فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 72 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 72 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راحله کاردوانی، علی اکبر تاج مزینانی، عزت سادات میرخانی، سید مهدی سجادی صفحه 7
    بی تردید، بخش مهمی از چالش های مربوط به اشتغال زنان، با نقش مادری آنها پیوند دارد. وقوع تغییراتی مهم در کم و کیف ایفای نقش مادری در جامعه ی ایران و ربط معنادار این تغییرات به مقولات تحصیل و اشتغال زنان، اهمیت توجه به این عرصه را به خوبی نشان می دهد. بدیهی است که مدیریت کلان چنین تغییراتی، در راستای حمایت و تسهیل مادری، در کنار بهره مندی از توانمندی ها و فرصت های زنان در روند توسعه ی کشور، بر عهده ی حاکمیت است و سیاست اجتماعی یکی از ابزار کارآمد در مدیریت تحولات اجتماعی به شمار می رود. «سیاست اشتغال» یکی از بخش های سیاست اجتماعی است و راهبردهای آن در حوزه ی مادری بر مجموعه تدابیر و اقدامات حاکمیت در راستای تامین درآمد و تسهیل اشتغال برای گروه مادران صدق می کنند. این پژوهش، مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی و با مطالعه ی کلیه ی سیاست های تقنینی و اجرایی مصوب مراجع مختلف سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران از سال 1358 تا سال 1394 به مطالعه و تحلیل این راهبردها، در دو سطح کلان و خرد پرداخته است. در انتها، مقولات کلان «تحقق عدالت» و «تامین درآمد» از تحلیل سیاست های کلی نظام و مقولات «سیاست های تسهیلی» و «سیاست های تامین درآمد» از بررسی راهبردهای سطح خرد حاصل شد.
    کلیدواژگان: مادری، اشتغال زنان، تبعیض مثبت، برابری فرصت ها، سیاست های کلی، سیاست های اجرایی
  • علی آقا پیروز صفحه 33
    بسیاری از متدینان به استناد روایتی از پیامبر (ص) مبنی بر «لن یفلح قوم ولوا امرهم امراه» دو مدعا را مطرح می کنند: اول عدم مشروعیت مدیریت زنان و دوم ناکارآمدی مدیریت آنها. سوال این است که آیا با استناد به این روایت می توان ناکارآمدی مدیریت زنان را نتیجه گرفت؟ با بررسی روایت، چنین استنتاج می شود که «روایت لن یفلح» به لحاظ سندی اطمینان آور نیست و برساخته و متاخر از زمان پیامبر (ص) و مخالف قرآن است. ضمن آنکه با انگیزه ی شخصی ابوبکره به منظور فرار از شرکت در جنگ جمل صادر شده است. حتی با فرض پذیرش سند و قضیه ی خارجیه دانستن آن و اغماض از داستان ملکه ی سبا، مفاد این روایت تنها می تواند ناکارآمدی زنان را در سطح حکومت و زمامداری ثابت کند و به هیچ وجه توان اثبات ناکارآمدی زنان برای مدیریت های پایین تر از زمامداری را نخواهد داشت. هر چند که این گونه مدیریت ها نیز برای زنان رجحان ندارد مگر در موارد ضروری. اولویت زنان انجام دادن وظایف همسری و مادری برای حفظ بنیان خانواده است. روش تحقیق، کتابخانه ای و بهره گیری از شیوه ی اجتهاد حوزوی است.
    کلیدواژگان: ولایت، مدیریت زنان، لن یفلح، کارآمدی زنان و ناکارآمدی زنان
  • جواد خالقیان، الهه نوری، امید محمدی صفحه 57
    در برخی دعاوی صلاحیت ذاتی دادگاه خانواده در تداخل با مراجع دیگر اعم از قضاوتی و غیرقضاوتی قرار می گیرد. در مواردی، امکان جمع صلاحیت دادگاه خانواده با مرجع دیگر و رسیدگی در هر دو مرجع به صورت هم زمان وجود دارد (اجتماع بالقوه و بالفعل)؛ در برخی موارد هر دو مرجع صالح به رسیدگی اند، اما در صورت طرح دعوی در یک مرجع نمی توان همان دعوی را هم زمان در مرجع دیگر طرح کرد (اجتماع صلاحیت ها به صورت بالقوه و عدم اجتماع به صورت بالفعل)؛ در برخی دیگر از تداخل ها، اجتماع صلاحیت ها امکان پذیر نبوده و قانون درباره ی مرجع صالح رسیدگی تعیین تکلیف می کند و علت تداخل در این موارد اقتضای رسیدگی در هر دو مرجع و ترجیح یکی بر دیگری با اعتبار معتبر است. مراجعی که صلاحیت ذاتی آنها با دادگاه خانواده امکان تداخل دارد عبارت اند از دادگاه عمومی حقوقی، دادگاه عمومی کیفری، شوراهای حل اختلاف، ادارات ثبت اسناد. نتیجه اینکه هر چند قانون گذار در تحولات جدید گام های موثر برای بهبود وضعیت فعلی برداشته، اما در امر صلاحیت ابهاماتی را ایجاد کرده است. حتی در امر صلح و سازش میان مراجع صلاحیت دار فوق نیز تداخل و موازی کاری هایی می توان مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: صلاحیت ذاتی، صلاحیت محلی، دادگاه خانواده، دادگاه عمومی، تداخل
  • عبدالجبار زرگوش نسب، میثم دوستی پور صفحه 81
    یکی از اختلافات فقها و حقوق دانان از دیرباز، مسئله ی میزان ارث زوجه از اموال غیرمنقول زوج است. قانون مدنی ایران تا قبل از سال 1387 در ماده ی 946 از نظر مشهور فقها تبعیت می کرد، اما از سال 1387 با اصلاحیه ای جدید نظریه ی غیر مشهور را پذیرفته که با بازبینی ادله این نظریه منطقی تر به نظر می رسد. به تبع اختلاف در میزان ارث زوجه از اموال غیرمنقول، درباره ی حق خیار زوجه از معاملات اموال غیرمنقول زوج نیز اختلاف هست. در هر یک از دو مورد پنج نظریه وجود دارد. از آنجا که قانون مدنی قبل و بعد از اصلاح به نوعی برای زوجه در اموال غیرمنقول زوج محرومیت قائل شده، این سوال مطرح است که با وجود محرومیت زوجه از عین اموال غیرمنقول زوج، آیا وی از حق خیار معاملات غیرمنقول ارث می برد یا نه؟ پاسخ این سوال در قانون نیامده و یکی از مسائل مبتلابه در جامعه است. در این پژوهش پس از بررسی میزان ارث زوجه از اموال غیرمنقول و ادله ی آن، نظریه های مختلفی درباره ی میزان حق خیار زوجه از اموال غیرمنقول که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، به دست آمده که نظریه ی پنجم یعنی محق بودن زوجه از خیار در صورت فروش اموال غیرمنقول و محرومیت از حق خیار در صورت خرید اموال غیرمنقول توسط زوج، ارجح است.
    کلیدواژگان: زوجه، عقار، ارث، خیار، معامله
  • محمود حائری، حافظه شایق، علی تولایی صفحه 101
    یکی از مباحث مهم در حوزه ی فقه خانواده، ازدواج زن و مردی است که دین مشترک ندارند. صرف نظر از بحث مهم و اختلافی صحت یا بطلان ازدواج مرد مسلمان با زن غیرمسلمان این سوال مطرح می شود که چنانچه همسر مرد مسلمان، زن غیرمسلمان باشد، آیا تمامی حقوق و تکالیفی که زوجه ی مسلمان دارد، زوجه ی غیرمسلمان نیز دارد؟ تحقیق حاضر، با بررسی مهم ترین حقوق و تکالیف زوجه ی مسلمان و غیرمسلمان به این نتیجه می رسد که نه تنها در مواردی نسبت به زوجه ی نامسلمان تساهل و آسان گیری بیشتری شده - آنجا که او را به پذیرش اصل دین مجبور نمی کند- بلکه وی را به رعایت احکام و دستورات اسلام که فرع بر پذیرش اسلام است مانند حجاب، غسل جنابت و... نیز مجبور نمی کند؛ هر چند امید است، وی به دین اسلام ترغیب و تشویق شود. همچنین بنا بر اطلاق ادله، همان حقوقی که زن مسلمان نسبت به شوهر خود دارد، از قبیل مهریه، حق سکنی، حق طلاق، حسن معاشرت و... زن غیرمسلمان نیز نسبت به شوهر خود دارد و تنها ارث بردن زن کافر از مرد مسلمان استثناء شده است.
    کلیدواژگان: زوجه ی کافر کتابی، تمکین، حق قسم، حق سکنی، قاعده نفی سبیل
  • عبدالله بهمن پوری، سهیلا جعفرپور صفحه 119
    طبق نظر مشهور فقها مرد بودن در قضاوت شرط است و قضاوت زن مطلقا جایز نیست. این دسته از فقها در تایید نظرات خود به قرآن کریم، روایات، اصل عدم جواز، اجماع و ادله ی دیگر مراجعه کرده اند. به تدریج، برخی از محققین قول مشهور را نقد کردند تا جایی که با نگاهی تاریخی دلیل اصلی کنار گذاشتن زنان از قضاوت را محرومیت ایشان از حضور در اجتماع می دانند. بدین ترتیب محرومیت زنان از قضاوت ربطی به شخصیت ایشان ندارد، بلکه به منشا تاریخی اجتماعی محرومیت کلی زنان از حضور در اجتماع مرتبط است. این پژوهش در پی اثبات این مطلب است که حضور زنان به عنوان قاضی کیفری متناسب شان زن نیست، اما حضور زن در دعاوی مدنی به خصوص دعاوی خانواده منشا اثرات مثبت است. حضور قاضی مشاور زن در ماده ی 2 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 نوعی نوآوری است و جنبه ی حمایتی برای زن دارد. به نظر می رسد، تعیین قاضی مشاور زن، بلکه استثنایی برای قضاوت زن است.
    کلیدواژگان: قضاوت، قاضی زن، قانون حمایت خانواده، دادگاه خانواده
|
  • Rahele Kardavani, Ali Akbar Taj Mazinani, Ezzatsadat Mirkhani, Seyed Mahdi Sajadi Page 7
    Without a doubt, an important part of the challenges related to the employment of women, with associated maternal role. The occurrence of major changes in the quality and quantity of the mother’s role in Iranian society and significant changes relate to issues of education and employment of women, showed as well the importance of this area. Obviously the macro management of such changes, in order to support and facilitate the mother in the interest of the capabilities and opportunities of women in the development process of the country is the responsibility of governance and social policy is one of the tools to effectively manage social change. “Employment policy” is one of its strategies in the field of social policy and mother, the set of governance measures in order to facilitate the employment income and apply for groups of mothers. This research is based on qualitative content analysis and study of all the executive and legislative policies adopted by the authorities of the Islamic Republic of Iran from 1979 to 2016 to study the policy and analysis strategies, in both macro and micro levels investigated. In the end, the macro topics “justice” and “income” of the overall policy analysis and topics of “facilities polices” and “income policies”, are the micro-level strategies.
    Keywords: Motherhood, women's employment, affirmative action, equal opportunity, General policies, Executive policies
  • Ali Agha Piroz Page 33
    According to the Prophet of Islam, many Muslims, pose two claims. First ,The lack of legitimacy for women’s leadership. Second, The lack of efficient for the womens management. The question is whether the document Embed Prophet, it can be concluded that the Women are inefficient in managing. By examining the narrative, concludes that "Len Yflh narrative" is not acceptable document. And forged and later than the time of the Prophet and against the Koran. While the narrative, created with personal motives and in order to escape from participation in the Battle of the Camel. Even assuming acceptance of the document and the matter foreigner knowing it and ignored the story Queen, The content of this narrative can only prove the inefficient of women in governance and in no way can not prove the failure of women to management rule below. However, this kind of management is also not preferable for women. Except in cases of emergency the first priority is for women, perform the duties of wife and mother to protect the family. The method is seminary library and using the method of ijtihad.
    Keywords: Province, Women Management, Women inefficiency, Women efficiency, Len Yflh
  • Javad Khaleghian, Elahe Nori, Omid Mohammadi Page 57
    In some claims, the essential jurisdiction of family court overlaps other authorities including judging and non-judgingones. In some cases, jurisdiction of family court could be associated with other authorities and it seems to be feasible to review the case in both authorities simultaneously )potential and de facto union(, in some cases both authorities are qualified to review the care and such interferometry could be combined, however, should the case discussed in one court, it cannot be raised simultaneously in another one )potential combination of jurisdictionand non-aggregation de facto(; in some other cases of interferometry, aggregation of jurisdictions seems not to be feasible and the law should determine the competent authority; and the overlapping occurs due to expediency of the cases to be discussed in both authorities and priority of one to the other shall be determined by an authentic authority. The authorities whose essential jurisdiction may overlap family court consist of legal public court, criminal public court, dispute settlement boards and deeds registration departments. Someinterferometry and parallel works could be observed in compromising and settlementbetween the aforesaid qualified authorities.
    Keywords: essential jurisdiction, local jurisdiction, family court, public court, interferometry, overlapping
  • Abdolgabar Zargoosh Nasab, Meysam Doosti Poor Page 81
    From long time ago, one of differences between jurisconsults and lawyers is the amount of wife’s inherited her husband’s immovable property. The civil law of Iran before 1387 followed up the famous opinion of jurisconsults in act 946, but from 1387 accepted the obscure opinion with a new amendment that this opinion seems more logical with the review of reasons. In consequence of differences in the amount of wife’s inherited from immovable property, also there are some differences about the right of wife’s option from the contracts of husband’s immovable property such as land and house. In one of both cases exist five opinions. Because of the civil law somehow deprives wife in husband’s immovable property before and after correction, this question is mentioned that despite the deprivation of wife from the same husband’s immovable property, Is she inherited from the option right to terminate the contract of immovable property or not? The answer of this question doesn’t mention in law and is one of come down with problems in society. In this research after studying the amount of wife’s inherited from immovable property and it’s reasons, obtained different opinions about the amount of option right of wife from immovable property that is done in descriptive analysis method, That the fifth opinion means the wife to be right of option in case of the sale of immovable property and deprivation from option right, if the husband buy immovable property, is prefered.
    Keywords: Wife, immovable property, inherited, option, contract
  • Hafeze Shayegh, Mahmood Haeri, Ali Tavallaei Page 101
    One of the major issues in the field of Family Jurisprudence, is the Marriage of a man and a woman who do not share a common religion. Regardless of the important controversial is sue of the appropriacy of marriage of a Muslim man to a non-muslim woman, the following question is raised: is the non-muslim wife entitled to equal rights and duties as a muslim wife when the muslims wife is a non- muslim? Investigating the most importand the rights and duties of muslim and non-muslim wires, the present research concludes that in many cases there is more Tolerance and Leniency towards a non-muslim wife. A non-muslim wife does not have to accept the principle of religion.Also, she is not obliged to observe the laws and directives of Islam which are subordinat to acceptance of Islam including wearing veil and performing ablution after sexuat intercourse of course, it is hofed that she will be encouraged to convert in to Islam. Also, according to generic reasons, a non-muslim wife is entitled to the same rights as a muslim wife including dowry, residence right, divorce, vow right and good relationship.The only exception is inheritance of aethist wife from her husband.
    Keywords: atheist wife)Religious non-muslim wife(, deference, vow right, residence rights, The rule of negation authority
  • Abdollah Bahmanpouri, Soheila Jafarpour Page 119
    Based on popular point of views of jurists and judges “being a man is a necessary condition for judging and women judging is absolutely forbidden”. They present many reasons in supporting their views such as referring to Quran, hadith, consensus, the principle of lack of license, jurist’s agreement and so on. Of course gradually this point of view has been the topic of many researches, so researchers and investigators, looking through a historical view, has represented that the main reason of this view )women lack of competences for judging has come from lack of women presence in community. Therefore it is not related to women personality, character or ability. However this study is going to prove it so that women presence as a criminal judge is not appropriate to the dignity of women, but the women presence in civil cases especially family Ones have positive effects. It is an innovations, women as a judge counselors in article 2 of the family support law in 1391 and it has a supporting role for women. History of women presence in such areas or more like: counselor of family court )as the two sides of a discrepancy in family court are wife and husband, so the attendance of a woman counselor is helpful(, counselor of the court, counselor of legal department and other offices including judging occupations. Finally it should be mentioned that appointing a woman as a judge counselor is an exception for women judging.
    Keywords: judge, female judge, family support low, family court