فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 46 (زمستان 1385)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 46 (زمستان 1385)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • اصل مبنایی در حکمت عملی ملاصدرا و اهمیت آن در عصر حاضر
    رضا اکبریان صفحه 3
    بنظر ملاصدرا اساسا هدف حکمت، استکمال نفس است، البته استکمال هر دو قوه نفس چه قوه عقل نظری و چه قوه عقل عملی و هدف استکمال نفس، رسیدن به سعادت است. چنین سخنی اختصاص به ملاصدرا ندارد. سایر فیلسوفان مسلمان هم به پیروی از فیلسوفان یونان به چنین سخنی قایل بوده اند. مساله مهم که منشا تفاوت میان نظر آنهاست، رابطه میان حکمت نظری و حکمت عملی است که در آن نظر مقدم است یا عمل؛ فکر مقدم است یا اراده؛ و یا اساسا تقدم و تاخری در کار نیست.
    ارسطو خدا را بعنوان «فکر فکر» معرفی می کند. از فلاسفه اسلامی کسانی که در این چارچوب به تفکر فلسفی پرداخته اند و در نتیجه عمل و اراده را امری ثانوی و تبعی تلقی کرده اند، ابونصر فارابی و پس از او شیخ الرییس ابوعلی سینا است.
    صدرالمتالهین، که در ابعاد نظری و عملی، نگاهی جامع به هستی و انسان دارد نه مانند فارابی و ابن سینا خدا را فاعل بالعنایه می دانست تا علم خدا به نظام احسن وجود را برای تحقق آن کافی بداند و نه مانند سهروردی بود تا معتقد شود که فاعلیت حق تعالی، فاعلیت بالرضاست و علم فعلیش برای تحقق فعل کافی است. از نظر او نه علم، اولی و ذاتی است و نه اراده و فعل، ثانوی و تبعی است. بر اساس چنین نگرشی است که ملاصدرا به بحث از رابطه میان حکمت نظری و عملی می پردازد و نظریاتی کاملا متفاوت با فیلسوفان قبل از خود در مباحث حکمت عملی و فلسفه سیاسی و همچنین صفات رییس اول مدینه ارایه می دهد.
    تبیین نظریه ملاصدرا در این باب، یعنی در باب رابطه نظر و عمل و نشان دادن نتایج فلسفی آن در حوزه تفکر سیاسی وی در مقایسه با وضعیت موجود در عصر حاضر هدف این مقاله است.
    کلیدواژگان: حکمت عملی، فکر و اراده، عقلانیت و معنویت، نظر و عمل، دین و سیاست، حق و تکلیف
  • عوارض ذاتی در علوم
    مقصود محمدی صفحه 22
    منطق دانان و دانشمندان اسلامی به پیروی از ارسطو، موضوع علم را یکی از ارکان علم می دانند و معتقدند هر علمی دارای موضوعی است که در آن علم از عوارض ذاتی آن موضوع بحث می شود، اما در تبیین ضرورت وجود موضوع و نیز در تعیین چیستی عوارض ذاتی و رابطه آنها با موضوع با اشکالات عدیده ای مواجه شده اند. این اشکالات که عمدتا ناشی از ابهام و اشتراک اسمی در معنای عوارض ذاتی است موجب گردیده که در تطبیق آنها بر مسایل علم، اختلاف نظر عمیقی بین دانشمندان به وجود آید و مناقشاتی را بر انگیزد. در این مقاله کوشش می شود اصل مساله و نظرات مختلف دانشمندان فن، مورد بررسی و تحلیل انتقادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موضوع، عوارف غریب، حد، اخص، واسطه، عوارض ذاتی، ایساغوجی، اعم، استیفا
  • نقش اشتراک معنوی وجود در مباحث خداشناسی
    منصور ایمانپور صفحه 30
    بدون تردید فلسفه اسلامی بر اساس چارچوب تاریخی خویش در باب احوال ذاتی هستی بحث می کند و محمولات مسایل آن نیز عوارض ذاتی وجود محسوب می شوند. لکن یک دسته مباحث در این فلسفه مطرح می شود که برخی از آنها جنبه حاشیه و استطرادی دارند و برخی دیگر بعنوان مباحث مقدماتی و بنیادی مورد بحث قرار می گیرد. یکی از آن مباحث مقدماتی لکن تاثیر گذار همان مبحث اشتراک معنوی یا لفظی وجود است و التزام به هر یک از این دو نظر، لوازم و آثار سازنده یا ویرانگری بدنبال دارد.
    گر چه لوازم هر دو نظریه کثیر و فراگیر می باشد، لکن این مقاله لوازم نظریه اشتراک معنوی وجود در حوزه الهیات بالمعنی الاخص را مورد بحث قرار داده و بر این نکته تاکید ورزیده است که اشتراک معنوی وجود، باب ورود به حوزه متافیزیک و خداشناسی از حیث تصوری و تصدیقی است و نفی آن، مستلزم تعطیل مطلق عقل از شناخت واجب تعالی و تعطیل عالم از وجود آن علت نخستین است. افزون بر آن اشتراک معنوی وجود با ساماندهی به برخی از براهین توحید واجب تعالی (مثل برهان ترکب) و ایفای نقش برجسته در حل شبهاتی نظیر شبهه منسوب به ابن کمونه، نقش اساسی در توحید واجب الجود بر عهده دارد و در خصوص نحوه اطلاق اوصاف و مفاهیم وجودی منتزع از موجودات ممکن بر وجود واجب تعالی نیز نقش کلیدی ایفا می کند و راه متافیزیک را برای اذهان بشری هموار و میسر می نماید.
    کلیدواژگان: اشتراک معنوی وجود، مفهوم خدا، صفات خدا، خداشناسی، توحید
  • وحدت وجود از توحید تا توهم
    محمد جواد رضایی صفحه 38
    نظریه وحدت شخصی وجود عالی ترین مرتبه شهود و اوج عروج عارفان مسلمان در مساله توحید و دقیق ترین نظریه حکمی در مساله وحدت و کثرت است. این نظریه، گرچه بطور انتظام نیافته سابقه طولانی دارد، صورت نظام مند آن در آثار عارفان بزرگی چون ابن عربی، کاشانی، قیصری، جامی، سید حیدر آملی و ابن ترکه اصفهانی آمده است. ملاصدرا نیز در اسفار این نظریه را تقریر و دو دلیل بر اثبات آن اقامه کرده و آن را برتر از نظریه وحدت تشکیکی وجود دانسته است. پس از ملاصدرا نیز عارفان و حکیمان چون آقا محمدرضا قمشه ای، سید احمد کربلایی، میرزا علی آقا قاضی، امام خمینی و علامه طباطبایی از معتقدان و مدافعان این نظریه بوده اند. بر حسب این نظریه موجود و وجود حقیقی منحصر به ذات اقدس حق تعالی است و ماسوی اله جملگی شئونات و تجلیات و ظهورات آن وجود واحد و «حقیقت فارد»ند و اطلاق وجود بر مظاهر و مجالی کثیر آن بالعرض و المجاز است. بنابرین، اولا، کثرات محسوس و معقول امور پنداری محض نیستند و خارج از ذهن ما تحصل و تحقق دارند، نهایت آنکه حقیقت آنها عین وجود نیست، بلکه مظهر و مجلای وجودند؛ و ثانیا، هیچیک از کثرات حقیقتا وجود ندارد و بنابرین، اسناد همه خدایی و حلول و اتحاد نیز به اصحاب این نظریه کاملا نادرست و باطل است. با اینهمه، گروه های مختلفی به مخالفت با این نظریه پرداخته و آنرا از همین دو جهت مورد نقد و انکار قرار داده اند. عده که از جمله آنها شهید مطهری است، آن نظریه را بدلیل انکار کثرات، مخالف بدیهیات عقلی و حسی دانسته و متهم به سفسطه و پندارگرایی کرده اند، و گروهی دیگر آنرا مستلزم حلول و اتحاد و بتعبیر دیگر همه خدایی پنداشته اند. در این مقاله اظهارات استاد شهید مطهری مورد بررسی و تحلیل و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت شخصی وجود، وحدت موجود
  • نقد و بررسی نظریه مثل افلاطون
    عبدالله نیک سیرت صفحه 48
    بی شک محوری ترین و بنیادی ترین مبنای فلسفی افلاطون، نظریه مثل است. که نه تنها مباحث هستی شناسی و معرفت شناسی افلاطون که حتی سیاست، اخلاق و سایر بخش های افکار و اندیشه های افلاطون نیز بطور مستقیم یا غیر مستقیم تحت تاثیر نظریه وی در باب مثل است. این دیدگاه و اصل افلاطونی، بخش وسیعی از تاریخ فلسفه را چه در میان موافقان و چه مخالفان به خود اختصاص داده است. در این میان نگارنده بنا به دلایلی چند ارزیابی و نقد و انتقاد ارسطو از نظریه مثل افلاطونی را مهم تلقی کرده و به طرح آن مبادرت کرده است، زیرا اولا، خود ارسطو شاگرد مستقیم و بلافصل افلاطون بوده و سالها در محضر وی تلمذ کرده و از او مستفیض شده است؛ ثانیا، از آنجایی که ارسطو خود نیز بسان افلاطون از فلاسفه بزرگ در همه تاریخ بشری بوده است، نقد وی نیز بعنوان نقد فیلسوف از فیلسوف مطمئنتر و دقیقتر خواهد بود.
    با همه این اوصاف، متاسفانه هم ارسطو در معرض اتهام سوء فهم و حتی خبث باطن در تبیین و تقریر دیدگاه افلاطون در خصوص مثل قرار گرفته و هم اینکه در پاره یی مواقع نظریه مثل افلاطونی چنان سخیف و کم اهمیت معرفی شده که گویی اصلا این نظریه هیچ محمل و توجیهی ندارد. نگارنده کوشیده است که حد اعتدال میان این افراط و تفریط را طی کند و این فلاسفه را از این اتهامات مبرا و منزه دارد و در حد توان در تقریر و نقد نظریه مثل افلاطونی جانب اعتدال و انصاف را مراعات کند.
    کلیدواژگان: مثل، کلیات، هستی شناسی، سنخیت علت و معلوم، جزئیات، معرفت شناسی
  • تبیین مصداقی زایش و زوال برخی واژگان کلامی، منطقی، فلسفی
    عین الله خادمی صفحه 62
    همانطور که در عالم طبیعت ما شاهد ظهور و افول پدیده ها هستیم، بدینسان در فراخنای علوم مختلف نیز نظاره گر زایش و زوال مسایل و اصطلاحات علمی هستیم و در می یابیم که برخی کوتاه عمر و بعضی متوسط الحیات و گروهی دراز عمر هستند. برخی اصطلاحات فلسفی درباره امکان (ممکن)، از قبیل امکان (ممکن) ماهوی، عام، خاص، اخص، استقبالی، استعدادی، وقوعی، فقری و وجودی، شاهد کاربست مفهومی آنها از زمان زایششان تا به امروز هستیم، اما برخی اصطلاحات دیگر از قبیل امکان طبیعی، تقلبی، نادر (مصطلح ابوالحسن عامری)، امکان (ممکن) منتظم و غیر منتظم (مصطلح ابن باجه) و ممکن علی الاکثر، علی التساوی و علی الاقل (مصطلح ابن رشد) کوتاه عمر بوده اند و ما بعد از رحلت واضعان این واژه ها، دیگر شاهد شیوع کاربست مفهومی آنها در طول تاریخ فلسفه نیستیم. درباره علل کوتاه عمر بودن برخی واژگان می توان به علل ذیل اشاره کرد: موقعیت علمی واضع اصطلاح علمی، ادامه دهندگان سنت فلسفی، ورود اصطلاحات در متون آموزشی، کارآیی و اثربخشی.
    کلیدواژگان: امکان (ممکن) طبیعی، امکان نادر، امکان غیر منتظم، ممکن علی التساوی، امکان تقلبی، امکان منتظم، ممکن علی الاکثر، ممکن علی الاقل
  • هرمنوتیک و تاویل از نگاه علامه طباطبایی و مارتین هایدگر
    محمد بیدهندی صفحه 73
    در این نوشتار مساله «هرمنوتیک» و «تاویل» از دیدگاه دو فیلسوف معاصر، علامه طباطبایی و مارتین هایدگر، مورد بررسی قرار گرفته است. رویکرد هر دو فیلسوف به این مساله کاملا نو و بدیع است. عبور از جنبه شناختشناسی تاویل و تاکید بر بعد وجود شناسی آن وجه مشترک هر دو فیلسوف است.
    علامه طباطبایی، تاویل را متوجه حقیقت قرآن می داند و معتقد است حقیقت قرآن اساسا از سنخ الفاظ و معانی و مفاهیم نیست، بلکه از سنخ وجود عینی و خارجی است.
    مارتین هایدگر نیز تفسیر را لزوما، تفسیر متون ندانسته و معانی و مفاهیم ظاهری کتاب مقدس را نادیده انگاشته و راه رسیدن به بطون آن را توجه به حقیقت وجود آدمی می داند.
    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر، وجودشناسی، دازاین، هرمنوتیک، شناخت شناسی، حقیقت
  • صدرالمتالهین و اراده حق تعالی
    سوسن شیری صفحه 81
    یکی از مباحث جنجال برانگیز در فلسفه و کلام اسلامی مساله اراده خداوند است.
    اراده به چه معناست و در انسان چگونه تحقق می یابد و با چه مقدمات و لوازی همراهی دارد؟ چگونه اراده را به خداوند نسبت دهیم تا با لوازم امکانی همراهی نداشته باشد؟ آیا اراده الهی صفت ذات است یا صفت فعل؟ چگونه به افعال و اعمال انسانی تعلق می گیرد؟ در این خصوص چگونه بیندیشیم که با بینش جبری همراه نباشد؟
    در این مقاله سعی شده به این مساله و پرسش های جنبی آن پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: اراده الهی، افعال خدا، فاعل مرید، صفت ذات، اراده انسان، افعال انسان، فاعل مختار، صفت فعل
  • گزارش همایش بزرگداشت روز جهانی فلسفه
    صفحه 90
|
  • The Basic Principle in Mulla Sadra's Practical Wisdom and its Importance in the Present Time
    Reza Akbarian Page 3
    According to Mulla Sadra, the purpose of wisdom is essentially the perfection of the soul or entelechy. Of course, the aim of the perfection of both faculties of the soul, including the faculty of the theoretical and the faculty of the practical intellect, is to attain happiness. This idea does not merely belong to Mulla Sadra. Other Muslim philosophers, following Greek philosophers, also believed in it. The important point here, which is also the source of the differences between their ideas, is the relation between theoretical wisdom and practical wisdom. The discrepancies here arise from whether it is theory which is prior to practice or vice versa, whether thought is prior to will or vise versa, and whether there is essentially any priority and posteriority at work.Aristotle introduces God as “the thought of thought”. From among Islamic philosophers who presented their theories within this framework and, as a result, viewed act and will as secondary and dependant issues, we can refer to Abu Nasr Farabi and, after him, Ibn Sina.In theoretical and practical dimensions, Mulla Sadra has a comprehensive view of being and mankind. Farabi and Ibn Sina believed that God was agent-by-foreknowledge and, thus, His Knowledge of the superior system of existence was enough for it to be realized. Suhrawardi was of the view that the activity of Almighty Truth was by-agreement, and His Knowledge of His Acts was enough for their realization. However, Mulla Sadra agrees with none of them. In his view, neither is knowledge primary and essential, nor are will and act secondary and dependent. Based on this view, Mulla Sadra discusses the relationship between theoretical and practical types of wisdom and presents some theories that are completely different from those of his preceding philosophers regarding practical wisdom, political philosophy, and the attributes of the first leader of Medina (city).The purpose of this paper is to clarify Mulla Sadra’s theory concerning the relationship between theory and act and introduce its philosophical consequences in the field of his political thought in comparison to the present status.
    Keywords: basic principle, Mulla Sadra, practical wisdom, speculative wisdom, will, act, God man
  • Essential Accidents in Sciences
    Maqsud Muhammedi Page 22
    Following Aristotle, Islamic logicians and scientists believe that the subject of science is one of its pillars and maintain that each science has a subject matter and discusses its essential accidents. However, when clarifying the necessity of the existence of subject and determining the nature of its essential accidents and their relationship with the subject, they face great problems. These problems, which are basically rooted in ambiguity and common nomination in the meaning of essential accidents, have resulted in the rise of great disagreements among scholars when trying to bring them in conformity with scientific issues. In this paper, the writer has tried to study and analyze of the essence of the problem and the ideas of various scientists in this regard following a critical approach.
    Keywords: essential accidents, science, Aristotle, Muslim logicians, existence
  • The Role of the Univocality of Existence in Theological Discussions
    Mansur Imanpur Page 30
    Undoubtedly, Islamic philosophy discusses the essential aspects of being within its own historical framework and considers the predicates of its problems as essential accidents of existence. Some of the issues propounded in philosophy are peripheral, and some others are primary and fundamental. One of the primary but influential issues is the univocality of existence. Commitment to either of them might have some constructive or destructive consequences.According to Mulla Sadra, the univocality of existence is a prerequisite for entering the field of metaphysics and theology in conceptual and judgmental terms. Moreover, negating it requires denying the knowledge of Almighty Necessary to the intellect and the existence of that First Cause to the world in absolute terms. Some of the basic arguments on the oneness of Almighty Necessary (such as the argument of superimposition) and the mode of the application of the ontological attributes and concepts abstracted from possible existents on His Existence are also based on the univocality of existence. The present paper deals with the concomitants of the theory of the univocality of existence in the domain of theology in its particular sense.
    Keywords: univocality of existence, theology, Islamic philosophy, essential accident
  • Oneness of Being: From God's Unity to Estimation An Critical Study of Mutahhari's views of the Individual Unity of Being
    Muhammed Jawad Rizai Page 38
    The theory of the individual oneness of being represents the most sublime level of intuition and the peak of the ascent of Muslim gnostics concerning the issue of God’s unity. It is also the most accurate philosophical theory regarding unity and plurality. This theory has a long history in its unsystematic form; however, it has appeared in a systematic form in the works of such prominent gnostics as Ibn Arabi, Kashani, Qaysari, Jami, Seyyed Heydar Amuli, and Ibn Turkeh Isfahani. Mulla Sadra has also explained this theory in al-Asfar and presented two arguments in order to demonstrate it. Moreover, he has considered it to be higher than the theory of the graded unity of being. After him, some gnostics and philosophers such as Aqa Muhammed Reza Qumsha’i, Seyyed Ahmed Karbala’i, Mirza Ali Aqa Qadi, Imam Khumeini, and Allamah Tabataba’i were among the thinkers who believed in this theory and defended it. According to the theory of the individual oneness of being, true being is exclusively limited to the Holy Essence of Almighty Truth, and all other than God are among the modes, manifestations, and epiphanies of that One Being and Single Truth. The application of the term “being” to His numerous manifestations is by accident and metaphorical. Some scholars, including Mutahhari, believe that this theory, due to denying plurality, is against rational and sense-related evident issues and accuse it of sophistry and idealism. This paper presents a critique of Mutahhari’s view in this regard.
    Keywords: oneness of being, God's Unity, Mutahhari, individual oneness of being, gnosis
  • A Critical Study of Plato's Theory of Ideas and the Related Criticisms with Particular Focus on Aristotle
    Abdullah Niksirat Page 48
    Undoubtedly, Plato’s most fundamental and basic philosophical theory is his theory of Ideas. Not only his ontological and epistemological ideas, but also his political, ethical, and other theories are, either directly or indirectly, influenced by this theory. This Platonic view has greatly attracted the attention of thinkers, whether those for or against it, in the history of philosophy.For some reasons, the writer believes that Aristotle’s evaluation and critique of Plato’s theory of Ideas is very important and worth propounding. First, Aristotle himself was Plato’s student and studied under him for several years. Second, since, like Plato, Aristotle was one of the most prominent philosophers of the history of humanity, his critique of this theory will be more accurate and reliable.Nevertheless, Aristotle has unfortunately been accused of misunderstanding his teacher’s doctrine of Ideas and even having evil intentions in interpreting it. Moreover, in some cases, Plato’s theory of Ideas has been introduced as such a low and unimportant theory that it appears there is no way to defend or justify it.The writer has tried to choose a middle way between extreme positions and exonerate these two philosophers from the above accusations. He has also tried to be as just and moderate as possible in explaining and criticizing the Platonic theory of Ideas.
    Keywords: Plato, Ideas, Aristotle, philosophy, theory, criticism
  • Referential Explanation of the Rise and Fall of some Theological, Logical, and Philosophical Terms
    Aynullah Khadimi Page 62
    As we witness the rise and fall of phenomena in the world, we also observe the birth and death of certain scientific issues and terminology in various scientific fields. As we know, some of them have a short life; some have an average life; and some have a long life. We have witnessed the conceptual employment of some philosophical terms concerning possibility, including quiddative, general, particular, most proper, istikbali, predispositional, occurring, indigent, and ontological types of possibility since their birth until now. Nevertheless, some other terms such as natural possibility, fake possibility, rare possibility (coined by Abulhassan ‘Amiri), systematic and unsystematic possibilities (coined by Ibn Bajah), plural (‘al-alkathr) possibility, equal (al-altasawi) possibility, and minimum (‘al-alaqal) possibility (coined by Ibn Rushd) had a short life and were not used conceptually in the history of philosophy after the demise of those who coined them. From among the factors determining the lifespan of certain terminology we can refer to the scientific status of the people who create them, the preferences of the advocates of various philosophical schools, entrance of scientific terms in educational texts, and their efficiency and influence.
    Keywords: theology, logic, philosophy terminology, possibility
  • Hermeneutics in Allamah Tabataba i and Martin Heidegger
    Muhammed Bidhendi Page 73
    In this paper, the writer has dealt with hermeneutics from the viewpoints of two contemporary philosophers, Allamah Tabataba’i and Martin Heidegger. Both of them follow completely new and innovative approaches to this problem. The common characteristic of these two philosophers is going beyond the epistemology of hermeneutics and emphasizing its ontological dimension.Allamah Tabataba’i believes that hermeneutical interpretation pertains to the reality of the Qur’an and maintains that the essence of this Holy Book is not basically of the type of words, meanings, and concepts; rather, it is of the type of objective and external existence.Martin Heidegger, does not limit interpretation necessarily to texts, either. He ignores the exoteric concepts and meanings of the Holy Book and believes that the key to its reality is paying attention to the truth of human existence (Da-sein).
    Keywords: hermeneutics, Allamah Tabatabai, Martin Heidegger interpretation, man
  • Mulla Sadra and the Divine Will
    Susan Shiri Page 81
    One of the most controversial issues in Islamic philosophy and theology is God’s Will. However, there are certain questions in this regard that require convincing answers. They include ‘What is the meaning of Will, how is it realized in human beings, and what are its prerequisites and concomitants?’, ‘How can we attribute will to God so that it is not accompanied with possible concomitants?’, ‘Is God’s Will one of the attributes of His Essence or Act?’, ‘How is it attributed to human acts?’, and finally, ‘How should we think about this issue so that we are not accused of following a determinist insight?’The present paper undertakes to explain this issue and provide answers to related questions.
    Keywords: Mulla Sadra Divine Will, Islamic philosophy, theology, God, man