فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 59 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 59 (بهار 1392)

  • گروه اجتماعی
  • 280 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر تاج مزینانی، زینب یاسری صفحه 7
    از جمله موضوعات مهم در حوزه زنان و خانواده، وضعیت و جایگاه اشتغال زنان و تمهیدات سیاستی، قانونی و برنامه ای اندیشیده شده برای آن، جهت تحقق وضعیت مطلوب نظام سیاست گذاری است. بی-شک محتوا و چگونگی پرداختن نظام سیاستگذاری به این موضوع، یکی از عوامل تاثیرگذار در تعیین وضعیت و جایگاهی مطلوب برای آن به شمار می رود. براین اساس، پژوهش حاضر درصدد بررسی سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران در حوزه اشتغال زنان و توصیف وضع موجود سیاست گذاری در این حوزه است. در این راستا، با استفاده از تحلیل محتوای کیفی، متن کلیه سیاست ها و قوانین مصوب در نهادهای اصلی سیاست گذار و قانون گذار در جمهوری اسلامی ایران (مجلس شورای اسلامی، هیات وزیران، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام) از طریق احصاء و تبیین مقولات و موضوعات مورد توجه در این سیاست ها و قوانین که سیاست گذاری موجود اشتغال زنان مورد بررسی قرارگرفت. سیاستگذاری اجتماعی با محور کلان سیاست های تشویقی- ترویجی که خود شامل دو دسته مقوله اشتغال متناسب زنان و اشتغال بدون قید زنان و محور کلان سیاست های حمایتی شامل دو محور خردتر حمایت از زنان شاغل و حمایت از غیرشاغلین زن بموضوع اشتغال زنان را مورد توجه قرار داده است. با این حال، بسیاری از سیاستهای کلی فاقد پشتوانه در قوانین جاری جهت عملیاتی شدن بوده و لذا در حد شعار باقی مانده است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری اشتغال، اشتغال زنان، بازار کار سیاست گذاری اجتماعی، رفاه زنان
  • سینا کلهر*، آسیه ارحامی صفحه 59
    امروزه دو قرائت از وضعیت خانواده در نتیجه فرایند جهانی شدن وجود دارد. در قرائت اول، تغییر ساختارها و کارکردهای خانواده، به عنوان نشانه ای از فروپاشی و بحران در خانواده ی معاصر تلقی می گردد، در حالی که در قرائت دوم، تغییرات صورت گرفته در خانواده ی سنتی، به نفع تکثر اشکال خانوادگی و امری مطلوب قلمداد می شود. در بسیاری از کشورهای جهان قوانین و سیاست های متعددی در راستای پذیرش رویکرد دوم وضع شده که به شرایط بحرانی خانواده و تضعیف آن دامن زده است. نوشتار حاضر تلاش نموده تا ضمن بررسی سیاست های جهانی تقویت کننده تغییرات مفهومی و کارکردی نهاد خانواده در غرب، به بررسی سیاست های کلان و موردی جمهوری اسلامی ایران در خصوص خانواده بپردازد. این امر از طریق بررسی اسنادی، استفاده از رویکرد سیاست پژوهی و با تاکید بر ارزیابی سیاست ها انجام شده است. بررسی روند سیاست گذاری در جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد مجموعه ی سیاست های کلان اتخاذ شده در مقایسه با سیاست های جهانی، کاملا خانواده گرا بوده و در تضاد با پذیرش سیاست های تکثرگرا در خصوص اشکال و مفهوم خانواده است. البته در راستای تکثر قوانین خانواده محور، در نظام جمهوری اسلامی ایران، قوانین و سیاست هایی نیز وضع شده که می توان آن ها را همگرا با سیاست های جهانی ذکر شده قلمداد کرد. هر چند این امر به طور مستقیم منجر به فروپاشی خانواده ایرانی نمی گردد، اما این سیاست ها با اختلال در الگوی مطلوب خانواده و تضعیف آن موجب تشدید آسیب های اجتماعی چون افزایش طلاق، کاهش ازدواج، کاهش فرزندآوری و... می شوند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تضعیف نهاد خانواده سنتی، سیاست ها و قوانین کشورهای مختلف، سیاست ها و قوانین جمهوری اسلامی ایران
  • اسدالله بابایی فرد* صفحه 105
    هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مسئولیت پذیری زنان سرپرست خانوار در شهرهای کاشان و آران و بیدگل، با استفاده از روش پیمایشی، و ابزار گردآوری اطلاعات در آن پرسشنامه بوده است. جمعیت نمونه ی این پژوهش 206 نفر بوده است. داده های این پژوهش در خردادماه سال 1392 گردآوری شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهند که بین مسئولیت پذیری و برخی متغیرهای اجتماعی مهم رابطه ی معنادار وجود دارد. به ویژه، ملاحظه شد که عواملی همچون فشارهای زندگی، احساس رضایت از نقش مادر بودن، رضایت از زندگی و پایبندی دینی با مسئولیت پذیری دارای ارتباط هستند؛ بدین معنا که به موازات بالا رفتن میزان فشارهای زندگی، احساس رضایت از نقش مادر بودن، رضایت از زندگی و پایبندی دینی میزان مسئولیت پذیری نیز بالا می رود، و برعکس. در تحلیل چندمتغیره و تحلیل مسیر، ملاحظه شد که مهم ترین متغیرهایی که در مسئولیت پذیری موثر هستند عبارتند از: 1. داشتن احساس رضایت از نقش مادر بودن؛ 2. فشارهای زندگی و 3. رضایت از زندگی. به بیان دیگر، داشتن احساس رضایت از نقش مادر بودن و رضایت از زندگی در بین زنان سرپرست خانوار نقش مهمی در پذیرش مسئولیت سرپرستی فرزندان، یا دیگر افراد تحت سرپرستی شان دارد. همچنین، تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که وجود فشارهای زندگی نه تنها باعث کاهش میزان مسئولیت پذیری نمی شود، بلکه به موازات افزایش فشارهای زندگی، میزان مسئولیت پذیری در بین زنان سرپرست خانوار نیز بالا می رود.
    کلیدواژگان: مشارکت طلبی، رضایت از زندگی، دین داری، احساس رضایت از مادر بودن، حمایت اجتماعی، فشارهای زندگی، مسئولیت پذیری
  • بررسی نقش خصوصیات ظاهری و باورهای اعتقادی بر همسان گزینی در انتخاب همسر / (مطالعه ی موردی: دانشجویان مجرد دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم)
    اصغر میرفردی*، محمدصادق رجایی صفحه 159
    هدف این پژوهش بررسی نقش دو معیار خصوصیات ظاهری همسر شامل: (جذابیت، تناسب سنی و تناسب جسمی همسر) و باورهای اعتقادی همسر شامل: (اخلاق و ایمان) و رابطه آن ها با همسان گزینی در انتخاب همسر می باشد. به این منظور از میان جامعه آماری 3549 نفری از دانشجویان مجرد دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی جهرم در سال 1389 تعداد 178 دانشجوی پسر و 170 دانشجوی دختر و در مجموع 348 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده که برای سنجش روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی و اعتبار سازه و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین باورهای اعتقادی و خصوصیات ظاهری با همسان گزینی در انتخاب همسر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یافته ها حاکی از آن است که معیار خصوصیات ظاهری همسر برای دانشجویان پسر در مقایسه با دانشجویان دختر از اهمیت بیشتری برخوردار است. در مقابل معیار باورهای اعتقادی برای دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر اهمیت بیشتری داراست. دیگر نتایج تحقیق نشان داد که، 38 درصد از دانشجویان تمایل دارند همسر خود را در میان قومیت خود انتخاب کنند، در حالی که تنها 26 درصد دانشجویان تمایل دارند همسر خود را از میان خویشاوندان نزدیک انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: خصوصیات ظاهری، باورهای اعتقادی، همسان گزینی
  • منصوره زارعان صفحه 191
    این پژوهش در صدد بررسی موفقیت خانواده و تاثیر خانواده جهت یاب بر آن، است. در این تحقیق با توجه به مبانی نظری مطرح شده به تعریف خانواده موفق پرداخته شده است و مولفه هایی همچون صمیمیت و همدلی، استقلال اعضای خانواده، رضایتمندی، تامین نیاز اعضای خانواده، انسجام خانواده و حاکمیت ارزش های اخلاقی – اسلامی در خانواده معرفی و مفهوم سازی شدند. سپس با تعریف عملیاتی این مولفه ها وضعیت خانواده ها مورد سنجش قرار گرفت. در ادامه به کمک موفقیت خانواده جهت یاب به عنوان متغیر مستقل تاثیر گذار بر موفقیت خانواده، تبیین شده است. این پژوهش به روش پیمایش صورت گرفته و جامعه آماری آن خانواده های تهرانی است که دست کم پنج سال از زندگی مشترک آن ها گذشته است و حد اقل دارای یک فرزند هستند. حجم نمونه 367 خانواده برآورد شده است. نتایج توصیفی تحقیق نشان داد که 6 در صد ازخانواده های تهرانی از موفقیت خانواده در سطح ضعیف بر خوردارند و 66 در صد در حد متوسط قرار دارند و 28 در صد در حد مطلوبی از سلامت خانوادگی بر خوردارند. نتایج تبیینی نیز نشان داد که رابطه قوی و معناداری بین موفقیت خانواده با موفقیت خانواده جهت یاب وجود دارد. هر کنش و واکنشی که در خانواده جهت یاب صورت گیرد مستقیما توسط فرزندان الگوبرداری می شود و در زندگی آینده آن ها منعکس خواهد شد.
    کلیدواژگان: خانواده موفق، موفقیت خانواده، خانواده اصلی، خانواده جهت یاب
  • محمدتقی کرمی، نسیم سادات محبوبی شریعت پناهی صفحه 229
    موج سوم فمینیسم با طرح الگوهای بومی و با ظاهری اسلامی به دفاع از فمینیسم پرداخته و با تفسیرهای جدید از متون دینی، مفاهیم دینی را در خدمت نهضت فمینیسم قرار دادند. در مقابل، مخالفان فمینیسم اسلامی نیز این مفهوم را مفهومی متناقض دانسته و با تمرکز بر دو مفهوم «اسلام» و «فمینیسم»، امکان مفهومی این ترکیب را به چالش می کشند. در این مقاله اندیشه های فمینیسم اسلامی و نظرات موافقان و مخالفان این دیدگاه فمینیستی بررسی و رویکردهای مطرح شده در این حوزه طبقه بندی شد. در بخش موافقان، سه گروه با استراتژی های تحدید مفهوم اسلام، اسلام محور و مساوات مدرن محور و در بخش مخالفان، سه گروه با تاکید بر مفهوم فمینیسم، با تاکید بر موفق نبودن فمینیسم اسلامی و با تاکید بر منطق کلامی فمینیسم اسلامی شناسایی شدند. پس از بررسی نظرات موافقان و مخالفان یافته های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به گستردگی حیطه ی مفهومی دو مفهوم اصلی فمینیسم اسلامی یعنی «فمینیسم» و «اسلام» نمی توان مدعی امکان یا عدم امکان قطعی این مفهوم شد. بدیهی است در مبحث امکان مفهومی فمینیسم اسلامی توجه به زمینه های مفهومی مانند فمینیسم و اسلام در زمینه ی اجتماعی مطرح شده ضروری است. از این رو بسته به زمینه ی اجتماعی و گستره ی تعریف دو مفهوم می توان به امکان یا عدم امکان فمینیسم اسلامی رای داد.
    کلیدواژگان: اسلام، فمینیسم، فمینیسم اسلامی، جنسیت، حقوق زن
|
  • Ali Akbar Taj Mazinani, Zeynab Yaseri Page 7
    The women's employment status, and the legal, political and planned preparations for this issue, in the line with achieving favorable status of the policy making system, are some significant issues in the scope of women and family. Undoubtedly, the content and the way the policy making system works on the issue, are the most effective factors in determining its status. Based on it, this study is conducted to investigate the Islamic Republic of Iran's policy making in the scope of women's employment, and to describe the current condition of the policy making in this field. According to the purpose of the study, the texts of all of the policies and enacted laws in the main policy making and legislative entities of the Islamic Republic of Iran (Majlis, Ministers Board, Supreme Council of Cultural Revolution and Expediency Council) have been examined through statistics and specifying the subjects and topics which are in relation to women's employment policies and laws. Social policy making with an enormous orientation towards encouraging-promoting policies, including women's appropriate employment and women's unconditional employment, and another enormous orientation towards supporting policies, covering the support of employed women and the support of unemployed women, have been taken into account. However, lots of current policies have not been operated, thus they have been remained as a kind of motto.
    Keywords: Employment policy making, women's employment, labor market of social policy making, women's welfare
  • Sina Kalhor*, Asiyeh Arhami Page 59
    Nowadays, two approaches of family status have been considered due to globalization process.In the first approach, changes in structures and functions of the family are considered as symbols of destruction and crisis in the contemporary family; while in the second one, the changes happened in the traditional family are evaluated in favor of family form varieties. In many countries, numerous laws and policies have been passed towards the late approach which have resonated the family crisis.In this research, it is tried to investigate the macro and local policies of Islamic republic of Iran about the family while studying the global policies supporting conceptual and functional changes of the family in the western societies.This is conducted through documentary method, using the policy searching approach with emphasis on policy assessment.Policy making trend in Islamic republic of Iran shows that the passed macro policies are totally family-oriented and completely in contrast with pluralistic global policies about forms and the concept of the family.Towards plurality of family-oriented laws, policies have been passed in accordance with global policies in Islamic republic of Iran. Although mentioned policies do not directly result in family deterioration, but they could disturb and weaken the favorite pattern of family through social damaged such as divorce increasing, marriage decreasing, less fertilizing and etc.
    Keywords: globalization, deterioration of traditional family, policies, laws of different countries, policies, laws of Islamic republic of Iran
  • Asadollah Babaiefard* Page 105
    The purpose of this study was to investigate the social factors influencing Female-Headed Household's responsibility in Kashan and Aran & Bidgol, using Survey Method and data collection was the Questionnaire. The sample population of the research is 206 people. The data for this study were collected in June 2013. The results show that there is a significant relationship between Responsibility and some important social variables. In particular, it was observed that factors such as Life Pressures, Satisfaction of Motherhood, Life Satisfaction and Religious Commitment have relationship with the Responsibility; It means that, parallel to rise of Life Pressures, Satisfaction of Motherhood, Life Satisfaction and Religious Commitment, Responsibility goes up, and vice versa. In Multivariate Analysis and Path Analysis, it was observed that the most important variables that affect the Responsibility include: 1. Satisfaction of Motherhood; 2. Life Pressures; 3. Life Satisfaction. In other words, having the Satisfaction of being a Mother and Life Satisfaction among Female-Headed Households play an important role in accepting Responsibility for the care of children or other persons under their Supervision. Also, Regression Analysis showed that Life Pressures not only doesn’t reduce the amount of Responsibility, but rather parallel to the Life Pressures, level of Responsibility among Female-Headed Households is also high.
    Keywords: Tendency to Participation, Life Satisfaction, Religious Commitment, Satisfaction of Motherhood, Social Support, Life Pressures, Responsibility
  • The role of morphological characteristics and religious beliefs on Homogamy in mate selection / (Case Study: Unmarried male and female university students arranged Islamic of jahrom)
    Asghar Mir Fardi, Mohammad Sadegh Rajaei Page 159
    The aim of this study was to evaluate the morphological characteristics of the wife include two criteria: (attractiveness, fitness, physical fitness, age and spouses) religious beliefs wife include: (Morality and faith) and their relationship is Homogamy in mate selection. Among the 3549 patients in this population of unmarried male and female university students in 1389 arranged 178 male students and 170 female students and a total of 348 subjects were selected by random sampling. The data gathering tool was a questionnaire for assessing the validity of the construct validity and reliability of the factor analysis and Cronbach's alpha was used. The results show that religious beliefs and morphological characteristics of the Homogamy in mate selection, there is a significant positive relationship. Results indicate that the standard morphological methods for male students compared to female students of the wife is more important. Religious beliefs of the criteria for female students compared to male students is important. Other results indicate that 38% of the students tend to choose their partners among their ethnicity. Whereas only 26% of students tend to choose his wife from among close relatives.
    Keywords: Morphological characteristics, religious beliefs, Homogamy
  • Mansore Zarean Page 191
    This research is concerned with the success of family and the effect of family of orientation on it. The notion of successful family is defined in terms of current theoretical foundations; and the components like cordiality and sympathy, the independence of the family members, satisfaction, and fulfillment of the needs of family members, the solidarity of family, and the domination of moral-Islamic values in family have been considered. Having defined these components, the status of families has been evaluated. Then, the success of the family of orientation as an independent variable influencing the family success has been explained. The survey method has been used in this research and the information used in the survey is taken from families living in Tehran which have been married for at least five years and have at least one child. The total number of sample families is 367. The descriptive results of the research showed that the level of success of 6 percent of families in Tehran is weak, 66 percent of them have medium and normal level of health, and 28 percent of them are in a desirable level of health. And the explanatory results showed that there is a strong relation between family success and the success of the family of orientation. Whatever happens in the family of orientation influences the way in which the children behave in the future.
    Keywords: Successful family, the success of family, original family, family of orientation
  • Mohammadtaghi Karami, Nasimolsadat Mahboubi Sharieat Panahi Page 229
    The third wave of feminism introduces indigenous patterns and takes an Islamic appearance to defend feminism, and makes use of new interpretations of religious texts to employ religious concepts in the service of the feminist movement. In contrast, the opponents of Islamic feminism consider this concept to be contradictory and focus on the two concepts of "Islam" and "feminism" to challenge the conceptual possibility of this combination. In this paper first the Islamic feminism and the opinions of its advocates and opponents are reviewed and then the different approaches in this area are categorized. Three groups with different strategies to limit the concept of Islam, Islam-oriented and modern equality-oriented strategies are discussed as advocates and three groups, namely with emphasis on the concept of feminism, with emphasis on the failure Islamic feminism and with emphasis on the verbal logic behind Islamic feminism are identified as opponents. After reviewing the opinions of the proponents and opponents The results suggest that due to the extent of the conceptual scope of the two main concepts of Islamic feminism, namely "feminism" and "Islam", we cannot claim a possibility or an impossibility for this concept. Obviously, when considering the conceptual possibility of Islamic feminism it is necessary to pay attention to its conceptual contexts like feminism and Islam in the social context. Therefore, depending on the social context and range of the definitions of the two concepts we can decide on the possibility or impossibility of Islamic feminism.
    Keywords: Islam, Feminism, Islamic feminism, gender, women's rights