فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1392)

فصلنامه رسانه
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1392)

  • 164 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی فرقانی، حمید عزیزی، فرید عزیزی صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر بررسی مبنای فلسفه نظریه رسانه های شوروی است. فلسفه نظریه رسانه شوروی متاثر از آرای مارکس و هگل است. این دو متفکر با تاثیرگذاری بر آرای لنین و حزب بلشویک باعث شدند که حزب بلشویک قواعد خاصی را بر رسانه ها اعمال کند و آن ها را ملزم به رعایت اصول خاصی کند. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از آرای مارکس و هگل مبنای فلسفه نظریه رسانه های شوروی با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، استخراج شود. در این پژوهش به منظور گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آرای هگل بیشتر به طور غیرمستقیم بر این نظریه تاثیر گذار بوده است. در این زمینه آرای مارکس بر نظریه رسانه های شوروی تاثیرات مستقیم تری گذاشته و باعث شده که لنین و حزب پیشرو از رسانه ها به عنوان ابزاری آگاهی بخش استفاده کنند تا با استفاده از آن آگاهی واقعی را به پرولتاریا انتقال دهند و به این وسیله راه آزادی نهایی آن ها را هموار کنند.
    کلیدواژگان: نظریه ی رسانه ی شوروی، فلسفه رسانه، خودآگاهی، دیالکتیک
  • مهدخت بروجردی علوی، مهدی قمصریان صفحه 27
    تعمیم مفهوم یادگیری به سطح سازمانی ما را به مفهوم یادگیری سازمانی و سازمان های یادگیرنده هدایت می کند. سازمان های یادگیرنده سازمان هایی هستند که در آن ها افراد به طور مداوم توانایی های خود را بیشتر می کنند تا به منظر متعالی مدنظر سازمان برسند. بنابراین سازمان یادگیرنده محل جریان یافتن یادگیری سازمانی است.
    سازمان های رسانه ای نیز برای بقا و بالندگی می بایست به رسانه های یادگیرنده تبدیل شوند وگرنه از شانس زیادی برای حضور و ماندگاری در محیط پررقابت رسانه ای برخوردار نخواهند بود. بنابراین سازمان های رسانه ای می بایست با بهره گیری اثربخش از کلیه منابع محدود و کمیاب اعم از نیروی انسانی و سایر سرمایه های مادی و معنوی خود برای بقای خود تلاش کنند. در این بین شاید بتوان از زمان چون یک منبع با ارزش و دست نیافتنی برای رسانه ها یاد کرد.
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه میان یادگیری سازمانی و هریک از مولفه های مدیریت زمان در خبرگزاری مهر به روش پیمایش انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی کارکنان خبرگزاری مهر تشکیل می دهند. به منظور جمع آوری داده های خام و تجزیه و تحلیل آن ها از ابزار پرسش نامه استفاده شده است.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که فرضیه هایناظر بر ارتباط یادگیری سازمانی با ابعاد هدف گذاری، اولویت بندی اهداف و فعالیت ها و برنامه ریزی عملیاتی تایید و فرضیه های ناظر بر ارتباط یادگیری سازمانی با ابعاد تفویض اختیار، مدیریت ارتباطات و مدیریت جلسات رد شدند. همچنین فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر رابطه معنی دار بین یادگیری سازمانی و مدیریت زمان مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، مدیریت زمان، خبرگزاری مهر
  • سید محمد دادگران، ناصر اسدی صفحه 47
    امروزه همه کشورهای جهان با پدیده جهانی شدن روبه رو هستند. این، برای آن ها فرصت و تهدید تلقی می شود. از آنجا که جهانی شدن و هویت جهان وطنی، رویدادی ناگزیر به نظر می رسد، برنامه ریزی واقع بینانه و بهره برداری از فرصت های پیش رو، برای دولت ها و ملت ها موضعی منطقی است. در این نوشتار پس از ارائه تعاریفی از جهانی شدن و بیان نگرش های موافق و مخالف در ابعاد گوناگون آن، اشاره ای به موقعیت ایران در قبال مسائل مطرح، از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ و خرده فرهنگ ها می شود. در نهایت باید اذعان کرد که این فرایند، پدیده ای از پیش برنامه ریزی شده و با هدفی مشخص ظهور نیافته است، لذا پویایی بیشتر دولت و ملت در همه ابعاد، و توان سازگاری با روند جهانی، روش و هدفی ناگزیر برای بهره مندی هر چه بیشتر از فرصت های پیش رو است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فناوری ارتباطات، جهانی شدن و سیاست، جهانی شدن و اقتصاد، صنعت گردشگری، توسعه
  • گیتا علی آبادی صفحه 67
    ویلیامز، جامعه شناس و پژوهش گر، معتقد است هویت ساخته بشر است، که برای انطباق با وضعیت حاکم و محیط اطراف خود با گذشت زمان تغییر می کند. در شکل گیری هویت عوامل فرهنگی، اجتماعی و تاریخی نقش مهمی دارند و قرار گرفتن آن ها در کنار هم می تواند هویت یک فرد یا یک ملت را بسازد. از این رو می توان فرهنگ، زبان، مذهب، تاریخ و شرایط حاکم بر اجتماع را عوامل شکل دهی به هویت ملی دانست.
    در این میان نقش زبان و نحوه به کارگیری آن در رسانه ها و فناوری های نوین در خور توجه است. از یک سو گفتمان دست اندرکاران و از سوی دیگر استفاده از یک زبان مشترک می تواند در تسهیل ارتباط موثر باشد. زبان یکی از عوامل فرهنگی و هویتی هر کشور است که به عنوان میراث فرهنگی مورد توجه قرار دارد. یونسکو برای جلوگیری از تاثیر دیگر زبان ها و از بین رفتن برخی از آن ها بحث چندزبانگی را مطرح کرده و طی سال های اخیر توجه بیشتری به آن داشته است.
    تاثیرات فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی طی قرن گذشته منجر به جهشی عظیم در زندگی بشر شد. در این میان اینترنت نقش مهم تری را بر عهده داشته و دارد. دریافت اطلاعات در هر زمان، دسترسی به منابع مختلف علمی، کتابخانه ها، مراکزفرهنگی،حتی منابع سرگرم کننده و در عین حال ابزاری برای آموزش از ویژگی های آن محسوب می شود. رشد سریع و دسترسی گسترده به اینترنت الگوی تغییر شکل یافته ای از ارتباطات اجتماعی و روابط میان فردی به وجود آورده است.
    در این مقاله سعی شده است تا نقش و کارکرد زبان به مثابه یک نظام تا تنوع زبانی در رسانه ها و فناوری های نوین مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زیان، گفتمان، قدرت، هویت و اینترنت
  • سید رضانقیب سادات، اسماعیل افقهی صفحه 85
    این مقاله با هدف مطالعه تطبیقی تفکرات حاکم بر اداره رسانه ها در شبکه خبر جمهوری اسلامی ایران و تی آرتی ترکیه به روش تحلیل محتوا نگارش یافت. جامعه تحقیق برنامه های خبری دو کانال ماهواره ای شبکه خبر ایران و تی آرتی ترکیه در بازه زمانی سه ماهه (از 5 آگوست 2011 تا 5 نوامبر 2011) است. روش نمونه گیری، تلفیقی با دو تکنیک چندمرحله ای و سهمیه ای است و اخبار ساعت 22 و 18:30 (به وقت تهران) برای بررسی انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد که از بین چهار نظام اداره و کنترل رسانه های جمعی”لیبرال“،”آمرانه“،”مسئولیت اجتماعی“و”توسعه گرا“، بیش از نیمی از اخبار خارجی شبکه خبر تداعی کننده نظام لیبرالی است. در تی آرتی هر دو نظام های لیبرالی و توسعه گرا بیشترین اخبار (هر کدام حدود ثلث اخبار خارجی مورد بررسی) را به خود اختصاص داده اند. پراکندگی اخبار بین چهار نظام مذکور برای تی آرتی بیشتر از شبکه خبر است. از لحاظ آماری نیز، تفاوت های مشاهده شده بین استقبال از این نظام ها در دو شبکه خبری مورد بررسی، معنادار است. تفکر غالب در اخبار راجع به ترکیه، در شبکه خبر”مسئولیت اجتماعی“و اخبار راجع به ایران در تی آرتی،”آمرانه“و”توسعه گرا“است. از منظر روابط ایران و ترکیه باید عنوان کرد که این روابط که موضوع آن ها بیشتر اقتصادی است از هر دو شبکه خبری مورد استقبال قرار گرفته است و در قالب تفکر توسعه گرایی انعکاس یافته اند. برای مسائل داخلی و روابط خارجی سایر کشورها در هر دو شبکه خبری تفکر غالب نظام لیبرال است.
    کلیدواژگان: شبکه خبر، تی آرتی ترکیه، تحلیل محتوا، نظام های اداره رسانه ها، نظریه هنجاری
  • غلامرضا تاج بخش، محمد دانش فر صفحه 103
    در این مقاله تلاش شده است تا به شیوه پیمایش در بین زنان و دختران 15 تا 40 سال شهر شیراز، نوع نگرش آن ها به روابط پیش از ازدواج مورد ارزیابی قرار گیرد و به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که آیا بین نگرش دختران به روابط پیش از ازدواج و تماشای تلویزیون های ماهواره ای رابطه ای وجود دارد؟ در راستای دستیابی به این هدف و با توجه به روش برگزیده شده برای انجام پژوهش (پیمایش) از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. بنابراین طی نمونه گیری که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران انجام گرفت، تعداد 400 پرسش نامه در بین افرادی که به روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شده بودند، توزیع و جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی دو نمونه مستقل، و آنالیز واریانس یک سویه استفاده شده است. یافته های توصیفی نشان داد که نگرش 3/4درصد از پاسخ گویان به روابط پیش از ازدواج، منفی و 3/38درصد مثبت است، ضمنا 3/56درصد از پاسخ گویان نیز به این گونه روابط نگرش میانه داشتند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که هرچه”امکان دسترسی به ماهواره“و”شدت کلیشه های جنسیتی بین دوستان“بیشتر باشد، نگرش به روابط پیش از ازدواج به سمت منفی پیش می رود.1 بین تعداد ساعات تماشای ماهواره و نگرش به روابط پیش ازدواج، با کنترل محل سکونت رابطه وجود دارد. بین وجود ماهواره در منزل، محتوای برنامه ها، و انگیزه تماشا، با نگرش به روابط پیش از ازدواج رابطه وجود دارد. به طور کلی اکثر متغیرهای تاثیرگذار بر نگرش به روابط پیش از ازدواج در این پژوهش، عوامل جامعه شناختی و جمعیت شناختی اند. البته از عامل فردی انگیزه فرد از تماشای ماهواره نیز نمی توان غافل بود.
    کلیدواژگان: روابط پیش از ازدواج، نگرش، رسانه، ماهواره، دگرگونی ارزشی
  • حسین امامی رودسری*، فیروزه عسگری صفحه 117

    تحقیق حاضر به منظور بررسی نگرش خبرنگاران رسانه های آن لاین، نسبت به کارکردهای خبری شبکه های اجتماعی در شهر تهران انجام شده است. جامعه آماری در این بررسی شامل 700 نفر از خبرنگاران خبرگزاری ها و رسانه های آن لاین در شهر تهران است که زیر 5 سال تجربه کاری دارند. افراد جامعه نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. روش تحقیق مذکور، پیمایشی و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پرسش نامه است.
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. داده ها در دو سطح آمار توصیفی با استفاده از ترسیم جداول، نمودارها، تعیین فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون خی دو، تاو سی کندال و تاو بی کندال برای نشان دادن رابطه معناداری یا عدم آن بین هر یک از متغیرهای مستقل و میزان نگرش مثبت یا منفی جهت استفاده از کارکردهای خبری شبکه های اجتماعی در دیگر رسانه ها استفاده شده است. مهم ترین نتایج حاصل از تحقیق این بود که خبرنگاران نسبت به استفاده از کارکردهای خبری شبکه های اجتماعی نگرش مثبت دارند. خبرنگاران نسبت به شبکه های اجتماعی جهت کسب شهرت از طریق ایجاد فرصت های خبری نگرشی مثبت دارند. خبرنگاران نسبت به مشارکت در شبکه های اجتماعی برای انتشار اخبار در دیگر رسانه ها نگرشی مثبت دارند و آن را الزامی می دانند. نگرش خبرنگاران زن نسبت به استفاده خبری از شبکه های اجتماعی نسبت به آقایان مثبت تر است. نگرش خبرنگاران با تجربه بالاتر نسبت به استفاده از کارکردهای خبری شبکه های اجتماعی در رسانه ها منفی تر است. هر چقدر تولید محتوای اخبار در شبکه های اجتماعی بالاتر می رود نگرش خبرنگاران نسبت به کسب شهرت نیز مثبت تر می شود. هر چه مشارکت خبرنگاران در شبکه های اجتماعی افزایش می یابد، نگرش خبرنگاران نسبت به انتشار محتوای خبری هم در دیگر رسانه ها مثبت تر می شود.

    کلیدواژگان: نگرش، رسانه های آن لاین، کارکرهای خبری، رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی
  • مهرناز ندیری صفحه 139
|
  • Mohammad Mehdi Forghani, Hamid Azizi, Farid Azizi Page 5
    The purpose of this research is to review the philosophical basis of Soviet Media Theory. The Soviet Media Theory is affected by the viewpoints of Marx and Hegel. By influencing the opinions of Lenin and the Bolshovik Party, these two thinkers caused the Bolshovik Party to impose special regulations on the media and oblige them to observe specific rules. By utilizing descriptive-analytical method, this research has tried to extract the philosophical ground of the Soviet Media Theory by using the viewpoints of Marx and Hegel. Library method of data collection was used in this research. The findings of the research show that Hegel’s viewpoints have rather affected this theory indirectly. In this respect, the outlooks of Marx have had more direct impact on the Soviet Media Theory and has caused that Lenin and the progressive party use the media as a consciousness-raising instrument so that the real consciousness would be transferred to the proletariat and, in this way, the way to final freedom would be paved.
    Keywords: Soviet Media Theory, media philosophy, self, consciousness, dialectic
  • Mahdokht Borojerdi, Mehdi Ghamsarian Page 27
    Generalization of the concept of learning to the organizational level leads us to the concept of organizational learning and learning organizations. Learning organizations are the organizations where people constantly enhance their capabilities in order to reach the exalted status considered by the organization. Therefore, the learning organization is where learning takes place. Media organizations, too, should turn into learning organizations in order to survice and flourish; otherwise, they will not have much luck to survive in the tensely-competetive media atmosphere. Thus, media organizations should endeavor to survive by effective deployment of all limited and rare resources including manpower and other material and spiritual assets. Here, maybe time can be mentioned as a valuable and inaccessible resource for the media. This survey research has been conducted at Mehr News Agency with the aim of studying the relationship between organizational learning and each of time management factors. The statistical population of this research covers all the staff of Mehr News Agency. Questionaire was used and analyzed to collect data. The findings of the research indicate the hypotheses regarding the relationship between organizational learning and dimensions of goal setting, prioritization of objectives as well as operational activities and planning are confirmed and those regarding connection between organizational learning and dimensions of delegation of authority, management of communication and management of meetings are rejected. In addition, the main hypothesis of the research regarding significant relationship between organizational learning and time management is confirmed.
    Keywords: Organizational learning, time management, Mehr News Agency
  • Naserasady, Mohammad Dadgaran Page 47
    Today all the world countries are faced with the phenomenon of globalization. This is considered both an opportunity and a threat to them. Since globalization and the cosmopolitan identity seem to be inevitable, therefore a rational planning and utilization of the opportunities ahead seem to be reasonable. After offering some definitions about globalization and presenting pro and con attitudes in various dimensions in this article, Iran’s status towards the issues introduced -- including politics, economy, culture and subcultures -- are discussed. Ultimately it is asserted that this process is not a preorchestrated phenomenon to have emerged with a specific goal; therefore, further dynamism of the government and the nation in all dimensions and the capability to adjust with the globalization trend are an inevitable process and goal to make further use of the opportunities ahead.
    Keywords: Globalization, Communication, Technology, Globalization, Politics, Globalization, Economy, Tourism industry, Development
  • Guita Aliabadi* Page 67
    Sociologist and researcher Williams believes that identity is created by mankind and is changed by the lapse of time to comply with the prevailing circumstances and one’s surrounding environment. Cultural, social and historical factors play an important role in formation of identity and they can build the identity of an individual or a nation by standing beside one another. Therefore, culture, language, religion, history and conditions ruling over the society can be considered factors forming the national identity (Mass Media and Identity: 2006: 147). Here the role played by language and the mechanism of its application in the media and new technologies is significant. On the one hand, the discourse of those involved and on the other hand using a common language can be effective in facilitating communication. Language is one of the factors of culture and identity of any country, and is paid attention to as cultural heritage. To prevent the influence of other languages and extinction of some of them, UNESCO has raised the issue of multilingualism and paid more attention to it in recent years. The effects of new information and communication technologies have led to a huge leap in human life in the past century. Here, the Internet has played and is playing a more important role. Getting information at any time, access to various scientific sources, libraries, cultural centers and even entertainment sources with educational application are among its characteristics. Rapid growth of and broad access to the Internet has created a transformed model of social communication and interpersonal relations. This article has tried to review the role and performance of language as a system in the media and modern technologies.
    Keywords: Language, discourse, power, identity, the Internet
  • Seyed Reza Naghibolsadat, Esmaeil Afghahi Page 85
    This article is written in order to compare media management theories prevailing over the two TV channels of Shabakeh Khabar or the Islamic Republic of Iran News Network (IRINN) and Turkey’s TRT Turk. The research method was content analysis and its population the news broadcast within the three-month time span of August 5 to November 5, 2011. The statistical sampling method was a mixed methods approach with two techniques of quota sampling and multistage sampling and the foreign news at 22:0 from IRINN and foreign news at 18:30 (Tehran time) from TRT Turk were chosen for study. The findings of the research indicate that from among the four systems of administering and controlling the mass media, i.e. “Libertarian”, “Authoritarian”, “Social Responsibility” & “Development” theories, more than half of foreign news on IRINN associates with the libertarian theory, but the foreign news on TRT Turk associates with both libertarian and development theories of the mass media (about one third of the foreign reports reviewed in both). News distribution among these four systems is more at TRT Turk rather than IRINN. Statistically, differences witnessed between supporting these systems at the two networks are meaningful. The prevailing ideology regarding reports on Turkey by IRINN is social responsibility and reports on Iran by TRT Turk authoritarian & development theories. Regarding Iran-Turkey relations, the reports that mainly have economic themes, are welcomed by both news channels. They are reflected within the framework of development theory. With respect to domestic issues and foreign relations of other countries, the prevailing ideology in both channels is the libertarian theory.
    Keywords: IRINN, TRT Turk, Turkey, content analysis, normative theory, media management
  • Gholamreza Tajbakhsh, Mohammad Daneshfar Page 103
    The purpose of this survey is to assess the attitude of girls and women of 15 to 40 years of age towards premarital relations in the city of Shiraz. They have been asked to respond to this basic question whether there is a relationship between their attitude towards premarital relations and watching satellite television. To achieve this goal and with respect to the chosen methodology (survey research), structured questionnaire was used to collect data. Therefore, Cochran sample size formula was used for sampling; 400 questionnaires were distributed among and collected from people who had been selected through multistage random cluster sampling. To analyze the collected data, Pearson correlation coefficient, independent two-sample ttest and one-way analysis of variance were used. The descriptive findings show that the attitude of 4.3 percent of the respondents towards premarital relations was negative, 38.3 percent positive and 56.3 percent had a moderate attitude. Analysis of the data shows the more the “possibility of access to satellite TV” and “intensity of gender stereotypes among friends" the more the attitude towards premarital relations tends negative. There is a (significant) relationship between the hours of watching satellite TV and attitude towards premarital relations with control of residence. There is a (significant) relationship between existence of satellite TV at home, content of programs, the motive behind watching and attitude towards premarital relations. On the whole, most variables affecting the attitude towards premarital relations in this research are sociological and demographic factors. Of course, the individual factor of the individual’s motive behind watching satellite TV should not be overlooked.
    Keywords: Premarital relationships, attitude, media, satellite, value change
  • Hoseyn Emami Rodsari, Firoozeh Asgari Page 117

    This research is aimed at exploring the attitude of reporters of online media towards the journalistic function of social networks in Tehran. The statistical population of this study includes 700 reporters of news agencies and online media in the city of Tehran who have a work experience of less than five years, each. The sample population is selected through systematic random sampling. Survey research methodology was used for this study and questionnaire was applied to collect the needed information. Data analysis was conducted by SPSS. The data has been analyzed at two levels of descriptive statistics-- by using tables and graphs and determining frequencies -- and at statistical inference level-- by using Chi-squared test, Kendall's tau-b and tau-c to show the existence or absence of significant relationships between each independent variable and the degree of positive or negative attitude towards utilization of journalistic function of social networks in other media. The most important findings of this research are: reporters have positive attitude towards utilization of information dissemination function of social media; reporters have positive attitude towards social networks for becoming famous through creating news opportunities; reporters have positive attitude towards participation in social media networks to disseminate news in other media and consider it indispensable. The attitude of female reporters towards information dissemination use of social media is more positive compared to that of male reporters. The attitude of reporters with more experience towards journalistic function of the social media in other media is more negative. The more production of news at social networks increases the more positive the attitude of reporters would become towards becoming famous. The more contribution of reporters at social networks increases the more positive their attitude will become towards circulation of news contexts at other media. The attitude of reporters with higher experiences towards application of journalistic functions of social networks in media is more negative. The more production of news context increases at social networks the more positive the attitude of reporters will become towards becoming famous. The more contribution of reporters increases at social networks the more positive the attitude of reporters will become towards circulation of news context in other media outlets.

    Keywords: Attitude, online media, journalistic function, social media, social networks