فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 113 (آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمدعلی نوربالا، بهزاد دماری، سهند ریاضی صفحه 1
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلالات روانپزشکی به ویژه افسردگی در همه دنیا و از جمله ایران، و سیر صعودی قابل توجه شیوع آنها در سالهای اخیر و همچنین نقش عمده عوامل محیطی و اجتماعی در بروز و تداوم این اختلالات، پیشنهاد مداخلات مناسب در این زمینه به منظور اصلاح سبک زندگی در راستای کاهش بروز اختلالات روانی به خصوص افسردگی، جهت ارائه به ذینفعان و سیاستگذاران حوزه سلامت ضروری به نظر میرسد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر به منظور بررسی مستندات و مقالات موجود از جستجو در اینترنت توسط موتورهای جستجوگر استفاده شده است. مقالات بدست آمده سپس جمع بندی و نتایج بر این اساس استخراج شده است.
    یافته ها
    عوامل روانی اجتماعی نقش مهمی در سبب شناسی اختلالات روانی ایفا می نمایند. مهمترین عوامل این گروه شامل وضعیت تاهل، فقر اقتصادی، حوادث ناخوشایند زندگی، محیط نا متعادل هیجانی، استرس های مزمن، ناکامی های مکرر، مهاجرت و محیط غیر قابل پیش بینی می باشد. به منظور پیشگیری از اختلالات روانی در جامعه ضرورت دارد با استفاده از راهکارهای مناسب با این عوامل سبب ساز مقابله نمود. مهمترین راهکارها به طور کلی شامل مداخلاتی است که منجر به شرایط امن و آرام، بدون استرس، اعتدال هیجانی، حرمت گذاری به افراد و محیط قابل پیش بینی در جامعه می گردد.
    نتیجه گیری
    افزایش حساسیت سیاستگذاران، مجریان وآحاد مردم نسبت به اهمیت موضوع سلامت روان ضروری است. سیاستگذاران باید منابع خود را به سمت مداخلات جامعه محور سوق دهند و روند کلی این مداخلات باید به سمت فقرزدایی، بهبود شرایط شغلی و ایجاد شرایط با ثبات و قابل پیش بینی در جامعه با تکیه بر توانمند سازی محیط باشد. ایجاد محیط آرام و قابل پیش بینی با کمک همکاری های بین بخشی و استفاده از کلیه ظرفیت های موجود در دستگاه های اجرایی، قضایی و قانونگذار و همکاری با بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد قابل انجام است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، اختلالات روانپزشکی، افسردگی، سبک زندگی
  • رحیم احمدی، بهروز خاکپور، مهسا نایب هاشمی، الوند الوانی، خالد کشاورز، ادریس مهدوی صفحه 13
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان می دهند که عصاره خرفه و همچنین استرادیول دارای اثرات ضد دردی می باشند. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثرات تجویز توام استرادیول و عصاره هیدروالکلی دانه خرفه بر درد حاصل از القای تست رایتینگ در موشهای سوری ماده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 78 سر موش سوری ماده نژاد بالب سی به طور تصادفی به گروه های کنترل، دریافت کننده دوزهای پایین، متوسط و بالای عصاره خرفه، و استرادیول و دریافت کننده «عصاره خرفه + استرادیول» تقسیم بندی شدند. پس از تزریق درون صفاقی عصاره یا هورمون، آستانه درد توسط آزمایش رایتینگ اندازه گیری شد و داده ها از طریق آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجویز استرادیول با دوز پایین، متوسط و بالا موجب کاهش تعداد انقباضات شکمی شد (به ترتیب 01/0>P، 001/0>P و 001/0>P). تعداد انقباضات شکمی در گروه دریافت کننده دوز پایین خرفه دچار افزایش معناداری گردید (01/0>P)، اما در گروه های دریافت کننده دوز متوسط و دوز بالای خرفه کاهش یافت (001/0>P). تجویز توام دوز پایین عصاره خرفه و دوز پایین استرادیول و نیز تجویز توام دوز بالای خرفه و دوز بالای استرادیول سبب کاهش بیشتر تعداد انقباضات شکمی در مقایسه با گروه دریافت کننده دوز پاینن و بالای استرادیول شد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاضر نشان می دهند که عصاره دانه خرفه و استرادیول در دوزهای مناسب، اثر کاهندگی درد دارند. همچنین، عصاره دانه خرفه و استرادیول دارای اثر هم افزایی بر کاهش درد می باشند.
    کلیدواژگان: استرادیول، خرفه، آستانه درد، رایتینگ، موش سوری ماده
  • سیدمحمدباقر اخوی راد، اطهر معین، سهیلا خداکریم، هانیه شاه میر صفحه 21
    زمینه و هدف
    زبان وظایف گوناگونی برعهده دارد.اختلال رشدی،التهاب،عفونت،نئوپلاسم و تروما،می تواند باعث تغییر شکل،سوزش و درد زبان شده،منجر به نگرانی بیمار،اشکال در صحبت،مشکلات تغذیه ای و روحی و بوی بد دهان شود. شیوع اختلالات شکل زبان در مطالعات مختلف بین 95/4% تا2/41% متغیر است. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع اختلالات شکل زبان و ارتباط آن با متغیرهای قومیت، جنسیت، سابقه ی خانوادگی اختلالات زبان و بیماری های سیستمیک در کودک می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مشاهده ای مقطعی توصیفی و تحلیلی، 1400 کودک زیر 12 سال مراجعه کننده به درمانگاه اطفال بیمارستان مصطفی خمینی،در سال 91 و 92 مورد بررسی قرار گرفتند.پس از تکمیل فرم مربوطه و معاینات دهانی،داده ها با استفاده از نرم افزار spss، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع،14/27% از کودکان با فاصله اطمینان 95%(5/29-8/24)اختلال زبان داشتند. بیشترین ضایعه،زبان باردار(3/14%) با فاصله اطمینان 95%(1/16-5/12) بود. در رتبه های بعدی به ترتیب زبان جغرافیا، برفک، زبان توت فرنگی، آنکیلوگلوسی، زبان اسکروتال، زبان تمشکی، آفت، زبان رومبوئید میانی، میکروگلوسی و ماکروگلوسی، قرار دارند. در این مطالعه،زبان توت فرنگی با بیماری عفونی و زبان توت فرنگی با فارنژیت، رابطه ی معنادار داشت. درحالیکه بین اختلالاتی نظیر زبان باردار،برفک و زبان جغرافیا،با عدم ابتلا به بیماری رابطه ی معنا داری یافت شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، تقریبا یک سوم کودکان، اختلال زبان داشتند و بعضی از این اختلالات با برخی از بیماری های سیستمیک رابطه ی معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات مادرزادی زبان، اختلالات اکتسابی زبان، کودکان، بیماری سیستمیک
  • سحر کریمی، مهران حیدری سراج، رضا افشار صفحه 29
    مقدمه و هدف
    اگر چه خارش اورمیک یکی از ناتوان کننده ترین مشکلات در بیماران همودیالیزی است، عوامل مرتبط با آن ناشناخته باقی مانده است. هدف این مطالعه، ارزیابی شیوع و شدت خارش در گروهی از بیماران دیالیزی ایران و عوامل بالینی و آزمایشگاهی مرتبط با آن بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی بر روی 67 بیمار تحت همودیالیز در بخش دیالیز بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران انجام شد. بیماران به پرسشنامه ی خارش یوسیپویچ پاسخ دادند. شیوع و شدت خارش و ارتباط آنها با پارامترهای بالینی و آزمایشگاهی (سن، جنس، بیماری کلیوی زمینه ای، مدت همودیالیز، جلسات همودیالیز، زمان هر جلسه، خشکی پوست، نوروپاتی، کفایت دیالیز، سطح سرمی اوره، کراتینین، کلسیم، فسفر، آلبومین، آلکالن فسفاتاز، فریتین، هماتوکریت، پروتئین واکنش دهندهC، هورمون تیروئید، پاراتورمون و هموگلوبینA1C بررسی شد.
    نتایج
    54 بیمار (%6/80) خارش داشتند که در %4/31 خفیف، در %9/51 متوسط و در %7/16 شدید بود. شیوع خارش با خشکی پوست مرتبط بود (025/0P=). شدت خارش به میزان قابل توجهی با سطح سرمی آلبومین (015/0P=،329/0- (C= مرتبط بود. هیچ ارتباط معناداری بین شیوع و شدت خارش با سن، جنس، بیماری کلیوی زمینه ای، مدت همودیالیز، جلسات همودیالیز، زمان هر جلسه، نوروپاتی، کفایت دیالیز، سطح سرمی اوره، کراتینین، کلسیم، فسفر، آلکالن فسفاتاز، فریتین، هماتوکریت، پروتئین واکنش دهندهC، هورمون تیروئید، پاراتورمون و هموگلوبین A1C دیده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    خارش هنوز یک مشکل شایع در بیماران همودیالیزی است. بهبود خشکی پوست ممکن است شیوع خارش اورمیک را کاهش داده و سطح سرمی بالاتر آلبومین می تواند شدت خارش اورمیک را در بیماران همودیالیزی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: خارش اورمیک، همودیالیز، نارسایی کلیوی مرحله نهایی
  • احمدعلی نوربالا، سیدعباس باقری یزدی، محمدرضا واعظ مهدوی، محسن اسدی لاری، سقراط فقیه زاده، کاظم محمد، علی اصغر حائری مهریزی، محبوبه پارساییان صفحه 37
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت روان افراد 15 سال و بالاتر شهر تهران در 12 سال گذشته انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش مروری بر دو مطالعه مقطعی توصیفی انجام گرفته در زمینه وضعیت سلامت روان افراد ساکن تهران در سالهای 1378 و 1390 می باشد. نمونه آماری این دو مطالعه به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایمنظم از بین خانوارهای ساکن درمناطق 22 گانه شهرداری تهران انتخاب گردیده اند. حجم نمونه مطالعه اول 5560 نفر و مطالعه دوم 21255 نفر وابزار مورد استفاده پرسش نامه 28 سوالی سلامت عمومی(GHQ-28)، بوده است.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که در مطالعه سنجش سلامت و بیماری (سال 1378)، 5/21 % افراد در شهر تهراناز ابتلا به علائم روانی رنج می برند (27 % زنان و 9/14 % مردان). میزان شیوع علائم روانی در سال 1390 به 6/39 % رسیده (4/37 % مردان و 1/43 % زنان)، که افزایش 8/1 برابری را نشان می دهد (6/1 برابر در زنان و 5/2 برابر در مردان). خطر ابتلا به علائم روانی با بالارفتن سن، بیکاری، بی سوادی و مطلقه و بیوه بودندر هر دو مطالعه افزایش داشته و علائم اضطراب در هر دو مطالعه شایعتر از علائم جسمی سازی، افسردگی و عملکرد اجتماعی بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    افزایش چشمگیر علائم روانی شهر تهران در 12 سال گذشته، ضرورت توجه مسئولین و برنامه ریزان کشور را به پیشگیری و ارتقاء سلامت روان افراد ساکن در شهر تهران را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: تغییرات وضعیت سلامت روان، پروژه سنجش سلامت و بیماری، پروژه سنجش عدالت، 2، تهران
  • علیرضا اکبرزاده باغبان، سمیه احمدی گورجی، امیر کاوسی، نوید میرزاخانی، اسماء پورحسینقلی صفحه 45
    مقدمه و هدف
    سکته مغزی شایع ترین بیماری در افراد بزرگسال است. زمین خوردن رایج ترین اختلال تعادلی و حرکتی است که کیفیت زندگی بیماران سکته مغزی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر بهبود وضعیت حرکتی بیماران سکته مغزی تحت درمان با روش کاردرمانی و پیش بینی وضعیت تعادل بیماران با استفاده از مدل رگرسیون هاردل انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه طولی به مدت 9 ماه با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس، برای تعداد 30 بیمار دچار سکته مغزی نمره شاخص تعادل هر دو هفته به صورت داده شمارشی ثبت شد. به دلیل وجود صفر فراوان در متغیر وابسته شمارشی که منجر به نتایج نادرست می شود، مدل هاردل با استفاده از نرم افزار sas(9.2) به داده ها برازش داده شد.
    نتایج
    فراوانی زمین خوردن در زنان بیشتر از مردان است. بهبود نسبی عملکرد حرکتی با حداقل 50 جلسه درمان مشاهده شد. پارامترهای مدت زمان بروز سکته و طول مدت پیگیری بیمار ارتباط معناداری با بهبود عملکرد حرکتی بیماران سکته مغزی داشتند (05/0p <). شانس بهبود عملکرد در بیماران فاز مزمن 10 درصد کمتر از شانس بیماران فاز حاد است.
    نتیجه گیری
    با شناسایی فاکتوهای دخیل در ارتقاء عملکرد حرکتی و انجام مداخلاتی همراه با کاردرمانی جهت جلوگیری از زمین خوردن در بیماران سکته مغزی به ویژه در زنان با وضعیت سکته مزمن که در ریسک بالاتری از زمین خوردن قرار داشتند می توان به بازگردانی سریع تر این دسته بیماران به اجتماع اقدام کرد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، کاردرمانی، مدل هاردل، صفر انباشته، مطالعه طولی
  • الهام رفیع، زهرا سالمی، محمدعلی غقاری، محمدتقی گودرزی صفحه 53
    مقدمه و هدف
    درحال حاضر،دو داروی متفورمین و آکاربوز دردرمان دیابت استفاده می شوند. در این مطالعه اثر این دو دارو بطورجداگانه وهمراه با هم در کنترل گلایسمیک وهمچنین بر پروفایل لیپید و میزان ویسفاتین سرم در موشهای صحرایی مبتلا به دیابت نوع دو القاءشده توسط تزریق استرپتوزیسین و نیکوتین آمید بررسی شد.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی نر نژاد ویستار با تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین(60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن)پانزده دقیقه پس از تزریق صفاقی نیکوتین آمید(110 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به دیابت نوع دو مبتلا شدند. یک هفته پس از ابتلا به دیابت، موش ها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. سه گروه از آنها بترتیب توسط متفورمین بصورت محلول در آب با دوز 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در هر روز، آکاربوز به صورت مخلوط در غذای روزانه به میزان40 میلی گرم در هر 100 گرم غذای مصرفی و ترکیب دو داروی متفورمین و آکاربوز به مدت شش هفته درمان شدند. شاخص توده بدن((BMI، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکه، پروفایل لیپید، انسولین،HOMA-IR و ویسفاتین سرم اندازه گیری و با گروه کنترل مقایسه شد.
    نتایج
    هر سه روش درمانی موجب کاهش ویسفاتین سرم نسبت به موش های درمان نشده مبتلا به دیابت2 نوع شد. ولی این کاهش تنها در گروه تحت درمان با متفورمین نسبت به گروه دیابتی معنی دار بود(27/21±72/162و45/6±66/ 195 001/0=P). همچنین در هر سه گروه درمانی میزان ترشح انسولین کاهش یافت واین کاهش در گروه دریافت کننده آکاربوز(05/0>P)و ترکیب دو دارو(05/0>P)نسبت به گروه کنترل دیابتی معنی دار بود.میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکه در هر سه گروه تحت درمان نسبت به موشهای درمان نشده کاهش معنی داری را نشان داد واین کاهش در گروه تحت درمان با هر دو دارو مشهودتر بود. هر سه روش درمانی در بهبود پروفایل لیپید موثر بودند. شاخص HOMA-IR در گروه مصرف کننده داروی ترکیبی بهتر بود.
    نتیجه گیری
    کنترل هایپرگلایسمی و درمان موشهایی که توسط نیکوتین آمید و استرپتوزوسین به دیابت نوع 2 مبتلا شده اند با افزودن آکاربوز به متفورمین، نسبت به موشهایی که توسط متفورمین و یا آکاربوز به تنهایی درمان شدند از کارآیی بالاتری برخوردارست.
    کلیدواژگان: آکاربوز، متفورمین، دیابت نوع دو، موش صحرایی، ویسفاتین
  • الهه صفخانی، حوریه صادری، شهرام برومندی، الهام فقیه زاده، سید محمدباقر اخوی راد، سیده مرضیه موسوی صفحه 63
    مقدمه وهدف
    یکی از شایعترین عفونتهای باکتریائی در کودکان عفونت دستگاه ادراری است که تشخیص به موقع و درمان مناسب آن اهمیت زیادی دارد و تعیین نوع و مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های جداشده از ادرار کودکان در جنس و سن های مختلف می تواند در درمان تجربی عفونت ادراری قبل از حاضر شدن جواب آزمایشهای میکربی کمک نماید.
    مواد و روش ها
    در این بررسی اطلاعات مربوط به کشت های ادرار مثبت مربوط به کودکان زیر 15 سال در آزمایشگاه بیمارستان پارس تهران، ایران، در بهار سال 1392 جمع آوری و از نظر آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این اطلاعات شامل جنس، سن و نوع پذیرش بیماران و نیز نوع باکتری جداشده و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی آنها بود. مقادیر P کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در میان 136 جدایه بالینی غیر تکراری، شایع ترین باکتری های جداشده به ترتیب اشریشیاکلی (5/51%)، استافیلوکوکوس های کوآگولاز منفی (2/13%)، کلبسیلا (8/11%) و انتروکوکوس (8/8%) بود. فراوانی جداسازی هر یک از باکتری ها در دو جنس و دو گروه سنی زیر 2 سال و 2 تا 14 سال تفاوت داشت. نتایج حساسیت آنتی بیوتیکی نشان دهنده مقاومت بسیاری از جدایه های کلبسیلا و اشریشیاکلی به اغلب آنتی بیوتیکهای متداول در درمان بود و فراوانی حساسیت آنتی بیوتیکی در جدایه های جداشده از کودکان در جنس و سن های مختلف نیز متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه همانند سایر مطالعات نشان می دهد باکتری های گرم منفی بخصوص اشریشیاکلی شایعترین باکتری جداشده از ادرار کودکان می باشند و اختلافاتی بین دو جنس و سنین متفاوت از نظر فراوانی عفونت ادراری، نوع باکتری های جداشده و حساسیت آنتی بیوتیکی دیده می شود که می تواند در درمان تجربی کمک نماید.
    کلیدواژگان: باکتری، عفونت ادراری، کودکان، جنس، سن
  • محمدحسین قینی، مهرداد روغنی، حسین مس کار صفحه 71
    مقدمه و هدف
    بیماری پارکینسون یک بیماری حرکتی شایع در افراد با سن بالا می باشد که به علت تحلیل رفتن نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه مغز میانی ایجاد می شود. با توجه به خاصیت حفاظت نورونی و آنتی اکسیدانی اپیگالوکاتکین گالات (EGCG)، هدف بررسی حاضر بررسی اثر حفاظت عصبی این ماده در مدل تجربی بیماری پارکینسون بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر (32 =n) به 4 گروه شم، شم تحت تیمار با EGCG، ضایعه دیده و ضایعه دیده تحت درمان با EGCG تقسیم شدند. مدل بیماری پارکینسون توسط تزریق 5 /12 میکروگرم 6-هیدروکسی دوپامین حل شده در محلول سالین آسکوربات به داخل نئواستریاتوم طرف چپ ایجاد گردید. گروه های شم و ضایعه دیده تحت درمان، از روز قبل از انجام عمل جراحی استریوتاکسیک، 20 میلی گرم بر کیلوگرم دارو را در دو نوبت با فاصله زمانی 24 ساعت به فرم داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان هفته 1، رفتار چرخشی بدنبال تزریق آپومورفین در طی یک ساعت و تعداد نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه مورد شمارش قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه ضایعه دیده، آپومورفین موجب بروز رفتار چرخشی به سمت مقابل ناحیه آسیب دیده شد (0001/0p<) و تعداد نورون های بخش متراکم جسم سیاه سمت چپ کاهش معنی داری در مقایسه با گروه شم نشان داد (05/0 p <). تجویز EGCG به گروه ضایعه دیده موجب کاهش معنی دار تعداد چرخش های القا شده بوسیله آپومورفین شد (05/0 p <) هرچند تاثیر معنی دار بر تعداد نورون های بخش متراکم جسم سیاه نداشت.
    نتیجه گیری
    تجویز داخل صفاقی EGCG به صورت پیش درمان، موجب کاهش عدم تقارن حرکتی (کاهش شدت رفتار چرخشی) در مدل تجربی بیماری پارکینسون می گردد و دارای اثر حفاظتی در حد معنی دار در برابر توکسیسیتی 6-هیدروکسی دوپامین نمی باشد.
    کلیدواژگان: اپیگالوکاتکین گالات، بیماری پارکینسون، 6، هیدروکسی دوپامین، رفتار چرخشی، آپومورفین، عدم تقارن حرکتی، نورون های دوپامینرژیک
  • مینو صفایی، زهرا عابدیان، سید رضامظلوم، سید رضاعطار زاده حسینی صفحه 77
    زمینه و هدف
    در قرن حاضر 25 درصد مردم دارای اختلالات روانی قابل تشخیص هستند و حدود 450 میلیون نفر در سراسر جهان، از نوعی اختلال روانی رنج می برند. هدف از این مطالعه تعیین اثربخشی برنامه ورزشی طراحی شده بر سلامت روان ماماها می باشد.
    مواد وروش کار
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، ابتدا به روش تصادفی مراکز بهداشتی درمانی شماره 1 و3 انتخاب و هر مرکز به روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص، سپس 60 مامای شاغل در مراکز بهداشتی درمانی منتخب به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. قبل و بعد از تمرینات ورزشی واحدهای پژوهش در هر دو گروه، پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی را تکمیل کردند و آزمون بروس به وسیله دستگاه تریدمیل تکنوجیم به منظور تعیین حداکثر اکسیژن مصرفی گرفته شد. افراد گروه مداخله، در تمرینات ورزشی 45 دقیقه ای، 3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته شرکت نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی، ویلکاسیون، کای اسکوئر و تحلیل واریانس دو طرفه تجزیه و تحلیل شدند. 05/0>p معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تمرینات ورزشی بر روی نمره کلی سلامت روان (002/0=P) و خرده مقیاس های اضطراب و بی خوابی (008/0=P)، شکایات جسمانی (008/0=P) و اختلال در عملکرد اجتماعی (011/0=P) تاثیر مثبت و معنی دار دارد در حالی که تاثیر معنی دار بر خرده مقیاس افسردگی (318/0=P) نداشته است.
    نتیجه گیری
    ورزش طراحی شده سلامت روان ماماها را از طریق کاهش اضطراب و بی خوابی، شکایات جسمانی و اختلال در عملکرد اجتماعی ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: ورزش طراحی شده، سلامت روان، ماماها
|
  • Page 1
    Background And Objective
    Regarding the high prevalence of mental disorders, especially depression in the world and Iran, and increasing their prevalence in recent years, as well as the major role of social and environmental factors in the prevalence and maintenance of these disorders, appropriate interventions to modify lifestyle in order to reduce the incidence of mental disorders, particularly depression, to be presented to stakeholders and policy makers seems necessary.
    Materials And Methods
    In this study the literature was examined using search engines. The retrieved articles were then categorized and reviewed.
    Results
    Psychosocial factors play important role in the etiology of mental disorders. The main factors in this category are marital status, economic class, unpleasant life events, the uneven emotional stress, chronic, repeated failures, migration and unpredictable environment. In order to prevent mental disorders in the community, appropriate strategies should be undertaken to deal with these factors. Theese strategies generally include interventions that result in safe and secure low-stress conditions, emotional balance, respecting to people and predictable condition in the community.
    Conclusion
    Sensitizing policy makers, administrators and the public regarding the importance of mental health is essential. Policymakers need to shift the resources toward community-based interventions. The general trend of these interventions should be directed to poverty alleviation, improving employment conditions and create stable and predictable conditions in society, with an emphasis on empowering people. Creating a calm and predictable environment can be achieved by inter-sectoral cooperation using the capacities of the executive, judicial and legislative organizations with the cooperation of the private sector and NGOs.
    Keywords: prevention, mental disorders, depression, lifestyle
  • Page 13
    Background
    The studies show that estradiol and Portulaca oleracea extract has analgesic effects. The main aim of this study was to investigate the effects of co-adminstartion of estradiol and Portulaca oleracea seed hydroalcoholic extract on pain induced by writhing test in female mice.
    Methods
    In this experimental study, 78 female balb c mice were randomly divided to control and groups receiving low, moderate and high doses of Portulaca oleracea extract and estradiol and “estradiol + extract” receiving animals. Following intraperitoneally administration of hormone or extract, pain threshold was measured using writhing test and data were analyzed using ANOVA.
    Results
    Administration of low, moderate, and high dose of estradiol resulted in increased number of writhing (P<0.01, P<0.001 and P<0.01, respectively). The number of writhing increased in group receiving low dose of Portulaca oleracea extract (P<0.01), however, decreased in groups receiving moderate and high dose of Portulaca oleracea extract (P<0.001). Co-administration of low doses of estraiol and Portulaca oleracea extract and co-administration of high doses of estraiol and Portulaca oleracea extract resulted in lower number of writhing compared to groups receiving low and high dose of estardiol(P<0.001).
    Conclusion
    Our findings indicate that appropriate doses of Portulaca oleracea seed extract and estradiol have pain reducing effects. Portulaca oleracea seed extract and estradiol have also synergistic effect on reducing of pain.
    Keywords: Estradiol, Portulaca oleracea, Pain threshold, Writhing, Female Mice
  • Page 21
    Background
    Tongue has different duties. Developmental disorder, inflammation, infection, neoplasm and trauma may lead to deformation of the tongue, burning and pain, discomfort, speech difficulties, nutritional and psychological problems and halitosis. The prevalence of tongue form disorders were variable between% 4.95 to % 41.2 in different studies. The main purpose of this study was to determine the prevalence of tongue form disorders in children under 12 and their relations with variables like ethnicity, gender, familial history of tongue disorders and systemic diseases.
    Methods
    In this analytical cross sectional study,1400 children under 12 who referred to pediatrics clinic of Mostafa Khomeini hospital in years 2012 and 2013, were examined and studied. An examination chart was prepared.After completing the form and oral examinations, the results were analysed with statistic test in SPSS version 16.
    Results
    Tongue disorders were found in% 27.14 of the children with a % 95confidence interval(24.8-29.5). The most frequent tongue disorder was coated tongue(% 14.3)with a % 95confidence interval(12.5-16.1).Other oral disorders were geographic tongue,oral thrush, strawberry tongue,ankyloglossia,scrotal tongue, red raspberry tongue, aphthous stomatitis, median rhomboid glossitis, microglossia and macroglossia respectively. Significant associations were found between strawberry tongue and infectious diseases,and also between strawberry tongue and pharyngitis.Whereas significant associations were found between disorders like coated tongue, oral thrush, geographic tongue and general health.
    Conclusion
    In this study about one-third of the children had tongue disorders and there were significant association between some of these tongue disorders and systemic diseases.
    Keywords: prevalence, congenital tongue disorders, acquired tongue disorders, children, systemic disease
  • Page 29
    Background And Objective
    Although uremic pruritus (UP) is one of the most common disabling problems in hemodialysis (HD) patients, Its associated factors have remained unknown. The purpose of this study was to evaluate the prevalence and severity of UP in a group of Iranian hemodialysis patients and its associated clinical and laboratory factors.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on sixty-seven patients on HD at Tehran Shahid Mostafa Khomeini hospital dialysis unit. The patients answered Yosipovitch pruritus questionnaire. The UP prevalence and severity (mild, moderate, severe) and their relationships with clinical and laboratory parameters (age, sex, underlying renal disease, HD duration, HD sessions, time of every session, xerosis, neuropathy, dialysis adequacy, serum levels of urea, creatinine, calcium, phosphorus, albumin, alkaline phosphatase, ferritin, hematocrit, C-reactive protein, thyroid hormone, parathormone and hemoglobinA1C) were assessed.
    Results
    Fifty-four (80.6%) patients had pruritus that was mild in 31.4%, moderate in 51.9% and severe in 16.7%. UP prevalence was associated with xerosis (P=0.025). UP severity was significantly correlated with serum level of albumin (P=0.015,C=-0.329). No significant correlation was seen between UP prevalence and severity with age, sex, underlying renal disease, HD duration, HD sessions, time of every session, xerosis, neuropathy, dialysis adequacy, serum levels of urea, creatinine, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase, ferritin, hematocrit, C-reactive protein, thyroid hormone, parathormone and hemoglobinA1C.
    Conclusion
    Pruritus is still a common problem in HD patients. Improving xerosis may reduce the UP prevalence and higher level of serum albumin can reduce UP severity in HD patients.
    Keywords: Uremic pruritus, Hemodialysis, End stage renal disease
  • Page 37
    Objective
    The mainobjective of this study wascomparing changes in the mental health status of the residents of Tehranbetween year 1999 and 2011.
    Methods
    This study was an overview of two cross-sectional, descriptive researches that were performed in 1998 and 2011. Samples of these two studies were recruited by regular randomized cluster sampling. In both studies,the General Health Questionnaire (GHQ-28) was used to assess mental health status of general population.
    Results
    The results showed that 21.5% of participants in the 1998 survey suffered from mental disorders (27 % women and 14.9 % men). In 2011, this figure increased to 39.6% (37.4% of men and 43.1 % of women). Prevalence of mental disorders increased from 1998 until 2011 by about 1.8 fold (1.6 fold for women and 2.5 fold for men). In both studies, the risk of mental disordersincreased with increasing age, unemployment, illiteracy and divorced or widowed individual. Anxiety symptoms were more prevalent in both studies compared to somatization, depression, and socialdysfunction scales.
    Discussion
    The dramatic increases of mental disorders during 12 yearsindicated that policymakers should give greater importance to prevention and promotion of mental disorders for Tehran residents.
    Keywords: Mental health change, National Health, DiseaseProject, Urban HEART, 2 Project, Tehran
  • Page 45
    Background And Objective
    stroke is prevalent among adults. The fall is most common balance and motor impairments that affect the quality of life in stroke patients. this study was performed with aim of investigate the factors affecting the motor recovery in stroke patients treated with occupational therapy and predicted balance status in patients with a hurdle regression model.
    Materials And Methods
    In a longitudinal study of 9 months with not at random access sampling for a total of 30 stroke patient the score test of balance measured every two weeks. Because of many zero in number of fall, regression Hurdle model was fitted to data using Sas Software version 9.2.
    Results
    The frequency of falls in women is more than men. The relative performance improvement was achieved with a minimum of 50 sessions. Stroke duration and Length of follow up patient were significantly improved motor function in stroke patients) p<0.05(. the odds of motor improvement in patients with chronic phase is 10 percent less than odds of patients with the acute phase.
    Conclusion
    with considering the factors involved in the promotion of motor function and doing interventions combination with occupational therapy to prevent falls in stroke patients specially in women with chronic phase that were at higher risk of falls can be ventured to fast recover this group of patients to the community.
    Keywords: stroke, rehabilitation, hurdle model, zero inflation, longitudinal study
  • Page 53
    Background And Objective
    Metformin and acarbose are two drugs, currently used for treatment of diabetes.The present study examined the effect of them, alone and combined together, on glycemic control, lipid profile and serum visfatin level in nicotinamide/streptozocin type2 diabetic rats.
    Material And Methods
    Type 2 diabetes was induced in male wistar rats, by a single intraperitoneal injection of (60 mg/kg body weight) Streptozocin,15 minutes after the i.p.administration of (110 mg/kg body weight) of nicotinamide. After one week, diabetic rats were randomly divided in 4 groups. Three diabetic groups were treated respectively, with 150 mg/kg/day of metformin, or acarbose 40mg/100g of diet and combination of them, for six weeks. Body mass index (BMI), fasting blood glucose(FBG), glycated hemoglobin(HbA1c), lipid profile, insulin, HOMA-IR and visfatin were assessed and compared with control group.
    Results
    The data showed all treatment methods down-regulated visfatin levels in diabetic rats, but reduction only in metformin group, was significant(162±21.7, 195.66±6.45, P=0.001). Serum insulin levels also decreased in all treated groups, but it was significant in acarbose (P<0.05)and combination therapy(P<0.05). Fasting blood glucose and glycated hemoglobin were decreased significantly in all treated rats, specifically in the treated group with two drugs combination. Lipid profile improved in all treated groups and HOMA-IR was improved in combination therapy.
    Conclusion
    compared with acarbose or metformin monotherapy, addition of acarbose to metformin has superior antihyperglycaemia efficacy and provides an efficious and safe alternative for treatment of type2 diabetic rats.
    Keywords: Acarbose, metformin, Type2 diabetes, Rat, visfatin
  • Page 63
    Background and Objective. One of the most common bacterial infections in the children is urinary tract infection (UTI) that early diagnosis and proper treatment of it have high importance and analysis of typing and antibiotic resistance of isolated bacteria from urine of children in different sex and ages can help empirical therapy of UTI before preparing of lab data. Materials and Methods. The data of positive urine culture of children before 15 years old in laboratory of Pars hospital in Tehran, Iran, in 2013 spring has been analyzed retrospectively. These data were sex, age, type of admission of patients, type of isolated bacteria and also antibiotic susceptibility pattern of isolates. P value of ≤0/05 was considered statistically significant. Results. Among 136 randomized clinical isolates, the most frequently isolated bacteria were E. coli (51.5%), Klebsiella (11.5%), Enterococci (8.8%) and Coagulase Negative Staphylococci (13.2%). There was difference in frequency of isolated bacteria in both sex and group of ages of below 2 years old and 2-14 years old. The result of antibiotic susceptibility test has been showed that resistance of most isolated of Klebsiella and E. coli to commonly used antibiotics and also there were differences in sensitivity of isolated bacteria in different sex and ages. Conclusion. The results of this study as same as other studies, showed that gram negative bacteria especially E. coli are most frequently bacteria in urine of children. Difference between two sexes and different ages is shown regarding prevalence of UTI, type of bacteria and antibiotic resistance that can help in empirical therapy.
    Keywords: Bacteria, Urinary tract infection, Children, Sex, Age
  • Page 71
    Background And Objective
    Parkinson's disease is a common movement disorder in elders caused by depletion of dopaminergic neurons in the substantia nigra in midbrain. Due to antioxidant and neuroprotective properties of epigallocatechin gallate (EGCG), the present study investigated its neuroprotective effect in an experimental model of Parkinson's disease.
    Materials And Methods
    In this experimental study, male rats (n=32) were divided into 4 groups: sham, EGCG-treated sham, EGCG-treated lesion and lesion groups. Model of Parkinson's disease was induced by injecting 12.5 microgram of 6-hydroxydopamine- ascorbate dissolved in saline solution into the left side of neostriatum. In EGCG-treated sham and EGCG-treated lesion groups, 20 mg/kg of EGCG was administered intraperitonealy two times with an interval of 24 hours before steriotoxic surgery. After 1 week, the rotational behavior following apomorphine injections was assessed in one hour and dopaminergic neurons in substantia nigra were counted.
    Results
    In the lesion group, apomorphine caused contralateral rotational behavior (P<0.001) and the number of neurons in left substantia nigra was significantly reduced in comparison with sham group (P<0.05). Administration of EGCG in lesion group significantly reduced the number of apomorphine -induced rotations (P<0.05), however it had no effect on the number of neurons in the substantia nigra.
    Conclusion
    Pre-treatment with intraperitoneal administration of EGCG can reduce the motor asymmetry (attenuation of rotational behavior) in the experimental model of Parkinson's disease but it does not have a significant protective effect on toxicity of 6-hydroxydopamine.
    Keywords: Epigalocatechin gallate, Parkinson\'s disease, 6, hydroxydopamine, Rotational behavior, Apomorphine, Motor asymmetry, Dopaminergic neurons
  • Page 77
    Background And Objective
    In this century, 25 percent of people are with diagnosable mental disorders and approximately 450 million people in worldwide suffering from some form of mental disorder. The aim of this study was to determine the effect of designed sport programs on mental health of midwives.
    Material And Methods
    In this RCT, health care centers No 1 and No 3 were selected randomly and each center were assigned randomly to two groups of intervention and control. Then 60 employed midwives who were working in these centers were selected by purposeful sampling. Participant filled up General Health Questionnaire 28, before and after the study and Bruce test was taken by techno gym treadmill in order to determine maximal oxygen uptake. The intervention group performed 45 minutes sport training program in three times a week, within 8 weeks. Data were analyzed with SPSS 19 software and using Independent t-student, Paired sample t-test, Mann-Whitney u Chi squared and analyze variance two-way test. P<0.05 was considered significant.
    Results
    Sport training has a significant effectiveness on mental health total score (p=0.002), subscales of anxiety and insomnia (p=0.008), physical complaints (p=0.008) and social dysfunction (p=0.011). However Sport training has not significant effectiveness on subscale of depression (p=0.318).
    Conclusions
    Designed sport training promotion, mental health of midwives by reducing anxiety and insomnia, physical complaints and social dysfunction.
    Keywords: Designed sport, Mental health, Midwives