فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 89 (پاییز 1396)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 89 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 3
  • داود حسینی * صفحه 5
    میرداماد در قبسات و افق مبین، دو استدلال علیه انضمامی بودن وجود ارائه کرده است که در این نوشتار به دو مسئله درباره این استدلالها پرداخته خواهد شد. نخست اینکه آیا استدلالهای میرداماد سابقه تاریخی دارند؟ دوم اینکه آیا نتیجه این استدلالها، از نظریه میرداماد درباره اشتقاق «موجود» حمایت میکند؟ به مسئله نخست، پاسخی جزئی داده خواهد شد؛ به این صورت که دو مورد از مشهورترین استدلالهای حکما و متکلمین (مشخصا استدلال مشهور سهروردی و استدلال شارح مقاصد) انتخاب و دلایلی اقامه خواهد شد مبنی بر اینکه استدلالهای میرداماد نه تنها با این استدلالها متفاوت هستند بلکه بلحاظ منطقی و جدلی بر این استدلالها برتری دارند. اما به مسئله دوم، پاسخی کامل داده خواهد شد؛ به این صورت که اگر یکی دیگر از نظریات میرداماد درباره وجود (عدم سبق وجود بر شیء) را مفروض بگیریم، انضمامی نبودن وجود، عدم اشتقاق «موجود» را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: وجود، موجود، ماهیت، انضمام، اشتقاق معنایی، میرداماد
  • ابوالحسن غفاری * صفحه 15
    مسئله بقای نفس پس از مفارقت از بدن، یکی از چالش برانگیزترین مسائل فلسفی است. این مسئله، هم از سوی حکمایی که نفس را قدیم و مجرد میدانند و هم از سوی حکمایی که به حدوث روحانی نفس معتقد هستند، مورد بحث واقع شده و استدلالهای گوناگون در اینباره اقامه شده است. خواجه طوسی که به سنت حکمت مشاء تعلق دارد، این پرسش را مطرح کرده است که چرا بعقیده حکما، بدن و استعداد بدنی در ابتدای حدوث نفس لازم و ضروری است اما در مرحله بقا و مفارقت شرط نیست؟ او پاسخ این پرسش را در رساله یی که درباره بقای نفس نوشته، بررسی کرده است و در عین حال آن را از حکیم معاصر خویش، شمس الدین خسروشاهی نیز پرسیده ولی پاسخی دریافت نکرده است. همین پرسش را ملامظفر حسین کاشانی، حکیم معاصر ملاصدرا از او پرسیده است زیرا بنظر میرسد که ظاهرا مسئله بقای نفس با نظریه حدوث جسمانی ملاصدرا قابل جمع نیست. صدرالمتالهین پرسش خواجه و ملامظفر را هم بر اساس مبنای قوم و هم اصول فلسفه خویش پاسخ داده و از مسئله بقای نفس پس از مفارقت بدن دفاع کرده است.
    کلیدواژگان: نفس، بقای نفس، حدوث جسمانی نفس، خواجه نصیرالدین طوسی، ملا مظفر حسین کاشانی، ملاصدرا
  • نفیسه اهل سرمدی * صفحه 27
    تاویل نزد فیض کاشانی، رهیافتی برای رسیدن به باطن و عمق معناست. او انکار تاویل را نشانی از قشریگری و جمود بر ظواهر میداند. نگاشته های وی بخصوص دو کتاب عین الیقین و اصول المعارف و همچنین رساله میزان القیامه از جایگاه والای وجودشناسی در نیل به اسرار و رموز معارف دین خبر میدهد. تاویل پژوهی فیض مبتنی بر اندیشه های فلسفی عرفانی اوست. او وجودشناسی را همچون پنجره یی میداند که از دریچه آن باید وسعت معارف وحیانی را نظاره نمود. نگارنده معتقد است رساله الانصاف رساله یی است که روش شناسی فیض در نیل به تاویل را نشان میدهد؛ بعلاوه حکایت مولف است در چگونگی وصولش به حقیقت. التزام به حکمت نظری و عملی، شرح صدر، فراخی حوصله و حق طلب بودن از شرایطی است که در نظر این حکیم عارف، رسیدن به تاویل را برای آدمی امکانپذیر میکند.
    کلیدواژگان: تاویل، وجودشناسی، باطن، حوصله، انسان شناسی، فیض کاشانی
  • قاسم پورحسن درزی، سید مصطفی بابایی * صفحه 39
    به یقین میتوان گفت که همه فلاسفه اسلامی از هریک از سه مکتب مشهور فلسفی در سیر اندیشه فلسفی خود، تاثیرات بسیاری از قرآن کریم پذیرفته اند اما در این میان، شیخ شهاب الدین سهروردی اولین فیلسوف اسلامی است که در نظام حکمت اشراقی خود بیشترین استفاده را از قرآن کرده است. استفاده سهروردی از این کتاب آسمانی، هم از نظر کمیت و مقدار و هم از جهت نوع استفاده تاویلی، از سایرین متمایز است. او بسیاری از ایده ها، برهانها و داوری های خود را مقرون و منوط به قرآن کرده است. در این مقاله سعی شده است از تاثیر آموزه های قرآنی بر حکمت نوری سهروردی در چهار مقوله» حکمت نوری، نورالانوار، عقول، و نفس به اختصار سخن گفته شود، چراکه قطعا بحث مستوفی در اینباره نیازمند مجال و کمالی شایسته است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، حکمت اشراق، حکمت نوری، نور الانوار، عقول، نفس، تاویل، سهروردی
  • نادیا مفتونی، فتانه تواناپناه * صفحه 53
    فارابی یقین را در همه صناعات پنجگانه منطق بنحوی مورد توجه قرار داده است. یقین در برهان، مقصود بالذات یا مستقیم است در حالیکه در صناعات دیگر هدف بالعرض یا غیرمستقیم است. در صناعت جدل، گزاره های مشهور برای ارائه تصدیقات جدلی در راستای نیل به معرفت یقینی بکار گرفته میشوند. در صناعت خطابه، یقین در فرم تصدیق اقناعی به تناسب سطح درک مخاطب و بعنوان چارچوب فعالیتهای خطابی و ملاک کیفیت آنها مورد تاکید است. در صناعت شعر، مخیلات از دو وجه تصوری و تصدیقی با یقین در ارتباط هستند. مغالطه نیز با استفاده از شبه گزاره ها، از جمله شبه یقینیات در دو بعد مثبت و منفی با یقین رابطه دارد. بنابرین، جایگاه یقین در هر یک از ساختارهای جدلی، خطابی، شعری و مغالطی قابل توجه است و میتوان نوعی نسبت ابزاری را میان این صناعات چهارگانه با برهان رصد کرد.
    کلیدواژگان: صناعات خمس، یقین، مشهورات، اقناعیات، مخیلات، فارابی
  • مجید یاریان، فروغ سادات رحیم پور، سیدمهدی امامی جمعه صفحه 65
    حکمای اسلامی همچون ابن سینا و ملاصدرا در مباحث انسان شناختی خود، به بیان ویژگی های نفس و از جمله اثبات تجرد آن پرداخته اند. با استقرا در آثار این دو حکیم، میتوان ملاحظه کرد که براهین مثبت تجرد نفس تماما بر اساس نفی ویژگی های جسم و ماده بدنی استوار شده اند؛ به این معنا که نفس، فاقد ویژگی های بدن و جسم است و از اینرو تجرد آن به اثبات میرسد. بعنوان نمونه، ماده بدنی دارای کمیت، وضع، تغییر، انقسام پذیری و تناهی افعال است و ضعف، کهولت و خستگی عارض آن میگردد و علم به بدن و افعال آن نیز حصولی و تابع وضع و محل است. این دو فیلسوف با نفی و سلب این خصایص از نفس، تجرد آن را به اثبات میرسانند و بنابرین، شناخت نفس و اثبات تجرد آن جز با شناخت بدن و سلب ویژگی های بدنی از آن امکانپذیر نیست. در این نوشتار، علاوه بر بازنویسی براهین اثبات تجرد نفس و تعیین جایگاه کلیدی بدن در آن، الگویی کلی برای مجموع این براهین طراحی و عرضه شده است.
    کلیدواژگان: بدن، جسم، ماده، نفس، تجرد نفس، ابن سینا، ملاصدرا
  • ابراهیم بازرگانی * صفحه 85
    فن شعر در پیکره فلسفه اسلامی نه تنها ماهیت منطقی داشته و دارد، بلکه بنیاد فلسفه هنر فیلسوفان مسلمان نیز قلمداد میشود. یکی از پرسشهای مهم در این دو قلمرو، چرایی بررسی فن شعر بعنوان یکی از ابواب منطق نه بخشی و سپس کنار نهادن آن در منطقهای دوبخشی و اکتفا به مطالعه حداقلی آن تحت عنوان مخیلات، توسط ابن سینا است. ابن سینا در آثار مختلف خود روند ثابتی را در اینباره طی نکرده و بمرور، برخی بخشها از جمله فن شعر را کنار مینهد. این جستار بر آن است که ابتدا بر اساس تعریف منطق و شعر، رابطه روش شناسانه این دو را واکاوی کند و سپس رهیافتهای ابن سینا برای الحاق فن شعر به منطق را بررسی و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: فن شعر، قیاس شعری، محاکات، مخیلات، منطق، ابن سینا
  • اجتهاد در مقابل نص پذیرفتنی نیست / نقد مقاله نسبت شعر و منطق از دیدگاه ابن سینا
    صفحه 97
|
  • Davood Hosseini * Page 5
    In his books of al-Qabasat and al-Ufuq al-mobin, Mir Damad has presented two arguments against the annexed nature of existence. In this paper, the writer deals with two questions regarding these arguments. The first is whether Mir Damad’s arguments have a historical background, and the second is whether their consequences support his theory on the derivation of “existent”. Here, the first question is answered briefly by presenting two of the most famous arguments of philosophers and mutikallimun (particularly, Suhrawardi’s famous argument and that of the commentator of Maqasid). Next, the writer provides some reasons indicating that not only are Mir Damad’s arguments different from them but they are also logically and polemically superior to them. Nevertheless, a complete response is given to the second question by arguing that if we take one of Mir Damad’s theories of existence (non-precedence of existence to the object) for granted, the non-annexed nature of existence would result in the non-derivation of the “existent”.
    Keywords: existence, quiddity, semantic derivation, existent, annexation
  • Abollhasan Ghafari * Page 15
    The subsistence of the soul after its parting with the body is one of the most challenging problems in the field of philosophy. This problem has been discussed by both philosophers who consider the soul to be pre-eternal and immaterial and philosophers who believe in the spiritual origination of the soul, and both groups have adduced various arguments in this regard. Khwajah Nasir al-Din Tusi, who is a Peripatetic philosopher, has posed the following question: Why, in the view of philosophers, are the body and bodily preparedness concomitant at the beginning of the origination of the soul but not at the stage of subsistence and separation? He has probed the response to this question in a treatise which he wrote about the subsistence of the soul. At the same time, he asked this question from his contemporary philosopher, Shams al-Din Khusrawshahi, but he did not receive a response. Mulla Muzaffar Hossein Kashani, who was contemporary with Mulla Sadra, asked him the same question, since it seems that the problem of the subsistence of the soul is apparently inconsistent with Mulla Sadra’s theory of corporeal origination. He provided a response to the question of Khwajah Nasir al-Din Tusi and Mulla Muzaffar on the basis of the fundamental principles of his own philosophy and defended the problem of the subsistence of the soul after its separation from the body.
    Keywords: soul, corporeal origination of the soul, Mulla Muzaffar Hossein Kashani, subsistence of the soul, Khwajah Nasir al-Din Tusi, Khwajah Nasir al-Din Tusi
  • Nafiseh Ahle Sarmady * Page 27
    In Fayd Kashani’s view, t’awil (esoteric interpretation) is a strategy for attaining the innermost and depth of meaning. He believes that denying t’awil is a sign of superficiality. His writings, particularly his two books of ‘Ayn al-yaqin and Usul al-m‘arif and his Mizan al-qiyamah treatise, testify to the supreme place of ontology in discovering the secrets of religious teachings. Fayd’s research in the field of t’awil is based on his philosophical-gnostic thoughts. He conceives of ontology as a window through which one should view the vast spread of revealed teachings. The writer believes that the treatise of al-Insaf introduces Fayd’s methodology of t’awil. Moreover, it describes the process of the writer’s journey towards the truth. According to this gnostic philosopher, some of the conditions that are necessary for one’s attaining the knowledge of t’awil include recognizance of theoretical and practical wisdom, spiritual perfection, patience, and truth seeking.
    Keywords: tawil, innermost, anthropology, ontology, patience, Fayd Kashani
  • Ghasem Pourhasan Darzi, Seyyed Mostafa Babaei * Page 39
    Obviously, all Islamic philosophers, affiliated with any of the three well-known philosophical schools, have been greatly influenced by Qur’anic teachings in the development of their philosophical thoughts. However, among them, Suhrawardi was the first Islamic philosopher who benefitted extensively from the Holy Qur’an in the development of his Illuminationist philosophy. His use of this heavenly Book is different from that of others both quantitatively and qualitatively (in terms of interpretation). He based many of his ideas, arguments, and judgments on the teachings of the Qur’an. Here, the authors have tried to briefly explain the impact of Qur’anic teachings on Suhrawardi’s Illuminationist philosophy with regard to the four categories of luminous wisdom, light of all lights, intellects, and the soul. This is because a detailed discussion of this topic demands sufficient time and extensive knowledge.
    Keywords: Quranic verses, luminous wisdom, soul, esoteric interpretation, Illuminationist philosophy, light of all lights, intellects, Suhrawardi
  • Nadia Maftouni, Fataneh Tavanapanah * Page 53
    Farabi attends to certainty in all the five-fold arts of logic in some way. Certainty is either essential or direct in an argument, while it is either accidental or indirect in other arts. In the art of dialectics, the well-known propositions for presenting dialectical affirmations are employed in order to attain certain knowledge. In the art of sermon, certainty is emphasized in the form of satisfactory affirmation in proportion to the addressee’s level of perception and as the framework of sermon-related activities and the criterion for quality control. In the art of poetry, imaginal matters are related to certainty in terms of concept and judgment. Fallacy is also related to certainty through using pseudo-propositions, such as pseudo-certainties in two positive and negative dimensions. Therefore, the place of certainty in each of the dialectical, rhetorical, poetic, and fallacious structures is of great significance, and one can observe an instrumental relationship between these four arts and the argument.
    Keywords: five arts, indemonstrables, imagianal matters, certainty, persuasive matters, Farabi
  • Majid Yaryan, Forough Al-Sadat Rahimpour, Seyyed Mahdi Emami Jomeh Page 65
    Some Islamic philosophers, such as Ibn Sina and Mulla Sadra, have dealt with the characteristics of the soul, including the demonstration of its immateriality, in their anthropological discussions. A study of the works of these two philosophers indicates that the positive arguments of the immateriality of the soul are all based on the negation of the characteristics of the body and bodily matter. In other words, they denote that the soul lacks bodily features and, hence, demonstrates that it is immaterial. For example, bodily matter enjoys quantity, position, change, divisibility, and finitude of acts; it is vulnerable to weakness, aging, and tiredness. Moreover, the knowledge of the body and its acts is of the acquired type and is conditioned by place and position. These two philosophers demonstrate the immateriality of the soul by negating and denying the above characteristics to it. Thus the knowledge of the soul and demonstration of its immaterial nature would be impossible without the knowledge of the body and disallowing any bodily features for it. In this paper, in addition to revising the arguments of the demonstration of the immateriality of the soul and determining the key place of the body therein, it has been tried to design and provide a general model entailing all such arguments.
    Keywords: body, Mulla Sadra, matter, Ibn Sina, immateriality of the soul, soul
  • Ibrahim Bazargani * Page 85
    In the view of Muslim philosophers, the art of poetry not only enjoys a logical nature in Islamic philosophy but also constitutes the basis of the philosophy of art. One of the important questions in the realms of poetry and logic addresses the reason for exploring poetry as a part of the nine-part logic and then abandoning it in two-part logics and being content with a minimum study of this art by Ibn Sina under the title of imaginal matters (mukhayyalat). Ibn Sina does not follow a consistent process in this regard in his various works and gradually leaves aside certain parts, including the art of poetry. This paper aims to investigate the methodological relationship between logic and poetry based on their definitions and, then, examine and clarify Ibn Sina’s strategies for joining poetry to logic.
    Keywords: art of poetry, imitations, logic, poetic syllogism, imaginal matters, Ibn Sina