فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 67 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 67 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رضایی*، لطیف پرتوی صفحه 7
    زنان معلول از جمله گروه های خاص اجتماعی هستند که به دلیل نقص جسمانی ممکن است به طور مضاعف از فرصت ها و امکانات اجتماعی بی بهره باشند. نحوه ی تعامل این قشر خاص از زنان جامعهبا افراد سالم یکی از موارد مهمی است که بایستی به آن پرداخت. درک این تعاملات و فهم مشکلات زندگی اجتماعی آنها در عرصه ی میان فردی و نهادی می تواند به فهم جایگاهشان در جامعه، نحوه ی سازگاری آنان با اجتماع و تشریح مشکلات زندگی روزمره ی آنان یاری رساند. این مطالعه به لحاظ روش شناسی با رویکرد کیفی و با روش گروه مرکز در میان زنان معلول جسمی حرکتی شهر بوکان، شهری کردنشین در استان آذربایجان غربی، انجام شده است. نتایج حاکی است که زنان معلول در زندگی اجتماعی خود با مسائلی همچون دوگانگی تعاملی و محرومیت های مضاعف روبه رو هستند و در این عرصه از یک سو توانسته اند به نوعی تعریف جدید از خود دست یابند و از سوی دیگر به نوعی خودتقویتی جمعی و مقاومت فعال اقدام کنند.
    کلیدواژگان: زنان، معلولیت، محرومیت اجتماعی، خودتقویتی جمعی، مقاومت فعال
  • عباس عسکری ندوشن*، حاتم حسینی، حامد کریمی صفحه 45
    با توجه به زمینه های متنوع قومی فرهنگی جامعه ی ایران، تغییرات جمعیتی دهه های اخیر و ضرورت اتخاذ سیاستی مشخص در زمینه ی باروری و آهنگ رشد جمعیت در آینده، آگاهی و شناخت از رفتار، ایده آل ها و تمایلات فرزندآوری گروه های قومی و تعیین کننده های آن نقش مهمی در درک پویایی جمعیت و روندهای آن خواهد داشت. هدف این مقاله آگاهی از ایده آل های باروری زنان کرد شاغل و غیرشاغل شهر سنندج و عوامل تعیین کننده ی آن است. داده ها با استفاده از پیمایشی که در تیر ماه 1393 روی 525 زن شاغل و غیرشاغل انجام شد، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که 8/73 و 7/69 درصد از زنان شاغل و غیرشاغل به ترتیب 2 فرزند و تنها 9/10 و 8/15 درصد از آنها 3 فرزند را برای یک خانواده در شرایط کنونی ایده آل می دانند. تحلیل ها نشان داد که متغیرهای مستقل بررسی شده سهم تعیین کننده تری (5/33 درصد در مقابل 2/6 درصد) در تبیین ایده آل های باروری زنان غیرشاغل در مقایسه با زنان شاغل دارند. این بررسی نشان داد که تقدیرگرایی در رفتار باروری و نگرش نسبت به هزینه ی فرزندان تاثیر معنی داری در ایده آل های باروری بین زنان شاغل و غیرشاغل دارد. علاوه بر این، در بین زنان غیرشاغل متغیر پای بندی به ارزش های خانواده ی بزرگ تاثیر مستقیم و معناداری در ایده آل های باروری داشته است. در مجموع، نتایج موید آن است که نوعی هم گرایی در نگرش ها و رفتارهای جمعیتی در میان زیرگروه های مختلف با زمینه های متنوع قومی فرهنگی در ایران رخ داده است. بنابراین، سیاست گذاری در موضوع فرزندآوری باید معطوف به زمینه ها و عوامل باروری پایین در لایه های مختلف اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: ایده آل های باروری، اشتغال، باروری زیر سطح جایگزینی، زنان کرد
  • محمود مشفق*، معصومه خزایی صفحه 85
    در این مقاله ویژگی ها و تعیین کننده های مهاجرت مستقل زنان برحسب مقصدهای عمده ی مهاجرتی تحلیل شده است. حجم نمونه شامل 14394 نفر زن است که از نمونه ی دو درصدی سرشماری سال 1390 به صورت تصادفی انتخاب شده اند. براساس نتایج به دست آمده الگوهای سنتی مهاجرت که بیشتر مرد گزین بوده و زنان به تبعیت از مردان مهاجرت می کردند در حال تغییر است و به تدریج نوعی الگوی زنانه شدن مهاجرت در ایران در حال تکوین است. در این تحقیق دو الگوی مهاجرتی برای زنان شناسایی شد؛ یکی زنان مستقلی که از مهاجرت به عنوان یک استراتژی توسعه ی حرفه ای و فردی استفاده می کنند. این گروه از زنان مهاجر، تحصیل کرده و متخصص اند و بیشتر آنها محل اقامت قبلی شان نقاط شهری و مقصد مهاجرتشان پایتخت و شهرهای بزرگ است. الگوی دیگر، زنان مهاجری هستند که از مهاجرت به عنوان یک استراتژی بقاء استفاده می کنند. این گروه بیشتر به دلیل بیکاری، فوت همسر و یا طلاق مهاجرت می کنند و مستعد آسیب های اجتماعی متعددی هستند که اتخاذ سیاست های حمایتی برای این گروه در برنامه ریزی های شهری امری الزامی و ضروری است.
    کلیدواژگان: مهاجرت زنان، تعیین کننده ها، مبدا و مقصد
  • مهرداد نوابخش، نریمان یوسفی، علی پژهان* صفحه 125
    افزایش روزافزون طلاق در ایران از یک سو و آسیب زا بودن این پدید ه ی اجتماعی از سوی دیگر،پژوهشگران را به کنکاش در مورد عوامل موثر در طلاق ترغیب کرده است؛ به گونه ای که برخی به مطالعه ی متغیرهای جمعیت شناختی نظیر سن، تحصیلات، باروری و غیره پرداخته و گروهی نیز عوامل جامعه شناختی نظیر تغییرات کمی و کیفی در ساختار خانواده، شهرنشینی، توسعه ی انسانی و غیره را مطرح کرده اند. مقاله ی حاضر ضمن ترکیب این دو رویکرد، با استفاده از روش تحلیل ثانویه به بررسی عوامل اجتماعی موثر در نرخ طلاق در سال 1390 در سطح استان های کشور می پردازد. بر اساس نتایج، شهرنشینی، باسوادی زنان، سهم زنان با تحصیلات عالی و اشتغال زنان (به صورت مستقیم) و هسته ای شدن خانوارها و کاهش باروری (به صورت معکوس) از جمله متغیرهای موثر در طلاق شناخته شده اند. نتایج تحلیل رگرسیونی حاکی از آن است که 59 درصد تغییرات نرخ طلاق را متغیرهای پیش بینی کننده همچون نرخ شهرنشینی، بعد خانوار، نرخ باروری و نرخ باسوادی زنان تبیین می کند. این به آن معنی است که بسیاری از متغیرهای سطوح خرد و میانی در سطح کلان نیز امکان مفهوم سازی و تحلیل دارند.
    کلیدواژگان: طلاق، شهرنشینی، باروری، تحصیلات عالی زنان، اشتغال زنان
  • اسماعیل بلالی*، راهله جعفری صفحه 157
    زنان، جمعیت مغفولی هستند که رفتارها و نگرش های آنها در بیشتر مطالعات مد نظر قرار نمی گیرد. پژوهش حاضر با استفاده از روش تئوری زمینه ای و از طریق مصاحبه ی عمیق در تلاش است تا به شناسایی رفتارها و نگرش های اقتصادی زنان شاغل و غیرشاغل همدانی بپردازد. در این پژوهش 30 زن بر اساس نمونه گیری هدفمند بر پایه ی دسترس پذیری مصاحبه شدند. داده ها بر اساس کدگذاری استراوس و کوربین مطالعه شد. تحلیل داده های پژوهش و مدل پارادایمی ساخته شده نشان می دهد زنان شاغل پول را رافع نیاز و زنان غیر شاغل آن را وسیله ی رفاه در نظر می گیرند، ولی هر دو گروه نگاه ابزاری به پول دارند. هر دو گروه برای مدیریت بهینه ی مصرف پول به پس انداز روی می آورند، ولی پس انداز گروه زنان شاغل از سر الزام اقتصادی است. همچنین مدیریت بهینه ی خرید در هر دو گروه مشترک است با اینکه مکانیسم های دو گروه با هم تفاوت دارد. هر دو گروه زنان وابستگی مالی جنسیتی دارند با این وجود وابستگی مالی زنان شاغل کامل نیست و از مردان تنها برای رفع نگرانی های ناشی از ناامنی جنسیتی اقتصادی بهره می گیرند. هر دو گروه بخشی از درآمد خود را در امور خیرخواهانه استفاده می کنند، اما زنان غیر شاغل در امور کم هزینه تر این کار را انجام می دهند. وجه غالب نگرش اقتصادی در زنان شاغل تلاش گرایی برای زنان غیرشاغل تقدیرگرایی است. ناامنی جنسیتی اقتصادی و بی اعتمادی به روابط اقتصادی در هر دو گروه وجود دارد. در زنان غیر شاغل نداشتن پول به طرد اجتماعی آنها منجر می شود. با این اوصاف، مقوله ی هسته ای در این پژوهش «جامعه پذیری انتظارات اقتصادی» نام گذاری شد.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، رفتارهای اقتصادی، نگرش های اقتصادی، پول، پس انداز
  • مسعود عالمی نیسی* صفحه 205
    یکی از دغدغه های کنونی زنان، به ویژه تحصیل کرده ها، تضاد میان شغل و خانواده است. آنها فکر می کنند اگر متاهل شده و صاحب فرزند شوند دیگر نمی توانند به پیشرفت شغلی برسند. پرسش اصلی این تحقیق آن است که آیا در تجربه واقعی خانواده ها تاهل و داشتن فرزند بیشتر مانع پیشرفت شغلی می شود؟ آیا این موضوع یک گزاره جهان شمول است که در جوامع مختلف وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسش با استفاده از روش فراتحلیل 55 تحقیق تجربی در کشورهای مختلف در خصوص رابطه وضعیت زناشویی و تعداد فرزندان از یک طرف و موفقیت شغلی از طرف دیگر مورد تحلیل قرار گرفتند. دو رویکرد نظری کلی در این باره مطرح شده است. 1) رویکرد فشار نقشها؛ که معتقد است نقشهای خانوادگی و شغلی بر همدیگر فشار می آورند به طوری که ایفای یکی از آنها بر کیفیت ایفای دیگری اثر منفی می گذارد. 2) رویکرد هم افزایی نقشها؛ معتقد است که نقش های خانوادگی و شغلی همدیگر را تقویت می کنند، به طوری که منابع و موفقیت های بدست آمده در یکی، موجب موفقیت در دیگری می شود. 3) رویکرد مکانیسم های تاثیر نقشها؛ معتقد است که ایفای نقشهای خانوادگی از طریق علل تقویت کننده و تضعیف کننده بر روی شغل هم آثار مثبت دارد و هم آثار منفی. با این رویکرد تقویت عوامل مثبت و تضعیف عوامل منفی موجب تاثیر مثبت خانواده بر شغل می شود. نتیجه فراتحلیل تحقیقات تجربی آن است که هیچ گزاره عامی را در این باره نمی توان گفت؛ در برخی شرایط افزایش تعداد فرزندان و تاهل بر روی موفقیت شغلی تاثیر منفی، در برخی شرایط تاثیر مثبت و در برخی شرایط تاثیر معناداری ندارد. به عبارت دیگر تعداد فرزندان و تاهل در شرایط مختلف، تاثیرات متفاوتی بر موفقیت شغلی می گذارد. این به معنای آن است که در برخی شرایط عوامل مثبت برجسته می شوند و در برخی شرایط عوامل منفی. بنابراین می توان گفت رویکرد مکانیسم های تاثیر نقشها از میان رویکردهای دیگر به واقعیت نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: پژوهش تجربی، تعداد فرزندان، زنان، موفقیت شغلی، وضعیت زناشویی
|
  • Mehdi Rezaei*, Latif Partovi Page 7
    Disable women are a special social group who may be deprived from many social opportunities just due to physical impairment. It is important to focus on their social interactions with the able people. Understanding their social interaction and their social problems in interpersonal as well as institutional relationships may help us to know their social state and to know how they adjust their personal life within the social context in daily life. Methodologically¡ this study is a qualitative research which has adopted Focus Group method to collect data among the physical disable women in Bukan city¡ a Kurdish city in West Azerbaijan province. Findings show that disable women encounter with different problems in their daily social life including double interaction and intensified deprivations. In this context¡ from one hand¡ they have succeeded to redefine themselves and on the other hand¡ they are undertaking common self-empowerment and active resistance.
    Keywords: Women, Disability, Social deprivations, Common self, empowerment, Active resistance
  • Abbas Askari, Nodoushan*, Hatam Hosseini, Hamed Karimi Page 45
    For centuries¡ Iranian society has been the home of various ethnic groups. Recent demographic trends in Iran raises questions that how various ethnic groups in Iran respond to this changes? Having appropriate knowledge concerning reproductive behavior¡ and intentions of ethnic groups and factors influencing it¡ would play an important role in the understanding of population dynamics and trends in Iran. The purpose of the present study is to provide insights into the fertility ideals amongst employed and unemployed Kurdish women in the city of Sanandaj¡ Iran. Data were collected through a survey conducted in July 2014 covering 525 households including employed and unemployed women; Findings suggest that 73.8% of employed women in comparison with 69.7% of unemployed women in Sanandaj city are considering 2 children as their ideal number of children; while only 10.9% and 15.8% of women consider 3 children as the ideal number¡ respectively. Results of multivariate analysis has shown that independent variables under investigation explain more variance of fertility ideals amongst unemployed than employed women (33.5% vs. 6.2%). Study results have shown that “fatalism in fertility behavior” and “perception of expenses associated with having more children” are amongst those variables which are significantly related to fertility ideals for both employed and unemployed women. Moreover¡ the variable of “adherence to the big household values” has been directly and significantly related to fertility ideals. In sum¡ the results of the study support the hypothesis that a trend towards convergences in demographic attitudes and behaviors has been occurred similarly across diverse groups with different ethnic backgrounds or social positions in Iran.
    Keywords: Fertility Ideals, Employment, Below Replacement, Level Fertility, Kurd Women, Sanandaj
  • Mahmoud Moshfegh*, Masumeh Khazai Page 85
    This paper aims to study characteristics and determinants of the independent woman migrants regarding to their migration destinations. the sample size is 14¡394 woman who have been randomly selected among two percent sample file in the 2011 census. results show that the traditional pattern of migration – that it was men selected proccess – is changing¡ and gradually woman''s migration level is rising. In this study was recognized two pattern of women''s migration. one pattern was independent females that have benefited from migration as a development strategy. these group of woman migrants were professional and well – educated¡ and their previous residence were urban areas and their destination were the capital and major cities. Another pattern was woman migrants that have used from migration as a survival strategy. migration of this group was due to unemployment¡ death of spouse or divorce. these group are at risk of numerous social harms. It is necessary policy making regarding to support and empowerment for this women.
    Keywords: Women Migrants_well – educated women_Survival strategy_Development Strategy
  • Mehrdad Navabakhsh, Nariman Yousefi, Ali Pezhhan* Page 125
    The increase in the rate of divorce in one hand and the harmfulness of this social phenomenon in another hand ¡ researcher encouraged to do research on the effective factors on divorce . in so doing¡ the researchers studies demography factors¡ including age¡ education¡ fertility and etc. some other researchers proposed social factors¡ including quantitative and qualitative changes in the family structure¡ urbanization human development and etc. combing the two approaches¡ the present study investigated effective social factors in divorce in 1390¡ using secondary analysis. The variables investigator includes urbanization women literacy¡ the ratio of women in high education¡ women occupation¡ directly¡ nuclear family and fertility decrease.
    The results obtained from regression analysis indicate that 59 percent of change in divorce rate demonstrated the anticipative variables including the rate of urbanization¡ family dimension¡ the rate of fertility and rate of women literacy. There is a great deal of variables in middle and micro level can be analyzed in macro level.
    Keywords: Divorce, Urbanization, Fertility, Women High Education, Women Occupation
  • Esmaeel Balali*, Raheleh Jafari Page 157
    Present study attempts to recognize economic behaviors of employed and unemployed women of Hamedan using grounded theory and by deep interviews. 30 women based on their availability and by purposive sampling were selected and interviewed. Data were studied by Strauss and Corbin’s coding method. Data analysis and constructed paradigmatic model show that employed women see money as a tool for meeting the needs but unemployed women consider it as a tool for welfare. Both of them have an instrumental view to money. Both of the groups for better management of money do saving action; unemployed women do it because of economical compultion.Better management of buying is common among both groups¡ though their mechanisms are different. Both of groups have economical dependency but this dependency is not complete for employed women and use men accompaniment only for meeting the need of gender insecurity. Two groups use some part of their income for charity affairs¡ although unemployed women do it in low cost affairs. Dominant economic attitude amomg employed women is tendency to effort but among unemployed women fatalism is dominant. Economical gendered insecurity and untrust to economical relations exists among both groups. Poverty among unemployed women leads to social exclusion of them. Core category of this study was named “Socialization of economic expectations”.
    Keywords: Grounded theory, women, economic behaviors, money
  • Masoud Alami Neisi* Page 205
    One of the current concerns of women¡ especially the educated¡ is the conflict between work and family. They think that if they marry and have children¡ they will not be able to have progress in their career. The main question of this research is whether in the actual experience of families do marriage and having more children prevent work progress? Is it a universal proposition in different societies? To answer these questions¡ meta-analysis of 55 empirical research in different countries about the relationship between marital status and number of children on the one hand and professional achievement on the other hand was undertaken. There are three general theoretical approaches in this regard: 1) Roles pressure approach; work and family roles exert pressure on each other and have negative effects on quality of the other role 2) Roles enrichment approach; roles of family and work reinforce each other¡ so the resources and success achieved in one role¡ lead to success in the other. 3) Roles interrelation mechanisms approach; family roles have either positive and negative effects on work roles through amplifier and attenuator causes. According to this approach¡ reinforcing the positive factors and attenuating the negative factors will result in positive effects of family on the job. Meta-analysis of empirical research shows no general statement. In some circumstances marriage and number of children have a negative impact on job success¡ in others have positive impact and in others have no significant effect. In other words¡ marriage and number of children have different effects on professional achievement in different situations. This means the positive factors are salient in some condition and negative factors in others. Thus it can be said that roles interrelation mechanisms approach is nearer to reality.
    Keywords: empirical research, number of children, women, professional achievement, marital status