فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 40 (تابستان 1387)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 40 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکترسید علی علوی قزوینی صفحه 7
    احکام مربوط به عده زنان در قوانین اسلامی متناسب با کرامت و ارزش انسانی زنان وضع و تشریع شده است. این تکلیف (عده) آثار فقهی و حقوقی فراوانی به دنبال داردو گستره آن بسیاری از زنان جامعه را شامل می شود؛ لذا شناخت دقیق این مساله و تشخیص محدوده زمانی آن نسبت به حالات و وضعیت های مختلف زنان از اهمیت بسزایی برخوردار است، به ویژه اینکه امروزه با پیشرفت دانش پزشکی و امکان اخراج رحم، سوالات جدیدی نیز در این رابطه مطرح می شود، در این مقاله عده زنان در حالات مختلف از جمله عده طلاق، عده وفات، عده زنان باردار، عده در عقد موقت و زنان فاقد عده مورد بررسی قرار گرفته؛ همچنین عدم لزوم رعایت عده برای زنان فاقد رحم و نگه داشتن دو حیض در نکاح موقت پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: عده طلاق، عده وفات، عده متعه، عده زنان یائسه، عده زنان فاقد رحم
  • محمد صادقی صفحه 45
    ازدواج مسیار نوعی ازدواج است که در سال های اخیر در برخی از کشورهای اسلامی رواج یافته و مورد استقبال عده ای از زنان و مردان عرب واقع شده است. از آنجا که اهل تسنن ازدواج موقت را مشروع نمی دانند؛ برای پاسخ به نیازهای برخی از مردان و زنان جوان ازدواج مسیار را مطرح نموده اند. مسیار، نوعی ازدواج دائم است که در آن شرط می شود، زن حق نفقه و همخوابگی نداشته و شوهر مختار است، هروقت بخواهد نزد زن برود. زن نیز در زندگی خود آزاد بوده و مرد نسبت به وی ریاست و مدیریتی ندارد. نکته مهم این است که در این ازدواج تعادلی بین حقوق و تکالیف زوجین نمی باشد و زنان از بلاتکلیفی بیشتری رنج می برند، در این نوشتار شرایط ازدواج مسیار و ادله علمای موافق و مخالف اهل تسنن مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ازدواج، مسیار، متعه، حقوق زن، نفقه، مبیت
  • یحیی پیرعباسی صفحه 69
    در مواد 949 تا 946 ق.م. آمده است: «زوج از تمام اموال زوجه ارث می برد لیکن زوجه (فقط) از اموال ذیل: 1- از اموال منقوله از هر قبیل که باشد 2- از ابنیه و اشجار... هرگاه، ورثه از اداء قیمت ابنیه و اشجار امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین استیفاء نماید». از آنجا که به نظر برخی از فقها زوجه از عین زمین ارث نمی برد، قانون مدنی هم به تبعیت از نظر این گروه، زنان را از عین زمین محروم کرده است، همچنین در صورت نبود هیچ وارث دیگری به غیر از زوج، شوهر از تمام ترکه زن متوفای خود ارث می برد، لیکن زن فقط نصیب خود را ارث می برد و بقیه ترکه شوهر در حکم مال اشخاص بدون وارث خواهد بود؛ مورد دیگر فرقی است که بین ارث زوجه دارای فرزند و نداشتن فرزند در قانون مدنی وجود دارد. در این نوشتار نظرات فقهای معاصر اعم از مخالف و موافق و ادله آنان در مورد ارث بری زن مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و پیشنهاد اصلاح قانون ارث زنان از اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول داده شده است.
    کلیدواژگان: ارث، ذات ولد، اموال منقول و غیرمنقول، عقار، زمین
  • لیلا سادات اسدی صفحه 103
    سابقه الزام ثبت نکاح در قانون به سال 1310 برمی گردد. قانونگذار قبل از انقلاب اسلامی بدون تفکیک انواع نکاح، عدم ثبت آن را برای زوج و عاقد جرم انگاری کرده بود. در حال حاضر ماده 645 ق.م.ا. عدم ثبت نکاح دائم را فقط برای زوج جرم محسوب می کند. همچنین لایحه حمایت خانواده امکان ثبت ازدواج دوم مرد را منوط به پرداخت مهریه زن اول نموده و بدون الزام به ثبت نکاح موقت، تشریفات آن را به آیین نامه موکول کرده است. به نظر می رسد، الزامی نمودن ثبت نکاح موقت، جرم انگاری عمل کلیه شرکت کنندگان در عقد نکاح و نظارت قوی و کارآمد مراجع مربوط، می تواند در کاهش آسیب های ازدواج موقت موثر باشد. در این نوشتار اهداف، آثار و تشریفات ثبت، همچنین خلاهای قانونی لزوم ثبت نکاح اعم از دائم و موقت در قوانین فعلی و لایحه حمایت خانواده، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و پیشنهاد اصلاح ماده 645ق.م.ا. ارائه داده شده است.
    کلیدواژگان: نکاح، ثبت، لایحه حمایت خانواده، سند رسمی، دفترخانه
  • فریده شکری صفحه 131
    ازدواج یکی از حساس ترین وقایع زندگی انسان و از مهم ترین نهادهای حقوقی جوامع بشری است. لزوم آمادگی و بلوغ جسمانی و رشد قوای عقلانی افراد برای آغاز زندگی مشترک و اقدام به ازدواج تا حدی است که بسیاری از نظام های حقوقی جهان، حداقلی از سن را برای آغاز این مرحله از زندگی، ضروری دانسته اند. نظام حقوقی ایران از ابتدا تاکنون درخصوص شرط حداقل سن برای اقدام به ازدواج، دستخوش تحولات متعددی شده و مقررات متنوعی را تجربه نموده است. در این نوشتار بعد از تبیین سن نکاح و رشد، به بررسی تحولات نظام قانونگذاری ایران، آثار و تبعات آن پرداخته شده، در نتیجه معلوم می گردد فاصله ایجاد شده در قانون بین سن نکاح و رشد باعث مشکلاتی برای زوجین می شود؛ لذا پیشنهاد اصلاح ماده 1041ق.م. داده شده است.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، سن رشد، نظام حقوقی ایران، بلوغ، ماده 1041ق، م، _ نکاح
  • عباس تدین، مجید یوسفی صفحه 157
    تابعیت رابطه سیاسی بین فرد و دولت متبوع بوده و دارای آثار حقوقی خاصی است. یکی از عوامل تعیین و تغییر تابعیت اشخاص نسبت به خود، همسر و فرزندان، ازدواج می باشد. مهمترین اثر ازدواج در تابعیت فرزندان، زمانی آشکار می شود که در تابعیت پدر و مادر طفل اختلاف باشد. این نوشتار به تحلیل آثار حقوقی حاصله از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی می پردازد. نتیجه آنکه بندهای 5 4 ماده 976 ق.م. مشکل ناشی از تابعیت فرزندان زنان ایرانی با مردان غیرایرانی را مرتفع نکرده و مشکل مربوط به تابعیت این اطفال تا رسیدن به سن 18 سالگی همچنان باقی است. اگرچه این قانون در سال 1385 اصلاح شد، اما فقط تسهیلاتی را برای فرزندان زنان ایرانی که با مردان خارجی ازدواج می کنند از جهت اقامت در ایران و صدور پروانه ازدواج، فراهم نمود. لذا پیشنهاد اصلاح ماده 976 ق.م. داده شده است.
    کلیدواژگان: تابعیت، ازدواج، تحولات قانونی، زن ایرانی، اطفال خارجی
  • فرج الله هدایت نیا صفحه 197
    نکاح معاطاتی در فقه و حقوق به معانی مختلفی آمده است. یکی از معانی رایج آن عدم اجرای صیغه ایجاب و قبول است. سوال مهم این است که آیا عقد نکاح را می توان بدون اجرای صیغه ایجاب و قبول انشاء نمود؟ مشهور فقها، لفظی بودن ایجاب و قبول را در عقد نکاح شرط می دانند و معتقدند نکاح معاطاتی باطل است، بلکه در این مورد ادعای اجماع شده. قانون مدنی نیز بر لفظی بودن ایجاب و قبول در عقد نکاح صراحت دارد. اما برخی با توجه به دلایلی مدعی صحت نکاح معاطاتی شده اند؛ این نوشتار به بررسی مفهوم معاطات در عقد نکاح، ارزیابی ادله بطلان و صحت نکاح معاطاتی و نقش طریقی یا موضوعی لفظ در عقد نکاح پرداخته و به این سوال پاسخ می دهد که آیا جایگزینی برای صیغه در عقد نکاح می باشد؟
    کلیدواژگان: عقد، عقد نکاح، معاطات، فقهاء، قانون مدنی
  • فاطمه بداغی صفحه 235
    در سال های اخیر سوالاتی درباره چند همسری در اسلام افکار عمومی را به خود جلب کرده است، مانند: آیا تعدد زوجات می تواند موضوع قانونگذاری قرار گیرد یا ازدواج مجدد یک امر خصوصی است که دخالت حاکمیت و دادگاه خانواده در آن ضرورتی ندارد؟ اگر این موضوع منوط به اجازه دادگاه باشد، چه شرایطی باید مورد توجه قرار گیرد و در چه مواردی اجازه ازدواج مجدد صادر و در چه پرونده هایی چنین ازدواجی مجاز نخواهد بود؟در این نوشتار ضمن بررسی مقررات قبل از انقلاب، ماده 23 لایحه حمایت از خانواده پیشنهادی دولت، مقررات ازدواج مجدد در سایر کشورهای اسلامی، شرایط ازدواج مجدد و اجازه دادگاه مورد بررسی قرار گرفته است. به نظر می رسد علاوه بر توانایی مالی مرد و اجرای عدالت، تهیه مسکن علی حده،تادیه حقوق مالی زوجه قبلی، اعطای وکالت مطلق و بلاعزل به زوجه به عنوان ضمانت اجرا، ضروری است تا در صورت خروج مرد از عدالت و ناتوانی مالی، زوجه بتواند بدون اثبات عسر و حرج خود را مطلقه نماید.
    کلیدواژگان: ازدواج مجدد، عدالت، استطاعت، وکالت در طلاق، تک همسری
|
  • Seyyed Ali Alavi Qazvini Page 7
    Injunctions concerning women’s Edda are made and issued by Islamic law according to women’s human values and dignity. Edda has many legal and jurisprudential consequences and affects many women in the society. Therefore, it is very important to scrutinize the matter and determine the time span in accordance with the different conditions woman may have. In addition, new questions arise as a result of the advancement of medicine and the possibility to remove the uterus. This paper studies various forms of Edda such the Edda after divorce, Edda after death of husband, Edda of pregnant women, Edda in case of temporary marriage, and Edda of women with no uterus. At the end, it suggested that women with no uterus do not have to the Edda rules and in the case of temporary marriage women wait only two menstrual cycles before remarriage.
    Keywords: Edda after divorce, Edda after death of husband, Edda of temporary marriage, Edda of menopausal women, Edda of women without uterus
  • Mohammad Sadeqi Page 45
    Messyar marriage is a kind of marriage which has become popular in recent years in some Islamic countries and many Arab men and women have welcomed it. Since the Sunnites know temporary marriage, as common among the Shiites, illegitimate, to answer the needs of some young men and women proposed Messyar marriage. Messyar is a type of constant marriage contract in which it is specified that the woman has no right to alimony and to going to bed with the man unless he is willing, and the man is free to visit the woman whenever he wants to. The woman is also free and the man cannot enforce his mastery over her. The important point is that in this type of marriage there is no balance between the rights and the duties of the couples and women suffer from more indetermination. This paper evaluates the conditions of Messyar marriage contract and the arguments Sunnite jurisprudents bring for and against it.
    Keywords: marriage, Messyar, temporary marriage, women's rights, alimony, Mabit (sleeping with)
  • Yahya Pirabbasi Page 69
    According to articles 946 to 949 of the Iranian Civil Law: “husband inherits properties and possessions from his wife, but wife inherits (only) the following items: (1) movable properties of whatever type they might be, (2) buildings and trees… whenever other inheritors avoid determining the price of buildings and trees, wife has the right to use the property itself.” Since, according to some jurisprudents, wife does not inherit the land, Iranian Civil Law, too, deprived wife of inheriting land. In addition, if there is no other inheritor except husband, he can inherit all the possessions and properties from his wife; however, in such a case, wife inherits only her own share and the rest of husband’s possessions and properties are considered as personal properties with no inheritor. The other case is the difference between a wife with offspring and one without any offspring. This paper studies the viewpoints of contemporary jurisprudents and elaborates on their arguments for or against wife’s inheritance. Finally, suggestions are given to revise women’s inheritance law concerning their movable properties and determining the price of immovable properties.
    Keywords: inheritance, handmaiden with offspring, movable properties, immovable properties, immovables, land
  • Leila, Sadat Asadi Page 103
    The history of obligatory marriage registration law in Iran goes back to 1931. According to the Iranian legislation before the Islamic Revolution, not registering any type of marriage was considered a crime both for the couples and the one who performed the marriage contraction. Now, article 645 of Islamic Penal Law considers it a crime only for the couples. In addition, the Family Support Bill stipulates that registration of a man’s second marriage is subject to the payment of alimony to his first wife, considering the registration of such temporary marriage not obligatory and leaving the formalities to a rule book. However, it seems that making the registration of a temporary marriage obligatory, considering the acts of all involved in an unregistered marriage as crime, and strictly presiding over temporary marriage can help decrease the harms done by temporary marriage. This paper studies the goals, consequences, and formalities of marriage registration, the legal vacuums concerning the registration of temporary or constant marriage in present law or in the Family Support Bill. Suggestions to revise article 645 of Islamic Penal Law are presented at the end.
    Keywords: marriage, registration, Family Support Bill, official document, registry office
  • Farideh Shokri Page 131
    Marriage is an important event in human life and a significant legal institution in human societies. Physical puberty and preparedness, and intellectual growth to begin a family life are so important that many legal systems in the world considered it necessary to determine a minimal age of marriage. The Iranian legal system underwent many changes and tested different types of regulations concerning the minimal age of marriage. After elaborating on the age of marriage and growth, the paper studies developments the Iranian legal system has undergone and their consequences. Finally, the paper shows that the distinction made by law between the age of marriage and age of growth results in problems for couples. As a result, suggestions are given to improve article 1041 of the Iranian Civil Law.
    Keywords: age of marriage, age of growth, Iranian legal system, puberty, article 1041, marriage
  • Abbas Tadayyon, Majid Yoosefi Page 157
    Nationality is a political relationship between an individual and government and has specific legal effects. Marriage is one of the factors specifies and/or changes a person’s, his/her spouse’s, and their children’s nationality. The most important effect of marriage on the nationality of children appears when there is a disagreement over the nationality of parents. The paper studies the legal effects of the marriage of Iranian women with foreign men. The research shows that paragraphs 4-5 of article 976 of Iranian Civil Law do not resolve the problems concerning the nationality of children arising out of the marriage of Iranian women with non-Iranian men. The problems remain unsolved until such children are at the age of 18. Though the law was revised in 2006, it only provided facilities such residence in Iran, issuing marriage permission for such people. Thus, the paper’s suggestion is revising article 976.
    Keywords: nationality, marriage, legal developments, Iranian woman, foreign children
  • Farajollah Hedayat, Nia Page 197
    Mo’atati marriage contract has different meanings in Islamic jurisprudence and law. A common conception is that in such kind of marriage for the contract to be legitimate it is not necessary for the couples to verbally declare their consent. The important question arising here is whether one can perform a marriage contract without verbally declaring consent or not. Most jurisprudents believe that marriage contracts must be verbally and explicitly uttered and that Mo’atati marriage is invalid. There seems to be a general consent over this issue. The Iranian Civil Law, too, asserts that marriage contract must be verbally uttered. However, some argue that Mo’atati marriage contract is valid. This paper elaborates on the meanings of Mo’atat in marriage contract, evaluating arguments for and against Mo’atati marriage contract and the primary or secondary function of the verbal utterance of marriage contract. Finally, the paper tries to answer the question whether there is a substitute for verbal utterance in marriage contract or not.
    Keywords: contract, marriage contract, Moatat, jurisprudents, civil law
  • Fatemeh Bodaghi Page 235
    Polygamy in Islam is an issue which has recently drew the attention of public opinion. The questions put forward here are whether polygamy is a matter of legislation or whether temporary marriage is a private matter and it is not necessary for government and family courts to interfere. If for temporary marriage the permission of the court is necessary, what conditions should it have, in what cases can permission for remarriage be issued, and in what cases is not such kind of marriage permitted? Evaluating the regulations before the Islamic Revolution, this paper studies article 23 of Family Support Bill. In addition, the regulations concerning remarriage in other Islamic countries are also discussed. Then the paper concentrates on the constraints, conditions of remarriage, and conditions for the permission of the court. It seems the following conditions are necessary: a valid reason, man’s financial capability, establishing justice between the two wives, preparing an additional house, certificate of the financial rights of the previous wife, granting an absolute non-returnable proxy to the wife to divorce herself without any loss in case the man cannot do justice or does not have financial capability.
    Keywords: remarriage, justice, financial capability, proxy to divorce, monogamy