فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 70 (تابستان 1388)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 70 (تابستان 1388)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    نقشه ‏های کاداستر قدیمی، شکل جغرافیایی اراضی تفکیک شده را ارایه و اطلاعات موضوعی مربوط به آنها را ثبت می ‏نمایند. این نقشه ‏ها معمولا برروی ورقه‏ های A4 یا A3 ترسیم می‏ شدند و تنها اطلاعات کاداستر، مربوط به بلوک‏ های شهرهای کوچک را نشان می‏ دهند. در دوران اخیر، بسیاری از کشورهای جهان در اجرای طرح کاداستر، اقدام به تولید نقشه‏ های کاداستر جدید نموده ‏اند و متناسب با اهداف چند منظوره در مقیاس 1:1000، 1:2000 و 1:2500 را انتخاب می‏ کنند. از جمله ژاپن در برنامه ‏ای ایجاد کاداستر جدید را، در مقیاس 1:2500 برگزیده است. (×iaoyong C,1999) بازسازی و ویرایش کاداستر قدیمی جهت تلفیق طرح جدید کاداستر، مستلزم عملیات ژنرالیزاسیون و طی مراحل ویرایش می‏ باشد. در این جا به ارایه الگوریتمی جهت ژنرالیزه کردن اتوماتیک نقشه‏ های کاداستر قدیمی براساس ترسیم تطبیقی پرداخته و با ذکر مثال کاربردی، بازدهی الگوریتم مشخص می‏ گردد.

    کلیدواژگان: کاداستر، ژنرالیزاسیون، ویرایش و بازسازی نقشه
  • سید یحیی صفوی صفحه 9

    منشاء حقیقی وحدت امت اسلامی همانا دین اسلام است که ریشه‏ ی اصلی خود را از فطرت انسان می ‏گیرد. تحولاتی که این دین فطری در طول تاریخ داشته فقط مربوط به فروع جزیی احکام بوده که از تنوع موقعیت‏ های حیات انسانی در جوامع مختلف سرچشمه گرفته است. اصول و مبادی کلی که متن دین الهی را تشکیل می‏ دهند همواره در طول تاریخ متحد بوده‏ا ند، این وحدت فکری و ایدیولوژیکی مهم‏ترین مبنای وحدت در جامعه اسلامی است. برای استقرار وحدت و همبستگی در بین یک جمع یا امت، اشتراک در عقیده و جهان بینی از مبادی اولیه بوده و بدون وجود چنان اشتراکی هرگز نمی‏ توان در انتظار برقراری وحدتی حقیقی در بین افراد آن هم بود. امروزه در میان بیش از یک میلیارد مسلمان هیچ گونه اختلافی در مورد خدا، کتاب خدا، و پیامبر خدا وجود ندارد و قبله هم که سمبل یگانگی و اتحاد در عالم خارج است، هرگز مورد اختلاف نبوده است. این چهار پایه ‏ی اصلی وحدت همواره، چون پایگاهی مطمین برای حل کلیه‏ ی اختلافات جزیی می‏ تواند مورد رجوع قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جمیعت، نژاد، اقوام، زبان، مذهب و مهاجرت
  • محمدحسین رامشت، لیلا گرجی، مژگان انتظاری صفحه 16

    بیش از نیم قرن است که فن‏آوری پیش‏ بینی و مدل ‏سازی فرسایش خاک به عنوان ابزار ارزشمندی در طراحی حفاظتی، طرح‏ های مهندسی و توسعه تحقیقات به کار برده می ‏شود. این فن‏آوری در بردارنده معادلات ریاضی است که تخمین‏ هایی از متغیرهای وابسته فرسایش (تلفات خاک، تولید و نشست رسوب) را به صورت تابعی از متغیرهای مستقل (چهار فاکتور اصلی، اقلیم، خاک، توپوگرافی ونوع کاربری) محاسبه می‏ کنند. پارامترها در این معادلات مشتمل بر نماها و ضرایبی هستند که مقادیر ارزشی متغیرهای مستقل را به عنوان بخشی از محاسبات ریاضی تعیین یا اصلاح می‏ کنند که برخی از آنها مقادیر تجربی هستند که براساس داده‏ های پایه تهیه شده ‏اند و برخی دیگر دارای تعاریف فیزیکی مرتبط با فرایندهای فرسایش می‏ باشند. نمادهای ریاضی و توالی منطقی از دیگر ویژگی های مدل های ریاضی هستند. به طور کلی مدل های ریاضی فرسایش شامل مدل های مشتق از رگرسیون، مدل های شاخص ه‏ای و مدل های فرایند می‏ باشند. در مورد فرسایش خندقی علاوه بر روش های تجربی، چندین مدل ریاضی نیز ارایه شده است که در همه آنها قانون بقاء جرم یا معادله پیوستگی به عنوان معادله کنترل کننده می‏ باشد. این مدل ها عبارتند از: مدل دینامیک و استاتیک، مدل weep، مدل GULTEM، مدل EGEM که هر یک مربوط به نوع خاصی از گالی بوده و در شرایط خاصی کاربرد دارد. بی‏ تردید مدل های معرفی شده در این مقاله را نمی‏ توان مدل های جامع و فاقد نارسایی‏ های احتمالی دانست. بنابراین پیشنهاد می ‏شود برحسب ویژگی‏ های اقلیمی، زمین ‏شناسی، ژیومورفولوژی و... مدل مناسب برای ارزیابی میزان فرسایش خندقی (گالی) در هر منطقه مشخص شود.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، مدلسازی ریاضی، فرسایش خندقی، فرسایش آبی، ارزیابی گالی
  • فریده عظیمی، علی تراب پور صفحه 20

    کانون هایی که بیشترین فعالیت های انسانی و گازهای متصاعد شده از منابع آلاینده، خودروها و غیره در آنجا تجمع پیدا کرده و به صورت گره در محیط های شهری تظاهر می‏ کند تشکیل جزیره حرارتی می‏ دهند. گرمای حاصل از این جزایر علاوه بر افزایش مصرف انرژی به جهت سرمایش، باعث ایجاد آلودگی در جو از جمله تولید گاز ازن و افزایش دیگر ترکیبات زیان بار کربنی و گوگردی می‏ گردد. با توجه به مطالب ذکر شده، در مطالعه حاضر سعی شده است ضمن معرفی و شناخت آلاینده‏ ها در محیط شهر اهواز، تاثیر آنها در ایجاد جزایر حرارتی نیز بررسی شده و راهکارهای پیش گیری از آن از قبیل تخصصی نمودن برنامه ‏ریزی شهری، جلوگیری از ساخت و سازهای انبوه و... توضیح و پیشنهاد داده شود.

    کلیدواژگان: جزیره حرارتی، پیشگیری، اهواز
  • جمال محمدی، سید محمد زواره بیدگلی صفحه 23

    شهرها به مثابه موجودات زنده همواره در سیر تکاملی خود، یک سیکل حیات فیزیکی را پشت سر می‏ گذارند؛ بدین صورت که متولد می‏ شوند، رشد می‏ کنند و کمیت‏شان افزایش می‏ یابد، بزرگ شده و تغییر نقش می ‏دهند؛ پیر شده و دچار فرسوگی می ‏شوند. در این میان؛ انسان برای حفظ هویت و اصالت شهر در تلاش برای پایداری و زنده نگه داشتن شهر، بافت شهر و بالاخص بافت های فرسوده دست به اقداماتی می ‏زند که توسعه درونزای شهر (رشد درونی) از جمله این راه ها است. اصطلاح توسعه درونی (توسعه درونزا) براساس تعریف خود؛ نوسازی، بهسازی و به نوعی دوباره قابل استفاده نمودن مناطق شهری موجود است، که معمولا این امر در مناطقی انجام می‏ گیرد که یکپارچگی و انسجام خود را از دست داده و در حال متلاشی شدن است. در واقع توسعه درونزای شهر استفاده بهینه از امکانات بالقوه شهر و دیدی تازه نسبت به زندگی در شهر به ویژه بافت های فرسوده است. هدف از این مقاله بررسی و شناسایی راه های رسیدن به توسعه درونزای بافت فرسوده از طریق باز زنده ‏سازی، نوسازی، بازسازی و موانع در سر راه آن است. در این مقاله با رویکردی توصیفی و تحلیلی و به روش اسنادی، به بررسی و شناسایی راه های توسعه درونزای بافت های فرسوده و چالش‏ های پیش روی آنها می‏ پردازیم. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده این است که اعمال روش هایی همانند باز زنده سازی، بهسازی، نوسازی و بازسازی با توجه به شناخت مردم و مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی وغیره و تشریح مسایل می‏ تواند در توسعه درونزای بافت های فرسوده و جلوگیری از جمعیت گریزی در بافته ای فرسوده مثمرثمر باشد.

    کلیدواژگان: توسعه درونزا، بافت فرسوده، باززنده سازی، بهسازی، نوسازی، بازسازی
  • سید علی عبادی نژاد، حمید پناهی صفحه 30

    از زمانی که انسان برای اولین بار خانه خویش را به منظور جستجوی غذا ترک کرد نیاز به روشی برای بازگشت به خانه داشت. علامت گذاری سنگ های مسیر رفت و برگشت، استفاده از خط ساحل و اجرام سماوی مثل خورشید، ماه و ستارگان اولین راه ‏حلهایی بودند که کم دقت و وقت‏ گیر نیز بودند. بعدها، با توسعه فناوری وتکنولوژی سیستم های رادیویی و سپس ماهواره‏ های تعیین موقعیت، امر مسیریابی، سریع تر و دقیق‏ تر گردید. سیستم تعیین موقعیت جهانی، برای اولین بار در سال 1983 توسط ارتش آمریکا، با صرف 12 میلیارد دلار و با پرتاب اولین ماهواره به فضا ایجاد گردید. این سیستم دارای انواع مختلف پایه، دستی و خودرویی می‏ باشد که به ترتیب دارای دقت بالاتر و هزینه بیشتری نیز هستند. این سیستم از سه قسمت فضایی، کنترل زمینی و کاربری تشکیل شده است. گیرنده‏ ها زمان ارسال سیگنال از ماهواره را با زمان دریافت آن مقایسه و از اختلاف این دو زمان فاصله گیرنده از ماهواره را تعیین می‏ کنند. دریافت اطلاعات چهار ماهواره برای یافتن مختصات سه بعدی مورد نیاز است. قابلیت دسترسی در کلیه ساعات شبانه ‏روز، هر نوع شرایط جوی و سهولت استفاده از آن از مزایای سیستم می‏ باشد. از انواع این سیستم می ‏توان به ترانزیت، گلوناس، استارفیکس و دوریس اشاره نمود. منابع خطای سیستم نیز عبارتند از: خطای محاسبه کاربر و کم شدن دقت ژیومتریک.

    کلیدواژگان: مسیریابی، سیستم تعیین موقعیت جهانی، مختصات، ماهواره
  • سید سعید هاشمی، محمدرضا رضوانی، سیاوش ایمنی قشلاق صفحه 34

    هدف کلی توسعه، رشد و تعالی همه جانبه جوامع انسانی است، از این رو در فرایند برنامه ‏ریزی برای دستیابی به توسعه، خصوصا توسعه پایدار توجه به مخاطرات (طبیعی، انسانی، زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و...) امری لازم و کاملا ضروری است. آسیب‏ پذیری شدید نواحی روستایی در برابر سوانح طبیعی از یک سو، پایین بودن سطح آگاهی مردم روستایی و همچنین بالا بودن میزان ریسک و عدم حتمیت در فعالیت های روستایی از سوی دیگر از جمله عوامل دیگری هستند که توجه به مدیریت مخاطرات (مدیریت ریسک) را در برنامه ‏ریزی‏ های توسعه روستایی ضروری می‏ سازد. زیرا بی ‏توجهی به مخاطرات و عدم مدیریت صحیح آنها منجر به شکست برنامه‏ های توسعه روستایی می‏ گردد. مقاله حاضر به دلیل اهمیت این موضوع (مدیریت مخاطرات) در محیط‏ های روستایی و لازمه توجه به آن در برنامه‏ ریزی‏ های روستایی نگاشته شده و نتایج حاصل از تحقیق نشانگر این است که، مقوله «مدیریت مخاطرات» در ایران (حتی در سطح آکادمیک) خصوصا در زمینه روستایی موضوع جدیدی است. به همین دلیل است که در بین منابع فارسی به جز معدودی ترجمه از مقالات و مطالب خارجی، منبع عمده دیگری (در شکل کتاب، تحقیق یا پایان ‏نامه) که به طور اخص در مورد این موضوع نوشته شده باشد، موجود نیست. همچنین، علیرغم اهمیت موضوع مدیریت مخاطرات در جوامع روستایی، در برنامه ‏ریزی‏ های توسعه روستایی به این امر توجه لازم صورت نگرفته و حتی می‏ توانیم بگوییم که توجه نشده است. در حالی که در اکثر کشورها مدیریت مخاطرات یک بخش مهم و اصلی در برنامه‏ ریزی‏ها محسوب می‏ شود.

    کلیدواژگان: مخاطرات، مدیریت مخاطرات، برنامه ریزی توسعه روستایی
  • مرتضی توکلی، امان گلدی شرافت سید صفحه 44

    گردشگری و اقتصاد گردشگری در حال حاضر، در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اقتصاد تجاری جهان است، افزون بر این بسیاری از برنامه‏ ریزان و سیاستگذاران توسعه نیز از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می‏ کنند. مسافران و جهانگردان یک منبع مهم ارزی محسوب می‏ شوند و دولت ها روز به روز در جهت گسترش صنعت گردشگری و گزینه‏ های جدید آن تلاش می‏ کنند. در این میان اکوتوریسم نوعی توریسم است که ضمن نگهداری از منابع طبیعی، رفاه و آسایش و ارزش ‏های اجتماعی مردم محلی را نیز حفظ می‏ کند. در این مقاله اکوتوریسم و زوایای گسترش آن و جاذبه ‏های گردشگری آن تشریح شده و اکوتوریسم به عنوان گزینه‏ ای مطلوب جهت گسترش توریسم در سطح جهانی و همچنین ایران بررسی شده است و در مجموع چنین استنباط می‏شود که با توجه به قرار داشتن ایران در شمار 5 کشور نخست بهره ‏مند از بیشترین تنوع اقلیمی جهان، زمینه برای هر گونه سرمایه‏ گذاری اکوتوریستی در ایران فراهم است. پژوهش حاضر از نوع نظری و توصیفی و از طریق بررسی منابع کتابخانه‏ ای و جست و جوی اینترنتی صورت گرفته است. در این نوشته به تشریح اکوتوریسم ومفاهیم آن و جاذبه‏ های گردشگری طبیعت و نیز جاذبه‏ های اکوتوریستی ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توریسم، اکوتوریسم، جاذبه های گردشگری، ایران
  • سعیده جوانمردی، علیرضا پورخباز، حمیدرضا پورخباز صفحه 48

    امروزه مناطق حفاظت شده در سراسر جهان پراکنده و فرایند احداث آنها به تدریج صورت گرفته است. در اکثر کشورهای جهان سوم از جمله ایران تخریب زیستگاه و شکار و صید غیرمجاز از عمده ‏ترین معضلات مناطق تحت مدیریت به شمار می‏ رود. بنابراین جهت مقابله با روند تخریب و گسترش فعالیت ‏های مخرب انسان در مناطق تحت حفاظت نیاز به بضاعت علمی و گروه کارشناسی و اجرایی توانمند و فعالیت‏های پژوهشی بیشتر در این زمینه وجود دارد و این نیاز هنوز به قوت خود باقی است. پارک‏های ملی به عنوان یکی از مناطق تحت حفاظت، در واقع ذخیره‏ گاه‏ های ژنتیکی بسیار باارزش گونه‏ های گیاهی و جانوری در هر کشوری و در جهان محسوب می‏ شوند و پشتوانه اساسی برای احیاء دوباره طبیعت خواهند بود. برای تداوم حیات در کره زمین باید از منابع موجود در آن به طور صحیح و کنترل شده استفاده نمود و به منابع تجدید شونده موجود در آنها نیز فرصت رشد و احیاء دوباره داد، تا برای همیشه قابل بهره ‏وری باشند. پارک ملی کلاه قاضی نمونه‏ ای از اکوسیستم‏های موجود در فلات ایران است که از سابقه حفاظتی فراوانی برخوردار می‏ باشد. در این تحقیق به بررسی اکوسیستم ‏ها، معرفی پوشش گیاهی و حیات وحش، همچنین جغرافیای زیستی آنها در این پارک پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، جغرافیای زیستی، حفاظت محیط زیست، پارک ملی کلاه قاضی، اصفهان
  • منوچهر فرج زاده، هادی حکیمی صفحه 54

    مفهوم شبکه به نوعی مفهوم سیستم را در ذهن تداعی می‏ کند. شبکه مجموعه ‏ای متشکل از نقاط و خطوط می‏ باشد که انرژی و منابع را جابجا می‏ کند. نقاط جاهایی هستند که منابع از آنها به خطوط تزریق و یا جمع آوری می‏ شوند که به عنوان مثال می‏ توان مدارس، ترمینال‏ ها، منابع و مخازن آب و... را نام برد. خطوط، اتصالاتی در شبکه هستند که نقاط را به هم متصل می‏ کنند. هدف مقاله حاضر نشان دادن سه کاربرد عمده تحلیل شبکه در برنامه ‏ریزی شهری است. از طریق تحلیل شبکه می ‏توان بهترین مسیر را که عموما نزدیکترین مسیر می‏ باشد بین دو نقطه، جهت کاهش هزینه سفر به دست آورد. یا از بین مراکز امداد و نجات جهت کمک ‏رسانی به نقطه آسیب دیده جهت واکنش سریع، نزدیکترین مرکز را انتخاب کرد و از وارد شدن بیشتر خسارات جانی و مالی جلوگیری کرد. همچنین از طریق تخصیص منابع می ‏توان اقدام به برنامه ‏ریزی درست و منطقی‏ تر جهت دسترسی شهروندان به خدمات عمومی شهر و تحقق عدالت اجتماعی کرد.

    کلیدواژگان: شبکه، عناصر شبکه، مسیر بهینه، نزدیک ترین خدمات، تخصیص منابع
  • غلامرضا لطیفی، علیرضا سامانی صفحه 59

    محورهای اصلی موضوع انتقال پایتخت عبارت است از: 1) پایتخت ایران که در تهران قرار گرفته عملا مرکز تمام فعالیت ها در کشور شده و همچنان برای جذب جمعیت جذابیت دارد. این در حالی است که تهران را می‏ توان به عنوان محور بعضی از فعالیتها در آینده نظیر آموزش عالی، فناوری پیشرفته و نوین در آینده توسعه داد، ولی باید به تدریج تهران را از مرکزیت عام برای تمام امور کشور خارج کرد. به این منظور می‏ توان تمرکز رشد سایر مسایل را به خارج از تهران - در شهرهای گوناگون، یا به یک نقطه جدید منتقل نمود. 2) پایتخت ایران با مشکلات گوناگون - از تردد، حمل و نقل و نحوه دسترسی گرفته تا آلودگی هوا - دست به گریبان است. این مسایل را باید با به کار گرفتن مدیران کارآمد و صرف امکانات گوناگون - نیروی انسانی و تجهیزات و بودجه - حل نمود و یا حداقل تا حدی التیام داد. 3) وضع جغرافیایی ایران به نحوی است که مناطق مختلف آن اقلیم‏ های گوناگونی دارند. داشتن کلان شهری مانند تهران که عملا مرکز سیاسی، آموزشی، صنعتی، بهداشتی و درمان و تجاری کل کشور باشد، نیاز به جابه‏ جا شدن گروه های وسیعی از مردم کشور را برای رفت و آمد به تهران - یا استقرار در آن را - به دلیل توسعه فعالیت هایشان الزامی می ‏کند. به این ترتیب بهتر است چند کلان شهر، به جای یک کلان شهر عمده، داشته باشیم. 4) وضع تهران از نظر قرارگیری بیشتر بخشهای اخیرا توسعه یافته آن در پهنه‏ های خطرناک از نظر بلایای طبیعی - زلزله و حریم گسلهای فعال، دامنه‏ های جنبان و احتمال زمین لغزش، ناپایداری و فرونشست زمین، خطر سیل و سابقه آن در تهران، مساله آب، سطحی و زیرزمینی و خشکسالی در بازه‏ های چند ساله یا چند ده ساله - ریسک زندگی را در تهران به تدریج بیشتر کرده است. روند مهاجرت به تهران همچنان مطابق آخرین آمارهای مرکز آمار ایران ادامه یافته است. نتیجه بخشی از این موضوع، رشد حاشیه ‏نشینی، توسعه ناامنی - به ویژه در حاشیه‏ های شهری و شهرهای جدید، بزه‏کاری و رشد بیکاری و سایر ناهنجاری‏ ها در تهران بزرگ است. چند فرهنگی در تهران عملا به جای رشد فرهنگی شهر تهران، به ناهنجاری‏ های فرهنگی تبدیل می ‏شود. 5) رشد تهران با وضع کنونی، عملا با تخریب فضاها و بافت با هویت خانه - باغهای گذشته همراه است. پایتختی که نه هویت امروزین و مدرن داشته باشد و نه هویت دیروزین و گذشته مستند، دیگر عملا پایتخت کشوری با سابقه تمدنی و فرهنگی همچون ایران نمی‏ تواند باشد. 6) آلودگی هوا در تهران به نحوی است که به ویژه در فصل سرما با تلفات ناپیدای همشهریان خردسال و کهنسال ما و آنها که مشکلات تنفسی دارند، همراه است. این تلفات را ناپیدا نامیدم چراکه بسیاری از کسانی که به این دلیل عمرشان کوتاه می ‏شود، عملا نه خودو نه دیگران آنها را در رده تلفات ناشی از آلودگی هوا به حساب نمی ‏آورند. در مقابل این چالش ‏ها و دلایل مهم دیگری که برای لزوم توقف رشد تهران، تلاش همزمان برای قابل زیست کردن آن و انتقال تدریجی بخشی از فعالیت ها به بیرون از محدوده استان تهران، و همچنین لزوم یافتن چند گزینه برای پایتخت کاملا جدید - نه شهری موجود که در نهایت به سرنوشتی مانند تهران دچار شود - وجود دارد، اشکالات گوناگونی از سوی منتقدان این انتقال مطرح می‏ شود که عمده آنها عبارتند از: 1) بسیاری از مشکلات تهران جاری وفوری است. فرصتی برای صرف انرژی برروی گزینه ‏های دیگر وجود ندارد. هر میزان توان را باید به بهبود همین شرایط موجود در تهران اختصاص داد. پاسخ: این جمع‏ بندی پس از پایان جنگ تحمیلی در مورد شهر تهران انجام شد و حاصل آن البته ایجاد و توسعه زیر ساخت های شهری و مدرن و همزمان رش دو توسعه بی رویه شهری، فروش تراکم و مدیریت برمبنای پول و توسعه نامتوازن شهری شد. ضمنا برآورد نیاز فوری و روزمره همواره با چالش فراموشی برنامه‏ ریزی کلان مواجه است.

|
  • Mahdi Modiri Page 2

    The old cadastral maps present the geographic form of the divided land and record relevant information about them. These maps were usually depicted on A4 or A3 size papers, and only show cadastral information, related to the blocks of small towns. In recent times, many countries in the world have, in implementation of cadastral plans, produced new cadastral maps, and, based on multiple purposes, use the scale of 1: 1000, 1: 2000 and 1: 2500. Japan, for example, has set a new cadastral map scale of 1: 2,500. (iaoyong C, 1999) Rebuilding and editing old cadastre to be prepared for adding new cadastral plan requires generalization operation and editing process. Here, we present an algorithm for automatic generalization of old cadastral maps based on comparative drawing, and by mentioning a practical example, the efficiency of the algorithm is determined.

    Keywords: adastre, generalization, editing, remaking of the map
  • Seyyed Yahya Safavi Page 9

    The true origin of the unity of the Islamic Ummah (society of all Muslims as a whole) is the religion of Islam, which derives its root from human nature. The changes that this religion has had over the course of history have been limited to the minor details of the laws which owing to the variety of the situations of human life in different societies. The general principles that constitute the main body of the divine religion have always been united throughout history, this intellectual and ideological unity is the most important basis of unity in the Islamic society. In order to establish unity and solidarity among a community or nation, sharing common ideology and worldview are among basic necessities, without such a sharing, one can never expect a true unity among people. Today, among more than one billion Muslims, there is no disagreement concerning God, the Book of God, and the Prophet of God, and the Qibla, which is the symbol of unity in the outside world, has never been disputed. These four basic principles of unity can always be counted on as reliable bases for solving all of the minor differences.

  • MohammadHossein Ramesht, Leila Gorjii, Mojgan Entezari Page 16

    For more than half a century, soil erosion prediction and modeling technology has been used as a valuable tool in protective design, engineering plans and research development. This technology includes mathematical equations that calculate estimates of the dependent variables of erosion (soil losses, production and sediment) as a function of independent variables (four main factors: climate, soil, topography, and type of use). The parameters in these equations include exponential powers and coefficients that determine or modify the values ​​of the independent variables as part of mathematical calculations, some of which are empirical values ​​prepared according to basic data, while others have physical definitions associated with erosion processes. Mathematical symbols and logical sequence are among other features of mathematical models. In general, erosion mathematical models include regression-derived models, characteristic models, and process models. In addition to empirical methods, several mathematical models are presented concerning erosion, in all of which mass conservation law or the continuity equation are used as the controlling equation. These models include the dynamic and static models, the weep model, GULTEM and EGEM model, each of which is related to a particular type of gully and is applicable in certain conditions. Undoubtedly, the models introduced in this paper can not be considered as comprehensive models without any probable defects. Therefore, it is suggested that according to the climatic, geological, geomorphological, and ... characteristics, a suitable model be determined for assessing the rate of gully erosion in each region.

    Keywords: Soil erosion, mathematical modelling, Gully erosion, water erosion, gully assessment
  • Farideh Azimi, Ali Torabpour Page 20

    The centers in which most human activities and fumes from pollutants, cars, and … are accumulated and appear as nodes in urban environments, form thermal islands. The heat generated by these islands, in addition to increasing energy consumption due to cooling, causes pollution in the atmosphere, including production of ozone gas and increase of other harmful compounds of carbon and sulfur. Considering the mentioned issues, the present study attempts to introduce and recognize the pollutants in the Ahwaz city environment, examine their effect on the creation of thermal islands and also explain and propose strategies for their prevention, such as specialization of urban planning, prevention of mass construction, etc.

    Keywords: Thermal Island, prevention, Ahwaz
  • Jamal Mohammadi, Mohammad Zavvareh Bidgoli Page 23

    Cities, as living beings, are always going through a cycle of physical life in the course of their evolutionary development; they are born, grow, increase in quantity, become vaster and take new roles, become old and suffer from erosion. Meanwhile, humans, in order to preserve the identity and authenticity of the city, and to realize the sustainability and survival of the city and its fabric and especially decayed fabric, takes measures, one of which is that of urban endogenous development. The term " endogenous development" is, based on its own definition, renovation, improvement, and, in other words, making existing urban areas usable again, which is usually done in areas that have lost their integrity and are on the way to collapse. In fact, the city's endogenous development is the optimal use of the potential of the city and a new vision of life in the city, especially the decayed fabric. The purpose of this paper is to investigate ways to achieve endogenous development of decayed fabric through regeneration, renovation, reconstruction, as well as barriers on its way. In this paper, through a descriptive and analytical approach and by documentary method, we explore and identify the ways of endogenous development of decayed fabrics and their challenges ahead. The results of this research show that applying methods such as regeneration, improvement, renovation and reconstruction with respect to people's awareness and economic, social and cultural issues, etc., and the elaboration of issues can be used to develop the endogenous development of urban decayed fabrics and to prevent population elusion in decayed fabric.

    Keywords: endogenous development, decayed texture, revitalization, improvement, Renovation, Reconstruction
  • Seyyed Ali Ebadinejad, Hamid Panahi Page 30

    Once man left his house for the first time in search of food, he needed a way to return home. The marking of rocks in the round trip, the use of coastline and celestial bodies such as the sun, the moon, and the stars were the first solutions that were less accurate and time-consuming. Later, with the development of technology of radio systems, and then the positioning satellites, routing became faster and more precise. The Global Positioning System was first created by the US Army in 1983, with an expense of $ 12 billion, and with launching the first satellite into space. This system has a variety of basic, manual and car models that have higher accuracy and cost, respectively. The system consists of three spatial, ground and user controls. The receivers will compare the time of sending the signal from the satellite with its receiving time and determine from the time difference the receiver's distance from the satellite. It is necessary to receive information from four satellites in order to find 3D coordinates. Availability in all hours of the day, any kind of weather conditions and ease of use are among the benefits of the system. Variants of this system include TRANSIT, GLONASS, SRARFIX and DORIS. System error sources include: user’s calculation errors and decrease in geometric accuracy.

    Keywords: Routing, Global Positioning System, Coordination, satellite
  • Seyyed Saeed Hashemi, MohammadReza Rezvani, Siavush Imeni Gheshlagh Page 34

    The general objective of development is the all-around growth of human societies, so in the process of planning for development, especially sustainable development, attention to hazards (natural, human, environmental, social, economic, etc.) is absolutely necessary. The high vulnerability of rural areas to natural disasters on the one hand, the low level of rural people's awareness, the high level of risk and uncertainty in rural activities on the other, are among other factors that make attention to risk management in rural development planning necessary, because inattention to risks and lack of their proper management leads to the failure of rural development programs. This study was conducted due to the importance of this issue (risk management) in rural environments and the necessity to pay attention to it in rural planning, and the results of the research indicate that "risk management" is a new topic in Iran (even at academic level). That is the reason why there is no other major source among Farsi texts (in the form of a book, research, or dissertation) specifically written on this subject except for a few translations of foreign papers. Furthermore, despite the importance of the issue of risk management in rural communities, it has not been paid due attention to in rural development planning, and we can even say that it has not been paid attention to at all, while in many countries risk management is considered a major part of planning.

    Keywords: risks, Risk Management, rural development planning
  • Morteza Tavakkoli, Amangaldi Sherafat Seyyed Page 44

    Tourism and tourism economics are becoming one of the pillars of the world's commercial economy. In addition, many planners and policy makers consider tourism industry as the main pillar of sustainable development. Travelers and globetrotters are important sources of foreign currency, and governments are working day by day to expand the tourism industry and its new options. In this regard, ecotourism is a kind of tourism that, while preserving natural resources, maintains the well-being, comfort and values of the local people. In this paper, ecotourism and its developmental issues and tourist attractions are described, and ecotourism is considered as a desirable option for the development of tourism in the world as well as in Iran, and it is generally inferred that due to the position of Iran among the first five countries benefiting from the broadest climatic variation in the world, conditions are favorable for any ecotourism investment in Iran. The present research is theoretical and descriptive, conducted through the review of secondary sources and Internet search. In this article, we describe the ecotourism and its concepts, attractions of nature tourism, as well as the ecotourism attractions of Iran.

    Keywords: Tourism, Ecotourism, tourism attractions, Iran
  • Saeedeh Javanmardi, Alireza Pourkhabbaz, Hamidreza Pourkhabbaz Page 48

    Today, nature reserves are scattered around the world and the process of their establishment has gradually taken place. In most third world countries including Iran, habitat destruction and illegal hunting are among the main problems in the areas under management. Thus, in order to counteract the process of destruction and the expansion of human destructive activities in the protected areas, there is a need for scientific knowledge, expert and capable groups and more research activities in this field, and this need remains in place. National parks, as one of the protected areas, are in fact highly valuable genetic reserves of plant and animal species in each country and in the world, and will be the main backbone for the restoration of nature. To save life on the Planet, resources must be used properly and controlled, and renewable resources must be given the opportunity to form again, so that they can be always used. The Kolahghazi National Park is an example of ecosystems in the Iranian plateau which has a long history of conservation. In this research, the ecosystems, the vegetation cover and wildlife as well biological geography in the park are discussed.

    Keywords: ecosystem, biogeography, environmental protection, Kolahghhazi national park, Isfahan
  • Manuchehr Farajzadeh, Hadi Hakimi Page 54

    The concept of the network evokes the concept of system. A network is a set of points and lines that carries energy and resources. The points are the places at which sources are injected to lines or collected, for example, schools, terminals, reservoirs, and so on. Lines are connections in the network that connect the points. The purpose of this paper is to illustrate three major applications of network analysis in urban planning. Through network analysis, the best route, which is generally the closest route between two points, can be achieved to reduce travel costs. Or, it is possible to select the nearest center from among the rescue centers, in order to help the injured in shortest possible time, and to prevent further damage to life and property. Also, through allocation of resources, it is possible to make a more appropriate and rational planning for citizens' access to public services and realization of social justice.

    Keywords: Network, network elements, optimum route, nearest service, Resource Allocation
  • Gholamreza Latifi, Alireza Samani Page 59

    The capital of Iran, located in Tehran, is virtually the center of all activities in the country and is still attractive to absorb the population. While Tehran can be developed as the focus of some of the future activities, such as higher education and advanced technology in the future, it should be gradually taken out of the position of the general center for all of the country's affairs. To this end, the focus of the growth of other issues can be transferred outside Tehran - in different cities, or at a new point. 2) Iran’s capital is facing various problems - from traffic, transportation and access to air pollution. These issues should be solved or at least partly healed by employing efficient managers and utilizing a variety of facilities - human resources and equipment and funds. 3) The geographical situation of Iran is such that its different regions have different climates. Having a metropolis like Tehran, which is practically the center of political, educational, industrial, health and medical care and business of the whole country, necessitates the displacement of large groups of people of the country to or from Tehran – or residing in there- for the sake of their activities development. With these conditions, it is better to have a few metropolitan areas, instead of a major metropolis. 4) The situation in Tehran in view of the fact that most of its recently developed parts are located in hazardous areas in terms of natural disasters - earthquakes and the vicinity of active faults, the floating domains and the possibility of landslide, instability and land subsidence, flood risk and its history in Tehran, The issue of surface and underground water and droughts for several decades or more - has gradually increased the risk of life in Tehran. The process of migration to Tehran has continued according to the latest data of Iran's statistics center. One of this issue’s results is the growth of slum dwelling, insecurity development - especially in the marginal areas of the city and new cities, delinquency and unemployment and other problems in Tehran. Multiculturalism in Tehran turns into cultural problems, instead of cultural development of Tehran. 5) With this condition, Tehran’s growth is practically accompanied by the destruction of spaces and urban fabric with house-garden identity. The Capital that has neither it’s old nor a modern identity, practically loses the qualification of being the Capital to a country with civilization and cultural history of Iran. 6) Air pollution in Tehran is such that, in particular in the cold season, it is associated with the unnoticed loss of life of our young and old countrymen and those with respiratory problems. I called these casualties to be unnoticed, because many of those whose lives are being shortened because of this crisis, neither themselves nor the others count them as casualties due to air pollution. Along with these challenges and other important reasons for the necessity of stopping the growth of Tehran, the simultaneous attempts to make it possible to live in it and the gradual transfer of part of the activities out of the province of Tehran, as well as the need to find options for a completely new capital - not an existing city that will eventually lead to a fate like Tehran - there are various issues raised by critics of this transfer, main ones of which are: 1) Many problems in Tehran are urgent. There is no time left to spend energy on other options. Any amount of energy should be allocated to improve the current situation in Tehran. Answer: This summing up was done about the city of Tehran after the end of the war with Iraq, whose consequent was of course the creation and development of urban and modern infrastructure, and simultaneously, unplanned urban development, sale of licenses for building extra floors, and management according to money and imbalanced urban development. What’s more, estimate of urgent and daily needs are always met with the challenge of “forgetting major planning”.