فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار 1393)

فصلنامه رسانه
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار 1393)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا تاجیک، جواد رمضان نژاد جلودار صفحه 5
    امروزه یکی از مهم ترین روش های عملیاتی کردن سیاست های دولت ها”گفتمان سازی رسانه ای“است. این پژوهش در پی پاسخ گویی به این سوال اساسی است که تلویزیون بی بی سی فارسی، در سی امین سالگرد تجاوزعراق به ایران، چه”گفتمانی“را برای”ساخت واقعیت“و”کنترل اذهان“مخاطبان انتخاب کرد؟ این تحقیق بر اساس تلفیقی از دو رویکرد فرکلاف و ون دایک در تحلیل متون رسانه ای از طریق بررسی 12مقوله کلامی انجام شده است. واحدهای انتخابی نیز برمبنای واحد آوایی (sound bit) انتخاب شده اند. بررسی دو فیلم مستند در این پژوهش نشان می دهد گفتمان رسانه ای تلویزیون بی بی سی فارسی، متمرکز بر نگاه”ضد جنگ“، بدون در نظرگرفتن شان دفاعی آن است. همچنین در این مستندها”اعتقادات مذهبی“مردم و به ویژه رهبر ایران یکی از عوامل اصلی آغاز و ادامه جنگ بازنمایی شده است. به علاوه بی بی سی با پرداختن به بازماندگان جنگ اعم از رزمندگان و خانواده های آن ها، ضمن بازنمایی مشکلات موجود، ایراد اصلی را در جنگ بیهوده و سوءاستفاده مسئولان نظام و فایده بردن آن ها از جنگ معرفی می کند.
    کلیدواژگان: بی بی سی فارسی، جنگ، ایران، عراق، مستند، تحلیل گفتمان
  • مهدی محسنیان راد، محمدعلی شاکری صفحه 21
    از میان 51 کشور اسلامی که اکثریت جمعیت آنان را مسلمانان تشکیل می دهند، 41 کشور در خاطره تاریخی خود تجربه مستعمره بودن را دارند. عبور از دوران استعمار میراثی را بر جای گذاشته که گر چه در هر کشور می تواند مشخصه هایی مشابه و گاه متفاوت داشته باشد، اما اثر آن بر فرهنگ و ارتباطات این جوامع کم و بیش از مشخصه های مشابه برخوردار بوده است.
    مقاله پس از تبیین مفهوم”مشکلات اجتماعی“برای بررسی مشکلات رسانه ها در کشور تونس به عنوان نمونه مورد بررسی به روابط میان دو نهاد”حاکمیت“و”رسانه ها“پرداخته و آن را در سه مقطع دوران استعمار، دوران پس از استعمار و دوران اخیر مشهور به”بهار عربی“دنبال کرده است.
    مقاله نشان می دهد که رابطه عمودی و یک طرفه دولت ها با رسانه های تونس، آن ها را در دوران استعمار به ابزاری برای تحقق اهداف استعماری استعمارگران تبدیل کرده و پس از استقلال نیز با وجود برخوردهای شدید حکومت های استبدادی، تحکیم همین رابطه عمودی، هیچ وقت امکان ایفای نقش در توسعه کشور را به رسانه ها نداده است.
    کلیدواژگان: مشکلات فرهنگی و ارتباطی، استعمار، کشورهای اسلامی، رسانه، تونس
  • حسن خجسته باقرزاده، سعید علوی وفا صفحه 41
    سرمایه های انسانی از ارکان رشد، توسعه و بقای هر سازمانی به شمار می آید و نقش کلیدی در پیشبرد ماموریت ها، هدف ها، سیاست ها، خط مشی ها و استراتژی های سازمان دارد. بهره وری سرمایه های انسانی در راستای اهداف کلان و استراتژیک سازمان، مقوله ای مهم و راهبردی است به طوری که افزایش آن به عنوان یک ضرورت برای ارتقای سطح عملکرد در مسیر موفقیت سازمان تلقی می شود.
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری سرمایه های انسانی در راستای اهداف استراتژیک و چشم انداز رسانه ملی صورت گرفته است. هدف از این تحقیق کاربردی شناسایی عوامل موثر بر ارتقای بهره وری سرمایه های انسانی رسانه ملی و اولویت بندی آن ها است؛ لذا ابتدا مبادرت به شناسایی عوامل موثر بر بهره وری مبتنی بر مرور ادبیات تحقیق کرده و با کمک شیوه تصمیم گیری چند شاخصه و تحلیل سلسله مراتبی و بررسی هم راستای آن با اهداف استراتژیک و چشم انداز رسانه ملی مبادرت به طراحی، تدوین و اولویت بندی این عوامل می کند.
    براساس نتایج این تحقیق، اولویت عوامل به ترتیب عوامل مرتبط با شغل، عوامل فردی و شخصیتی، عوامل فیزیکی و روانی محیط کار، عوامل ایجادکننده جو صمیمیت و همکاری است.
    کلیدواژگان: بهره وری، مدیریت رسانه، رسانه ملی، چشم انداز و اهداف استراتژیک سرمایه های انسانی
  • احسان پوری، زهرا عنایتی صفحه 61
    امروزه رسانه های اجتماعی یکی از ارکان مهم و تاثیرگذار در تحولات اجتماعی محسوب می شوند. رسانه های اجتماعی که در حوزه رسانه های نوین جای گرفته اند، در برهه های حساس سیاسی اجتماعی، در مقابل محدودیت ضریب نفوذ رسانه های سنتی ظرفیت بالای خود را نشان داده اند. تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده است. پژوهش ها نشان داده است که رسانه های اجتماعی خاستگاه تحولات بسیاری در جامعه مدنی هستند و رابطه تنگانگی میان حوزه عمومی و بدنه دولت ها برقرار کرده اند.
    اهمیت نقش آفرینی مجریان رسانه های جمعی در رسانه های نوین اجتماعی موضوعی است که رویترز در سال 2010، در گزارش”خبرنگاری در عصر رسانه های اجتماعی“منتشر کرد. در این گزارش به رشد پدیده ای به نام”شهروند خبرنگار“و تاثیر آن بر رسانه های سنتی اشاره و بر ضرورت بقا و فعال بودن خبرنگاران در رسانه های اجتماعی تاکید شد. (خبرنگاری در عصر رسانه های اجتماعی، 2010) در این مقاله با بررسی همگرایی رسانه ملی و شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی با شبکه اجتماعی فیس بوک به دنبال تعیین میزان استفاده مجریان رسانه ملی و بی بی سی فارسی از ظرفیت این شبکه های اجتماعی در جریان سازی و جهت دهی افکار عمومی بوده ایم. بدین سبب، میزان فعالیت مجریان شناخته شده صدا و سیما و مجریان شبکه بی بی سی فارسی در بازه زمانی 17 تا 27 اردیبهشت ماه 1392، هم زمان با ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران مورد مطالعه قرارگرفته است. میزان اثرگذاری فعالبت مجریان با شاخص هایی چون میزان مطالب منتشرشده مرتبط با انتخابات و نامزدهای ریاست جمهوری و بازخورد مخاطبان تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، با تفاوت قابل توجهی مجریان شبکه فارسی بی بی سی نسبت به مجریان صدا و سیما از فرصت رسانه های اجتماعی به منظور تنویر افکار عمومی بهره برده اند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، همگرایی رسانه ای، ارتباطات سیاسی، شبکه های اجتماعی مجازی
  • مجید رضاییان صفحه 79
    برانگیختگی گروه های اجتماعی برای عمومیت دادن یک پدیده که تا پیش از اینترنت در قالب یک سویگی و با سازماندهی از پیش تعیین شده صورت می گرفت و رسانه ها ستون اصلی شکل دادن افکار عمومی بودند با آمدن شبکه های اجتماعی در تعریف”افکار عمومی“(Public Opinion) تغییراتی حاصل شد و کاربرد تعریف قبلی از میان رفت.
    افکار عمومی در دوران یک سویگی رسانه ها از قضا تعریف روشن تری در مقایسه با امروز دارد. با آمدن جهان شیشه ای مک لوهان، رسیدن به یک تعریف تازه از افکار عمومی به مثابه یک پدیده و امروز یک فرایند دشواری های خاص خود را دارد. تفاوت یک سویگی، دوسویگی و چندسویگی محور چالش این تعریف است که با عبور از آن می توان به چارچوب های تازه برای این تعریف دست یافت.
    در این مقاله سعی می شود با مروری بر تعاریف افکار عمومی از زمان پیدایش تاکنون، تاثیرات وب یک و شبکه های اجتماعی به عنوان وب 2، بر تغییرات این تعاریف بررسی و چشم اندازی از روند این تعریف در پیشرفت های وب و به خصوص وب 3 ترسیم شود.
    کلیدواژگان: افکار عمومی، شبکه های اجتماعی، یک سویگی، دو سویگی، چند سویگی، برانگیختگی و گشودگی
  • امیدعلی مسعودی، مریم اسماعیلی نسب، فرزانه دهقانکار صفحه 91
    اعتیاد به اینترنت یک وابستگی فردی به استفاده از اینترنت است که با مشکلات روان شناختی، اجتماعی و یا مشکلاتی در شغل همراه است. محققان در تلاش اند تا عوامل زمینه ساز و پیش بینی کننده این اختلال را دریابند. هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت های جنسیتی در پیش بینی کنندگی ویژگی های شخصیتی و ویژگی های محیط خانوادگی برای اعتیاد به اینترنت است.
    برای تحقق هدف پژوهش حاضر، با استفاده از پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت (IAD) یانگ، مقیاس ویژگی های شخصیتی (NEO-PI-R) کوستا و مک کری و پرسش نامه محیط خانواده موس و موس به جمع آوری اطلاعات از نمونه ای 240 نفری شامل 120 دختر و 120 پسر از میان جامعه دانش آموزان دختر و پسر پایه اول دبیرستان های دولتی منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 9291، به شیوه خوشه ایتصادفی اقدام شد.
    این پژوهش با توجه به ماهیت موضوع تحقیق و از نظر هدف، تحقیقی پیمایشی و از نوع پژوهش های همبستگی است. به منظور بررسی سوالات تحقیق از روش تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد پسران بیش از دختران دچار اعتیاد به اینترنت می شوند (71/2 t=). در گروه دختران و پسران ویژگی های شخصیتی و محیط خانوادگی در مجموع 8/82 درصد و3/83 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند. همچنین در گروه دختران و پسران، متغیر های پیش بین عبارت اند از روان نژندی و وجدان گرایی که به صورت مثبت پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت، برون گرایی، توافق پذیری و ویژگی رشدی فردی محیط خانوادگی به صورت منفی پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت هستند. با توجه به نتایج حاصله می توان گفت، ویژگی های شخصیتی و مولفه های خانوادگی یکسانی در میان دختران و پسران زمینه ساز اعتیاد و وابستگی به اینترنت در میان آنان می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، ویژگی های شخصیتی، محیط خانوادگی و جنسیت
  • شهناز هاشمی صفحه 103
    تلفن همراه بر تعاملات میان فردی و ارتباطات اجتماعی تاثیرگذار است.به موازات گسترش استفاده از تلفن همراه در جوامع پیامدهای آن بر جنبه های مختلف زندگی اجتماعی یکی پس از دیگری پدیدار شده و این نفوذ روند رو به رشدی را آغاز کرده است.یکی از کاربردهای تلفن همراه در جوامع امروزی ایجاد یک تعامل و ارتباط میان فردی است که مطالعه پیش رو تلاش می کند نقش تلفن همراه در تعاملات میان فردی و ارتباطات اجتماعی را شناخته و در حد توان به یک مدل مفهومی مناسب برای استفاده مخاطبین از تلفن همراه برای برقراری ارتباطات اجتماعی و تعاملات میان فردی در دانشجویان شهر تهران دست یابد.
    این تحقیق از نوع کاربردی است و با در نظر گرفتن موضوع پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان 18 تا 25 سال شهر تهران در سال 91 است. حجم نمونه بر مبنای جدول مورگان 340 نفر تعیین شد. از بین دانشگاه های سراسری، آزاد اسلامی، پیام نور و علمی کاربردی شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایو برای هر دانشگاه 90 دانشجونمونه (45دانشجو پسر، 45دانشجو دختر) انتخاب شد.
    ابزار گردآوری داده پرسش نامه بود که از سه بخش پرسش نامه تلفن همراه (72/0=α)،پرسش نامه تعاملات میان فردی (79/0=α)، پرسش نامه ارتباطات اجتماعی (81/0=α) و بخش مربوط به گردآوری اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته استفاده شد.
    این مطالعه نشان می دهد که روند رو به تغییری در نهادینه شدن تلفن همراه و شکل گیری اجتماعی آن در زندگی فردی کاربر در جریان است.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، جوانان، تعاملات میان فردی، تعاملات اجتماعی
|
  • M. Tajik, J. Ramezan Nejad Page 5
    Today “media discourse” is one of the most important ways to operationalize the policies of states. This research intends to respond to the basic question that on the 30th anniversary of the Iraqi aggression against Iran what kind of “discourse” the BBC Persian TV channel chose to review the war, to “construct the reality” and to “control the public opinion” of the audience. The research has been conducted by merging two approaches of Fair Clough and Van Dijk in analyzing media texts through reviewing 12 speech categories. The selected units are chosen based on sound bits. Review of two documentaries in this research indicates that the media discourse of BBC Persian TV channel is focused on “anti-war” attitude, without taking into consideration its defensive status. Moreover, in these documentaries the “religious beliefs” of people especially the Iranian Leader have been represented as the main elements behind the outbreak and continuation of the war. Furthermore, by focusing on survivors of the war including the combatants and their families, and representing the existing problems, BBC introduced the main flaw in the "futile war" to be the abuse of the state officials and their taking advantage of the war.
    Keywords: Persian BBC, war, Iran, Iraq, documentary, discourse analysis
  • M. Mohsenian Rad, M.A. Shakeri Page 21
    From among 51 Islamic countries whose majority of population are Muslims, 41 countries have the experience of being a colony in their history. Passing through the colonialization era has left behind a heritage that – although it can have similar and sometimes different characteristics, its effects on culture and communication of these societies more or less have enjoyed similar features. After explaining the concept of “social problems” in order to review the media problem in Tunisia, as the case under study, the paper reviews relationships between the two institutions of “sovereignty” and “media” at three junctures of colonialization era, post-colonialization era and the recent era known as “Arab Spring”. The paper shows that vertical and unilateral relations of governments with Tunisian media, during the colonialization era, have turned them into tools for achievement of colonializataion goals of the colonizers. After gaining independence, with respect to the existence of severe encounters of despotic governments, reinforcement of these vertical relationships never gave the media the chance to play a role in the development of the country.
    Keywords: Cultural, communication problems, colonialization, Islamic countries, Media, Tunisia
  • H. Khojasteh Bagherzadeh, S. Alavi Vafa Page 41
    Human capitals are considered among pillars of growth, development and survival of any organization and play a key role in advancing missions, objectives, policies and strategies of organizations. Productivity of human capital in line with the macro and strategic objectives of the organization is an important and strategic issue in a way that its increase is regarded a necessity to promote the performance level on the path towards success of the organization. This research has been conducted with the aim of designing and prioritizing elements effective in productivity of human capitals in line with the strategic objectives and vision of the national medium. The objective of this applied research is to identify elements effective in promoting productivity of human capitals at national media and their prioritization. Therefore, first elements effective in productivity were identified based on literature review and by using multiple attribute decision-making and analytical hierarchy process they were compared with the strategic objectives and vision of the national medium and then designed, formulated and prioritized. According to the findings of the research, priority of the elements is respectively with elements related to job, personal and personality elements, physical and psychological elements of work environment, elements creating atmosphere of sincerity and cooperation.
    Keywords: productivity, media management, national medium, strategic objectives, vision of human capitals
  • E. Pouri, Z. Enayati Page 61
    Today social media are considered one of the important and effective pillars in social developments. Social media, which are among modern media, have shown their high capacity at sensitive political-social junctures in comparison with the restrictions of diffusion coefficient of the traditional media. Numerous research studies have been carried out in this respect. The studies have shown that social media are the cradle of many developments in the civil society and have created a close relationship between the public sphere and the government body. The importance of the role played by the mass media executives in new social media was a subject of a Reuters report entitled “Journalism in the Age of Social Media” released in 2010. The report referred to the growth of a phenomenon called “citizen journalism” and its effects on traditional media and laid emphasis on the necessity of survival and dynamism of reporters in social media (Journalism in the Age of Social Media, 2010). By reviewing convergence of the national medium (IRIB) and the BBC Persian TV channel with social media networking, Facebook, this paper intends to determine the extent of deployment by the IRIB and BBC Persian TV executives of the capacities of this social network in agenda setting and leading the public opinion. Therefore, the extent of activities of popular presenters of IRIB and BBC Persian channel were investigated during May 7-17, 2013, simultaneous with the registration of candidates in Iran’s presidential elections. The extent of effectiveness of presenters’ activities has been analyzed based on indexes such as the amount of texts published in connection with the presidential elections and candidates and the feedback of the audience. The findings of the research indicate that presenters of BBC Persian Channel have used the opportunities provided by social media to enlighten the public opinion with an eye-catching difference compared to IRIB presenters.
    Keywords: Social Media, media convergence, political communication, virtual social networking
  • M. Rezaeiyan Page 79
    Excitement of social groups to generalize a phenomenon until before the advent of the Internet was done in a unidirectional framework and through a pre-determined organization and the media were the main pillars of shaping the public opinion. But changes have been introduced in the definition of public opinion with the advent of social networks and usage of previous definitions has become obsolete. During the unidirectional era of the media, the public opinion had a clearer definition compared to today. With the emergence of glass window of McLuhan coming to a new definition for public opinion- as a phenomenon and a process today - has its own difficulties. The unidirectional, bidirectional and multidirectional difference is the axis of the challenge of this definition and that by passing through it, new frameworks can be found for this definition. This paper has tried to review public opinion definitions since its advent until now, examine the effects of Web 1 and social networks as Web 2 on these definitions and draw a perspective on the trend of this definition in developments of Web especially Web 3.
    Keywords: Public opinion, Social Networks, unidirectional, bidirectional, multidirectional, Excitement, opening
  • O.A. Masoudi, M. Esmaeili Nasab, F. Dehghankar Page 91
    Internet addiction is recognized as an individual dependency on the internet use which is accompanied by some psychological, social or job related problems. Researchers are trying to identify the root and predictive factors of this disorder. The objective of this study is to review gender differences in determining the personal characteristics and family environment features leading to the internet addiction. The sample population is 240 students, including 120 girls and 120 boys, from among the first graders of public high schools in District 5 of Tehran’s Education Department during the academic year 1391-1392 (started September 22, 2012). The sample was chosen based on the clustering method. Yang’s internet addiction disorder questionnaire (IAD), Costa and McCrae’s personal characteristics scale (NEO-PI-R) and Mouse & Mouse’s family environment questionnaire were also applied. Based on its subject matter and from the viewpoint of objectives, the research study is an applied survey and of co-relational type. To probe the study questions, synchronous regression analysis has been used. The findings of the research show that boys tend to get internet addiction more than girls (t=2.71). In girls group and boys group, personal characteristics and family environment account for the total of 82.8 % and 83.3 % of the internet addiction variance, respectively. In addition, in boys and girls groups, the predictive variables are neuroticism and conscientiousness, which are positively predictive of internet addiction, extroversion, agreeableness and the personal growth features of the family environment, which are negatively predictive of the internet addiction. According to the results obtained, it can be said that similar personal characteristics and family factors among girls and boys are factors paving the way for getting addicted to the internet and internet dependency.
    Keywords: Internet addiction, personality, family environment, gender
  • Sh. Hashemi Page 103
    Mobile phone has effects on interpersonal interactions and social communication. Along with the expansion of use of mobile phone in societies, its impacts on various aspects of social life are emerging one after the other and this influence has a growing trend. One of the applications of cell phones in societies today is creation of interaction and interpersonal communication. This research intends to identify the role of mobile phone in interpersonal interactions and social communication and come to a suitable conceptual model for the use of mobile phone audience to establish social communication and interpersonal interaction among university students in Tehran. Considering the subject of this applied research, it is a survey research. The statistical population of the research includes all Tehran students between 18 and 25 years of age in the Iranian year 1391 (March 21, 2012- March 20, 2013). The sample size was determined 340 persons based on MORGAN Table. From among state universities, Islamic Azad University, Payam Nour University and University of Applied Science and Technology, 90 sample students (45 boy students, 45 girl students) were chosen for each university using cluster sampling method. Data collection tool was questionnaire which comprised the three sections of mobile phone questionnaire (α=0/72), interpersonal questionnaire (α=0/79), social communication questionnaire (α=0/81/0) as well as the section related to collection of demographic information. This research indicates that a changing process is taking place in institutionalization of mobile phone in its socialization trend in personal life of users.
    Keywords: Cell phone, youth, interpersonal, social interactions