فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 88 (زمستان 1392)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 88 (زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی مدیری* صفحه 2
    مفسرین معتقدند اولین آیاتی که برپیامبر گرامی اسلام(ص) نازل شده، آیات شریفه ی اول سوره علق می باشند. در سوره مبارکه علق،«تعلیم به وسیله قلم» از اوصاف پروردگار کریم دانسته شده است؛ اقرا و ربک الاکرم علم بالقلم. (سوره علق، آیات 3-4) اگر بخواهیم قلمی سازنده و بالنده داشته باشیم، لازم است که با ارزش قلم و رسالت والای آن آشنا شویم. اسلام آمده است؛ تا بشر را به صلح و دوستی رهنمون سازد؛ تا آدمی متعهدانه قلم را در دست گیرد، طریق کمال را بپیماید و در پرتو کشف حقایق هستی و تبیین علوم و معارف الهی، امور دین و دنیای خویش را سامان بخشد. قلم از آن جهت که بیانگر عقاید و معارف انسان و درک او از عالم هستی است، وسیله پرورش عقل و مایه شکوفایی آن نیز هست. آدمی با تدبر در نظام آفرینش و به کارگیری نیروی عقل در نگارش یافته های علمی و درونی خویش می کوشد؛ تا اثری تاثیرگذار و یادگاری ماندگار پدید آورد. از این رو، قلم را باید ترجمان عقل و دل انسان و مایه شکوفایی و مانایی آن دانست. ن والقلم و ما یسطرون.(سوره قلم آیه1) در واقع سرچشمه پیدایش تمام تمدن های انسانی و پیشرفت و تکامل علوم و بیداری اندیشه ها و افکار و سرچشمه هدایت و آگاهی بشر است، تا آنجا که دوران زندگی بشر را به دو دوران تقسیم می کند «دوران تاریخ» و «دوران قبل از تاریخ». دوران تاریخ بشر از زمانی شروع می شود که خط اختراع شد و انسان توانست ماجرای زندگی خود را برصفحات نقش کند یا به تعبیر دیگر دورانی است که انسان دست به قلم گردید، و از او «مایسطرون» به یادگار ماند. قلم، حافظ علوم و دانش ها، پاسدار افکار اندیشمندان، حلقه اتصال فکری علما، و پل ارتباطی گذشته و آینده بشر است، و حتی ارتباط آسمان و زمین نیز از طریق لوح و قلم حاصل شده است. در نظامی که بارزترین وجه هویت آن فرهنگ است، همت ورزیدن در امر کتابت، تالیف و تحقیق، انسانی ترین و فاخرترین نحوه حضور در عرصه مشارکت جمعی است. سپهر، در راستای گام های موثر علمی و فنی جهت ارتقای علوم و فنون جغرافیا و ژئوماتیک تلاش نمود تا شرایطی را فراهم سازد، قطراتی از بارزترین وجه برقراری تبادل آثار دستآوردهای علمی استادان، پژوهشگران و دانشجویان محقق گردد. نشریه سپهر با عنایت پروردگار متعادل و هدایت و راهنمایی هیات محترم تحریریه، استاتید بزرگوار، محققان ارجمند و دانش پژوهان گرامی در نیروهای مسلح و دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور و علاقه مندان محترم و تلاش جمعی کادر علمی و فنی نشریه، فضای مناسب محاوره علمی را ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: قلم، کتابت، تالیف، تحقیق، سپهر، نمایه موضوعی، علوم ژئوماتیک
  • زهرا زمانی، دکترحسین حاتمی نژاد، صادق حاجی نژاد، محمد قضایی صفحه 47
    سیاست احداث شهرهای جدید در ایران با هدف کاهش فشارهای جمعیتی وارد شده به شهرهای بزرگ در اواخر دهه 1360 مطرح گردید. با شروع احداث شهرهای جدید، برخی مسائل و مشکلات شهرهای جدید آشکار شده و انتقادات و پیشنهادهای اصلاحی بیان گردید که تا امروز همچنان ادامه دارد. در این راستا، پژوهش حاضر، به بررسی دلائل عدم موفقیت شهرهای جدید در ایران می پردازد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات اسنادی- کتابخانه ای می باشد. بررسی ها نشان می دهد که با توجه به مقطعی بودن افزایش شدید نرخ رشد جمعیت کشور و مهاجرت های گسترده روستا- شهری به صورت جهشی و پایین تر بودن ظرفیت توسعه کوتاه مدت شهر نسبت به نرخ رشد جمعیت طی سال های 1365- 1335، ضرورت به ایجاد شهرهای جدید در پیرامون اکثر مادرشهرهای کشور وجود نداشته است. با وجود این، عمده ترین دلائل عدم موفقیت این شهرها در جذب جمعیت را می توان نبود برنامه ای جامع برای انتقال صنایع از مادرشهرها به شهرهای جدید و خوابگاهی شدن آنها، نبود سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد میان مادرشهر و شهر جدید، عدم قطعیت در پیش بینی تعداد و گروه بندی جمعیت، وضعیت اقتصاد و درآمد خانوارهای شهرهای جدید، ضعف در مکان یابی، عدم حمایت دولت و نهادهای ذی ربط، کندتر بودن روند افزایشی قیمت اراضی در شهرهای جدید نسبت به مادرشهرها، بالاتر بودن سود حاصل از ساخت واحدهای مسکونی در مادرشهرها نسبت به شهرهای جدید، رکود اقتصادی و افزایش نرخ تورم در مقاطعی از دوره زمانی 1392- 1368، و نگرش صرفا کالبدی در تهیه برنامه ها و عدم توجه به خواست و نیاز مردم توسط برنامه ریزان دانست.
    کلیدواژگان: شهرهای جدید، مادرشهر، تمرکززدایی، آسیب شناسی، ایران
  • مجید منتظری صفحه 58
    تالاب میقان، چاله ای طبیعی است که بین دو رشته کوه زاگرس و ایران مرکزی شکل گرفته، این تالاب در مرکز حوضه و در قلب استان مرکزی گسترده شده است. این حوضه آبی در تقسیم بندی طرح جامع آب کشور با کد مطالعاتی 5-1-7 شناسایی می شود. مساحت این حوضه در حدود 5514 کیلومترمربع و متوسط بارش سالانه آن در حدود 280میلیمتر است. بارش این حوضه در طول زمان از نوسانات زیادی برخوردار بوده بطوری که دهه 60 میلادی دوره کم بارش طولانی را سپری نموده است. به منظور بررسی نظام تغییرات بارش این حوضه، داده های بارش ماهانه ایستگاه های هواسنجی منطقه استخراج و سپس به کمک روش میانیابی کریجینگ با اندازه یاخته 5*5 کیلومترمربع، به داده های پهنه ای تبدیل گردید بطوری که 220 یاخته مرزهای حوضه را در برگرفت. در نهایت ماتریس داده ها به ابعاد 12*220 بدست آمد. برای شناسایی تغییرات بارش، نمرات استاندارد سری زمانی بارش ماهانه محاسبه و آزمون ناپارامتری مان کندال بر روی آن اعمال گردید. نتایج نشان داد که بارش حوضه در ماه های مارس، ژوئیه، سپتامبر و اکتبر دارای روند بوده است.
    کلیدواژگان: تغییرات بارش، حوضه کویر میقان، آزمون مان، کندال
  • دکترمحمدرضا زندمقدم، سپیده حبیبی کوتنایی صفحه 62
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از بزرگترین و متنوع ترین صنعت ها در دنیا محسوب گردیده به نوعی که در بسیاری از کشورهای جهان این صنعت را به عنوان منبع اصلی درآمد ارزی، اشتغال زایی، ایجاد عدالت اجتماعی، رشد فرهنگی، افزایش سطح رفاه و میدانی برای رشد بخش خصوصی و وسیله ای برای توسعه ساختار زیربنایی خود می دانند. مقاله حاضر با هدف یافتن پاسخ به این سوال که چه عامل یا عواملی باعث شده است تا این سرزمین از مزایای متعدد گردشگری بی بهره بماند تهیه شده است. روش تحقیق در این پژوهش، براساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت، توصیفی و موردی می باشد. ضمن جمع آوری اطلاعات توسعه یافتگی گردشگری استان و دسته بندی آن، در ابتدا توسط مدل TOPSIS به سطح بندی توانمندی های استان پرداخته شده است. نتایج حاصله در این پژوهش بیانگر آن است که در اکثر موارد، استان از لحاظ شاخص های توسعه یافتگی با توجه به توان های آنان در وضعیت خوبی قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه یافتگی گردشگری، تحلیل و سطح بندی، مازندران، TOPSIS
  • شیماسادات طباطبایی صفحه 69
    رشد و توسعه ی شهرنشینی همگام با گسترش و توسعه ی صنعت در سرتاسر دنیا مسوولین شهری را در جوامع صنعتی برآن داشته است که تغییری اساسی در نگرش های مدیریت شهری خود داشته باشند.
    هدف این تحقیق بررسی توصیفی- تحلیلی شرایط زیست محیطی و نحوه ی مدیریت شهری تهران در سه دوره ی تاریخی اخیر است؛ و این مهم با توجه به نقاط قوت و ضعف های شناسایی شده در چارچوب روشSWOT انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، سیاست های اجتماعی شهر تهران در راستای سیاست های زیست محیطی به طور کامل قرار نگرفته است و همین امر پایداری زیست محیطی تهران را به تعویق می اندازد.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، توسعه ی پایدار، تنوع زیستی شهر، فضای زیست محیطی
  • احسان مدیری، دکترغلامعلی کمالی، سهراب حجام صفحه 75
    تابش خورشیدی (Rs)، یکی از مهمترین پارامترهای تاثیرگذار در توازن حرارتی جو - زمین است و اساس بیشتر مطالعات اقلیمی را شکل می دهد. چرا که فرآیند تبخیر و تعرق به وسیله میزان انرژی در دسترس برای تبخیر آب تعیین می شود و از آنجایی که بیشتر انرژی سطح زمین از خورشید تامین می گردد، تاثیر تابش خورشیدی در تبخیر و تعرق، جنبه ای است که بسیار مورد توجه محققین مرتبط با کشاورزی، بالاخص علوم آبیاری قرار گرفته است. متغیر اصلی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است، تابش کل دریافتی سطح زمین و شیب تغییرات آن می باشد که با استفاده از روش های کنترل کیفیت داده ها و روندیابی های توصیه شده سازمان هواشناسی جهانی، محاسبه، تحلیل و در دو نقطه جغرافیایی با اقلیم نیمه خشک، سنجیده شده است. ایستگاه کرمانشاه در سطح %99 و تبریز در سطح معناداری %95، ضریب همبستگی پیرسون قرار گرفتند. جهت تغییرات تابش کل سالانه و طول دوره آماری در مقابل یکدیگر می باشد. با افزایش شماره سال های آماری، با شیب مناسبی تابش سالانه افزایش پیدا کرده است که این از روند صعودی تابش کل سالانه در ایستگاه ها حکایت دارد.
    کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، تغییرات تابش، همبستگی پیرسون، معادله رگرسیون، تبریز، کرمانشاه
  • دکترمحمدرضا ثروتی، رضا منصوری صفحه 81
    با توسعه دانش جدید، دو روش بسیار متفاوت جهت نیل به تبیین علمی دنبال شده است. تمایز روشنی بین این دو روش (استقراء و قیاس) وجود دارد. در روش استقرایی، تعمیم از طریق تجربه و مشاهده به دست می آید. تبیین نهایی عمدتا وابسته به داده هایی است که در دسترس پژوهشگر می باشد، بطوری که این حقایق نمی توانند از نظریه که در نهایت ارایه می شوند، جدا گردند.
    فرایند طبقه بندی مکانیسمی مرکزی در این رویکرد می باشد، بنابراین در این روش، تبیین، کاملا به روش طبقه بندی بکار گرفته شده، بستگی دارد و به داده های در دسترس و نیز بر پایه های مفهومی مورد استفاده برای طبقه بندی داده ها، مبتنی است. استفاده از روش علمی قیاسی را می توان به عنوان علت و معلولی از روندهای پژوهشی اخیر در ژئومورفولوژی ملاحظه نمود. این روش به تمایز شفاف بین منشاء و آزمایش نظریه ها وابسته است. دیویس(1934-1850) به عنوان پدر ژئومورفولوژی و مبدع چرخه فرسایش، نقش مهمی در این دانش ایفا نموده است. اما، بدنبال پژوهش های هورتون (1945) و استرالر (1950)، ژئوموفولوژیست ها چارچوب کاملا متفاوتی را از دانش خود توسعه دادند که بیشتر بر مطالعه فرایندهای معاصر تمرکز نموده است. دانش ژئومورفولوژی به دنبال استفاده از رویکرد قیاسی برای تبیین موضوعات مورد پژوهش خود، بطور آشکار «علمی» شده است. این امر مستلزم انطباق تکنیک های کمی و ریاضیات، و قرار دادن تجربه و مشاهده به عنوان پایه دانش می باشد. با شروع و توسعه ژئومورفولوژی کمی، توجه به توضیح فرایندهای ژئومورفولوژیکی و نیز میزان عملکرد چنین فرایندهایی بیشتر شده است. استفاده و بکار گرفتن نظریه سیستم ها به عنوان ساختار کلی تبیین، یکی از ویژگی های مهم انقلاب علمی ژئومورفولوژی می باشد. اتخاذ رویکرد سیستمی، ساختار کلی که در آن مدل های ژئومورفولوژیکی می توانند تنظیم شوند را ارایه می نماید. چورلی (1966) شاخه های اصلی فعالیت های ژئومورفولوژیکی را به صورت: مشاهدات میدانی، آزمایشگاهی، کتابخانه ای و کارهای نظری شرح داده است.
    کلیدواژگان: روش های پژوهش، دانش ژئومورفولوژی، قیاس، استقراء، تبیین علمی
  • مدیریت موادزائد جامدشهری و نقش آن در توسعه ی پایدار / مطالعه موردی: شهرداری منطقه 12 تهران
    اسماعیل نصیری صفحه 92
    اصولا برقراری سیستم مدیریت مواد زائد جامد از جمله مواردی است که برای کنترل تولید، صرفه جویی و مصرف مواد و نیز فرآیند جمع آوری و دفع زباله اهمیت زیادی دارد. سیستم جمع آوری کارآمد و بهداشتی زائدات جامد که پاسخگوی نیازهای شهروندان باشد، هدف اصلی سیستم مدیریت مواد زائد جامد شهری است. از سوی دیگر امروزه مدیریت مواد زائد جامد با توجه به اهمیت توسعه پایدار در جوامع شهری، یکی از علوم روز دنیا به شمار می آید که در صورت به ثمر رسیدن آن می توان اثرات و صدمات مصرفی شدن را در ابعاد مختلف تا حد قابل توجهی کاهش داد؛ چرا که کثرت مواد زائد جامد نتیجه غیر قابل اجتناب توسعه و مصرف بوده و نبود مدیریت صحیح همگام با دانش روز یکی از عوامل مهم آلودگی های زیست محیطی است. در کنار افزایش هزینه های دفع زباله، هزینه های جمع آوری آن نیز رشد یافته و بخش اعظم هزینه های مرتبط با مدیریت موادزائد را جمع آوری زائدات جامد شهری به خود اختصاص می دهد. طرح های جمع آوری زائدات جامد شهری بسته به نوع، ترکیب و میزان زباله تولیدی و همچنین ویژگی های اجتماعی، فرهنگی و اولویت های شهری متفاوت است. توسعه پایدار بنا به تعریفی که در گزارش کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه آمده عبارت است از: توسعه ای که نیازهای نسل حاضر را برآورده نماید بی آنکه برتوان نسل های آینده برای برآورده ساختن نیازهایشان لطمه وارد سازد. در توسعه نه فقط منابع مادی بلکه منابع انسانی نیز باید نگهداری شود. توسعه پایدار به دست مردم و با مشارکت آنان به وجود می آید؛ که این مهم در تمام مراحل توسعه اعم از اقتصادی، اجتماعی، اکولوژیکی و سیاسی برای تضمین پایداری ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مواد زائد جامد، مدیریت شهری، تهران، منطقه 12
  • محمود داوودی، ناصربای، امیدابراهیمی صفحه 100
    روش های طبقه بندی اقلیمی سنتی بسیار متنوعند. این روش ها با وجود داشتن اهمیت از لحاظ تاریخی و از جنبه مقایسه ای، دارای نقاط ضعف می باشند، که از کارایی جامع و بهتر این سیستم ها می کاهد. شناخت پتانسیل های طبیعی بعنوان بستر فعالیت های انسانی، پایه و اساس غالب برنامه ریزی های محیطی و آمایش سرزمین را تشکیل می دهد. اجرای توسعه پایدار مناطق نیازمند برنامه ریزی دقیق بر اساس استعدادها و محدودیت های منابع است و اقلیم هر منطقه از مهمترین عوامل تعیین کننده توان توسعه محل می باشد. در ایران که دارای تنوع توپوگرافی و گسترش جغرافیایی چشمگیری است، ارائه یک طبقه بندی کاملا منطقی و منطبق با واقعیت های طبیعی کاری بس دشوار است. استان مازندران نیز دارای ناهمواری های زیادی می باشد و طبقه بندی اقلیمی آن به راحتی انجام پذیر نیست. هدف از انجام این پژوهش تعیین اقلیم استان مازندران بر اساس روش لیتین اسکی می باشد و سعی شده است که از چند روش برای طبقه بندی اقلیمی این استان استفاده شود ولی در نهایت تاکید بر روی روش لیتین اسکی بوده و به تشریح آن پرداخته شده است. در روش لیتین اسکی سه عنصر اولیه دما، بارش و ضریب بری استفاده می شود. این روش برای جامعیت طبقه بندی در ادامه از شاخص های کمکی استفاده می کند که شامل 3 شاخص انطباق، تداوم فصل خشک و وضعیت تابش خورشید، می باشد. برای انجام این کار از داده های 10 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی استان مازندران طی سال های آماری 2005-1984، در محیط SPSS استفاده شده است. در نهایت اقلیم ایستگاه های استان مازندران تعیین شده که در جدول 4 قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی اقلیمی، روش لیتین اسکی، مازندران، شاخص، بارش، دما
  • دکترعلی خاکساری، مریم عباسی صفحه 106
    با گذشت زمان صنعت گردشگری آنچنان درخشش و توجیه اقتصادی پیدا کرده که پس از صنایع نفت و حمل ونقل رتبه پرسودترین صنایع را به خود اختصاص داده است. با وجودی که ایران از لحاظ منابع تاریخی، فرهنگی و طبیعی جزء 10 کشور اول دنیاست اما تنها کمتر از یک درصد سهم درآمد جهانی از صنعت توریسم را به خود اختصاص داده است. استان چهارمحال و بختیاری خصوصا شهرستان کوهرنگ سرزمینی زیبا با آب و هوای دلپذیر و محصور در کوه های مرتفع است که در سلسله جبال زاگرس واقع شده است. وضعیت مناسب اقلیمی منطقه موقعیت مطلوبی جهت رشد و توسعه بخش های گردشگری فراهم کرده است. وجود جاذبه های طبیعی فراوان از ویژگی های ممتاز منطقه می باشد که در صورت ایجاد تاسیسات گردشگری مناسب و استفاده از ظرفیت های موجود در آنها برای جذب گردشگری می توان به توسعه صنعت گردشگری در این منطقه امیدوار بود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی پتانسیل های گردشگری منطقه کوهرنگ وارائه راهکارهای مناسب جهت توسعه گردشگری منطقه صورت گرفته است، که با استفاده از روش پرسشنامه دلفی، مطالعات میدانی و مصاحبه به شناسایی پتانسیل های گردشگری منطقه وسپس تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به شیوه SWOT و همچنین وزن دهی و اولویت بندی عوامل مطروحه به ارائه راهبرد در جهت توسعه گردشگری منطقه کوهرنگ پرداخته است. تجزیه وتحلیل های صورت گرفته در تحقیق حاکی از آن است که آبشار چشمه کوهرنگ، آبشار شیخ علی خان، غاریخی چما، چشمه دیمه، امامزاده سر آقاسید، پیست اسکی چلگرد، دشت لاله های واژگون، از جمله جاذبه های گردشگری منطقه می باشند. همچنین با توجه به مطالعات انجام شده جهت توسعه گردشگری منطقه مورد مطالعه راهبرد محافظه کارانه باید در اولویت برنامه های توسعه گردشگری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگر، مدل SWOT، گردشگری پایدار، منطقه کوهرنگ
  • محمد رحیمی، علی اکبر دماوندی، وحیدجعفریان صفحه 115
    پیچیدگی و توسعه روزافزون پدیده های پویایی مانند تخریب سرزمین و بیابان زایی در قرن حاضر، فکر استفاده از فناوری های جدید را برای ارزیابی و پایش آنها معطوف نموده است (علوی پناه،1382). از مهمترین این فناوری ها که مبتنی بر فناوری های اطلاعات مکانی(ژئوانفورماتیک) هستند می توان به سنجش از دور2 و سیستم اطلاعات جغرافیایی3 و سیستم موقعیت یابی جهانی4 اشاره نمود. در حقیقت امروزه بررسی تغییرات مکانی و زمانی پدیده های پیچیده ای مانند تخریب سرزمین و بیابان زایی به منظور ارزیابی و پایش مستمر آنها برای مدیریت و بهره برداری صحیح آنها اجتناب ناپذیر می باشد. انتظار آن است با ورود چنین فناوری های نوینی، امکان بررسی های بهتر و دقیق تر پدیده های زمینی میسر گردد. از این میان، فناوری سنجش از دور که مبتنی بر تهیه اطلاعات مکانی (در فواصل مشخص زمانی) توسط هواپیماها و ماهواره ها می باشد، نقش بسیار ارزنده ای در ارزیابی و پایش تخریب سرزمین و بیابان زایی در مقیاس های محلی، منطقه ای و جهانی دارد. قابلیت های فراوانی که این فناوری ایجاد نموده است (چند طیفی بودن، گستره وسیع دید، رقومیبودن، افزایش روز افزون توان تفکیک طیفی، زمینی، زمانی، رادیومتری، ارزان بودن، پوشش تکراری و تنوع طیفی، سهل الوصول بودن داده ها، دسترسی سریع به نقاط دور افتاده و دقت بالای آنها) سبب ایجاد رویکرد جدیدی در مطالعات مربوط به ارزیابی و پایش بیابان زایی گردیده است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، بیابانزایی، تخریب سرزمین، ارزیابی و پایش، تکنیک ها، تصاویر
|
  • Mahdi Modiri Page 2
    Explicators believe that noble verses of Surah Al-‘Alaq were among the first verses revealed to the holy prophet of Islam. According to Surah Al-‘Alaq, teaching by pen is considered to be among the God’s attributes (Recite, and your Lord is the most Generous, Verses 3-4). To have a creative and uplifting pen, we have to get acquainted with the value of pen and its high mission. Islam has been revealed to lead human being to peace and friendship, so that human use the pen committedly, travel in the way of perfection, and organize his/her mundane and spiritual life in the light of discovering the world truth and exploring the divine knowledge. Pen expresses human attitudes, beliefs and his understanding of the universe, and thus nurtures and flourishes his logic. Human being contemplates about the system of creation to create an effective work and a lasting memorial. Therefore, pen should be considered as a translation of human mind and heart and a tool for their flourishing and lasting (Nun. By the pen and what they inscribe, Surah Al-Qalam-1). In fact, pen is the original source of all civilizations, development and evolution of sciences, awakening of thoughts and source of guidance and awareness, to the extent that human history is divided into two era: pre historical and historical period. Historical period begins when writing was invented and human being could write down his life adventures. In other words, this is the period in which human starts writing and leaves “what they inscribe”. Pen is the protector of sciences, guardian of thoughts of thinkers, the intellectual connection loop of scholars, the bridge between human past and present, and even the earth and the heavens are also related by pen and tablet. In a system whose culture is its most obvious identity, endeavoring to write, compile and research is the finest and most humanistic form of collective participation. Sepehr has endeavored to take influential scientific and technical steps to develop geography and geomatics and provide necessary conditions to realize exchange of scientific achievements between scholars, teachers and students. With the God’s beneficence, guidance of the editorial board, teachers, scholars and investigators in the armed forces, universities, higher education centers, enthusiasts, and collective efforts of scientific and technical board, Sepehr journal has created an appropriate environment for scientific conversation.
    Keywords: Pen, writing, Authorship, Research, SEPEHR, Subject index, Geomatics Sciences
  • Hossein Htaminejad, Zahra Zamani, Sadegh Hajinejad, Mohammad Ghazaie Page 47
    In Iran, the policy of building new towns was proposed with the aim of decreasing demographic pressure on large cities during the late 1980s. Construction of new towns started and new urban problems and issues unfolded, after which different criticisms and suggestions for improvement were proposed. In this regard, the present article explains the reasons for the failure of new towns in Iran. This descriptive-analytic research takes advantage of documentary-secondary data collection method. Investigations show that due to temporary intense increase in the country’s population, widespread emigration from villages to cities and lower short term development capacity of cities compared to the population growth rate between 1961 and 1991, building new towns around many mother-cities of the country was not necessary. Yet, the main reason for the failure of these new towns in attracting population includes lack of a comprehensive plan to transfer industries from mother-cities to new towns, lack of an efficient public transportation system between mother-cities and new towns, uncertainty in predicting and grouping the population, economic situation and income of households in new towns, weakness in locating, lack of support from the government and other related organizations, the slower increasing trend of land price in new towns as compared to mother-cities, higher benefit of constructing residential units in mother-cities as compared to new towns, economic downturn and increasing inflation rate between 1990-2013, and purely physical attitude of urban planners in preparing the plans and neglecting people’s demands and needs.
    Keywords: new towns, mother-city, decentralization, pathology, Iran
  • Madjid Montazeri Page 58
    Miqan wetland is a natural hole formed between Zagros and Central (Markazi) Iran mountain ranges. This wetland is expanded in the center of this basin and in the heart of Markazi province. In Iran comprehensive water plan, this basin is classified under 7-1-5 study code. The basin covers an area of 5514 km2 and its average annual precipitation is about 280 mm. This basin has experienced lots of fluctuations in precipitation, so that it spent a low rainfall period during the 60s. In order to investigate the system of precipitation changes in this basin, monthly precipitation data was exploited from weather stations and was transformed into zone data using Kringing interpolation method and a cell size of 5*5. Finally, 220 cells covered the basin boundaries and a data matrix of 220*12 was obtained. In order to identify precipitation changes, standard scores of the monthly precipitations’ time series were calculated and Mann-Kendall non parametric trend test was applied. Results indicate the presence of a trend in the basin’s precipitation in March, July, September and October.
    Keywords: Precipitation changes, Kavir-e Miqan basin, Mann-Kendall test
  • Mohammad Reza Zand-E Moghaddam, Sepideh Habibi Kutanaei Page 62
    Nowadays, tourism industry is among the largest and most varied industries of the world to the extent that many countries consider it as their main source of foreign exchange earnings and job creation, establishing social justice, cultural growth, increasing welfare level and a field for the growth of private sector and a means for the development of their infrastructure. The present article seeks to find an answer to this research question: “what are the reasons for this country not benefiting from various advantages of tourism?” The research method is applied-descriptive which is performed in the form of a case study. While collecting information about the tourism development of the provinces and categorizing them, its potentials were ranked using TOPSIS. Results indicate that for most of the cases the province’s potentials are not in a good situation in terms of development index.
    Keywords: Planning, tourism development, analyzing, ranking, Mazandaran, TOPSIS
  • Shima Sadat Tabatabaei Page 69
    Growth and development of urbanism along with world-wide industrial development and expansion, induced urban authorities of industrial societies to change their attitudes fundamentally. The present research seeks to perform a descriptive-analytic investigation on the environmental situations and urban management in Tehran during three historical periods. This goal is reached by identifying strengths and weaknesses in SWOT framework. Results indicate that social policies in Tehran are not completely in line with environmental policies, and this leads to the postponement of environmental sustainability in Tehran.
    Keywords: urban management, Sustainable Development, biodiversity of city, environmental space
  • Ehsan Modiri, Gholam Ali Kamali, Sohrab Hajjam Page 75
    Solar radiation is one of the most important and influential parameters in thermal balance of the atmosphere and thus it is considered to be the basis of many climatic studies. Evapotranspiration is defined by the amount of available energy for evaporation. Since energy at ground level is mostly supplied by the sun, many researchers have been interested in the influence of solar radiation on agriculture and especially irrigation sciences. Main research variables include total radiation received at ground level and the slope of radiation changes which are calculated and analyzed using data quality control and routing methods recommended by World Meteorological Organization, and measured at two different geographical points with semi-arid climate. Regarding Pearson correlation coefficient, the significance level of Kermanshah station was set at 99% and Tabriz was set at 95%. Total annual radiation and statistical period are positive related. With an increase in statistical years, annual radiation increases with an appropriate slope which shows the ascending trend of annual radiation in stations.
    Keywords: semi-arid climate, solar radiation changes, Pearson correlation, regression function, Tabriz, Kermanshah
  • Mohammad Reza Sarvati, Reza Mansoori Page 81
    With the development of new science, two quite different methods were applied to reach scientific explanation. There is an explicit distinction between these two methods (induction and analogy). In induction, generalization is reached by experience and observation. Final explanation is generally dependent on the available data, in a way that these facts cannot be separated from the final theory. Classification is a key mechanism in this approach. Thus, the proposed explanation depends on the classification method used and also on the available data and concepts used for data classification. Analogy can be considered a cause for the new research trends in geomorphology. By using analogy to explain research topics, geomorphology has become explicitly “scientific”. This requires adaptation of quantitative and mathematical techniques and establishing experience and observation as foundations of this science. With the beginning of quantitative geomorphology and its development, attention to the explanation of geomorphological processes and the performance of such processes have increased. Using theory of systems as the general structure of explanation is an important feature of scientific geomorphological revolution. Systematic approach presents the general structures in which geomorphological models can be adapted. Chorli (1966) explains the main branches of geomorphological activities as follows: field observations, experimental, secondary research and theoretical works.
    Keywords: research methods, geomorphological science, induction, analogy, scientific explanation
  • Esmail Nasiri Page 92
    Basically, solid waste management system is one of the most important items in controlling production, saving, consuming, and also in waste collecting and disposal. The main goal of urban solid waste management is to create an effective and sanitary collecting system which responds to citizens’ needs. On the other hand and due to the importance of sustainable development in urban societies, solid waste management is now one of the latest sciences which can decrease the influences and damages caused by consumerism to a considerable degree. Abundance of solid waste is the inevitable result of development and consumption, while lack of management is one of the most important factors in creating environmental pollutions. In addition to the costs of burying wastes, costs of collecting waste have also increased and most of waste management costs are related to collecting urban solid wastes. There are different plans for collecting urban waste, based on the type, composition and amount of produced waste, social and cultural features and urban priorities. According to the World commission of Environment and Development, sustainable development satisfies the present generation’s needs, without damaging the future generation’s capability in satisfying their needs. Not only physical resources, but also human resources must be maintained in development. Sustainable development begins with people and their cooperation; which are crucial in maintaining sustainability in economic, social, ecological and political stages of development.
    Keywords: Sustainable Development, solid waste, urban management, Tehran, 12th district
  • Mahmood Davoodi, Naser Bay, Omid Ebrahimi Page 100
    Traditional methods of climatic classification are very diverse. Despite traditional and comparative importance, these methods have weaknesses which impair their comprehensive performance. Natural potentials as the background of human activities form the basis and foundation of many environmental programs and land use plans. Sustainable development needs careful planning based on resource constraints and abundances, and local development potentials are determined by its climate. Due to the significant topographic diversity and geographic expansion of Iran, providing a logical classification based on this country's natural realities is quite difficult. Due to topographic diversity of Mazandaran province, its climatic classification is not easily executable. The present article seeks to determine the climate of Mazandaran province according to Litinsky model. We tried to use different methods for climatic classification of the province, yet finally we focused on Litinsky model and explained it. Litinsky model use three fundamental elements of temperature, precipitation and Berry coefficient. Then, it takes advantage of auxiliary indicators including adaptation, continuity of dry season and solar radiation condition to provide a comprehensive classification. To do so, data obtained from 10 synoptic and climatologic stations in Mazandaran during 1984-2005 statistical period was used in SPSS environment. Finally, climate of Mazandaran province stations were determined and proposed in table 4.
    Keywords: climatic classification. Litinsky method, Mazandaran, indicator, precipitation, temperature
  • Ali Khaksari, Maryam Abbasi Page 106
    Over time, Tourism industry has reached such a brilliance and economic justification which has made it the third most beneficial industry (after oil and transportation industry). Although Iran is among the ten top countries of the world regarding historical, cultural and natural resources, it assumes less than 1 percent of global earnings in tourism industry. Chahar Mahal va Bakhtiari, and especially Kouhrang is a beautiful area with a pleasant climate surrounded by high mountains of Zagros mountain range. The appropriate climate condition provides a situation for the development of tourism departments. The existence of many natural attractions is one of the distinguished features of the area, and we can hope to develop the tourism industry of the area by establishing appropriate tourism infrastructures and exploiting their capabilities in tourist attraction. The present article seeks to identify the tourism potentials of Kouhrang area and provide appropriate solutions for the tourism development of the area. Using Delphi questionnaire, field study, and interview, it identifies tourism potentials of the area and defines weak and strong points, threats and opportunities according to SWOT method, while weighting and prioritizing the strategies mentioned for the development of tourism in Kouhrang area. Analyses indicate that Cheshme Kouhrang waterfall, Sheykh Ali Khan waterfall, Chema ice cave, Dime spring, Emam Zade Sar Aqa Seyed, Chelgard ski resort, Lalehaye Vajgoon plain are among the tourism attractions of the area. In order to develop tourism in the studied area, tourism development programs must prioritize conservative strategy.
    Keywords: Tourism, tourist, SWOT model, sustainable tourism, Kouhrang area
  • Mohammad Rahimi, Ali Akbar Damavandi, Vahid Jafarian Page 115
    Due to the increasing complexity and development of dynamic phenomena like land degradation and desertification in the present century, new technologies have focused on their evaluation and monitoring (Alavi panah, 2003). Remote sensing, Geographic Information System and Global Positioning System are among the most important technologies based on spatial information (geoinformatics). In fact, investigating spatial and temporal changes of complex phenomena like land degradation and desertification with the aim of ongoing evaluation and monitoring for proper management and exploitation is inevitable. With the emergence of such modern technologies, it is expected that better and more accurate investigation of land phenomena become possible. Remote sensing, which is based on collecting spatial information (in specified time intervals) by airplanes and satellites, plays a very important role in land degradation and desertification evaluation and monitoring in local, regional and global scale. Multiple capabilities created by this technology (being multi-spectral, inexpensive and digital, having wide field of vision, increasing spectral, land, temporal, radiometric resolution capability, duplicate coverage and spectral variety, easily available data, quick access to distant points and high accuracy) have resulted in the development of a new approach in the studies on the evaluation and monitoring of desertification.
    Keywords: Remote sensing, desertification, land degradation, evaluation, monitoring, techniques, images