فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 77 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 77 (پاییز 1396)

  • 182 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • قادر بالاخانی*، امیر ملکی صفحات 7-34
    افزایش آمار طلاق، افزایش سن ازدواج، کاهش نرخ باروری و کاهش ازدواج از مهم ترین چالش های امروزین خانواده در ایران محسوب می شوند. چالش هایی که به مثابه مجموعه تغییرات ساختاری و کارکردی خانواده تحت عنوان فردی شدن نهاد خانواده مفهوم سازی شده اند. یکی از مهم ترین پیامدهای چنین تغییراتی، ظهور فردگرایی در عرصه ی خانواده است که بر تغییر ارزش های خانواده به معنای ارجحیت خواسته های فردی بر خواسته های جمعی دلالت دارد. در مقاله ی حاضر، فردگرایی در عرصه ی خانواده با تاکید بر میزان پای بندی به ارزش های خانواده بررسی شده است. هدف از این بررسی پاسخ گویی به این سوال بود که آیا با توجه به تحولات اخیر جامعه ی ایران به طور عام و خانواده به گونه ای خاص می توان از ظهور فردگرایی در عرصه ی خانواده ی ایرانی سخن گفت یا خیر؟ این بررسی به روش پیمایش و با تمرکز بر یک نمونه ی 408 نفری از شهروندان تهرانی انجام شده است. تحلیل یافته های تحقیق نشان داد که ارزش های خانواده در راستای ظهور فردگرایی دستخوش دگرگونی شده است، اما این دگرگونی بسته به هر یک از ابعاد پنج گانه مورد مطالعه ارزش های خانواده متفاوت است، به این ترتیب که در بعد ارزش های سلسله مراتبی و کنترلی خانواده افراد فردگرا، در بعد ارزش های خویشتن داری تا حدودی فردگرا، در بعد ارزش های سنتی وضعیتی بینابین و در بعد ارزش های تعهدی خانواده افراد جمع گرا هستند. مقایسه ی گروه های مختلف سنی، جنسی و تحصیلی نشان داد که میزان فردگرایی در عرصه ی ارزش های خانواده در بین زنان، جوانان و افراد با تحصیلات دانشگاهی بیشتر است.
    کلیدواژگان: ارزش های خانواده، تغییرات ساختاری خانواده، فردی شدن، فردگرایی، زنان، جوانان
  • عادل عبدالهی*، علی رحیمی صفحات 36-60
    فرزندآوری به عنوان یک رفتار اجتماعی از جمله موضوعاتی است که در طول یک دهه ی اخیر به طور روزافزونی در فضای رسانه ها مطرح می شود. مقاله ی حاضر برساخت اجتماعی سیاست های افزایش فرزندآوری و تفسیر موانع پیش رو در فضای رسانه را مطالعه می کند. نمونه ی بررسی شده متشکل از 705 کاربر اینترنتی در پایگاه های خبری ایران است. روش شناسی تحقیق مبتنی بر تحلیل محتوای کمی و کیفی است. در بین اخبار مرتبط منتشر شده، 5 خبر که بیشترین مخاطب را داشتند، برای تحلیل انتخاب شدند. تحلیل محتوای کمی نظرات کاربران نشان داد که 7/95 درصد نظرات ارائه شده رویکرد انتقادی، 7/0 درصد رویکردی منفعلانه و 6/3 درصد رویکردی همراهانه در تفسیر موانع فرزندآوری داشتند. همچنین مهم ترین مقولات برآمده از تحلیل محتوای کیفی عبارت اند از «فرسایش روزافزون اعتماد نهادی و محقق نشدن سیاست های افزایش فرزندآوری»، «سوء مدیریت جمعیت فعلی»، «احساس ناامنی روانی نسبت به آینده ی فرزندان»، «عدم انسجام و ثبات در سیاست های افزایش فرزندآوری»، «تغییر نگرش ها»، « تاکید بر کیفیت به جای کمیت» و «مادی گرایی افراطی». مقوله ی نهایی نیز عبارت است «نهادینه شدن فرزندآوری پایین» که توان پوشش معنایی یافته های پژوهش را دارد. بر اساس نتایج می توان گفت که اگر چه رویکرد انتقادی کاربران در خصوص موانع پیش روی فرزندآوری به سیاست گذاری و مسئولین مربوط معطوف است، ولی تغییر نگرش و رفتار مردم نقش پررنگ تری در نهادینه شدن فرزندآوری پایین در جامعه دارد و این به معنای آن است که تحقق سیاست های افزایش فرزندآوری، نیازمند توجه سیاست گذارن به الگوهای رفتاری نهادینه شده در بین مردم است.
    کلیدواژگان: رسانه، سیاست های جمعیتی، کاربران اینترنتی، فرزندآوری، تحلیل محتوا
  • سید علی محمد آذربخش، مسعود کیانپور *، احسان آقابابایی صفحات 61-86
    فضای مجازی بستری برای تعاملات و کنش های متقابل برای ابراز احساسات میان کاربران و از جمله دختران است که قابلیت های متفاوتی را برای نقش ها و مناسبات اجتماعی آنها فراهم می کند. بر همین اساس شناخت چگونگی شکل گیری این تعاملات و ابراز احساسات مجازی مهم است. این پژوهش با اتخاذ رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی به توصیف چیستی و چگونگی تجربه ی زیسته ی احساسات مجازی دختران و فرآیند بروز و ابراز آن در فضای مجازی می پردازد. جامعه ی مطالعه شده شامل دختران شهر قم است که حداقل چهار ساعت از شبانه روز را با فضای مجازی سپری می کنند و تحت عنوان کاربران پرمصرف تلقی می شوند. داده ها از طریق نمونه گیری هدفمند و مصاحبه ی عمیق با 15 نفر جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل پدیدارشناسی شش مرحله ای مبتنی بر روش ون مانن تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان می دهد که تجربه ی زیست شده ی احساسات مجازی دختران در دو سطح ذهنی و عینی شدن احساس شکل می گیرد؛ به گونه ای که دختران با ورود دختران به فضای مجازی، به نوعی از فضای واقعی جدا می شوند و به صورت پنهانی و با تمایل به استفاده از مفاهیم و قالب های غیر دیداری احساسات خود را در فضای مجازی منتشر می کنند. نتایج نشان داد، آنها با تصاویر و محتوای تبادل شده همذات پنداری می کنند و چنان در فضای شبکه غرق می شوند که با کنشگران دیگر احساس صمیمت می کنند و درونیات غیرقابل انتشار خود را برای دیگران افشا می کنند. این وضعیت برای آنها چنان است که حتی بعد از ورود به فضای واقعی احساس حضور در فضای مجازی را دارند.
    کلیدواژگان: احساسات، فضای مجازی، عینی شدن، ذهنی شدن، انقطاع
  • رسول صادقی *، بتول محسن آبادی صفحات 87-108
    در مقاله ی پیش رو تاثیر شبکه ی اجتماعی در رفتارها و نیات باروری زنان بررسی شده است. این مطالعه به شیوه ی پیمایش نمونه ای در میان زنان متاهل 35-18 ساله ی ساکن شهر تهران اجرا و داده های آن با استفاده از ابزار پرسش نامه ی محقق ساخته گردآوری شد. یافته ها نشان داد که متوسط باروری ایده‏آل زنان بررسی شده 1/2 فرزند، باروری مطلوب 9/1 فرزند و تعداد فرزندان زنده متولد شده زنان (CEB) تا زمان بررسی 3/1 فرزند است. همچنین، نتایج بررسی نشان داد والدین زنان پاسخ گو نفوذ و فشار بیشتری در فرزندآوری و همچنین حمایت و مراقبت از فرزندان آنها دارند. نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد، در کنار متغیرهای جمعیتی نظیر سن، تحصیلات و درآمد، هنجارها و رفتارهای باروری افراد مهم در شبکه ی اجتماعی (نظیر برادر، خواهر و دوستان) و همچنین حمایت خانوادگی تاثیر معناداری در نیات و رفتارهای باروری زنان دارد. بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که باروری نه تنها تحت تاثیر خصوصیات فردی و جمعیت شناختی است، بلکه از خصوصیات و رفتارهای افرادی که فرد با آنها در تعامل است و شبکه ی اجتماعی که بدان تعلق دارد نیز تاثیر می پذیرد. مکانیزم این اثرگذاری از طریق فرآیندهای یادگیری، سرایت، نفوذ و فشار اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شبکه ی اجتماعی، رفتارهای باروری، نیات باروری، حمایت اجتماعی، فشار اجتماعی
  • یوسف خجیر * صفحات 109-137
    با توجه به حضور گسترده ی شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای تلفن همراه در خانواده ها و استفاده ی روزافزون اعضای خانواده از آن، این مقاله ی پژوهشی درصدد شناسایی نقاط قوت ضعف، فرصت تهدید شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه در خانواده ی ایرانی و تعیین راهبردهای بهره گیری از این شبکه ها برای خانواده ی ایرانی است. روش این پژوهش روش تحلیل راهبردی یا SWOT(سوات) است. جامعه ی آماری آن دو گروه استادان و صاحب نظران دانشگاهی و مدیران اجرایی هستند. حجم نمونه 40 نفر و روش نمونه گیری به صورت گلوله برفی است. تکنیک گردآوری اطلاعات به صورت ترکیبی از مصاحبه ی نیمه ساخت یافته و پرسش نامه ی متوازن استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، در تحلیل مصاحبه از تحلیل مضمون کینگ، در تحلیل داده های پرسش نامه از ماتریس های SWOT ، برای رتبه بندی نقاط قوت و ضعف از ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و برای رتبه بندی نقاط فرصت و تهدید از ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE) و برای اولویت بندی راهبردها و انتخاب راهبرد بهینه از ماتریس QSPM استفاده شده است. مهم ترین قوت این شبکه ها و نرم افزار تلفن همراه قوی تر شدن پیوند بین اعضای خانواده ای که به لحاظ جغرافیایی از هم دور هستند و تقویت ارتباطات ارزان، دائمی و مناسب بین اعضای خانواده و مهم ترین ضعف طراحی ساختار شبکه ها بر اساس فرهنگ غربی و عدم تطابق آن با ایرانی اسلامی محیط خانواده (برخلاف شبکه های بومی)، مهم ترین فرصت استفاده از ظرفیت آنها در معرفی فرهنگ اصیل خانواده ی ایرانی اسلامی و گسترش آن در بین کاربران و مهم ترین تهدید تغییر سبک زندگی و ترویج جدایی خانواده به مثابه مهم ترین نهاد اجتماعی در فرهنگ اسلامی و ایرانی است. مهم ترین راهبرد برای استفاده ی بهینه نیز بهره گیری از ظرفیت کمی و کیفی بالای کاربران ایرانی برای تولید و اشاعه ی محتواهای دینی، فرهنگی و اخلاقی در دو سطح داخلی و خارجی در حوزه ی خانواده، همگرایی نهادهای فعال دولتی و غیردولتی در افزایش سواد رسانه ای و اطلاعاتی خانواده جهت حضور در شبکه ی اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شبکه ی اجتماعی، نرم افزار پیام رسان تلفن همراه، خانواده، راهبردها
  • یسری محمودی*، حسن محدثی گیلوایی، محمد باقر تاج الدین صفحات 139-167
    در گذشته بدن واقعیتی بود که فرد در هر شرایطی با آن می ساخت، اما امروزه بدن قابل دست کاری و برساخت شده است، توجه به بدن و دست کاری آن از حالت طبیعی خود فاصله گرفته و به یک مسئله ی اجتماعی تبدیل شده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی و فهم جامعه شناسانه ی انجام جراحی های زیبایی زنان و مردان است. پژوهش با رویکرد کیفی و روش گراندد تئوری انجام شده و ابزار استفاده شده برای گردآوری داده ها، مصاحبه ی نیمه ساخت یافته بوده است. برای انتخاب افراد مصاحبه شونده از روش نمونه گیری هدفمند و برای تشخیص تعداد افراد از نمونه گیری نظری استفاده شده است. جامعه ی بررسی شده، مردان و زنان ساکن شهر تهران هستند که جراحی زیبایی داشته اند. تعداد نمونه ی بررسی شده، 15 نفر از مردان و 27 نفر از زنانی است که تجربه ی جراحی زیبایی داشته اند. بر اساس یافته ها، شرایط علی این پژوهش برای مردان حقارت و خودکم بینی و برای زنان ترس از طرد شدن و تصویر ذهنی منفی نسبت به بدن بوده است. پدیده ی محوری برای مردان همنوایی با خواسته های جامعه است که در بستر شرایط اقتصادی پدید می آید و برای زنان میل به زیبایی و ابراز بدن است که در بستر ارزش های اجتماعی و شرایط خانوادگی اتفاق افتاده است. شرایط تسهیل گر این پدیده در هر دو گروه مردان و زنان حس تعارض به عنوان شرایط مداخله گر و تبلیغات و ترغیب دیگران به جراحی است. پیامدها و آثار جراحی زیبایی برای مردان احساس رضایت از خود و تایید دیگران و برای زنان، افزایش اعتماد به نفس، صرفه جویی در زمان و صرفه جویی اقتصادی است.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، زنان، مردان، اقتصاد بدن
|
  • Ghader Balakhani *, Amir Maleki Pages 7-34
    Nowadays, the increased rate of divorce, increasing age of marriage, decreased rate of fertility are among the most important challenges that Iranian families are faced with. These challenges have been conceptualized as a series of functional and structural changes in families as they are becoming more and more individualistic. One of the most significant outcomes of such changes is the emergence of individualism in families which indicates that family values have undergone some changes; in the sense that individual demands are preferred to collective demands. The present study has aimed to review individualism in families with an emphasis on the level of commitment to family values. The purpose of this study has been to respond to this question: given the recent evolutions and changes of Iranian society in general, and Iranian families in particular, is it a true claim to say that individualism has emerged in Iranian families? This study is a survey which has examined a sample composed of 408 Tehran citizens. By analyzing the research findings, it became clear that family values have changed in the respect of emergence of individualism. However, these changes vary depending on each of the five dimensions of family values, which have been studied in this research. In two dimensions of family values, i.e. hierarchal values and control values, family members are individualists; in the continence values dimension, they are to some extent individualists; in the dimension of traditional values, they are both individualists and collectivists; and in the dimension of commitment values, they are completely collectivist. By comparing the research subjects in terms of various gender, education and age groups, it became clear that the level individualism has been raised in the family values of women, young adults and those with higher academic education.
    Keywords: Family Values, Structural Changes of Families, Individualization, Individualism, Women, Youth
  • Adel Abdollahi *, Ali Rahimi Pages 36-60
    As a social behavior, childbearing is one of the issues that has been increasingly appealing to the media over the last decade. This research seeks to study the social construction of the policies of increasing of childbearing and leading obstacles in the media. The sample consists of 705 Internet users of Iranian news websites. The research methodology is based on quantitative and qualitative content analysis. Among the related published news, 5 news with the largest audience were selected for content analysis. Quantitative content analysis of users’ feedback revealed that 95.7% of the comments were critical, 0.7% were passive and 3.6% were positive about the interpretation of barriers to childbearing. The most important issues arising from qualitative content analysis were “increasing erosion of institutional trust and the failure of demographic policies”, “mismanagement of the current population”, “psychologic feeling of insecurity towards the future of children”, “incoherence and instability in population policies”, “changing attitudes”, “emphasis on quality instead of quantity”, and “extreme materialism”. The final category was “institutionalization of low childbearing”, which can semantically cover research findings. Based on the results, it can be stated that although the users’ critical approach to childbearing barriers is directed at policymakers and public officials, change in attitudes and behavior of people has a more significant role in the institutionalization of low childbearing in society. This means that the realization of population policies requires that policymakers pay attention to institutionalized behavioral patterns among people.
    Keywords: Media, Population Policies, Internet Users, Childbearing, Content Analysis
  • Sayed Ali Mohammad Azarbakhsh, Masoud Kianpour *, Ehsan Aqababaee Pages 61-86
    Cyberspace is a platform for interactions and interactions to express feelings among users, including girls, which provides different capabilities for their roles and social relationships. Accordingly, it is important to know how to form these interactions and express virtual feelings. This study, by adopting a qualitative approach and methodology of phenomenology, describes what is the nature of the virtual experience of girl's virtual emotions and the process of developing and expressing it in cyberspace. The studied population includes girls in Qom who spend at least four hours a day with virtual space and are considered to be high-income users. The data were collected through purposeful sampling and in-depth interview with 15 people and analyzed by using Van Manen's six-stage phenomenological analysis method. Data analysis shows that the virtual experience of girl's virtual emotions is formed on two levels of mental and objective thinking: girls, with the arrival of girls to the cyberspace, are somehow separated from the real space and are secretly and reluctant to use Non-visual concepts and templates release their feelings in cyberspace. The results showed that they are sympathetic to the images and content exchanged, and they are so drowned in the network of space that they feel empathy with other actors and reveal their indissoluble internalities to others. This situation for them is such that even after they enter the real space, they have the feeling of being in cyberspace.
    Keywords: Emotions, Cyberspace, objectification, mentality, discontinuity
  • Rasoul Sadeghi *, Batool Mohsenabadi Pages 87-108
    The aim of this paper is to examine the effects of social network on women's fertility intentions and behaviors. The study was conducted using sampling survey and its data was collected through a questionnaire for 384 married women aged 18-35 years old in the city of Tehran. The results showed the average of ideal fertility for women was 2.1 children, desired fertility was 1.9 children and actual fertility (CEB) was 1.3 children per women. In addition, findings indicated that the women's parents have a greater influence and pressure on the childbearing, as well as, the care and support of children. Multivariate analysis revealed in addition to demographic variables such as age, education, and income, the norms and behaviors of fertility in the social network (for brothers, sisters, and friends), as well as, family supports have significant effects on women's fertility intentions and behaviors. In conclusion, fertility is not only affected by individual and demographic characteristics, but also affected by the characteristics and behaviors of people that interact with them and social network that he belongs. The recent effects are through the mechanisms of social learning, contagion, influence, and pressure.
    Keywords: Social Network, Fertility intentions, Fertility behaviors, Social support, Social Pressure
  • Yousef Khojir * Pages 109-137
    This research paper seeks to identify the strengths of the weaknesses, the threat of social networking and mobile messaging software in the Iranian family and determine the strategies for using these networks for the Iranian family. The method of this research is the Strategic Analysis Method (SWOT). The statistical community is the two groups of professors and university professors and executives. The sample size is 40 and the sampling method is snowball. The data gathering technique was combined with a semi-structured interview and a balanced questionnaire. The most important strength of these networks and mobile software is the strengthening of the link between the members of the family that are geographically apart and the strengthening of cheap, permanent and appropriate communication between family members and the most important weakness in designing the structure of networks based on culture. Western and its mismatch with the Iranian Islamic environment of the family environment (as opposed to native networks), the most important opportunity to use their capacity to introduce the original culture of the Islamic family of Islam and its extension among users and the most important threat to lifestyle change and promote family separation as the most important The social institution is in Islamic and Iranian culture. The most important strategy for optimal use is the use of the quantitative and qualitative capacity of Iranian users to produce and disseminate religious, cultural and moral content on both domestic and foreign levels in the family, convergence of active state institutions.
    Keywords: Social Networking, Instant Messaging, family, Strategies
  • Yosra Mahmoodi *, Hasan Mohadesi Kilvaei, Mohamadbagher Tajealdin Pages 139-167
    In the past, the body was a fact that a person had to adopt with in any situation. But nowadays the body can be manipulated and reconstructed. Attention to the body and its manipulation has distanced itself from its natural state and has become a social problem.This research aims at sociological investigation and understanding of cosmetic surgeries in men and women. The study is conducted by qualitative approach and grounded theory method. The tool used to collect data was a semi-structured interview. Targeted sampling was used to select the interviewees and theoretical sampling was used to identify the number of people. The population under study is men and women living in Tehran who have experienced cosmetic surgery. The number of examined sample is 15 men and 27 women who have experienced cosmetic surgeries. Based on this study’s findings, the causal of the research were humiliation and inferiority complex in men and the fear of being rejected as well as a negative mental picture of oneself in women. A pivotal phenomenon for men is conformity to the society’s demands that arise in the context of economic conditions and for women, the desire for beauty and expression of the body, which has occurred in the context of social values and family conditions. In both groups sense of conflict is presumed as the intervening conditions and promotions and encouragement by others for surgery are the facilitating conditions of the research. The implications and effects of the cosmetic surgery in this study are self-satisfaction and others’ approval in men and increasing confidence, saving time and economic savings in women.
    Keywords: cosmetic surgery, body economy, men, s women