فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 80 (زمستان 1390)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 80 (زمستان 1390)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    شبیه سازی مناسب ترین فضای برنامهریزی و طراحی شهری است و در آزمون مدلهای گوناگون شهری در طرح های توسعه و عمران شهری، عرصه منحصر بفردی را ارائه می کند. بهره گیری از ریاضی و مدل های کمی و کیفی همواره مورد توجه برنامه ریزان شهری بوده است. انجام مدل سازی پدیده ها و عناصر پویای شهری معمولا با محدودیت فناوری و دشواری روبرو میباشد.
    هر یک از مدل های گرافیکی (مدل مبتنی بر ساختاربرداری و معمولی) در شبیه سازی پدیده های پویای شهری با کاستی هایی روبرو هستند.
    این مقاله در نظر دارد مدلهای سلول محور را در یک سامانه شبیه سازی بررسی نماید و الگوی جدیدی برای یکپارچه سازی مدل فضایی بردار محور با سیستم سلولی ارائه نماید.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، مدل سازی، خودکاره سلولی
  • احمد تقدیسی، زهرا هدایتی مقدم صفحه 7

    در نظریه کارکرد گرایی، جامعه یک سیستم سازمان یافته تلقی می گردد و همان طوری که هر سیستم از اجزاء و عناصر متمایز تشکیل شده، جامعه نیز به عنوان یک سیستم از گروه ها و سازمان های مجزا تشکیل شده است. این اجزاء به نحوی خاص با هم ترکیب شده و در مجموع یک کل را تشکیل می دهند. لازمه بقاء یک سیستم آن است که اجزاء و عناصر آن با هم در تعامل بوده و سیستم به صورت یکپارچه و درچارچوب عوامل محیطی نظیر جغرافیایی، ارزش ها، و نظام های اجتماعی حرکت کند. این تعامل و همکاری که منطبق بر یک سری اصول و قوانین می باشد منجر به حفظ تعادل و بقاء سیستم شده و حتی اگر بخش و اجزائی از آن دچار تغییر و دگرگونی شود این همکاری به حفظ و ثبات کل کمک می کند. در این نظریه هر جزء از سیستم دارای یک کارکرد خاص بوده و بقاء آن به میزان تعامل آن با بقیه اجزاء سیستم و میزان کارکرد آن بستگی دارد. یک جزء می تواند در یک دوره زمانی دارای کارکرد و در دوره ای دیگر بدون کارکرد باشد که در صورت عدم کارکرد، از سیستم حذف می شود. در این نظریه کلیه سنن و مناسبات و نهادهای اجتماعی، دوام و بقایشان به کار و یا وظیفه ای که در نظام اجتماعی کل بر عهده دارند بستگی دارد و تا زمانی به حیات خود استمرار می دهند که از نظر کارکردی مفید باشند. نظریه کارکرد گرایی هر گونه تغییر و تحول جزئی را ناشی از نیاز کارکردی جامعه می داند؛ به بیان دیگر در این نظریه جامعه به صورتی عمل کرده و پیش می رود که پاسخگوی احتیاجات کارکردی خود باشد و ساز و کارها به شکلی است که به حفظ وحدت، انسجام، تعادل و بقاء آن کمک کند. در این مقاله ضمن بررسی مکتب کارکرد گرایی در جغرافیا، به مقایسه تطبیقی این مکتب با سایر مکاتب جغرافیایی پرداخته می شود.(آزاده ارمکی،1373؛ ادیبی،انصاری،1383)

    کلیدواژگان: کارکردگرایی، مکاتب جغرافیایی، جغرافیای کارکردی، دید سیستمی
  • حسین عساکره، سعیده اشرفی صفحه 13

    پدیده های اقلیمی پیچیده اند. منظور از پیچیدگی این است که پدیده دارای علل متعددی می باشد. روابط متقابل عناصر اقلیمی و همچنین عناصر و عوامل اقلیمی منجر به کاربرد روش های آماری از جمله روش های آماری چند متغیری در بررسی های اقلیمی شده است. یکی از این کاربردها، بررسی و پیش بینی روابط عناصر و عوامل اقلیمی است. کاربرد روش های آماری باعث سهولت این بررسی ها شده است. در این تحقیق به منظور بررسی روابط فوق، رابطه ی میانگین رطوبت نسبی سالانه و تعداد روزهای بارش سالانه رابطه ی دمای سالانه و تعداد روزهای بارش سالانه ایستگاه زنجان طی دوره آماری 2005- 1956 مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از روش های همبستگی پیرسون استفاده شده است. همبستگی به معنای هم تغییری دو متغیر است. نتایج به دست آمده حاکی از معنادار بودن ضرایب همبستگی متغیرها می باشد. همچنین برای برآورد تعداد روزهای بارش سالانه با توجه به رطوبت نسبی سالانه از رگرسیون ساده خطی استفاده می شود. برای تخمین تعداد روزهای بارش سالانه با توجه به رطوبت نسبی سالانه و دمای سالانه از رگرسیون دو متغیری استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: رطوبت نسبی، همبستگی، رگرسیون، رگرسیون چند متغیری
  • منصوره ملکیان، رضا جعفری صفحه 18

    استفاده از داده های سنجش از دور در تعیین مناطق با اهمیت از نظر تنوع زیستی، پیش بینی نحوه پراکنش گونه ها و مدل سازی پاسخ های جوامع زیستی به تغییرات طبیعی و انسانی یکی از موضوعات مهم در تحقیقات به شمار می رود. پارامترهای محیطی با داشتن خصوصیات زیست- فیزیکی معین می توانند بیانگر نحوه پراکنش و فراوانی گونه ها در سطح سرزمین بوده و چگونگی اشغال زیستگاه ها توسط گونه ها را نشان دهند. داده های جدید حاصل از فناوری دورسنجی امکان ترکیب آنها را با مدل های بوم شناختی برای پاسخگویی به سوالات متعدد در زمینه تنوع زیستی فراهم ساخته اند. پیشرفت های اخیر در زمینه قدرت تفکیک مکانی و طیفی سنجنده ها، مطالعه جنبه های مختلف تنوع زیستی نظیر شناسایی اجتماعات گونه ای، برآورد غنای گونه ای، تعیین متغیرهای اقلیمی و بررسی ساختار زیستگاه را ممکن نموده است. در مواردی که تشخیص مستقیم یک موجود زنده ممکن نباشد با استفاده از رویکرد دورسنجی غیر مستقیم و از روی خصوصیات زیست- فیزیکی می توان اطلاعات معنی داری را استنباط نمود. مقاله حاضر مروری دارد بر کاربرد سنجش از دور در مطالعات تنوع زیستی و حفاظت که شامل استفاده از دورسنجی مستقیم و غیرمستقیم در شناسایی گونه ها و جوامع، برآورد غنای گونه ای، تعیین متغیرهای اقلیمی و بررسی ساختار زیستگاه می باشد. امروزه همکاری بیش از پیش محققان سنجش از دور با پ‍ژوهشگران عرصه تنوع زیستی و حفاظت لازم است تا بتوان در راستای اهداف حفاظت بهتر گام برداشت.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، تنوع زیستی، حفاظت، غنای گونه ای، تولید اولیه، ساختار زیستگاه
  • مجید منتظری صفحه 23

    برای ارزیابی روند خشکسالی های اقلیمی در 23 زیرحوضه آبی دریای خزر، داده های بارش ماهانه را با روش میانیابی به داده های پهنه ای تبدیل نموده سپس بر حسب مختصات حوضه ها، بارش ماهانه هر حوضه تفکیک گردید. از روش شاخص بارش استاندارد (SPI) برای ارزیابی خشکسالی های اقلیمی استفاده نموده و این شاخص بصورت ماهانه برای هر یک از حوضه ها محاسبه گردید. بر اساس آزمون پارامتری رگرسیون خطی بارش 23 زیر حوضه دریای خزر ماه های ژانویه، می و دسامبر در سطح اطمینان 95% روند معناداری نشان نمی دهند. 5 زیر حوضه در ماه های فوریه و ژوئیه روند مثبت و 11 زیر حوضه عمدتا در ماه های مارس و سپتامبر روند منفی نشان می دهند. با اعمال آزمون ناپارامتری مان - کندال برروی ماتریس شاخص SPI 23 زیر حوضه دریای خزر مشخص شد که در ماه می هیچ حوضه ای روند معناداری نشان نمی دهد. بالاترین روند در 6 زیرحوضه در ماه های ژوئیه و اگوست بوده است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، روند، بارش، شاخص بارش استاندارد
  • محمدحسن نامی صفحه 29

    محدودیت منابع و اسناد مرتبط با حوزه ی فضا درکشور، ضرورت تبیین جایگاه فضا در توسعه ی کشور و امنیت پایدار را ایجاب می نماید؛ که ضمن بیان مسائل اساسی و با اهمیت در خصوص فناوری فضایی و فعالیت های فضایی کشور، حوزه های تخصصی سنجش از دور و تصویر برداری فضایی را مورد بررسی قرار دهد. ساختار فضا، رژیم حقوقی فضا، کارکردهای فضا و فناوری فضایی، مباحث عمده ای هستند که در این نوشتار به آن ها پرداخته شده است.

  • محسن حسن زاده شاهراجی، علی محمدزاده، کوروش خوش الهام صفحه 34

    در سال های اخیر سنجنده جدیدی با نام لیدار موج-پیوسته وارد خانواده لیزر اسکنرهای تجاری شده است. مزیت اصلی این نوع جدید سنجنده ها، ثبت کامل موج پالس بازگشتی پس از برخورد به عوارض گوناگون در مسیر سیر پالس لیزر به سطح زمین می باشد. با ثبت کامل موج، خروجی ابر نقاط دارای تراکم بالاتر و قابلیت اطمینان بیشترهمراه با پارامترهای جدیدی ازجمله پهنای پالس و دامنه پالس مربوط به هر نقطه می باشد. این پارامترهای جدید ما را در تحلیل و بررسی هر چه کاملتر و صحیح تر خروجی ابر نقاط سه بعدی این نوع سنجنده ها یاری می رسانند. خروجی لیدار می تواند در زمینه های مختلفی از جمله به روز رسانی پایگاه های داده ی سه بعدی، استخراج عوارض، تهیه مدل سه بعدی ساختمان ها، تهیه مدل جنگلها، مدیریت و برنامه ریزی شهری، مدیریت ترافیک، کنترل آلودگی هوا، صنعت توریسم، مدیریت بحران و بسیاری کاربردهای دیگر بکار گرفته شود. در این مقاله ابتدا به نکاتی در باب سنجنده لیدار موج-پیوسته، پردازش های سیگنالی صورت گرفته بر روی آن و نحوه استخراج نقاط سه بعدی از آن می پردازیم. بررسی انواع مختلف این نوع سنجنده ها و تاریخچه مختصری از روند تکاملی آنها بخش بعدی را شامل می شود. در پایان به کاربردهای گوناگون و متنوع این داده ها در حوزه های جنگل، شهری و هیدروگرافی می پردازیم.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، لیدار موج پیوسته، مدل سه بعدی، توپوگرافی، هیدروگرافی، جنگلدار، فتوگرامتری
  • حمیدرضا وارثی، اصغر نوروزی آورگانی صفحه 40

    بازدید از طبیعت همواره در روح و خاطر بشر وجود داشته و این امری است که ریشه در فطرت جمال دوستی انسان دارد. از طرفی انسان معاصر در روند تداوم زندگی ماشینی و خسته کننده خود، آرامش و طراوات را در سایه توجه به طبیعت جستجو می کند.
    منطقه چغاخور با طبیعتی دل انگیز، آب و هوایی دلپذیر، خنک و ملایم، پوشش گیاهی و بیشه زارهای رنگارنگ افسونگر، مزارع و باغات مصفا، چشمه سارهای زلال و صدای جریان جویبارهای خروشان با چشم انداز سحرانگیز تالاب چغاخور، حیات وحش و پرندگان بومی و مهاجر، در دامنه کوه سر به فلک کشیده کلار (با ارتفاع 3832 متر)، در فاصله 60 کیلومتری شهرکرد (مرکز استان چهارمحال و بختیاری) و 45 کیلومتری بروجن (مرکز شهرستان) در بخش مرکزی نگین زیبای زاگرس، استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و گالری کاملی است که می تواند طیف گسترده ای از توقعات انسان خسته از زندگی شهری را تامین کند.
    منطقه چغاخور به لحاظ دارا بودن جاذبه و امکانات طبیعی و محیطی با ارزش، از جمله مناطق با پتانسیل بالای گردشگری و تفریحی استان چهارمحال و بختیاری است، به طوری که بازدید از این استان بدون دیدن تالاب چغاخور و زیبایی های منطقه که جاذب گردشگرانی است که قصد بازدید از طبیعت یا همان اکورتوریسم را دارند، ناقص است.
    در این مقاله که یک بررسی اسنادی- میدانی است، با دیدی جامع نگر، ضمن بیان ویژگی های طبیعی منطقه چغاخور به معرفی مهمترین جاذبه ها و توان های اکورتوریسمی منطقه، شامل تالاب چغاخور، کوه ها و ارتفاعات، چشمه سارها و جویبارها، باغات و تفرجگاه ها، مراکز مذهبی و تاریخی، فرهنگی و... پرداخته می شود. در پایان هم اثرات منفی توسعه اکوتوریسم به همراه راهکارها و پیشنهاداتی جهت بهره برداری بهینه از منابع محیطی منطقه ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، چغاخور، محیط های روستایی و عشایری، تالاب
  • شهناز شبانی، ویکتوریا عزتیان صفحه 47

    گسترش شهرنشینی و توسعه ی شهرها به همراه افزایش شتابان جمعیت، توسعه ی فعالیت های صنعتی یا مصرف سوخت های فسیلی، آلودگی هوا را به شدت افزایش داده است، به طوری که عواقب آن در درجه ی اول به صورت انواع امراض و بیماری های تنفسی، تشدید بیماری های قلبی و ریوی، پوستی و... متوجه ساکنان شهرها می شود.
    از طرفی پارامترهای اقلیمی از جمله رطوبت، ساعت آفتابی، دما، فشار و میزان تابش خورشید سبب تشدید میزان آلاینده ها در جو شده و ضریب تاثیر آنها بر انسان و اکوسیستم های طبیعی را افزایش می دهند. لذا انسان با ایجاد تغییر در ترکیب گازهای موثر در حیات موجودات کره ی زمین و برهم زدن موازنه ی آنها به خود و محیط زیست آسیب وارد نموده و سبب ایجاد تغییرات وسیع در الگوی آب و هوای زمین شده و از طرفی حیات و سلامتی خود را نیز در معرض خطر قرار داده است. در این مقاله ارتباط بین عناصر اقلیمی چون دما، فشار، رطوبت و آلاینده های جوی مانند مونواکسیدکربن (Co) دی اکسید نیتروژن (NO2)، دی اکسید گوگرد (SO2)، هیدورکربن ها (HC) و ذرات معلق (PM10) با شیوع انواع بیماری ها در استان اصفهان بررسی شده است. برای این منظور پس از جمع آوری داده ها، محاسبات آماری انجام گرفت و نتایج به صورت جداول و نمودارها ارائه گردید و ارتباط بین یکایک متغیرها با مبتلایان به بیماری ها بررسی شد.
    نتایج نشان می دهد که بین عناصر اقلیمی همچون دما، فشار و رطوبت با شیوع بیماری های قلبی، ریوی، چشمی، سرطان پوست رابطه همبستگی معنی دار و قوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: بیماری، عناصر اقلیمی، آلاینده، محیط زیست، اکوسیستم
  • مهندس محمد جواد قانعی بافقی، علیرضا یاراحمدی صفحه 57

    هدف اصلی از نگارش این مقاله، ارائه شاخصی علاوه بر شاخص های موجود برای تعیین جهت باد غالب در منطقه (ارگ حسن آباد بافق) می باشد. این شاخص در مناطقی که شاخص های دیگر از جمله آمار باد جهت رسم گلباد، تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی کمتر در دسترس می باشد، می تواند مفید واقع گردد.
    در اجرای این طرح با کمک آمار ایستگاه سینوپتیک بافق، گلبادهای ماهانه و فصلی وسالانه رسم شدند. همچنین مورفولوژی تپه های ماسه ای از روی تصاویر ماهواره ای منطقه بررسی شد و از مجموع فعالیت های فوق جهت باد غالب تعیین گردید. سپس شبکه تصادفی بر روی تصویر ماهواره ای ارگ انداخته شد و مختصات چهل نقطه استخراج گردید که به فاصله تقریبی 500 متر از یکدیگر قرار داشتند. با کمک GPS به نقاط مورد نظر مراجعه و نمونه رسوب تهیه شد. نمونه ها الک شدند و نمودارهای تجمعی و پراکنش قطر آنها بر حسب فی و میکرون رسم گردید و فاکتورهای میانگین و چولگی و جورشدگی با کمک فرمول های مربوطه محاسبه شد. با ترسیم خطوط همتراز قطر مشخص گردید که رابطه خوبی بین جهت باد غالب و نحوه توزیع دانه بندی در محدوده ارگ وجود دارد.

    کلیدواژگان: زمین آمار، فرسایش بادی، جهت باد، گرانولومتری
  • استراتژی جامع مدیریت شهری / مطالعه موردی: توسعه ناحیه گوانگجو در چین
    ترجمه: حسن محمدیان مصمم صفحه 62

    با وجودی که اهمیت مدیریت شهری در دستیابی به توسعه پایدار شهری برای عامه مردم و مدیران شهری روشنی و رسمیت فزاینده ای داشته است ولی طیف گسترده ای از تضادها و سردرگمی ها در رابطه با مفاد و محتوای مدیریت شهری در چین وجود دارد که از موانع ابزاری مهم بشمار می آیند. این مقاله به بررسی برخی از مسائلی که شهرهای چین در جریان تجربه مدیریت شهری با آن مواجه شده می پردازد. جالب ترین بخش آن ضرورت درک جامع و یک مدل راهبردی با تمرکز بر مطالعه موردی گوانگجو و توسعه ناحیه ای آن برای بهبود ظرفیت های مدیریت شهری چین است. این مقاله با کاربرد برخی ملاک های ارزیابی کمی، نشان می دهد که اجرای استراتژی جامع مدیریت شهری در بهبود فرایند مدیریت شهری سودمند است.

  • محمد قاسمی سیانی، حسین کلانتری خلیل آباد صفحه 72

    مناطق روستایی بخش عمده ای از جمعیت و عرصه های طبیعی و زیستی کشور را به خود اختصاص داده و نقش اساسی در حیات اقتصادی و اجتماعی کشور دارند. در این بین محیط زیست روستا در فرآیند برنامه ریزی توسعه پایدار روستایی و بهبود کیفیت محیط زیست توجه خاصی را می طلبد. محیط زیست یکی از ابعاد حساس و آسیب پذیر روستاها می باشد که نسبت به شهرها کمتر تحت تاثیر آلاینده ها قرار گرفته است ولی گسترش الگوی مصرف شهری و هجوم برخی آلایند های شهری به حریم روستاها و تغییر الگوی مصرف روستائیان زمینه های تخریب محیط زیست و زندگی سالم را در روستاها گسترش داده است.
    در این مقاله هدف، ارائه راهکارهایی جهت بهبود محیط زیست روستایی بوده که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نقش مشارکت های مردمی در حفاظت از محیط روستا و رسیدن به توسعه پایدار روستایی، به روش های دفع و دفن مواد زائد، مدیریت فضای سبز روستایی روش های دفع فاضلاب روستایی در حفاظت از محیط زیست روستایی و ایجاد زندگی سالم پرداخته شده است. با اذعان به اینکه بسیاری از روستاهای کشور هنوز روش های مناسب حفاظت از محیط زیست مانند دفع مواد زاید، دفع فاضلاب و مدیریت فضای سبز را به درستی اعمال نکرده و در جذب مشارکت های مردمی نیز ضعیف عمل نموده اند، توسعه پایدار روستاها به ظهور نرسیده است.
    نتایج این مقاله نشان می دهد اگر راه و روش های صحیح حفاظت از محیط زیست در روستاها اعمال شود بسیاری از بیماری های مردم روستا ریشه کن شده و روستاها به توسعه پایدار نزدیک می شوند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، توسعه پایدار، جامعه سالم، روستا، مواد زائد، مشارکت مردمی
  • هیوا علمی زاده صفحه 79

    سطح زمین از پیوستگی سطوح کم و بیش وسیعی تشکیل شده که اصطلاحا دامنه نامیده می شود. ویژگی مهم این عارضه در درجه اول شیب آن است. این سطح عموما به وسیله خاک و نهشته های سطحی پوشیده شده است. از آنجایی که خاک مهمترین عنصر بیوسفر زمین است و بدون آن حیات در خشکی ها جریان و دوامی نخواهد داشت، حفظ و حراست از آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است (بدری فر 1379ص135). در این میان گاهی انسانها با زیر کشت بردن سطوح شیب دار و شخم زدن در جهت شیب موجب ایجاد بریدگی های عمودی در دامنه ها شده اند؛ شخم زدن دامنه ها و احداث شبکه آبیاری در امتداد منحنی های میزان و نیز حفر کانال ها در امتداد شیب دامنه ها تاثیر زیادی در تشدید روند تخریب و فرسایش خاک و از بین رفتن این ماده ارزشمند داشته است. در این مقاله وضعیت و شکل فرسایش در جهات مختلف دامنه ها و تاثیر مورفولوژی و شیب بر فرسایش و نوع آن، در حوضه نچی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق ضمن بررسی های میدانی، اسناد و مدارک مختلفی از جمله نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، پوشش گیاهی، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مورفولوژی، شیب، فرسایش، ژئومورفولوژی، دامنه، حوضه نچی
  • سید رامین غفاری، زهرا قاسمی، مهدی حیدریان صفحه 84

    در سالهای اخیر مکاتب مختلف فلسفی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تاثیر آشکار و عمیقی بر مباحث جغرافیایی گذاشته اند و تفکرات جدیدی را ایجاد نموده اند. رادیکالیسم نیز یکی از این مکاتب می باشد که توانست با ارائه رویکردی ساختارشکنانه در جهت حل هر چه بیشتر مسائلی که فضا بدان دچار بود عمل نماید و زدودن بسیاری از روندهای تثبیت شده در جغرافیا را موجب گردد. در درون چنین رهیافتی است که جغرافیدانان رادیکال فضای جغرافیایی را یک مقوله تاریخی- اجتماعی- سیاسی می دانند که در طبیعت نقش بسته است. اما آنچه که در این مکتب بیش از همه خودنمایی می کند بهره گیری از ایدئولوژی های مارکسیستی و سوسیالیستی است.
    این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که آیا مشروعیت رادیکالیسم در جغرافیا ناشی از تقابل آن با دیدگاه ها و چهارچوب هایی است که فضای جغرافیایی را به سود صاحبان قدرت و سرمایه شکل می دهد یا صرفا پارادایمی است که دیدگاه فضایی را به چالش می کشد. در این راه نگارنده تلاش نموده است که با استفاده از روش تحقیق اسنادی و استناد به منابع کتابخانه ای به گردآوری و تجزیه و تحلیل مسائل بپردازد و با بررسی مبانی رادیکالیسم و دیدگاه های مختلف آن، میزان تاثیرپذیری این مکتب از سایر ایدئولوژی ها و همچنین اثرگذاری آن را در مطالعات جغرافیایی تبیین نموده و فضاهای مختلفی را که طرفداران این مکتب در جغرافیا طرح نموده اند، معرفی نماید.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، رادیکالیسم، سرمایه، مارکسیسم، سازمان فضایی
  • فناوری در مرز / همزیستی ژئوپلیتیک و ژئواکونومی
    محمد رئوف حیدری فر، حمیدرضا جلیلیان صفحه 88

    مرز عامل اصلی در تعریف سرزمین و از پایه های اساسی علم جغرافیای سیاسی می باشد؛ اما به همراه بحث های زیاد در ارتباط با مرزهای باز در اتحادیه ی اروپا، امروزه ما نیز شاهد مباحث مرززدایی در چارچوب سرزمین زدایی هستیم. گرچه جهان گرایان- که از طیف وسیعی نیز برخوردارند- از وجود روند ثابت مرززدایی برای آینده دور خبر می دهد ولی ما هم اکنون شاهد تقویت مرزها در پاره ای از نقاط جهان نیز می باشیم.
    این مقاله در این راستا با رویکردی نو واقع گرایی آشتی و پیوند ژئواکونومی و ژئوپلیتیک را در مرزهای آمریکای شمالی با توجه به روند جهانی شدن بیان می دارد. بدین معنی که با آزاد سازی اقتصادی در درون نفتا، نیازهای امنیتی جهت مقابله با تهدیدات گوناگون در مرز، اهمیتی دو چندان یافته است. راه حل رضایت بخش این امر تکنولوژیکی بوده که پیوند و آشتی ژئواکونومی و ژئوپلیتیک را در مرز به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، جهانی شدن، مرز، سرزمین
|
  • Mahdi Modiri Page 2

    Simulation is the most appropriate urban design and planning environment and presents a unique field of study in urban models in urban development projects. The use of mathematics and quantitative and qualitative models has always been a concern for urban planners. Modeling phenomena and urban dynamic elements is usually confronted with technological constraints and difficulties.
    Each of the graphical models (structural and vector-based models) has some shortcomings in the simulation of dynamic urban phenomena.
    This paper intends to examine the limitations of cell-axis models in a simulation system and provide a new model for integrating vector-based spatial model with the cellular system.

    Keywords: Simulation, Modeling, cellular automaton
  • Ahmad Taghdisi, Zahra Hedayatimoghaddam Page 7

    In the theory of functionalism, society is considered an organized system, and as each system consists of distinct components and elements, society is also formed as a system of separate groups and organizations. These components are combined in a special way and together constitute a whole. The survival of a system requires constructive interaction of its components and elements and that the system be integrated in a framework of environmental factors such as geography, values and social systems. This interaction and cooperation conforms to a series of principles and rules will lead to maintaining the balance and survival of the system, and even if parts and components of it are subject to change, this cooperation will contribute to maintaining overall stability. In this theory, each component of the system has a specific function and its survival depends on its interaction with the rest of the system's components and the degree to which it functions. A component can be operating in a period of time and be without any functions in another period, which, if not functioning, is deleted from the system. In this theory, the survival and continuance of all traditions, social relationships and institutions depend on the work or task they occupy in the social system as a whole, and continue to exist in their own way as long as they have a useful function. The theory of functionalism considers any kind of partial change and transformation due to the functional need of society; in other words, in this theory, society acts in a way so as to be responsive to its functional needs, and mechanisms are in a way that preserve unity , coherence, balance and survival. In this paper, while reviewing the functionalism school in geography, comparative parallel of this school with other geographical schools are carried out. (Azadeh Amaraki, 1994; Adibi, Ansari, 2004).

    Keywords: Functionalism, geographic schools, functional geography, systemic view
  • Hossein Asakareh, Saeedeh Ashrafi Page 13

    Climatic phenomena are complex. The complexity is that the phenomenon has many causes. The interrelationships between climatic elements and factors have led to the application of statistical methods, including multivariate statistical methods in climatic studies. One of these applications is to study and predict the relationship between climatic elements and factors. Application of statistical methods facilitates these studies. In this study, the relationship between the annual relative humidity and annual temperature with the number of annual days of precipitation of Zanjan station during the statistical period of 1956-2005 have been investigated. For this purpose, Pearson correlation methods have been used. Correlation means the covariance of two variables. The results show that the correlation coefficients of the variables are significant. furthermore, simple linear regression is used to estimate the number of annual days of precipitation with respect to annual relative humidity. Two-variable regression will be used to estimate the number of annual days of precipitation with respect to annual relative humidity and annual temperature.

    Keywords: Relative humidity, Correlations, Regression, Multivariate regression
  • Mansureh Malekian, Reza Ja'fari Page 18

    Application of remote sensing data in identification of important areas in terms of biodiversity, prediction of the mechanism of the distribution of species and modeling the responses of biosphere communities to natural and human changes is one of the important issues in research. Environmental parameters with certain bio-physical characteristics can indicate the mechanism of distribution and frequency of species at the surface of the land and explain how the habitat is occupied by species. New data from remote sensing technology have made it possible to combine them with ecological models to answer many questions about biodiversity. Recent advances in spatial and spectral resolution of sensors have made studying various aspects of biodiversity, such as identifying communities of species, estimating species richness, identifying climatic variables, and studying the habitat structure possible. In cases where direct recognition of a living creature is not possible, by using the indirect remote sensing approach, we can derive meaningful information from the bio-physical properties. This paper reviews the application of remote sensing in biodiversity and conservation studies, which involves the use of direct and indirect remote sensing in identifying species and communities, estimating species richness, identifying climatic variables and studying the habitat structure. Today, it is necessary to form increasing collaboration between remote sensing researchers and researchers in the field of biodiversity and conservation, so that steps can be taken towards better conservation goals.

    Keywords: Remote Sensing, Biodiversity, Conservation, species richness, primary production, habitat structure
  • Majid Montazeri Page 23

    In order to assess the climatic drought trend in 23 sub-basins of the Caspian Sea, monthly precipitation data were converted to the zoned data by interpolation method. Then, based on the coordinates of the basins, the monthly precipitation of each basin was separated. The Standard Precipitation Index (SPI) method was used to assess climatic droughts and this index was calculated monthly for each basin. According to the parametric test, linear regression of 23 sub-basins of Caspian Sea in January, May and December do not show any significant trend at 95% confidence level. Five sub basins in the months of February and July have a positive trend and 11 sub basins show negative trend in March and September. By applying non-parametric Mann-Kendall test on the SPI matrix of the 23 Caspian sub basin, it was found that no baseline shows significant trend in May. The highest trend in six sub-basins have been in the months of July and August.

    Keywords: Drought, Trend, Rainfall, Standard rainfall index
  • Mohammad Hassan Naami Page 29

    The limitations of resources and documents related to the field of space in the country necessitates clarification of the status of space in the development of the country and sustainable security, which, while expressing the fundamental issues concerning space technology and space activities of the country, examine specialized areas of remote sensing and space imagery. Space structure, space legal regime, space functions and space technology are the major issues addressed in this paper.

  • Mohsen Hassanzade Shahraji, Ali Mohammadzadeh, Kurosh Khoshelham Page 34

    n recent years, a new sensor called Lidar Continuous Wave has been introduced into the commercial laser scanners family. The main advantage of this new type of sensors is the complete recording of the return pulse after the collision with various ground features along the path of the laser pulse to the surface of the ground. With full wave recording, the output of the cloud of points has a higher density and more reliability, along with new parameters, including pulse widths and pulse amplitudes for each point. These new parameters help us analyze and investigate outcomes of the three-dimensional cloud of points of these types of sensors ever more correct and comprehensive . Lidar's output can be applied in various fields, including updating 3D databases, extracting ground features, providing a 3D model of buildings, providing forest models, urban management and planning, traffic management, air pollution control, tourism industry, crisis management, and many other applications. In this article, we first discuss some points about the Lidar Continuous Wave sensor, the signal processing carried out on it so far, and how to extract the three-dimensional points from it. Examining different types of these sensors and a brief history of their evolutionary process forms the next section. In the end, various applications of this data in forest, urban and hydrographic fields are discussed.

    Keywords: Remote Sensing, Continuous wave Lidar, 3D model, Topography, Hydrography, Forestry, Photogrammetry
  • Hamid Reza Varesi, Asghar Nowroozi Avargani Page 40

    Visitation of nature has always existed in soul and mind of mankind, and it is rooted in the nature of human love of beauty. On the other hand, the contemporary man in the continuation of his machine-ridden and tedious life seeks relaxation and freshness in the light of attention to the nature.
    Choghakhor area with a delightful nature, pleasant, cool and mild climate, vegetation and colorful charming woodlands, landscapes and orchards, clear fountains and the sound of a stream of roaring creeks with a magnificent landscape of Choghakhor wetland, wildlife and birds native and immigrant, on the slopes of the sky-tall mountain range of Kalar (3832 m high), is 60 km from Shahrekord (center of Chaharmahal va Bakhtiari province) and 45 km from Borujen (county center) in the central part of the beautiful Zagros, Chaharmahal va Bakhtiari province And is a complete gallery that can fulfil a wide range of expectations of people tired of urban life.
    The Chaghakhor area is one of the areas with high potential for tourism and recreation in Chaharmahal and Bakhtiari province, due to the presence of valuable natural and environmental attractions and potentials, so that visiting this province without seeing the Choghakhor wetland and the beauties of the area that attracts tourists intending to visit, namely ecotourism , is incomplete.
    In this paper, which is a documentary-field study with a comprehensive view, while describing the natural features of the Choghakhor area, we introduce the most important attractions and potentials of the region's ecotourism, including the Choghakhor wetland, mountains and heights, springs and jungles, gardens and resorts, religious and historical-cultural centers, etc. Finally, the negative effects of ecotourism development along with strategies and suggestions for optimal utilization of environmental resources of the region are presented.

    Keywords: Ecotourism, Chaghakhor, Rural, nomadic environments, Wetlands
  • Shahnaz Shabani, Victoria Ezzatian Page 47

    The expansion of urbanization and urban development, along with the acceleration of the population growth and the development of industrial activities that consume fossil fuels, has greatly increased the air pollution, with its consequences primarily as a variety of respiratory, cardiovascular, pulmonary, Skin and ... diseases threatening the inhabitants of the cities.
    On the other hand, climatic parameters such as humidity, sunshine clock, temperature, air pressure and radiation levels of the sun increase the amount of pollutants in the atmosphere and increase their impact on humans and natural ecosystems. Therefore, by altering the composition of effective gases in the life of the earth's organisms and disturbing their balance, human beings have harmed themselves and the environment, causing extensive changes in the climatic patterns and, on the other hand, have exposed their lives and health to risk. In this paper, the relationship between climatic elements such as temperature, pressure, humidity and atmospheric pollutants such as carbon monoxide (CO), nitrous oxide (NO2), sulfur dioxide (SO2), hydrocarbon (HC) and particulate matter (PM10) with the prevalence of various diseases in Isfahan province have been investigated. For this purpose, after the data collection, statistical calculations were performed and the results were presented as tables and charts and the relationship between each variable and patients suffering diseases was investigated.
    The results show that there is a significant correlation between climatic elements such as temperature, pressure and humidity with the prevalence of cardiovascular, pulmonary, ocular and skin cancer.

    Keywords: disease, climatic elements, pollutant, ecology, ecosystem
  • Mohammad Javad Ghaneie Bafghi, Alireza Yarahmadi Page 57

    The main purpose of this article is to provide an indicator in addition to existing indicators for determining the direction of the dominant wind in the region (Arg-Hasan Abad of Bafgh). This indicator can be helpful in areas where other indicators, such as wind statistics for wind rose, satellite images and aerial photographs are less available.
    In the implementation of this project, with the help of the statistics of Bafq synoptic station, the monthly, seasonal and annual wind roses were drawn. furthermore, the morphology of sand dunes was investigated using satellite images of the region and the total of the above activities were drawn upon to determine the dominant winds. Thereupon, the random network was applied onto the satellite image and the coordinates of forty points were extracted, which were approximately 500 meters apart. Using the GPS, the points were called upon and the sediment samples were taken. The specimens were screened and their cumulative graphs and diameter distribution were plotted in terms of fi and micron, and the mean, skewness and sorting factors were calculated with the help of the corresponding formulas. By drawing the diameter contour lines, it was found that there is a significant relationship between the dominant wind direction and the distribution of grain size in the area of Ark.

    Keywords: Earth statistics, Wind erosion, Wind direction, Granulometry
  • Hassan Mohammadian Mosammam Page 62

    Although the importance of urban management in achieving sustainable urban development has become increasingly clear to the general public and urban managers, there is a wide range of contradictions and confusion regarding the content of urban management in China, which are considered amongst important practical barriers. This paper examines some of the issues faced by Chinese cities during the experience of urban management. The most interesting part is the need for a comprehensive understanding and a strategic model focusing on the Gwangju case study and its regional development to improve the capacities of the Chinese urban management. This paper, using some quantitative evaluation criteria, shows that implementing a comprehensive urban management strategy is beneficial in improving the urban management process

  • Mohammad Ghasemi Siani, Hossein Kalantari Khalil Abad Page 72

    Rural areas account for a large part of the population and natural and biological areas of the country and play a major role in the economic and social life of the country. In this regard, the rural environment needs a special attention in the process of planning sustainable rural development and improving the quality of the environment. Environment is one of the sensitive and vulnerable dimensions of villages that are less affected by pollutants than cities. However, the expansion of urban consumption patterns and the influx of some urban pollutants into rural areas and the change in the pattern of consumption in villagers have led to environmental and healthy life degradation in rural areas.
    In this article, the aim is to provide strategies for improving the rural environment which has been studied through descriptive-analytical method of the subject. Also, considering the role of public participation in protecting the rural environment and achieving sustainable rural development, issues including rural waste management methods, rural green space management and rural wastewater disposal methods have been addressed as effective factors in protecting the rural environment and creating healthy life. Noting that many villages in the country have not properly implemented appropriate methods of environmental protection such as waste disposal, sewage disposal and green space management, and their poor performance in attracting public participation, the sustainable development of villages has not come to fruition.
    The results of this paper show that if the correct way of protecting the environment is applied in the villages, many diseases common in villages will be eradicated and the villages will become closer to sustainable development.

    Keywords: environment, Sustainable development, Healthy Community, Village, Waste, public participation
  • Hiva Elmizadeh Page 79

    The surface of the earth is composed of the continuity of a more or less extensive surface, which is called the slope. The main feature of this feature is its skewness. This surface is generally covered by soil and surface deposits. Since the soil is the most important element of the earth's biosphere, without which the life in the land will not be running and durable, preserving and protecting it is of particular importance (Badrifar, 2000). Sometimes humans, by cultivating slopes and plowing in the direction of slope, have caused vertical cuts in the slopes; plowing the slopes and building irrigation networks along the level curves and also digging the canals along the direction of the slopes have greatly contributed to the intensification of the process of destruction and erosion of the soil and the elimination of this valuable material. In this paper, the status and shape of erosion in different directions of the slopes and the effect of morphology and slope on erosion and its type have been studied in Natchi basin. In this research, in addition to field studies, various documents such as topographic maps, geology, vegetation, aerial photos and satellite imagery have been used as research tools.

    Keywords: Morphology, slope, erosion, Geomorphology, slopes, Nachi basin
  • Seyyed Ramin Ghaffari, Zahra Ghasemi, Mahdi Heydaryan Page 84

    In recent years, various philosophical, political, social and economic schools have had a clear and profound influence on the geographic debate and have created new ideas. Radicalism is also one of these schools that was able to provide a deconstructive approach to solve as much as possible the problems that space had to deal with, and to eliminate many of the established trends in geography. It is within this approach that radical geographers consider geographic space to be a historical-socio-political category that has been inscribed in nature. But what is most apparent in this school is the exploitation of Marxist and socialist ideologies.
    This article seeks to answer the question whether the legitimacy of radicalism in geography is due to its opposition to the views and frameworks that shape the geographic space for the benefit of the owners of power and capital or merely a paradigm that challenges the space perspective. To reach this goal, the author has tried to collect and analyze the issues using the documentary research method and referring to library resources. By studying the foundations of radicalism and its different perspectives, it clarifies the extent to which this school has been influenced by other ideologies as well as its impact on geographic studies, and discusses the various spaces that the advocates of this school have introduced in geography.

    Keywords: ideology, radicalism, capital, Marxism, space organization
  • Mohammad Ra'uf Heydarifar, Hamid Reza Jalilian Page 88

    The border is the main factor in defining the country and is one of the cornerstones of the science of political geography, but following many discussions about open borders in the European Union, today we witness  border elimination issues within the framework of country elimination. Though globalists - which form a wide range - herald the existence of a steady process of border elimination in the future, but we can simultaneously witness the strengthening of the borders in some parts of the world.
    In this regard, this article describes the reconciliation and geo-economic and geopolitical linkages on the northern borders of the United States with regard to the process of globalization based on a neorealist approach. This means that, with economic liberalization within NAFTA, security needs to address the various threats at the border have become more and more important. The satisfactory solution to this has been a technological one that has brought the geo-nuclear and geopolitical linkage and reconciliation along the border.

    Keywords: geopolitics, geoeconomics, globalization, borders, land