فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 60 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 60 (تابستان 1392)

  • گروه حقوق
  • 256 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر قربان نیا، معصومه حافظی صفحه 7
    موضوع نقصان عقل زنان در خطبه ی هشتادم نهج البلاغه، گر چه ضعف سندی دارد، اما با توجه به تکرار مضمون آن در نامه ی چهاردهم نهج البلاغه، محل تامل و تعمق است. در شرح خطبه ی مذکور، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. دغدغه ی نگارندگان در این نوشتار آن است که ضمن نقد و بررسی دیدگاه های مختلف در این باره، روشن سازند که نظریه ی نقصان عقل ذاتی زنان در راستای فرهنگ قرآنی هیچ مستند مهمی ندارد، بلکه با تعمق در برخی از آیات قرآن کریم، به نظر می رسد علی رغم تفاوت های فراوانی که در خلقت زنان و مردان وجود دارد، زنان در عقل ذاتی هیچ نقصانی نسبت به مردان ندارند؛ از این رو نمی توان انگاره ی نادرست نقصان عقل ذاتی زنان را به کلام مولی علی (ع) مستند کرد. بر پایه ی گفتار وحی که گویای مهجوریت و مظلومیت زنان عصر جاهلیت بوده و حکایت از زنده به گور کردن دختران، به ارث بردن زنان و... دارد، برداشت نقصان عقل اکتسابی زنان آن عصر از کلام حضرت علی (ع) منطقی و عاقلانه به نظر می رسد. زدودن آن همه مهجوریت و محرومیت، گذر زمان و هدایت هادیان به حق را می طلبید و هدف حضرت علی (ع) در توجه دادن افکار جامعه به این نوع نقصان، تنها آسیب شناسی اجتماع و در نتیجه هدایت افکار جامعه به سمت اصلاح آن بوده است و نشانگر این واقعیت است که ضعف رشد عقلی و علمی زنان در هر عصری، موضع دقت و احتیاط است و سعی در اصلاح و رفع نفاط مشکل و ضعف مورد تاکید آموزه های دینی است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حضرت علی (ع)، نقصان، عقل اکتسابی، عقل ذاتی، زنان، مردان
  • احمد حاجی ده آبادی* صفحه 41
    میان زن و مرد در حکم قصاص و دیه تفاوت هایی دیده می شود. چنان که دیه ی قتل زن نصف دیه ی قتل مرد است و اگر مردی زنی را عمدا به قتل برساند، اولیاء دم زن در صورتی می توانند مرد را قصاص کنند که نصف دیه ی مرد را به او بپردازند و اگر بخواهند از او دیه بگیرند، مطابق نظر بیشتر فقها باید مرد قاتل به پرداخت دیه راضی باشد؛ این در حالی است که اگر زنی، مردی را عمدا به قتل برساند زن بدون پرداخت دیه به ولی دم مرد قصاص می شود. وجود مقرراتی از این قسم باعث انتقاد از قانون شده بود. حکم دیه و تفاوت آن در زن و مرد برگرفته از نص قرآنی نیست، بلکه برگرفته از روایات است و روایات خلاف آن نیز وجود دارد که قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بر اساس آن روایات اصلاح شده است و سعی شده با اتخاذ راه کارهایی بخشی از اشکالات فوق رفع شود؛ در قسمت دیه، پیش بینی جبران تفاوت دیه ی زن از صندوق تامین خسارت های بدنی و در قسمت قصاص - با پیروی از نظر فقهی دیگری- امکان الزام مرد جانی به پرداخت دیه ی زن و نیز امکان پرداخت فاضل دیه ی زن از سوی بیت المال و در نتیجه کمک به اولیاء دم زن مقتول برای قصاص نمودن مرد قاتل، از جمله ی این راه کارهاست. تلاش قانون گذار در این موارد گرچه گاه تقدیرکردنی است، اما در مواردی هم نقدپذیر است.
    کلیدواژگان: قصاص زن، دیه ی زن، بیت المال، صندوق تامین خسارت های بدنی
  • محمد جواد جاوید*، عصمت شاهمرادی صفحه 73
    آسیب شناسی وضعیت زنان در جوامع مدرن یکی از دغدغه های فراگیر معاصر است. این مقاله ناظر به جلب حقوق برای زنان در راستای ارتقای وضعیت اجتماعی آنان است. ورود زنان به عرصه ی عمومی و جمعی هر چند نمادی بر اثبات توان زنان در ساختن یک جامعه ی سالم است، اما با نبود زیرساخت های فرهنگی لازم، موجب بروز آسیب های فراوان شده است. بخش مهمی از این آسیب ها ناظر به زنان شاغل در جوامع مدرن معاصر است، اما بخش دیگری از آفات، ناخواسته و منبعث از نگاه عمومی است. تحقیق حاضر بر این پیش فرض استوار است که آسیب ها و آفات موجود ناشی از نفس حضور زنان در جامعه نیست، بلکه بیشترین عامل آفت زا برخاسته از آفت فرهنگ حقوقی و سرمایه ی اجتماعی مبتنی بر آن است.
    سوال اساسی پژوهش این است که چگونه زنان می توانند در وضع حقوقی و جامعه ی مدنی بدون تعرض و تبعیض از حقوق عادلانه برخوردار شوند؟ از این رو هدف مقاله آسیب شناسی زنان جویای کار در اجتماع با تاکید بر جایگاه حضور آنها در دستگاه قضاست. مفروض آن است که به تدریج با شفاف شدن این نوع آسیب ها، فعالان اجتماعی و مسئولان جوامع در حال توسعه با درایت لازم، رویکرد شفاف فرهنگی و کارآمد قانونی در پیش می گیرند.
    کلیدواژگان: اسلام، کار، حقوق، خانواده، خشونت، دادگاه، زن، فرهنگ، دستگاه قضایی
  • طاهر علی محمدی*، آمنه سادات حسینی صفحه 111
    مراد از تبیین تفاوت شهادت زن و مرد در فقه و حقوق امامیه یادآوری این نکات است که نوع جنسیت در خلقت فضیلت نیست و همچنین مراد از ارزش شهادت بیان نقش جنسیت در اعتبار شهادت نیست؛ لذا در این مقاله این مساله بررسی خواهد شد که آیا زن و مرد بودن تاثیری در شهادت دارد یا خیر؟ ممنوعیت شهادت زنان امری مطلق نیست، بلکه ایشان از اصل و مبنای شهادت کنار گذاشته نشده و شهادت آنها در برخی از موارد پذیرفتنی است. نکته ی حائز اهمیت این است شهادت یک حق نیست که زنان از این حق محروم شده باشند بلکه یک تکلیف است و تکلیف آنها نسبت به مردان سهل تر می باشد.
    کلیدواژگان: شهادت، فقه، حقوق، شهادت زن، شهادت مرد
  • سید ابوالقاسم نقیبی*، راحله کاردوانی، مهدی وکیلی صفحه 145
    «ولایت قهری» و «حضانت» دو تاسیس مهم حقوقی برگرفته از فقه امامیه اند که با ماهیت دوگانه ی حق-تکلیف؛ ابزار حمایت، نگاهداری و تربیت اطفال - به عنوان یکی از آسیب پذیرترین و سرنوشت سازترین اقشار جامعه- به شمار می روند. این دو نهاد، علی رغم برخورداری از برخی مشابهت ها، هر یک گستره و شرایطی دارند که به مفارقت مفهومی و حقوقی آنها انجامیده است. وجود انصراف ذهنی نسبت به واژه ی حضانت، سبب می شود تا با شنیدن این لفظ، تنها معنای نگهداری و تربیت طفل در دوران طلاق به ذهن متبادر شود، اما در واقع معنای لغوی و دامنه ی حقیقی حضانت، دوران زوجیت را نیز شامل می-شود. نقش حضانتی مادر که در دو بعد اجرایی و نظارتی محقق می شود، با عنایت به گستره ی وسیع اقتدار ولایی پدر و امکان سوء استفاده ی وی از ضعف جسمی و عقلی طفل و یا انجام ندادن تکالیف ولایی و حضانتی توسط پدر، در تحقق سعادت و جلوگیری از ورود آسیب به طفل اهمیت ویژه ای دارد. در این راستا این پژوهش، ابتدا خصایص اصلی «ولایت قهری» و «حضانت» را از فقه امامیه و حقوق موضوعه استخراج و تبیین تطبیقی نموده و سپس راه کارهای حل تعارضات احتمالی در تصمیمات والدین برای طفل در دوران زوجیت و ادله و طرق اثباتی پیش روی مادر و مراجع قضایی که در صورت مشاهده تصمیمات زیان بار و مفسده آمیز پدر برای طفل، قابل تمسک هستند را مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: ولایت قهری، حضانت، طفل، مصلحت، حق و تکلیف
  • کبری پورعبدالله، فروغ سادات حسینی، محمد مهدی سیار صفحه 195
    حق والدین بر تربیت کودک از حقوق به رسمیت شناخته شده در فقه امامیه، نظام حقوقی ایران و نیز اسناد حقوقی بین المللی است. گستره ی اعمال این حق نیز مانند بسیاری از حقوق انسانی مطلق نبوده و محدودیت هایی قانونی بر آن وارد می شود. در این پژوهش ابتدا «مبانی حق والدین بر تربیت کودک» از منظر فقه امامیه و سپس جایگاه آن در حقوق داخلی ایران و اسناد بین المللی بررسی خواهد شد؛ بعد از آن مهم ترین اقسام محدودیت های وارد بر حق والدین بر تربیت کودک از منظر فقه امامیه، نظام حقوقی ایران و نیز اسناد بین المللی بررسی شده است. این محدودیت ها در این تحقیق به دو دسته ی اصلی یعنی «محدودیت های ناشی از تزاحم با حقوق جسمانی کودک» و «محدودیت های ناشی از تزاحم با حقوق معنوی کودک» تقسیم شده است. بحث «تنبیه بدنی کودک» ذیل دسته ی اول و مباحثی چون «حق کودک بر حریم خصوصی»، «حق کودک بر داشتن آزادی بیان و عقیده» ذیل دسته ی دوم بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: حق والدین، تربیت، کودک، حق بر تربیت
|
  • Naser Ghorban Niya, Masoumeh Hafezi Page 7
    The issue of women wisdom deficiency in eightieth sermon of Nahjolbalage, although it has weakness in document but with due attention to repetition of content in fourteen letter of Nahjolbalage, it's place of hesitation andpondering. There are different opinions in description of mentioned sermon. Writers disturbance in this context is that while criticism and study different opinions about this item, they make it clear that the opinion of women wisdom deficiency Doesnt have any important base in direction of the Quran words but by pondering on some of Quran verses, it seems that in spite of many differences in Creation of men and women, women dont have any deficiency compare to men; therefore incorrect opinions about inherent wisdom deficiency of women cant be documented to Imam Ali (peace be upon him) word. Base on inspiration words that told about forlornness and oppression of ignorance age women and narrated about burying alive girls, inherit women and... so inference of women acquired wisdom deficiency of that age seems logical and wise from Imam Ali (peace be upon him) word. Furbishing all forlornness and privation need to time and guides for guiding to truth and Imam Ali (peace be upon him) purpose was call society thoughts attention to this kind of deficiency and it was the only way for pathology of women of that age and finally the society thoughts was directed towards modifying. And reflect this fact that lack of intellectual and scientific growth in any age is the position of accuracy and caution.
    Keywords: Karim Quran, Holiness Ali (Peace Be Upon Him), Deficiency, Acquired Wisdom, Inherent Wisdom, Women, Men
  • Ahmad Hajidehabadi* Page 41
    There are certain differences between women and men concerning retaliation and blood-money. For example, blood-money for a woman is half the same for a man; and if a Muslim man premeditatedly murders a Muslim woman, theheir of the slain woman should pay half of the blood money of the man to him; and, if they want to receive blood-money from him, according to most jurists, it may be received if the murderer is content to do so. If a woman murders a man premeditatedly, however, she will be retaliated without payment of bloodmoney to man’s heirs. Following Islamic jurisprudence, the Islamic Republic of Iran Law has reflected the above points in articles of law. Because of presence of these articles and the like, [the Punishment] Code had been criticized. The verdict about blood-money and difference between verdicts concerning men and women are not based on the Text of Quran but on hadiths and there are contrasting hadiths as well. And the Punishment Code (approved 1392/2013) has been revised on the basis of the latter group of hadiths. Some attempts have been made to find soultions for some of the above problems. Concerning bloodmoney,it has been precited that when the victim is a woman, the difference between her blood-money and the blood-money of a man shall be paid from theFund for Compensation of Bodily Harms; and, concerning retaliation- following other juridical opinion- a criminal man may forced to pay the blood-money of a woman and the difference may by paid from the Public Treasure. As a result, the heirs of the murdered woman may be helpedto retaliate the criminal man. These are among the above-mentioned solutions. Though attempts made by the legislator in this regard may be admired, in some cases they may be criticized as well.
    Keywords: Retaliation Of A Woman_Blood_Money Of A Woman_Public Treasure_Fund For Compensation Of Bodily Harms
  • Mohammad, Javad Javid*, Esmat Shahmoradi Page 73
    Women face issues and challenges in their working environment, for the reason of which this study aims to find the legal rights and the mechanisms for promotion of their social conditions. With the absence of the necessary cultural infrastructure, women who enter the public arena injure vulnerabilities most of which have roots in the weak legal culture and social capital of the society.The main question in this paper is how women can enjoy legal rights without any violence and discrimination against them. As a case, women working in judicial systems are studied.
    Keywords: Islam, Work, Rights, Families, Violence, Women, Culture, Judicial Systems
  • Taher Alimohammadi*, Amenesadat Hoseyni Page 111
    The goal of explaining testimony differences in Imamiyah jurisprudence is reminding the points which indicate that the type of gender is not a superiority in creation and also the testimony value does not mean expressing the role of gender in testimony validity. So, in this essay, this problem will be studied that whether being a man or a woman can affect testimony or not? The deprivation of women of testimony is not an absolute affair, but they are not dismissed from testimony basis and their testimonies are accepted sometimes. The significant point here is that testimony is not a right of which women have been deprived, butit's a duty and women's duty is easier in comparison with men.
    Keywords: Testimony, Islamic Jurisprudence, Rights, Man Testimony, Woman Testimony
  • Seyyed Abolghasem Naghibi*, Rahele Kardavani, Mahdi Vakili Page 145
    Natural guardianship and custody are two crucial legal institute derived from Imamie Jurisprudence with a dual nature of right-duties. They are considered as supportive instruments for upbringing and educating the children as the most vulnerable and decisive segment of each society. The two institutes have a wide spread domain and conditions which led to their conceptual and legal discrepancies, despite of their similarities. Mental relinquishment toward the term custody cause us to concentrate on the meaning of educating and up-bringing in divorce period; however it embraces in fact the marital status as well. Mother's custodial role is realized in executive and supervision aspects. This role is of great importance, concerning the wide guardianship and authority of father and the possibility of his abuse of the child's physical and mental weakness as well as refusing to conduct his custodial and guardianship duties. The importance is rooted in achieving the child happiness and avoiding the child trauma. Therefore, in this paper we are going to explore and explain the main characteristics of the natural guardianship and custody according to Imamie jurisprudence and law in a comparative method. Then, we have presented solutions for probable contradictions in parental decisions for the children in marital period as well as evidences and proving ways for mother and judicial officials to resort, when they face father's harmful and corruptive decisions for his child.
    Keywords: Natural Guardianship, Custody, Child, Expedient, Rights, Duties
  • Kobra Pourabdollah, Foroughosadat Hoseyni, Mohammad Mahdi Mesyar Page 195
    The parent's right in child education has been recognized in Imamie jurisprudence, Iran's legal system and international legal documents. As any other human rights, this right’s fulfillment domain is not absolute and it faces some legal restrictions. In this research we have firstlyexplained the general concepts of the problem including right, parents, education, child, and parent's right in child education from the view point of jurisprudence and law. Then, the most important kind of restrictions in parent's right in child education have been studied from the viewpoint of Imamie jurisprudence, Iran's legal system and international legal documents. The restrictions were categorized as those due to contradiction to child's physical rights and to spiritual rights. The subject of the child physical punishment under the first title (to contradiction to child's physical rights) and problems as child's privacy, child's belief and expression freedom and child's education right under the second title (to contradiction to child's spiritual rights) were studied.
    Keywords: Right, Parents, Rearing, Child, Rearing Right