فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 83 (پاییز 1391)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 83 (پاییز 1391)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    زمین دارای ویژگی های گوناگونی می باشد و اندازه گیری مشخصه های فیزیکی و ظاهری زمین، مرحله ای اساسی در بسیاری از کاربردها است. با پیشرفت فناوری در سنجنده های گوناگون، امکان اندازه گیری جنبه های مختلف ویژگی های پدیده ها فراهم شده است. با استفاده از سنجنده ها می توان مجموعه داده لازم پیرامون اجسام گوناگون را اخذ کرده و با پردازش آن به اطلاعات مفید راجع به محیط پیرامون رسید.
    تصاویر ماهواره ای به عنوان یک منبع اطلاعات رقومی، در دسترس و مقرون به صرفه در کاربردهای گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرند. دو دسته ی مهم تصاویر ماهواره ای از نظر گستره کاربرد بیشتر، تصاویر چند طیفی و تصاویر فراطیفی (ابرطیفی) می باشند. تصاویر چند طیفی، به وسیله ی سنجنده هایی تولید می شوند که انرژی بازتابی از سطح زمین را فقط در محدوده ی چند باند از طیفی الکترومغناطیس اندازه گیری می کنند. تصاویری که با سنجنده های فراطیفی تهیه می شوند، تشعشعات بازتابی را در یک سری باند باریک و متصل به هم اندازه گیری می کنند. سنجنده های فراطیفی توانمندترین نوع سنجنده های تصویربرداری، از نظر توان تفکیک طیفی هستند که تصاویر حاصل از آن ها حاوی اطلاعات در بیش از صد باند طیفی می باشند.

    کلیدواژگان: سنجیده تصویربرداری فراطیفی، طیف سنج ها، حساسیت طیفی
  • احمد پوراحمد، حسین نجفی، رقیه شمسی، محمد فعلی صفحه 9

    موضوع زمین و چگونگی استفاده از آن همواره موضوع و بستر اصلی برنامه ریزی شهری بوده و در حقیقت سرنوشت نهایی طرح توسعه شهری وچگونگی مداخله و نظارت بر نحوه استفاده از زمین را رقم می زند و همواره یکی از مسایل اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در شهرنشینی معاصر را این مقوله تشکیل داده است. در مقاله حاضر به بررسی وضعیت کاربری اراضی شهر سعد آباد پرداخته شده است. ابتدا وضع موجود کاربری ها مورد بررسی قرار گرفته است سپس به برنامه ریزی برای آینده پرداخته شده است. روش بکار گرفته شده در این مقاله بصورت توصیفی-تحلیلی است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده است و سایر اطلاعات با روش میدانی گردآوری شده اند. تحلیل کیفی کاربری ها با استفاده از مدل SWOT انجام گرفته است. جهت ترسیم و تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای GIS و AUTO CAD استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده در اکثر کاربری های وضع موجود کمبود وجود دارد و بعضی از کاربری ها نیز با مازاد روبرو هستند، که این امر نشان دهنده عدم تعادل در وضعیت کاربری هاست که باید با برنامه ریزی دقیق به سمت تعادل هدایت شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری اراضی، ارزیابی کاربری، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، بهینه گزینی، سعدآباد
  • محمدرضا ثروتی، محمد رضایوسفی روشن صفحه 16

    جابجایی شن وماسه وذرات ریز (گردوخاک) بوسیله باد در بسیاری از محیط های زیستی رخ می دهد، اما این پدیده بصورت پرقدرت تر و در مقیاس وسیع تری در سرزمین های خشک و کم آب رخ می دهد و مهم ترین مسائلی که سرزمین های خشک با آن درگیر هستند، به همین پدیده برمی گردد. به منظور در امان ماندن ساختمان ها، زمین های زراعی، خطوط لوله و شبکه های حمل ونقل از خطر طوفان شن و دفن شدن در میان ذرات ریز خاک و شن، ایجاد و توسعه ی ابزارهای کنترل و مقابله با این پدیده ی طبیعی ضروری می نماید.نواحی شهری در سرزمین های خشک می توانند بخودی خود موانعی بر سر راه انواع جابجایی ذرات شن وماسه وگرد وخاک معلق در باد باشند. در یک توجه مساوی می توان دریافت که تمرکزگرایی در مناطق خشک و صحرایی وابسته به منابع آب زیرزمینی، زمین های قابل کشت محدود می باشد که همین خصوصیات باعث تحت فشار قرارگرفتن زمین براثر تمرکزگرایی و جذب جمعیت در پیرامون سکونت گاه ها می شود. از این رو، اکوسیستم صحرا در نواحی نزدیک به نواحی شهری بیشتر در معرض آسیب قرار می گیرند. در نتیجه زندگی نباتی در معرض نابودی قرار گرفته، ساختار خاک آسیب می بیند. بنابراین حجم جابجایی ماسه و ذرات ریز خاک افزایش پیدا کرده و مشکلات ومسائل ناشی از باد در حجم و مقیاس بزرگتری خود را نشان می دهند. در این حیطه عواملی که باعث بوجود آمدن مسائل مربوط به شن وماسه و ذرات ریز خاک وتبعات آنها می شوند، بسیار وابسته به عواملی هستند که موجبات بیابان زایی را فراهم می کنند که بیشترین درصد توجه را اخیرا به خود جلب کرده اند. (ای جی پیلور و هانی 1976 سازمان ملل متحد1977)کاهش و یا بهبود نتایج ناخوشایند مربوط به جابجایی شن وماسه و ذرات ریز خاک، نیازمند کسب اطلاعات کافی درمورد خصوصیات طبیعی این گونه جابجایی ها، و شناسایی عوامل شتاب دهنده ی این فرایند و تلاش برای کاهش کمیت وکیفیت این رخدادهای طبیعی می باشد. بنابراین هدف این مقاله شناسایی خصوصیات طبیعی، شدت و پراکندگی جابجایی شن و ماسه و ذرات ریز خاک بوسیله ی باد در سرزمین های خشک و همچنین مشکلاتی که تحت تاثیر فرایندهای بادی بوجود می آیند می باشد، و تمام این اعمال درجهت ابداع مدلی برای شناسایی و مشاهده ی جابجایی شن و ذرات ریز خاک است و اینکه چگونه این امکان را بوجود آورد که با تکیه بر اطلاعات بدست آمده، جابجایی ذرات ریز شن و ماسه و خاک و نیز صدمات وخطرات ناشی از فرسایش بادی را به نحو احسن برآورد کرد، وهمچنین بتوان از این طریق با اندازه گیری دقیق این جابجایی ها را به کنترل درآورد.

    کلیدواژگان: شن و ماسه، سرزمین های خشک، ذرات معلق، گرد و خاک
  • حسنعلی فرجی سبکبار، رحیم علی عباسپور، مهدی مدیری، سعید رحیمی صفحه 36

    از تلاش و مبارزه بشر برای رویاروی و غلبه بر طبیعت قرن ها می گذرد. این تلاش، تقابل و مبارزه مداوم با طبیعت است که نیروهای مهار نشده اش هر روز وسیع تر شده و بیشتر فاجعه می آفریند. این تلاش و مبارزه در سالهای اخیر به دلیل پیشرفت علوم و تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی برای مدیریت بحران بسیار مفیدتر ظاهر شده است.
    در محیط رقابتی، بقا در گرو غافلگیر نشدن است و کامیابی پاداش غافلگیر کردن. از اینرو لزوم آمادگی و داشتن برنامه منسجم در مبارزه با نیروهای طبیعت در قالب مدیریت سوانح طبیعی مشهود است. در این پژوهش کوشش شد تا با تعریف بحران و انواع آن به بررسی عواملی که باعث اهمیت این پدیده در جوامع انسانی شده، پرداخته شود و با تعریف مفاهیم مدیریت بحران و بیان فازهای مختلف آن ضمن تعریف علوم تله ژئواینفورماتیک به بررسی نقش این علوم در مدیریت بحران پرداخته شود. و در پایان معماری پیشنهادی از تله ژئوانفورماتیک برای راه اندازی سامانه مدیریت بحران ارائه شد.

    کلیدواژگان: بحران، سوانح طبیعی، تله ژئواینفورماتیک، مدیریت بحران
  • مفید شاطری صفحه 42

    منشاء عقاید داروینیسم که به عهد باستان حدود پنجم قبل از میلاد بر می گردد و به صورت علمی و مدون در قرن نوزدهم توسط داروین بیان گردیده، تاثیرات عمیق و شگرفی بر علوم مختلف و از جمله جغرافیا گذاشت. تحت تاثیر این عقاید مکاتب جدیدی همچون مکتب جبر جغرافیا و تطورگرایی ظهور یافتند که این مکاتب نیز خود به زایش ایدئولوژی های مهمی همچون فاشیسم و نازیسم و به قدرت رسیدن حکومت های با این تفکرات کمک نمود.
    بیان تئوری های مهمی همچون تئوری فضای حیاتی توسط راتزل(1)، رابطه جغرافیا و نقش آن در شکل گیری این تفکرات را بیان می دارد. هر چند در تقابل با این نظریات و مکاتب، تفکرات نوین و جدید در جغرافیا رشد یافته و نسج گرفت که مباحث مطرح شده در جغرافیای آنارشیسم اجتماعی توسط الیزه رکله(2) جغرافیدان فرانسوی و پتروکروپوتکین(3) جغرافیدان روسی از آن جمله می باشد. این مقاله ضمن اشاره ای گذرا به سابقه داروینیسم اجتماعی، روابط متقابل و تاثیر و تاثرات جغرافیا و این مکتب را بررسی و تاثیرات آن را بر جغرافیا و فضای جغرافیایی و نقش جغرافیدانان را در حال حاضر بیان می نماید.

  • علی شماعی، محمد عین شاهی میرزا، جواد ملکان صفحه 45

    در طی چند دهه اخیر به دنبال تحولات صنعتی، اقتصادی، اجتماعی و مهاجرت از روستاها به شهر ها رشد و گسترش مناطق حاشیه نشین، انواع آسیب های اجتماعی را به دنبال داشته است. امروزه آسیب های اجتماعی از مهمترین عوامل تهدید کننده امنیت درکلانشهرها محسوب می شوند. افزایش روز افزون تعداد مجرمین در کلانشهرها بخصوص در کشورهای در حال توسعه مهمترین دغدغه مدیران شهری است. با توجه به ضرورتهای امنیتی، اقتصادی و اجتماعی این مسئله، شناسایی عوامل و عناصر موثر بر افزایش جرایم شهری به عنوان نخستین راهکار در دستور کار برنامه ریزان شهری است. تحقیق حاضر در راستای شناسایی عوامل موثر بر بروز جرائم و آسیب های اجتماعی به منظور پیشگیری و کنترل انجام گرفته است. حاشیه نشینی به عنوان یکی از بستر های مهم بروز آسیب های اجتماعی است که همواره با گسترش آن شاهد افزایش ناامنی اجتماعی - اقتصادی می شود. نتایج حاصله از این پژوهش مشخص می سازد در این مناطق به خاطر تزلزل ارزش های انسانی، انواع آسیب ها و جرایم (چه به مثابه انحراف و چه در زمره بیماری یا اختلال) به راحتی می تواند رشد کند. بی عدالتی های اجتماعی و اقتصادی و به ویژه رشد ضعیف توسعه فرهنگی زمینه ساز بسیاری از جرایم شهری است. فقر فرهنگی و اقتصادی که به دنبال خود فرسودگی کالبد شهری را موجب می شود، مهمترین عوامل و زمینه های رشد و گسترش جرایم شهری است. در این تحقیق ضمن بررسی نظری و مفهومی آسیب های اجتماعی، عوامل بروز جرائم و آسیب ها در مناطق حاشیه نشین در سه دسته عوامل اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و کالبدی تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، حاشیه نشینی، جرایم، کلانشهرها
  • طاهر پریزادی، ثریا روشنگر صفحه 51

    سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) بستری برای ذخیره، نگهداری، مدیریت و تجزیه و تحلیل اطلاعات جغرافیایی می باشد و جهت کار همزمان با داده هایی که وابستگی مکانی (جغرافیایی) و توصیفی دارند، طراحی شده است.
    امروزه در اختیار داشتن داده های بهنگام و استخراج اطلاعات مورد نیاز از این داده ها دارای اهمیت فراوانی می باشد. در این رابطه سیستم های اطلاعات جغرافیایی به عنوان ابزاری مهم در مدیریت داده های زمین مطرح می باشند که با فراهم ساختن امکان یکپارچه سازی داده های حاصل از منابع مختلف، امکان استخراج اطلاعات مورد نیاز و کشف ارتباطات پیچیده و نا پیدای ما بین پدیده های مختلف را فراهم می نمایند. این مقاله به بررسی کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی در برنامه ریزی شهری وطرح های توسعه شهری می پردازد. جهت رسیدن به این امر درگام نخست به بررسی پیشینه و فرآیند تکامل و اصول و قابلیت های این سیستم در چارچوب مجموعه های نرم افزاری پرداخته شده است وسپس با ارائه فرایند تهیه دو نمونه ازطرحهای توسعه شهری جایگاه هر یک ازکاربردهای GIS در مراحل تهیه و نوع کارکرد آن مشخص شده است. نتایج حاصل نیز حاکی از این است که با پیشرفت روز افزون در فناوری های نوین کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی در برنامه ریزی شهری توسعه یافته است و نیازمندی های طرح های توسعه شهری را در قالب تحلیل های کیفی وکمی ورقومی پاسخگوست. در گام بعدی به برخی ازمشکلات فرارویGIS در سیستم کلان برنامه ریزی و برنامه ریزی شهری در ایران اشاره شده است.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، برنامه ریزی شهری، داده ای مکانی توصیفی، تحلیل
  • سید حسن قریشی کرین، سعید عسگری صفحه 58

    جغرافیای تاریخی شیعه یکی از موضوعات مورد توجه در سال های اخیر است که ویژگی و امتیاز خاص این بعد از مباحث اجتماعی- تاریخی، توجه به جغرافیای اقشار مختلف شیعه همزمان با پرداختن به سیر تحولات تاریخی این مهم می باشد. بررسی این موضوع از آن نظر حایز اهمیت است که از جایگاه و موقعیت اجتماعی شیعیان در جهان اسلام و تاثیرات آن بر تحولات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی عالم اسلامی شناختی بهتر و دقیق تر در اختیار محقق قرار می دهد. در این پژوهش با در نظر گرفتن کشورهای شیعه نشین در طول قرون اسلامی، به موضوع فوق خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، منابع تاریخی، جغرافیای انسانی، شیعه
  • آزاده زائری امیرانی، علیرضا سفیانیان صفحه 65

    به منظور برنامه ریزی و مدیریت شهری خصوصا در راستای نیل به توسعه پایدار در نواحی شهری و استفاده بهینه از سرزمین، دسترسی به اطلاعات صحیح و به هنگام از وضعیت کاربری و پوشش اراضی شهری بسیار ضروری است. سطوح نفوذناپذیر یکی از اجزاء پوشش شهری به شمار می روند که نقش موثری در تغییر سیمای سرزمین و کیفیت محیط زیست شهری دارند. با توجه به اهمیت این سطوح، روش های مختلفی برای تهیه نقشه پوشش نفوذناپذیر و بررسی تغییرات آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای وجود دارد. این روش ها را می توان در پنج گروه کلی: طبقه بندی زیرپیکسل، طبقه بندی شبکه عصبی، طبقه بندی با استفاده از مدل VIS، مدل رگرسیون درختی، آنالیز ترکیب طیفی خلاصه کرد. به طور کلی هر یک از این روش ها مزایا و معایب خود را داشته ولی اکثرا از آنها برای طبقه بندی و آشکارسازی تغییرات سطوح نفوذناپذیر استفاده می شود. در این بررسی ضمن تشریح سطوح نفوذناپذیر و اهمیت آن، روش های مختلف نقشه سازی این سطوح به اختصار شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، سطوح نفوذناپذیر، طبقه بندی، آشکارسازی تغییرات
  • فاطمه زابل عباسی، مرتضی اثمری سعدآباد صفحه 70

    عناصر بارش و دما را می توان از مهمترین عناصر اقلیمی هر منطقه دانست. وقوع پدیده هایی از قبیل افزایش یا کاهش ناگهانی دما، بارندگی و غیره یک یا چند سال را می توان دلیلی بر تغییر اقلیم آن منطقه دانست. این تحقیق با استفاده از روش های معمول سری های زمانی به بررسی تغییرات دما و بارندگی در مقاطع زمانی سالانه و فصلی در ایستگاه سینوپتیک بندرلنگه طی دوره آماری (2000-1966) می پردازد. تحلیل های بارش نشان داده که میانگین بارش بندرلنگه در دوره آماری مورد مطالعه 7/154 میلیمتر است. انحراف معیارو ضریب تغییرات بارش نیز در این دوره به ترتیب 7/96 میلیمتر و 63 درصد بوده است. روند تغییرات بارندگی فصلی طی دوره آماری مورد مطالعه نشان می دهد که بارندگی فصل بهار و تابستان از روند کاهشی برخوردار بوده و در پاییز و زمستان این روند سیرصعودی داشته است. توزیع بارش فصلی بندرلنگه در طی دوره فوق از بهار تا تابستان به ترتیب 7، 2، 21، 70 درصد از بارش سالانه است. جهت تعیین دوره های حرارتی، ابتدا بین دماهای سالانه، نوسانات دوره های کاهش و افزایش دما مشخص و میزان تغییرات در هر دوره حرارتی محاسبه گردیده است. نوسان دمای فصول تابستان و پاییز شدیدتر بوده و در فصول زمستان و بهار این نوسانات از نظم بیشتری برخوردار است. همچنین دوره 70- 1966 به عنوان خشک ترین دوره 5 ساله در طی سال های مورد مطالعه معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: میانگین، بارش، ضریب تغییرات، دما، بارندگی، بندرلنگه
  • ارتباط انسو با نوسانات الگوهای بارش ماهانه در ایران (مطالعه موردی، شهرکرد)
    صادق کریمی خواجه لنگی صفحه 73

    پدیده انسوترکیبی از دو واژه النینو- نوسان جنوبی و یکی از الگوهای پیوند از دور مهم در نیمکره جنوبی است که بر آب و هوای سراسر کره زمین از طریق تغییر در الگوهای دمایی، بارشی و... تاثیر می گذارد.
    تاثیر این پدیده در فازهای مختلف سرد و گرم آن بر الگوهای دمایی و بارشی نقاط مختلف کره زمین و از جمله ایران توسط پژوهشگران مختلف بررسی شده و تفاوت های معناداری بین آنها مشاهده شده است. اما از آنجایی که واکنش هر منطقه ای در سطح کره زمین در برابر انسو متفاوت بوده و با تاخیرهای زمانی گوناگون انجام می گیرد، لذا در این مقاله ارتباط انسو با بارش فصلی و ماهانه شهرکرد مورد مطالعه قرار گرفته است.
    در این مقاله ارتباط بین این دو الگو از طریق آمار یک دوره 44 ساله (2000-1957) از بارش ایستگاه سینوپتیک شهرکرد و ناهنجاری دمایی منطقه3،4 Nino مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در طول دوره آماری مورد مطالعه الگوی بارش شهرکرد در ماه های می، ژوئن، اوت، اکتبر و نوامبر با انسو پیوند دارد، که میزان این ارتباط در ماه های مذکور نیز با تفاوت دارد. لذا همبستگی انسو با الگوی بارش ماهانه شهرکرد به ترتیب در ماه های ژوئن، می (فصل بهار)، اکتبر، نوامبر (فصل پاییز) نمایان تر است. با توجه به نتایج این بررسی همچنین متوجه شدیم که اساسا همبستگی بین انسو و بارش شهرکرد معکوس(منفی) می باشد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیشترین ارتباط بین ناهنجاری دمایی4،3 Nino با بارش شهرکرد با تاخیر چهار ماهه مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: انسو، پیوند از دور، الگوی بارش، SST، شاخص 4، 3 NIno
  • مقصود بیات، رباب صفری صفحه 77

    افزایش مداوم جمعیت کشور نیاز به مواد غذایی و تولیدات کشاورزی را روزافزون نموده و در شرایط موجود تولیدات کشاورزی تکافوی نیازهای کشور را نمی کند و علی رغم هدف دستیابی به خودکفایی، برای تامین مصرف جمعیت، با آهنگ کنونی رشد آن، خرید قسمت عمده مایحتاج از خارج در آینده اجتناب ناپذیر خواهد بود. این در حالی است که فرآورده های کشاورزی در بازارهای جهانی نیز با کمبود مواجه بوده، تهیه و تامین نیازهای کشور را با مشکلاتی روبرو نموده است. این شرایط ایجاب می کند که کشاورزی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، و در بهره بری از منابع و استفاده از امکانات موجود گامهای موثر و سریعی در جهت افزایش تولیدات و تامین مواد غذایی مورد نیاز برداشته شود. مطالعه حاضر با هدف شناخت نابرابری های فضایی و تعیین جایگاه هر یک از شهرستان های استان فارس در بخش کشاورزی انجام گرفته است. روش تحقیق (توصیفی-تحلیلی) می باشد که با الهام از مدل آماری شاخص ترکیبی توسعه انسانی (HDI) سطوح توسعه یافتگی کشاورزی استان مشخص شده است. از نرم افراز SPSS نیز برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که رتبه و سطح شهرستان ها در شاخص های مختلف متفاوتند که این مساله بیانگر توسعه نامتعادل شهرستان ها در بخش کشاورزی و شاخص های مختلف آن است.

    کلیدواژگان: شاخص ترکیبی توسعه انسانی (HDI)، مکانیزاسیون کشاورزی، نابرابری فضایی، استان فارس
  • غلامحسین رستگارنسب، زهرا ارزجانی، منصوره بنازاده، سارا باقری صفحه 82

    به مناسبت روز جهانی نجوم و نیز هشتمین همایش دانش آموزی نجوم، پژوهش سرای دانش آموزی محمدبن زکریای رازی، آموزش و پرورش ناحیه شهر ری، در اول می 2006 مصادف با 11 اردیبهشت 1385 اقدام به برگزاری پروژه ای بین المللی تحت عنوان «اندازه گیری فاصله زمین تا ماه با استفاده از مثلثات غیر اقلیدوسی» با همکاری کشورهای امریکا، هند، ایتالیا و تایلند نمود. جمع کثیری از دانش آموزان کشورهای شرکت کننده با راهنمایی متخصصین علم نجوم، در این پروژه شرکت کردند. همچنین در داخل کشور، گروه ها و انجمن های نجومی مختلف همکاری داشتند. هدف از این پروژه، آموزش عملی نجوم و ریاضی در سطح بین المللی بود تا دانش آموزان بتوانند به اعداد و ارقامی که مدت ها پیش از این در مورد آنها در کتب و مراکز علمی بحث شده بود قطعیت بخشند. در این اندازه گیری ها، دانش آموزان گروه نجوم پژوهش سرای ری، هم زمان با دیگر گروه ها به اندازه گیری زاویه سمت و ارتفاع ماه در منطقه پیکارد بر روی سطح ماه پرداختند. نتایج این اندازه گیری ها به همراه سایر آزمایش های دیگر گروه های داخلی و خارجی، انطباق خوبی با مقادیر استاندارد از قبل اندازه گیری شده داشت.

    کلیدواژگان: زمین، ماه، سمت، فاصله، ارتفاع، نصف النهار سماوی محلی
  • حمید عنایتی صفحه 86

    هدف خلاصه سازی DTM کسب شده از روی داده های لیدار به منظور جنرالیزاسیون (کاهش جزئیات) و همچنین تقویت عوارض مهم می باشد. جهت تجسم سطح زمین می بایستی به تقویت عوارض خاصی از قبیل خطوط راه ها و سدها پرداخت. این مقاله بدنبال یک الگوریتم جهت استخراج راه ها است. با الگوریتم خلاصه سازی می توان شبکه راه ها و ابر نقاط فیلتر شده مربوط به LIDAR را برآورد نمود.

  • بهمن کارگر، حمید بحیرایی، محمدعلی رجایی ریزی صفحه 91

    وضع جاری در حوزه های اقتصاد، جامعه، فرهنگ یا مفهوم و ماهیت ارزیابی تاثیرات اجتماعی سیاست می تواند از جهات مختلف نامطلوب تشخیص داده شود و از همین رو اقداماتی برای بهبود این وضعیت انجام گیرد. بر همین اساس است که صورت های مختلف توسعه نظیر توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و یا توسعه سیاسی پدید می آید.
    اما آن صورتی از توسعه که در نظر عموم مردم بیشتر شناخته شده، توسعه اقتصادی است. جوامع برای رسیدن به توسعه اقتصادی 3 دسته اقدام انجام می دهند:سیاستگذاری، طراحی برنامه و اجرای پروژه، سیاست ها ماهیتی کلان و نرم افزاری دارند و معمولا کلان نگر هستند. همه سیاست ها، برنامه ها و پروژه های توسعه را جمعا اقدام توسعه ای می خوانند.
    سالانه چندین سیاست، ده ها و صدها برنامه و هزاران پروژه برای تحقق توسعه- یعنی بهبود وضعیت های جاری ای که نامطلوب پنداشته می شوند- طراحی و اجرا می شوند. اقدامات توسعه ای ظاهرا ماهیتی فنی دارند و تا 3 دهه قبل کارشناسان توسعه به ماهیت اجتماعی و تاثیرات گسترده ای که بر زندگی مردم می گذراند، بی توجه بودند.
    قریب 3 دهه است که مشخص شده، اقدامات توسعه ای فقط ابعاد فنی ندارند و علاوه بر تاثیرات منفی که بر زندگی مردم بر جا می گذارند، موفقیت آن ها در دست یافتن به اهداف شان مستلزم لحاظ کردن برخی متغیرهای اجتماعی است. امروز با اطمینان می دانیم که موفقیت یک اقدام توسعه ای در اغلب موارد نیازمند لحاظ کردن پیش زمینه اجتماعی اقدام می باشد.
    سدهای بسیاری در هر سال ساخته می شوند که مردم ساکن در منطقه مخزن سد باید منطقه را ترک کنند. کانال های آبیاری بسیاری ساخته می شوند که کاربران روستایی این کانال ها از عوارض ساخت آن ها شکایت دارند یا قادر به استفاده کارآمد از آن ها نیستند. دولت ها سیاست های گسترده ای در زمینه کنترل مصرف سوخت، هدفمند کردن یارانه ها، دادن تسهیلات مالی و اعتبارات، واگذاری منابع طبیعی، ساخت پالایشگاه ها و تاسیسات نفت و گاز، توسعه توریسم، کشیدن جاده ها و پروژه های خطی مشابه نظیر ریل و خطوط لوله و انبوهی از اقدامات دیگر را برنامه ریزی و اجرا می کنند که همگی تاثیراتی بر زندگی مردم بر جا می گذارند.

  • عطیه سادات صابری صفحه 94

    مقاله «شهرهای مدرن، پست مدرن، الکترونیک و دیدگاه انتقادی جغرافیدان» سعی دارد به چالش های خاص شهرهای مدرن، پست مدرن و الکترونیک از دیدگاه فضاهایی که ایجاد می کند، بپردازد و به این نتیجه برسد که فضای مجازی شهر الکترونیک به مدد فضای واقعی شهر آمده و برای آن برنامه ریزی می کند و ابعاد آن را در مقیاس و اندازه و نیاز به تمرکز و تنوع، کاهش می دهد. فضای واقعی و مجازی را نگرش خاص مردم در هر فضای جغرافیایی دگرگون کرده و جغرافیای خاصی را در هر دو فضا خلق می کند.

    کلیدواژگان: شهر مدرن، شهر پست مدرن، شهر الکترونیک، جغرافیای فضایی نو
  • محمدرضا پورمحمدی، مهندس فرهاد برندکام، کیومرث ملکی، آرزو شفاعتی صفحه 97

    از مهمترین موضوعاتی که باید در هنگام طراحی و برنامه ریزی شهرها مد نظر قرارگیرد، فراهم نمودن امنیت هر چه بیشتر شهروندان و کاهش بحران در شهرها، همچنین رعایت برخی تمهیدات و اصول پدافند غیرعامل برای کاستن از آثار این نوع بحران ها می باشد. سرزمین ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و سیاسی خود، همواره در طول تاریخ شاهد بلایای (جنگ و...) بسیاری بوده و خسارات مالی و جانی فراوانی را متحمل شده است. از این رو جایگاه نظری و عملی دفاع و پدافند، در برابر بحران در این گستره اهمیت بسیار یافته است. با توجه به این مسائل، کاربرد پدافند غیرعامل و توجه به اصول آن درطراحی و برنامه ریزی شهری می تواند تا حد زیادی به کاهش آثار مخرب این نوع بحران ها بیانجامد. از مهمترین توانایی هایGIS که آن را به عنوان سیستمی ویژه و انحصاری مجزا می کند توانایی تلفیق داده ها برای مدل سازی، مکانیابی و تعیین تناسب اراضی از طریق ارزش گذاری پهنه سرزمین است که با استفاده از تلفیق و ترکیب معیارها، نقاط پرمخاطره را مشخص می کند. این مقاله به شفاف سازی رابطه بین پدافند غیرعامل با برنامه ریزی شهری، بویژه برنامه ریزی و ارزیابی کاربری اراضی شهری، همچنین نقش آن در حفظ امنیت شهروندان و زیرساخت های شهری، در سطح شهر سنندج با استفاده از نرم افزارArc GIS10 و AHP می پردازد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کاربری اراضی، کاربری های چند منظوره، پدافند غیر عامل، سنندج، AHP
  • غفار فلاح تبار صفحه 108

    تحقیقات نشان می دهد که حدود یک سوم سطح خشکی های جهان را مناطق خشک تشکیل می دهد و ایران اسلامی نیز در منطقه ی خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است که غیر از حاکم بودن خشکی، بخش قابل توجهی از آن یعنی در حدود بیست و پنج میلیون هکتار از اراضی کشور، برابر 15 درصد اراضی را زمین های شور به خود اختصاص داده است. لیکن از این فراتر، آن چه بر این معضل و بلکه مصیبت غم بار می افزاید این است که اکثر رودخانه های موجود دایمی و فصلی و یا موقتی ایران نیز شور می باشد و نیز تعداد زیادی از دریاچه های مهم داخلی سرزمین هم دارای آب شور هستند. از طرفی، جهت نیاز روز به روز، از آب های زیرزمینی برداشت بیشتری می شود. از جمله این که در سال آبی 85-1384 میزان تخلیه ی منابع آب های زیرزمینی79837 میلیون متر مکعب بوده که نسبت به سال آبی 84-1383 به میزان 5/2 درصد افزایش داشته است. عدم بهره گیری صحیح و بی رویه از آب های زیر زمینی، خود سبب شور شدن آب های شیرین می گردد.
    استان ها و شهرهای نیمه جنوبی کشور و حاشیه کویر، آب شور فراوانی دارند و کم آبی و شوری آب و در کنار آن شوری خاک، حتی به روستاهای کشاورزی هم رسیده و زمین ها را از حیض انتفاع خارج ساخته است. اکثر قنات های کشور به ویژه قنات های بخش جنوبی و حاشیه ی کویرخشک گردیده و از حدود 40000 رشته قنات موجود در کشور، در سال 1385 تعداد آنها به36307 رشته رسیده است. زمین های زیادی بایر و متروکه گردیده اند. برداشت بی رویه و بدون برنامه ریزی مدون آب قنات ها، چشمه ها و آب های زیرزمینی شیرین، از طریق چاه های عمیق و نیمه عمیق (جمعا 588743 چاه) سبب شده به شدت آب های شیرین محدود و به مرور بر میزان آب شور اضافه شود و به دنبال خود بحران کم آبی و بحران خشکی زایی افزایش یابد. این چالش خود زنگ خطری از یک بحران عظیم کم آبی است و برنامه ریزان و مسوولین باید از این بحران به عنوان یک تکلیف شرعی و الهی و وظیفه ای خطیر، به چاره جویی دلسوزانه و مسوولانه بیاندیشند و تا دیر نشده جهت حفظ کشاورزی و کشاورزی روستایی، مدیریت مطلوبی در صیانت و جلوگیری از هدر رفت آب ها و آلودگی آنها اعمال نمایند که در این مقاله مختصرا به آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: کشاورزی، کشاورزی روستایی، خشک، نیمه خشک، آب های شیرین و شور، توسعه
|
  • Mahdi Modiri Page 2

    Earth has many different characteristics and measuring its physical features is a key step in many applications. With the development of different sensors, measuring different aspects of these phenomena has been made possible. With these sensors, we can collect necessary data considering different objects and reach useful information by their processing.
    Satellite imagery is used in different applications as an economic and easily accessed digital information resource. Multi-spectral and hyperspectral imageries make an important part of satellite imageries. Multi spectral images are produced by sensors which calculate energy reflected from ground surface just in a few bands of electromagnetic spectra. Images produced by hyperspectral sensors measure reflected radiations in a series of long and connected bands. Hyperspectral sensors are the most powerful imaging sensors regarding spectral resolution and their images consist of information in more than 100 spectral bands.

    Keywords: hyperspectral imaging sensor, spectrometer, spectral sensitivity
  • Ahmad Pourahmad, Hossein Najafi, Roghayyeh Shamsi, Mohammad Fe'li Page 9

    Land and its usage have always been the main theme and context in urban planning and actually it is the land which ultimately determine the destiny of urban development plan, mediating and supervising land use. This has always been one of social, economic and physical issues in recent urbanization. The present article considers land use in Sa’d Abad city. First, present situation of the land uses are investigated, then future plans are mentioned. Descriptive-analytic method is used. Theoretical framework is prepared using secondary research and other information are collected in a field study. To perform qualitative analysis, SWOT method is applied. GIS and AUTO CAD are used for drawing and analyzing information. Results indicate that we face shortage of most present land uses and surplus of some others which signifies lack of balance in land use which should be directed towards balance with concise planning.

    Keywords: Land use planning, evaluating land use, geographic information system (GIS), Optimization, Sa’d Abad
  • Mohammad Reza Servati, Mohammad Reza Yusefi Roshan Page 16

    Movements of sand and small particles (dust) because of wind occur in many different environments, but the phenomenon is much more powerful in arid areas and cover larger areas. The phenomenon is one of the most important issues arid areas face. In order to preserve buildings, agricultural lands, pipe lines and transport networks from sandstorms and from being buried in dust and sand, it seems necessary to create and develop monitoring tools and confront this natural phenomenon. Urban areas in arid lands can block movements of sand and dust suspended in wind. In arid lands and deserts population is centralized around ground water resources. Cultivated lands are limited which results in more pressure on the earth due to centralization and population being attracted to settlements. Thus, desert ecosystem near urban areas faces more damages, plant life faces destruction and soil structure will be damaged. Movements of sand and small soil particles increase and wind-related problems and issues display in a larger scale. In this regard, factors creating problem of sand and small soil particles depend on desertification factors which have gained attentions in recent years (A. J. Pilor and Honey, 1976; United Nation, 1977).
    To decrease disagreeable results of sand and small soil particles movements, we need to gain enough information regarding the natural characteristics of such movements and identify factors accelerating this process, while trying to decrease the quality and quantity of these natural events. Therefore, the present article aims to identify natural characteristics, intensity, dispersion and movement of sand and small soil particles in arid areas and problems caused by wind processes. Then, the study seeks to create a new model to identify and observe sand and small soil particles movements. Furthermore, it tries to find a way to evaluate sand and small soil particles movements and dangers cause by wind erosion, and also a way to measure these movements precisely and bring them under control.

    Keywords: Sand, arid lands, suspended particles, Dust
  • Hassan Ali Faraji Sabokbar, Mahdi Modiri, Rahim Ali Abbaspur, Saeed Rahimi Page 36

    Human beings have spent many decades trying to confront and overcome the nature. This is a continuous confrontation and fight against the nature whose unbounded forces enlarge and result in more catastrophes every day. Recently, this endeavor and fighting have appeared much more useful, due to the scientific development and related communication and information strategies in crisis management.
    In competitive environment, survival depends on not being taken by surprise and success is the reward of taking someone by surprise. Therefore, the necessity of being prepared and having a coherent plan to fight natural forces in the context of crisis management is obvious. The present study tries to define crisis along with its different forms and investigate factors which result in the importance of these phenomenon in human societies. Moreover, it introduces concepts of crisis management and its different phases while defining Telegeoinformatics sciences. Finally, a Telegeoinformatic structure was proposed to launch crisis management system

    Keywords: Crisis, Natural Disasters, TelegeoInformatics, crisis management
  • Mofid Shateri Page 42

    Darwinism which goes back to ancient times and around 5 B.C was scientifically introduced by Darwin in 19th century and have influenced different sciences like geography. Under this influence, new schools like geographic determinism and evolutionism emerged which then help in the creation of important ideologies like Fascism, Nazism, and aid proponents of this beliefs in rising to power.
    Important theories like Ratzel’s critical environment theory explain the relation between geography and these ideas. However, new ways of thinking have developed in geography in contrast with these theories and schools. Discussions in geography of social anarchism by French geographer, Elisee Reclus, and Russian geographer, Petro Kroptkin are among these. The present article briefly refers to and investigates social Darwinism, mutual relation and influences of geography and this school, while explaining geographical space and the role of geographers.

  • Ali Shama'ii, Mohammad Ein Shahimirza, Javad Malekan Page 45

    Following the industrial, economic and social changes in recent decades, rural emigration to urban areas have increased and development of urban areas have caused different social damages. Nowadays, social damages are among the most important threats to the security of metropolises. Growing increase in the number of criminals in metropolises, especially in developing countries is the most important concern of urban managers. Considering the security, economic, social requirements of this issue, identifying effective factors in increasing urban crimes is the most important part of urban planners’ agenda. The present article seeks to identify factors affecting crimes and social damages as a mean for preventing and controlling them. Suburban areas are an important context for social damages and their development results in an increase of social-economic insecurity. Results indicate that instability of humanistic values can easily increase due to different damages and crimes (either in the form of deviation or sickness or disorder). Social and economic injustice and specifically slow cultural development have resulted in many urban crimes. Cultural and economic poverty is the most important factor in the development and growth of urban crimes and results in urban texture worn out. The present article investigates social damages theoretically and conceptually, while classifying effective factors in the occurrence of crime and damages in suburban environment into three different groups of social-cultural, economic and physical factors.

    Keywords: social damages, suburbanism, crimes, Metropolises
  • Taher Parizadi, Sorayya Rowshangar Page 51

    Geographic Information System (GIS) is a platform for saving, storing, managing and analyzing geographic information. It is designed to simultaneously work with geographic and descriptive data.
    Nowadays, possessing timely data and exploiting necessary information are especially important. In this regard, Geographic Information System, as an important tool in managing ground related data, provide the possibility of exploiting necessary information and finding complex and hidden relationships among different phenomena. The present article investigates different applications of Geographic Information System in urban planning and urban development plans. To reach this aim, we first investigate background, evolution process, the systems’ principles and capabilities in the framework of software collections and then propose the procedure used in preparing two samples of urban development plan and explain the role of each GIS applications in the production of this plan and its function. Results indicate that with growing development of modern technologies, the application of geographic information system in urban planning has increased and satisfy urban development plan in the context of qualitative, quantitative and digital analysis. Then, some problems facing GIS application in the system of macro planning and urban planning in Iran are mentioned.

    Keywords: Geographic Information System, Urban Planning, descriptive-spatial data, Analysis
  • Seyyed Hasan Ghoreyshi, Saeid Asgari Page 58


    Historical geography of Shia has attracted attention of many. The special importance and benefit of this dimension of social-historical discussions is considering the geography of different classes of Shia population while investigating its historical evolutions. This is especially important since it provides researchers with a better and more precise understanding regarding social position and situation of Shia in the Islamic world and its influence on social, political and cultural changes in the Islamic world. The present article will focus on this issue considering Shiit countries throughout Islamic history.

    Keywords: historical geography, historical resources, human geography, Shia
  • Azadeh Zaeri Amirani, Alireza Sofyanian Page 65

    Accessing correct and timely information about urban land use and coverage is especially important for urban planning and management, achieving sustainable development in urban areas and optimal application of land.Impenetrable surfaces are a part of urban coverage with an effective role in changing landform and the quality of urban environment. Regarding the importance of such surfaces, different methods of mapping impenetrable surfaces and investigating its changes with satellite imagery exist. These methods can be classified into five general groups: subpixel classification, neural network, classification with VIS model, regression tree model, and spectral composition analysis. Generally, each of these methods have their own advantages and disadvantages, but they are mostly used to detect and classify impenetrable surfaces. The present article investigate impenetrable surfaces and their importance, along with different methods of mapping these surfaces.

    Keywords: Remote Sensing, impenetrable surfaces, Classification, detecting changes
  • Fatemeh Zabol Abbasi, Morteza Asmari Sadabad Page 70


    Precipitation and temperature can be considered among the most important climatic elements in any area. Phenomena like sudden increase or decrease in temperature and precipitation during a year or more can be considered a reason for climate change in the area. The present article applies usual time series method to investigate annual and seasonal changes in temperature and precipitation in Bandar-e Lenge synoptic station during the statistical period (1966-2000). Analysis indicate that average precipitation in Bandar-e Lenge during the statistical time period is 154.7 mm. Standard deviation and coefficient of precipitation changes are respectively 96.7 and 63 percent. Seasonal trend of precipitation changes in the statistical period indicates that precipitation showed a decreasing trend in spring and summer and an increasing trend in autumn and winter. Seasonal distribution of precipitation in Bandar-e Lenge during the above mentioned period (spring to autumn) contains 7, 2, 21, 70 percent of the annual precipitation respectively. In order to determine annual temperature, frequency of decreasing periods, definite temperature increase and degree of changes in each thermal period were calculated. Temperature changes more severely in summer and autumn, while the frequency of changes in winter and spring is more orderly. Moreover, the statistical period of 1966-70 is introduced as the most arid period of the study years.

    Keywords: average, coefficient of changes, Temperature, Precipitation, Bandar-e Lenge
  • Interaction with Monthly Precipitation Patterns Fluctuations in Iran(Case Study: Shahr- e kord)
    Sadegh Karimi Khajehlangi Page 73

    The relation between ENSO and fluctuations in monthly precipitation patterns of Iran ENSO phenomenon is a combination of El Nino-Southern Oscillation and an important telecommunication patterns in southern hemisphere which affect weather condition all over the globe through changing temperature and precipitation patterns.
    Different researchers have studies the influence of this phenomenon on temperature and precipitation patterns of different areas of the world, including Iran in different cold and hot phases and found significant differences. Different areas react differently to ENSO with different time lags. Thus, the present article studies the relation between ENSO and seasonal/monthly precipitation in Shahr-e Kord.
    The present article analyzes the relation between these patterns through a 44 year period (1957-2000) of precipitation in Shahr-e Kord synoptic station and temperature anomaly in Nino 3.4 region. Results indicate that Shahr-e Kord precipitation pattern during the mentioned period in May, June, August, October and November is related with ENSO, yet the level of this relation differs. Therefore, the correlation between ENSO and Shahr-e Kord monthly precipitation pattern is more significant in June, May (spring season), October, and November (autumn). According to the findings, we recognized a negative correlation between ENSO and precipitation in Shahr-e Kord. Results indicate that the most significant relation is between temperature anomaly in Nino 3.4 and Shahr-e Kord precipitation with a four month lag.

    Keywords: ENSO, telecommunication, precipitation pattern, SST, 4.3 Nino index
  • Maghsud Bayat, Robab Safari Page 77

    Ongoing population increase have resulted in an ever-increasing demand for food and agricultural products, and agricultural products do not satisfy national demands in the current situation. Despite the goal of realizing self-sufficiency, a large proportion of the demands of a population which is increasing with such a trend will inevitably need to be supplied from foreign countries. However, agricultural products in global market are also limited and supplying national commands have faced some challenges. This situation requires paying more attention to agriculture, taking effective and quick steps toward increasing production and supplying required foodstuffs. The present study seeks to identify spatial inequities and determine the ranking of each cities of Fars province in agricultural section. Descriptive-analytic method inspired by composite statistical model of Human Development Index is used, which determines agricultural developmental level across the province. SPSS software is used for data analysis. Results indicate that different cities rank differently in indices, which is a result of unbalanced development of these cities in agricultural section and its indices.

    Keywords: Human Development Index, agricultural mechanization, spatial inequality, Fars province
  • Gholamhosein Rstegarnasab, Zahra Arzjani, Mansureh Banazadeh, Sara Bagheri Page 82

    On the occasion of World astronomy day and the eighth student astronomy seminar, Mohammad ibn Zakariya Razi student research center in Shahr-e Ray launched an international project with the title of “Measuring Earth to Moon distance using non-Euclidean trigonometry” with the cooperation of America, India, and Italy, Thailand. A large population of students in the participating countries took part in the project. Moreover, different national astronomy groups and societies cooperated. The present article seeks to provide practical astronomical and mathematical training on international level, so that students will be able to confirm figures and numbers discussed in scientific books and centers. In these measurements, students in Rey research center astronomy group took part in measuring the moon azimuth angle and its elevation in Picard region on its surface. The measurement results along with other tests performed by national and foreign groups showed an appropriate level of adaptability with pre-measured standard values.

    Keywords: earth, moon, azimuth, distance, local celestial meridian
  • Hamid Enayati Page 86

    Summarizing DTM received from LIDAR data is performed to generalize (decrease details) and strengthen important features. In order to incarnate ground surface, we need to strengthen some especial features like routes and dames. The present article seeks to prepare an algorithm to extract routes. Using summarization algorithm, it is possible to estimate route network and LIDAR filtered cloud points.

  • Bahman Kargar, Hamid Bahira'ii, Mohammad Ali Rajaee Rizi Page 91

    The current situation in realms of economy, society, culture or in the area of assessing social influences may be considered inappropriate and thus different actions have been performed to improve the situation. Accordingly, different forms of development, like economic development, social development and/or political development occur.
    But, people generally only recognize economic development. Societies take 3 types of actions to reach economic development:Policy making, designing plans and implementing projects
    Policies have a general and software-like nature. They are usually holistic. All developmental policies, plans and projects are generally called developmental action.
    Annually, multiple policies, tens and hundreds of plans and thousands of projects are designed and implemented with the aim of realizing development-i.e. improving the current situations which are considered inappropriate. Developmental actions seem to have a technological nature and up to 3 decades ago experts ignored the social nature of development and its diverse influences on people’s life.
    It has been proven for about 3 decades that developmental actions do not simply have technical dimensions and apart from the negative influences they have on people’s lives, their success in reaching their goals depends on some social variables. Nowadays, we know that the success of developmental actions usually requires considering social preconditions.
    Every year, many dames are constructed and people living in the dam reservoir area will be forced to leave the area. Many irrigation channels are built and their rural applicant complain about construction charges and the fact that they cannot efficiently use them. Governments plan and implement diverse policies to appropriately control fuel consumption, targeting subsidies, giving financial and credit facilities, transferring natural resources, building refineries and oil/gas facilities, developing tourism, constructing roads and performing projects like railroad, pipe lines and many other actions which all affect people’s lives.

  • Atiyye Sadat Saberi Page 94

    The present article considers specific challenges modern, postmodern and electronic cities cause from a spatial perspective and finds that virtual space of electronic city aid real urban space, prepare a plan for it and reduce its dimension in accordance with the scale, size and need for focus and variety. People’s specific attitude transform the real and virtual space in every geographic space and create a specific geography in each of these spaces.

    Keywords: modern city, postmodern city, electronic city, new spatial geography
  • Mohammad Reza Pourmohammadi, Kiomars Maleki, Farhad Barandkam, Arezou Shafa'ati Page 97

    Providing security, decreasing crisis in cities, and observing some principles and arrangements of passive defense with the aim of decreasing the consequences of such crisis are some of the most important issues which should be considered in urban designing and planning. Iran has always witnesses many catastrophes (war, etc.) and suffered many financial damages and casualties. Thus, theoretical and practical position of defense against crisis has gained significant importance in this area. Passive defense and considering its principles in urban designing and planning can decrease the damaging effects of such crisis. The ability to integrate data for modeling, locating and determining land suitability by rating territory are some of the most important capabilities of GIS, based of which it stands out as a special and exclusive system. GIS identifies hazardous points by integrating and combining benchmarks. The present article clarifies the relation between passive defense and urban planning, especially urban land use planning and assessing. Moreover, it considers the role of passive defense in protecting citizens and urban infrastructures across Sanandaj city using Arc GIS10 and AHP

    Keywords: urban land use, multipurpose uses, Passive defense, Sanandaj, AHP
  • Ghaffar Fallahtabar Page 108

    Researches indicate that around one third of lands are located in arid areas and Islamic republic of Iran is also located in arid and semi-arid area of the world. Apart from aridity, a significant part of the country, i.e. around 25 million hectares are wastelands. But beyond this most permanent, seasonal and temporal rivers and many important inland lakes have saltwater which worsen this sad situation. On the other hand, more water is extracted from groundwater sources to satisfy ever increasing demands. For example, 79837 million m3 water was extracted from ground water resources in 2002-2003 water year which compared to 2001-2002 water year has increased up to 2.5 percent. Inappropriate and wasteful use of groundwater also results in salinization of freshwater resources.
    Southern provinces and cities bordering the desert have lots of saltwater. Water shortage and water saltiness along with salt salinization have even reached agricultural villages and lands are no longer profitable. Most aqueduct, especially those in southern parts of the country and those bordering the desert have dried. There were around 40000 aqueduct which reached 26307 in 2004. Many lands are now barren and desolate. Irregular and unplanned extraction of water from aqueducts, springs and freshwater resources by deep and semi-deep wells have decreased freshwater resources to a great degree and have gradually increased saltwater, water shortage crisis and drought crisis. This crisis is an alarm indicating a massive crisis of water shortage. Planners and authorities should see this crisis as an important religious and divine responsibility and try to find a compassionate and responsible solution. Before it is too late, they should manage and protect water resources, try to preserve rural agriculture and avoid wasting water and polluting its resources, which are shortly discussed in the present article.

    Keywords: Agriculture, rural agriculture, semi-arid, arid, saltwater, freshwater, development