فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 116 (اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الله عباس زاده، تقی طریحی*، مجید صادقی زاده، محمدرضا دلشاد، طاهر طاهری، هادی کاظمی، مریم سادات خرمگاه صفحات 1-10
    مقدمه و هدف
    یکی از راه های درمان بیماری های با نقص میلین، سلول درمانی است؛ سلول های بنیادی مورد استفاده در این روش به الیگودندروسیت تبدیل خواهندشد. در مطالعات پیشین برای تولید سلول های شبه الیگودندروسیت از سلول های بنیادی مغز استخوان استفاده می شد که در مرحله پیش القا تحت تاثیرDMSO و در مرحله القا، تحت تاثیر PDGF، bFGF، heregulin and T3 قرارمی گرفتند. در تحقیق اخیر به منظور افزایش تولید این سلول ها ابتدا سلول های بنیادی مغز استخوان به نوروسفر و سلول های بنیادی عصبی تبدیل شده، سپس سلول، شبه الیگودندروسیت شد و در پایان، همکشتی این سلول ها با نورون های حرکتی به منظور تولید میلین ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    سلول های بنیادی مغز استخوان (BMSCs) از موش های صحرایی ماده بالغ استخراج و تحت اثر B27، EG وBFGF به سلول های نوروسفر(NSF) و سلول های بنیادی عصبی (NSC) تبدیل و سپس در مرحله القا، تحت تاثیر (PDGF، bFGF، heregulin and T3). به سلول های شبه الیگودندروسیت (OLCs) تمایزداده شدند. سلول های سلول های OLC، NSF، NSC و BMSC با استفاده از نشانگرهای (مارکرهای) CD44، CD45 CD90، fibronectin و oct-4، ، MBP O1، O4، GFAP مورد ارزیابی ایمونوسایتوشیمیایی و ژن های oligo2و MOG با RT-PCR مورد بررسی قرارگرفتند.
    نتایج
    نتایج مطالعه حاضر، نشان دهنده بیان مارکرهای C D44، CD45، CD90 fibronectin توسط سلول های BMSCs و مارکرهای NESTIN وNF68 توسط سلول های NSC و مارکرهای O1، O4، oligo2 در سلول های OLCs بود؛ درضمن، بیان ژن های Olig2 و PDGFR توسط روش RT-PCR تاییدشد.
    نتیجه گیری
    سلول های شبه الیگودندروسیت با درصدی بالا از سلول های بنیادی عصبی استحصال یافته از BMSCs ایجاد می شوند و پس از همکشتی با نورون های حرکتی، قابلیت تولید میلین در محیط کشت را دارا هستند.
    کلیدواژگان: سلول های شبه الیگودندروسیت، نورون های حرکتی، سلول های بنیادی مشتق از مغز استخوان، القا، سلول های بنیادی عصبی
  • مرجان حشمتی*، محمدر ضا جلالی ندوشن، شیرین گیاهی صفحات 11-22
    مقدمه و هدف
    درمان ضایعه نخاعی به رغم درمان های رایج حمایتی، افقی وسیع از سلول درمانی و رویکردهای فارماکولوژیک را پیش رودارد. به منظور بررسی یکی از رویکردهای فارماکولوژیک ممکن، استیل ال کارنیتین انتخاب شد. اثر استیل ال کارنیتین پس از ضایعه فشار مکانیکی طناب نخاعی موش صحرایی بالغ به وسیله شمارش تعداد سلول های عصبی و نوروتروفین BDNF و بیان گیرنده p75 بررسی شد.
    مواد روش ها
    16 موش صحرایی بالغ به چهار گروه تقسیم شدند: 1. لامینکتومی و تزریق داخل صفاقی استیل ال کارنیتین؛ 2. لامینکتومی و تزریق داخل صفاقی استیل ال کارنیتین و اعمال فشار مکانیکی بر نخاع؛ 3. لامینکتومی و تزریق داخل صفاقی سرم فیزیولوژی و4. لامینکتومی و اعمال فشار مکانیکی به نخاع به همراه تزریق داخل صفاقی سرم فیزیولوژی. پس از چهار هفته تزریق روزانه داخل صفاقی، موش ها کشته شدند. مورفومتری شمارش سلول های عصبی نخاع با استفاده از رنگ آمیزی کرسیل فست ویولت انجام شد. بررسی بیان گیرنده p75 و نوروتروفین BDNF با روش ایمنوهیستوشیمیایی انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج مورفومتری، کاهش تعداد سلول های عصبی- حرکتی نخاع به دنبال فشار مکانیکی را نشان داد. استیل ال کارنیتین، کاهش مرگ سلول های عصبی و افزایش نوروتروفین مربوط، پس ضایعه نخاعی را سبب شد.
    نتیجه گیری
    استیل ال کارنیتین با آثار نوروپروتکتیوی که ممکن است ناشی از خواص ضدالتهابی و نوروتروفیکی آن و همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی آن باشد، به احتمال، کاهش مرگ سلول های عصبی و افزایش بیان نوروتروفین و سایر گیرنده ها نظیر تیروزین کیناز و کاهش استرس اکسیداتیو پس از ضایعه فشاری نخاع را سبب می شود.
    کلیدواژگان: موش صحرایی بالغ، نوروتروفین BDNF، ضایعه فشاری طناب نخاعی، گیرنده p75، استیل ال کارنیتین
  • سجاد رضایی، ناهید بازرگانیان*، مهسا جهانگیرپور، حسن طوسی صفحات 23-34
    مقدمه و هدف
    براساس تحقیق های انجام شده، میزان اختلال های روان پزشکی به ویژه اختلال های خلقی و اضطرابی و اقدام به خودکشی در بیمارانHIV مثبت بالاست و شناخت درمانی (CT) گروهی، روشی کارآمد در درمان بسیاری از مشکلات روان شناختی و اختلال های روان پزشکی یافت شده است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر CT گروهی در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده مردان HIV مثبت بوده است.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش شبه آزمایشی با گروه کنترل و انتصاب تصادفی با پیش آزمون و پس آزمون بود. ابتدا پرونده های فعال 131 مرد HIV مثبت، بررسی و تمامی آنها از نظر مقیاس DASS21 که علایم روان شناختی افسردگی، اضطراب و استرس را می سنجد، ارزیابی شدند و مشخص شد 54 نفر (2/ 41 درصد)، نمرات بالاتر از نقطه برش دارند؛ از این تعداد، 30 نفر به روش تصادفی ساده، انتخاب و به روش انتصاب تصادفی به دو گروه آزمایش (15=n) و کنترل (15=n) تقسیم شدند؛ گروه آزمایش در دوازده جلسه CT گروهی شرکت کردند ولی درگروه کنترل، هیچ گونه مداخله روان شناختی انجام نگرفت؛ در پایان، مداخلات هر دو گروه، به طور مجدد ارزیابی شدند.
    نتایج
    تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) نشان داد کهCT گروهی به طور معنی داری در کاهش افسردگی (0001/ 0>P و 101/ 20= F)، اضطراب (0001/ 0>P و 817/ 37= F) و استرس (0001/ 0>P و 199/ 77= F) مردان مبتلا به HIV، موثر است.
    نتیجه گیری
    تجربه به چالش کشیدن رابطه میان افکار خودآیند منفی و علایم روان شناختی از طریق مداخله CT گروهی، برای بیماران مرد مبتلا به HIV، موفقیت آمیز بود.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی (CT) گروهی، HIV مثبت، افسردگی، اضطراب، استرس
  • پوپک ایزدی*، اشرف پیراسته، حسین بارونیان صفحات 35-42
    مقدمه و هدف
    راهنمایی و مشاوره دانشجویان در طول دوره تحصیل، یکی از مهم ترین وظایف اعضای هیئت علمی دانشگاه هاست. دانشجویان پزشکی به دلیل مواجهه با استرس های متعدد که می توانند بر دانش اندوزی، یادگیری و سلامتی آنان تاثیربگذارند، به نظام های حمایتی و راهنمایی نیازمندند که در قالب نظام استاد راهنما می گنجند. هدف از این مطالعه، بررسی دیدگاه و رضایتمندی دانشجویان پزشکی دانشگاه شاهد از عملکرد استادان راهنمای بالینی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی، 200 دانشجوی پزشکی دانشگاه شاهد پس از ورود به مقطع بالینی، از طریق پرسش نامه پژوهشگرساخته پایا و روا مورد بررسی قرارگرفتند. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و تجزیه وتحلیل نتایج با استفاده از آزمون های آمار تحلیلی انجام گرفت. 05/ 0› p، معنادار تلقی شد.
    نتایج
    در این مطالعه، 58 درصد از دانشجویان، بهترین روش انتخاب استاد راهنما را انتخاب توسط خودشان بیان کردند؛ 56.6 درصد دانشجویان تمایل داشتند که تحت هدایت و راهنمایی استاد راهنمای همجنس خود باشند؛ 48 درصد دانشجویان مهیابودن هر دو روش حضوری و غیرحضوری را برای برقراری ارتباط با استاد راهنما مطرح کرده بودند. رضایت بیشتر دانشجویان از «عملکرد استادان راهنما نسبت به ارزیابی وضعیت تحصیلی گذشته و حال دانشجو، آشناکردن دانشجویان با مقررات آموزشی و دانشگاه، وجود جدول زمانی و مکانی مشاوره با دانشجویان، دردسترس بودن استاد راهنما و بررسی زمینه های احتمالی افت تحصیلی» در حد زیاد بوده اما به طور کلی، رضایت از عملکرد استاد راهنمای بالینی در حد متوسط بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان دادند که درکل، دانشجویان پزشکی دانشگاه شاهد، رضایتی متوسط از عملکرد استاد راهنمای بالینی دارند که این امر، لزوم بازنگری در نحوه انتخاب استادان راهنما، برنامه ریزی جلسات مشاوره با دانشجویان و اجرای برنامه های آموزشی درخصوص شرح وظایف استادان راهنما را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان پزشکی، دانشگاه شاهد، استادان راهنمای بالینی، عملکرد
  • فرزاد ابراهیم زاده، فرید زایری، نسیم وهابی، علی آذربر، کتایون بختیار، آغافاطمه حسینی* صفحات 43-56
    مقدمه و هدف
    بارداری ناخواسته، نوعی از بارداری است که دست کم از نظر یکی از زوجین، ناخواسته باشد و پیامدهایی نامطلوب را برای خانواده و اجتماع به همراه دارد. در این مطالعه با استفاده از چهار مدل طبقه بندی، وقوع بارداری ناخواسته در جمعیت شهری خرم آباد پیش بینی شد و مدل ها مورد مقایسه قرارگرفتند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 467 نفر از مادران باردار مولتی پار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی خرم آباد در سال1390 با روش نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایانتخاب شده، متغیرهای مرتبط اندازه گیری شدند. در مدل بندی داده ها از مدل رگرسیون لوجستیک، تحلیل تشخیصی، درخت تصمیم گیری و شبکه های عصبی پرسپترون سه لایه و نرم افزار SPSS و MATLAB استفاده شد؛ برای مقایسه این مدل ها، شاخص های حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی مشخصه و میزان پیش بینی صحیح به کارگرفته شدند.
    نتایج
    شیوع بارداری ناخواسته، 3/ 32 درصد بود. عملکرد مدل ها براساس شاخص سطح زیر منحنی مشخصه به ترتیب عبارت بود: از شبکه های عصبی مصنوعی (741/ 0)، درخت تصمیم گیری (731/ 0)، رگرسیون لوجستیک (712/ 0) و تحلیل تشخیصی (711/ 0). بیشترین درصد حساسیت به مدل درخت تصمیم گیری (5/ 73 درصد) و بیشترین میزان ویژگی به شبکه عصبی مصنوعی (3/ 62 درصد)، مربوط بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع به نسبت بالای بارداری ناخواسته در شهر خرم آباد، لزوم بازنگری در برنامه های تنظیم خانواده، محسوس است. به رغم تشابه نسبی روش های یادشده، اگر توان پیشگویی بالاتر مدل، مدنظر محقق باشد، مدل شبکه های عصبی و اگرتفسیرپذیری بهتر نتایج، مدنظر باشد، استفاده از درخت تصمیم گیری و رگرسیون لوجستیک توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، درخت تصمیم گیری، رگرسیون لوجستیک، تحلیل تشخیصی، مادر باردار مولتی پار
  • سارا رحیمیان، رزا حق گو*، فروغ امیرآبادی، رضا جاویدی صفحات 57-64
    مقدمه و هدف

    پوسیدگی دندانی، شایع ترین عفونت مزمن انسانی است که مهم ترین شاخص آن، DMFT است. کنترل پوسیدگی به [ایجاد و اجرای] برنامه های پیشگیری، نیازمند است. برای پیشگیری، دردست داشتن اطلاعات کامل از امکانات لازم است که از طریق مطالعات اپیدمیولوژیک حاصل می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه شاخص DMFTدر دانش آموزان عقب مانده ذهنی 8 تا 12ساله مدارس استثنایی شهر زاهدان با افراد سالم و بررسی ارتباط آن با عواملی ازقبیل سن، جنس و میزان تحصیلات بود. مواد و

    روش ها

    این مطالعه مقطعی، توصیفی روی 200 دانش آموز، شامل 100 دانش آموز سالم و 100 دانش آموز عقب مانده ذهنی که 50 درصد آنها پسر و 50 درصد آنها دختر بودند، انجام گرفت. نمونه گیری، تصادفی خوشه ای بود. برای هر دانش آموز، پرسش نامه ای تکمیل و شاخص DMFT با معاینه کلینیکی، طبق معیارهای WHO اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار 19SPSS و آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس در سطح معنی داری 05/0 و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین شاخص DMFT در دانش آموزان عادی،1/67 ±2/29 و در دانش آموزان عقب مانده، 1/92 ± 4/03 بود. شاخص DMFT در کودکان عقب مانده ذهنی، با سن افراد، رابطه ای معنی دار داشت. DMFTدر کودکان عقب مانده ذهنی با سایر متغیرهای مورد مطالعه، رابطه ای معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این تحقیق، وضعیت شاخص بهداشتی کودکان عقب مانده ذهنی نسبت به استانداردهای WHO در حدی پایین تر قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: DMFT، عقب مانده ذهنی، دانش آموز
  • محمدحسن قوسیان مقدم*، محسن خلیلی، سعیده قاسمی دولت آبادی، فرزانه شجاع شفیعی صفحات 65-70
    مقدمه و هدف
    بهبود متابولیسم گلوکز و کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 بر اثر مصرف کافئین گزارش شده است. امروزه گلی بنکلامید به طور شایع در درمان دیابت استفاده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر درمانی ترکیب کافئین و گلی بنکلامید بر میزان قند و چربی های سرم در موش های دیابتی نوع 2 بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 32 موش صحرایی نر به چهار گروه «دیابتی، دیابتی درمان شده با گلی بنکلامید، کافئین، ترکیب گلی بنکلامید و کافئین» تقسیم شدند. دوز دارویی گلی بنکلامید 285/ 0 میلی گرم برکیلوگرم و کافئین 100 میلی گرم برکیلوگرم و دوز ترکیب درمانی 50 درصد دوزهای پیشین بود. دیابت از طریق تزریق 60 میلی گرم برکیلوگرم استرپتوزوسین به صورت تک دوز القاشد. درمان پس از اثبات دیابت تا روز شانزدهم ادامه یافت. میزان گلوکز سرم و پروفایل چربی موش ها در پایان دوره، مورد بررسی قرارگرفت.
    نتایج
    تحقیق حاضر نشان داد که ترکیب درمانی گلی بنکلامید و کافئین با 50 درصد دوز درمانی، سبب کاهش معنادار گلوکز سرم نسبت به گروه کنترل در روزهای چهارم، نهم و شانزدهم شد (p < 0.05). درمان ترکیبی، سبب کاهش معنادار تری گلسیرید و افزایش معنادار HDL و نسبت HDL به LDL سرم شد(p < 0.05)؛ درحالی که این تغییرها در گروه های تحت درمان با گلی بنکلامید و کافئین به تنهایی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    درمان ترکیبی گلی بنکلامید و کافئین، سبب بهبود کنترل گلوکز سرم شده، می تواند ایجاد تغییرهایی مفید و بارز را در میزان تری گلسیرید و HDL سرم موش های دیابتی درپی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، کافئین، گلی بنکلامید، ترکیب درمانی، گلوکز، لیپیدهای سرم
  • زهرا کیاسالاری*، محسن خلیلی، سیامک افشین مجد، بتول رحمتی، منیژه کرمی، غلامحسین قائدی، مهرداد روغنی صفحات 71-76
    مقدمه و هدف
    بیماری پارکینسون، یک بیماری حرکتی به نسبت شایع در افراد با سن بالاست که به علت تحلیل رفتن نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه مغز ایجادمی شود. با توجه به خاصیت حفاظتی، آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی هسپرتین در گروه فلاوانون ها، هدف بررسی حاضر، تعیین اثر وابسته به دوز هسپرتین بر عدم تقارن حرکتی به دنبال تزریق داخل استریاتوم 6-هیدروکسی دوپامین در موش صحرایی به عنوان یک مدل تجربی بیماری پارکینسون بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر (35 =n) به پنج گروه «شم و ضایعه دیده» و سه گروه «ضایعه دیده و تحت درمان» با سه دوز هسپرتین تقسیم شدند. مدل بیماری پارکینسون، با تزریق 5/ 12 میکروگرم 6-هیدروکسی دوپامین حل شده در محلول سالین آسکوربات به داخل استریاتوم سمت چپ ایجادشد. گروه های ضایعه دیده و تحت درمان، هسپرتین را در دوزهای 5، 15و 50 میلی گرم برکیلوگرم از 1 ساعت پس از جراحی به طور روزانه و به مدت یک هفته دریافت کردند. در پایان هفته اول، رفتار چرخشی به سمت راست و چپ به دنبال تزریق آپومورفین، مورد بررسی کمی قرارگرفت.
    نتایج
    در گروه ضایعه دیده، آپومورفین، موجب بروز رفتار چرخشی به سمت مقابل ناحیه آسیب دیده شد (P<0.001)؛ به علاوه، تجویز هسپرتین، فقط در دوز 50 میلی گرم برکیلوگرم توانست باعث کاهش معنی دار تعداد خالص چرخش های به سمت راست بشود (P<0.05) و هسپرتین در سایر دوز ها چنین تاثیری به جانگذاشت.
    نتیجه گیری
    هسپرتین به شکل (فرم) خوراکی در دوز 50 میلی گرم برکیلوگرم، موجب کاهش عدم تقارن حرکتی (کاهش شدت رفتار چرخشی) در مدل تجربی بیماری پارکینسون می شود.
    کلیدواژگان: هسپرتین، 6، هیدروکسی دوپامین، رفتار چرخشی، آپومورفین، عدم تقارن حرکتی
  • علی اکبرزاده، عرفان قاسمی*، خسرو خادمی، فرید زایری، سمیه محمودی صفحات 77-84
    مقدمه و هدف

    چالشی اساسی که مطالعات طولی را تحت تاثیر قرارمی دهد، مسئله گمشدگی در داده هاست. گمشدگی در داده ها ممکن است به ازدست رفتن بخشی از اطلاعات منجرشود که این امر، باعث کاهش دقت برآوردگرها و دست یافتن به نتایج اریب و نادرست می شود لذا ضروری است تا ابتدا داده های حاصل از تحقیق های طولی از نظر ساختار گمشدگی ارزیابی شده، با درنظرگرفتن این نکته، تحلیلی مناسب با یا بدون جانهی روی داده ها انجام شود. هدف از این پژوهش، شناسایی سازوکار گمشدگی موجود در داده های حاصل از کارآزمایی بالینی مربوط به اثربخشی دیسترکشن مفصلی به روش غیرجراحی در بهبود عملکرد بیماران مبتلا به استئوآرتریت شدید زانو و همچنین بررسی اثر استفاده از رویکردهای مختلف مواجهه با گمشدگی، بر نتایج حاصل از تحلیل این داده هاست.

    مواد روش ها

    به منظور به دست آوردن نتایج معتبر در تحلیل داده های مرتبط با مطالعات کارآزمایی بالینی طولی که شامل مقادیر گمشده هستند، رویکردهای مختلف برخورد با این گونه داده ها، ازجمله روش داده های کامل، روش داده های دردسترس، روش LOCF، روش مبتنی بر مدل پیش بینی کننده و روش های جانهی چندگانه ازقبیل روش نمره تمایل (propensity score) و روش تطابق میانگین پیش بینی کننده (Predictive mean matching method) وجوددارند؛ این روش ها در داده های حاصل از کارآزمایی بالینی مربوط به اثربخشی دیسترکشن مفصلی به روش غیرجراحی که از دو روش فیزیوتراپی و فیزیوتراپی به علاوه دیسترکشن مفصلی، در بهبود عملکرد بیماران مبتلا به استئوآرتریت شدید زانو در سه زمان ابتدای مداخله، انتهای مداخله و یک ماه پس از آن حاصل شده است، مورد استفاده قرارگرفته، نتایج حاصل از آنها با یکدیگر مقایسه شدند. از نرم افزار 9.1 SAS برای برازش مدل حاشیه ای (marginal model) و از نرم افزار 4 SOLAS برای جانهی داده ها استفاده شد.

    نتایج

    با استفاده از رویکرد داده های کامل، داده های دردسترس و جانهی LOCF، اثر زمان معنی دار شد. هر سه روش جانهی چندگانه، نتایجی یکسان داشتند. در هیچ یک از رویکردهای مورد استفاده، اثر گروه درمانی، معنادار نشد اگرچه تفاوت هایی فاحش در طول فواصل اطمینان و ضرایب مدل وجودداشت. نتیجه گیری: با توجه به ساختار گمشدگی داده ها و نتایج به دست آمده از مولفه های (پارامترهای) خطای معیار، ضرایب مدل و طول بازه اطمینان، استفاده از نتایج رویکردهای جانهی چندگانه مناسب تر بوده، روش جانهی LOCF برای داده های طولی مداخله ای مناسب نیست.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی تصادفی شده، مطالعه طولی، جانهی چندگانه
|
  • Hojjat, Allah Abbaszadeh, Taki Tiraihi*, Majid Sadeghizadeh, Ali Reza Delshad, Taher Taheri, Hadi Kazmi, Maryam Sadat Khoramgah Pages 1-10
    Background And Objective
    One of the approaches for treatment of demylination diseases is cell therapy. Stem cells have been used as a source for generating oligodendrocyte. In a previous communication، the oligodendrocyte-like cells (OLCs) were generated from bone marrow stromal cells (BMSCs) using preinducers (dimethyl sulfoxide and retinoic acid) and induction protocol (PDGF، bFGF، heregulin and T3). In this investigation، we tried to increase the yield of oligodendrocyte-like cells (OLCs) by inducing the neural stem cells generated from neurospheres-derived BMSCs.
    Materials And Methods
    In this research study، BMSCs of adult female rats were expanded and then induced to form neurospheres (NS) using B27، the epidermal growth factor (EGF) and the basic fibroblast growth factor (bFGF)، and subsequent isolation of neural stem cells (NSCs). This was followed by induction of the NSCs into OLCs with heregulin، PDGF-AA، bFGF and T3. BMSCs، NS، NSCs and OLCs were characterized using immunocytochemistry for fibronectin، CD44، CD90، CD45، Oct-4، O4، Oligo2، O1 and MBP markers. PDGF receptor α (PDGFR-α)، Olig2 and MOG expression were evaluated using RT-PCR.
    Results
    The BMSCs expressed CD44، CD90، CD106 and Oct-4; the NSCs were immunoreactive to nestin and NF68، while the OLCs were immunoreactive to O4، Oligo2 and O1. In differentiating OLCs، Olig2 and PDGFR-α mRNA was detected using RT-PCR technique.
    Conclusion
    Functional OLCs were generated from BMSCs-derived NS with high yield and were able to produce myelin after co-culture by motor neurons.
    Keywords: Oligodendrocyte, like cells, Bone marrow stromal cells, Motoneurons, Induction, Neural stem cells
  • Marjan Heshmati*, Mohammadreza Jalali Nadoushan, Shirin Giahi Pages 11-22
    Background And Objective
    Despite current efforts for treating the spinal cord injury (SCI), cell therapy and pharmacological methods have a great curing potential in this field. In this study, application of acetyl L carnitine as one of the possible pharmacologic approaches in SCI treatment was investigated. The effect of this material in adult rats suffering from spinal cord compression was examined by counting the number of motor neurons and expression of the P75 receptor and BNDF neurotrophin.
    Materials And Methods
    In this research study, 16 adult rats were divided into 4 groups with different treating protocols: 1- laminectomy and intraperitoneal injection of acetyl L carnitine 2- laminectomy and intraperitoneal injection of acetyl L carnitine and spinal cord compression 3- laminectomy and intraperitoneal injection of saline 4- laminectomy and spinal cord compression with intraperitoneal injection of saline. After 4 weeks, the rats were sacrificed. Then, the morphometry was carried out and the spinal cord motor neurons were counted using the Cresyl fast violet technique. Expression of the P75 receptor and BNDF neurotrophin was performed by using immunohistochemical technique.
    Results
    The obtained results indicated that the spinal cord compression reduced the number of motoneurons. The acetyl L carnitine mitigated the rate of the observed reduction in the number of motoneurons. It also helped to increase the expression of BNDF neurotrophin after spinal cord compression.
    Conclusion
    Neuroprotective effect of acetyl L carnitine could stem from its anti-inflammatory and neuroprotective properties which are likely to be in charge of the observed decrease in the number of dead motoneurons and subsequent increase in expression of neurotrophin and reduction of oxidative stress after spinal cord compression.
    Keywords: Adult rats_BNDF neurotrophin_Spinal cord compression_P75 receptor_Acetyl L carnitine
  • Sajjad Rezaei, Nahid Bazarganiyan*, Mahsa Jahangirpoor, Hassan Tousy Pages 23-34
    Background And Objective
    According to recent research, the rate of psychiatric disorders, especially mood and anxiety disorders and suicide attempt in HIV-positive patients are high and group Cognitive Therapy (CT) is found an efficient method to treat many psychological problems and psychiatric disorders. The aim of the present research was to evaluate the effect of group CT in reducing depression, anxiety and perceived stress of HIV-positive men.
    Materials And Methods
    The research design was Quasi-experimental with control group and random allocation with pre-test and post-test. At first, the active documents of 131 HIV-positive men were investigated, and all of them were evaluated with scale DASS21 which measures psychological symptoms of depression, anxiety and stress and it was found that 54(41.2%) patients have scores above the cut-off point. From this number, 30 patients were selected and by random allocation method divided into two groups, experimental (n=15) and control (n=15). The experimental group was participated in 12 sessions of group CT, but the control group did not have any psychological intervention. At the end of interventions, both groups were evaluated again.
    Results
    Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that group CT significantly is effective in reducing depression (F=20.101, p<0.0001), anxiety (F=38.817, p<0.0001) and stress (F=77.199, p<0.0001) men with HIV (p<0.0001).
    Conclusion
    Experiencing the challenging relationship between negative automatic thoughts and psychological symptoms by group CT was successful in men with HIV.
    Keywords: Group cognitive therapy (CT), HIV, positive, Depression, Anxiety, Stress
  • Poopak Izadi*, Ashraf Pirasteh, Hosein Baronian Pages 35-42
    Background And Objective
    Advice and guidance of students during their studying period are one of the most important responsibilities of university professors. Medical students are exposed to a variety of stresses which may affect their education and health. This study was designed to determine Shahed University medical students view and satisfaction about performance of academic advisors.
    Materials And Methods
    This cross sectional descriptive study was performed on 200 medical students, after entrance into clinical course at Shahed University. Information was gathered via a reliable and valid researcher-made questionnaire. Statistical analyses were performed with SPSS 16 software. P‹0.05 was considered significant.
    Results
    Shahed Medical students reported that the best way for selection of academic advisor is by themselves (58%). Meanwhile, 66.5% of students preferred to be in guidance of same gender academic advisor and 48% of students preferred to interact with their academic advisors in both face to face and non-face to face methods. Satisfaction of many students for assessing the previous and current academic status of students, introducing academic and university rules, time and place programming for consultation and accessibility to academic advisors and findings educational problems were high. But overall satisfaction from academic advisors performance was medium.
    Conclusion
    Results of this study showed that overall satisfaction of Shahed medical students from academic advisors were medium, therefore revision and some changes in selection of advisors guidance, programming for students’ consultation and suitable supervision of advisor guidance responsibilities are required.
    Keywords: Satisfaction, Medical students, Shahed University, Clinical academic advisors, Performance
  • Farzad Ebrahimzadeh, Farid Zayeri, Nasim Vahabi, Ali Azarbar, Katayoun Bakhtiyar, Agha, Fatemeh Hosseini* Pages 43-56
    Background And Objective
    Unwanted pregnancy is a pregnancy that is considered to be unwanted by at least one member of the couple, and has adverse consequences for the family and community. Using four classification models, this study predicted unwanted pregnancy in the urban population of Khorramabad and compared these classification models.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 467 multiparous pregnant women attending the urban health care centers of Khorramabad in 2011 were selected using stratified and cluster sampling and risk factors were collected. The logistic regression model, discriminant analysis, decision trees, andCART artificial neural networks, along with the SPSS and MATLAB software were applied in data modeling. The indices of sensitivity, specificity, area under the ROC curve, and accuracy rate were applied to compare the models.
    Results
    The prevalence of unwanted pregnancy was 32.3%. Based on the index of area under the ROC curve,ROC the best models were artificial neural networks (0.741), decision tree (0.731), logistic regression (0.712) and discriminant analysis (0.711). The highest. sensitivity was found for decision tree model (73.5%), and the highest specificity was for artificial neural network (62.3%).
    Conclusion
    Given the relatively high prevalence of unwanted pregnancy in Khorramabad, the revision of the family planning programs seems to be inevitable. Moreover, in selecting the best classification method, decision tree and logistic regression are recommended when the researcher is interested in better interpretability of the results, and the model of neural networks is recommended when a higher prediction power is intended.
    Keywords: Neural networks, Decision Tree, Logistic regression, Discriminant analysis, Multiparous women
  • Sara Rahimian Emam, Roza Haghgoo*, Forogh Amirabadi, Reza Javidi Hamidi Pages 57-64
    Background And Objective

    Dental caries is the most common human infection. The most important indicator of dental caries is DMFT. Control of dental caries requires prevention programs. Prevention needs full knowledge of the possibilities that can be achieved through epidemiological studies. The aim of this study was to compare DMFT index in 8-12 year retarded students in special schools in Zahedan city with healthy subjects and evaluation of its relationship with factors such as age, sex, and educational level.

    Materials And Methods

    This descriptive, cross-sectional study was performed on 200 students including 100 healthy students and 100 mental retarded students. 50% of them were female and 50% were male. The sampling was randomized stratified. A questionnaire was completed for each student and DMFT index was measured by clinical examination according to WHO criteria. The data was analyzed using SPSS19 and t- test and ANOVA. Significant level was 0.05 and correlation coefficient Pearson was obtained.

    Results

    The mean DMFT index was 2.92 ± 1.67 in normal students and 4.03 ± 1.92 in retarded students. DMFT in mentally retarded children had a significant relationship with age. In mentally retarded children, DMFT had no significant correlation with other studied variants.

    Conclusion

    Based on this study, the Health index of mentally retarded children is lower than WHO standards.

    Keywords: DMFT, Mental retard, Student
  • Mohammad Hassan Ghosian Moghadam*, Mohsen Khalili Najafabadi, Saideh Ghasemi Dowlatabadi, Farzaneh Shoja Shafiei Pages 65-70
    Background And Objective
    The glucose metabolism improvement and the risk reduction of the diabetes type 2 by caffeine consumers have been reported. Today, glibenclamide is commonly used in the treatment of diabetes. This research aimed to investigate the therapeutic combination effect of caffeine and glibenclamide on serum lipids and glucose in type 2 diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this research study, 32 rats in four groups were divided into diabetic and diabetics treated with glibenclamide, caffeine, and caffeine-glibenclamide combination. The drug dose for glibenclamide was 0.285 mg/kg, for caffeine was 100 mg/kg and for their combination was 1:1. Diabetes was induced by the injection of a single dose of 60 mg/kg of streptozotocin. The treatment continued for 16 days after diabetes verification. The levels of serum glucose and lipid profile in the rats were measured at the end of the period.
    Results
    The present research showed that the combination of glibenclamide and caffeine with 50% effective dose could significantly decrease the serum glucose as compared to the control group at days 4, 9 and 16 (p < 0.05). The combination resulted in a significant reduction in triglyceride and a significant increase of HDL and HDL to LDL ratio, while these changes were not observed for glibenclamide or caffeine individually.
    Conclusion
    The therapeutic combination of glibenclamide and caffeine improved the serum glucose and could have significant beneficial effects on the level of triglyceride and HDL cholesterol levels in the diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Caffeine, Glibenclamide, Combination therapy
  • Zahra Kiasalari*, Mohsen Khalili, Siamak Afshin, Majd, Batool Rahmati, Manijeh Karami, Gholamhossein Ghaedi, Mehrdad Roghani Pages 71-76
    Background And Objective
    Parkinson's disease is a rather common movement disorder in aged individuals due to degeneration of dopaminergic neurons within the substantia nigra pars compacta. Due to antioxidant, anti-inflammatory and protective effects of the flavanone hesperetin, the present study assessed dose-dependent effect of hesperetin on motor asymmetry induced by intrastriatal injection of 6-hydroxydopamine in the rat.
    Materials And Methods
    In this experimental study, male rats (n=35) were divided into sham, lesion, and hesperetin-treated lesion groups. Model of Parkinson's disease was induced by injecting 12.5 microgram of 6-hydroxydopamine-ascorbate dissolved in saline-ascorbate solution into the left striatum. Treated lesion groups received hesperetin at doses of 5, 15, and 50 mg/kg/day p.o. one hour after surgery for 1 week. After 1 week, leftward and rightward rotational behavior induced by apomorphine was assessed.
    Results
    In the lesion group, apomorphine caused contralateral rotational behavior (P<0.001). Administration of hesperetin only at a dose of 50 mg/kg significantly reduced the number of contralateral rotations (P<0.05) and it had not such an effect at other doses.
    Conclusion
    Oral hesperetin treatment at a dose of 50 mg/kg reduces motor asymmetry (attenuation of rotational behavior) in an experimental model of Parkinson's disease.
    Keywords: Hesperetin, 6, hydroxydopamine, Rotational behavior, Apomorphine, Motor asymmetry
  • Erfan Ghasemi*, Farid Zayeri, Alireza Akbarzade, Khosro Khademi, Somaye Mahmoudi Pages 77-84
    Background And Objectives

    A major challenge that affects the longitudinal studies is the problem of missing data. Missing in the data may result in the loss of part of the information which reduces the accuracy of the estimator and obtain the results will be biased and inaccurate. Therefore, it is necessary to evaluate the missing data mechanism from a longitudinal research and to consider this fact, an analysis should be performed on the data with or without imputation. The purpose of this study was to identify the Missing data mechanism from a clinical trial Related to the efficacy of non-surgical method of joint distraction in improving performance in patients with severe knee osteoarthritis, and the effect of different approaches to dealing with the missing on the results the analysis of this data set.

    Methods

    In order to obtain reliable results in the analysis of the data associated with the longitudinal clinical studies involving missing values, there are different approaches for dealing with such data, including complete case data approach, available data, LOCF and multiple imputation methods such as predictive model based method, propensity score method (propensity score) and predictive mean matching method (Predictive mean matching method). This approaches were used on the data obtained from clinical trial of the effectiveness of non-surgical joint distraction by two methods physiotherapy and joint distraction in addition to physiotherapy in improving patients performance with severe knee osteoarthritis were measured in three times, beginning of treatment, end of treatment and one month later and the results were compared. SAS 9.1 software was applied for fitting the marginal model and SOLAS software version 4 for missing data imputation.

    Results

    By using the complete data, available data and LOCF imputation approaches time effect was significant. All the three multiple imputation methods had the same results. In none of the approaches used, the effect of treatment group was not significant, although there were significant differences in the length of confidence intervals and coefficients of the model.

    Conclusion

    According to the missing data mechanism and results obtained from coefficients of the model, standard errors and confidence interval length, to use of multiple imputation approach in the data is more appropriate and LOCF imputation method is not appropriate for interventional longitudinal data.

    Keywords: Randomized clinical trials, Longitudinal study, Multiple imputation