فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1392)

فصلنامه روستا و توسعه
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1392)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خلیل کلانتری، حجت ورمزیاری، عباس عسکری ندوشن صفحات 1-23
    پیش بینی پویایی ها و تغییرات آتی جمعیت روستایی از مهم ترین موضوعاتی است که در فرایند توسعه پایدار روستایی بدان توجه می شود. مطالعه حاضر، با پیش بینی تغییرات جمعیت روستایی در دوره زمانی 1410-1385، به بحث و بررسی پیرامون پیامدهای ناشی از آن می پردازد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که نسبت روستانشینی از 31/4 درصد در 1385 به 22/5 درصد در 1410 خواهد رسید؛ همچنین، نتایج پیش بینی نشان دهنده چندین ویژگی عمده جمعیت روستایی ایران در افق 1410 است، که عبارت اند از: کاهش باروری، افزایش امید به زندگی، کاهش مطلق و نسبی، افزایش عرضه نیروی کار و سرانجام، سالخوردگی ساختار سنی. در مطالعه حاضر، بهبود بهره وری نیروی کار و سطح درآمد خانوارهای روستایی و همزمان با آن، ایجاد فرصت های شغلی جدید لازمه مواجهه مناسب با افزایش عرضه نیروی کار روستایی و سالخوردگی جمعیت روستایی در افق 1410 قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: جمعیت شناسی روستایی، پیش بینی جمعیت روستایی، عرضه نیروی کار، بهره وری نیروی کار، توسعه پایدار، ایران
  • فرهاد شیرانی بیدآبادی، سینا احمدی کلیجی صفحات 25-43
    بررسی عملکرد تغذیه ای خانوارها ابزاری مناسب برای تشخیص میزان دسترسی آنها به مواد غذایی است. از این رو، برای بررسی وضعیت امنیت غذایی مناطق روستایی کشور، از سه شاخص «میانگین نسبت کفایت غذایی»، «بری» و «آنتروپی» در قالب شاخص های تنوع غذایی استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که دهک های پایین درآمدی از تغذیه ای قابل قبول برخوردار نیستند و مواد مغذی به اندازه کافی به آنها نمی رسد؛ همچنین، گروه های کم درآمد نسبت به گروه های پر درآمد از تنوع کمتری در مصرف اقلام خوراکی برخوردارند، که می توان آن را ناشی از درآمد اندک خانوارهای دهک های اولیه دانست. از این رو، توصیه می شود که دولت به شناسایی خانوارهایی بپردازد که با توجه به نقشه امنیت غذایی در کشور، نیاز به حمایت دارند و همچنین، هدفمندی نظام پرداخت یارانه را بر اساس کالاهایی که نقش اساسی در تامین انرژی هر فرد دارند، در دستور کار خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تنوع غذایی، تغذیه، روستاها، ایران
  • امیر نعیمی، حسن صدیقی صفحات 45-63
    هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی ابعاد راهبردی توسعه روستایی است. ارائه طرح تحقیق با استفاده از شیوه دلفی برای دستیابی به اجماع گروهی در بازه زمانی سال های 91-1390 صورت می گیرد. یکی از اهداف استفاده از این شیوه در تحقیق حاضر جمع آوری اطلاعات برای کمک به بهبود برنامه های توسعه روستایی است. پانل متخصصان مطالعه را 42 نفر از اعضای هیئت علمی و دانشجویان مقطع دکتری رشته های ترویج و آموزش کشاورزی، توسعه کشاورزی و برنامه ریزی روستایی در دانشگاه های تربیت مدرس و تهران که برای پاسخ گویی به پرسش های تحقیق اعلام آمادگی کردند، تشکیل می دهند. اعضای پانل، نخست، 35 محور راهبردی در زمینه توسعه روستایی را شناسایی می کنند؛ و در نهایت، این محورها در قالب شش دسته (نهادی قانونی، آموزشی، زیرساختی، بهداشت و امنیت اجتماعی، توسعه منابع انسانی، و اقتصاد توسعه کشاورزی) طبقه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، روش دلفی، ایران
  • جعفر توکلی، بهزاد رستمی صفحات 63-86
    تحقیق حاضر، با هدف تمهید زمینه برنامه ریزی توسعه پایدار روستایی، به شناسایی سطح پایداری روستاهای شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی می پردازد. در این راستا، از 44 شاخص محیطی، اجتماعی و اقتصادی استفاده می شود. حجم نمونه 69 روستاست که در طبقات طبیعی- جمعیتی توزیع می شوند. گردآوری داده ها از طریق مراجعه به 629 مطلع محلی صورت می گیرد. با روش تحلیل عاملی و تقلیل شاخص ها به هجده مولفه، نمرات عاملی به دست آمده به جای شاخص های اولیه وارد مدل موریس می شود و بدین ترتیب، سطح پایداری روستاها به دست می آید. نتایج پژوهش نشان دهنده ناپایداری حدود 88/5 درصد روستاهای مورد بررسی است. از نظر پایداری، بین روستاهای کوهستانی و سایر روستاها تفاوت معنی دار دیده می شود؛ و همچنین، پایداری روستاها با میزان جمعیت و فاصله آنها از مرکز شهرستان رابطه معنی دار دارد. از این رو، پیشنهادهای پژوهش مواردی چون بهره برداری پایدار منابع، توانمندسازی مردم و ایجاد تشکل های محلی، تنوع بخشی به معیشت، اولویت دهی به روستاهای کوهستانی، و بازنگری در سیاست های جمعیتی و خدمات رسانی را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، سکونتگاه های روستایی، شاخص های پایداری، تحلیل عاملی، مدل موریس، تکاب (شهرستان)
  • حمدالله سجاسی قیداری، طاهره صادقلو، مجتبی پالوج صفحات 85-110
    از آنجا که فقیرترین مردم جهان در مناطق روستایی به سر می برند، توجه به توسعه معیشت پایدار روستایی در قالب راهکاری مناسب برای ارتقای بهره برداری از منابع منطقه و افزایش تولید، کاهش مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها، جذب سرمایه و افزایش فرصت های شغلی ضروری می نماید. اما برای دستیابی به معیشت پایدار روستایی که مسئله اساسی تحقیق حاضر به شمار می رود، باید از روش شناسی جدید با رویکردی آینده نگر بهره گرفت تا بتوان علاوه بر شناسایی آسیب ها، راهکارهای لازم را نیز در اختیار نهادهای متولی توسعه روستایی قرار داد. از این رو، روش شناسی مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی و پیمایشی بوده، تعداد 364 نفر از روستاییان و 27 نفر از کارشناسان به عنوان نمونه در روستاهای شهرستان خدابنده انتخاب می شوند و عوامل راهبردی از طریق پرسشنامه در اختیار نمونه ها قرار می گیرد. داده های جمع آوری شده در چارچوب مدل راهبردی سوات تنظیم شده، مراحل محاسباتی آن با شیوه تصمیم گیری تاپسیس فازی انجام می پذیرد. تحلیل یافته ها نشان می دهد که با توجه به تمرکز راهبردهای اول، دوم و سوم حاصل از تلفیق نظرات هر دو گروه نمونه های مطالعاتی، راهبرد کانونی برای اقدام، راهبرد تهاجمی است.
    کلیدواژگان: معیشت پایدار، توسعه پایدار روستایی، مدل راهبردی سوات، مدل تصمیم یگری تاپسیس، فازی، خدابنده (شهرستان)
  • حمیدرضا کرمی، محمد عفتی صفحات 111-132
    «طرح طوبی» طرحی است که در آن، مناطقی مستعد از اراضی ملی به ویژه حوزه زاگرس برای توسعه جنگل و باغ اختصاص می یابد و از آن میان، استان لرستان از مستعدترین این مناطق به شمار می رود. مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی آثار اقتصادی اجتماعی طرح طوبی در استان لرستان در 1385 به روش پیمایشی می پردازد؛ و نتایج پژوهش نیز نشان دهنده تحقق نسبی اهداف طرح های طوبی در این استان تا 1385 است، به گونه ای که میانگین درآمد، اشتغال و فرسایش خاک، در مقاطع زمانی قبل و بعد از اجرای طرح های طوبی، با یکدیگر دارای تفاوت معنی دار در سطح 99 درصد است. همچنین نتایج بررسی، یعنی تغییر اولویت درخت کاری به عنوان منبع درآمد خانوار از مرتبه 4 به مراتب 3 و 2، ارزیابی مثبت 73 درصد اهالی روستا از فایده طرح، و تمایل 75 درصد مجریان طرح ها به تداوم طرح های طوبی، همگی بیانگر اقبال مردم به اجرای این گونه طرح ها و نیز تثبیت و ارتقای جایگاه باغداری و درخت کاری در میان فعالیت های سنتی روستانشینان است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح طوبی، اثرسنجی اقتصادی، اثرسنجی اجتماعی، لرستان (استان)
  • محمدباقر خرمشاد، روح الله جعفری صفحات 133-153
    پژوهش حاضر مدعی است که مطالعات روستایی در ایران با چالش ها و تنگناهای پژوهشی فراوان مواجه است، که از آن جمله اند:حاشیه ای بودن سنت تاریخ نگاری روستایی، غیبت برخی رویکردهای پژوهشی، تخصص گرایی، و عدم تعامل بین رشته های حاضر در پژوهش های روستایی. در این میان، مکتب آنال به مثابه رهیافت پژوهشی جامع و کل نگر که تغییرات ساختاری وسیع جامعه در بلندمدت را در کانون توجه قرار می دهد نه تنها قابلیت تحلیل مسائل پیچیده روستایی را دارد، بلکه می تواند با احیای سنت تاریخ نگاری و ارائه رویکرد پژوهشی میان رشته ای، زمینه انجام مطالعات تاریخی پردامنه پیرامون روستاهای کشور را فراهم کند.
    کلیدواژگان: رویکردهای پژوهشی، مکتب آنال، تاریخ نگاری روستایی، تخصص گرایی، رهیافت میان رشته ای، ایران
  • حسن افراخته*، سودابه سرایی صفحات 155-178

    هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی میزان برخورداری شالی کاران از «فناوری اطلاعات و ارتباطات» و اثر آن در استفاده از روش های کشاورزی پایدار در کشت برنج است. بدین منظور، ابتدا میزان برخورداری کشاورزان از این فناوری بررسی شده، آنگاه میزان استفاده از روش های کشاورزی پایدار و رابطه آن با فناوری اطلاعات و ارتباطات ارزیابی می شود. گردآوری اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه ای با روایی و پایایی قابل قبول صورت می گیرد. جامعه آماری شامل شالی کاران برخوردار از فناوری اطلاعات و ارتباطات در شهرستان رشت بوده، جامعه نمونه نیز شامل 24 روستا و 210 خانوار است که از طریق روش کوکران و به صورت تصادفی انتخاب می شوند. برای سنجش پایداری کشاورزی (متغیر وابسته) از هجده متغیر کشاورزی پایدار استفاده می شود. میزان دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات در سه سطح کم (3/4 درصد)، متوسط (3/33 درصد) و زیاد (6/57 درصد) برآورد شده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز حاکی از آن است که بین میزان عمل به کشاورزی پایدار از سوی شالی کاران و میزان برخورداری آنها از فناوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی، کشاورزان برنج کار، رشت (شهرستان)
  • مهدی ابراهیمی صفحات 179-185
|
  • Khalil Kalantari, Hojjat Varmazyari, Abbas Askari Nodoushan Pages 1-23
    Forecasting the dynamics and future changes of rural population is considered as the most important issue in the process of sustainable rural development. The present study is an attempt to forecast the future changes of rural population during the period 2006-2031. Also، it examines the consequences of these changes. The results indicate that the proportion of rural settlements would decline from 31. 4 percent in 2006 to 22. 5 in 2031. The results of forecast indicate several main characteristics of rural population in the 2031 horizon: fertility reduction، life expectancy improvement، absolute and relative decline in rural population، increase in the supply of rural labour، and finally the aging of rural population. The present study proposes the improvement of labour productivity and rural households’ income level as remedies to deal with the increase in labour supply and aging of rural population in the 2031 horizon.
    Keywords: Rural Demography, Forecasting Rural Population, Supply of Labour Force, Labour Productivity, Sustainable Development, Iran.
  • Farhad Shirani Bidabadi, Sina Ahmadi Keliji Pages 25-43
    An examination of household’s nutritional performance is an appropriate tool in the determination of food availability. Three indices have been applied to examine the situation of food security in rural areas: mean adequacy ratio، Berry index and Entropy index. The results indicate that lower income deciles access to food is not acceptable and nutrients available to them are not adequate; in addition food diversity is less for low income groups in comparison to high income groups، which can be attributed to meager income of lower income decile households. Thus، the state should identify the households that need support، and this could be done by referring to the country’s food security plan، and subsidy payment system should be targeted and based on food items that are important in the provision of energy for individuals.
    Keywords: Food Security, Food Diversity, Nutrition, Rural Areas, Iran
  • Amir Naeemi, Hassan Seddighi Pages 45-63
    The general objective of the present study is to identify strategic dimensions of rural development. The present study applies Delphi technique during the period 2011-2012 to collect information that can help the improvement of rural development planning. The team of experts consists of 60 faculty members and PhD students of agricultural extension and training، agricultural development، and rural planning in Tarbiat Modarres and Tehran universities from which only 42 collaborate with the study. In the first round the group members identify 35 strategic dimensions in rural development and finally these dimensions are categorized in six groups of institutional-legal، training، infrastructural، health and social security، human resource development and agricultural development economics.
    Keywords: Rural Development, Delphi Technique, Iran
  • Jafar Tavakkoli, Behzad Rostami Pages 63-86
    The study is an attempt to identify sustainability level in Takab county in West Azarbaijan province of Iran. This can provide a ground for sustainable rural development planning. The study has used 44 environmental، social and economic indicators. The sample size consists of 69 villages that are grouped in to natural-demographic classes. Data are collected through 629 local informants. By applying factor analysis، the data are reduced to 18 components and factor scores are entered as primary indicators to Morris Model to extract the sustainability level. The results show that 88. 5 percent of villages are unsustainable. A significant difference exists between mountainous and other villages from a sustainability stance. There are significant relationships between rural sustainability with population، and with the distance from the center of the county. The study recommends the sustainable use of resources، people empowerment، establishment of local organizations، subsistence diversification، prioritization of mountainous villages and a review of demographic policies and services.
    Keywords: Sustainable Rural Development, Rural Settlements, Sustainability Indices, Factor Analysis, Morris Model, Takab (County of Iran)
  • Hamdollah Sojasi Ghidari, Tahereh Sadeghloo, Mojtaba Palooj Pages 85-110
    Since the poorest people in the world live in rural areas، the development of sustainable rural subsistence should be addressed in the form of appropriate strategies to enhance the utilization of region’s resources، increase the production، reduce unrestrained migration of rural people، increase capital inflow، and the improvement of job opportunities. The achievement of sustainable rural subsistence is the main question of the present study and a new methodology with a futuristic perspective should be applied. This could help to identify the problems and challenges and to provide organizations responsible for rural development with necessary strategies. The study is a descriptive-analytical survey. The sample size is equal to 364 that are selected from villages in Khodabandeh county as well as 27 experts. Strategic factors are reflected in the questionnaire and presented to the respondents. The collected data are organized in the SWOT Strategic Model، and decision making is carried out by TOPSIS – Fuzzy Model. Considering the concentration of first، second and third strategies which are derived from the integration of the views of both groups، the focused strategy for initiation is an aggressive one.
    Keywords: Sustainable Subsistence, Sustainable Rural Development, SWOT Strategic Model, TOPSIS, Fuzzy Decision Making Model, Khodabandeh (County of Iran)
  • Hamid Reza Karami, Mohammad Effati Pages 111-132
    Tooba project is devoted to the development of forests and orchards in parts of fertile national lands in Zagros area particularly in Lorestan province. The present study is a socio-economic evaluation of Tooba project in this province in 2006. The study indicates that average income، employment، and soil erosion differ significantly before and after the project implementation at 99 percent. The respondents identify tree planting as their second and third prioritized source of income، while it was the fourth source of income before the project implementation. Around 73 percent of rural people have a positive attitude towards the project and its benefits، and willingness of 75 percent of project executors with the continuation of the project indicate that people are satisfied with the introduction of such projects and the promotion of tree planting and orcharding.
    Keywords: Evaluation, Tooba Project, Economic Impact Assessment, Social Impact Assessment, Lorestan (Province of Iran)
  • Mohammad Bagher Khorramshad, Rouhollah Jafari Pages 133-153
    The main claim of the present study is that rural study in Iran is facing many challenges and research constraints such as the marginalization of rural historiography، the absence of certain research approaches، specialization، and the lack of interaction among the existing disciplines in rural research. Annales School is a comprehensive and holistic approach that examines and focuses on extended structural changes in society in the long term. With the revival of historiographical tradition and an interdisciplinary research approach it can provide a setting for carrying out extensive historical rural study in Iran.
    Keywords: Research Approaches, Annales School, Rural Historiography, Specialization Interdisciplinary Approach, Iran
  • Hassan Afrakhteh, Soudabeh Saraaee Pages 155-178

    The main purpose of this study is the impact of farmers’ exposure to ICT on rice cultivators'' application of sustainable agricultural methods in rice cultivation. The rice cultivators exposure to ICT and the extent of farmers application of sustainable agriculture and its relation to ICT are examined. The data are collected through a questionnaire that the reliability and validity of its items are satisfactory. The statistical population consists of rice cultivators with access to ICT. The sample is selected randomly by Cochran method and covers 24 villages and 210 households. Agricultural sustainability as a dependent variable is assessed by 18 indicators. Access to ICT is evaluated at three levels of low، medium and high. The results of analysis of variance indicate that the sustainable agricultural practice and access to ICT has a significant relationship.

    Keywords: Sustainable Agriculture, Rural ICT, Rice Cultivators, Rasht (County of Iran)