فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 62 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 62 (زمستان 1392)

  • گروه حقوق
  • تاریخ انتشار: 1392/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی حجازی، فاطمه بداغی صفحه 7
    عقیم سازی یکی از موضوعاتی است که از دیرباز در جوامع بشری در دانش های پزشکی و حقوقی و فقهی مطالعه شده است. در گذشته، عقیم سازی اجباری انسان که بر خلاف رضایت وی انجام می شده، جزء مجازات های بدنی به شمار می رفته، که به تدریج منسوخ شده است. البته روش های غیرمستقیم عقیم سازی از جمله عقیم نمودن برخی اقوام یا مهاجرین به سبب سلطه گری برخی قدرت های سیاسی تاکنون نیز ادامه یافته است. در این مقاله، ممنوعیت و حرمت عقیم سازی غیر ارادی انسان و موارد مجاز عقیم سازی وی، نقش رضایت شخص که عقیم می شود، مسئولیت طبیبی که نسبت به عقیم سازی فرد اقدام می کند، پیشینه ی فقهی و حقوقی مجازات عقیم سازی و مواد قانونی مربوط به تعیین مجازات مطالعه شده و به شرایط ضروری برای معافیت پزشکی که نسبت به عقیم سازی دائمی زن یا مرد اقدام می کند و ضمانت اجرای آن از نگاه قانون مجازات اسلامی 1392 پرداخته شده است. همچنین ناکافی بودن مجازات عقیم سازی دائمی انسان بر اساس قوانین و رویه قضایی اثبات شده است.
    کلیدواژگان: عقیم سازی دائمی، باروری، ارش، دیه
  • فریبا علاسوند صفحه 65
    مسائل خانواده در میان اضلاع سه گانه قوانین شرع، اراده ی زوجین و مصالح حکومت قرار دارد. ضلع سوم با استفاده از ابزارهای حاکمیتی می تواند در راستای پیشگیری از مشکلات یا حل مسائل خانواده در دو حوزه ی تقنین و قضا، درباره این واحد دست به مداخله بزند. ظرفیت ها و ضرورت گاه هایی برای این مداخله وجود دارد که در حوزه ی تقنین عبارت اند از: تقنین مولوی به جای تعابیر ارشادی در متن قانون، جایگزینی عبارات موسع، وجود ضرورت ها و مصلحت های اجتماعی، مصداق یابی عسروحرج و به روزرسانی قانون درباره ی آن، استفاده از ظرفیت قاعده ی لاضرر و در نهایت وضع قوانین غیرفقهی در تقویت قوانین فقهی. در عرصه ی قضایی نیز مواردی همچون ابرام حکم شرعی به واسطه ی حکم حکومتی مبتنی بر نفی ضرر، لزوم حمایت از طرف ضعیف در قراردادها و توسعه-ی روش های قضایی پیشنهاد شده اند. در تکمیل دو حوزه ی فوق، مداخله ی غیر حقوقی حاکمیت در راستای کارآمدسازی نهاد قانون نیز حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تقنین، خانواده، قضا، قوانین حکومتی، لاضرر، مداخله، مصلحت
  • محمد مهدی مقدادی*، مریم جوادپور صفحه 105
    از نخستین وظایف والدین در برابر فرزند، رعایت حقوق او در مراحل جنینی از جمله فراهم نمودن محیطی سالم برای او از لحاظ جسمی و روانی است، این حق با انعقاد نطفه نمودار می شود و مبنای آن ارزش و کرامتی است که برای جنین مقرر شده است. در نتیجه، بی اهمیتی نسبت به تامین امنیت شایسته جنین یا اقدام به ختم حاملگی (سقط جنین) در واقع رعایت نکردن شخصیت و کرامت انسانی است. از این رو پژوهش حاضر از طریق روش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر آموزه های دینی، دیدگاه فقها و حقوق دانان، انجام شده که هدف از آن تحلیل و بررسی «ماهیت و مبانی لزوم حفظ تمامیت جسمی و روانی جنین» برای حمایت از حقوق کودک متولد نشده (جنین) می باشد. نتایج حاصل از تحقیقات نشان می دهد حمایت از تمامیت جسمی و روانی، حتی از زمان قبل از تشکیل نطفه لازم بوده و در صورت نقض این مهم، ضمانت اجرایی برای آن مقرر شده است؛ هرچند ممکن است شرایطی فراهم شود که در موارد خاص اسقاط جنین را موجه سازد.
    کلیدواژگان: جنین، حمایت، سقط جنین، حق، عوامل خطرزا (تراتوژن)
  • قدرت الله خسروشاهی، سعیده یراقی صفحه 147
    اروپا پس از رنسانس و به رسمیت شناختن بسیاری از حقوق فردی و انسانی درصدد تصویب قوانینی برآمد که بتواند این حقوق را تامین کند. در این میان زنان نیز که از ابتدایی ترین حقوق مدنی، بهره ای نداشتند، طی کنوانسیون ها و معاهده هایی صاحب امتیازاتی شدند. یکی از این موارد، «کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض علیه زنان» است. این پژوهش با روش تحلیل اسنادی در نظر دارد مقایسه ای بین «کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» با «منشور حقوق و مسئولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران» انجام دهد. مهم ترین اصل در این کنوانسیون القای مفهوم تشابه حقوقی بین زن و مرد است که با طرح این مبحث زنان را از قدرت نمایی در محیط خانواده خارج کرده و روانه ی محیط های مردانه کرده است؛ در حالی که در منشور «حقوق و مسولیت های زنان در ایران» مبنای اساسی، بر یکسانی زن و مرد در فطرت، سرشت، هدف خلقت، برخورداری از امکانات و استعدادها و امکان کسب ارزش ها در اسلام می-باشد و انسان ها فارغ از جنسیت فقط به واسطه ی رشد همه جانبه ی انسانی در سایه ی دانش و تقوای الهی بر یکدیگر مزیت دارند. این منشور می تواند در جامعه ی ایران و بقیه ی کشورهای اسلامی مبنایی برای برخورداری زنان از حقوق شایسته و بایسته ی خویش باشد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، منشور حقوق و مسئولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران، حقوق زنان
  • محمدرضا علمی سولا، علی محمدیان صفحه 177
    مطابق قواعد فقه امامیه استمتاع از زوجه نابالغ مطلقا ممنوع است، لیکن در بسیاری از کتب فقهی متاخر امامیه فتوایی مشاهده می-شود که ظاهر آنها در نگاه اول موهم جواز برخی از استمتاعات غیر متعارف از زوجه ی نابالغ است. وجود این قبیل فتاوی موجب طعن و اتهام تجویز کودک آزاری در آموزه های اصیل اسلامی توسط برخی از افراد مغرض شده و دستاویز هجمه ی ایشان به مرجعیت و آموزه های ناب فقه جعفری گشته است. جستار حاضر با تعمق در عبارات فقها اتهام فوق را با این استدلال که فقهای مزبور در مقام بیان حکم اولی بوده و اصولا متعرض حکم مسئله با عنوان ثانوی نشده اند، مردود دانسته است. نگارنده سپس در جستاری مبسوط در ادله و مستندات فقهی و با استناد به عمومیت قاعده ی نفی ضرر در صدد اثبات این امر برآمده است که سخن صحیح و منطبق با قواعد فقه امامیه ممنوعیت مطلق استمتاعات از زوجه ی نابالغ می باشد.
    کلیدواژگان: نابالغ، تزویج، استمتاع، قاعده ی لاضرر
  • مهدیه سادات مستقیمی صفحه 219
    الگوی ساخت گرا، از الگوهای نوین یادگیری است و برای تنظیم ساختار اطلاعات پراکنده ی ذهنی فرد و یافتن پاسخ توسط خود او به کار می رود، ولی می توان بر اساس نگرش های بنیادینی که در حوزه های معرفتی وجود دارد، کاربرد این الگو را توسعه داد و آن را برای بازیافت مشهودات فطری هم به کار گرفت. در این مقاله با تاکید بر مبانی علامه جوادی آملی نخست تحلیلی درباره ی هویت الگوی ساخت گرا و مشابهت آن با روش سقراطی ارائه شده و آن گاه با بیان کم و کیف فطری بودن حکم حجاب با تکیه بر دیدگاه های این اندیشمند، پیشنهاد راهبردی توسعه در کاربست این الگو در راستای یافتن پاسخ های فطرت درباره ی حجاب ارائه شده است. در این تحقیق، بر اساس مبانی فلسفی نشان داده شده است که چگونه طی مجموعه سوالاتی که به مقتضای این الگو به سبک روش سقراطی در سه گام قابل طرح است، به فرد متربی می توان کمک نمود تا بتواند حکم فطرت و حکمت آن را درباره ی حجاب در مشهودات فطری خود بازیافت نماید. با به کارگیری این الگو که مبانی فلسفی و مزایای مهم و اصول ویژه ای دارد، فرد متربی به مشهودات فطری خود بازگشته و حجاب را نه به عنوان مانعی برای پوشاندن زیبایی بلکه به مثابه راهی برای رسیدن به زیبایی مطلق و کشش های فطری وجودی بر می گزیند.
    کلیدواژگان: الگو، ساخت گرا، تربیت، فطرت، شهود، حجاب
|
  • Mohammad Ali Hejazi, Fatemeh Bodaghi Page 7
    Sterilization, as one of the old issues, has been studied in human societies in the sciences of medicine, law, and jurisprudence since ancient times. Mandatory sterilization of human that was against his/her will and perpetrated usually as a corporal punishment has been gradually abolished. However, indirect sterilization due to dominancy of some political power has been continued and applied for some immigrants or clans. In this paper, the prohibition and deference of involuntary sterilization of human, allowable cases of sterilization, the role of the one who is to be sterilized, the liability of the physician involving in the process of sterilization of a person, the legal and religious backgrounds of this act as well as the relevant legal provisions of punishments have been studied. Furthermore, emergency conditions of medical exemptions for permanent sterilization of men and women in addition to enforcement of this act from the view point of Islamic Punishment Law ratified in 2013 have been assessed in this paper. In addition, the insufficiency/ inappropriateness of the punishment of human permanent sterilization has been proved based on laws and legal procedures.
    Keywords: Permanente sterilization, fertilization, undetermined blood money, blood money
  • Fariba Alasvand Page 65
    Family issues lie between three sides: the laws of Sharia, the will of the couple, and the provisions of government. In order to prevent difficulties or resolve family problems, the third part could intervene in the two areas of legislation and the judiciary, by means of the governance tools.The capacities and necessities for this type of intervention (the government’s interest in the family issues), in the area of legislation includes master legislation instead of guiding statements, substituting extended statements (for the less broad ones), the existence of social necessities and interests, looking for evidences of distress and hardship and updating the statute law for this specific issue, applying the no-loss rule, and finally codifying the non-juridical rules to promote the juridical rule.The approval of religious sentence through the governmental sentence, based on the no-loss rule, the necessity of supporting the weaker party in conventions and developing the judicial methods, are also recommended in the area of the judiciary. The government non- legislative intervention in relation to render more efficient the law institute is also of significance in completion the two above areas.
    Keywords: legislation, family, the judiciary, governmental rules, no, loss rule, intervention, expediency
  • Mohammad Mahdi Meghdadi*, Maryam Javadpour Page 105
    One of the initial duties of parents towards their children is observing their rights during embryonic stages like providing healthy environment physically and psychologically. This right appears by the conception based on the value and dignity due to embryo. As a result, triviality in providing suitable security for the embryo or attempting termination of the pregnancy (abortion) is indeed failure in observance of human personality and dignity. Therefore, the present study has been conducted with descriptive - analytic method and with reliance on religious instructions, jurists’ views and lawyers, which’s purpose is analyzing and reviewing “the nature and bases of the need of protection the physical and psychological integrity of the embryo” for protecting unborn child’s rights (embryo). The results of studies indicate that supporting the physical and psychological integrity, even before Spermatogenesis is important and in case of violation of this important issue, an Executive warranty is appointed for that; although there might been some conditions in which abortion is justifies.
    Keywords: Embryo, protection, abortion, right, danger factors (Teratogenic)
  • Ghodratoallah Khosroshahi, Saeideh Yaraghi Page 147
    The European society after the industrial and scientific revolution and the greater recognition of human rights, attempted to enact laws that would provide these rights for individuals. Among these, women that were deprived from their most basic rights, through some conventions and agreements, they were also given some privileges. One of these agreements was the convention on the elimination of all forms of discrimination against women. In this study, by applying the documents analysis method, it has been attempted to perform a comparison between the “Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women” and “the Bill of Rights and Responsibilities of Women in Iran”. The most important principle in this bill is inducing the concept of right parallels between men and women, which by mentioning this matter, women are sent away from showing-off their power in the family environment and sent to environments where women’s rights and dignity has been destroyed Meanwhile, the “Bill of Rights and Responsibilities of Women in Iran” The foundation of this bill is based on this fundamentalbelief that in Islam men and women are equal to God as far as nature, purpose of creation, access to resources and talents, the possibility to achieve values and to pioneer in values, and rewards and punishments for deeds; and humans, without considering gender, are solely have advantage over each through all-dimensional human growth under knowledge and wisdom, divine virtue and in creating a meritorious society. This bill can be a foundation in the Iranian society and other Islamic countries for women’s rights.
    Keywords: the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against women, the Bill of Socio, political Rights of Women in Islamic Republic Iran, women rights
  • Mohammad Reza Elmi Soula, Ali Mohammadiyan Page 177
    comply with the rules of imami jurisprudence is absolute ban sexual productivity of underage wife. But about legitimacy or lack of legitimacy sexual productivity of minor wife, in many of new Jurisprudential books of imami, It can be observed a view, that appears at first glance is illusion controversial legitimation some of Anomalistic sexual productivity of minor wife. the existence of such views excuse has been for accusation existence of kids abuse in authentic islamic teachings and a pretext for The influx of islamic leadership and pure teachings of shia jurisprudence.this article with analysis on the words of the jurisprudents, rejected the above charge with the argument that the mentioned jurisprudents were In a position expression the first ruling, and basically they were not Soughted expression of the issue As secondary ruling. the author then at the overarching research in the documents and evidences of Jurisprudential and with citing the generality of rule of Negating the disadvantage, is followed the fact that the correct word and comply with the rules of imami jurisprudence is absolute ban sexual productivity of underage wife.
    Keywords: underage wife, Espouse, sexual productivity, rule of Negating the disadvantage
  • Mahdieh, Sadat Mostaghimi Page 219
    Constructivist Paradigm is one of the recent learning paradigms and is employed by individuals to organize the structure of scattered subjective information and finding the answer by himself/ herself. The possibility exist, however, to extend its application for receiving feedback on reflections of human nature based on existing views on various fields of knowledge. In this paper, first the entity of Constructivist paradigm and its analogy with Socratic Method is examined with an emphasis on Ayatollah Javadi-Amoli’s principles. Then, pros and cons of the roots of Hijab in human nature are discussed based on viewpoints of this scholar and finally strategies for development of pragmatics for this paradigm are addressed in order to discover the responses of human nature about Hijab. Based on the philosophical doctrines, we showed in this study how we could help a learner to feedback on the verdict of human nature on Hijab (and its motto) in his/her own observations. Using this paradigm which enjoys special principles as well as significant benefits and philosophical fundamentals, learner would come back to his/her inborn observations and selects Hijab as an approach to attain absolute beauty and inherent craves, not as a barrier that obscures attractiveness.
    Keywords: Paradigm, Constructivist, Education, Human Nature, Intuition, Hijab