فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 75 (پاییز 1389)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 75 (پاییز 1389)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    مدلسازی و کنترل مستمر کیفیت محیطی شهری (نظارت برمحیط زیست شهری)، نیازمند اطلاعات به روز و پیوسته ای در ارتباط با مدل توزیع حرارت، آلودگی ها، جمعیت، امنیت، صنعت و مدیریت حوادث است. دورکاری دانشی است که با استفاده از یک سری اندازه گیری های از فاصله دور بدون هیچگونه تماس فیزیکی، اطلاعات مفید و قابل استفاده ای را متناسب با عرصه های مختلف برنامه ریزی شهری نوید می دهد. اساس کار دورکاوی بر اندازه گیری و ثبت خصوصیات فیزیکی و شیمیایی جو و سطح زمین از فاصله دور، به وسیله ابزارهای ویژه ای به نام سنجنده که برروی سکوهای مختلف نصب می شود، استوار است. سنجنده، برحسب آنکه خود منبع انرژی باشد و یا بازتاب انرژی را ثبت نماید به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم می شوند. لیدار از جمله فناوری های فعال است که راه حل های ویژه ای را جهت دستیابی به اطلاعات مورد نیاز مطالعات و برنامه ریزی شهری فراهم می سازد. لیدار در مقایسه با سایر سنجنده های دورکاری که منبع انرژی آنها خورشید است و در روز به تصویربرداری می پردازند، در ساعات مختلف شب می تواند به جمع آوری داده های شهری بپردازد و با این ویژگی دستیابی به اطلاعات مورد نیاز برنامه ریزی حمل و نقل، ترافیک، برآوردهای جمعیت، اشتغال، ارزیابی کیفیت محیطی انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: LIDAR (اصول و ویژگیها)، اطلاعات لیدار، استخراج داده های شهری
  • سیدیحیی صفوی صفحه 9

    موضوع همگرایی در جهان اسلام و نیاز به اتفاق نظر میان مسلمانان از مهمترین ضروریات جوامع اسلامی در عصر حاضر است. وحدت مسلمانان در حال حاضر که جهان اسلام در حساس ترین مراحل حیات خود قرار دارد، از اصلی ترین ایده ها و راه حل های پیشنهادی برای رویارویی با چالش های پیش رو است. وحدت اسلامی امری است که همواره در تاریخ تفکر سیاسی و اجتماعی ملت های مسلمان به عنوان یک نظریه با راهبرد اساسی و حیاتی در برابر تهاجم گسترده و همه جانبه استعمار طرح شده است. یکی از روش های تحقق اهداف و منافع مادی و غیرمادی دولت ها، در عرصه ی مناسبات بین المللی، همگرایی است. هر یک از دولت ها براساس ارزش هایی که در نظر دارند بخشی از منافع خود را برای دستیابی به اهداف و چشم اندازهای مورد نظر در فرآیند شکل گیری همگرایی هزینه می کنند. در این قسمت از مقاله، بسترها و عوامل موجود در جهان اسلام که مقدم بر همگرایی اند، مورد شناسایی و بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: عوامل موثر در همگرایی، موانع و فقدان مناسبات (ارتباطات اقتصادی)
  • مهدی مومنی صفحه 16

    در قسمت اعظم کره زمین، چشم اندازی که اکنون در معرض دید است عمدتآ مصنوع تفکر و ساخته و پرداخته دست انسان است. برخورد و اثر انسان در محیط طبیعی به طور روزمره و آشکار فضاهای جغرافیایی را دگرگون ساخته است. اثر تجمعی جمعیت انسانی در طول زمان و به ویژه با استفاده از تکنولوژی در دهه های پایانی قرن بیستم این تغییرات را بسیار سریع نموده است. چگونگی رابطه انسان با محیط طبیعی در محتوای دانش جغرافیا مورد مباحثات طولانی در سده گذشته قرار گرفته و مکاتب محیط گرائی متمایزی رشد و نمو یافته اند. در آغاز قرن بیست و یکم یکی از رسالتهای جغرافیا برجسته و آشکار نمودن مشکلاتی است که فرایند حاصل از این تغییرات می باشد.
    انسان همچون سایر جانداران، جزئی از محیط زیست است و به هوا، آب و خاک و دیگر موجودات نیاز دارد. به دلیل وابستگی اجزاء کره زمین به همدیگر، هر تغییری در هر یک از اجزاء کره زمین حاصل شود کل سیستم را در معرض خطر قرار خواهد داد. در حال حاضر مشکلات زیست محیطی بسیار گسترش یافته است.
    این مقاله با این فرضیه مطرح شده است، که انسان با دخالت و تغییراتی که در محیط طبیعی به وجود آورده، نظام طبیعی را به صورت مصنوع دگرگون ساخته است. این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی و استنباطی و همچنین روش اسنادی به تجزیه و تحلیل تغییرات محیطی که در چند دهه اخیر با دخالت انسان در ایران اتفاق افتاده است، می پردازد. تغییر و دگرگونی در جنگلها و مراتع، بیابان زایی و گسترش بیابانها و تغییر در گونه های گیاهی با ارزش و رخنه بعضی از گونه های غیربومی باعث تخریب اکوسیستمهای حساس شده است.
    اهمیتی که آموزش و ترویج در به وجود آوردن واکنش های اجتماعی مناسب در برابر تغییرات محیطی، و نقشی که مردم در حفظ و احیاء و توسعه و بهره برداری از منابع طبیعی می توانند داشته باشند، راهکارهایی است که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تغییرات محیطی، اکوسیستم، گونه های گیاهی، جنگل، مرتع، عوامل تغییر، فرسایش، بیابان زدائی
  • احمد پوراحمد، رحمان جهانی دولت آبادی صفحه 22

    موضوع کانونی مقاله حاضر تاثیرات جهانی شدن برساختار شهرهای کشورهای اسلامی و به طور خاص ساختار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی این شهرها است. در این مقاله، بعد از ارائه مقدمه ای در باب فرایند جهانی شدن و ویژگی های آن، تاثیرات این فرایند بر هرکدام از ابعاد فوق مورد بررسی قرار گرفته است.
    از جمله مهمترین تاثیرات جهانی شدن برساختار اجتماعی شهرهای کشورهای اسلامی که در این مقاله به آن اشاره شده است، جدایی فضای مقدس (لاهوتی) از فضای نامقدس (ناسوتی) در شهرهای اسلامی و در نتیجه از دست رفتن ویژگی انسجام بخشی و وحدت بخشی این شهرها است.
    تاثیرات جهانی شدن در ساختار اقتصادی کشورهای اسلامی را می توان در اموری همچون اقتصاد وابسته، قرار گرفتن در یک رابطه نابرابر مرکز- پیرامون با کلان شهرهای غربی، اقتصاد تک محصولی، اقتصاد دوگانه و نابرابری شدید طبقاتی خلاصه نمود.
    تغییرات ناشی از فرایند جهانی شدن در ساختار کالبدی شهرهای اسلامی نیز به طور کلی در دو مقوله جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است؛ تغییراتی که در محیط و عناصر طبیعی این شهرها بوجود آمده و تغییراتی که در محیط مصنوع و ساخته شده آن ایجاد گردیده است.
    بنابراین، از نگاه نویسنده، تاثیراتی که جهانی شدن در ساختار شهرهای اسلامی برجای گذاشته، عمومآ تاثیرات ناخوشایندی بوده و در مجموع، این شهرها را، چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ اجتماعی و فرهنگی، دچارآسیب هایی جدی ساخته و آنها را به سمت توسعه ای ناپایدار سوق داده است. اما با این حال، توجه به این مسئله نیز حائز اهمیت است که جهانی شدن فرایندی همه گیر و گریزناپذیر است و هرگز نمی توان راه حل معضلات بوجودآمده در ساختار شهرهای کشورهای اسلامی را در انزواطلبی و دوری گزینی از این فرایند جستجو کرد، بلکه باید جهانی شدن شهرها توام با محلی ماندن جوامع را به عنوان راه حلی ممکن و مطلوب در نظر گرفته و تحقق توسعه پایدار شهری را در گرو تلفیق این دو مدنظر قرار داد؛ چالشی که تا دستیابی به راهکارهای اجرایی، همچنان پیش روی سیاست گذاران شهری خواهد بود

    کلیدواژگان: جهانی شدن، ساختار اجتماعی، ساختار اقتصادی، ساختار کالبدی
  • محمدحسن نامی صفحه 29

    محدودیت منابع و اسناد مرتبط با حوزه ی فضا درکشور، ضرورت تبیین جایگاه فضا در توسعه ی کشور و امنیت پایدار راایجاب می نماید؛ که ضمن بیان مسائل اساسی و با اهمیت در خصوص فناوری فضایی و فعالیت های فضایی کشور، حوزه های تخصصی سنجش از دور و تصویر برداری فضایی را مورد بررسی قرار دهد. ساختار فضا، رژیم حقوقی فضا، کارکردهای فضا و فناوری فضایی، مباحث عمده ای هستند که در این نوشتار به آن ها پرداخته شده است.

  • ابراهیم مقیمی، حسین محمدی، هیوا علمی زاده صفحه 35

    خاک یکی از مهم ترین عوامل تولید است که در زندگی اقتصادی و اجتماعی انسان تاثیر بسیار دارد. سطح زمین عمومآ به وسیله خاک و نهشته های سطحی پوشیده شده است. فرسایش خاک یکی از مهم ترین مسایل و مشکلاتی است که امروزه با آن مواجه هستیم. بهره برداری های روزافزون و عدم مدیریت صحیح انسان بر محیط طبیعی تاثیر زیادی بر تشدید روند تخریب و فرسایش خاک دارد. در این تحقیق با تحلیل پارامترهای ژئومورفولوژیکی موثر، وضعیت فرسایش و تولید رسوب در حوضه نچی مورد بررسی قرار گرفته و ضمن بررسی های لازم، راهکارها و پیشنهادات موثر ارائه شده است. در این تحقیق ضمن بررسی های میدانی، اسناد و مدارک مختلفی از جمله نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، منابع و قابلیت اراضی، پوشش گیاهی، آمارهای مختلف مربوط به ایستگاه های هیدرومتری، رسوب سنجی، هواشناسی، باران سنجی همچنین عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده و بررسی قرار گرفته و جهت برآورد میزان فرسایش و رسوب در محدوده مطالعاتی، از مدل اصلاح شده پسیاک استفاده شده و با بررسی عوامل نه گانه موثر در این مدل، میزان تولید رسوب و فرسایش در واحدهای هیدرولوژیکی حوضه برآورد شده است. براین اساس میزان فرسایش و رسوب سالانه در کل محدوده مطالعاتی 1254 مترمکعب برای هر کیلومترمربع برآورد شده است.

    کلیدواژگان: هیدروژئومورفولوژی، فرسایش، رسوب، مدل پسیاک، حوضه نچی
  • مسعود تقوایی، مهندس حمیدرضا حکیمی صفحه 42

    بحران های شهری پس از حوادث غیرمترقبه بالاخص زلزله از مسائل مبتلابه جوامع شهری بوده و با تمرکز جمعیت در نقاط شهری و انباشت فعالیت و سکونت در آن ها، هر روز از اهمیت بیشتری برخوردار می گردد. امروزه «برنامه ریزی پیش از بحران» یکی از سه حوزه فعالیتی است که در دستور کار 21 در خصوص توسعه برنامه ریزی و مدیریت اسکان بشر در نواحی مستعد فاجعه (بحران) مدنظر قرار گرفته است. (طراوتی، حمید و سیدامیر ایافت، 1377 ص 81) این امر مهم می طلبد تا برنامه ریزی مدیریت بحران با جدیت بیشتری جایگاه خود را در برنامه ریزی توسعه ای شهرهای کشورمان بالاخص کلانشهرها باز شناسد و در این میان نقش و جایگاه فضاهای سبز و باز در برنامه ریزی مدیریت بحران غیرقابل انکار است. لذا در این مقاله سعی گردیده تا با اتکاء به آمار و اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی، برداشت ها و بازدیدهای میدانی و بکارگیری تحلیل های کمی به ارزیابی فضاهای سبز و باز شهربروجن و ارزیابی توانمندی شهر در مواجهه با بحران (بالاخص زلزله) بپردازیم. نتایج بدست آمده از مطالعات به وضوح بیانگر وضعیت بالنسبه مطلوبی از نظر فضاهای سبز و باز در این شهر می باشد. اما برای رسیدن به وضعیت مطلوب بایستی اقداماتی در خصوص توسعه و باز توزیع نرمال فضاهای سبز و تجهیز آن ها به امکانات مناسب در این شهر صورت پذیرد. تقویت هر چه بیشتر فضاهای سبز تنها در پرتوی نقش این شهر به عنوان مرکز پشتیبان نیمه جنوبی استان در برنامه ریزی مدیریت بحران قابل توجیه می باشد.

    کلیدواژگان: فضای باز، فضای سبز، بحران، مدیریت بحران، شهر بروجن
  • رحیم سرور، اسدالله حقیقت، مهران رضایی صفحه 50

    از زمان پرتاب اولین ماهواره تعیین موقعیت جهانی، نیاز به درستی بیشتر و کاربرد وسیع تر به طور مستمر در حال افزایش است. بویژه یکی از نگرانی های ناوبر نیاز به تعیین موقعیت مستمر به روش «بی سیم» با درصد اطمینان بالاتر در مناطق شهری است. متاسفانه مناطق کور شهری قطب مخالف دقت در سیستم تعیین موقعیت هستند به این دلیل که در میدان رویت ماهواره قرار نمی گیرند و دقت تعیین موقعیت را کاهش می دهند. برای غلبه بر چنین مشکلاتی استفاده از شبه ماهواره ها به عنوان مکمل سیستم GPS می تواند برای از بین بردن ضعف دریافت سیگنال ها، رفع ابهام فاز، رسیدن به صحت کامل و افزایش بهره وری سیستم ماهواره ای ناوبری جهانی (GNSS) موثر می باشد.
    شبه ماهواره ها ابزارهای زمینی هستند و امواجی شبیه امواج GPSرا منتقل می کنند و می توانند به عنوان مکمل، کارایی گیرنده ها را افزایش دهند. این ابزار یک عامل مشاهداتی اضافی برای بهبود معایب فوق است. اما به علت صرفه اقتصادی و مشکلات محیطی تعداد شبه ماهواره هایی که می توان نصب نمود محدود است. مهمتر اینکه برای کاهش خطای چند مسیری (1) سیگنال های شبه ماهواره ضروری است موقعیت آنتن و دستگاه شبه ماهواره به دقت تعیین گردد.
    بطور کلی، این مقاله به توسعه سیستم شبیه ساز ماهواره ای و ارزیابی مناسب و اقتصادی آن برای پوشش نقاط کور سیستم GPS در مناطق شهری می پردازد، و در آن از اطلاعات دقیق ماهواره ها و نقشه های رقومی سه بعدی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: شبه ماهواره، سیستم تعیین موقعیت جهانی، سیستم ماهواره ای ناوبری جهانی، نقشه سه بعدی رقومی، سیستم شبیه ساز
  • محمدرضا احمدی مقدم صفحه 54

    بیابان و کویر دو کلمه آشنا برای ایرانیان است که متاسفانه اکثر مردم و در اکثر موارد معنی واقعی آن ها را نمی دانند و غالبآ آن ها را بصورت مترادف هم در نظر می گیرند. در حالیکه ایندو از نظر شرایط ایجادشان فرایندهای تاثیرگذارشان و شرایط فعلیشان با هم تفاوت دارند. بطوری که می توان گفت بیابان ها پدیده های جغرافیایی - اقلیمی هستند. یعنی شرایط و موقعیت جغرافیایی شان از یک طرف و شرایط اقلیمی ناشی از موقعیت جغرافیایی از طرف دیگر برآن ها تاثیر گذاشته و این مناطق را تبدیل به اکوسیستم های فقیر و شکننده ای کرده است، درحالی که کویرها در مجاورت بیابان ها و گاهی درمیان آن ها شکل گرفته اند و فاقد اکوسیستم حیاتی بوده و پدیده ای ژئومورفولوژیکی - هیدرولوژیکی می باشند. به این معنی که کویرها چاله هایی هستند که شبکه های هیدروگرافی به آن ها ختم می شوند و از ویژگی های آنها، بالابودن سطح آب زیرزمینی و وجود قشر نمکی که مانع از رویش گیاه می شود در سطح آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: کویر، بیابان، مناطق خشک، ژئومورفولوژی، هیدرولوژی، تبخیر
  • علی سلطانی، بهنام مغانی رحیمی صفحه 57

    بازار یکی از عناصر اصلی شهر ایرانی و به مثابه قلب تپنده آن بوده است. بازار نه تنها محل داد و ستد و مبادلات کالا بوده، بلکه فضایی جهت شکلگیری ارتباطات اجتماعی و نیز مکانیبرایتصمیمگیری های جمعی حیاتی در مواقع لزوم بوده است. دگردیسی و تغییر ماهوی در بخشهای اقتصادی و معیشتی از یک طرف و ورود اتومبیل به عرصه های شهری، موجبات از هم گسیختگی کالبدی بازار و در بعضی موارد نابودی کامل آن را فراهم نمود. بازار سنتی شهرکازرون که روزگاری به خاطر صنایع دستی و محلی از اعتبار برخوردار بوده در گذر زمان با فراز و نشیبهای فراوانی مواجه شده ولی، کماکان به حیات خود ادامه میدهد. این نوشتار مروری است برنقش و جایگاه بازار کازرون و سیرتحول آن از گذشته تا امروز.

    کلیدواژگان: بازار سنتی، صنایع دستی، تحول کالبدی، کازرون
  • حسن لشکری، قاسم کیخسروی صفحه 60

    بادهای شدید تحت عنوان توفان نامگذاری شده اند که به شکل های متفاوتی و با سرعت زیاد برای مدت کوتاهی می وزند و معمولا با هوای ناپایدار همراه هستند. اگر هوای ناپایدار رطوبت داشته باشد توفان رعد و برق (تندری) و اگر خشک باشد توفان گردوخاک ایجاد می شود (علیجانی، 1379). عمده توفان های تندری در تمام ایستگاه های استان همدان در فصل بهار رخ می دهد. در این فصل از سال بدلیل افزایش انرژی تابشی خورشید که با رطوبت قابل ملاحظه جوی حاصل از تبخیر و پوشش گیاهی، زمین مرطوب و سیستم های ترمودینامیکی انتقالی که از غرب و جنوب غرب کشور همراه است، بیشترین تعداد توفان های تندری اتفاق افتاده است. فصل پاییز از لحاظ تعداد توفان های تندری در رتبه دوم قرار دارد. در این فصل نیز به دلیل بالا بودن انرژی تابشی و ورود سیستم های ناپایدار با منشاء رطوبتی مناسب تعداد توفان های تندری قابل توجه می باشد. کمترین تعداد توفان های تندری به فصل زمستان تعلق دارد.
    معدل بیشینه توفان های گرد و خاک عمدتآ در نواحی خشک و بدون پوشش گیاهی اتفاق می افتد و تعداد این توفان ها در مناطق کوهستانی همدان کمتر است.
    بیشترین فصل وقوع توفان های گرد و خاک در ایستگاه های اکباتان، همدان نوژه و ملایر در فصل بهار و تابستان و در ایستگاه نهاوند فصل تابستان می باشد. بررسی روند تغییرات ساعتی وقوع توفان ها نشان می دهد که بیشینه وقوع این توفان ها از ساعت 9 صبح به بعد است و در ساعت 18 (بعدازظهر) از شدت و تعداد آنهاکاسته می شود، و فراوانی این توفان ها در روز هنگام در کلیه ایستگاه ها بیشتر از شب هنگام می باشد. با توجه به بررسی های انجام شده بیشترین فعالیت توفان های گرد و خاک در فصل بهار و تابستان است. چون در این دوره از سال بدلیل وجود انرژی تابشی بالا و شرایط توپوگرافی مناسب زمینه برای وقوع ناپایداری های محلی فراهم است، ولی به دلیل فقدان رطوبت کافی انرژی سامانه ها بصورت توفان های گرد و غبار تخلیه می شود.

    کلیدواژگان: توفان های تندری، توفان های گرد و خاک، همدان
  • غلامرضا لطیفی صفحه 67

    تدوین استراتژی شبکه ی منطقه ای برای ایجاد پیوندهای متقابل میان شهر و روستا، دستورالعملی است برای تحقیقات بیشتر در زمینه ارائه خط مشی مناسب با تاکید بر کشور اندونزی. در نوشته ی حاضر کوشیده شده برای حل مشکل عدم ارتباط مزمن میان نظریه ها و برنامه های توسعه ی روستایی و شهری، استراتژی شبکه ی منطقه ای که تحلیل های موجود به موضوع پیوستگی و وابستگی متقابل میان روستا و شهر توجه دارد، معرفی گردد. برای تشریح بیشتر این استراتژی چند مثال در مورد شرایط منطقه ای اندونزی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شبکه منطقه ای، اندونزی، شهر و روستا، استراتژی، توسعه ی منطقه ای
  • ناهید سجادیان، مهیار سجادیان صفحه 78

    تهران از آلودهترین شهرهای جهان از نظر آلودگی هوا محسوب میگردد و طبق بررسی ها حدود 70 درصد از این آلودگی ناشی از حمل و نقل و ترافیک میباشد. هم اکنون در جهت پایش ترافیک از چراغهای راهنمایی و رانندگی و تجهیزات مربوطه و ایستگاه های سنجش آلودگی هوا استفاده میگردد. اما مشکل این است که این سیستمها فاقد آنی بودن لازم هدایت و مدیریت ترافیک به حسب زمان و مکان و در راستای شاخص کیفیت هوا میباشند.
    به نظر میرسد که استفاده از یک سیستم خبره بر بستری از GPS،GIS پویا و پایگاه داده های رابطه ای زمانمند، قادر باشد تا هوش و آنی بودن را به سیستم کنترل ترافیک ارزانی دارد. روش تحقیق از نوع تحلیلی - کاربردی است. براساس یافته های تحقیق سیستم خبره بر پایه ی استفاده صحیح از تکنولوژی های GIS، GPSو پایگاه داده های رابطه ای زمانمند قادر است که هوش و آنی بودن را به سیستم کنترل ترافیک براساس مدیریت کیفیت هوا، ارزانی دارد. در انتها براساس یافته های تحقیق، طرحی مفهومی از چنین سیستم خبره ای پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ترافیک، سیستم هوشمند حمل و نقل، GPS، GIS
  • اصغر ضرابی، یونس غلامی صفحه 84

    تغییرات اجتماعی، اقتصادی دهه های اخیر عدم تعادل منطقه ای و تمرکز بیش از حد امکانات در بعضی نقاط و محرومیت دیگر نقاط را در پی داشته است، برای رفع این مشکل ما احتیاج به برنامه ریزی در سطح ناحیه ای و منطقه ای داریم که هدف از آن ارائه الگوی مناسب برای توزیع متعادل خدمات با توجه به جمعیت سکونتگاه ها یاتعادل فضایی در ناحیه است.
    روش کار در این پژوهش ترکیبی از روش های اسنادی، آماری، تحلیلی است. در این مقاله با استفاده از دو روش اسپیرمن رنک (Spearman Rank)، موریس و 18 متغیر و شاخص در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و... به بررسی و مقایسه سطح توسعه یافتگی روستاهای بخش مرکزی شهرستان گناباد پرداخته ایم.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد ارتباط معناداری بین سطوح جمعیت و سطوح خدمات روستایی (با ضریب همبستگی 73/0) وجود دارد. که این نشانه تعادل نسبی در توزیع خدمات با توجه به جمعیت است. همچنین بین ضریب نهایی توسعه با جمعیت و فاصله از مرکز، همبستگی مستقیمی وجود دارد. با توجه به تحلیلهای کلی می توان به این نتیجه رسید که دوری از مرکز شهرستان و محدودیت های محیطی در سطح توسعه یافتگی روستاهای این بخش، دو عامل اصلی هستند، بنابراین برای استفاده ی بهتر ساکنین روستاها از خدمات، باید به بهبود راه های روستایی و توزیع خدمات در مراکز دهستانها پرداخت.

    کلیدواژگان: مدل موریس، شاخص، روش اسپیرمن رنک، برنامه ریزی ضریب نهایی توسعه
  • حسین عساکره، محمد سواری صفحه 92

    طبق آمار موجود هر ساله هزاران نفر در تصادفات جاده ای جان خود را از دست داده و یا معلول می گردند. عوامل متعددی ممکن است در بروز تصادفات نقش داشته باشند که از جمله این عوامل به مشکلات ناشی از طراحی هندسی جاده، شرایط محیطی و عوامل انسانی اشاره نمود. از میان عوامل محیطی که ایمنی و پایداری حمل و نقل را تحت تاثیر قرار می دهند می توان به نقش پدیده های اقلیمی همچون بارندگی، باد، دما، مه و گرد و غبار و رطوبت اشاره کرد.
    محور اهواز- سوسنگرد به طول 55 کیلومتر جزء راه های اصلی می باشد که از طریق اهواز به شهرهای حمیدیه، سوسنگرد، هویزه و بستان مرتبط می شود. در این پژوهش تحلیل تصادفات جاده ای با نگرش اقلیمی و به منظور بررسی رابطه بین توزیع مکانی تصادفات و عناصر- پدیده های اقلیمی از جمله بارش، مه و گرد و غبار، دما و رطوبت و باد انجام گرفته است. به منظور بررسی نقش پدیده های اقلیمی در بروز تصادفات از داده های ساعتی ایستگاه های هواشناسی اهواز، آبادان، بستان و حمیدیه استفاده شده و وضعیت جوی لحظه وقوع تصادف از میان یابی این داده ها استخراج شده است. همچنین، اطلاعات مربوط به تصادفات جاده ای نیروی انتظامی نیز بدست آمده است. نقشه راه های جنوب غرب خوزستان با مقیاس 1:250000 به عنوان نقشه پایه انتخاب گردیده است.
    با استفاده از این داده ها برای یک دوره سه ساله (1384-1386)، نقشه پراکندگی تصادفات در وضعیت های جوی متفاوت تهیه شده است. براساس نتایج حاصل از نقشه های احتمال خطر تصادفات به هنگام ریزش باران در کیلومترهای 9و16و21و22و25 کیلومتری، مه و گرد و غبار در کیلومترهای 10و29و35و49، ماکزیمم دما در کیلومترهای 20و25و35و 43و49، باد در کیلومترهای 10و21و22و43 و رطوبت در کیلومترهای 9و35و45و50، بیشترین احتمال خطر تصادف وجود دارد.

    کلیدواژگان: تصادف، جاده، اقلیم
|
  • Mahdi Modiri Page 2

    Continuous modeling and monitoring of urban environmental quality (urban environmental supervision) requires updated and continuous information regarding the heat distribution model, contamination, population, security, industry and crisis management. Remote sensing is a technology that uses a series of distant measurements without any physical contact, providing useful and applicable information in accordance with various urban planning environments. The basis of remote sensing is to measure and record the physical and chemical properties of the atmosphere and the earth's surface from a remote distance, by special means called sensor, which is installed on different platforms. The sensors are divided into active and passive groups, depending on whether they themselves are the energy source or register energy reflection. LIDAR is one of the active technologies that provides special solutions for access to the information needed for urban studies and planning. LIDAR, in comparison with other remote sensors, whose source of energy is the sun and which practice imaging during the day, can collect urban data at different times of the night, and with this feature, provides access to the information required by the transportation planning, traffic, population estimates, employment, and environmental quality assessment

    Keywords: LIDAR (Principles, Qualities), Lidar Information, Urban Data Extracting
  • Seyyed Yahya Safavi Page 9

    The issue of convergence in the Islamic world and the need for consensus among Muslims is one of the most important requirements of Islamic societies in the present era. Unity of Muslims is at the moment, that the Islamic world is in the most critical stages of its life, is one of the main ideas and solutions suggested to confront the challenges ahead. Islamic unity is a matter which has always been discussed in the history of political and social thought of Muslim nations as a theory with a fundamental and vital strategy against the extensive and all-out invasion of colonialism. One of the ways to realize the material and non-material goals and interests of the states in the field of international relations is convergence. Each government, on the basis of the values ​​it considers, costs a portion of its interests for achieving the goals and perspectives sought in the process of convergence. In this part of the article, the bases and factors in the Islamic world that are prior to convergence are identified and studied.

    Keywords: Factors Affecting Convergence, Barriers, Lack of Relationships (Economic Relations)
  • Mahdi Mo'meni Page 16

    Over the larger part of the planet, the landscape that is now exposed is mainly an artifact of human thought and creation. The impact of man in the natural environment has day-by-day and evidently changed the geographical spheres. The cumulative effect of human population over time, especially through the use of technology over the final decades of the twentieth century, has made these changes very rapid. The relationship between man and the natural environment has been the subject of long discussions in the field of geography in the last century, and distinct environmentalist schools have developed. At the beginning of the 21st century, one of the missions of geography is to reveal and highlight the problems caused by these changes.
    Like other living beings, human is a part of the environment and needs air, water, soil and other creatures. Due to the interdependence of the components of the planet, any change in each of the components will endanger the entire system. Environmental problems are now widespread.
    This article is based on the hypothesis that human beings have artificially transformed the natural system through interference and imposing changes on the natural environment. This research deals with the analysis of environmental changes that has occurred in Iran through human interference in recent decades using descriptive and inferential methods as well as secondary methods. Changes in forests and rangelands, desertification and the spread of deserts and changes in valuable plant species, along with the penetration of some non-indigenous species have caused the degradation of sensitive ecosystems.
    The importance of education and promotion of appropriate social responses to environmental changes, and the role that people can play in preserving, revitalizing, developing and exploiting natural resources, are the courses of action that are discussed in this paper.

    Keywords: environmental changes, ecosystem, plant species, Forest, rangeland, causes of change, erosion, Desertification
  • Ahmad Pour Ahmad, Rahman Jahani Dowlat Abad Page 22

    The focus of the present article is on the effects of globalization on the structure of the cities of Islamic countries, and in particular the social, economic and physical structure of these cities. In this paper, after presenting an introduction to the process of globalization and its characteristics, the effects of this process on each of the above dimensions have been studied.
    One of the most important effects of globalization on the social structure of cities of the Islamic countries referred to in this article is the separation of the sacred space (Lahuti) from the unholy space (Nasuti) in the Islamic cities and, consequently, the loss of the integrity and unifying quality of these cities.
    The effects of globalization in the economic structure of Islamic countries can be summed up in issues such as dependent economics, an unequal relationship of the center- around type to the metropolitan western cities, single-product economy, dual economy, and severe class inequality.
    Changes in the physical structure of Islamic cities through the process of globalization have also been examined in general in two separate categories: the changes that have taken place in the natural elements and environment of these cities and the changes that have been made in its built and man-made environment.
    Therefore, in the author's view, the effects of globalization in the structure of Islamic cities have generally been unpleasant and, on the whole, seriously damaged these cities economically, socially and culturally, and led them toward an unsustainable development. However, it is also important to note that globalization is an epidemic and unavoidable process, and it is never possible to find solutions to the problems created in the structure of the cities of Islamic countries in isolation and avoidance of this process, but rather in considering the globalization of cities together with the native identity and qualities of societies as a possible and desirable solution and the necessary way to the realization of sustainable urban development. This is the challenge that continues to confront the urban policymakers until reaching executive solutions.

    Keywords: globalization, Social Structure, economic structure, Physical Structure
  • Mohammad Hassan Nami Page 29

    The limitations of the sources and documents related to the field of space in the country necessitates the clarification of the status of space in the development of the country and sustainable security, which, while expressing the fundamental issues concerning space technology and space activities of the country, examine specialized fields in remote sensing and space imaging. Space structure, space legal regime, space functions and space technology are the major topics discussed in this paper.

  • Ebrahim Moghimi, Hossein Mohammadi, Hiva Elmi Zadeh Page 35

    Soil is one of the most important factors of production that has a great impact on human economic and social life. Earth's surface is generally covered with soil and surface deposits. Soil erosion is one of the most important issues that we face today. Increasing exploitation and lack of proper human management of the natural environment have a great influence on the intensification of soil degradation and erosion. In this research, by analyzing effective geomorphologic parameters, the erosion and sediment production in the Nachi basin is studied and, along with necessary studies, effective strategies and suggestions are presented. In this study, in addition to field surveys, various documents such as topographic maps, geology, resources and land potential, vegetation, various statistics related to hydrometric stations, sedimentation, meteorology, pluviometry, along with aerial photos and satellite imagery have been used as research tools. In order to estimate the amount of erosion and sediment in the studied area, the modified PSIAC model has been used. By studying the nine effective factors in this model, the production rate of sediment and erosion in hydrological units of the basin have been estimated. Accordingly, the annual erosion and sediment in the total study area is estimated 1254 m3 for each 1 km2.

    Keywords: hydrogeomorphology, erosion, Sediment, PSIAC model
  • Masoud Taghvaii, Hamid Reza Hakimi Page 42

    Urban crises after the unexpected incidents, especially earthquakes, are among the ongoing problems of urban societies and are becoming more and more important with the concentration of population in urban areas and the accumulation of activity and residence in them. Today, "pre-crisis planning" is one of the three areas of activity that is considered in agenda 21 on the development of human settlement planning and management in disaster-prone areas. (Travati, Hamid and Seyyed Amir Ayat, 1998, p. 81). Therefore, it is important that the crisis management planning recognize its position in the development of cities of our country more seriously, especially metropolises, and in this case the role of the green and open spaces in the planning of crisis management are undeniable. Therefore, in this paper, we tried to rely on the secondary and documentary data, field observations and surveys, and the use of quantitative analysis to evaluate the green spaces of the city of Borujen and assess the city's ability to face crises (especially earthquakes). The results of the studies clearly indicate a relatively favorable situation for green and open spaces in this city. But in order to achieve the desired status, measures should be taken to develop and normally re-distribute green spaces and equip them with suitable facilities in this city. Increasing the extent of green spaces is only justified by the role of the city as the supportive center of the province in the planning of crisis management.

    Keywords: Open Space, Green space, Crisis, crisis management, Borujen City
  • Asadollah Haghighat, Rahim Sarvar, Mehran Rezaii Page 50

    Since the launch of the first satellite to determine the global situation, more extensive use and the need for more accuracy is constantly increasing. Particularly one of the navigator concerns is the need to the continuous determination of status through using wireless network with a higher degree of confidence in urban areas. Unfortunately, the blind areas of the city are the opposite pole to precision in the positioning system because they are out of satellite's range of detection and reduce the precision of positioning. To overcome such problems, the use of pseudo-satellites as a complement to the GPS system can be effective in eliminating the weak signal reception and the ambiguity of the phase, and in achieving full accuracy and increasing the productivity of the Global Navigation Satellite System (GNSS).
    Pseudo-satellites are ground-based devices that transmit waves that are similar to GPS waves, and can increase the efficiency of receivers as a complement. This tool is an additional observational factor to address the above mentioned disadvantages. But due to expenses and environmental problems, the number of pseudo-satellites that can be installed is limited. More importantly, to reduce the multi-path error of pseudo-satellite signals it is necessary to determine the position of the antenna and pseudo-satellite device with accuracy.
    In general, this paper focuses on the development of a satellite simulator system and its proper economic appraisal to cover the blind spots of the GPS system in urban areas, using precise information of satellites and 3D maps.

    Keywords: Pseudo Satellite, Global Positioning System, Global Navigation Satellite System, 3D Digital Map, Simulator System
  • Mohammad Reza Asghari Moghaddam Page 54

    The Desert and Kavir (salt pan) are two familiar words for the Iranians, which unfortunately most people do not know in real terms and often consider as synonymous, while these two are different in terms of their conditions of formation, their influential processes and their current conditions, so that it can be said that deserts are geographic-climatic phenomena, that is, their geographic conditions on the one hand and their geographic-based climatic conditions on the other hand affect them and transform these areas into poor and fragile ecosystems, while salt pans are formed in the vicinity of the deserts and sometimes among them, lack vital ecosystem, and are basically geomorphologic-hydrological phenomena. This means that salt pans are holes that the hydrographic networks end in, and that high level of groundwater and the presence of a salt layer that prevents the growth of the plant at the surface are among their features.

    Keywords: salt pan, desert, Dry Areas, Geomorphology, hydrology, Evaporation
  • Ali Soltani, Behnam Moghani Rahimi Page 57


    Bazaar has been one of the main elements of Iranian city and practically its beating heart. Bazaar is not only a place of trade and commodity exchange, but also a space for the emergence of social connections as well as a place for vital collective decision-making in the event of necessity. The transformation in the economic sectors and livelihood on the one hand, and the entry of cars into urban areas on the other, caused the physical collapse of the bazaar and, in some cases, its complete destruction. The bazaar of the city of Kazerun, which has once enjoyed a reputation for hand-made and local industries, has gone through many vicissitudes over time, but continues to survive. This article is an overview of the position of the bazaar of Kazerun from the past to this day.

    Keywords: Traditional Market, Handicrafts, Physical transformation, Kazeroon
  • Hassan Lashkari, Ghasem Key Khosravi Page 60

    Strong winds have been named storms, which, in various forms and at high speed, blow over for a short time and are usually accompanied by unstable air. If unstable air is humid, a thunderstorm, and if it is dry, a dust storm will form (Alijani, 2000). In all stations of Hamadan province the majority of thunderstorms occur in the spring. In this season, the greatest number of thunderstorms have occurred due to increased solar radiation energy, which is characterized by significant atmospheric moisture content due to evaporation and vegetation cover, wet lands and transitional thermodynamic systems from the west and southwest of the country. The fall season is second in terms of the number of Thunder storms. In this season, due to the high radiation energy and the arrival of unstable systems with an appropriate moisture source, the number of thunderstorms is significant. The smallest number of thunderstorms belongs to winter.
    The maximum average of dust storms occurs mainly in dry areas without vegetation, and the number of these storms is less in the mountainous areas of Hamadan.
    The seasons with most frequent storms in the districts of Ekbatan, Hamadan, Noghe and Malayer are spring and summer, and at Nahavand station the summer season. The study of the trend of hourly changes in storms frequency shows that the maximum occurrence of these storms is from 9 am on, and at 6 p.m. their intensity and frequency decreases, and in all stations the frequency of these storms is higher in days than in nights. According to the conducted surveys, the most activity of dust storms is in the spring and summer. Although during this period of time the ground for local instability is provided due to the high radiation energy and suitable topographic conditions, but the energy of the systems is evacuated as dust storms because of the lack of adequate moisture.

    Keywords: Thunder Storms, Dust S, Hamedan
  • Gholam Reza Latifi Page 67

    Developing a regional network strategy to build city-village interactions is a guide for further research on providing an appropriate policy with an emphasis on Indonesia. In this paper, we try to solve the problem of chronic non-communication between rural and urban development theories and plans by introducing a regional network strategy that considers the existing analyses of the issues of continuity and interdependence between villages and cities. To illustrate this strategy a number of examples concerning Indonesian regional conditions are presented.

    Keywords: Regional Network, Indonesia, City, Village, Strategy, Regional Development
  • Nahid Sajjadian, Mahyar Sajjadian Page 78

    Tehran is one of the most polluted cities in the world in terms of air pollution, and according to surveys, about 70% of this contamination is due to transportation and heavy traffic. Traffic monitoring is now being conducted using traffic lights and related equipment, as well as air pollution sensing stations. But the problem is that these systems lack the necessary ability of immediate reactions and traffic management in terms of time and location and according to air quality index.
    It seems that the use of an expert system based on GPS, dynamic GIS, and timed relationship databases is capable of providing intelligence and immediate operation to the traffic control system. The research method is analytical-practical. According to the findings of the research, the expert system, based on the correct use of GIS, GPS and timed relationship databases, is capable of providing intelligence and immediate reactions to a traffic control system based on air quality management. Finally, based on the findings of the research, a conceptual design of such an expert system was proposed.

    Keywords: Air pollution, traffic, Intelligent Transport System, GIS, GPS
  • Asghar Zarabi, Yunos Gholami Page 84


    The social and economic changes of recent decades have caused regional imbalances and excessive concentration of facilities in some places and the deprivation of others. To overcome this problem, we need regional and district planning. We aim to provide a suitable model for the balanced distribution of services according to the population of settlements in the area and with consideration of spatial balance.
    Methodology in this research is a combination of documentary, statistical and analytical methods. In this paper, using Spearman Rank, Morris and 18 variables and indicators in social, cultural, health, etc. matters, we have studied and compared the level of development of villages in the central part of Gonabad city.
    Findings of this research show that there is a significant relationship between population levels and rural services (with a correlation coefficient of 0.73), Which is a sign of a relative balance in the distribution of services with respect to the population. There is also a direct correlation between the final coefficient of development with population and distance from the center. According to the general analyses, it can be concluded that distance from the city center and environmental constraints are two main factors at the level of development of villages in this section, and therefore, in order to provide better utilization of the services of villagers by residents, it is necessary to improve the rural roads and distribution of services in central parts of villages.

    Keywords: Morris Model, index, Spearman Rank, Planning, Final Index of Development (D.I)
  • Hossein Asakareh, Mohammad Savari Page 92

    According to statistics thousands of people die or become disabled in road accidents every year. Several factors may play a role in the occurrence of accidents, among which are road geometric design, environmental conditions and human factors. Among the environmental factors that affect the safety and sustainability of transportation, we can mention the role of climatic phenomena such as precipitation, wind, temperature, fog, dust and humidity.
    The axis of Ahwaz-Susangerd, 55 km long, is among the main roads linking to Hamidieh, Susangerd, Hoveizeh and Bostan through Ahwaz. In this study, the analysis of road accidents has been conducted with climatic attitude and in order to investigate the relationship between spatial distribution of accidents and elements-climatic phenomena such as precipitation, fog and dust, temperature, humidity and wind. In order to investigate the role of climatic phenomena in the occurrence of accidents, the hourly meteorological data of Ahwaz, Abadan, Bostan and Hamidieh weather stations have been used and the meteorological situation of the moment of accident has been extracted through interpolation of these data. Also, police information of road accidents has been used. The road map of Southwest of Khuzestan with a scale of 250,000: 1 has been selected as the base map.
    Using these data for a three-year period (2005-2007), a map of dispersion of accidents in different atmospheric conditions is provided. Based on the results from the maps of accident risk, the highest probability of accident risk during rain falls is in 9, 16, 21, 22 and 25, fog and dust in 10, 29, 35 and 49, the maximum temperature in 20, 25, 35, 43 and 49, wind in 10, 21, 22 and 43, and humidity in 9, 35, 45 and 50 kilometers of the road.

    Keywords: Car Accident, Road, Climate