فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 79 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 79 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود عالمی نیسی * صفحات 7-44
    امروزه، در باورهای عمومی جامعه ی ایرانی این تصور شکل گرفته است که زندگی راحت و بی دردسر یعنی زندگی بدون فرزند یا حداکثر یک فرزند. آیا این باور عمومی در واقعیت نیز صحیح است؟ آیا واقعا کسانی که فرزند کمتر دارند، نسبت به کسانی که فرزند بیشتر دارند یا کسانی که فرزند ندارند نسبت به کسانی که فرزند دارند، رضایت و احساس خوشبختی بیشتری دارند؟ برای پاسخ به این پرسش 44 پژوهش تجربی در کشورهای مختلف از طریق روش «شمارش قاعده مند» تحلیل شده اند. بررسی تحقیقات نشان می دهد نتایج تحقیقات بسیار متنوع و متفاوت است و نمی توان یک گزاره ی کلی و مطلق در این باره گفت؛ به ویژه آنکه این رابطه معلول عوامل واسط همچون دوره ی زندگی، نوع تاهل، نظام اقتصادی-اجتماعی و… است. اما تعداد تحقیقاتی که میان اصل وجود یا تعداد فرزند و رضایت زندگی رابطه ی منفی نشان می دهند، کمتر است. در تحقیقاتی که رابطه ی منفی یا خنثی نشان می دهند، انواع خانواده ها مانند زنانی که فرزند نامشروع دارند نیز درنظر گرفته شده است. اگر تنها خانواده های معمولی (با حضور پدر و مادر و فرزندان) درنظر گرفته شود، رابطه مثبت است و حتی با افزایش تعداد فرزند، رضایت از زندگی بیشتر می شود. همچنین نظام اقتصادی- رفاهی و سیاست های حمایت از والدین کاملا می تواند رابطه ی تعداد فرزند و رضایت زندگی والدین را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: رضایت زندگی، تعداد فرزندان، شمارش قاعده مند، تحقیقات تجربی
  • کرم حبیب پور گتابی * صفحات 45-86
    با عنایت به اهمیت و ضرورت روزافزون مشارکت سازمان یافته ی زنان در دستیابی به توسعه ی همه جانبه و پایدار، مطالعه ی حاضر به بررسی عملکرد سمن های فعال در حوزه ی زنان و خانواده را بررسی می کند. از نظر طرح تحقیق، مطالعه ی حاضر از نوع تحقیقات ارزشیابی است که با تلفیقی از روش شناسی های کمی (پیمایش) و کیفی (تحلیل محتوای کیفی) انجام شده است. جامعه و حجم نمونه ی آماری شامل سه گروه بود: مدیران سمن ها در زمینه ی زنان و خانواده در 17 استان مورد مطالعه (365 نفر) ؛ کارشناسان و صاحب نظران مرتبط (12 نفر) و مدیران یا کارشناسان مسئول سمن ها در دفتر امور بانوان در استانداری های منتخب (19 نفر). یافته ها نشان داد که بیش از چهارپنجم سمن های مطالعه شده فعال و مابقی نیمه فعال بوده اند. عمده ی نقش سمنها، مربوط به حوزه ی آموزشی و ضعیف ترین آنها مربوط به حوزه ی سیاست گذاری بوده است و مهم ترین مشکلات آنها را می توان به ترتیب شامل هفت مشکل مالی، حقوقی، اداری، سیاسی، نهادی، اجتماعی و فرهنگی و مدیریتی دانست. در کل، واقعیت سمنهای زنان و خانواده را می توان به شکل غیرسمن بودن، تقلیل آنها به موسسات خیریه ای، فقدان جایگاه مشخص آنها، و همکاری تب گونه ی دولت با آنها توصیف کرد. دلالت یافته ها بر آن است که سمنهای زنان و خانواده عاملیت حوزه ی زنان و خانواده نیستند و در حال حاضر اثربخشی نازلی در عرصه ی مدیریت امور زنان و خانواده در سطوح ملی و استانی دارند.
    کلیدواژگان: سازمان های غیردولتی (سمن ها)، زنان و خانواده، سیاست خانواده، مشارکت، عاملیت
  • حمید مسعودی، محسن نوغانی دخت بهمنی *، حسین بهروان صفحات 87-114
    امروزه، مناسک ازدواج با رویکردی فرهنگی به سمت مناسک اقتصادی رفته است و روز به روز گسترده تر و پیچیده تر می شود. هدف از اجرای این پژوهش تحلیل اجتماعی پیام های مرتبط با مراسم نوظهور در مناسک ازدواج یعنی مراسم پیشکاری است. روش اجرا، تحلیل محتوای کیفی پیام های منتشرشده در صفحات اینترنتی معرفی این مراسم است. در این پیام ها مخاطبین که اغلب دختران در شرف ازدواج هستند، ابعاد مختلف این پدیده را بررسی کرده اند. یافته ها نشان می دهد که بیشترین پیام ها بر محورهایی همچون پیشنهاد برگزاری مراسم، چالش های برگزاری مراسم پیشکاری، حسرت برگزار نشدن، کاهش چالش های مراسم اصلی ازدواج و همچنین افزایش کیفیت مصرف نمایشی مراسم عروسی است. با بررسی این پیام ها این نتیجه عاید می شود که مراسم پیشکاری، نشانه ای نوپدید از مصرفی شدن مناسک ازدواج در جامعه ی امروز دارد و این خود گواهی بر گسترده شدن این مناسک نسبت به نسل های گذشته است. در مراسم عروسی گروهی موافق یا مخالف مراسم پیشکاری هستند، از بین افراد موافق برخی با انگیزه ی برنامه ریزی و برخی با انگیزه ی کاهش نگرانی آن را اجرا می کنند و به محتوا و شیوه ی اجرای آن اهمیت داده و یا یک عروسی خوب را انتظار دارند و یا اینکه به دنبال یک نمایش مناسب هستند. در مجموع، رویکرد مصرف نمایشی یا برنامه ریزی منطقی موید مراسم پیشکاری است.
    کلیدواژگان: عروسی پیشکاری، عروسی ظاهری، مناسک مصرفی، مصرف نمایشی
  • مصطفی ظهیری نیا، یاسر رستگار *، سیما هادی صفحات 115-142
    با گذشت زمان و تغییرات جوامع، برخی معرفت های تاریخی و باستانی چون فال به کلی ازبین نرفته و به رغم مردود اعلام شدن از سوی گفتمان رسمی جامعه، فال حضوری پررنگ در حاشیه داشته و افرادی به تناسب موقعیت های زندگی شان به فالگیر مراجعه می کنند. این پژوهش به دنبال شناسایی دلایل و زمینه های مراجعه ی افراد به فالگیر است. میدان مطالعه، شهر زاهدان بوده است؛ شهری با پیچیدگی های فرهنگی، تنوع زبانی، مذهبی و قومی که از آن بستری متمایز ساخته است. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر 12 نفر از مراجعه کنندگان به فالگیرها بوده اند که به صورت نیمه ساختاریافته با آنها مصاحبه شده و سپس داده های حاصل با استفاده از کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی تحلیل شده است. یافته ها حاکی از آن است که شرایط زمینه ای اشاره به بحران های زندگی فرد دارد که فرد به دنبال رفع آن است. درماندگی و تلاش های ناکام افراد، شرایط علی را به وجود می آورد که فرد را ناگزیر از مراجعه می سازد. شرایط مداخله گر به صورت کاتالیزورها و موانع مراجعه در میدان عمل می کند. مقوله ی هسته ی پژوهش نیز «باورمندی مشروط-منفعلانه» است؛ بدین ترتیب در سیستم معنایی افراد، فال به صورت امری مشروط به فرد، زمان و دیگری و همراه با نوعی انفعال معنا شده است.
    کلیدواژگان: فال، فالگیر، مدل پارادایمی، نظریه ی زمینه ای، زاهدان
  • سید علیرضا افشانی *، علی روحانی، سعیده ابراهیمی نیا صفحات 143-170
    افراد برای کسب منزلت با هم رقابت می کنند و مکانیزم هایی همانند مصرف کالاها و نمادهای خاص در کنار ثروت قرار می گیرند تا آن را نشان دهند. در چنین ساختاری، چشم و هم چشمی در فضای فرهنگی پررنگ می شود. در این میان، مهمانی ها، عرصه های مصرف متظاهرانه برای کسب هویت و کسب تفاخر اجتماعی هستند. این پژوهش، کاوشی زمینه مند درباره ی چگونگی شکل گیری مصرف و چشم و هم چشمی در مهمانی های شهر مشهد است. در قالب رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه ی زمینه ای، تعدادی از زنان متاهل طبقه ی متوسط و متوسط رو به بالای شهر مشهد با استفاده از مصاحبه های عمیق و نمونه گیری هدفمند و نظری مصاحبه شدند و تحلیل داده ها به شیوه ی کدگذاری باز و محوری و گزینشی انجام شد. یافته های تحقیق شامل 18 مقوله ی اصلی و یک مقوله ی هسته تحت عنوان دوسویگی مصرف و آبرو شد. همچنین جداول مفهومی، مدل پارادایمی و طرح واره ی نظری پژوهش ارائه شد. نتایج نشان داد، زنان در مهمانی ها -که عرصه هایی زنانه است- به دنبال بازنمایی هویت های مغفولشان هستند و در این راستا به دیگرانی هنجارساز وابسته اند. در جریان این دیالکتیک وابستگی، زنان هویت های مغفول خود را بازیابی می کنند و مهمانی ها به فرایندهایی ادامه دار تبدیل می شوند.
    کلیدواژگان: مهمانی، بازیابی هویت مغفول، دیالکتیک وابستگی، دوسویگی مصرف و آبرو، چشم و هم چشمی
  • عباس عسکری ندوشن *، فاطمه فتوحی تفتی، ملیحه علی مندگاری صفحات 171-210
    در دهه های اخیر، سن ازدواج زنان در ایران بالا رفته و در فاصله ی سال های 1355 تا 1395 از متوسط سنی 7/19 به حدود 0/23 سال افزایش یافته است. مقاله ی حاضر، برخی از عوامل تعیین کننده ی سن ازدواج زنان در ایران را بررسی می کند. در این تحقیق، از داده های ثانویه ای استفاده شده است که در سال 1393 در بین نمونه ای از دختران جوان در آستانه ی ازدواج و همچنین زنان همسردار 49-15 ساله (هرکدام به تعداد 6500 نفر) جمع آوری شده است. یافته ها بیانگر آن است که برحسب مهم ترین متغیرهای اقتصادی-اجتماعی بررسی شده در مطالعه، سن ازدواج زنان الگوی رابطه ی J شکل (و در مواردی متمایل به Uشکل) را نشان می دهد. به طوری که، زنانی که پایین ترین موقعیت اقتصادی و اجتماعی را دارند، به طور متوسط در سنین بالاتری ازدواج می کنند. سپس، میانگین سن ازدواج زنان در سطوح متوسط موقعیت اقتصادی-اجتماعی به کمترین مقدار خود می رسد و دوباره برای زنانی که بالاترین موقعیت اقتصادی-اجتماعی را دارند، به بیشترین مقدار خود می رسد. یافته ها نشان می دهد، اجرای سیاست هایی که بتواند به کاهش نابرابری های اقتصادی-اجتماعی و افزایش سطح عدالت اجتماعی کمک کند، می تواند شرایط ازدواج را در ایران تسهیل کند.
    کلیدواژگان: سن ازدواج زنان، سطح توسعه یافتگی استان ها، تشکیل خانواده، زمان بندی ازدواج، تاخیر ازدواج، سطح تحصیلات، وضع فعالیت و اشتغال
|
  • masood alami * Pages 7-44
    Today, in the general beliefs of the Iranian society, there is the impression that a happy life is a life without child or at most one child. Is this common belief true in reality? Are parents with no or less child more satisfied? To answer this question, 44 empirical researches in different countries are analyzed through "formal vote counting" method. The researches analyzing shows the researches results are very diverse and a general and absolute proposition could not be said. In particular, the relationship between life satisfaction and the number of children is caused by intermediary factors such as life course, marital status, socioeconomic system & etc. But there are less researches show negative relationship. There are a variety of families in researches which show a negative or neutral relationship; such as women have illegitimate children. If only ordinary families (include father, mother and children) are considered, the relationship would be positive and life satisfaction would even increase by number of children. Also, the economic welfare system and parental support policies can perfectly affect the relationship between life satisfaction and the number of children.
    Keywords: Life satisfaction, number of children, formal vote counting, empirical research
  • Karam Habibpour Gatabi * Pages 45-86
    Considering the importance and necessity of the organized participation of women in achieving a comprehensive and sustainable development, the present study examines the performance of active NGOs in the field of women and family. In terms of research design, this study is a type of evaluation research that has been carried out with a combination of quantitative (survey) and quantitative (qualitative content analysis) methodologies. The population and size of the statistical sample was constitued of three groups: the NGOs' managers in the field of women and family in the 17 provinces studied (365 people); the relevant officials and experts (12 people); and the managers or experts of NGOs in the office of women affairs in selected governorates (19 people). The findings showed that more than fourteen of the studied NGOs were active and the rest were semi-active. Most of the role of NGOs is related to the educational sphere and the weakest ones was in the field of policymaking and their most important problems can be classified as seven financial, legal, administrative, political, institutional, social and cultural, and managerial problems respectively. In general, the reality of women and family NGOs can be described as non-NGO, with a reduction to charity institutes, a lack of their specific position, and a tacit government cooperation with them. The findings implies that the women and family NGOs are not the agents of the field of women and family, and now have a low effectiveness in managing the affairs of women and family at the national and provincial levels.
    Keywords: Non-Governmental Organizations (NGOs), Women, family, Family policy, Participation, Agency
  • hamid Massoudi, Mohsen Noghani Dukht Bahmani *, Hossein Behravan Pages 87-114
    Today, the rites of marriage have gone through a cultural approach to economic approach, and is becoming more complex every day. The purpose of this research is to social analyze of messages associated with the new ritual in wedding ceremony. The research methodology is qualitative content analysis of published messages on the web pages about this ceremony. In these messages, brides have examined various aspects of this phenomenon. Findings show that the most messages are based on the offerings of the ceremony, the challenges of holding the ceremony, the regret of not being held, the reduction of the challenges of the main marriage ceremony, and the increase in the quality of the consumption of the wedding ceremony. The review of the messages shows that the ceremony is a new indication in wedding ceremonies at the today's society. This is evidence of the spread of this ritual over previous generations. At a wedding, a group of people agree or disagree with the Formality ceremony. Some of the people agree on some with planning motivation and some with a motivation to reduce concerns. They care about the content and manner of doing the Formality ceremony; or expect a good wedding; or they are looking for a good show. In sum, the showcase or rational planning approach supports the Formality ceremony.
  • Mostafa Zahirineia, Yaser Rastegar *, Sima Hadi Pages 115-142
    With passage of time in societies, some historical and ancient knowledge such as fortune telling and magic events have not completely disappeared, and despite the lack of acceptance by the official discourse of society, the fortune has been on the margin, and people refer to the magic according to their livelihoods. This research is aimed at identifying the reasons for the visit to the fortune teller. The field study has been Zahedan City; a city characterized by cultural complexities, linguistic, religious, and ethnic diversity. The participants in the present study were 12 people who were interviewed in semi-structured interviews, and then the data were analyzed using three stages of open, axial, and selective coding. Findings indicate that the conditions are grounds for referring to the crises of a person's life that a person seeks to resolve. The difficulties and frustrations of individuals create the causal conditions that the person inevitably comes from. Intervention conditions act as catalysts and barriers to visiting the field. The core category of the research is "conditional-passive belief." Thus, in the system of semantics of individuals, the fortune telling is conditional on the individual, the time, and the other, and is associated with a kind of passive.
    Keywords: Fortune, fortune teller, Paradigmatic Model, Grounded Theory, Zahedan
  • SeyedAlireza Afshani *, Ali Ruhani, Saeede Ebrahiminia Pages 143-170
    Individuals compete for dignity and it is manifested with many mechanisms like the use of certain goods and symbols. Consumption in cultural atmosphere is highlighted and provokes more and more consumption. Parties are considered as a dominant area of ostentatious consumption for earning identity and social pride. This research is a contextual exploration of how consumption and Keeping up with the joneses are formed in Mashhad parties. In a qualitative approach and using grounded theory, a number of middle-class and upper middle class married women were interviewed using deep-seated interviews and purposeful and theoretical sampling. Data analysis was done in an open, axial and selective coding manner. The findings consisted of 18 main categories and a core category entitled Duality of Consumption and Honor. Conceptual tables, paradigmatic model and theoretical schema of the research were presented. The research results in general indicated that women at parties that are idiosyncratic to specific female management seek to represent their neglected identities. To this end and for retrieving their neglected identities, they are strongly dependent on others who are normative to represent their neglected identities. In this course of dialectic dependency is that women retrieve their neglected identities and parties turn into continuous processes.
    Keywords: Party, Keeping up with the Joneses, Retrieval of Neglected Identity, Dialectic Dependency, Duality of Consumption, Honor
  • abbas askari nadoshan *, Fatemeh Fotouhi, Tafti, malihe alimondegari Pages 171-210
    In recent decades, female age at first marriage in Iran has postponed considerably and the average age at marriage rose from 19.7 to 23.0 between 1976 to 2016. The present paper investigate determinants of the female age at first marriage in Iran. Secondary data come from a national cross-sectional survey carried out in 2014 among two representative sample of female used in the study: a). A sample of female youth in the verge of marriage, and b). a sample of married female 15-49 years old (with a sample size of 6500 respondents for each sub-sample). According to the findings age at marriage show a J-shaped pattern (and in some cases, near to U-shaped pattern) by the most important socioeconomic variables under the study. Therefore, those female with the lowest social and economic position based on the most socioeconomic variables examined here (such as education, income, employment status, level of provincial economic development and…), married at later ages on average. Afterwards, female age at marriage decline to the lowest values at the middle socioeconomic position and again raise to its highest values for respondents with highest socioeconomic position. The main message of our results is that those policies which could help to reduce socioeconomic inequalities and increase level of social justice, will able to facilitate marriage condition in Iran.
    Keywords: female age at marriage, provincial level of development, family formation, marriage timing, marriage postponement, educations, employment