فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 71 (پاییز 1388)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 71 (پاییز 1388)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی مدیری * صفحه 2

    طراحی قوس ها در تولید نقشه‏ های توپوگرافی دقیق مانند طراحی هندسی راه، فتوگرامتری برد کوتاه و شبیه ‏سازی ‏های پزشکی براساس نوع قوس و متناسب با اهداف طراحی صورت می‏ پذیرد. آنچه به برقراری مناسب ارتباط قوسی بین نقاط طراحی مرتبط است، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می‏ باشد. الگوریتم ارتباط بین نقاط طراحی، اگر به صورت کوتاه‏ ترین مسیر باشد به ترکیبی از خطوط شکسته می‏ انجامد و اگر لازم است انحنایی داشته باشد به سمت بالا یا پایین و تا چه اندازه است، همواره مورد توجه خاص مهندسین کارتوگراف بوده و متناسب با انتظار کاربران، روش‏های TIN, Fitcurve, Spline را توصیه کرده‏اند. هر یک از تکنیک ها سهمی هماهنگ با خواسته کاربر در شبیه ‏سازی ناهمواری‏ ها به عهده دارند. این مقاله مزیت‏ های کاربرد نشانه ‏گذاری فاصله‏ ی گره‏ ای را برای منحنی‏ های B-Spline مورد مطالعه وبررسی قرار می‏ دهد و فرمول ‏هایی را از نظر فاصله ‏های گره‏ ای برای عملیات متداول B-Spline نظیر درجه گره و مشتق ‏گیری ارایه می‏ کند. با استفاده از نشانه ‏گذاری فاصله‏ ی گره‏ ای، Spline چند درجه‏ ای(2) را معرفی می‏ نماید که منحنی ‏های شبیه B-Spline هستند و از قسمت های چند جمله‏ ای یا چند درجه تشکیل یافته‏ اند. MD-Splines ژنرالیزاسیونی از منحنی B-Spline می‏ باشند. به این مفهوم که اگر قسمت های منحنی در یک MD-Splines از یک درجه یکسانی برخوردار باشند، MD- Spline به یک منحنی B-Spline تقلیل پیدا می‏ کنند. این بخش به MD-Splines از نوع درجه 1، 2، 3 و همچنین درجه 1 و n می ‏پردازد. MD-Splines دارای پشتیبانی محلی است، از بدنه و ساختار محدبی و خاصیت تقلیلی وارسیون پیروی می‏ کند وحداقل Cn-1 هستند که در این عبارت n کوچکتر از درجات دو قسمت (پاره) منحنی مجاور است.

    کلیدواژگان: فاصله ی گره ای، درجه ی گره ای، MD-Splines
  • سید یحیی صفوی صفحه 10

    منشاء حقیقی وحدت امت اسلامی همانا دین اسلام است که ریشه‏ ی اصلی خود را از فطرت انسان می‏ گیرد. تحولاتی که این دین فطری در طول تاریخ داشته فقط مربوط به فروع جزیی احکام بوده که از تنوع موقعیت‏ های حیات انسانی در جوامع مختلف سرچشمه گرفته است. اصول و مبادی کلی که متن دین الهی را تشکیل می ‏دهند همواره در طول تاریخ متحد بوده‏ اند، این وحدت فکری و ایدیولوژیکی مهم‏ ترین مبنای وحدت در جامعه اسلامی است. برای استقرار وحدت و همبستگی در بین یک جمع یا امت، اشتراک در عقیده و جهان بینی از مبادی اولیه بوده و بدون وجود چنان اشتراکی هرگز نمی‏ توان در انتظار برقراری وحدتی حقیقی در بین افراد آن هم بود. امروزه در میان بیش از یک میلیارد مسلمان هیچ گونه اختلافی در مورد خدا، کتاب خدا، و پیامبر خدا وجود ندارد و قبله هم که سمبل یگانگی و اتحاد در عالم خارج است، هرگز مورد اختلاف نبوده است. این چهار پایه‏ ی اصلی وحدت همواره، چون پایگاهی مطمین برای حل کلیه‏ ی اختلافات جزیی می‏ تواند مورد رجوع قرار گیرد.

    کلیدواژگان: موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیکی جهان اسلام، خلیج فارس، تنگه هرمز
  • حسن بیک محمدی، مسلم اسدی صفحه 15

    سیاستگزاران و مردم امید زیادی به توسعه صنایع کوچک روستایی دارند. این صنایع می ‏توانند نقش در خور توجه و موثری در اشتغال‏زایی و کسب درآمد برای روستاییان و توزیع مساوی ‏تر درآمد در نواحی روستایی و مانند آن را داشته باشند. به منظور دستیابی به این هدف و جایگاه مورد نظر در فرایند توسعه باید به استقرار این صنایع در نواحی روستایی توجه کافی بشود. برای دستیابی به توسعه روستایی با توجه به عدم توان بخش کشاورزی نسبت به تامین اشتغال کامل و بهینه نیروی انسانی، محدودیت زمین، مرتع، مکانیزه شدن کشاورزی و کوچک بودن اراضی زراعی در سطح نواحی روستایی (شهرستان)، توجه به صنایع کوچک و ترقی و رونق دادن آن در نواحی روستایی ضروری است. وجود توانمندی‏ ها، استعدادها و شرایط مساعد محیطی در منطقه مورد مطالعه امکان رشد و رونق صنایع کوچک خصوصا صنایع تبدیلی و تکمیلی را فراهم می‏ کند. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت صنایع کوچک و ضرورت توجه به این صنایع در منطقه مورد مطالعه بوده است. اطلاعات با بهره‏ گیری از مقالات، کتب، گزارشها، آمارنامه‏ ها و مصاحبه و مطالعات میدانی تهیه شده و روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده است. نتایج این مطالعه نشان می‏ دهد که ایجاد فرصت های شغلی برای روستاییان موفقیت‏ آمیز نبوده است و صنایع کوچک با توجه به پتانسیل ‏های موجود در منطقه نقش مهمی در توسعه و اشتغال می ‏تواند داشته باشد. ایجاد و گسترش صنایع کوچک در منطقه باعث توسعه و اشتغال بیشتر و افزایش درآمد روستاییان می ‏شود.

  • مسعود معیری، علی جوزی خمسلویی صفحه 20

    این مقاله تغییرات مربوط به ردگیری واکنش گاز و اقلیم را در دوره هولوسن (تقریبا 10000 سال پیش) با توجه به چهار دوره یخچالی گذشته خلاصه می‏ نماید. دوره صنعتی که معمولا از قرن 18 شروع می‏ شود، باتوجه به افزایش گازهای گلخانه ‏ای اتمسفر در نتیجه سوخت‏ های فسیلی و تغییرات کاربری زمین شناخته شده است و اینها با افزایش میانگین دمای سطح زمین در دهه پایانی قرن بیست مرتبط می‏ باشد. به هر حال تحلیل‏ های انجام گرفته به وسیله رادیمان (Ruddiman) که دوره هولوسن و دوره جامعه شهری را مورد توجه قرار می‏ دهد، تغییرات موجود در گازهای گلخانه ‏ای اتمسفر به صورت بی‏ سابقه ‏ای با سوابق یخچالی در چهارصدهزار سال پیش مقایسه شده است. در طول این دوره دی‏ اکسید کربن (Co2) و متان (CH4) افزایش یافته است و این افزایش احتمالا ناشی از شروع فعالیت‏ های کشاورزی و پاکسازی زمین در اوراسیا می‏ باشد. این موارد و دیگر تغییرات کاربری زمین ناشی از فعالیت ‏های کشاورزی و روستایی ممکن است موجب تغییرات ضعیف اقلیمی و مانع از سرد شدن زمین شده باشد و یا شاید اینها ناشی از نیروهای طبیعی باشد. اگر چه شواهد آتیه نظریه رادیمان را پشتیبانی می‏ کند ولی فعالیت ‏های جنگل‏ کاری و کشاورزی در طول دوره جامعه شهری ممکن است که تاثیری را برروی اقلیم برای حداقل هشت هزار سال پیش اعمال کرده باشد.

    کلیدواژگان: اقلیم، تغییر اقلیمی، کشاورزی، گازهای گلخانه ای اتمسفر، هولوسن، عصر صنعتی
  • فرامرز خوش اخلاق، جعفر معصوم پور صفحه 26

    عموما قابل قبول است که آب و هوا یکی از منابع اصلی گردشگری یک منطقه می‏ باشد. لیکن فرض بر این است که نقش آن در تعیین استعداد منطقه برای گردشگری بدیهی بوده و بسیار شفاف است. در عبارت عمومی‏ تر درباره اثرات آب و هوا بر گردشگری یا نقشی که در آن بازی می‏ کند، دانش نسبتا کمتری وجود دارد. به علاوه در خصوص تاثیرگذاری اقتصادی و یا اهمیت آب و هوا برروی سیمای تجاری گردشگری اطلاعات اندکی موجود است. در کل نواحی دارای معیارهای آب و هوایی، مردم عادت دارند در رابطه با گردشگری و تفریحات تصمیم‏ گیری کنند ولی غالبا انتخابشان بدون تحقیق است و شدیدا با انواعی از کاربردها مناسبت دارد. تاکنون مقدار زیادی از پژوهش ‏ها مخصوصا در مورد آب و هوا که در نشریات علمی ارایه شده ‏اند بجای مشاهده و آزمون علمی، به صورت بسیار سطحی به پیوندهای موجود بین آب و هوا و گردشگری پرداخته‏ اند. علاوه بر این، پژوهش ‏ها شدیدا فاقد هر گونه چارچوب مفهومی سازمان یافته یا چهارچوبی که حاوی بر همکنش‏ ها، فرآیندها، الگوها و نظریه مهم باشد، هستند. این چارچوب های نظری از اهمیت زیادی برخوردارند زیرا مبنایی برای تولید داده‏ ها، آزمون فرضیات و تولید نظریات بعدی می‏ باشند. بدون وجود این موارد گسترش یک سری مرتبط از روش های تحقیق و شاید مه متر از آن گسترش الگوهایی که پلی بین سطوح نظری و عملی برقرار کرده و بتواند به تشکیل یک دانش بنیادی مرتبط برای فهم، بیان و پیش‏یابی کمک کند، مشکل می‏ باشد. این مقاله کارهایی را که تاکنون در مورد آب و هوا و گردشگری انجام شده با نگاهی تطبیقی به چارچوب های نظری و مفهومی بررسی کرده و به روش هایی که در آینده ممکن است از تلفیق این روش ها بدست آید نظر دارد.

  • نقش حاشیه نشینی در بروز آسیب های اجتماعی
    حمید بحیرایی، احمد اسدی صفحه 31

    حاشیه ‏نشینی به عنوان یکی از بسترهای وسیع جهت بروز آسیب ‏های اجتماعی بوده که همراه با گسترش آن شاهد افزایش ناامنی، بزه و انواع مختلف جرم و جنایت و خشونت در جامعه می‏ باشیم. ایجاد سکونت‏گاه‏ های غیررسمی نتیجه منطقی تمرکز و توزیع ناعادلانه موقعیت‏ های شغلی و ثروت بوده و سیاست‏ های پنجاه سال اخیر که عمدتا مبتنی بر نظریات قطب رشد و تمرکز اتخاذ شده دلیل عمده بروز این پدیده می‏ باشد. این سکونت‏گاه‏ ها در درون خود به باز تولید آسیب‏ های اجتماعی می‏ پردازند. نوع آسیب‏ های اجتماعی تولید شده در این مناطق با کیفیت مساکن ارتباط مستقیم دارد. مساکن ساخته شده در این سکونت‏گاه‏ ها عمدتا همراه با تصرف عدوانی و یا ساخت و ساز غیرمجاز بوده و فاقد ایمنی لازم می‏ باشند. بافت اکثر این مکان ‏ها ریزدانه و فاقد دسترسی مطلوب به تاسیسات شهری است. این موارد زمینه را برای انحرافات اجتماعی و کجروی‏ ها مطلوب می‏ نماید.

    کلیدواژگان: سکونت گاه غیر رسمی، آسیب اجتماعی، کجروی
  • لیلا شفیعی اردستانی، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحه 38

    توجه به معیارهای اقلیمی و منطقه‏ ای، جلوگیری از تخریب اکوسیستم‏ های عمده و اصلی آن، حفظ سلامتی مناطق شهری و حفظ منابع طبیعی و انرژی در طراحی مجمتع‏ های مسکونی پایدار، بسیار ضروری است. زیرا هسته اولیه شکل‏ گیری شهرها واحدهای مسکونی هستند، که با قرارگیری در بستر خود، مجتمع‏ های مسکونی را ایجاد می‏ کنند. در مقاله حاضر پس از شناخت و بررسی نقش عوامل جغرافیایی در ایجاد سرمایش طبیعی در مناطق گرم کشور، اصول حاکم بر طراحی مجتمع ‏های مسکونی، با هدف دستیابی به فرایند طراحی مجتمع‏ های مسکونی پایدار در سه مقیاس کلان، متوسط و خرد، با تاکید بر راهکارهای سرمایش طبیعی تدوین می‏ گردد. در این راستا، از میان انواع روش های تامین آسایش کالبدی، به کارگیری سامانه‏ های ایستا و فوق ایستا، با حداکثر استفاده از انرژی های طبیعی، نقش بسیار موثری در کاهش هزینه ‏های کوتاه ‏مدت و بلند مدت مربوط به تامین تاسیسات و تجهیزات ساختمان دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، انرژی، عوامل جغرافیایی، مجتمع مسکونی، سرمایش ایستا
  • احمد پوراحمد، سید مجدالدین زندوی صفحه 47

    از قرن نوزدهم به دلیل نارسایی ‏ها و آلودگی‏ های بخش قدیمی شهرها، حومه‏ ها برای زندگی خانواده ‏های طبقه ثروتمند و طبقه متوسط شهری انتخاب شدند؛ تکامل فناوری حمل و نقل، خانواده‏ های شهری را به زندگی در حومه ‏ها و دور بودن از بخش مرکزی شهرها علاقمند ساخت. دسترسی آسان به حومه، به مدد وسایل نقلیه‏ ای که روز به روز سرعت بیشتر می‏ گیرند. در حال حاضر شیوه غالب زندگی در ایالات متحده حومه نشینی است. اما با تمام این اوصاف حومه شهرنشینی معایب زیادی دارد به طوری که این شیوه زندگی از دید شهرسازان، برنامه‏ ریزان شهری و سایر متفکران منسوخ شده است؛ و آنها به فکر الگوهای دیگری برای اسکان مازاد جمعیت شهرها افتادند که یکی از مهم ترین این الگوها ایجاد شهرهای جدید است که توسط ابنزر هاوارد پیشنهاد شد. گرچه ایجاد شهرهای جدید سابقه‏ ای بسیار طولانی در تاریخ بشر دارد اما در قرون جدید حومه شهرنشینی نسبت به شهرهای جدید تقدم دارد. به طوری که مشکلاتی که حومه نشینی برای شهرها و ساکنان حومه ‏ها به وجود آورد برنامه ‏ریزان را ترغیب به ایجاد شهرهای جدید کرد.

    کلیدواژگان: حومه، حومه نشینی، شهرهای جدید، برنامه ریزی شهری، حومه نشینی در آمریکا
  • مژگان افشار صفحه 56

    این مقاله به منظور آگاهی بیشتر از تفاوت های دمایی (جزیره حرارتی) بین تهران وکرج براساس یک دوره آماری 5 ساله (1997 - 1993) انجام گرفته است. عنصر درجه حرارت به عنوان مهم ترین عنصر اقلیمی به صورت حداقل و حداکثر روزانه از مرکز خدمات ماشینی سازمان هواشناسی کشور تهیه گردیده است. در بررسی جزیره حرارتی، ایستگاه‏ های دوشان‏ تپه در شرق، اقدسیه در شمال و مهرآباد واقع در غرب تهران، به عنوان مهم ترین ناحیه مطالعاتی و ایستگاه کرج در غرب تهران به عنوان ناحیه مکمل انتخاب گردیده است. براساس بررسی‏ های به عمل آمده در میانگین دماهای سه ایستگاه واقع در تهران و ایستگاه کرج مشاهده گردید که دوشان تپه به عنوان مهم ترین ناحیه حرارتی تهران دارای بالاترین مقادیر دمایی هم از نظر دمای حداقل و هم از نظر دمای حداکثر سالیانه با درجه حرارت‏هایی به ترتیب برابر 33/13 و 49/22 درجه سانتی گراد بوده است. سپس ایستگاه مهرآباد به عنوان دومین ناحیه حرارتی در تهران با مقادیر دمای حداقل سالیانه برابر 78/12 درجه سانتیگراد و 29/12 درجه سانتیگراد در دماهای حداکثر شناخته شده است و بعد از آن ایستگاه اقدسیه با ویژگی کوهستانی بودن و با ارتفاع زیادتر نسبت به بقیه به عنوان ناحیه حرارتی نسبتا ضعیفی عمل نموده به گونه ‏ای که میانگین دمای حداقل سالیانه در این ایستگاه برابر 33/10 و دمای حداکثر برابر 90/19 درجه سانتی گراد بوده است. به طور کلی میانگین‏ های دمای سالیانه هر سه ایستگاه در تهران مقادیر دمایی بالاتری را هم در دماهای حداقل و هم در دماهای حداکثر نسبت به ایستگاه کرج دارا بوده ‏اند بدین صورت که تهران با اختلاف دمایی بیش از 75/0 درجه سانتی گراد نسبت به کرج در میانگین دماهای حداکثر سالیانه و با اختلاف دمایی برابر 37/3 درجه سانتی گراد در میانگین دمای حداقل سالیانه به عنوان ناحیه گرم تر شناخته شده است.

    کلیدواژگان: جزیره گرمایی، آنتروپوژنی، دمای حداکثر، دمای حداقل، دگرگونیهای دمایی
  • هیوا علمی زاده صفحه 63

    اصولا استقرار و پیدایش یک شهر بیش از هر چیز تابع شرایط محیطی و موقعیت جغرافیایی است، زیرا عوارض و پدیده ‏های طبیعی در مکان ‏گزینی، پراکندگی، حوزه نفوذ، توسعه فیزیکی، مورفولوژی شهری و امثال آن اثر قاطعی دارند و گاه به عنوان یک عامل مثبت و زمانی به صورت یک عامل منفی و بازدارنده عمل می‏ کنند (نگارش 1382 ص 133). شهر کرج در دهه‏ های اخیر به علت افزایش جمعیت توسعه فیزیکی زیادی پیدا کرده است و گسترش روزافزون فضای شهری بدون توجه به فرآیندهای ژیومورفولوژیک باعث بروز مشکلاتی گردیده که مورد بررسی قرار می‏ گیرد. در این تحقیق سعی بر این خواهد بود که پدیده ‏ها و فرآیندهای ژیومورفیکی که بر مکان‏ گزینی شهر کرج موثرند به طور مختصر تحلیل و پیامدهای عدم توجه به آنها به برنامه‏ ریزان شهری یادآوری شود.

    کلیدواژگان: ژئومرفولوژی، برنامه ریزی شهری، مکان گزینی شهر، توسعه فیزیکی، شهر کرج، فرایندهای ژئومورفیک
  • حجت مهکویی صفحه 68

    مکان‏ ها از نظر مقیاس و ویژگی های طبیعی خود، تفاوت اساسی با یکدیگر دارند؛ به نحوی پیچیده، بر هم منطبق و وابسته هستند. بنابراین هیچ نقش ه‏ای از مکان‏ های دنیا نمی‏ توان ترسیم کرد که مرزهای قطعی را نشان دهد. درباره تفاوت مکان ‏ها با یکدیگر مثال‏ های زیادی وجود دارد: کتاب ماسه (1984) درباره تغییر توزیع فضایی صنعت و دور کردن آن از مناطق به هم پیوسته شهری - که انگیزه ‏ای شد برای برنامه کامل پژوهش دارای عنوان عام برنامه «محلی کردن» - این موضوع را در بافتی محلی توضیح می‏ دهد. هر مکان محدود به مرز، سرزمینی است که مشخصات آن را به روشنی می ‏توان بیان کرد؛ مرزهایش را می‏ توان - چه برروی زمین و چه برروی نقشه - تعریف کرد، می‏ توان از این مرزها دفاع کرد و می‏ توان مشخصات آنها را معلوم کرد. بنابراین درک حکومت ‏ها از مکان‏ آفرینی برای درک نحوه عمل جامعه معاصر خود حایز اهمیت است؛ اقتصاد مرتبط با مکان نظام سرمایه‏ داری، مبتنی بر رقابت است. تامین منافع (مردم ساکن) هر محل باید تا حد زیادی از طریق مخالفت با منافع (مردم ساکن) مکان ‏های دیگر صورت گیرد، که اغلب مستلزم اشاعه نظریات مثبت، نسبت به خودی‏ها و نظریات منفی، نسبت به غریبه‏ ها است. برای توسعه پایدار شهری، ویژگی‏ های مکانی که شهر برروی آن استقرار یافته یا می‏ خواهد استقرار یابد اهمیت فراوان و تعیین کننده دارد. توسعه مکان شهری برای رفاه مردم ساکن شهر، از اقدامات اساسی دولت ‏ها می‏ باشد. از آن جا که انسان ‏ها به یکدیگر وابستگی دارند و بدون ارتباط با هم، امکان زیستن، پیشرفت و توسعه را ندارند؛ مکان های زندگی انسان، چه مکان‏ های روستایی و چه مکان‏ های شهری نیز به یکدیگر وابسته و در ارتباط با هم قراردارند و توسعه یکی بدون دیگری امکان‏ پذیر نیست؛ که این ارتباط متقابل مکان‏ ها با هم، باعث توسعه آنها می‏ گردد. ماهیت مکان‏ ها را می‏توان به صورت نکته‏ های زیر خلاصه کرد: 1- مکان‏ های آفریده اجتماعند. 2- مکان ‏ها نظیر خود را می ‏سازند. 3- مردم اختیار مکان ‏ها را در دست دارند و آنها را تغییر می ‏دهند. 4- مکان‏ ها جدا از هم و بی‏ نیاز از هم نیستند. در این پژوهش سعی شده است رابطه مکان و ارتباط آن در توسعه پایدار شهری و نقش آن در مکان ‏های شهری بررسی شود؛ روش کار به صورت توصیفی - تحلیلی می‏ باشد.

    کلیدواژگان: مکان، شهر، توسعه پایدار
  • کمال امیدوار، مریم بیرانوندزاده صفحه 72

    با وجود پیشرفتی که در کنترل آلودگی هوا در مکان های مخصوصی صورت گرفته است، نواحی شهری شاهد افزایش نگرانی های زیست ‏محیطی از لحاظ آلودگی هوا هستند. کیفیت هوا یکی از نگرانی‏ های اصلی در این زمینه به شمار می‏ رود. نتایج چندین تحقیق در این مورد بیانگر آن است که شکل شهر و توزیع کاربری اراضی مشخص کننده موقعیت منابع انتشار آلودگی و الگوی ترافیک شهری بوده و بر کیفیت هوای آن تاثیر می‏ گذارد. در این مقاله تاثیر بالقوه الگوهای مختلف کاربری اراضی بر کیفیت هوای شهر مورد بررسی قرار می‏ گیرد. بر این اساس، سه شهر فرضی بر مبنای هر یک از استراتژی‏ های برنامه‏ ریزی شهری و با در نظر گرفتن الگوهای مختلف کاربری اراضی از طراحی یک شهر گسترده تا یک شهر فشرده با کاربری اراضی مختلط در نظر گرفته شده ‏اند. همچنین برای ارزیابی کیفیت هوا در هر یک از ساختارهای مطلوب شهری از سیستم فتوشیمیایی متوسط مقیاس MEMO/MARS استفاده شده است. نتایج‏ حاصل از این شبیه‏ سازی نشان می‏ دهد که شهرهای فشرده با کاربری اراضی مختلط از کیفیت هوای بهتری در مقایسه با شهرهای پراکنده و شبکه‏ ای برخوردارند.

    کلیدواژگان: کیفیت هوای شهری، ساختار شهری، مدل سازی جوی، شهر پایدار
  • رضا اسماعیلی، محمد مهدی حسین زاده صفحه 77

    استفاده از داده ‏های زمین‏ شناسی با توجه به پیشرفت های اخیر در هیدرولوژی دیرینه سیلاب، به عنوان مکملی برای نگرش های هیدرولوژیکی متداول مورد نیاز است. به علت وجود ابهامات در استفاده صرف از آمار کاربردی در مطالعات سیل، استفاده از داده‏ های زمین‏ شناسی مانند رسوب ‏شناسی، چینه‏ نگاری و ترکیب آنها با علوم دیگر مانند ژیومورفولوژی و هیدرولیک مورد توجه قرار گرفته است. این داده‏ ها اطلاعاتی را از رودخانه‏ های بدون ایستگاه هیدرومتری فراهم می‏ نمایند. همچنین می‏ توان با استفاده از این داده ‏ها اطلاعات طولانی‏ تری را از ایستگاه های هیدرومتری کسب نمود. مهمترین روش هایی که در این نگرش مورد توجه هستند عبارتند از: روش رژیم جریان رود، شاخص‏ های دیرینه تراز، روش توانش جریان رود و روش های بوتانیکی (گیاهی).

    کلیدواژگان: هیدرولوژی دیرینه سیلاب، شاخص های دیرینه تراز (PSI)، توانش رود، روش های بوتانیکی
|
  • Mahdi Modiri* Page 2

    The design of arches in the production of accurate topographic maps such as road geometric design, short-range photogrammetry and medical simulations is based on arch type and in accordance with design goals. What is connected with establishing proper interconnection between design points is very important. The algorithm of linkage between design points, if it is based on the shortest path, leads to a combination of broken lines and, if it is necessary that it have curvature upward or downward, and to what extent, are among the matters that have always been of particular interest to the cartograph engineers, and proportional to users expectation, the Spline, Fitcurve, and TIN methods have been recommended. Each technique has a share in alignment with the user's desire to simulate the surface features. This paper examines the advantages of marking based on nodal spacing for B-Spline curves and provides formulas based on nodal spacing for common B-Spline operations such as node’s degree and derivative. Using a node spacing-based marking, Spline introduces a multi-degree curve that is similar to the B-Spline type and consists of polynomials or with a number of degrees. MD-Splines are a generalization of the B-Spline curve, in the sense that if the curved sections in a MD-Spline have the same degree, MD-Spline will be reduced to a B-Spline curve. This section deals with MD-Splines of grades 1, 2, 3, and also degrees 1 and n. MD-Splines has local support, follows the body, the convex structure and the reduction property of the variation, and is at least of (Cn-1)th degree, in which n is smaller than the degrees of the two parts of the adjacent curve.

    Keywords: node-to-node distance, node-level, MD-Splines
  • Seyyed Yahya Safavi Page 10

    The true origin of the unity of the Islamic Ummah (society of all Muslims as a whole) is the religion of Islam, which derives its root from human nature. The changes that this religion has had over the course of history have been limited to the minor details of the laws which owing to the variety of the situations of human life in different societies. The general principles that constitute the main body of the divine religion have always been united throughout history, this intellectual and ideological unity is the most important basis of unity in the Islamic society. In order to establish unity and solidarity among a community or nation, sharing common ideology and worldview are among basic necessities, without such a sharing, one can never expect a true unity among people. Today, among more than one billion Muslims, there is no disagreement concerning God, the Book of God, and the Prophet of God, and the Qibla, which is the symbol of unity in the outside world, has never been disputed. These four basic principles of unity can always be counted on as reliable bases for solving all of the minor differences.

  • Hassan Beik Mohammadi, Moslem Asadi Page 15

    Politicians and people have a great deal of hope for the development of small rural industries. These industries can play a significant and effective role in creating jobs and income for the villagers, and in more equitable distribution of income in rural areas and the like. In order to achieve this goal in the development process, it is necessary to pay attention to the establishment of these industries in rural areas. Considering the inability of agricultural sector to provide full and optimal employment of human resources, land and rangeland restriction, agricultural mechanization and small agricultural lands in rural areas (county), attention to small industries in rural areas and their improvement and progress is necessary in order to achieve rural development. The existence of capabilities, talents and favorable environmental conditions in the studied area will allow the growth and prosperity of small industries, especially the converting and complementary industries. The purpose of this study was to investigate the situation of small industries and the need to pay attention to these industries in the studied area. Data were collected using papers, books, reports, statistics, interviews and field studies. The research method was descriptive-analytical. The results of this study indicate that job creation for villagers has not been successful, and small industries can play an important role in development and employment, given the potential of the region. Creating and expanding small industries in the region will lead to more development and employment and increase rural incomes.

  • Masoud Mo'ayyeri, Ali Jowzi Khomslouei Page 20

    This paper summarizes the changes in gas reaction and climate tracing in the Holocene period (about 10,000 years ago), with respect to the four glacier periods of the past. The industrial era, which usually begins in the 18th century, is associated with increase in atmospheric greenhouse gases as a result of fossil fuels and land use changes, and these are linked to an increase in the average temperature of the earth's surface during the last decade of the twenty-first century. However, the analyses carried out by Ruddiman, which take the Holocene era and the urban community into consideration, have unprecedentedly compared changes in atmospheric greenhouse gases with that of glacial records of the past four hundred thousand years. During this period, carbon dioxide (CO 2) and methane (CH4) have increased, and this increase is probably due to the beginning of agricultural activities and land clearing in Eurasia. These and other changes in land use resulting from agricultural and rural activities may cause poor climatic change and prevent land’s temperature fall, or maybe due to natural forces. Although the early evidence supports the theory of Ruddiman, forestry and agricultural activities during the period of urban community may have exerted an impact on the climate equal to at least eight thousand years of the past.

    Keywords: Climate, Climate change, Agriculture, greenhouse gases in the atmosphere, holocene, industrial age
  • Ja'far Ma'soumpour, Faramarz Khoshakhlagh Page 26

    It is generally accepted that climate is one of the main sources of tourism in a region. However, it is assumed that its role in determining the region's potential for tourism is obvious. In a more general statement there is relatively little knowledge about the effects of climate on tourism or the role it plays. In addition, there is little information about the economic impact or the importance of the climate on the outlook of tourism business. In all areas with climatic criteria, people are accustomed to deciding on tourism and recreation, but often without research and highly relevant to types of applications. So far, much of the research, especially on climate, which is presented in scientific journals, has superficially dealt with the links between climate and tourism instead of conducting scientific observation. In addition, it seriously lacks any organized conceptual framework or a frame that contains interactions, processes, patterns, and theories. These theoretical frameworks are very important because they are bases for producing data, testing hypotheses, and developing further theories. Without these, it is difficult to expand a series of related research methods, and perhaps more importantly, to strengthen the development of patterns that bridge between theoretical and practical levels and can help form a relevant basic knowledge for understanding, expression and prediction. This paper examines the work done on climate and tourism so far with a comparative look at the theoretical and conceptual frameworks, and considers the courses of action that may result from combination of these methods in the future.

  • The role of Marginal Settlements in the Occurrence of Social Problems
    Hamid Bahiraei, Ahmad Asadi Page 31

    Marginal settlement is one of the broad grounds for social damages, with whose expansion we are witnessing increasing insecurity and various forms of crime and violence in society. The creation of unofficial settlements is the logical consequence of the unequal distribution of occupational opportunities and wealth, and the policies of the last fifty years, which have been based mainly on the views of the growth pole and concentration, are the main reason for this phenomenon. These settlements reproduce social damages within themselves. The type of social damages produced in these areas is directly related to the quality of the housing. Dwellings in these settlements are largely built with deforcement or unauthorized construction, and lack safety. The fabric of most of these places is fine-grained and lacks in desirable access to urban facilities. These cases are favorable for social deviations and problems.

    Keywords: unofficial settlement, social problems, deviance
  • Leila Shafi'ei Ardestani, Majid Mofidi Shemirani Page 38

    Consideration of climatic and regional criteria, prevention of destruction of main ecosystems, maintaining the health of urban areas and preserving natural resources and energy are very important factors in designing sustainable residential complexes, because the primary nucleus of the formation of cities are residential units, which create residential complexes on their own premises. In this article, after recognizing and studying the role of geographic factors in creating natural cooling in warm regions of the country, the principles governing the design of residential complexes are formulated with the aim of achieving the process of designing sustainable residential complexes in three large, medium and small scales with the emphasis on natural cooling solutions. In this regard, among various ways of providing physical comfort, application of static and supra-static systems, with the maximum utilization of natural energies, has a very effective role in reducing the short-term and long-term costs associated with the provision of facilities and equipment for building.

    Keywords: Sustainable development, energy, geographical Factors, Residential Complex, static cooling
  • Ahmad Pourahmad, Seyyed Majeddin Zandavi Page 47

    Since the nineteenth century, suburbs were chosen for the living of the rich and middle-class families due to the inadequacies and pollution of the old part of the cities; the development of transportation technology has led urban families to prefer living in the countryside and away from the central part of the city. Access to the countryside is becoming ever easier with the help of vehicles that travel faster day by day. Currently, suburban residence is the predominant way of life in the United States. But with all this, the suburban settlement has many disadvantages, as this way of life has become outdated from the point of view of urban planners and other thinkers, and they have been thinking about other patterns for the settlement of population surpluses in cities, one of the most important of which is that of creating New Cities, proposed by Ebenezer Howard. Although the creation of new cities has a long history in human annals, in the new centuries the suburban area is prior to new cities, in a way that the problems of cities and suburban residents caused by suburbanization encouraged planners to the creation of new cities.

    Keywords: Suburb, Suburban Settlement, New Cities, Urban Planning, Suburban Settlements in America
  • Mojgan Afshar Page 56

    This article was conducted in order to gain more knowledge about thermal differences (Thermal Island) between Tehran and Karaj based on a five-year statistical period (1993-1997). The element of temperature as the most important climatic element has been obtained as daily minimum and maximum from the Meteorological Organization of Iran. In the study of thermal island, stations of Dushan Tappeh in the east, Aqdasieh in the north and Mehrabad in west of Tehran, as the most important study area and Karaj station in west of Tehran as complementary area, have been selected. Based on the investigations carried out on the average temperatures of three stations in Tehran and Karaj station, it was observed that Dushan Tappeh as the most important thermal region in Tehran has the highest temperature values ​​for both minimum and maximum annual temperatures with temperatures 13.33 and 22.49 ° C, respectively. Next, Mehrabad station has been determined as the second thermal zone in Tehran with the minimum annual temperature of 12.88 ° C and 12.29 ° C at maximum temperatures. Third, Aqdasieh station, with a mountainous character and higher elevation than the rest, acts as a relatively weak thermal zone, the average annual minimum temperature at this station being 10.33 and the maximum temperature 19.9 ° C. Generally, the mean annual temperatures of all three stations in Tehran have higher temperature values ​​at both minimum and maximum temperatures than Karaj station, so that Tehran has a temperature difference of more than 0.75 ° C in the mean annual maximum temperature and a temperature difference of 3.37 ° C at the average annual minimum temperature with Karaj, and so has been recognized as the warmer region.

    Keywords: Thermal Island, anthropogeny, maximum temperature, minimum temperature, temperature metamorphosis
  • Hiva Elmizadeh Page 63

    Basically, the establishment and emergence of a city is more than anything subject to environmental conditions and geographic location, since natural features and phenomena have a decisive influence on location, dispersion, penetration area, physical development, urban morphology and the like, and sometimes act as a positive and temporal factor, and in some cases as a negative and deterrent one (Rev. 1382, p. 133). In recent decades, the city of Karaj has gone through a great deal of physical development due to the increase in population, and the increasing expansion of urban space without regard to geomorphologic processes has caused problems that are studied. In this research, the attempt will be made to analyze briefly the geomorphic phenomena and processes affecting the locating process in the city of Karaj, and to remind the urban planners of the consequences of failure to pay them due attention.

    Keywords: Geomorphology, Urban Planning, city location, Physical development, Karaj city, geomorphic processes
  • Hojjat Mahkouei Page 68

    Places have fundamental differences in terms of scale and natural characteristics; in a complex way, they are overlapping and interdependent. Therefore, no map of the places in the world can be drawn to show definite boundaries. There are many examples of difference in places: Sand Book (1984), about changing the spatial distribution of the industry and moving it away from interconnected urban areas - which turned out as a motivation for a full research program with general title of "Localising Program "-, explains this matter through local fabric. Every place bounded by a border is a land whose characteristics can be clearly expressed; its boundaries can be defined - whether on the ground or on the map - these borders can be defended, and their qualities can be specified. Therefore, governments’ understanding of the locating process is important for understanding how contemporary society behaves; the economy associated with the place of the capitalist system is based on competition. The provision of the interests of every place’s inhabitants has to be largely based on opposition to the interests of the inhabitants of other places, which often require the spread of positive view of the fellow-citizens and negative opinions towards the strangers. For sustainable urban development, the characteristics of the place where the city is set or is intended to be set is of great and decisive importance. The development of urban location is one of the basic steps taken by the governments for the well-being of the people living in the city. Since humans are interdependent and not able to live, progress, and develop without communication, places of human life, whether rural or urban areas are interdependent and related to each other in a way that It is not possible for one to develop without the others; this mutual interaction of places will cause their development. The nature of places can be summarized as follows: 1. Places are created by society. 2. Places make their own counterparts. 3. People have control over places and can change them. 4. Locations are not separate and independent from each other. In this research, we tried to investigate the relationship between city location and sustainable urban development as well as city location’s role in urban places; the method of research is descriptive-analytic.

  • Kamal Omidvar, Maryam Beiranvandzadeh Page 72

    Despite the progress made in controlling air pollution in special places, urban areas are witnessing increasing environmental concerns for air pollution. Air quality is one of the major concerns in this area. The results of several studies in this regard indicate that the shape of the city and land use distribution determine the location of pollution sources and urban traffic patterns and affect the air quality of the city. In this paper, the potential effects of different land use patterns on the quality of the city's air are studied. Based on this, three hypothetical cities are considered based on each urban planning strategy, and with taking different land use patterns into account: from designing a large city, to a densely populated city with mixed land use. The MEMO / MARS average scale photochemical system has also been used to evaluate the air quality in each of the city's desirable structures. The results of this simulation show that densely populated cities with mixed land use have better air quality compared to distributed and networked cities.

    Keywords: quality of urban air, urban structure, atmosphere modelling, Sustainable city
  • Reza Esma'ili, Mohammad Mahdi Hosseinzadeh Page 77

    The application of geological data in view of the recent advances in Paleoflood hydrology is essential as a complement to conventional hydrological approaches. The utilization of geological data such as sedimentology, stratigraphy and their combination with other sciences, such as geomorphology and hydrology, have been particularly considered due to the existence of ambiguities in the mere use of applied statistics in flood studies. These data provide information from rivers without a hydrometric station. It is also possible to obtain longer information from hydrometric stations by using these data. The most important methods that are considered in this approach are: river flow regime method, Paleolithic Standard Indexes, river flow potentiality method, and botanical methods.

    Keywords: hydrology of paleoflood, Paleolithic Standard Indexes (PSI), river potentiality, botanical methods