فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 43 (بهار 1388)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 43 (بهار 1388)

  • فقه و حقوق
  • 266 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس ویشته صفحه 7
    مشکلات اقتصادی یکی از عوامل افزاینده طلاق است. وظیفه تامین مالی مخارج زندگی بر عهده زوج بوده که این وظیفه در قالب نفقه بیان شده و شرط پرداخت آن تمکین زوجه در برابر زوج است. اما دامنه شمول این وظیفه تا کجاست؟ چه تعداد از طلاق ها ناشی از عدم پرداخت نفقه هستند؟ برای پیشگیری از این گونه طلاق ها چه می توان کرد؟ در این نوشتار در پاسخ به این سوالات، به مفهوم نفقه، نیازهای امروز جامعه در رابطه با مصادیق نفقه، ارتباط نفقه با طلاق، عوامل موثر در عدم پرداخت نفقه، تقسیم بندی گروه های فاقد توان مالی، قابلیت بیمه در حمایت از این گروه ها، مطالعه تطبیقی با کشور تونس و مصر پرداخته شده است و در انتها اصلاح «قانون تامین زنان و کودکان بی سرپرست» برای کاهش طلاق های ناشی از عدم تادیه نفقه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نفقه، طلاق، تمکین، بیمه مالی، بیمه اجتماعی، زنان
  • جواد حبیبی تبار صفحه 35
    خانواده یکی از مهم ترین نهادهای اجتماعی است و تغییر و تحولات آن بر اجتماع نیز تاثیرگذار است. لذا باید مورد توجه خاص حکومت ها قرار گیرد. یکی از عوامل موثر در خانواده، مساله طلاق است که پیامدهای آن بر حوزه های مختلف حقوقی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... نمود پیدا می کند. بدین جهت قوه قضائیه جهت رفع اشکالات حقوقی مربوط به خانواده ها، لایحه حمایت خانواده جدیدی را تقدیم مجلس نمود. این لایحه علاوه بر رفع اشکالات قانون گذشته پیشنهادهای جدیدی در راستای استحکام خانواده بیان می نماید. در این نوشتار برخی مواد لایحه به خصوص مواد مربوط به پیشگیری از طلاق و اجرای طلاق از قبیل صلاحیت دادگاه خانواده، هزینه دادرسی و تقدیم دادخواست مورد نقد و بررسی قرار گرفته، خلاءهای آن تبیین شده و پیشنهاداتی در راستای اصلاح قوانین و اقدامات اجرایی بیان شده است.
    کلیدواژگان: نکاح، طلاق، خانواده، پیشگیری از طلاق، لایحه حمایت خانواده، دادگاه خانواده
  • سیدمهدی جلالی صفحه 65
    وجود اختلاف بین زوجین به دلیل تفاوت های فردی آنها امری طبیعی است، اما این امر طبیعی نباید چنان پیشرفت نماید که بنیاد خانواده دچار تزلزل شود. لذا بنا به توصیه قرآن در سوره نساء، با بروز نشانه های اختلاف لازم است با تشکیل یک محکمه صلح خانوادگی، ماده نزاع را قلع و بین زوجین صلح ایجاد نمود. در حقوق ایران به این نهاد، داوری اطلاق می شود که مورد توجه قانون گذار می باشد؛ اگرچه نواقصی در قوانین آن موجود است. در این مقاله مبانی داوری، سیر تحول قانونگذاری در امر داوری، بررسی قانون کنونی داوری و تبیین ایرادات قانونی در حقوق ایران پرداخته شده و داوری در کشور مصر، عراق و سوریه مورد توجه قرارگرفته است. در انتهاء پیشنهاد شده که قوه قضائیه در کنار دادگاه های خانواده، به تعداد لازم شعب داوری متشکل از کارشناسان حقوقی و مشاورین خانواده و روان شناس برای کمک به دادگاه جهت حل اختلافات خانوادگی تشکیل دهد.
    کلیدواژگان: داور، طلاق، خلع و مبارات، شقاق، اصلاح ذات البین، طلاق توافقی
  • مهدیه سادات مستقیمی صفحه 92
    گستره ارتباط معنایی آیات، بسیار وسیع است، ولی اهداف، روش های علوم و تفکیک مرزهای دانش، سبب شده در هر دانشی به برخی از ابعاد ارتباط بین آیات توجه شود؛ برای دستیابی به نگرشی همه جانبه در مسئله طلاق باید ارتباط معنایی آیات در تمام جهات پنهان و آشکار مورد ملاحظه قرار گیرد. در این مقاله ضمن تبیین تعامل معانی آیات در سه حوزه دانش اصول فقه، تفسیر و زبان شناسی سعی شده مقولاتی نظیر عام و خاص، مطلق و مقید، ناسخ و منسوخ، مجمل و مفصل، ارتباط آیات با شان نزول، انحاء ارتباط سیاقی و وحدت سور ه ها و تلفیق مفهومی در آیات طلاق مورد بررسی قرار گیرد و در هر مورد نمونه های عینی ارائه شود. لذا ضرورت نگرش های فرافقهی در مسئله طلاق برای حسن اجرا و حسن تفسیر قوانین مبتنی بر فقه اثبات می شود
    کلیدواژگان: طلاق، اصول فقه، تفسیر، زبان شناسی، ارتباط معنایی، ارتباط سیاقی
  • سید حسین هاشمی صفحه 125
    سازمان مجاهدین خلق در سال 1344 توسط برخی از جوانان روشنفکر با هدف براندازی حکومت تشکیل شد. اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی عملا مقابل انقلاب ایستادند و در سال 1360 از ایران خارج شده و جزو مخالفان انقلاب اسلامی قلمداد شدند. مسعود رجوی رهبر خودخوانده این فرقه اکثر فرماندهان سازمان را از زنان انتخاب کرده است. سازمان منافقین در سال 1368 به طور محرمانه و گسترده، اعضای خود را مجبور به طلاق های ایدئولوژیک نمود، بدین معنا که همه اعضا باید برای همیشه حق ازدواج را از خود سلب نموده و در صورت داشتن همسر، با نهایت تنفر از هم جدا شوند. طلاق اجباری مشکلات متعددی برای کودکان، زنان و مردان وفادار به این فرقه ایجاد نمود. در این مقاله با نگاهی جرم شناسانه، افکار و عقاید فرقه گرایانه این سازمان تروریستی درباره نهاد خانواده و نقض آشکار حقوق کودکان و زنان، طلاق ایدئولوژیک و آثار ناشی از این تصمیم ضد بشری و همچنین مسئولیت کیفری رهبران در مقابل دادگاه های داخلی و بین المللی بررسی شده، در نهایت نیز پیشنهادهایی مبنی بر حمایت از حقوق زنان و کودکان قربانی اهداف تروریستی و اینکه دولت ایران می تواند بر ضد فرقه منافقین نزد دادگاه های بین المللی طرح دعوی نماید، ارائه شده است
    کلیدواژگان: قربانیان تروریسم، حقوق زنان و کودکان، منافقین، خانواده، طلاق
  • محمد ساردویی نسب صفحه 185
    مطابق دستورالعمل ش53958/34/1 - 7/11/1385 سازمان ثبت اسناد و املاک، سردفتران دفاتر رسمی ازدواج مکلف اند مفاد دو شرط ضمن عقد مهریه عندالمطالبه یا مهریه عندالاستطاعه را برای زوجین تفهیم نموده تا یکی از آنها انتخاب شود و بدین وسیله فرض «ممتنع بودن زوج»، موجود در ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در خصوص مهریه تغییر کند و تعداد زندانیان مهریه کاهش یابد. به نظر می رسد قسیم یکدیگر قرار دادن شرط عندالمطالبه و عندالاستطاعه در دستورالعمل سازمان ثبت غیرمنطقی است و از نظر حقوقی نیز وصول مهریه را مشکل می نماید و احتمال اضرار از طرف زوج را افزایش می دهد. در این نوشتار، این دو شرط از نظر فقهی و حقوقی بررسی گردید و معلوم شد رویکرد این دستورالعمل بر خلاف روح بند 3 ماده 148 ق.ا.ا.م. 1356 و ماده 58 ق.ت.ا.و. 1318 می باشد. همچنین عدم امکان صدور اجرائیه و وصول مهریه از طریق اجرای ثبت به واسطه مشروط بودن مهریه به استطاعت، محدودیتی ناموجه برای زن می باشد.
    کلیدواژگان: دین، اجل، مهریه عندالاستطاعه، مهریه عندالمطالبه، دین لازم التادیه
  • لمیاء رستمی تبریزی صفحه 215
    یکی از مسائل فقهی حقوقی که اهداف خاصی را دنبال می کند، موضوع عده می باشد. در مدت عده، چه عده طلاق و چه عده وفات، زنان حق ازدواج مجدد ندارند. عده در تمام مذاهب اسلامی اصلی مسلم می باشد و تنها در احکام آن اختلافاتی جزئی دیده می شود. در این نوشتار ضمن بررسی تطبیقی قوانین عده در ایران و برخی کشورهای اسلامی و غیراسلامی به این سوال پاسخ داده می شود که آیا در قوانین کشورهای اروپایی و آمریکایی مسئله ای به نام عده وجود دارد؟ در پاسخ روشن می شود اصل بر عدم وجود عده است، لیکن جهت پیشگیری از مشکلات ناشی از اختلاط نسب در کشورهای مذکور، تمهیداتی مانند اطاله دادرسی، تفریق جسمانی در خلال رسیدگی به دادخواست طلاق و منع زوجین از ازدواج مجدد به مدت تعیین شده در حکم طلاق، اهداف عده را به گونه ای غیر مستقیم محقق می سازد.
    کلیدواژگان: عده طلاق، عده وفات، نکاح دائم، نکاح موقت، انحلال نکاح
  • جمیل ظاهری صفحه 245
  • سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 7
|
  • Abbas Vishteh Page 7
    Economic problem is an important factor of divorce. Man is responsible for affording life expense and this is expressed through alimony. The condition of the payment of alimony to woman is her compliance to the man. But, what is the range of responsibility? How many of divorces are due to the lack of the payment of alimony? What should be done to stop these kinds of divorces? To answer these questions, this paper refers to the concept of alimony, the needs of modern societies with respect to the instances of alimony, the relationship between alimony and divorce, the factors influential on the non-payment of alimony, the classification of economically unable groups, the possibility providing these groups with insurance help, and a comparative study in relation to Egypt and Tunisia. Finally, the paper proposes a suggestion for the improvement of “law for securing deserted women and children” to reduce the rate of divorces arising out of the non-payment of alimony.
    Keywords: alimony, divorce, compliance, financial security, social security, women
  • Javad Habibi, Tabar Page 35
    Family is an important social foundation whose changes affect on social changes. Thus, governments should specifically pay attention to it. Divorce is a factor influencing on family and has legal, social, cultural, and economic aftermaths. As a result, the Iranian judiciary presented a family support bill to the parliament. This bill, in addition to solving the impairments of the previous law, contains new suggestions to strengthen the family foundation. This paper elaborates on some articles of the bill, specifically the articles for preventing and implementing divorce, articles such as the qualification of the family court, the expense of trial and bill. Finally, the paper proposes some suggestions in this regard, as well.
    Keywords: marriage, divorce, family, preventing divorce, family support bill, family court
  • Seyyed Mahdi Jalali Page 65
    It is natural for couples to have disagreements because of personal differences, but this natural disagreement should not be so much as to shake the foundation of family. Thus, as Quran recommends us in chapter Nisa’ [women], after the emergence of the symptoms of disagreement, a family peace court should be formed to solve the problem. In the Iranian law, this is called jurisdiction of divorce to which the law maker should pay attention although there are deficiencies in the law. This paper deals with the foundations of jurisdiction, the development of law-making in jurisdiction, a study of the present law of jurisdiction, and an elaboration of legal impairments in the Iranian law. Then Iran is compared to Egypt, Iraq, and Syria in this respect. Finally, the paper suggests that the judiciary establish a sufficient number of branches for jurisdiction, along with family courts, composed of legal experts, family counselors, and psychologists to help courts to solve family disagreements.
    Keywords: arbitrator, divorce, khal', mubaraa, discord, solving disunion, compromising divorce
  • Mahdieh, Sadat Mostaqimi Page 92
    Quranic verses have vast semantic relationships, but due to the difference in goals and methods, and the differentiations of various sciences only some dimensions of Quranic verses have been studied. To have an over-all understanding of the issue of divorce in Quran, one should adopt an approach which studies all the implicit and explicit semantic relationships among the verses. After explaining the semantic interactions among verses according Fiqh and Osul, Tafsir, and linguistics, the paper tries to study categories such as the specific and the general, the absolute and the limited, the abrogating and the abrogated, the brief and the fully explained, the relationships between verses and their occasion of revelation, different stylistic relationship, the unity of verses, and conceptual blending in verses. In addition, some samples are also mentioned in each case. Thus, there is apparently a trans-jurisprudential necessity to study divorce and to implement and interpret the related laws.
    Keywords: divorce, principles of jurisprudence, tafsir, linguistics, semantic relationship, style relationships
  • Seyyed Hossain Hashemi Page 125
    Mojahendin Khalgh Organization [MKO] was established in 1965 by young intellectuals to overthrow the Shah’s regime. However, after the Islamic revolution it stood against the Islamic revolution and its members left Iran in 1981 and joined the opposition abroad. Masood Rajavi the self-appointed leader of the group has now chosen the commanders of the groups from among the women. MKO has secretly imposed vast ideological divorces on its members in 1989, i.e. all members had to renounce their right to marry and in case of being married they had to separate from their spouse with hatred. This compulsory divorce resulted in various problems for children, and men and women loyal to the organization. Based on a criminological approach, this paper studies the sectarian opinions of this terrorist organization concerning family foundation, the explicit breach of women and children rights, the ideological divorce and its aftermaths, and penal responsibilities of the leaders of this sect in the face of national and international courts. Finally, suggestions have been proposed to support the children and women who are the victims of terroristic goals of MKO and the fact that the Iranian government can legally sue it in international courts.
    Keywords: victims of terrorism, womens, children's rights, MKO, family, ideological divorce
  • Mohammad Sardoee, Nasab Page 185
    According to instruction number 1/34/53958 dated Bahman, 7th, 1385 (SH), issued by Documents and Estates Registration Organization, the heads of Marriage Registration Offices have to explain the contents of article 2 of marriage contract conditions related to affordable and claimable marriage gifts to the couple so that they chose of the two types of marriage gifts. In this way, the assumption of the neutrality of the man, which can be found the article 2 of the law of the implementation of financial sentences in relation with marriage gift, changes and, as a result, the number of marriage gift prisoners is reduced. It seems that dividing this condition into two, i.e. affordable or claimable, in the instruction is illogical and results in problems to collect marriage gift, and increases the possibility of man’s loss. It seems that dividing marriage gifts into affordable and claimable in the instruction of the Registration Organization is illogical and makes the collection of marriage gift impossible. This paper studies these two conditions from a jurisprudential and legal approach and shows that this instruction is against the spirit of clause 3 of article 148 of Civil Injunction Application Law ratified in 1977 and article 58 of Bankruptcy Liquidation Law of 1939. In addition, the impossibility of issuing an execution command and liquidation of marriage gift through the application of registration because of the dependency of marriage gift to affordability is an unjustifiable limitation for women.
    Keywords: debt, term, affordable marriage gift, claimable marriage gift, returnable debt
  • Lamia Rostami Tabrizi Page 215
    Iddah is a jurisprudential and legal issue behind which there is specific goal. During Iddah, divorce Iddah or death Iddah, women are not allowed to remarry. In all Islamic denominations, Iddah is an undeniable principle though there are minor disagreements with respect to the related verdicts. After doing a comparative study of the laws of Iddah in Iran and some other Islamic and non-Islamic countries, the paper tries to answer the question whether there is Iddah in the laws of European and American countries. The answer is no, but to prevent problems of genealogical mixture in these countries, provisions such as lengthening the hearing sessions, the prohibition of body contact during the procedure of divorcing, and the couples being banned from remarrying as determined in the divorce verdict have been implemented which serve the purpose of Iddah.
    Keywords: Iddah, divorce, death Iddah, permanent marriage, temporary marriage, dissolution of marriage