فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 56 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 56 (تابستان 1391)

  • گروه اجتماعی
  • 300 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر رستگار خالد، میثم محمدی، سحر نقی پور ایوکی صفحه 7
    مقاله حاضر، حجاب را به عنوان نوعی کنش در نظر گرفته و به بررسی آن در قالب 4 نوع سبک کنشی مطابق با نظریه وبر می پردازد. امروزه، به ویژه تحت تاثیر اینترنت و ماهواره، در نگرش سنتی نسبت به حجاب، تغییراتی رخ داده است. بر این اساس سوال اصلی این تحقیق این است که آیا در نتیجه این تغییرات، انگیزه اصلی زنان و دختران در رد و یا قبول حجاب مطابق با نظریه وبر، بر چه سبک کنش اجتماعی استوار است؟ جامعه آماری تحقیق حاضر را دختران و زنان ساکن در سه منطقه تهران (2، 10 و 18)تشکیل می دهد که 358 نفر به عنوان نمونه تحقیق با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد مهم ترین سبک کنش اجتماعی موثر در رعایت حجاب،کنش ارزشی دینی بوده و سبک موثر در رد آن، کنش ارزشی سکولار است. همچنین نتایج نشان می دهند که مصرف ماهواره واینترنت در سبک کنش ارزشی (دینی و سکولار) موثرند؛ بدین ترتیب که با افزایش ساعات مصرف با هدف تفریح وسرگرمی، کنش دینی نسبت به حجاب، کاهش و کنش ارزشی سکولار نسبت به آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: حجاب جایز، سبک زندگی، کنش های اجتماعی، ماهواره، اینترنت
  • مسعود گلچین، ایوب سخایی، علیرضا افشانی صفحه 83
    در این پژوهش رابطه میزان و نوع استفاده از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و مناسبات خانوادگی در بین شهروندان تهرانی با استفاده از نظریات کاشت و برجسته سازی، یادگیری اجتماعی و امپریالیسم فرهنگی بررسی شده است. این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی و مقایسه ای است که به روش پیمایشی با نمونه ای 384 نفره از زنان متاهل پنج منطقه شهر تهران (یک، پنج، نه، سیزده و هفده) به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انجام شد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد درخصوص مناسبات خانوادگی و ابعاد آن (روابط زناشویی، روابط والدین و فرزندان و اعتماد زناشویی)، در شاخص روابط والدین و فرزندان و روابط زناشویی به نسبت وضعیتی بینابینی وجود دارد، اما درخصوص شاخص اعتماد زناشویی، وضعیت نامطلوبی وجود دارد. همچنین رابطه بین نوع استفاده از شبکه های ماهواره ای با مناسبات خانوادگی و ابعاد آن نشان داد که خانواده هایی که از شبکه های ماهواره ای استفاده نمی کنند در قیاس با خانواده هایی که از شبکه های ماهواره ای استفاده می کنند به مراتب مناسبات خانوادگی بهتری دارند و در نهایت دو متغیر «میزان استفاده» و «نوع استفاده» از شبکه های ماهواره ای 26 درصد از تغییرات مناسبات خانوادگی را تبیین می کنند. به این ترتیب می توان گفت، هر قدر میزان استفاده از شبکه های ماهواره ای بالاتر باشد و هر چه خانواده ها به صورت منظم تر از برنامه های شبکه های ماهواره ای استفاده کنند، مطلوبیت مناسبات خانوادگی به طور کلی و نیز مطلوبیت روابط والدین و فرزندان و روابط زناشویی و اعتماد زناشویی آنها کمتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: مناسبات خانوادگی، روابط زناشویی، روابط والدین و فرزندان و اعتماد زناشویی
  • ستار پروین، مریم داودی، فریبرز محمدی صفحه 119
    مقاله حاضر به بررسی طلاق عاطفی و عوامل جامعه شناختی موثر در آن در شهر تهران می پردازد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه خانواده های ساکن در شهر تهران و حجم نمونه برابر با 500 نفر می باشد. روش نمونه گیری به صورت دو مرحله ای خوشه ایو تصادفی انجام شده و چارچوب نظری تحقیق، نظریه کارکردگرایی/ساختی است. فرض نظری این است که برهم خوردن تعادل ساختار خانواده و تغییر در کارکردهای قوام بخش آن، زمینه ساز طلاق عاطفی می باشد. روش تحقیق، پیمایش و داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته، احصا شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای نظم درون خانواده، ساختار قدرت خانواده و سرمایه اجتماعی درون خانواده بیشترین رابطه معنادار با میزان طلاق عاطفی را دارند. همچنین نتایج رگرسیونی بیانگر آن است که متغیرهای مستقل تحقیق، حدود 665/0 از واریانس ها و تغییرات طلاق عاطفی را تبیین می کنند. از یافته های تحقیق استنباط می شود که هر گاه تعادل ساختار خانواده تحت تاثیر شرایط درونی و بیرونی بر هم می خورد، کارکردهای قوام دهنده تاثیرگذار آن مانند سرمایه اجتماعی درون خانواده، نظم درون خانواده، ساختار قدرت و... با چالش مواجه می شود که می تواند زمینه ساز طلاق عاطفی باشد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، کارکردگرایی، نظم درون خانواده، سرمایه اجتماعی خانواده، دینداری
  • محمداسماعیل ریاحی، الهام زارع زاده مهریزی صفحه 155
    ناباروری به عنوان پدیدهای با ماهیت زیستی، هم زمان ابعادی روانی- اجتماعی نیز دارد. از این رو، بروز پیامدهای روانی- اجتماعی به دنبال تشخیص ناباروری، پدیدهای قابل انتظار خواهد بود. لذا؛ پژوهش حاضر قصد دارد تا به بررسی برخی از پیامدهای روانی- اجتماعی منفی ناباروری در بین نمونهای از زنان و مردان نابارور شهر یزد پرداخته و تفاوت های جنسیتی در این زمینه را شناسایی کند. پژوهش حاضر با به کارگیری روش پیمایش، از پرسش نامه همراه با مصاحبه جهت گردآوری داده ها، بهره برده است. حجم نمونه شامل 360 نفر (180 زوج نابارور) مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر یزد میباشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. نتایج تحقیق حاکی است که تفاوت جنسیتی معناداری در گزارش کردن پیامدهای منفی ناباروری در بین مردان و زنان نابارور وجود ندارد؛ با این حال، مردان و زنان در شیوه های مقابله با داغ ناباروری، میزان انزوای ناشی از ناباروری، نوع تصور از خویشتن به علت ناباروری، و نیز تصور از نوع نگاه دیگران مهم نسبت به خود، تفاوت های معناداری با یکدیگر داشتند.
    کلیدواژگان: ت های جنسیتی، ناباروری، پیامدهای روانی، اجتماعی ناباروری، برچسبزنی، استیگما
  • فاطمه جمیلی کهنه شهری، مهناز رنجبر صفحه 211
    با مروری بر دیدگاه ها و گزارشهای پژوهشی خارجی و داخلی درباره شادمانی و تاهل، به تناقضاتی برمیخوریم که بیانگر پیچیده بودن موضوع، سوگیری های قومیتی برخی فمینیستهای لیبرال و رویکردهای پوزیتیویستی صرف در آزمون، و تحمیل نظریه های غیر بومی بر واقعیات اجتماعی است؛ ضمن آنکه اکثر مطالعات نیز به حوزه روانشناسی اختصاص دارد. به منظور بومیسازی یا به عبارتی دیگر، برای شناسایی مرزهای مفهومی و تعیین انطباق و تناسب مقوله ها با واقعیات اجتماعی جامعه ما که مستلزم طی کردن روند فرضیهیابی است، پژوهش حاضر در صدد بررسی عمیقتر پدیده شادمانی از دیدگاه خود پاسخگویان زن متاهل با رویکردی جامعهشناختی است.
    پارادایم یا مدل الگویی پژوهش حاضر پدیده شادمانی برگرفته از رویکرد روشی استراوس و کوربین تحت عنوان نظریه بازکاوی بوده است. بر این اساس، با استفاده از نمونه گیری نظری و تعیین حجم بر اساس اشباع نظری، دیدگاه 22 زن متاهل دانشجو از طریق مصاحبه عمیق و مصاحبه نیمه استاندارد نمونه تحلیل مقایسهای شده است.
    یافته ها بیانگر آن است که تعمیم فرضیه جسی برنارد مبنی بر اینکه تاهل بیشتر از تجرد در زنان موجب ناشادمانی است، در نمونه مورد نظر به شدت مورد چالش قرار گرفته است. در روند فرضیهیابی در نمونه ها، متغیر مستقل دوگانگی نظر و عمل شوهر تاثیر منفی و قوی بر شادمانی زنان و تاثیر مستقیم بر شادمانی وانمودی آنان داشته است. همچنین رابطه ازدواج ترکیبی و متجانس با شادمانی زنان مثبت و رابطه منفی از آن ازدواج مدرن بوده است.
    کلیدواژگان: شادمانی، نظریه بازکاوی، تحلیل مقایسهای تداومی، دوگانگی نظر و عمل، شادمانی وانمودی
  • ابوتراب طالبی، سیمین ویسی صفحه 247
    عشق رمانتیک به عنوان یکی از معیارهای انتخاب همسر در جامعه امروزی، ناظر به معیارهای فردی و ذهنی و همچنین معیارهای ظاهری است. از آنجا که عشق رمانتیک ریشه در فرهنگ غربی داشته و با معیارهای سنتی جامعه ما مطابق نیست، بررسی رابطه آن با تحقق ارزش های زوجیت ضروری به نظر رسید. برای بررسی این پدیده از نظریه زبان جهانی عشق هندریکس و نظریه استرنبرگ استفاده شده است. داده های تحقیق با روش پیمایش جمعآوری شده است.جامعه آماری تحقیق، زوجین ساکن شهرتهران بودند که 180 نفر از آنها زندگی زناشویی طبیعی داشته و 120 نفر از آنها در نیمه اول سال 89 طلاق گرفته بودند. یافته های تحقیق نشان میدهد زوجین در آستانه طلاق، براساس معیار عشق رمانتیک ازدواج کرده اند ولی زندگی آنها با مشکل مواجه شده است و همین امر حاکی است که عشق رمانتیک متضمن زندگی موفقیت آمیز نیست.
    همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد درمیان افراد جدا شده از همسر، عشق رمانتیک قوی ترین همبستگی را با کشش جنسی داشته است. در حالی که بین افراد با زندگی زناشویی رضایت بخش، عشق رمانتیک در بستر ارزش های اخلاقی زوجین جریان ندارد.این مقاله بیان می کند چنانچه بین احساسات و عواطف، خودآگاهی فردی و همراه نمودن آن با اصول اخلاقی تلفیق مناسبی صورت گیرد، می توان در ازدواج ترکیب متعادلی از عقل و احساس را ایجاد و به ازدواج های موفقیت آمیزی در جامعه دست یافت.
    کلیدواژگان: ارزش های زوجیت، عشق رمانتیک، همسرگزینی، خانواده، طلاق، اخلاق
|
  • Amir Rastegar Khaled, Meisam Mohammadi, Sahar Nagipour Eivaky Page 7
    This research was done with the aim of investigation of the social action styles of 385 persons of the 18-40 years old of women and girls in 2،10 and 18 locals of Tehran city related to permitted veil and its relation to internet and sputnik. The results revealed about 50. 3، 28. 5 and 21. 2 percent of the respondents had low، medium and high level of the permitted veil. In social action، persons on the basis of subjective meaning which committed for their action، aim and incentives of action، value action with religion and secular components revealed highest and lowest value responses in acceptance of the veil and also secular component effect on rejection of the veil. Furthermore، the instrumental، traditional and affectional actions were in the next steps respectively. The hypotheses showed the sputnik and internet decreased the permitted veils. The kind of sputnik and internet consumption. (entertainment and diversion) decreased the permitted veil، increased instrumental and affectional actions and do not effect on the traditional action. The effects of sputnik on instrumental،affectional and traditional actions were inactive، positive and negative and also internet was inactive on religion and secular components affected with all dimensions of sputnik and internet. The correlation coefficients between the traditional، religion and affectional actions with permitted veil were meaningless، highest (-0. 560) and lowest (0. 193) values whereas this correlation for secular and instrumental actions were meaningless، highest (0. 455) and lowest (0. 098) values.
    Keywords: permitted veil (hejab jayez), social actions, sputnik, internet, women, girls
  • Masoud Golchin, Ayoub Sakhaei, Alireza Afshani Page 83
    In this research relationship between rate and kind use of Persian-language satellite networks and family relationships among tehrani citizens using of cultivation and agenda setting، social learning and cultural amperialism have been considered. This research is kind of correlational and comparative researches that was done by survey method with sample of 384married woman related to 5 regions of Tehran city including (1-5-9-13-17) within multi-step cluster sampling method. Results of present research show that there is almost average condition about family relationships and its dimensions such as marital relationships،parents and childrens relationships and marital trust in index of parents and childrens relationships and marital relationships. but in field of marital trust index. there is undesirable condition. also relationship between kind of satellite networks use and family relationships and its dimensions show that families who don’t use of satellite networks by far have better family interactions in comparison with families who watch satellite networks and finally two variables including rate use and kind use of satellite networks determine 26 persent of family relationshipschanges. therefore we can say if rate use of satellite networks is higher and families yse satellite networks programs more regularly ingeneral desirability of family relationships and parents and childrens relationships and marital relationships and their marital trust will be decreased.
    Keywords: family relationships, marital relationships, children, parents relationships, marital trust
  • Sattar Parvin, Maryam Davoodi, Fariborz Mohamadi Page 119
    The present article is to study emotional divorce among families in Tehran. The first method research is survey. The study’s theoretical framework is built upon functional /structural theory (it’s affects on family). A sample of 500 families drawn in Tehran city was targeted in a questionnaire survey. The results of survey show that emotional divorce among families in Tehran is low so that 7 percent of families have hard emotional divorce. Other findings display between variables as the power structure in family، job burnout، homogamy، and religiosity، physical/mental health، order inside family، social capital of family satisfaction in sexual issues and emotional divorce is significant statistical relation. The Correlation of these variables except job burnout is negative. The results of regression analysis shows independent valuables explain 0. 65 percent from variation of dependent valuable.
    Keywords: emotional divorce, functionalism, order inside family, social capital of family, religiosity
  • Mohammad Esmaeil Riahi, Elham Zarezade Mehrizi Page 155
    Infertility is a twofold phenomenon: biological as well as psycho-social. Therefore، following the infertility diagnosis by others، one might anticipate the psycho-social consequences. The present study seeks to examine some of the psycho-social consequences of infertility among a sample of infertile men and women in Yazd and also explain gender differences in this regard. The study is conducted via survey method; and data has been collected through questionnaire. The subjects of the study were 360 men and women who have been referred to Yazd’ Infertility Center and selected by means of simple random sampling method. The results of the study show that no significant gender differences were observed in the negative consequences of infertility among infertile men and women. However، there were significant gender differences in such variables as; coping styles with infertility-related stigma، isolation caused by infertility، self-image due to infertility، and perceiving Important Others’ view concerning him/herself.
    Keywords: Gender differences, infertility, psycho, social consequences of infertility, labeling, stigma
  • Fatemeh Jamili Kohneshahri, Mahnaz Ranjbar Page 211
    Reviewing domestic and foreign views and research reports about happiness and being married، we would confront some contradictions implicate the complexity of the issue and ethnic biases among some of liberal feminists in addition of some positivist approaches in testing and imposing non-expatriate theories on social facts. Majority of these studies devoted to the field of psychology. This study is going to explorepersonal views of married women toward happiness phenomenon with a sociological approach in order to localizing the findings or detecting conceptual limits whichin the other words is the exploration ofadaptation range of different related elements with our social facts. This process requires proposing some suitable hypothesis. Our paradigm or model for studying the happiness phenomena is driven from Straus and Corbin method called “Grounded Theory”. In this regard we have compared the views of 22 female married students using theoretical sampling and theoretical saturation plus doing some deep and semi-standard interviews. The findings show that the generalization of Jessi Bernard’s hypothesis which states that being married would lead more to unhappiness among womenin compare of being singlehas been challenged seriously in our given sample. Also in the process of proposing the hypothesis in the samples، duality of husband’s attitude and practice - as the independent variable-would have a negative and strong effect on women’s happiness and would also have a direct effect on their pretended happiness. Also there has been a positive correlation between mixed and traditional marriage and the feeling of happiness among women، while the correlation between women’s happiness and modern marriage has been shownas negative.
    Keywords: Happiness, Grounded theory, Constant comparison analysis, Duality of attitude, practice, Pretended happiness
  • Abotorab Talebi- Simin Veici Page 247
    The paper aims to study the relationship between romantic love and marital values. Romantic love was defined according to Hendriks'' theory of universal language of love and love triangle theory of Sternberg. Data were gathered through surveys. The sample comprised the couples living in Tehran. 180 of them had normal marital lives and 120 of them were those couples who had got divorced in the first half of the year 1389. The results showed that romantic love before marriage was still important for those couples who now were going to divorce. Therefore، it can be said that romantic love cannot guarantee a happy life. In sum، the findings indicate that among the divorced group، romantic love had the most significant correlation with sexual chemistry، while in couples having a successful marriage، romantic love was correlated with the following marital moral values: good behavior، honesty، responsibility، tolerating the problems، chastity، acceptance، enjoyment، chemistry، deference، loyalty. According to these findings، it seems that combination of feelings and affections، self-consciousness along with moral values can ensure a balanced mixture of wisdom and emotion and lead to successful marriages in society.
    Keywords: marital values, romantic love, spouse selection, family, divorce