis on the overall covering of the body and the head although in the case of single girls the hair can be visible if it is not decorated. In other words, in Judaism, observing hijab is dependant upon marriage whereas in Christianity bachelorhood is considered sacred and, as a result, Christians try hard to strictly observe hijab and avoid the application of cosmetics in order for the removal of the grounds of deviation in the society. In fact, monasticism and avoiding worldly pleasures are among the principles of Christianity to which the philosophy behind covering goes back to. In Islam, too, observing hijab is specifically related to the preservation of the sanctity of woman and society. In this religion hijab is limited to the covering of all the body with the exception of the face and hand.
    Keywords: hijab, chastity, the limits of covering, Abrahamian religions, Judaism, Christianity, Islam
  • Seyyed Mohammad Ali Ayazi Page 161
    Women’s hijab in our national and Islamic culture enjoys a high status and its necessity is accepted not only in all Islamic faiths but in all divine religions. This precept is eternal because it is explicitly stated in the holly Quran. Thus, it is the Islamic government’s duty to promulgate it and prepare the grounds for its realization in the society. However, that the Islamic government resort to retribution and punishment to enforce hijab is neither admitted in Islam nor is there any instance for it in the history of the conducts of the Prophet and the infallible Imams. The wise people’s conducts does not admit it either. As a result, it is necessary that the government, in order for the realization of religious values like hijab, use positive strategies, try to promote the knowledge level of people, and give priority to culture-making and indirect education.
    Keywords: cover, hijab, government's obligation, religious duties, punishment, recommending the good, prohibiting the evil