فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 47 (بهار 1389)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 47 (بهار 1389)

  • مصرف و جنسیت (اجتماعی)
  • تاریخ انتشار: 1389/01/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید موحد، محمد تقی عباسی شوازی، ندا مرحمتی صفحه 7
    امروزه مصرف گرایی از موضوعات مهم پژوهش در جامعه شناسی و مطالعات فرهنگیاست و بررسی آن به عنوان یک مسئله ی علمی و در حال گسترش در ایران حائز اهمیت است. بر این اساس این مطالعه به بررسی رابطه ی مصرف گرایی با رسانه های ارتباط جمعی پرداخته و با استفاده از نظریه و مدل ارتباطی اقناع به مطالعه ی نقش کانال های ارتباطی و جنسیت مخاطبین پیام در مصرف گرایی پرداخته است. روش استفاده شده به صورت پیمایشی و جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه و نمونه ی مورد مطالعه 400 نفر از جوانان (29-18) ساکن در شهر شیراز بوده که با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بین میزان استفاده از رسانه های جمعی و مصرف گرایی بر حسب جنسیت رابطه وجود دارد و در این میان مردان به دلیل آنکه بیشتر از رسانه های ارتباط جمعی استفاده می کنند مصرف گراتر از زنان می باشند.
    کلیدواژگان: مصرف گرایی، رسانه های جمعی، جنسیت، ارتباطات اجتماعی، اقناع
  • احمد محمدپور، مریم بهمنی صفحه 41
    در یک دهه ی اخیر، تغییرات ژرفی در سبک زندگی یا سیاست های زندگی روزمره در میان زنان ایرانی رخ داده که نه تنها در الگوی کالاهای مصرفی آنها، بلکه در مصرف نشانه ها، مکان ها، فضاها و زمان های خاص نیز متبلور است؛ به گونه ای که می توان از اقتصاد نشانه ها صحبت کرد. از این رو، مقاله ی حاضر به بررسی کیفی جهان زیست زنان در یکی از پاساژهای مجلل و بزرگ شیراز می پردازد. در این مطالعه، طیفی از نظریه های مرتبط با مصرف، جنسیت و هویت به کار رفته اند؛ روش شناسی این مطالعه از نوع کیفی بوده و از روش مردم نگاری برای اجرای عملیات تحقیق استفاده شد. روش های گردآوری اطلاعات عبارت اند از مشاهده ی مشارکتی و مصاحبه ی نیمه ساخت یافته با 31 نفر از زنان فروشنده‫‫خریدار. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و داده های گردآوری شده از طریق روش تحلیل موضوعی یا تماتیک تحلیل شده اند. یافته های این پژوهش نشان داده اند که پاساژ صرفا مکان مصرف کالاهای متعارف نیست، بلکه فضایی نشانه شناختی و نمادی‫ شده برای مصرف نشانه ها، کیچ، مصرف تظاهری، پرسه زنی، هویت یابی، مقاومت و تمایز جنسیتی و دوست یابی است. از این منظر، مصرف کالاها در بسیاری موارد یکی از رفتارهای حاشیه ای و فرعی در فضای پاساژ است.
    کلیدواژگان: زنان، مصرف نشانه، مردم نگاری، تحلیل تماتیک
  • محمود کیوان آرا، رسول ربانی، مهدی ژیانپور صفحه 73
    مصرف مدار بودن هویت و بدن مدار بودن مصرف در جامعه ی نوین باعث شده است رفتارهایی چون انجام جراحی زیبایی به یکی از کنش های شایع تبدیل شود.در این پژوهش، تلاش شده است با پیوند موضوعاتی چون بدن، زیبایی، مصرف، سبک زندگی، طبقه و پایگاه، انجام جراحی زیبایی به عنوان یک رفتار مصرفی و اندام های جراحی شده به عنوان یکی از نمادها و نشانه های پایگاه بررسی شود. حجم 140 نفری نمونه ی تحقیق شامل افرادی است که بدون داشتن نقص یا مشکل پزشکی، در مقطع دو ماهه ی این بررسی اقدام به عمل جراحی زیبایی کرده اند. ابزار گردآوری داده ها در این پیمایش پرسشنامه بوده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد اکثریت افرادی که به جراحی زیبایی اقدام کرده اند زن، غیر متاهل، و متعلق به طبقات و پایگاه های متوسط رو به پایین و پایین جامعه بوده ولی واجد سطح متوسط بالا و بالایی از مدیریت بدن هستند. بر اساس نظرات راهنما و نتایج این تحقیق می توان گفت: (1) انجام جراحی زیبایی به عنوان یک رفتار مصرفی منزلت بخش مختص به اقشار ممتاز جامعه نیست و در میان اقشار پایین تر جامعه نیز فراگیر شده است؛ (2) اکثریت یافتن اقشار پایین تر از متوسط در بین متقاضیان زیبایی کلینیکی می تواند بیانگر اهمیت اجتماعی زیبایی و تمایل این افراد جهت کسب موقعیت بالاتر و دستیابی به احترام بیشتر باشد؛ (3) رفتارهای معطوف به زیبایی و جذابیت بدنی به عنوان بخشی از یک سبک زندگی می تواند تمایزبخش اقشار مختلفی باشد که واجد تعلق طبقاتی و پایگاهی واحدی هستند.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، قشربندی اجتماعی، مصرف، نماد پایگاه، مدیریت بدن
  • اسماعیل بلالی، جواد افشارکهن صفحه 99
    مفاهیم زیبایی و آرایش در جامعه ی معاصر پیوند تنگاتنگی با جنسیت پیدا کرده است. بر این اساس اغلب نظریه پردازان فمینیست بخشی از تلاش های نظری خود را معطوف به همین بحث کرده اند. در این مقاله با توجه به اهمیت این بحث، مفهوم زیبایی به صورتی مختصر کنکاش شده و سپس با استدلالی در خصوص اینکه به باور عموم مردم زیبایی را می توان با پول و تلاش فردی به دست آورد به بحث آرایش و جراحی زیبایی و تاریخچه ی این دو مقوله در جهان و ایران پرداخته شده است. در بحث ایران به نقش رسانه ها و مطبوعات در خصوص ورود فرهنگ زیبایی غربی به ایران صحبت شده و سپس به آمار مصرف لوازم آرایشی و نیز اقدام به اعمال جراحی در جهان و ایران و روند رو به رشد آن اشاره شده است.
    در بخش نظریات، سه رویکرد در ارتباط با فرهنگ مصرف لوازم آرایشی مطرح شده اند سپس در ارتباط با جراحی زیبایی نظریات فمینیستی موافق و مخالف آورده شده اند. در نهایت نتیجه گیری از بحث ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آرایش، زیبایی، جراحی زیبایی، ایران، جهان، فمینیسم، فرهنگ زیبایی
  • احمد رضایی، مینا اینانلو، محمد فکری صفحه 141
    اهمیت یافتن بدن و متعاقب آن بازتابی شدن هویت بدنی افراد از پیامدهای اساسی جامعه ی مصرفی است که در آن افراد با تغییر ویژگی های ظاهری بدن خود مبادرت به ساخت بدن اجتماعی یعنی بدنی که از نظر وضعیت ظاهری، آرایشی و پوششی مقبول نظام اجتماعی است، می نمایند. در این تحقیق عوامل اجتماعی مؤثر در این پدیده بررسی شده است و با استفاده از روش پیمایشی از مجموع 6000 دانشجوی دختر دانشگاه مازندران بر مبنای فرمول کوکران 400 نمونه به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده است. دیدگاه های نظری فمینیسم سوسیال، نظریه ی فوکو، گیدنز و گافمن راهنمای آزمون فرضیات تحقیق می باشد، برای سنجش روایی و پایایی سؤالات از ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار صوری استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد عوامل مستقیم مؤثر در مدیریت بدن عبارت اند از: مصرف گرایی (56/0=) فشار اجتماعی (61/0=)و مصرف رسانه ای (42/0=). این سه عامل 83 درصد تغییرات متغیر وابسته را تعیین می نمایند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، مدیریت بدن، بدن اجتماعی، مصرف، دختران دانشجو
  • حسن بلخاری صفحه 171
    هنر در عام ترین تعریف خود، ظهور و تجلی استعدادهای فطری و زیبایی طلب انسان در قالب آثار هنری است؛ مفاهیمی که به تمامی، ذاتی انسان محسوب می شوند.
    حال آیا می توان هنر را، که با مفاهیمی چنین هویت می یابد، با جنسیت، که یک عرض محسوب می شود، مرتبط دانست؟ آیا می توان جنسیت را عاملی در ایجاد تمایز میان مفهوم و مصادیق هنر برشمرد؟ و یا می توان با استناد به جنسیت، به تمایز میان هنرها قائل شد و هنر را به هنر مردان و هنر زنان تقسیم کرد؟ آیا شرایط فرهنگی، مواضع ایدئولوژیک و جایگاه اجتماعی در مفهوم هنر و نسبت آن با جنسیت (به ویژه زن) تاثیرگذار است؟ آیا قوانین و حدود فقهی در قلمرو هنر، جنسیت را عاملی تعیین کننده در صدور احکام متفاوت نسبت به زن و مرد می داند؟
    این مقاله با تبیین مفهوم هنر و ماهیت آن در ساحت فلسفه ی هنر و نیز تعالیم اسلامی سعی دارد، مفاهیم مرتبط با نسبت زن و هنر را مورد بحث و تامل قرار دهد و جوابی برای سوالات فوق بیابد.
    کلیدواژگان: جنسیت، زن، فمینیسم، مبانی نظری هنر
  • وحید قاسمی، مهری قربانیان صفحه 197
    این پژوهش با هدف تحلیل تطبیقی اثر مهاجرت در سطح دینداری و اولویت های ارزشی دختران و پسران انجام شده است. جمعیت آماری مورد پژوهش، دانش آموزان دختر و پسر دوره ی متوسطه ی شاهین شهر و خمینی شهر، در سال تحصیلی 1387 می باشند. روش تحقیق نیز از نوع توصیفی، علی - مقایسه ای است. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین های ابعاد دینداری، سطح دینداری و اولویت های ارزشی در بین دو گروه دختر و پسر مهاجر (دانش آموزان شاهین شهر) و دختر و پسر بومی (دانش آموزان خمینی شهر) متفاوت و معنادار است. لذا به نظر می رسد مهاجرت به عنوان یکی از عوامل مؤثر در سطح و وضعیت دینداری بوده است.
    کلیدواژگان: وضعیت دینداری، مهاجرت، ابعاد دینداری، سلسله مراتب ارزشی
  • سنا انصاری، مریم زیارتی ترجمه: سنا انصاری، مریم زیارتی صفحه 225
  • آمنه آیتی ترجمه: آمنه آیتی صفحه 243
|
  • Dr Majid Movahhed, Mohammad Taqi Abbasi Shovazi, Neda Marhamati Page 7
    Nowadays, consumption as a multidimensional phenomenon has become one of the significant research topics of sociology of culture and cultural studies. It is important to consider and investigate this phenomenon not only at an academic level but as an issue which has emerged and is wide spreading in Iranian society. To that end, this study is aimed at investigating the relationship between consumption and mass media. Therefore, by the following a persuasive communication model, the study will explore the role of communication channels such as radio, television, satellite, etc, as well as the gender of the audience (men and women) with respect to consumption. The research method conducts a survey and collects required data through questionnaires. The experimental group consists of 400 young people aged between 18 and 29 living in Shiraz. The sampling was conducted in a cluster form in multiple stages. The results of the research revealed that in terms of gender, there is a relationship between consumption and the level of affinity to the mass media showing in the meantime that men are greater consumers than women because they more in contact with mass media as compared to women.
    Keywords: consumption, mass media, gender, social relationships, persuasion
  • Dr. Ahmed Mohammadpoor, Maryam Bahmani Page 41
    Iranian women have experienced serious changes in their lifestyle and daily life policies within the last decade. These changes not only include the pattern of consumption of goods but also consumption signs, places attended, times and environments that allow for opinions on the economy and consumption signs. This article is dedicated to qualitative analysis of women demeanor in one of the biggest and most luxurious shopping centers in the city of Shiraz called “Setareh Fars” The consumption patterns, signs, attitudes and living policies of the women who go there for shopping are investigated.A range of theories related to consumption, gender and identity have been applied in this survey. These theories are: Feminism general approach, and Hebdige’s, Bourdieu’s, Muggleton’s, De certeau’s, and Bakhtin’s theories, every one of which deals with some specific dimensions of consumption signs and the contemporary routine lifestyles.The research methodology is qualitative and has been demographically conducted. The information needed for this research has been collected via observation and interviews of 31 women sellers and buyers. The participants were selected with purposeful sampling and data collection procedure was based on theoretical-conceptual examination of the research queries. The data was then investigated and submitted to a thematic analysis.The research findings revealed that a shopping center is not merely a place for consuming the common goods but is a symbolic and typical area for consumption signs, pretense of expenditure, wandering about, seeking identity, defiance to gender distinction, and finding friends. In light of this view, consumption of goods in shopping environments is in most cases a superficial behavior.
    Keywords: women, Shiraz Setareh Fars shopping center, consumption signs, demography, thematic analysis
  • Dr Mahmoud Keivanara, Dr Rasoul Rabbāni, Mehdi Zhianpour Page 73
    Consumption that is focused on physical appearance in contemporary societies have caused some new demeanor like having plastic surgeries and have become prevalent and well-known among people. This research attempts to investigate the widespread plastic surgeries that have become an indictor of consumption trends. As very little has been done to explore this subject and the massive occurrence of these surgeries in Iran, this study has been conducted to identify plastic surgeries done in the city of Esfahan and the sociological factors affecting these occurrences. Attempts were made to link concepts such as body, beauty, consumption, lifestyle, social class and parts operated as symbols and indicators to be questioned.140 people with no deficiency or medical problem were asked to have a plastic surgery within the two-month period of the research. Questionnaires were answered by the participants for the collection of data and information.The research findings revealed that the majority of people taking the surgery were unmarried women who belonged to middle and low classes having higher physical management capabilities. According to the research conductor and results, it could be said that: First, plastic surgery as a dignifying act is not only confined to just the upper social classes but also has become widespread among lower social strata. Second, the fact that the majority of plastic surgery applicants are among lower classes of the society indicates the significance of beauty in obtaining better social conditions and gaining more respect in the society. Third, conducts related to physical beauty and attraction as part of a lifestyle may cause distinction among people who belong to the same social class.
    Keywords: plastic surgery, social stratification, consumption, status symbol, physical management
  • Dr Esmail Balali, Dr Javad Afshar Kohan Page 99
    Beauty and make-up are firmly associated with gender in contemporary societies. On this basis, the majority of feminist thinkers have designated part of their rhetorical efforts to this issue. Given the significance of this issue, this article provides a brief investigation of the concept of beauty and then deals with plastic surgery and make-up and provides a history of these two in Iran and the world. Moreover, it proves that it is believed by the public that beauty can be achieved by money and individual effort. The article has investigated the role of the media and the press in Iran in allowing western culture of beauty to infiltrate while giving statistics on the consumption of cosmetics and on plastic surgeries in Iran and the globe.Three approaches with respect to the culture of consumption of cosmetics are also presented. The viewpoints of feminist opponents and proponents of the cosmetic surgery have been offered, too, together with a conclusion of the study.
    Keywords: make, up, beauty, plastic surgery, Iran, the world, feminism, culture of beauty
  • Dr. Hassan Bolkhari Page 171
    Art in general is the emergence and manifestation of indigenous aptitudes and appreciation of beauty in the form of artistic works. Human beings are born having these concepts and potentials. Now, does art identified with such concepts assign an identity or gender which can only be considered as exterior? Can gender really create differences among the concepts and manifestations of art? Can Ideological stands, cultural conditions and social class affect art as a concept and relate them to gender (esp. women)?Do the laws and rules of art consider gender a decisive factor that calls for different rules for men and women art works? While shedding light on the concept of art and its nature in the realm of philosophy of art and Islamic teachings, this article is going to discuss the concepts related to arts and its relationship with women and provide answers to the above-mentioned questions
    Keywords: gender, women, feminism, theoretical principles of arts