فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 64 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد تقی کرمی، فیروزه کرمی* صفحه 7
    در دوران معاصر، روند اشتغال زنان سیر صعودی به خود گرفته است. این در حالی است که زنان از وظایف و مسئولیت های سنتی خانه داری و همسرداری و تربیت فرزند و... معاف نشده و علاوه بر کار بیرون بار این مسئولیت ها را نیز همچنان بر دوش می کشند. ایفای هم زمان نقش های خانوادگی و شغلی باعث تعارض نقش می شود که آثار و پیامدهای سویی به دنبال دارد. لازم است برای کاهش این تعارضات و مشکلات تبعی آن چاره جویی شود. این چاره اندیشی باید با فرهنگ جامعه همخوان و هماهنگ باشد. بنابراین تعیین چارچوب های منطقی و عالمانه که با موازین دینی و عرفی مطابقت داشته و بتواند مبنای عمل جامعه ی اسلامی ما قرار گیرد حائز اهمیت است. این جستار ضمن واکاوی ابعاد مختلف پدیده ی اشتغال زنان و طرح راه کارهای مناسب برگرفته از نتایج تحقیقات و مطالعات انجام شده و استفاده از متون و نصوص معتبر دینی نظریه ی روشن و ثابتی را به عنوان الگوی مناسب برای زندگی خانوادگی و شغلی زنان بر مبنای فکر دینی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، نقش خانوادگی، نقش شغلی، تعارض نقش، الگوی اشتغال
  • محمد علی حجازی، فاطمه بداغی* صفحه 47
    یکی از آثار نکاح، تشکیل خانواده و داشتن اولاد است. بی تردید، فرزنددار شدن از طبیعی ترین و کهن ترین دلایل عقد ازدواج است، اما امروزه تاخیر در فرزندآوری یا تعطیل زوددرس فرزنددار شدن به یکی از معضلات خانوادگی و اجتماعی تبدیل شده است. احتراز از اختلافات بین زوجین و در نظر گرفتن مصالح کشورهای اسلامی در موضوع مورد اشاره نیازمند به بررسی های دقیق تری است. این مقاله، اهمیت و جایگاه فرزندآوری یا عدم آن را در روابط خصوصی زوجین بررسی و موارد جواز و عدم جواز شرط فرزندآوری یا شرط عدم فرزندآوری و اطلاق عقد نکاح از حیث اندراج شرط مذکور و حقوق هر یک از طرفین در صورت عقیم بودن همسر یا عدم توافق بر فرزنددار شدن و پیشگیری از بارداری در صورت عدم موافقت همسر را تبیین کرده است. بررسی اهمیت فرزندآوری در سرنوشت جامعه ی مسلمین و ضرورت حمایت دولت و خانواده ها از این کارکرد خانواده نیاز به تحلیل ابعاد اقتصادی و جامعه شناختی و سیاسی موضوع خواهد داشت که از حوزه ی این مقاله خارج است.
    کلیدواژگان: باروری، ناباروری، شرط استیلاد، شرط ضمن عقد
  • فاطمه فلاح تفتی* صفحه 73
    امر به معروف و نهی از منکر دو واجب موکد کفایی است که در حوزه ی زندگی اجتماعی انسان تاثیری عمیق و گسترده دارد. بر این اساس، هر کس به حسب توانایی موظف است واجبات را اقامه و از وقوع محرمات جلوگیری کند. این تکلیف اختصاص به صنف خاص ندارد و همه از جمله حکومت اسلامی مورد خطاب آیات و روایات هستند. در حوزه ی حجاب این ادله می تواند بهترین دلیل بر مسئولیت حکومت اسلامی باشد. در این مقاله ضمن بررسی واژه ی معروف و منکر و تطبیق آن با موضوع مورد بحث، به شرایط و مراتب این فریضه در رابطه با حکومت اسلامی پرداخته شده که بیانگر گستره ی مسئولیت حکومت هم در حوزه ی فرهنگی و هم در حوزه ی جزایی است.
    کلیدواژگان: مسئولیت، حکومت اسلامی، حجاب، امر به معروف، نهی از منکر
  • سید ابوالقاسم نقیبی*، مهدیه محمد تقی زاده صفحه 117
    گستره ای از مسائل و مشکلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی زندگی زنان بی سرپرست و بدسرپرست را به دلیل حذف و یا تضعیف حضور کارکردی همسر آنها تهدید می کند؛ از جمله مواردی که مشکلات عدیده ی این زنان را تقلیل می دهد و مایه ی دلگرمی بیشتر آنها می شود، تامین زندگی و روشن بودن وضعیت آینده این قشر است که فراهم نمودن حداقل امکانات آن وظیفه ی هر دولتی است. تامین اجتماعی زنان بی سرپرست و بدسرپرست با لحاظ جایگاه ویژه ی زنان در آموزه های غنی اسلام و فرهنگ کشور ایران از یک سو و اهمیت ایفای رسالت خطیر مادری آنها در تربیت نسل آینده ی کشور از سوی دیگر نظام جمهوری اسلامی را نسبت به این قشر، دغدغه مند کرده است. این پژوهش سعی نموده آخرین وضعیت مربوط به ساختارهای تقنینی و عملکرد نهادهای مجری تامین اجتماعی زنان بی-سرپرست و بدسرپرست را بررسی کند. روش پژوهش کتابخانه ای و اسنادی با رویکرد تحلیلی-توصیفی و استنتاجی است. نتیجه ی پژوهش حاکی است، گرچه تامین اجتماعی این قشر در اولویت سیاست گذاری های قوانین راهبردی کشور است، اما سایر قوانین و همچنین نهادهای اجرایی، پاسخ گوی سیاست های مدنظر قوانین کلان نیستند؛ لذا تغییر سیستم های حمایتی به بیمه ای و تاسیس یک نهاد حمایتی گسترده که خدمات تامین اجتماعی در کشور را ارائه کند، ضروری است.
    کلیدواژگان: زنان بی سرپرست، زنان بدسرپرست، تامین اجتماعی، قوانین و مقررات، تسهیلات
  • طوبی شاکری گلپایگانی، راحله کاردوانی*، مهدی وکیلی صفحه 159
    «نشوز» از واژگان مهم قرآنی است که در اصطلاح فقه امامیه و حقوق موضوعه، به معنای خروج زن یا شوهر از ادای حق یا حقوق واجب همسرش است. قرآن کریم در آیات 34 و 128 سوره ی نساء، به نشوز زوج و زوجه و راه های رفع یا مقابله با آنها پرداخته است. «ضرب» یکی از گام های مواجهه با نشوز زوجه است که در قرآن کریم تصریح شده و کیفیت، شرایط، ابزار و به طور کلی مختصات رجوع به آن، از موضوعات اختلافی بین فقهای امامیه از متقدمین تا متاخرین بوده است. همچنین بر اساس رای بسیاری از فقها، ضرب زوج نیز در حالت نشوز، علی رغم نبود نصی در مورد آن، با لحاظ شرایطی، موجه است، اما جایگاه و شرایط ضرب زوج و زوجه در مواجهه با نشوز آنها تفاوت هایی دارد که در این پژوهش، با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای، بررسی شده است. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، تعریف و مختصات نشوز، گستره ی آن و نیز جایگاه ضرب در مواجهه با رخداد نشوز در خانواده در حقوق موضوعه نواقص و ابهامات جدی دارد. لذا می بایست بر اساس آراء فقه امامیه و با رویکردی متناسب با مقتضیات نهاد خانواده و روابط مطلوب زناشویی در جامعه ی کنونی ایران، این نواقص و ابهامات رفع شود.
    کلیدواژگان: نشوز زوجه، نشوز زوج، ضرب، تادیب، تعزیر، فقه امامیه، حقوق موضوعه
  • منیره خدادادپور، محمود جلالی* صفحه 207
    خانواده شالوده ی جامعه ی انسانی و کانون اصلی رشد و تعالی افراد محسوب می شود. با این حال همچون هر نهاد دیگری ممکن است تعارضات و اختلافاتی در آن به وجود آید. در این موارد باید تا حد امکان کوشید که اختلافات به نحوی حل و فصل شود که به جایگاه ارزشمند خانواده و قواعد اخلاقی حاکم بر آن لطمه ای وارد نشود. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که آیا در صورت بروز اختلافات می توان راه کاری برای حل و فصل آن پیشنهاد داد که در عین حل اختلاف، کمترین آسیب به شئونات خانواده واعضای آن وارد شود؟ به نظر می رسد ارجاع اختلافات به داوری طبق شرایطی که قرآن کریم در سوره ی نساء بیان فرموده، تا حدود زیادی می تواند مانع از لطمه به حیثیت و قداست خانواده واعضای آن باشد، اما رویکرد قانون گذار نسبت به حل و فصل اختلافات خانوادگی از طریق داوری قرابت چندانی با تدبیر پیشگیرانه قرآن کریم ندارد. در این پژوهش رویکردهای موجود در این زمینه و امکان یا عدم امکان همسویی رویکرد قوانین با رویکرد قرآنی داوری در اختلافات خانوادگی مورد بررسی قرارمی گیرد.
    کلیدواژگان: داوری، حقوق خانواده، حل و فصل اختلاف خانوادگی، قانون حمایت خانواده
  • چکیده مقالات به عربی
    صفحه 242
|
  • Mohammadtaghi Karami, Firouzeh Karami* Page 7
    In the contemporary era, the process of women's employment has been ascending. Whereas women not exempt from traditional duties and responsibilities of housework and children training and in addition to working out burden these responsibilities too. Playing family and work roles at the same time causes the role conflict following by the side effects. It is necessary to find solutions in order to reduce the conflicts and consequently problems. This countermeasure must be match with the society culture. Therefore, it is important to determine the logical and scholarly frameworks that conform to religious and customary standards and can be the basis of action for our Islamic community. The article while analyzing different aspects of women's employment phenomenon and planning appropriate strategies derived from researches results and undertaken studies and using religious authentic texts; provide an obvious and proof theory as appropriate pattern for women's family and work life based on religious thinking.
    Keywords: Employment of women, Family role, Working role, Role conflict, Employment pattern
  • Mohammad Ali Hejazi, Fatemeh Bedaghi* Page 47
    Family settlement and bearing offspring are one of the outcomes of marriage. Despite the fact that having children is de facto the oldest and most natural motive behind joining in matrimony، currently postponed childbearing or early stopping of childbearing has demonstrated to be problematic for family and society. A more in depth study in this area is required in order to avoid family disputes and consider the expediency of Islamic countries. The current study aims to explain the significance of childbearing or its halt on private relationship of couples as well as instances where stipulating childbearing is permitted or forbidden. Also the stipulation of non-childbearing in marriage and the rights of each party in the event the other is infertile or not reaching agreement over childbearing and birth control، is examined. The impact of childbearing on the future of Islamic world and the need for government and families to take action and support this function requires an economic، social and political analysis which is beyond the scope of present article.
    Keywords: fertility, infertility, Prenuptial Agreement
  • Fatemeh Fallahtafti* Page 73
    Give orders to good and forbidding the evil are two emphatic Kefayi Obligatories which effect deep and wide on the human social life. Based on this reasons, each according to his ability to perform his duties and is required to prevent the occurrence forbidden. And not allocated to special group. verses and hadith are addressed all, including the Islamic government. this reasons could be the best reason about the responsibility of the Islamic government about Hijab. In this paper, Meanwhile addressing the words "maroof" and "monkar" and its application to on the subject, we study the conditions and stages of this obligation in connection with the Islamic government which represents the extent of responsibility of the government in the cultural field and also the penal.
    Keywords: Give orders to goods, forbidding the evil, responsibility, Hijab, the Islamic government
  • Seyyed Abolghasem Naghibi*, Mahdieh Mohammad Taghizadeh Page 117
    A range of economic, cultural and social issues threaten the life of women without head or with bad head due to the elimination or weakening of their husbands performance. Providing life and determine the future status of the class can hearten and reduce their problems. Islamic Republic of Iran concerns social security of women without head or with bad head with regard to the status of women in rich teachings of Islam and Iranian culture on one hand, and the importance of playing an important mission of motherhood in training of future generation of the country, on the other hand.With this description, current status of legislative structures and social security enforcement agencies operation of women without head or with bad head have been investigated in this research. Research method is library and attributive with descriptive- analytical and inductive approach. Considering the substrate breadwinner of social security in Iran, research results are: although social security of this group of women is in the policy priorities of strategic laws of the country, other law enforcement agencies do not respond to macro regulation policies; the change of support to the insurance system and a widespread supporting organization that provides social security service in the country will need in order to social security of this class of women.
    Keywords: Women without Head, Women with Bad Head, Social Security, Rules, Regulations, Facilities
  • Tooba Shakeri Golpayegani, Raheleh Kardavani*, Mehdi Vakili Page 159
    ‘Noshoz’ is one of the most important words in Quran which has been mentioned in topics on family feuds, and in terms of Fiqh means the withdrawal of a husband or wife from providing the rights and dues to its partner. In the verses 128 and 34 of the Surah Nisa, Holy Quran has described about the couples ‘noshoz’ and the means of overcoming this problem. Physical violence has been mentioned in Quran as one of the solutions for wife’s ‘noshoz’, but the quality, condition, tools and methods of accomplishment has continued to be controversial among Islamic jurists, from early pioneers until contemporary scholars. Moreover, according to numerous Islamic jurists, physical violence in the event of ‘noshoz’, even without any verse is provisionally accepted. The situation and conditions of physical violence in case of ‘noshoz’ also includes many differences which were examined by current work through library and documentary studies. To this end, after definition of the word ‘noshoz’ in juridical terms by Islamic scholars and legal experts, also the situations which can be considered as ‘noshoz’ by both husband and wife were explained and finally the status of physical violence when confronting ‘noshoz’ by husband or wife in the Islamic juridical view was described. In conclusion, the definition and characterization of ‘noshoz’, its spectrum and position of physical violence as a solution in the family, shows serious flaws and ambiguous issues which can leave improper effects on resolutions and verdicts for familial quarrels. As a result, according to the votes of the Islamic jurists with a proper approach based on the requirements of the family and perfect marital relations in the present society of Iran, these shortcomings and ambiguities must be fixed. This research has presented some guidelines in order to overcome these problems.
    Keywords: Wife's Noshoz, Husband's Noshoz, Physical Violence, Discipline, Tazir, Jafari Jurisprudence, Positive Law
  • Mahmood Jalali, Monireh Kodadadpour* Page 207
    Family is the basic unit of the society and the main center of human excellence. However, sometimes some disputes or disagreements occurred, particularly between the couples. In this case, one cannot solely rely on the legal rules in the dispute settlement, such as referring the disputes to the courts and judicial proceedings, since these are not in accordance with family policies and are not, then, fruitful. The present study, then, attempts to see whether these disputes, if occurred, can be settled causing the least harm on the family policies and its governing principles. It seems that the dispute to the arbitration, respecting the relevant verses in Quran in Nesaa' Surah (through holding some internal gatherings and before deteriorating the disputes) can highly save the reputation of the family and its holiness. Despite the "new law supporting the families"(2013) and the rules mentioned there on the arbitration, there are some shortcoming regarding the dispute settlements, and the approach is not fully according to the relevant views in Quran.
    Keywords: arbitration, family law, family dispute settlement, law supporting the families