فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 78 (تابستان 1390)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 78 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مهدی مدیری صفحه 2
    روش ها و ابزارهای تصمیم گیری با مشارکت گروهی از منابع گوناگون به دست می آید. این منابع شامل کار بر روی گسترش سامانه های اطلاعات جغرافیای با هدف بهبود قابلیت های پشتیبانی از تصمیم گیری، فناوری سامانه های پشتیبانی گروهی و نیز مطالعات نظری و تجربی کاربرد آن می باشد.منابع دیگر شامل کار بر روی گردآوری، پویایی روش های منطقی، پژوهش بر روی ابعاد انسانی گروه افزار و شبکه ای رایانه ای و نقدهای GIS به عنوان نگرش اثبات گرایی، محدودیت نظرات شاید به گسترش بحث و گفتمان تصمیم گیری بیانجامد.
    منابع مزبور نظریات گوناگونی از تصمیم گیری را پدید می آورد که می توان آنها را به عنوان یک رویکرد گروهی و تحلیلی جنرالیزه و کلیت بخشید. رویکرد تحلیلی از مدل های ریاضی برای بخشهای ساختی از پرسش تصمیم گیری استفاده می کند، قسمتهای غیرساختی را به عهده و قضاوت تصمیم گیرندگان می گذارد.
    رویکرد گروهی تصمیم گیری را به عنوان یک فرآیند تکاملی می نگرد که با استفاده از بحث، استدلال و اجماع نظر از یک گفت و گوی غیرساختی به تشریح پرسش می پردازد. منطق بررسی این است که هر دو رویکرد در یک محیط پشتیبانی تصمیم گیری گروهی ضرورت دارد و به منظور پشتیبانی موثر مشارکت گروهی در تصمیم گیری، ابزارهای تحلیل و همکاری بایستی با هم تلفیق و یکپارچه شوند. در این مقاله، انواع مختلفی از روش ها و ابزارها جهت تصمیم گروهی ارائه می گردد. روش ها و ابزارهای تصمیم گیری با مشارکت گروهی از منابع زیادی حاصل می شود. این منابع شامل کار در راستای گسترش GIS با هدف بهبود قابلیتهای پشتیبانی تصمیم گیری می باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت های GIS، روش ها و ابزار تصمیم گیری با مشارکت گروهی، راهبردهای تصمیم گیری خرد و کلان
  • سهیلا ملکی، حسین عساکره صفحه 8
    دما و بارش دو مهم متغیر اقلیمی می باشند که در زندگی و فعالیت های افراد تاثیر به سزایی دارند. این دو عنصر، در حالت کلی دارای تغییرات وابسته به هم می باشند. در این تحقیق، میزان همبستگی میان دما و بارش، به وسیله ضریب همبستگی خطی پیرسون تعیین می شود. وجود یا عدم وجود رابطه خطی بین دما و بارش نیز آزمون گردید. همچنین تاثیر همزمان دما و رطوبت نسبی بر روی بارش محاسبه شده و معناداری رگرسیون بررسی شد. در این تحقیق جهت ترسیم نمودارها و تحلیل رگرسیون چند متغیره، از نرم افزار SPSS استفاده شده است. با استفاده از یافته های این تحقیق، مشخص شد که رابطه ای ضعیف و معکوس بین دما و بارش وجود دارد. سهم واقعی تغییرات دما در بارش 3.61درصد بوده و بسیار کم می باشد و بین دما و بارش رابطه خطی برقرار نیست. در رگرسیون دو متغیری نیز دما تاثیر معنی داری در بارش نشان نداد؛ ولی رطوبت نسبی متغیر موثری در بارش این ایستگاه بود. در این مطالعه، میانگین سالانه دما و بارش ایستگاه زنجان در طول دوره آماری 2005-1956 که از سایت هواشناسی استخراج شده؛ مورد استفاده قرار گرفته است. زنجان در 41 36 شمالی و 2948 شرقی در شمال غرب ایران واقع شده است. ارتفاع این شهر نسبت به دریا، در محل ایستگاه، 1620 متر می باشد.
    کلیدواژگان: همبستگی، رگرسیون ساده، رگرسیون دو متغیری
  • سیدیحیی صفوی صفحه 11
    با تکیه بر شناسایی ظرفیت ها و توانمندی هایی که مقوم همگرایی در جهان اسلام هستند و در مقابل عوامل واگرایانه ای که در جهت تهدید پیوستگی جهان اسلام حرکت می کنند و با توجه به لزوم پرداختن به آینده و تلاش برای ساختن آن در جهت تامین منابع جهان اسلام، در این مقاله به بررسی مفهوم آینده اندیشی و ورود آن به عرصه ی مباحث علمی پرداخته و سپس به آینده های محتمل برای جهان اسلام می پردازد.
    آینده پژوهشی در حقیقت تصمیم گیری مربوط به آینده در زمان حال است. دانش و بینشی که آینده پژوهی در اختیار محقق می گذارد، وی را در کسب موقعیت برتر در عرصه ی رقابتی یاری رسانده و در نتیجه فهم و درک نیروها و عوامل موثر در زمینه ی فعالیت های شخصی و سازمانی، او را نسبت به تغییرات احتمالی آینده هوشیارتر می کند. در واقع، با استفاده از تصور حوادث ممکن و ارزیابی احتمالات می توان خود و دیگران را برای آینده مجهز کرد. فرصت ها و چالش ها را شناسایی کرده و در برابر آن یا برای به دست آوردن آن ها برنامه ریزی نمود.
    کلیدواژگان: آینده اندیشی، کشف و پردازش چشم انداز آینده، چشم انداز آینده های جهان اسلام
  • معصومه ترکی هرچگانی، سیدرامین غفاری، محمدعلی ترکی هرچگانی صفحه 16
    هدف کلی این مقاله بررسی و تحلیل برخی از عوامل و موانع اجتماعی- اقتصادی موثر در انگیزش همکاری زارعین بهره بردار با ناظرین طرح خودکفایی گندم بوده است. تحقیق از نوع کاربردی و به روش پیمایشی با انتخاب یک نمونه تصادفی ساده بین 100نفر از زارعین بهره بردار دشت اردل به انجام رسیده است. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بوده و روایی آن براساس نظر جمعی از اساتید و کارشناسان مربوطه تایید و اعتبار آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ)93/ 0(= محاسبه شده است. به منظور بررسی فرضیات و پاسخ به پرسشهای پژوهش از آزمون های همبستگی اسپیرمن و پیرسون استفاده شده است. از نتایج این پژوهش؛ عدم رابطه معنادار بین انگیزش همکاری زارعین بهره بردار با سن و متوسط درآمد ماهیانه ایشان، وجود ارتباطی مثبت و مستقیم بین انگیزش همکاری با سطح تحصیلات زارعین و میزان آگاهی ایشان از نتایج اجرای طرح و سرانجام همبستگی مستقیم اما ضعیف بین انگیزش همکاری با متوسط زمین تحت تملک هر زارع می باشد.
    کلیدواژگان: زارع بهره بردار، گندم، طرح خودکفایی گندم، دشت اردل
  • محمدحسن نامی صفحه 21
    محدودیت منابع و اسناد مرتبط با حوزه ی فضا درکشور، ضرورت تبیین جایگاه فضا در توسعه ی کشور و امنیت پایدار را ایجاب می نماید؛ که ضمن بیان مسائل اساسی و با اهمیت در خصوص فناوری فضایی و فعالیت های فضایی کشور، حوزه های تخصصی سنجش از دور و تصویر برداری فضایی را مورد بررسی قرار دهد. ساختار فضا، رژیم حقوقی فضا، کارکردهای فضا و فناوری فضایی، مباحث عمده ای هستند که در این نوشتار به آن ها پرداخته شده است.
  • احمد تقدیسی، صدیقه کیانی، فرحناز ابوالحسنی، زهرا سلطانی صفحه 26
    با توجه به محدودیت منابع و روند صعودی توسعه چنانچه این حرکت توام با مدیریت و برنامه ریزی صحیح صورت نگیرد، می تواند مشکلاتی را بوجود آورد. زیرا هرگونه توسعه نیازمند بهره برداری و استفاده از منابع طبیعی است. بنابراین می تواند اثراتی را به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در طبیعت بر جای گذارد. استفاده بهینه از خاک و منابع آبی و راه های کاهش و پیش بینی مشکلات مربوط به آنها همواره از اهداف توسعه ی کشاورزی صحیح و اصولی بوده است تا بتوان بیشترین بازده را از حداقل منابع بدست آورد. مدیریت بهینه مصرف آب در چند دهه گذشته موضوع بحث بسیاری از محافل تخصصی گشته، در همه ی این محافل تاکید بر این نکته بوده که پایش و ارزیابی کلید موفقیت در این امر می باشد. بسیاری از شبکه های آبیاری و زهکشی ساخته شده براساس مدیریت عرضه و تقاضا عمل کرده و معمولا بدون در نظر گرفتن میزان آب مورد نیاز واقعی، آب را تحویل می نمایند. در شبکه های آبیاری و زهکشی به دلیل پراکندگی مزارع، وسعت اراضی، تنوع کشت و مسافت بین محل استحصال تا نقطه تحویل آب، مدیریت بهره برداری و نگهداری بدون در نظر گرفتن تاثیر متقابل عوامل فوق امکان پذیر نمی باشد، اضافه بر آن در شبکه های آبیاری، داده های توصیفی با حجم زیادی به صورت روزانه تولید می گردد که نیاز به ساماندهی، تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری دارد که انجام آن با روش های سنتی بسیار مشکل بوده و نیاز به استفاده از سیستم های جدید نظیر سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور می باشد. هدف از این مقاله بررسی و شناخت سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور و نحوه ی به کارگیری آن در مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی می باشد.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شبکه ی آبیاری، مدیریت آبیاری
  • فرامرز خوش اخلاق، محسن سلطانی صفحه 32
    یکی از ارکان اولیه در برنامه ریزی های کشاورزی، تعیین و شناسایی واحدهای اقلیم زراعی است. یک واحد اقلیم زراعی عبارت از واحدهایی است که عوارض زمینی و عناصر اقلیمی در آنها به صورت واحدی یکپارچه در نظر گرفته شده و هر واحد می تواند، خصوصیات متفاوتی را دارا باشد.
    در این راستا شرایط ایستگاه ساری به عنوان منطقه نمونه کشت توت فرنگی در استان مازندران مدنظر قرار گرفت. برای این منظور آمار و اطلاعات اقلیمی و محیطی استان مازندران به صورت لایه های عوامل زمینی و اقلیمی جمع آوری گردید و با کمک نرم افزار (Excel) مورد ارزیابی قرار گرفت. در ترسیم نقشه های اقلیمی و توصیفی استان از نرم افزار GIS(1) استفاده شده است. از عوامل زمینی: لایه های توپوگرافی، کاربری اراضی، شیب، نوع خاک و از عناصر اقلیمی: مقدار بارش و دمای سالانه، در نظر گرفته شده است.
    با استفاده از توابع ویژه سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، ابتدا متناسب با قابلیت کشت توت فرنگی، به لایه ها ارزش وزنی داده شده و سپس در یک نقشه نهایی ترکیب شده اند. نقشه نهایی نشان دهنده قابلیت مناطق مختلف استان مازندران برای کشت توت فرنگی است. نتایج، بیانگر دقت نقشه تهیه شده و همچنین توانمندی سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS)در تحلیل یکپارچه و ارائه واحدهای همگن اقلیم زراعی می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم زراعی، کشت توت فرنگی، پهنه بندی، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، استان مازندران
  • حسین حاجت پورقلعه رودخانی صفحه 38
    غارخون فوشه در موقعیت جغرافیایی 49 درجه و 9 دقیقه و 54 ثانیه طول شرقی و 37 درجه و 2 دقیقه و 41 ثانیه عرض شمالی و در ارتفاع 930 متری رشته کوه تالش در جنوب غربی روستای فوشه قلعه رودخان قرار گرفته است و از طرف جنوب به ارتفاعات برنا و لاسه پشت و تیکاو و از طرف شرق به ارتفاعات مته خوانی و از غرب به ارتفاعات دزدبن منتهی می شود. این غار به دلیل این که در منطقه جنگلی به نام خون (محل جاری شدن چشمه به زبان تالشی) قرار گرفته، توسط نگارنده در سال 1372 پس از کشف با عنوان «غار خون» نامگذاری شده است.
  • غلامرضا براتی، فاطمه سلیمانی صفحه 39
    از آن جا که فراوانی روزهای بارشی یکی از عوامل مهم تعیین کننده شرایط آب و هوایی یک سرزمین است، برای بهره برداری بهتر از منابع آب و خاک ارزشمند پهنه پربارش غرب ایران (در این پژوهش شامل استان های زنجان، قزوین، مرکزی، لرستان، کردستان، ایلام، کرمانشاه و همدان)، موضوع تعیین سهم فصلی از فراوانی سالانه روزهای بارشی در یک بازه 31 ساله (1973 تا 2003) مورد توجه قرار گرفت. این مهم با گردآوری مقادیر فراوانی ماهانه روزهای بارشی از 16 ایستگاه هواسنجی در گستره استان های یاد شده به انجام رسید. مقایسه میانگین مقادیر میان فصل ها و سال پهنه بندی سرزمین بر پایه ضرایب تعیین حاصل از معادلات وایازی چندگانه نشان داد فصل زمستان در مقایسه با دیگر فصول در اغلب مناطق، دارای بیشترین هماهنگی و در عین حال بالاترین تعادل مکانی مقادیر و روزهای بارشی است. این یافته می تواند گویای افزایش سهم فراوانی روزهای بارشی سایر فصل ها طی سال هایی باشد که زمستان از روزهای بارشی کمتری برخوردار است. در این میان تنها در 5 شهر از جمله خرم آباد بهار به جای زمستان به عنوان فصل مطمئن بارش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روزهای بارشی، ضریب تعیین، پهنه بندی، غرب ایران
  • مهدی مدیری، جبار سلیمی منش، محمد عباسی، سجاد باقری سیدشکری صفحه 43
    امروزه هدف از برنامه ریزی گردشگری، ضرورت ایجاد طرح و برنامه ریزی پایدار به منظور جلوگیری از اثرات مخرب فعالیت های گردشگری بر روی محیط ها و مناطق گردشگری (شهرها، روستاها و...) می باشد و دیگر این که اگر چه فعالیت های گردشگری به اهداف و اثرات اقتصادی بهتر دستیابی پیدا کرده، لذا آن اهداف باید برای رضایت مندی گردشگران و ارتقاء کیفی رفاه و زندگی جوامع محلی (ساکنین) و بشری بکار گرفته شود. منطقه ریجاب به عنوان یک منطقه ژئوتوریسمی بکر در میان رشته کوه های زاگرس قرار دارد. این منطقه با داشتن عوارض تیپیک ژئومورفولوژیکی و وجود جاذبه های توریسمی حاکی از قابلیت ها و توان های بالای موجود در آن دارد. این مقاله با هدف بررسی قابلیت ها و محدودیت های ژئوتوریسم و تدوین بهترین استراتژی در جهت رونق و بهبود عملکرد مدیریت توریسم در این منطقه صورت گرفته است. روش تحقیق تلفیقی از دو روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی است. در روش کتابخانه ای علاوه بر متون مرتبط با موضوع، برخی از اطلاعات موردنیاز، خصوصآ اطلاعات کمی از طریق مراجعه به کتابخانه ها، ادارات و سازمان ها جمع آوری شد. در روش مطالعات میدانی، جمع آوری اطلاعات، از طریق مشاهده مستقیم (عکس و فیلم)، مصاحبه و پرسشنامه انجام شد. در این راستا تعداد 10 پرسشنامه به روش دلفی تکمیل گردید، سپس با استفاده از مدل SWOT تجزیه و تحلیل شد. در نهایت عوامل داخلی و خارجی ارزیابی شده و راهبردهای این عوامل استخراج شد.
    استخراج ماتریس داخلی و خارجی نشان داد که راهبردهای WOاولویت بیشتری برای اجرا دارند و نهایتآ این عوامل توسط ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) به ترتیب 1- تقویت نیروی متخصص، 2- احداث و بهبود وضعیت واحدهای اقامتی- خدماتی، 3- حفاظت از جاذبه های تیپیک گردشگری (خصوصآ ژئومورفولوژیکی) 4- ارائه تبلیغات گسترده، 5- آشنا کردن مردم محلی با فرهنگ گردشگری و 6- افزودن به وسعت منطقه گردشگری با بهره گیری از زمین های اطراف و مشارکت سرمایه گذاران و دولت، اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: توریسم، ریجاب، مدیریت استراتژیک SWOT
  • احمد پوراحمد، محمد کمیلی صفحه 50
    تاکنون یک کاربرد عمده روش های علمی، برآورد و پیش گویی ارزش های یک متغیر با مراجعه به ارزش های یک یا چند متغیر دیگر همراه آن بوده است. در این مقاله، متداول ترین نوع «هم پیوستگی» (Correlative)، یا برآورد براساس روابط ساختاری بین متغیرها را که به ایجاد مدل خطی ساده می رسد، مورد بررسی قرار می دهیم.
    استفاده از مدل های خطی(Liner model) در انواع تجزیه و تحلیل های شهری به سبب سادگی نسبی و دقت این مدل ها کاملا متداول و مقبول است. مدل های خطی گرایش هایی را معمولا در طول زمان، نشان می دهند که ممکن است از طریق تجزیه و تحلیل های فراستی یا نموداری مورد توجه قرار نگیرند. مدل های خطی برای بیان رویدادها، هنگامی که روش های غیرعلمی نابسنده و نارضایت بخش اند مورد استفاده قرار می گیرند (و ظاهر و زمان رویدادها را پیش گویی می کنند).
    کلیدواژگان: مدل خطی، برنامه ریزی شهری، پیش گویی
  • سیدعلی عبادی نژاد، علی اصانلو صفحه 57
    عدم مشارکت فعال پلیس در فرآیند برنامه ریزی شهری یکی از معضلاتی است که هم اکنون پلیس کشور به آن مبتلا است و خود این مساله باعث بروز یک سری مشکلات از جمله مکان گزینی نامناسب اماکن انتظامی بدون توجه به سه فاکتور اساسی جغرافیا، جمعیت و جرم می شود. ریشه های این معضل به نوع دیدگاه مدیران عالی ناجا و کشور باز می گرد دو این در حالی است که شهر مهم ترین محل انجام ماموریت های پلیس است. هدف از نگارش مقاله حاضر این است، که ضمن پرداختن به دلایل بروز این معضل، زمینه های مشارکت پلیس در برنامه ریزی شهری احصاء و ذکر گردد تا از این طریق بتوان راه حل مناسبی برای خروج از این وضعیت طراحی و ترسیم نمود.
    کلیدواژگان: پلیس، مشارکت، برنامه ریزی شهری، امنیت
  • کتر بهمن رمضانی گورابی صفحه 59
    نواحی حاشیه و جزایر خلیج فارس در اقلیم گرم مرطوب با رطوبت مطلق بالا واقع شده است ناحیه ای با موقعیت آب و هوایی نامطلوب که از ویژگی های آن می توان حداقل باران و کم آبی، بخار آب فراوان، رطوبت نسبی کم، تابش خوشیدی زیاد، گرد و غبار و... نام برد که با توجه به طرح های توسعه شهری و ایجاد شهرهای جدید و مناطق صنعتی به همراه ازدیاد جمعیت دارای اهمیت فراوان از نظر هزینه انرژی در برابر اقلیم نامطلوب می باشد. در گذشته بومیان با توجه به وجود پوشش گیاهی جنگل حرا و استفاده از تکنیک های بومی در برابر نامطلوبی اقلیم شرایط کم و بیش قابل تحملی را برای خود مهیا می نمودند در صورتی که با توجه به تغییرات سازه ای جدید این امر همراه با افزایش زیاد هزینه انرژی در طول سال می باشد. هدف این مقاله شناخت پتانسیل ایجاد شرایط مطلوب اقلیمی جنگل حرا در حاشیه خلیج فارس با تاکید بر کاهش هزینه انرژی می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، با استفاده از آمارهای موجود هواشناسی و کاربرد مدل های بیوکلیماتیک انسانی می باشد. این مقاله کوشش دارد شناخت و توسعه این جنگل ها را به عنوان یکی از راه های ایجاد اقلیم مطلوب محلی و منطقه ای در منطقه خلیج فارس برای توسعه مطلوب انسانی معرفی نماید به طوری که در نواحی جنوبی خلیج فارس در کشور امارات با صرف هزینه بالا پوشش گیاهی را سبز نگه داشته اند ولی در نواحی شمالی خلیج فارس (بخش ایرانی) این پتانسیل با کمترین هزینه در نواحی حاشیه و جزایر قابل توسعه است و بسیار ارزان تر می باشد که قابل مقایسه از نظر قیمت با کشور جنوبی نیست.
    کلیدواژگان: اقلیم مطلوب، بیوکلیمای انسانی، جنگل حرا، خلیج فارس
  • مهری اذانی، هدا زال صفحه 64
    شکی نیست که گردشگری به عنوان مقوله اقتصادی و فرهنگی در جهان مطرح و به لحاظ فقهی در دین اسلام بسیار توصیه شده است. اما در این میان بحثی ویژه زنان مسلمان و غیرمسلمان نیز پدید می آید که در خور بررسی است. پرداختن به گردشگری زنان به ویژه زنان مسلمان از مهم ترین موضوعاتی است که کمتر به آن پرداخته شده است. خداوند بر حضور اجتماعی زنان در کتاب مقدس ما مسلمانان (قرآن) و احادیث نبوی تاکید نموده است. البته رعایت شئون اسلامی و احکام آن و چگونگی رفتار زنان در سفر دارای اهمیت است.
    هدف این پژوهش بررسی گردشگری زنان، فرصت ها و تنگناها از دیدگاه اسلام می باشد. روش پژوهش توصیفی- موردی است. از یافته های این پژوهش می توان به اهمیت سیر و سفر در اسلام جهت بسترسازی ارتباط با خالق یکتا و ضرورت سفر برای زنان و مردان و ویژگی های گردشگری زنان در اسلام و نقش آثار به جا مانده از این گردشگری و تشابهات گردشگری زنان مسلمان و غیرمسلمان اشاره نمود.
    کلیدواژگان: زن گردشگر، مشروعیت، محدودیت، حکم حکومتی، گردشگری اسلامی
  • شهریار خالدی، مهدی فیض الله پور، صیاد اصغری صفحه 70
    تحلیل فراوانی وقایع مجموعه روش هایی می باشند که با استفاده از قوانین احتمالات به بررسی احتمال تکرار یک پدیده در طول زمان می پردازند. هدف از این تحلیل ها، به دست آوردن دوره برگشت وقایع اندازه گیری شده و تخمین مقدار یک واقعه به ازای دوره برگشت مشخص می باشد، که خارج از دامنه وقایع ثبت شده قرار دارد و برای طراحی پروژه ها از آن استفاده می شود. از جمله این تحلیل ها می توان به روش گامبل(1)و لوگ پیرسون تیپ 3(2)اشاره کرد. در این مقاله با استفاده از این دوروش به بررسی احتمال وقوع حداقل دبی و حداکثر بارش 24 ساعته در حوضه کمال چای در جنوب کوه سبلان می پردازیم.علاوه برآن از فرمول ماکوس(3) برای انجام کافی بودن داده ها استفاده شده است. طبق این بررسی ها به احتمال 96 درصد، بارش کمتر از 44 میلی متر در 24 ساعت خواهد بود. و به احتمال 95 درصد میزان بیشتر از 02/1 مترمکعب در ثانیه خواهد بود.
    کلیدواژگان: تحلیل فراوانی، تابع گامبل، تابع لوگ پیرسون تیپ3، حداقل دبی، حداکثر بارش 24 ساعته، آزمون کافی بودن داده ها، حوضه کمال چای (دامنه جنوبی سبلان)
  • فاطمه نرگس زار، توسعه مینا بابازاده صفحه 74
    توریسم یک بخش اقتصادی حساس به آب و هوا به شمار می رود و در مواردی وابستگی به ویژگی های اقلیمی در مورد تقاضای توریسم هم منشاء پیدایش و هم عامل محدود کننده آن به شمار می رود.
    آب و هوا تاثیرشدیدی بر بخش تفریحات و توریسم دارد و در برخی مناطق بیانگر یک منبع طبیعی است که صنعت توریسم برمبنای آن پیش بینی می شود. همه عناصر اقلیمی در سلامتی، آسایش، تفریح مردم و جلب گردشگر نقش دارند، ولی نقش برخی از عناصر منجمله دما،رطوبت نسبی، ساعات آفتابی و باد اهمیت بیشتری دارند که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته اند. تاثیر جاذبه ها و موانع اقلیمی بر توریسم از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله با استفاده از روش شاخص اقلیم گردشگری TCI وضعیت آسایش و راحتی انسان در ماه های مختلف سال، با استفاده از آمار ایستگاه سینوپتیک شهر شیراز در یک دوره آماری 54 ساله مورد محاسبه قرار گرفته است. بگونه ای که بتواند تاثیر آسایش در جذب توریسم شهر شیراز را مشخص نماید. شاخص اقلیم گردشگری TCIکه تاثیر توامان پارامترهای اقلیمی می باشد نشان می دهد که ضریب آسایش خنک و خیلی خنک در اغلب ماه های سال با دمای زیر 20 درجه سانتی گراد می باشد و ماه های اردیبهشت و شهریور دارای درجه آسایش عالی بوده و بقیه ماه ها درجه آسایش خوب تا خیلی خوب را دارند که از لحاظ آسایش گردشگران در حالت قابل قبول قرار می گیرد. توزیع آب و هوای توریسم فصلی نشان می دهد که شهر شیراز از توزیع اوج بهاری دارد و تقریبآ به غیر از ماه های سرد سال بهترین توزیع آب و هوایی توریسم را در سراسر سال دارا می باشد. بطورکلی اقلیم یک تاثیر قوی بر روی توریسم دارد بگونه ای که در بسیاری از مناطق نشان می دهد که بدون منابع طبیعی صنعت توریسم بدلیل آب و هوای مناسب در آن مکان رواج خوبی داشته و گاهی می توانددر روابط رقابتی مابین شرکت های مسافرتی، مقصدهای توریسم را تغییر دهد.
    کلیدواژگان: توریسم، شاخص اقلیم گردشگری TCI، آسایش اقلیم، ضریب راحتی
  • حسین محمدی، ریه امالبنین اعتماد صفحه 79
    امروزه آلودگی هوا به عنوان یک مسئله بسیار مهم در سطح بین المللی مطرح است. تهران یکی از آلوده ترین شهرهای جهان است. موقعیت جغرافیایی، توپوگرافی، اقلیم و تمرکز صنایع، سبب تجمع آلاینده ها در سطح شهر می شوند.
    یکی از بیماری هایی که بر اثر آلودگی هوا در حال افزایش می باشد، سرطان ریه است. در این بررسی ارتباط بین عناصر جوی چون دما-فشار-رطوبت نسبی- دید کمتر از 2 کیلومتر و آلاینده های جوی مانند مونواکسیدکربن (CO)مونواکسیدنیتروژن (NO) دی اکسید نیتروژن (NO2)اکسیدنیتروژن (NOX)دی اکسیدگوگرد(SO2)ازن (O3) ذرات معلق (PM-10)گرد و غبار (DUST)در طی یک دوره آماری 10 ساله، (2008-1999) میلادی با استفاده از روش آماری توصیفی و نیز با استفاده از روابط همبستگی و رگرسیونی به بررسی و تجزیه و تحلیل بین میانگین ماهانه و سالانه متغیرها بر مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در شهر تهران پرداخته شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد بین عناصر جوی با سرطان ریه ارتباط زیادی وجود دارد. ارتباط بین میانگین ماهانه روزهای با دیدکمتر و میانگین ماهانه سرطان ریه رابطه معنی دار دیده می شود. ماه هایی که گرد و غبار افزایش یافته متعاقبآ مرگ و میر هم افزایش داشته است. گرد و غبار به عنوان آلاینده ای که به میزان بیشتر در هوای شهر موجود است، بین متغیر ماهانه آلاینده ها با سرطان ریه ارتباط بسیاری وجود دارد. بین میانگین سالانه آلاینده ها و سرطان ریه ارتباط قوی و محکم برقرار است. ارتباط بین میانگین سالانه گرد و غبار و سرطان ریه 99 درصد است.
    کلیدواژگان: عناصر جوی، آلاینده های هوا، مرگ و میر، سرطان ریه، جغرافیای پزشکی
  • محمدحسین رامشت، رقیه نیکبخت صفحه 89
    شهرستان گلپایگان و منطقه اطراف آن به دلیل قرار گرفتن در زون سنندج - سیرجان و همچنین رسوبات رودخانهای دوران چهارم زمینشناسی بیشتر شامل سنگهای دگرگونی و برونزدهای توده های آذرین ناشی از عملکرد نیروهای درونی است. وجود این برونزدها باعث ایجاد ذخایر معدنی متنوع در این شهرستان مانند معادن سرب و روی صالح پیغمبر، سنگ چینی گدار سرخ، مرمریت کنجدجان، گچ حاج غاراو... شده است. این معادن از نظر اقتصادی برای مردم این شهرستان حائز اهمیت است و با توجه به این شرایط گلپایگان و منطقه آن از نظر پتانسیلهای معدنی قوی است و لذا میتواند نقش موثری در توسعه منطقهای داشته باشد. در این تحقیق سعی شده که نقش ژئومورفولوژی را به عنوان یکی از شاخه های مهم علم جغرافیا بررسی نمائیم. ژئومورفولوژی، از یک سو واحدها و فرمهایی مانند پستی و بلندی ها شامل کوه، دشت... را مورد مطالعه قرار میدهد، و از سوی دیگر فرآیندهای درونی و بیرونی را که موجب تشکیل این واحدهای زمین ساختی میشود، بررسی مینماید. این واحدها که از دوران اول زمینشناسی تا عصر حاضر مدام تحت تاثیر عوامل مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تغییر شکل دادهاند، تا به شکل امروزی خود درآمدهاند به عنوان یکی از منابع با ارزش طبیعی برای بشر محسوب میشوند و در نواحی مختلف جغرافیایی براساس خصوصیات زمینشناسی و ژئومورفولوژیکی پراکنده شده اند. متد بررسی و تحلیل در این مقاله متکی برسیستم اطلاعات جغرافیایی و روش توصیفی میباشد که با استفاده از مشاهدات میدانی و استفاده از نقشه های زمینشناسی و توپوگرافی منطقه به تلفیق جنس رسوبات منطقه و معادن موجود براساس سطوح ارضی محدب، مقعر، مستوی بر روی نقشه های توپوگرافی میپردازیم و مشخص میکنیم که هر کدام از سطوح ارضی (محدب، مقعر، مستوی) چه نوع معادن و کانسارهایی را در خود جای دادهاند و توزیع فضایی معادن براساس سطوح ارضی چگونه است، و با تهیه نقشه فرآیندهای معدنی و کانسارسازی به ارزیابی توان محیطی منطقه میپردازیم.
    کلیدواژگان: معدن، سطوح ارضی، فرآیندهای ژئومورفولوژیکی
  • سعدی محمدی صفحه 93
    امروزه صنعت عظیم گردشگری به ویژه گردشگری داخلی جایگاه خاصی را در کشورها داشته و نقش فعال و موثری در ارتقاء ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها بخصوص در کشورهای روبه توسعه بعهده دارد. در این راستا گردشگری روستایی نیز جزیی از صنعت گردشگری به حساب می آید که می تواند نقش مهمی در توانمندسازی مردم محلی و تنوع بخشی به رشد اقتصادی و نیز خلق فرصتهای شغلی جدید در ارتباط تنگاتنگ با سایر بخشهای اقتصادی ایفا کند.
    گردشگری روستایی یکی از زمینه های نسبتآ خوب در توسعه روستایی است که می تواند فرصتها و امکاناتی را به ویژه برای اشتغال و درآمد روستایی فراهم سازد و نقش موثری در احیاء و نوسازی نواحی روستایی داشته باشد.
    بهره برداری بهینه از توانهای گردشگری روستاها به عنوان راهبرد مکمل توسعه روستایی می تواند گامی مطمئن برای ترقی و توسعه فضاهای روستایی کشور در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی قلمداد گردد. بنابراین مقاله حاضر توانمندی های نواحی روستایی برای گردشگری روستایی و تاثیر گردشگری در توسعه روستایی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، توسعه گردشگری روستایی، توسعه روستایی، توسعه پایدار
  • محمدرضا زندمقدم صفحه 101
    امروزه استفاده از روش ها و تحلیل های کمی در ژئومرفولوژی بیش از پیش متداول گردیده و کاربردهای وسیعی را در بررسی های محیطی به خود اختصاص داده است. لیکن متاسفانه در کشور ما و در تدریس های دانشگاهی این رشته و کتب مربوطه چندان به آن پرداخته نشده و به نظر می رسد که ضرورتهای آن هنوز مورد توجه جدی قرار نگرفته است. همچنین کاربرد فن آوری های روز و کاربرد هر چه بیشتر آنها در علم جغرافیا از ضروریات قطعی به شمار می رود. یکی از مهمترین آنها سیستم موقعیت یابی جهانی یا G.P.Sمی باشد، که ابعاد بسیار گسترده ای یافته است. در این مقاله سعی شده تا سیستم کنترل فرسایشی خندقی که یکی از مهمترین عوامل فرساینده خاکهای سست و ناپایدار همچون خاک لس می باشد را با استفاده از این فن آوری مورد بررسی قرار دهند. مترجم که رساله دکتری خویش را در ارتباط با ژئومرفولوژی اراضی لسی جنوب و شرق آق بند در شمال استان گلستان نوشته است، به خوبی به اهمیت بهره گیری از این نوع فن آوری ها و روش های پیشنهادی در ایران پی برده و تلاش نموده با ترجمه مقاله، امکان استفاده از آن را برای دیگر علاقمندان فراهم سازد.
  • سهراب عسگری صفحه 107
    خلیج فارس از ابتدای تاریخ از آن ایران بوده است. حضور ایرانیان در این پهنه آبی یک حقیقت تاریخی و جغرافیایی است. در مقاطعی از تاریخ، خلیج فارس جزء آبهای داخلی محسوب می گردید. حضور قانونمند ایران در خلیج فارس به سالهای بعد از 1302 باز می گردد. در آن زمان با وجود مخالفت قدرتهای بزرگ چون انگلیس و آمریکا، تلاش گردید به قلمروهای دریائی ایران در خلیج فارس و دریای عمان سامان داده شود.
    با تصویب قانون تعیین حدود آبهای ساحلی و منطقه نظارت دولت در دریاها در 24 تیر 1313 اقدامات ایران شکل عملی به خود گرفت. در سال 1336 قانون نفت تصویب و عملیات اکتشاف در قلمروهای دریایی ایران شروع گردید. عراق بدون تعیین حدود قلمرو دریایی خود، ادعا کرد که عملیات ایران وارد قلمرو دریایی آن کشور شده است. در ادامه دست به اقدامات یکجانبه در خصوص تحدید حدود قلمرو دریایی اش زد که از سوی ایران با عدم پذیرش مواجه شد. در طی بیش از 5 دهه گذشته، مسائل ارضی و مرزی و اختلافات سیاسی ایران و عراق در عدم افراز دریایی دو کشور تاثیر داشته است. وضعیت جغرافیایی سواحل ایران و عراق نسبت به همدیگر و محل دقیق نقطه سه جانبه که نقطه تلاقی مرزهای دریایی ایران، عراق و کویت است در فرایند مرزسازی آینده دو کشور تاثیر زیادی خواهند داشت. هم اکنون مرزدریایی ایران با عراق تحت تاثیر مسایلی چون امضاء مجدد قرار داد 1975 الجزایر، میله گذاری مرزها، لایروبی رودخانه شط العرب (اروندرود)، پرداخت خسارات جنگی تحمیلی از سوی عراق و... قرار دارد. این مقاله تلاش می کند ضمن تشریح موارد پیش گفته، ضرورتهای افراز مرز دریایی ایران با عراق را تببین نماید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، عراق، مرزدریایی، منافع ملی
|
  • Mahdi Modiri Page 2
    Methods and tools for decision making by group participation come from different sources. These sources include work on the development of geographic information systems with the aim of improving the decision support capabilities, the technology of group support systems, and theoretical and empirical studies of its application. Other sources include work on the collecting, The dynamism of logical methods, the research on the human dimensions of groupware and computer network, and GIS reviews as positivist attitudes, the constraints of opinions may lead to the expansion of the discussion and the discourse of decision-making. The enumerated sources provide a variety of decision-making theories that can be generalized as a group-analytic approach. An analytical approach uses mathematical models for structural sections of the decision-making problem, and leaves the non-structural parts to the decision-makers’ discretion. The group approach considers decision making as an evolutionary process, which uses discussion, argumentation, and consensus to explain a non-structured dialogue. The logic of the survey is that both approaches are necessary in a group decision support environment, and in order to effectively support group participation in decision making, analytical tools and collaboration tools must be combined and integrated. In this paper, different types of methods and tools are presented for group decision. Methods and tools for decision making through group participation result from many sources. These sources include working in order to expand GIS with the goal of improving decision support capabilities.
    Keywords: GIS capabilities, group decision-making methods, tools, micro, macro decision making strategies
  • Hossein Asakereh, Soheila Maleki Page 8
    Temperature and precipitation are two important climatic variables that have a significant effect on life and activities of individuals. These two elements are generally dependent on each other. In this research, the correlation between temperature and precipitation is determined using Pearson correlation coefficient. The existence or absence of a linear relationship between temperature and precipitation was also examined. Furthermore, the simultaneous effect of temperature and relative humidity on rainfall was calculated and the significance of regression was investigated. In this study, SPSS software was used for drawing graphs and multivariate regression analysis. Using the findings of this research, it was shown that there is a weak inverse relation between temperature and precipitation. The actual contribution of temperature changes in precipitation is 3.61% which is very low, and there is no linear relationship between temperature and precipitation. In the two-variable regression, the temperature had again no significant effect on rainfall, but relative humidity was an effective variable in precipitation of this station. In this study, the mean annual temperature and precipitation of Zanjan station, extracted from the meteorological website, have been used during the statistical period of 1956-2005. Zanjan is located on the northern 36o41’ and eastern 29o48’ in the northwest of Iran. The city’s altitude at the station is 1620 meters.
    Keywords: Correlation, Simple Regression, Two-variable Regression
  • Seyyed Yahya Safavi Page 11
    By relying on the identification of the capacities and capabilities that are the basis of convergence in the Islamic world, and on the other hand the divergent factors that threaten the continuity of the Muslim world, and considering the need to address the future and to attempt to build it in In order to provide the resources of the Islamic world, this paper examines the concept of future thinking and introduces it into the field of scientific discussions and then addresses the possible futures for the Islamic world. Future research is in fact the decision-making about the future in the present. The knowledge and insight that future-research makes available to the researcher will help him in acquiring a superior position in the competitive field, and as a result of understanding the forces and factors affecting personal and organizational activities, Will make him/her more vigilant about the possible changes in the future. In fact, using the imagination of possible events and evaluating probabilities, one can equip oneself and others for the future, identify opportunities and challenges and plan against them or to acquire them.
    Keywords: Future Thinking, Discovering, Processing the Future Perspective, Future Perspective of the Islamic World
  • Seyyed Ramin Ghaffari, Mohammad Ali Torki Harchegani, Masoumeh Torki Harchegani Page 16
    The general purpose of this paper was to analyze some of the socio-economic barriers on the way of motivating the cooperation of farmers with the supervisors of the scheme of wheat self-sufficiency. The research is of applied type and through survey method, carried out by selecting a simple random sample of 100 farmers in the Ardal plain. The research tool was a questionnaire and the validity of the questionnaire was verified according to the collective view of the related professors and experts and its reliability was calculated using the Cronbach's alpha formula (a = 0.93). To investigate the hypotheses and to answer to the research questions, Spearman and Pearson correlation tests have been used. The insignificance of the relationship between the motivation of cooperation of the farmers with their age and their average monthly income, a positive and direct relation between motivation of cooperation with the level of education of farmers and their level of knowledge about the results of the implementation of the project, and, finally, direct but weak correlation between The motivation of cooperation with the average size of the land owned by each farmer.
    Keywords: Farmer, wheat, Wheat Self-Sufficiency Plan, Ardal Plain
  • Mohammad Hassan Nami Page 21
    The restriction of the sources and documents related to the sphere of space in the country necessitates clarification of the status of space in the development of the country and sustainable security, which, while expressing the fundamental and important issues concerning the space technology and space activities of the country, examine the specialixed areas in remote sensing and space imaging. Space structure, space legal regime, space functions and space technology are the major topics discussed in this paper.
  • Ahmad Taghdisi, Seddigheh Kiani, Farnaz Abolhasani, Zahra Soltani Page 26
    Given the resource limitations and the upward trend of development, if this movement is not accompanied by proper management and planning, it can create problems. Because any development requires the exploitation and use of natural resources. Therefore, it can have direct or indirect effects on nature. Optimal use of soil and water resources and ways to predict and reduce their problems have always been the objectives of correct and principled agricultural development in order to obtain the highest returns from the minimum resources. Water use optimum management has been the subject of much discussion in many expert circles in the past few decades, in all of which, emphasis has been placed on monitoring and evaluation as the keys to success. Many irrigation and drainage networks operate on the basis of supply and demand management and usually deliver water regardless of the actual water requirement. In irrigation and drainage networks, due to the scattering of farms, the size of the land, the variety of cultivation and the distance between the place of extraction and the point of delivery, management of utility and maintenance is not possible without taking the interactions of the above factors into account. Moreover, in irrigation networks, descriptive data is produced daily on a massive scale that requires organizing, analyzing and deciding, which are very difficult with traditional methods and requires the use of the new systems such as GIS and remote sensing. The purpose of this paper is to investigate the geographic information system and remote sensing and their application in irrigation and drainage networks management.
    Keywords: Satellite imagery, GIS, irrigation network, irrigation management
  • Faramarz Khosh Akhlagh, Mohsen Soltani Page 32
    One of the main pillars of agricultural planning is the identification of agricultural climatic units. An agricultural climatic unit is a unit in which the ground features and climatic elements are considered as integrated units, and each unit can have different characteristics. In this regard, the condition of Sari station was considered as a sample strawberry cultivating area in Mazandaran province. For this purpose, climatic and environmental data and statistics of Mazandaran province were collected in terms of layers of ground and climatic factors and evaluated using Excel software. GIS software (1) has been used to draw up climatic and descriptive maps of the province. From ground factors, topographic layers, land use, slope and type of soil and from climatic elements, precipitation and annual temperature are considered. Using the special functions of the GIS system, first a weighted value was given to the layers according to the potentials of strawberry cultivation, and then they were combined in a final map. The final map indicates the ability of different regions of Mazandaran province to grow strawberries. The results indicate the accuracy of the map and the ability of the GIS to help provide an integrated analysis and homogeneous agricultural climatic units.
  • Hossein Hajatpour Ghale Roodkhani Page 38
    Khun Fousheh cave is located in the geographical position of eastern longitude of 49 degrees, 9 minutes and 54 seconds and northern latitude of 37 degrees 2 minutes and 41 seconds, 930 meters high in the mountain range of Talesh in the southwest of Fousheh in Ghale Rudkhan village that leads on the south to the Brenna heights and the Lase Posh and Tikaw, on the east to the Mate Khani heights and on the west to the highlands of the Dezdebon. The cave was named by the author in 1993 as Ghare Khun ("Blood Cave") after its discovery because it was in the forest area called “Khun” (the blood, the source of the spring in the Taleshi language).
  • Gholam Reza Barati, Fatemeh Soleimani Page 39
    Since the frequency of rainy days is one of the decisive factors in determining the climatic conditions of a land, the issue of determining the seasonal share of the annual frequency of precipitation days was considered in a 31-year interval (1973-2003) in the western zone of Iran enjoying high rates of precipitation (in this research including Zanjan, Qazvin, Markazi, Lorestan, Kordestan, Ilam, Kermanshah and Hamedan), in order to help better utilization of valuable soil and water resources. This important task was accomplished by collecting the frequency figures of monthly rainy days from 16 meteorological stations in the above mentioned provinces. Comparison of mean values ​​between seasons and year of land zoning based on the coefficients determined by regressive equations showed that winter season, in comparison with other seasons in most regions, has the highest coordination and also the highest spatial equilibrium in terms of precipitation amounts and number of precipitation days.. This finding may indicate an increase in the frequency of precipitation days in other seasons in the years when winter has less rainy days. Only 5 in cities, including Khorramabad, spring has replaced winter as the reliable season in terms of precipitation.
    Keywords: Precipitation days, Coefficient of determination, Zoning, West of Iran
  • Mahdi Modiri, Jabbar Salimimanesh, Mohammad Abbasi, Sajjad Bagheri Seyyed Shokri Page 43
    Today, the goal of tourism planning is to fulfil the need to create sustainable planning in order to prevent the destructive effects of tourist activities on the tourist environments and areas (cities, villages, etc.), and that although tourist activities have achieved better goals and economic effects, these goals should be used to satisfy the tourists and to improve the quality of the welfare and life of local communities (residents) and human beings. The Rijab area is located in the Zagros Mountain range as a geotourist area. With its typical geomorphologic features and the presence of tourist attractions, this region has high tourist potentials. This article aims to study the capabilities and limitations of geotourism and to develop the best strategy for the prosperity and improvement of tourism management in this region. The research method is a combination of two methods of secondary and field studies. In the secondary method, in addition to the subject-related texts, some of the information needed, especially quantitative information, was gathered through referrals to libraries, departments and organizations. In field study, information was gathered through direct observation (image and video), interviews and questionnaires. Ten Delphi questionnaires were completed and then analyzed by SWOT model. Finally, internal and external factors were evaluated and the strategies of these factors were extracted. The extraction of internal and external matrices showed that WO strategies have a higher priority for implementation, and ultimately these factors, by quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), were prioritized as follows: 1- Strengthening the specialist force; 2. Construction and improvement of the status of residential-service units; 3. Protection of typical tourism attractions (especially geomorphologic); 4. vast advertisements; 5. Familiarizing local people with the culture of tourism; 6. Adding to the extent of the tourist area by utilizing the surrounding lands and the participation of investors and government.
    Keywords: Tourism, Rijab, Strategic Management SWOT
  • Ahmad Pour Ahmad, Mohammad Komeili Page 50
    Until now, a major application of scientific methods has been to estimate and predict the values ​​of a variable by referring to the values ​​of one or more other variables associated with it. In this paper, we examine the most common type of "correlation", or estimation based on structural relationships between variables, which leads to the creation of a simple linear model. The use of linear models in a variety of urban analyses is quite commonly accepted due to the relative simplicity and accuracy of these models. Linear models usually show tendencies over time, which may not be taken into account through abstract or chart-based analyses. Linear models are used to express events when non-scientific methods are incomplete and unsatisfactory (and predict the appearance and time of the events).
    Keywords: Linear Model, Urban planning, Prediction
  • Seyyed Ali Ebadinejad, Ali Osanlou Page 57
    The lack of active participation of the police in the urban planning process is one of the problems that the country's police now face, and this itself leads to a series of problems, including inappropriate location of police stations and offices, regardless of the three basic factors of geography, population and crimes. This problem is rooted in the attitude of the top managers of the Naja (Iran’s police force) and the country, while the city is the most important venue for police missions. The purpose of this article is to study the causes of the emergence of this problem, and further provide and mention grounds for police involvement in urban planning, so that a suitable solution can be devised to end this situation.
    Keywords: Police, Participation, Urban planning, security
  • Bahman Ramezani Gourabi Page 59
    Marginal areas and islands of the Persian Gulf are located in a warm and humid climate with high absolute humidity; areas with an unfavorable climate among whose characteristics are minimum precipitation and water shortage, abundant water vapor, low relative humidity, high radiation levels, Dust, …, which, considering urban development plans and the creation of new towns and industrial areas associated with increase in population, are of great importance in terms of energy costs in an unfavorable climate. In the past, indigenous people provided more or less tolerable conditions due to the presence of Hara forest vegetation and the use of indigenous techniques against undesirable climate. However, due to new structural changes, this approach is accompanied by the Increasing cost of energy over the year. The purpose of this paper is to identify the potential of creating desirable climatic conditions in Hara forests in the Persian Gulf, with an emphasis on reducing energy costs. The method of research is descriptive-analytical, using existing statistics of meteorology and application of bioclimatic human models. This article tries to introduce the development and understanding of these forests as one of the ways to create the optimal local and regional climate in the Persian Gulf region for the desirable human development, so that vegetation is preserved in the UAE in the southern region of Persian Gulf with great costs, while in the northern regions of the Persian Gulf (Iranian section), this potential can be developed at the lowest cost in the margins and islands, in which terms it is incomparable with the south.
    Keywords: favorable climate, human bioclimatics, Hara forest, Persian Gulf
  • Mehri Azani, Hoda Zal Page 64
    There is no doubt that tourism is considered as an economic and cultural phenomenon in the world, and it is highly recommended in Islamic Jurisprudence. But there is also a special discussion of Muslim women and non-Muslim women which is to be examined. Women's tourism, especially Muslim women, is one of the most important issues that has so far been rarely addressed. The social presence of women has been emphasized in Muslims holy book (Quran) and Prophetic Hadiths. Of course, it's important to observe Islamic law and its necessities in how women behave on the journey. The purpose of this study is to examine the tourism of women and its opportunities and setbacks from the point of view of Islam. The research method is descriptive-case study. The importance of travel and journey in Islam in order to establish communication with the Creator and the necessity of traveling for women and men, the tourism characteristics of women in Islam, the role of the effects of this tourism, and similarities in the tourism of Muslim and non-Muslim women are amongst the findings of this research.
    Keywords: Tourist woman, Legitimacy, constraint, government's ruling, Islamic tourism
  • Shahriar Khaledi, Mahdi Feizollah Poor, Sayyad Asghari Page 70
    Frequency analysis of events is a set of methods that, using probability rules, investigate the probability of a phenomenon’s repeat over time. The purpose of these analyses is to obtain the period of return of measured events and to estimate the value of an event for a specified return period, which is outside of the scope of registered events and is used to design the projects. Gombel (1) and Log Pearson (3) methods are among these analyses. In this paper, using these two methods, we investigate the probability of occurrence of minimum of volume flux and maximum of daily rainfall in the Kamal Chai Basin in the south of the city of Sabalan. In addition, the Maxus formula (3) has been used to secure data adequacy. According to these surveys, the precipitation less than 44 mm in 24 hours is of a probability of 96%. And likewise, the volume flux will be higher than 1.12 cubic meters per second by 95%.
    Keywords: Frequency analysis, Gumbel function, Log Pearson function type 3, Minimum flow rate, Maximum 24-hour precipitation, data adequacy test, Kamal Chai basin (the Sabalan southern slope)
  • Mina Babazadeh, Fatemeh Narges Zar Page 74
    Tourism is an economic sector sensitive to the weather, and in some cases the dependence on climatological characteristics of the demand for tourism is both the source of its emergence and its limiting factor. Climate has an impact on the recreation and tourist sector and in some areas represents a natural source based on which the tourism industry is predicted. All climatic elements play a role in the health, comfort and recreation of the people, and in attracting tourists, but the role of some elements including temperature, relative humidity, sunshine and wind are more important, which are consequently considered in this article. The impact of climatic attractions and obstacles on tourism is very important. In this paper, using the method of the Tourism Climate Index (TCI), the comfort and convenience of people in different months of the year has been calculated, using the statistics of the synoptic station of Shiraz in a 54-year statistical period, In such a way that it can determine the effect of comfort in attracting tourism in Shiraz. The TCI, which is the combined effect of climatic parameters, shows that the cool and very cool comfort coefficient is associated in most months of the year with temperatures below 20 ° C, and the months of May and September have excellent degrees of comfort, and through the rest of the months the degree of comfort is good or very good, that is within the acceptable conditions in terms of the tourists comfort. The seasonal distribution of tourist weather indicates that Shiraz has a spring peak of distribution, and it has almost the best distribution of tourist weather throughout the year, except for the cold months of the year. In general, climate has a strong impact on tourism, to a degree that it is shown that in many areas, the tourism industry is prosperous without required natural resources, due to the good weather there, and sometimes it can change the destinations of tourism through the competition among travel agencies.
    Keywords: Tourism, TCI (Tourism Climatic Indicator), climate comfort, Comfort Coefficient
  • Hossein Mohammadi, Ommolbanin Etemad Page 79
    Today, air pollution is considered a very important international issue. Tehran is one of the most polluted cities in the world. Geographic location, topography, climate, and industrial concentration cause pollutants to accumulate in the city. One of the diseases that is increasing due to air pollution is lung cancer. In this study, the relationship between atmospheric elements such as temperature, pressure, relative humidity and sight less than 2 km, and atmospheric pollutants such as carbon monoxide (CO), nitrogen monoxide (NO), nitrogen dioxide (NO2), Nitrogen oxide (NOx), sulfur dioxide (SO2), Ozone, (O3) airborne particles (PM-10) and dust during a 10-year statistical period, (1999-1999), was investigated using descriptive statistical methods and correlations and regression relationships, and the analysis of the effects of monthly and annual means of variables on the mortality of lung cancer in Tehran were studied. The results show that there is a high correlation between lung cancer and atmospheric elements. There is a meaningful relationship between the smaller mean number of days with weaker sight and the monthly mean number of lung cancer incidence. With increase of dust in a month, mortality has also increased, as dust is found in the city air more than other pollutants. There is a significant relationship between the monthly variables of contaminants with lung cancer, and there is a strong correlation between the annual mean of pollutants and lung cancer. The association between the annual average of dust and lung cancer is 99%.
    Keywords: atmospheric elements, air pollutants, Mortality, Lung cancer, medical geography
  • Mohammad Hossein Ramesht, Roghayyeh Nikbakht Page 89
    The city of Golpayegan and the surrounding area include metamorphic rocks and igneous masses produced by the performance of internal forces due to its location in the Sanandaj-Sirjan zone and also river sediments over the fourth era of geology. The existence of these igneous masses has led to the creation of diverse mineral resources in the city, such as the lead and zinc mines of Saleh-e-Peighambar, Godar-e-Sorkh china stone, Konjedjan marble, Haj Gharav plaster and. ... These mines are economically important for the people of this city and due to these conditions, Golpayegan and its area are strong in terms of mineral potential and therefore can play an effective role in regional development. In this research, we tried to investigate the role of geomorphology as one of the important branches of geography science. Geomorphology, on the one hand, studies units and forms such as highs and lows of areas such as mountains, plains…, and, on the other hand, the internal and external processes that form these tectonic units. These units, which have been transformed by various physical, chemical and biological factors from the first period of geology on until they have reached their current shape in modern times, are considered as one of the most valuable natural resources for humanity that are scattered in different geographic regions on the basis of geological and geomorphological characteristics. The method of examination and analysis in this paper relies on the geographic information system and the descriptive method. Using field observations and geological and topographic maps of the region we integrate the sediments of the region and existing mines based on ground surfaces (convex, concave, or flat) On the topographic maps, determine which types of mines and ores are located, how is the spatial distribution of mines based on the land levels, and assess the environmental capability of the region by preparing a map of mineral and ore mining processes.
    Keywords: Mining, agrarian levels, geomorphological processes
  • Sadi Mohammadi Page 93
    Today, the colossal tourism industry, especially domestic tourism, has a special place in the countries and has an active and effective role in promoting the economic, social and cultural structure of the countries, especially in the developing countries. In this regard, rural tourism is also part of the tourism industry, which can play an important role in empowering local people and diversifying their economic growth as well as creating new employment opportunities in close connection with other economic sectors. Rural tourism is one of the relatively good rural development grounds that can provide opportunities and facilities especially for rural employment and income, and have an effective role in the revival and renovation of rural areas. The optimal utilization of rural tourism potential as a complementary strategy for rural development can be considered as a sure step for the promotion and development of rural spaces of the country in all economic, social, cultural and environmental dimensions. Therefore, the present paper illustrates the potentials of rural areas for rural tourism and the impact of tourism on rural development.
    Keywords: Tourism, rural tourism, Rural Tourism Development, Rural development, Sustainable Development
  • Mohammad Reza Zand Moghaddam Page 101
    By expanding the application of the Global Positioning System (GPS), this method became increasingly inexpensive, light and easy. The accuracy of the GPS was improved, and apparently, the constant control of the morphological changes on the surface of the earth altered slowly and modestly. The purpose of the study is to measure morphology of ditches in a pond near Loyd in the Shankxi province using GPS. there are three main types of ditches within the area of study: the side ditches, valley ditches, hill slope ditches. This research focuses mainly on ditches of the hill slopes. The ditches of the slope in the research area are largely discontinuous and develop rapidly. In the area of ​​research, the density of the ditch is very large. The regress rate of the slopes of the hill is 0.16-2.0m per year. The relationship between the drainage area with high slope (A) and the main slope (S) of the ditches of hill slopes is S = 0.1839 A. The 2AS values ​​in the main cuttings of the hill slope ditches are in a range of 41 to 814 square meters and most of them range from 100 to 300 square meters. Both of these relationships are considered as indicators of the position of the ditch’s main cutting.
  • Sohrab Askari Page 107
    Persian Gulf has belonged to Iran since the dawn of history. The presence of Iranians in this aquatic zone is a historical and geographical fact. In some periods of history, the Persian Gulf was considered as amongst inland waters. The lawful presence of Iran in the Persian Gulf dates back to the year 1923. At that time, despite the opposition of major powers such as Britain and the United States, attempts were made to make the presence of Iranian navy in the Persian Gulf and the Oman Sea organized. By adopting the law of determining the extent of the coastal waters and the area of ​​state control in the seas, on July 15, 1934, Iran's actions became operational. In the year 1956, the oil law was ratified and exploration operations began in the territories of Iran. Iraq, without specifying its maritime territory, claimed that Iran's operations had entered the territory of that country. It went on to take unilateral measures to determine the scope of his maritime area, which faced Iran’s non-acceptance. Over the past five decades, the land and border issues and political differences between Iran and Iraq have been effective in the lack of sea division between the two countries. The geographic position of the coasts of Iran and Iraq relative to each other and the exact location of the Tripartite Point, which is the crossing point of the maritime borders of Iran, Iraq and Kuwait, will have a great influence on the future border-determination process of the two countries. Currently, Iran's sea border with Iraq is under the influence of issues such as the re-signing of Algeria treaty in 1975, marking the borders with bars, the dredging of the Shatt al-Arab River (Arvandroud), the payment of war damage inflicted by Iraq, and so on. This article, while explaining the above-mentioned issues, tries to explain the necessity of settling the Iranian sea border with Iraq.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, Iraq, martial law, National interests