فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 92، پاییز 1392)

فصلنامه رسانه
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 92، پاییز 1392)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن خجسته باقرزاده، محسن فرامرزی صفحه 5
    با توجه به رشد روزافزون تکنولوژی در جوامع مختلف و فواید ایجاد شده توسط تکنولوژی در سه حوزه تولید، توزیع و دریافت محتوا، تصمیم عقلایی بر استفاده از این تکنولوژی ها است؛ اما در عمل، موانعی وجود دارد که تطابق این تکنولوژی ها را با مشکل مواجه می سازد، هدف این مقاله یافتن محرک ها و موانع موجود برای تطابق با تکنولوژی در موسسه های رسانه ای است. این مقاله عرصه تطابق با تکنولوزی را به دو حوزه فردی و موسسات رسانه ای تقسیم بندی می کند. در تئوری های مرتبط با موسسات رسانه ای از تئوری های فردی هم استفاده شده است. تطابق در سازمان رسانه ای مستلزم توجه به پارامترهای پیچیده تری نسبت به سطوح فردی است و علاوه بر ویژگی های یک سازمان رسانه ای، عوامل درونی و بیرونی سازمان می توانند نقش های موثری در تطابق با تکنولوژی ایفا کنند. توجه به این عوامل می تواند علاوه برحضور فعالانه در صنعت رسانه، موسسات رسانه ای را از آسیب ناشی از ورود تکنولوژی ها ایمن کند و تسهیلات خاصی را در حوزه های تولید، توزیع و دریافت محتوا ایجاد کند.
    کلیدواژگان: تطابق با تکنولوژی، موسسه های رسانه ای، نوآوری، تکنولوژی رسانه ای
  • احسان پوری صفحه 23
    ترکیبی از رسانه های جمعی و ارتباطات میان فردی، موثرترین راه برای رسیدن افکار جدید به افراد و متقاعد ساختن آن ها است. امروزه این بستر توسط شبکه های اجتماعی مجازی فراهم شده و کاربران این شبکه ها با گسترش ارتباطات خود به تبادل اطلاعات و اشتراک گذاری محتوا به صورت جمعی یا فردی می پردازند. برخی از اندیشمندان معتقدند این اجتماعات انسانی به نوعی ظهور مفهوم سپهر عمومی هابرماس در فضای مجازی است. این پژوهش با هدف شناخت و توصیف رفتار ارتباطی کاربران شبکه های اجتماعی مجازی و نحوه تعامل ایشان در شبکه های ارتباطی مبتنی بر بستر شبکه های اجتماعی مجازی انجام پذیرفته است. همچنین نگرش کاربران در برابر منتشرکنندگان محتوا در این گونه شبکه ها و الگوپذیری آن ها توصیف شده است. در نگاهی گذرا مشارکت های اجتماعی آن لاین و نقش رهبری فکری توسط رسانه ها در آن توصیف می شود. در بخش یافته های پژوهش، نتایج تحقیق که به روش مصاحبه عمقی در فضای شبکه اجتماعی فیس بوک انجام پذیرفته، ارائه شده است. کاربران شرکت کننده در نظرسنجی بر این عقیده هستند که رهبری در فیس بوک در واقع در دست کسانی است که محتوای بیشتری را برای دیگران منتشر می کنند و لذا کاربرانی که پیوندهای ارتباطی بیشتری در شبکه ایجاد کرده اند در این زمینه پیشرو هستند. شبکه های اجتماعی مجازی، به دلیل خصلت افقی بودنشان از عدم رهبری رنج می برند و نیروی هدایت کننده در آن ها وجود ندارد. رهبری شبکه های اجتماعی به صورت تمرکزگرایی کلاسیک نیست و ارتباط و تاثیرگذاری بالا به پایین در آن وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، ارتباطات شبکه ای، رسانه های اجتماعی، وب 2، فضای مجازی
  • غلامحسین بیابانی صفحه 33
    در جهان امروز وقتی صحبت از پیشگیری (هر حوزه ای) به میان می آید، اولین چیزی که ذهن ها را درگیر می کند رسانه است. رسانه ها منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار می روند. قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایه های آنچنان بلند برخوردار است که بدون حضور آن، دسترسی به جامعه ای با فرهنگ پویا، دست نیافتنی و محال است. رسانه ها سپهر اطلاعاتی هر جامعه به شمار می روند و کارکردهای مختلف اعم از آشکار و پنهان در حوزه های آموزش، اطلاع رسانی و آگاه سازی، تفریح و سرگرمی دارند. به غیر از موارد یاد شده رسانه ها در تولید جرم و فضای منبعث از آن و هم در پیشگیری از جرم نقش می آفرینند به گونه ای که نقش و کارکرد آن مورد توجه همگان قرار گرفته است. زیرا دانش عمومی از جرم و جنایت و عدالت تا حد زیادی از رسانه ها به دست می آید. با رواج دیدگاه رسانه سالاری که از قدرت بالای رسانه ها در القا و تاثیرگذاری بر روی مخاطبان به عمل می آورد و برای مخاطبان در قبال پیام های رسانه های عمومی نفش انفعالی و تاثیرپذیر قائل هستند. لذا هدف از پیشگیری ممکن است کاهش جرم یا محدود کردن آن یا جلوگیری از رشد آن باشد. بر این اساس آنچه در این مقاله نگارنده برآن تاکید دارد به غیر از کارکرد رسانه در حوزه های مختلف؛ به نقش پیشگیرانه رسانه از طریق آموزش شهروندان و حساس سازی گروه ویژه و عموم جامعه است.
    کلیدواژگان: رسانه، جرم، پیشگیری، کاهش جرم، کارکرد رسانه
  • امیدعلی مسعودی، شهناز خسروی صفحه 43
    تمایز میان جهان واقع و تصاویری که به میانجی گری رسانه از آن ارائه می شود، مفهوم بازنمایی رسانه ای را به یکی از محوری ترین مفاهیم در مطالعات فرهنگی و رسانه ای تبدیل کرده است. این مقاله با هدف دستیابی به شناخت از سیما و جایگاه زنان در شبکه ماهواره ای”من وتو1“و با تکیه بر رویکرد برساخت گرایانه بازنمایی استوارت هال، به چگونگی بازنمایی زن در شبکه مذکور می پردازد و پیوند آن با برخی مولفه های سبک زندگی را به نمایش می گذارد. برای نیل به این هدف، از میان مجموعه برنامه های تولیدی شبکه من وتو1، در ماه های فروردین و اردیبهشت 1392، یکی از برنامه های چهار قسمتی این شبکه، به نام”بفرمایید شام“، با روشی هدفمند، مورد تحلیل نشانه شناسی قرار گرفته است. از مهم ترین یافته های این تحقیق می توان به ارائه کلیشه های جنسیتی، تلاش برای سکولاریزاسیون زندگی روزمره از طریق ارائه سبک زندگی غربی، القا و طبیعی سازی مفاهیمی چون فردگرایی، مدگرایی، مصرف گرایی و تقدس زدایی از ارزش های بومی نام برد که با به کارگیری استراتژی های عمده بازنمایی یعنی طبیعی سازی و کلیشه سازی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت، نشانه شناسی، سبک زندگی، من و تو 1
  • نشانه شناختی دین یهود (غیر صهیونیسم) در هنر مدرن / مطالعه موردی نقاشی «من و روستا» اثر مارک شاگال
    حسن بشیر، هدا کاسپور صفحه 63
    هدف از این پژوهش کشف نمادهای قوم یهود در هنرهای تجسمی و به طور خاص در نقاشی است. مارک شاگال، یکی از هنرمندان یهودی سده بیستم است که سبکی شخصی و خیال پردازانه دارد. محتوای آثار او برگرفته از داستان های فولکلور و اسطوره ها و نمادهای دین یهود است که به طور مکرر در آثار نقاشی این هنرمند نمود پیدا کرده است.
    نقاشی”من و روستا“اثری است که در آن از نمادها و نشانه های قوم یهود به طور آشکار و پنهان استفاده شده است. در این تحقیق معانی نهفته در ورای فرم ها و نشانه های نمادین اثر با در نظر گرفتن دو رویکرد دلالت صریح و دلالت ضمنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که مارک شاگال این نشانه ها را در جهت یادآوری سنت ها و نمادهای دین یهود به کار برده است. تصاویر هلال ماه، انگشترداوود، گاو، شاخه زیتون به نشانه علائم و ظواهر دین یهود به کار رفته؛ اما نشانه هایی همچون صلیب و کلیسا نیز در اثر وجود دارد که نگارندگان با تحلیل محتوا و کشف روابط بین نشانه های یهودی و غیر یهودی پی بردند که نشانه های یهودی در اثر بر دیگر نشانه ها سلطه داشته و سایر نشانه ها را تحت الشعاع قرار داده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، دین یهود، هنر مدرن، مارک شاگال
  • شهناز هاشمی، محمد سلطانی فر صفحه 79
    رسانه های نوین اجتماعی به همراه وب ها، اپلیکیشین ها و داده های هوشمند در یک حرکت همراه با شرکت های ارائه دهنده تکنولوژی های نوین، چنان فضای ارتباطات هوشمندی اطراف شرکت ها و سازمان های امروز به وجود آورده اند، که اکنون توئیت های این رسانه های نوین اطلاع می دهند که چه اتفاقی برای سازمان در حال رخ دادن است؛ لایک ها درصد محبوبیت شرکت ها را نشان می دهند. نتیجه فراگیری این محیط هوشمند چیزی نیست جز گستره ای از ارتباطات بی شمار و ظرفیت مشارکت بی نهایت گسترده از نوع مذاکرات همه با همه و البته در کلیه سطوح ارتباطات درون و برون سازمانی در شبکه های اجتماعی مجازی. ارزش شبکه های اجتماعی نیز کاملا مشخص است: شبکه هایی هوشمند با گستره ای از ارتباطات بی شمار.
    بخش عمده ای از بهره گیری سازمان ها و شرکت های بزرگ از شبکه های اجتماعی در راستای برندینگ”ایجاد آوازه“برای سازمان، شرکت، کالا، خدمات و یا محصولات آن ها مورد بهره برداری قرار می گیرد. براساس نمودار تحقیقاتی موسسه”شبکه های اجتماعی امروز“، 8/71درصد شرکت ها و سازمان های بزرگ جهان، در برندینگ خود از شبکه های اجتماعی بهره می گیرند. چنانچه در متن مقاله نیز خواهد آمد، در واقع برندینگ سازمان ها، شرکت ها، خدمات، محصولات و کالاهای آن ها، به عنوان مهم ترین تاثیر و تحولات حاصل از سوی فضای هوشمند ارتباطات نوین متاثر از خانواده وب های هوشمند، بر آن ها تحمیل می شود.
    در مقاله حاضر علاوه بر مطالب یادشده، مباحثی مانند تحول استراتژی های سازمانی کسب و کارها، از وب1 تا شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب 2 و وب هوشمند 3؛ استراتژی کسب وکار در محیط هوشمند ناشی از شبکه های اجتماعی مشارکتی؛ برنامه ریزی استراژیک برای بهره گیری از رسانه های اجتماعی به مثابه محیطی فعال و هوشمند در راستای برندینگ به تفکیک شبکه های اجتماعی مجازی رایج و در نهایت بررسی آسیب های احتمالی برندینگ متاثر از محیط شبکه های اجتماعی، با رویکردی کاربردی مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، برند، برندینگ، خانواده وب های هوشمند، بازاریابی شبکه های اجتماعی، بازاریابی هوشمند
  • مرجان کیان، نصرت ریاحی نیا صفحه 97
    هدف پژوهش حاضر، تبیین کاربردهای اینترنت در فعالیت های یاددهی یادگیری توسط دانش آموزان و دبیران دوره متوسطه است. بدین منظور سطح مهارت های اینترنتی و نوع استفاده از روش های اطلاع یابی توسط دبیران و دانش آموزان بررسی و مورد مقایسه قرار گرفت. روش انجام پژوهش پیمایشی با رویکرد توصیفی است. جامعه آماری کلیه دبیران و دانش آموزان دبیرستان های دخترانه، شهر کرج است که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده 100 نفر از دبیران و 250 نفر دانش آموز از شش دبیرستان دخترانه ناحیه سه آموزش و پرورش شهر کرج در سال تحصیلی 921391 برای نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته 24 سوالی؛ شامل 22 سوال بسته و 2 سوال باز پاسخ بوده است که قبل از اجرای ابزارهای پژوهش، پایایی و روایی آن ها مورد بررسی قرار گرفت و لحاظ شد. از کل پرسش نامه های دبیران، 80 پرسش نامه عودت داده شد اما همه پرسش نامه های دانش آموزان دریافت شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSSنسخه 18 استفاده و نتایج به صورت جداول و نمودار ارائه شد. یافته های پژوهش نشان داد که دانش آموزان و دبیران از نگرشی مثبت نسبت به تاثیر اینترنت بر روند آموزش کلیه دروس برخوردار هستند، اما حدود 60درصد دبیران دارای مهارت اطلاع یابی ضعیفی نسبت به دانش آموزان هستند. همچنین میزان استفاده از اینترنت و اولویت برنامه های مورد استفاده اینترنت بین دانش آموزان و دبیران دارای تفاوت معناداری است.
    کلیدواژگان: اینترنت، فعالیت های یاددهی یادگیری، دبیران، دانش آموزان، دوره متوسطه
  • مهرناز ندیری صفحه 113
|
  • Hassan Khojasteh Bagherzadeh, Mohsen Faramarzi Page 5
    Given the increasing spread of technology in different societies and its benefits in content production, content distribution and content reception, a rational decision is using these technologies, but in practice, there are some obstacles that make technology adoption a difficult task. This article aims at finding existing motivations and obstacles for technology adoption in media firms. In this article, technology adoption is studied at individual as well as media firm levels. Theories related to media firms are using those theories applied at the individual level. Although some of these models have been studied by different scholars and their limitations and qualifications have been mentioned, it seems that the issue of technology adoption has not been fully investigated in the field of media management. It is hoped that studying these models would lead to presenting models which could be applied more efficiently.
    Keywords: technology adoption, media firms, innovation, media technology
  • Ehsan Poory Page 23
    Combination of mass media and interpersonal communication, the most effective way to achieve people and convince them. Today, virtual social networking platform provided by and Members of these networks to develop relationships with their collective or individual basis to exchange information and engage Share Content. Some scholars believe that this kind of human communities in cyberspace is Habermas's concept of public sphere. This study aimed to identify and describe the communication behavior of a virtual social network users In the context of communication networks based on virtual social networks has been done. The results indicate that from the perspective of social network users Virtual social networks, because they lack leadership horizontal nature of suffering and there is no guiding force in their. In virtual social networks, more contact is someone who does more active your friends are wider.
    Keywords: virtual Social networks, Network communication, social media, Web 2, cyberspace
  • Ghlamhossein Biabani Page 33
    In today's world, when we speak of prevention, the first thing that comes to the mind is media. The media are considered the major source of the creation and dynamism of culture. The power of these intellectual tools is so great that without them a society with dynamic culture cannot be formed. Media are tasked with spreading information through society and have many overt and covert functions in the fields of education, information and entertainment. In addition, the media play an effective role in both crime emergence and crime prevention, because general knowledge about crime and justice is learned to great extent from the media. In mediacracy, an emphasis is placed on the power of media in inspiring and affecting the audience. According to this view, the audience who receive the messages of mass media has a passive role. Therefore, the aim of prevention can be reducing and preventing crime. This article argues that the media in addition to their different functions, play a preventive role through educating citizens and sensitizing target groups and the society at large.
    Keywords: media, crime, prevention, crime reduction, media's function
  • Omid Ali Massoudi, Shahnaz Khosravi Page 43
    Distinction between the real world and its images represented by the mediation of media has transformed the concept of media representation into a key concept in cultural and media studies. This article aims at obtaining an understanding of women's image and status in the satellite TV network "Manoto1" based on the constructionist theory of representation developed by Stuart Hall. It shows the manner in which women are represented in this TV network and explores its correlation with a certain lifestyle. To do this, a four part program titled "An Invitation to Dinner" (Befarmaeid Sham) broadcast in March and April 2013, out of all the productions of this TV was analyzed semiotically based on a purposeful method. Among the most important findings of this research, presenting gender stereotypes, trying to secularize everyday life by introducing Western lifestyle, inspiring and naturalizing notions such as individualism, fashion-oriented behavior, consumerism, and desanctifying native values could be mentioned which are carried out by applying the main strategies of representation that are naturalization and stereotyping.
    Keywords: representation, gender, semiotics, lifestyle, Manoto1
  • Hassan Bashir, Hoda Kaspur Page 63
    The goal of this research is to discover the symbols of Jewish people in visual arts, especially in painting. Marc Chagall, Jewish artist of the zoth century who has a personal and imaginary style. The content of his works draws on the folkloric stories, myths and symbols of Judaism which appears repeatedly in the paintings of this artist. The painting, “Me and Village”, is one his paintings in which Jewish symbols and signs appear either clearly or secretly. The hidden meanings beyond the forms and signs of this work have precisely been analyzed regarding the two explicit and implicit aspects. Some symbols such as the Moon, cow, David's star, and other religious and non- religious Jewish signs have been analyzed semiotically. The findings shows that the image of the Moon crescent, David's ring, cow, olive branches have been used for the sake of the signs and marks of Judaism, but there are some other signs in the work such as cross and church as well. The interpreters by analyzing the content and discovering the relationship between the Jewish and non- Jewish signs have come to this result that the Jewish signs outnumber and dominate on the other signs.
    Keywords: Semiotic, Judaism, Modern Art, Marc Chagall
  • Shahnaz Hashemi, Mohammad Soltanifar Page 79
    New social media along with smart webs, smart applications, and smart data as well as companies providing new technologies have created such a elaborate smart communications environment for today's companies and organizations that tweets spread by the new media inform about what is happening in an organization; the number of "likes" shows the popularity of companies. The result of the clusiveness of this smart environment is nothing but a domain of numerous communications and an extremely extensive participation in the form of all- party negotiations at all levels of communications outside and inside of virtual social networks. Also, the value of social networks is crystal clear: smart networks with a range of numerous communications. A large part of using social networks by big companies and organizations serves the purpose of branding for companies and organizations and their goods and services. According to the findings of a research conducted by Social Media Today, 71/8% of big companies and organizations throughout the world use social networks in their branding. As to be mentioned in the main text of the article, in fact, the branding of companies and organizations and their goods and services is imposed on them by the smart nature of new communications affected in its turn by smart webs family. In this article, in addition to what was mentioned earlier, subjects such as changes in business and organizational strategies from web 0.1 to social networks based on web 0.2 and smart web 0.3; business strategies in a smart environment resulting from participatory social networks; strategic planning for using social media as an active and smart environment in the service of branding separately for each of the popular virtual social networks; and finally potential harms threatening branding stemmed from the environment of social networks are studied by an applied approach.
    Keywords: virtual social networks, brand, branding, smart webs family, social networks marketing, smart marketing
  • Mrajan Kian, Nosrat Riahinia Page 97
    This article aims at explaining Internet uses in teaching – learning activities of high schools students and teachers. To do this, the level of Internet skills and the kind of methods used by teachers and students for information gathering were studied and compared. The method of research used in this article is a survey with descriptive approach. The statistical population comprises all girl's high schools teachers and students in Karaj. Among them, 100 teachers and 250 students from six high schools in the 3rd district of Karaj were selected as a sample by using simple random sampling technique. The data gathering tool was a researcher- made questionnaire comprising 24 questions including 22 close- ended and 2 open-ended ones which their validity and reliability had been certified before the beginning of data gathering process. 80 questionnaires distributed among teachers and all questionnaires handed out to students were completed. To analyze data, SPSS software version 18 was used and findings were presented in the form of tables and graphs. Findings showed that students and teachers had a positive view on the impact of Internet on teaching in all the courses. However, about 60% of teachers are less skilled than students in gathering information. Also the level of Internet use and the kind of content used by students and teachers show significant differences.
    Keywords: Internet, teaching, learning activities, teachers, students, high schools