فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 129 (تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی محمد محسنی مجد، طوبی غضنفری*، راضیه دیلمقانیان صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    عوارض ریوی یکی از مهم ترین آثار درازمدت مواجهه با سولفورموستارد (گاز خردل) می باشند که مصدومین شیمیایی سال هاست از آن ها رنج می برند. IL-21 یکی از سایتوکاین های مهم در بیماری های التهابی مزمن ریوی می باشد. در این مطالعه، میزان IL-21 در سرم و خلط مصدومین شیمیایی و ارتباط آن با مشکلات ریوی درازمدت در مواجهه یافتگان با سولفورموستارد بررسی می گردد.
    مواد و روش ها
    جمعیت مطالعه، مصدومین شیمیایی شهر سردشت می باشند. نمونه موردمطالعه، تعداد 3پنجاه نفر مرد و 125 نفر زن مواجهه یافته با گاز خردل به عنوان گروه مورد و صد نفر مرد و پنجاه نفر زن مواجهه نیافته به عنوان گروه شاهد از شهر ربط، در محدوده سنی 27 تا 67 سال می باشند. معاینات بالینی توسط متخصصین داخلی و اسپیرومتری توسط پرستار آموزش دیده انجام شد. سنجش سطح سایتوکاین IL-21 به روش الایزا در نمونه های سرم و خلط انجام گرفته است.
    نتایج
    مقادیر IL-21 در سرم و خلط، در مقایسه بین دو گروه مواجهه یافته و غیرمواجهه، تفاوت های معناداری را نشان ندادند؛ اما میزان سرمی آن با شاخص اسپیرومتری FEV1/FVC در افراد مواجهه یافته ارتباط منفی معنادار نشان داد.
    نتیجه گیری
    سطح سایتوکاین IL-21 در سرم و خلط، تحت تاثیر مواجهه با گاز خردل تغییر نکرده است؛ ولی در مواجهه یافتگان ارتباط منفی معناداری بین سطح سرمی IL-21 و نسبت FEV1/FVC وجود دارد که در گروه غیرمواجهه دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: گاز خردل، عوارض ریوی، IL-21، مصدومین شیمیایی، سردشت
  • ناهید خلدی، اکبر شیخانی، فرید زایری، اشرف پیراسته* صفحات 9-20
    مقدمه و هدف
    بین دریافت زیاد نمک با افزایش خطر بسیاری از بیماری های غیرواگیر رابطه مستقیم وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین خودکارآمدی و آمادگی زنان برای کاهش مصرف اختیاری نمک بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1394 با استفاده از پرسشنامه خودایفا بر روی 561 زن مراجعه کننده به واحدهای مراقبت زنان شهر تهران انجام شد. پرسش نامه حاوی سوالات آگاهی درمورد رابطه نمک با بیماری ها، مواجهه با کاهش مصرف، مصرف اختیاری نمک، مراحل تغییر، خودکارآمدی و وضعیت دموگرافیک زنان بود. داده ها با تست های آماری کای دو، آنالیز واریانس و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین سن زنان 1/10± 21/36 سال بود و 8/39درصد آن ها با کاهش مصرف نمک مواجه بودند. هنگام پختن غذا 6/81درصد زنان همیشه یا اغلب اوقات به غذا نمک اضافه می کردند. یک سوم زنان در مرحله پیش تفکر و 2/41درصد درمرحله آمادگی برای کاستن از مصرف نمک بودند. مرحله تغییر با افزایش امتیاز خودکارآمدی افزایش می یافت (42/0=r و001/0>p). خودکارآمدی و مواجهه با محدودیت مصرف نمک مهم ترین عوامل تعیین کننده آمادگی زنان برای تغییر رفتار مصرف اختیاری نمک بود (به ترتیب 14/1- 06/1=CI 95درصد، 1/1=OR با 001/0>p و 42/2-03/1=CI95درصد، 58/1=OR با 038/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، مصرف نمک برای تهیه غذا توسط زنان زیاد است و کمتر از نیمی از زنان آماده تغییر رفتار هستند. به طورکلی با افزایش خودکارآمدی، زنان در مراحل بالاتر تغییر رفتار قرار می گرفتند. از آنجا که خودکارآمدی برای شروع و حفظ تغییر رفتار اهمیت دارد، در توانمندسازی زنان برای کاهش مصرف نمک می بایستی بر افزایش خودکارآمدی و نیز مهارت های جایگزینی نمک با طعم دهنده های سالم تاکید شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، نمک، مراحل تغییر، تئوری فرانظریه ای، زنان
  • آویسا نجیمی، کریم عسگری *، مژگان آگاه هریس صفحات 21-30
    مقدمه و هدف
    بیماری عروق کرونر قلبی در حال تبدیل شدن به یک مشکل عمده در سراسر جهان است. از آنجا که دامنه گسترده ای از عوامل روان شناختی- فیزیولوژیکی، خطر ابتلا و پیشرفت این بیماری را تحت تاثیر قرار می دهند، در بررسی عوامل موثر در پیدایش و پیشرفت آن ها، باید به ترکیب این عوامل با یکدیگر توجه داشت. کنترل شاخص های این بیماری با ترکیب درمان های دارویی و روان شناختی می تواند بیشترین نقش را در پیشگیری و پیشرفت این بیماری داشته باشد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ترکیب دارودرمانی با مداخله نظم دهی هیجان بر ادراک کنترل اضطراب و پاسخ های قلبی عروقی زنان مبتلا به این بیماری صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود، به طوری که با روش نمونه گیری در دسترس از زنان داوطلب مبتلا به بیماری کرونر قلبی، 30 نفر با توجه به معیارهای ورود- خروج، انتخاب و به تصادف در دو گروه (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت ده جلسه90 دقیقه ای، تحت مداخله نظم دهی هیجانی در کنار تجویز دارو و تغذیه و فعالیت بدنی متناسب با بیماری قرار گرفتند. آزمودنی های هر دو گروه، قبل و بعد و یک ماه پس از انجام مداخله، به پرسش نامه ادراک کنترل اضطراب پاسخ دادند و پاسخ های قلبی عروقی آن ها با استفاده از دستگاه فشارسنج اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 24-SPSS و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج حاکی از آن است که مداخله نظم دهی هیجان در کنار تجویز دارو و تغذیه و فعالیت بدنی متناسب، به افزایش ادراک کنترل اضطراب و بهبود پاسخ های قلبی عروقی منجر می شود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر آن است که آموزش مهارت های نظم دهی هیجانی و اصلاح هیجان ها در کنار تجویز دارو و تغذیه و فعالیت بدنی متناسب، ادراک کنترل اضطراب را بهبود بخشیده و به کاهش «بیش پاسخ دهی قلبی عروقی» می انجامد.
    کلیدواژگان: نظم دهی هیجانی، بیماری عروق کرونر، ادراک کنترل اضطراب، پاسخ های قلبی عروقی
  • مهدی یادگاری*، سیمین ریاحی، شادمهر میردار، غلامرضا حمیدیان، میترا یوسف پور، فاطمه ریاحی صفحات 31-40
    مقدمه و هدف
    از دیدگاه مطالعات ملکولی تاکنون رابطه بین تمرینات تناوبی شدید، بروز آپوپتوز و پروتئین های مرتبط با آن در ریه، موردبررسی قرار نگرفته است. از این رو، هدف پژوهش حاضر ردیابی ایمونوهیستوشیمیایی پروتئین های آپوپتوزی Bax و Bcl-2 حبابچه های ریوی، متعاقب شش هفته تمرین تناوبی شدید بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود که نمونه های آن را چهارده سر، رت نر نژاد ویستار سالم و بدون سابقه بیماری (سن چهار هفته و میانگین وزنی 8±72 گرم) تشکیل داده بودند که به طور تصادفی، به گروه تمرین و کنترل تقسم شدند. در طی شش هفته برنامه تمرین تناوبی شدید با سرعت 25 متر بر دقیقه شروع و با سرعت 70 متر بر دقیقه به پایان رسید. هر جلسه تمرین شامل ده مرحله یک دقیقه ای، دویدن شدید با نه مرحله دودقیقه ای دویدن آهسته بین آن ها بود. جهت انجام آزمایش های ایمونوهیستوشیمیایی، بافت ریه خارج و سطح پروئین های Bax وBcl-2 اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون پارامتریک t مستقل در سطح 05/0≥α استفاده شد.
    نتایج
    پس از شش هفته تمرین تناوبی شدید، بیان پروتئین Bax حبابچه های ریوی به طور معناداری افزایش یافت. همچنین متعاقب شش هفته تمرین تناوبی شدید، بیان پروتئینBcl-2 نیز به طور معناداری افزایش یافت (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد یک دوره تمرین تناوبی شدید، سبب تغییرات بارزی در بیان پروتئین های آپوپتوزی حبابچه های ریوی می شود که تفسیر عواقب چنین تغییراتی به دنبال تمرینات ورزشی، نیازمند انجام پژوهش های بیشتر است.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، آپوپتوز، Bax، Bcl-2، ریه
  • هادی کاظمی، تایماز انصاری، ایمان انصاری، سیامک افشین مجد* صفحات 41-48
    مقدمه و هدف
    صرع یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک می باشد و مشکلات زیادی را همچون هزینه های درمان و مشکلات اجتماعی ناشی از نگرش منفی جامعه نسبت به بیماری را برای مبتلایان به وجود می آورد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی نگرش و آگاهی دانشجویان غیرپزشکی به عنوان نمونه ای از افراد با سواد و نسبتا آگاه جامعه درمورد این بیماری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی، سیصد دانشجوی غیرپزشکی به طور تصادفی وارد مطالعه شدند و پرسش نامه ای شامل سوالات مربوط به آگاهی و نگرش در مورد بیماری صرع توسط آن ها تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS و با انجام آزمون هایt ، دو نمونه مستقل و رگرسیون خطی ساده موردبررسی قرار گرفت و سطح معنی داری 05/0P< در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میان آگاهی و نگرش دانشجویان در رابطه با بیماری صرع و سن آن ها رابطه معناداری وجود داشت (به ترتیب 004/0P=، 001/0P=) در حالی که بین جنسیت افراد و آگاهی و نگرش افراد رابطه معناداری نبود (05/0P>). همچنین با افزایش ترم تحصیلی آگاهی افراد بیشتر و نگرش آن ها نسبت به بیماری مثبت تر می شد (به ترتیب 006/0P=، و 02/0P=).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، میزان آگاهی شرکت کنندگان مطالعه، در مورد نوع بیماری صرع و نیز آگاهی از علائم خوب بود. میزان آگاهی درست، از علل صرع متوسط ارزیابی گردید؛ اما آگاهی در مورد قابل درمان بودن بیماری از مطالعات نظیر آن و همچنین آگاهی در مورد عوامل برانگیزنده و عوارض بیماری کم ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: صرع، دانشجو، تشنج، بیماری مغز واعصاب
  • سیده شیوا دادوند، فرهاد دریانوش * صفحات 49-56
    مقدمه و هدف
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی و یکی از بیماری هایی است که از نظر بار بیماری هزینه زیادی را به سیستم بهداشتی درمانی تحمیل می کند. هدف از تحقیق حاضر تعیین اثر یک دوره تمرینات هوازی بر سطوح خونی سروتونین و اندورفین و کاهش افسردگی زنان معتاد به موادمخدر بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است. تعداد سی نفر از زنان معتاد به موادمخدر که مبتلا به افسردگی متوسط تا شدید بودند، به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه، تجربی (پانزده نفر) و کنترل (پانزده نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته (سه جلسه در هفته) تمرینات هوازی را با شدت 60 تا 80درصد حداکثر ضربان قلب انجام دادند؛ ولی آزمودنی های گروه کنترل در این مدت در هیچ فعالیت ورزشی منظمی شرکت نداشتند. برای سنجش سطوح خونی سروتونین و اندورفین، در دو مرحله، قبل و بعد از دوره تمرینات ورزشی، پنج میلی لیتر خون از ورید بازویی آزمودنی ها اخذ گردید. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و t همبسته تجزیه وتحلیل شدند. سطح معنی داری، P<0/05 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    هشت هفته تمرینات هوازی موجب افزایش معنی دار در سطوح خونی سروتونین و اندورفین و کاهش معنی دار افسردگی در گروه تجربی نسبت به کنترل شد (05/0P˂).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که تمرینات هوازی می تواند بر سطوح خونی سروتونین و اندورفین و بهبود افسردگی در زنان معتاد به موادمخدر تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، سروتونین، اندورفین، افسردگی، زنان معتاد
  • صبا ترشیایی، الهام مسلمی، اکرم سادات طباطبایی پناه* صفحات 57-64
    مقدمه و هدف
    آلوپسیا آره آتا (AA) یک بیماری چند عاملی است که با ریزش مو به خصوص در ناحیه سر شناسایی می شود و پنج میلیون نفر را تحت تاثیر خود قرار داده است. نواحی خاصی از HLA ها شناسایی شده که با پاتوژنز بیماری آلوپسیا آره آتا در ارتباط است. در این تحقیق اثر فراوانی الل HLA-DQB1*3 روی بیماران آلوپسیا آره آتا و افراد کنترل بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه شامل سی بیمار AA (سیزده زن وهفده مرد، میانگین سنی28/2 ± 3/26) و پانزده نفر کنترل سالم (پنج زن و ده مرد با میانگین سنی 5/1 ± 1/30) می باشد DNA .از نمونه های خون با استفاده از روش DNG plus استخراج شد و با روش PCR-SSP تشخیص HLA(HLA-DQB1*3) انجام شد. علاوه بر این، ارتباط بین این الل HLA با فاکتورهای دموگرافیک بررسی شد.
    نتایج
    فرکانس الل HLA-DQB1*3 در مقایسه با افراد کنترل (7/26 درصد)، در بیماران به طور چشمگیری بالاتر نبوده است (7/26 درصد). هیچ ارتباطی بین سابقه خانوادگی،استرس، ترس و سن شروع بیماری با بیماران مبتلا به آلوپسیا آره آتا یافت نشد 05/0 P >.
    نتیجه گیری
    داده های ما هیچ ارتباطی بین الل HLA-DQB1*3 و وقوع بیماری آلوپسیا آره آتا نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: HLA-DQB1*3، PCR-SSP، آلوپسیا آره آتا، بیماری خودایمنی
  • پروین فرزانگی*، معصومه حبیبیان، فاطمه شایسته راد، هادی علی نژاد صفحات 65-74
    مقدمه و هدف
    عامل اصلی بیماری های وابسته به سن را می توان افزایش آسیب اکسایشی DNA ذکر کرد. این آسیب می تواند منجر به ترجمان ژن های خاصی شود که تکثیر و مرگ سلولی را تنظیم می کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر یک دوره تمرین منظم شنا به همراه مصرف عصاره سیر بر میزان Bax و Bcl-2 بافت کبد موش های پیر تحت القای دوکسوروبیسین می باشد.
    مواد و روش ها
    چهل ودو سر موش صحرایی نر مسن 40 تا 50 هفته ای با میانگین وزن اولیه 250 تا 300 به روش تصادفی به شش گروه تقسیم شدند: 1. کنترل؛ 2. سالین؛ 3. دوکسوروبیسین؛ 4. دوکسوروبیسین و تمرین؛ 5. دوکسوروبیسین و سیر؛ 6. دوکسوروبیسین و سیر و تمرین. برای القای بیماری مزمن کلیوی از داروی دوکسوروبیسین، به میزان 5/8 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن استفاده شد. برنامه تمرینی اصلی به صورت تمرین شنا به مدت هشت هفته و هر هفته سه روز و هر روز سی دقیقه بود. گروه های دریافت کننده مکمل و تمرین و مکمل، روزانه یک میلی لیتر عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به مدت هشت هفته به صورت خوراکی (گاواژ) دریافت کردند. چهل وهشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و پس از 10 تا 12 ساعت ناشتایی، موش ها بی هوش شده و بافت کبد بلافاصله جدا و در فریزر با دمای منفی هفتاد درجه سانتی گراد برای اندازه گیری سطوح Bax و Bcl-2 استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی جهت تعیین محل اختلاف بین گروه ها استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین شنا و مصرف عصاره سیر و ترکیب تمرین و سیر سبب افزایش معنی داری در سطوح Bcl-2 و همچنین کاهش معنی داری در سطوح Bax و نسبت Bcl-2/Bax بافت کبد موش های مسن تحت القای دوکسوروبیسین شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    فعالیت ورزشی، استفاده از مکمل عصاره سیر و ترکیبی از این دو شیوه می توانند، به عنوان روش های درمانی غیردارویی موثر، جهت کاهش آسیب کبدی و حمایت بافت کبد در مقابل آسیب های ناشی از استرس اکسایشی و التهابی افزایش سن محسوب شوند
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، عصاره سیر، مرگ برنامه ریزی شده سلول، دوکسوروبیسین
  • پیوند باستانی *، زهره موسی کاظمی، مهدیه سادات احمدزاده صفحات 75-86
    مقدمه و هدف
    نیازهای سلامت جامعه تحت تاثیر شرایط اقتصادی و اجتماعی و سیاسی پیوسته تغییر می کنند. پاسخگویی به این تغییرات مهم ترین استدلالی بود که بر اساس آن بحث ایجاد تحول و ارتقا در نظام سلامت کشور مطرح شد. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایتمندی از اجرای طرح تحول سلامت انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر تحلیلی مقطعی می باشد که در سال 1394 در مرکز آموزشی درمانی چمران شیراز انجام شد. در این مطالعه پنج پرسش نامه برای گروه های مختلف، شامل مدیران و سرپرستان بخش ها، پزشکان، پرستاران و پرسنل درمانی، پرسنل اداری و مالی و بیماران تهیه شد. پایایی پرسش نامه ها با آلفای کرونباخ بالای 70درصد تایید شد. حجم نمونه ای معادل 295 با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. ابزار مورداستفاده، پرسش نامه استاندارد مرکز تحقیقات ملی سلامت بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 و از طریق آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل و آنوا تجزیه وتحلیل شدند.
    نتایج
    کمترین میانگین رضایت به ترتیب در گروه پزشکان 56/0±62/1، پرسنل اداری و مالی 88/0±82/2، پرستاران و پرسنل درمانی 25/0±84/2، مدیران و سرپرستان 48/0±09/3، بیماران 30/0±44/3 بود. رضایت پزشکان بر حسب وضعیت تاهل اختلاف آماری معناداری نشان داد (038/0=p). رضایت بیماران نیز بر حسب تحصیلات) 008/0=p) اختلاف آماری معناداری نشان داد.
    نتیجه گیری
    طرح تحول سلامت علی رغم تمامی محاسنی که دارد، در برخی جوانب با نقایص و کاستی هایی روبرو است که موجب نارضایتی گروه های ذی نفع شده است؛ لذا نیازمند پایش و ارزیابی دوره ای می باشد.
    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، رضایتمندی
  • زهرا قاسمی، زهرا کیاسالاری، فاطمه ابراهیمی، فریبا انصاری، مریم شرایلی، مهرداد روغنی* صفحات 87-98
    مقدمه و هدف
    بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین انواع بیماری های نورودژنراتیو می باشد که از نظر کلینیکی توسط اختلالات حرکتی مانند کندی حرکات، سختی عضلات، لرزش در حال استراحت و اختلال وضعیت مشخص می شود. این مطالعه، طراحی شده است تا اثرات ماده موثر دیوسجنین را به عنوان یک ماده با خواص آنتی اکسیدانی و نوروپروتکتیو بر مدل موشی بیماری پارکینسون القاشده توسط 6-هیدروکسی دوپامین بررسی کند.
    مواد و روش ها
    چهل موش صحرایی نر، به چهار گروه تقسیم شدند. 1. شم؛2. شم درمان شده با دیوسجنین (100میلی گرم بر کیلوگرم)؛ 3. گروه جراحی شده با 6-هیدروکسی دوپامین؛ 4. گروه جراحی درمان شده با دیوسجنین. موش ها دیوسجنین را به روش گاواژاز قبل از جراحی برای مدت یک هفته دریافت کردند. در انتهای این مدت، مدل تجربی بیماری پارکینسون توسط تجویز مستقیم یک طرفه 6-هیدروکسی دوپامین به داخل استریاتوم القا شد. تست رفتاری چرخش قبل و بعد از جراحی مطالعه شد. مالون دی آلدهید (MDA)، گلوتاتیون GSH)، کاتالاز، نیتریت(NO) پروتئین رشته ای اسیدی گلیال (GFAP) در بافت هموژنیزه شده استریاتوم اندازه گیری شدند. همچنین، نورون ها با رنگ آمیزی نیسل در بخش متراکم جسم سیاه(SNc) شمارش و مقایسه شدند.
    نتایج
    در بررسی رفتاری تعداد چرخش ها در گروه ضایعه دیده تحت تیمار با دیوسجنین، نسبت به گروه ضایعه دیده کاهش معنی دار داشت .(P<0.05) به علاوه، از کاهش تعداد نورون ها در بخش متراکم جسم سیاه در گروه ضایعه تحت تیمار، نسبت به گروه ضایعه کاسته شد .(P<0.05) همچنین، مقادیر GFAPوMDA مغز را به ترتیب با(P<0.05) و (P<0.01)در گروه ضایعه تحت تیمار کاهش داد در حالی که مقادیر گلوتاتیون استریاتوم را افزایش داد P<0.05)). به علاوه، درمورد نیتریت و کاتالاز تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پیش درمانی با دیوسجنین موجب بهبود رفتار حرکتی و کاهش عدم تقارن حرکتی در حیوانات ضایعه دیده با 6-هیدروکسی دوپامین شد و موجب حفاظت نورون ها در بخش متراکم جسم سیاه می گردد که این از طریق کاهش آستروگلیوز و استرس اکسیداتیو به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، دیوسجنین، 6-هیدروکسی دوپامین، استرس اکسیداتیو، GFAP
  • اباذر اکبرزاده پاشا، شایان علی جان پور *، هوشمند بسیم، مهران افشنگ، ثریا خفری، رضا علیزاده نوایی، فرزان خیرخواه، زیبا شیرخانی صفحات 99-106
    مقدمه و هدف
    پیوند کلیه کارآمدترین راه حل برای بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی مرحله آخر و هدف از درمان بیماران نارسایی کلیه نه تنها حفظ زندگی بلکه بهبود کیفیت زندگی بیماران است. مطالعه حاضر، به بررسی کیفیت زندگی بیماران پیوندی و عوامل موثر بر آن پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 188 بیمار پیوندشده بیمارستان شهیدبهشتی بابل، در سال 1392 به روش سرشماری انجام پذیرفت. برای جمع آوری داده ها ازپرسش نامه سلامت عمومیsf36 ، Ferrans and Powers، GHQ-28 و آخرین آزمایش بیمار و پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد. سپس آزمون های T-test،chi- square و رگرسیون لجستیک در نرم افزارspss v18 موردتجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین نمره کیفیت زندگی برای مردان 7/3±4/23 و برای زنان 4±23 به دست آمد. میانگین نمره عملکرد اجتماعی، درد جسمانی و حیطه فیزیکی با نوع دیالیز (همودیالیز،صفاقی،عدم دیالیز) تفاوت معنادار داشت (p<0.05) همچنین، میانگین نمره کیفیت زندگی، سلامت–عملکرد و حیطه روحی روانی با سطح اوره رابطه معناداری داشتند (p<0.05). در خصوص سلامت روان، حیطه افسردگی با جنس (مرد، زن،2±4/1، 4±5/2،005/0P=)، نمره حیطه جسمانی با منبع درآمد (عدم درآمد، شاغل، 2±2/3، 3±4/4،01/0P=) نمره حیطه اضطراب با منبع درآمد (عدم درآمد، شاغل، 3±9 /3، 4±9 /4،02/0P=) و حیطه افسردگی با منبع درآمد (عدم درآمد، شاغل،2±5/1، 4±2/2،005/0P=)، میانگین نمره کل سلامت روان با منبع درآمد (بیکار، شاغل 9±15،12±008،18/0P=) رابطه معناداری نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان از وضعیت مطلوب کیفیت زندگی در مرکز پیوند شهیدبهشتی دارد که می تواند وابسته به نتایج مطلوب خدمات در این مرکز باشد؛ اما بهبود وضعیت موجود به بالاترین سطح احساس می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، پیوند کلیه، اختلال روانی
|
  • Alimohammad Mohsenimajd, Tooba Ghazanfari *, Raziyeh Dilmaghanian Pages 1-8
    Background And Objectives
    Pulmonary complications are one of the most important long-term sulfur mustard (SM) exposure that chemical victims are suffering for years. IL-21 is one of the important cytokines contributing in chronic pulmonary inflammatory diseases. In this study, the serum and sputum levels of IL-21 and their correlations with pulmonary complications was evaluated 27 years after sulfur mustard exposure.
    Materials And Methods
    Final sample size was 475 (350 men and 125 women) SM exposed and 150 (100 men and 50 women from Rabat) unexposed controls. The age span of volunteers was 27-67 years.
    Results
    There was no significant different between exposed and control groups in serum and sputum levels of IL-21, but the serum level of IL-21 showed a significant correlation with spirometry parameter (FEV1/FVC) in SM exposed group was observed.
    Conclusion
    The affected serum and sputum levels of IL-21 by sulfur mustard exposure were not variable, but there was a significant negative correlation between serum level of IL-21and FEV1/FVC in SM exposed group.
    Keywords: Sulfur mustard, Pulmonary complication, IL-21, Chemical victims, Sardasht
  • Nahid Kholdi, Akbar Sheikhani, Farid Zayeri, Ashraf Pirasteh * Pages 9-20
    Background And Objective
    There is a direct relationship between high intake of salt and increased risk of many non-communicable diseases. The aim of this study was to determine the self-efficacy and readiness of women to reduce discretionary salt consumption.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2016 using a self-administered questionnaire on 561 women attended to the women care centers of Tehran. The questionnaire contained questions about awareness of the relationship between salt and diseases, disposure to decreasing consumption due to family disease, discretionary salt consumption, stages of change, self-efficacy and demographic status of women. Data was analyzed by chi-square, ANOVA and logistic regression tests.
    Results
    The mean age of women was 36.21±10.1 and 39.8% of them were exposed with reducing salt intake. Over 80% of women always or often add salt to their food during preparation. A third of women were in pre-contemplation stage and 41.2% were ready to reduce salt consumption. Stages of change increased with increasing self-efficacy (r=0.42, p
    Conclusion
    The results showed that salt is used for cooking food by a large number of women and less than half of them are ready to behavior change. In general, stages of change increased with increasing self-efficacy. Because the self-efficacy is important for initiating and maintaining behavior change, for empowering women increasing self-efficacy and replacement of salt with healthy flavors should be emphasized.
    Keywords: Self-efficacy, Salt, Stages of change, Women, Trans-theoretical model
  • Avisa Najimi, Karim Asgari *, Mojgan Agahheris Pages 21-30
    Background And Objective
    The cardiovascular diseases are going to become a major problem in the world. Since a widespread range of physiological and psychological factors may have a role in the onset and continuation of cardiovascular diseases, a combination of all factors should be considered, in describing the onset and course of CV diseases. This study was accomplished in an attempt to investigate the effectiveness of drug therapy in combination with emotion regulation on the perception of anxiety control and cardiovascular responses in female patients with CV disease.
    Materials And Methods
    Thirty female patients with CV disease were selected via accessible sampling method according to inclusion and exclusion criteria. They were then assigned to experimental and control groups. The Intervention consisted of 10 sessions of emotion regulation, each session lasting 90 minutes. Both of the groups were asked to complete ACQ, and their hemodynamic cardiovascular responses were registered. The data was analyzed through repeated measure analysis of variance by SPSS-24.
    Results
    The findings showed that emotion regulation was effective in improving cardiovascular responses and enhancement of the perception of anxiety control.
    Conclusion
    The results of current study suggest that decrement of cardiovascular responses and enhancement of the perception of anxiety control can be achieved through training of emotion regulation techniques.
    Keywords: Emotional regulation, Cardiovascular disease, Perception of anxiety control, Cardiovascular responses
  • Mehdi Yadegari *, Simin Riahy, Shadmehr Mirdar, Gholamreza Hamidiyan, Mitra Yousefpour, Fatemeh Riyahi Pages 31-40
    Background And Objective
    From the perspective of molecular studies¡ since the relationship between high intensity interval training and apoptosis-related proteins in the lungs has not investigated, aim of this study was immunohistochemical detection of apoptotic proteins Bax and Bcl-2 in the lungs alveoli after 6 weeks of high intensity interval training.
    Materials And Methods
    This research was an experimental study. Samples of this study were 14 male Wistar rats (4 weeks old¡ 72±8 gr weight), healthy and no history of disease that divided into training and control groups (exercise training=7¡ control=7). The high intensity interval training program was carried out for 6 weeks. Training program was started with 25 m/min and ended with 70 m/min speed at the final stage. In each training session, rats completed the 1-min activity with 10 repetition and work to rest ratio was 1:2. Lung tissue was extracted for Immunohistochemistry tests and protein levels of Bax and Bcl-2 were measured. To analyze data¡ independent t- test was used (P
    Results
    After 6 weeks of high intensity interval training¡ level of Bax protein significantly increased. Also, after 6 weeks of high intensity interval training¡ level of Bcl-2 protein also significantly increased (P
    Conclusion
    It seems that intensity interval training period causes significant changes in expression of pulmonary alveolar apoptotic proteins and its accurate interpretation that it may be helpful or harmful require further researches.
    Keywords: High intensity interval training, Apoptosis, Bax, Bcl-2, Lung
  • Hadi Kazemi, Taimaz Alaghi, Iman Ansari, Siamak Afshinmajd * Pages 41-48
    Background And Objective
    Epilepsy is one of the most common neurologic disorders which make lots of economic and social problems and negative conceptions in relation with these patients. The aim of this study was evaluation of attitude and awareness (AA) of non-medical students about this disorder.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 300 of nonmedical students randomly selected and a questionnaire was completed with each participant. Data was analyzed using simple linear regression and t test in SPSS software and results were considered statistically significant at P
    Results
    There was significant relation between AA and age (P=0.004 and P=0.001, respectively). But relation between gender and AA was non-significant (P>0.05). Also, there was positive and significant correlation between education and AA.
    Conclusion
    There was good information about the disease and its presentation. Awareness was moderate in relation with etiology of the disease but low in correlation with treatment, complications, and provocation factors.
    Keywords: Epilepsy, Student, Seizure, Neurological Disorder
  • Seyedeh Shiva Dadvand, Farhad Daryanoosh* Pages 49-56
    Background And Objective
    Depression is one of the most common mental disorders, which imposes a large burden on the health care system. The purpose of this study was to determine the effect of a period of aerobic training on blood levels of serotonin and endorphin and decreasing depression in addicted women to drug.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental study. A total of 30 addicted women to drug with moderate to severe depression were selected to participate as a purposeful and available sample and were randomly divided into two groups of experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Experimental group received 8 weeks (3 sessions per week) of aerobic exercise intensity in 60-80% of maximum heart rate, while the control group did not take part in any regular physical activity. To measure blood levels of serotonin and endorphin, in two stages, before and after training, 5 ml of blood was collected from the brachial vein of the subjects. Data were analyzed using independent and paired sample t tests. The level of significance was set at p
    Results
    Eitgh weeks of aerobic training significantly increased blood levels of serotonin and endorphin and reduced depression in the experimental group as compared to the control (P
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that aerobic training can affect blood levels of serotonin and endorphin and improve the depression in addicted women to drug.
    Keywords: Aerobic Training, Serotonin, Endorphin, Depression, Addicted Women
  • Saba Tarshaei, Elham Moslemi, Akram Sadat Tabatabaei Panah* Pages 57-64
    Background And Objective
    Alopecia Areata (AA) is a multifactorial disease characterized by hair loss especially from the scalp affecting approximately 5.3 million people. Since major histocompatibility complex (HLA) region is considered to be associated with AA susceptibility, the effect of HLA-DQB1*3 allele frequency was investigated in the present study in AA patients and their respective controls.
    Materials And Methods
    This study consisted of 30 patients with AA (13 females and 17 males, with a mean age of 26.3 ±2.28 years) and 15 healthy controls (5 females and 10 males, with a mean age of 30.1 ±1.5). DNA was extracted from blood samples using DNG plus method and PCR-SSP was used to detect HLA-HLA-DQB1*3. Furthermore, association of this HLA allele with some baseline clinical and demographical features was assessed.
    Results
    The frequency of the HLA-DQB1*3 allele was not significantly higher in patients (23.3%) as compared to the controls (26.7%). We found no association with family history, stress, phobia, and onset of the disease in patients with AA )p > 0.05(.
    Conclusion
    Our data do not show a correlation between the HLA-DQB1*3 allele and occurrence of AA in population.
    Keywords: HLA-DQB1*3, PCR-SSP, Alopecia Areata, Autoimmune disease
  • Fatemeh Shayesteh Rad, Parvin Farzanegi *, Masoumeh Habibian, Hadi Alinejad Pages 65-74
    Background And Objective
    Increased oxidative damage to DNA can be mentioned as the main cause of age-related diseases. This damage can result in translation of specific genes which regulate cell proliferation and apoptosis. The aim of this study was to investigate the effect of a regular swimming training with garlic extract on the levels of Bax and Bcl-2 in the liver tissue doxorubicin induced aging rat
    Materials And Methods
    In this study, 42 aged male rats, 40-50 weeks, with an average initial weight of 250-300 g were randomly divided into 6 groups: 1. control, 2. saline, 3. doxorubicin, 4. doxorubicin笗ꭲ⬞, 5. doxorubicin膪, and 6. doxorubicin膪쾞엪�. Chronic kidney disease (CKD) was induced by injection of 8.5 ml/kg of doxorubicin. The animals in the exercise groups were forced to swim 30 min once a day, 3 days per week, for 8 weeks. Groups receiving supplement and exercise supplement, daily treated with 1 ml of garlic extract per kilogram of body weight for 8 weeks orally (gavage). In addition, 48 hours after the last training session and after 12-10 hours of fasting, rats were anesthetized and liver tissue separated immediately and stored at -70ᵒC to measure the levels of Bax and Bcl-2. For comparisons among the groups, oneway analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s test were performed with P
    Results
    The findings showed that eight weeks of swimming training and garlic extract and the combination of exercise training and garlic extract resulted in a significant increase in the levels of Bcl-2 and also a significant decrease in the levels of Bax and Bax/Bcl-2 in the kidney tissue of aged rats induced by doxorubicin (P
    Conclusion
    Exercise training, herbal supplement of garlic, and a combination of these two methods can be as an effective non-pharmacological therapy to reduce liver damage and protect liver tissue against oxidative stress and inflammatory injuries associated with aging.
    Keywords: Aerobic training, Garlic extract, Apoptosis, Doxorubicin
  • Peivand Bastani*, Zohreh Mousa Kazemi, Mahdieh Sadat Ahmadzadeh Pages 75-86
    Background And Objective
    Need for health has changed regarding economic, social and political conditions. Responsiveness to these changes was one of the main reasons for establishment of Health Transition (Transformation) Reform (HTR) in Iran.
    Materials And Methods
    This research was a cross-sectional study that was conducted in Shahid Chamran Hospital in Shiraz in 2015. Five questionnaires were applied for each of the study population consisting managers, physicians, nurses, official workers and patients. The source of these questionnaires was in national center of research. Reliability of the questionnaires was confirmed (α>0.7). The study ample was calculated by Cochrane and about 295 participants were included. SPSS19 was applied through ANOVA, t-test and Pearson correlation for analyzing data.
    Results
    The least rate of satisfaction was belonged to physicians (1.62±0.56), official workers (2.82±0.88), nurses and clinical workers (2.84±0.25), managers (3.09±0.48) and patients (3.44±0.30). The mean of satisfaction was significantly different among physicians according to their marital status (p=0.038), the patients satisfaction was also different significantly according to their level of education (p=0.008).
    Conclusion
    In spite of all the advantages of Health Transformation Reform, it had some disadvantages in different aspects that may lead to dissatisfaction and it is recommended to evaluate and periodical monitoring.
    Keywords: Health transformation plan, Satisfaction rate
  • Zahra Ghasemi, Zahra Kiasalari, Fatemeh Ebrahimi, Fariba Ansari, Maryam Sharayeli, Mehrdad Roghani * Pages 87-98
    Background And Objective
    Parkinson's disease is one the most common neurodegenerative diseases clinically diagnosed by movement disorders such as slowness of movement, muscle stiffness, tremor at rest and personality disorder. The goal of this study was to examine the impact of diosgenin with antioxidant and neuroprotective effects on a rat model of Parkinson's disease induced by 6hydroxydopamine.
    Materials And Methods
    Forty male Wistar rats were divided into four groups. 1-sham, 2-sham treated with diosgenin (100 mg/kg) 3- The group microinjected with 6-hydroxydopamine (6-OHDA) and 4- 6-OHDA group treated with diosgenin. Rats received diosgenin by gavage before surgery for 1 week. At the end of this period, the experimental model of Parkinson's disease was induced by unilateral injection of 6-OHDA into the striatum. Rotational behavior was studied after the surgery. Malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), catalase, nitrite and glial fibirally acidic protein (GFAP) were measured in the homogenate. Also, nigral neurons were counted and compared using Nissl staining.
    Results
    There was a significant reduction of rotations in diosgenin-pretreated 6OHDA-lesioned rats as compared to untreated 6-OHDA group. In addition, pretreatment with diosgenin in 6-OHDA-lesioned group significantly prevented the reduction of neurons in the substantia nigra pars compacta as compared to the untreated group (P
    Conclusion
    Diosgenin pretreatment improved motor behavior and asymmetry in 6-OHDA-lesioned rats and protected substantia nigra pars compacta neurons and its effect is mediated via attenuation of oxidative stress and astrogliosis.
    Keywords: Parkinson's disease, Diosgenin, 6-hydroxydopamine, Oxidative stress, Glial fibrillary acidic protein
  • Abazar Akbarzadeh Pasha, Shayan Alijanpour*, Hoshmand Basim, Mehran Afshang, Soraya Khafri, Reza Alizadeh Navaie, Farzan Kheirkhah, Ziba Shirkhani Pages 99-106
    Background And Objective
    Renal transplantation is an efficient solution for end-stage renal disease patients. Since the purpose of treatment of renal failure patients is not only to sustain life, but also to improve the quality of life, this study investigated the quality of life in transplanted patients and affecting factors.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 188 transplanted patients in Beheshti Hospital by census in 2013. Public health (sf36), Ferrans and Powers, GHQ-28 and last patient experiment and demographic questionnaires were used. Then, t-test, chi-square and logistic regression tests were used (SPSS v18).
    Results
    The mean quality of life for men and women was 23.4 ± 3.7 and 23± 4, respectively. The mean score of social functioning, bodily pain, physical area with the type of dialysis (hemodialysis, peritoneal dialysis and non-dialysis) had a significant difference (p
    Conclusion
    The results of this study showed favorable situation of quality of life in Shahid Beheshti transplant center. This can be due to favorable services but it needs to improve this situation to highest level.
    Keywords: Mental health, Kidney transplants, Mental disorders