فهرست مطالب

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 91 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یاسر ابراهیمیان قاجاری، علی اصغر آل شیخ، مهدی مدیری، رضا حسنوی صفحات 5-20
    شهرها در طول تاریخ هیچ گاه از آسیب های حوادث طبیعی و انسان ساخت بی امان نبوده اند، به طوری‍‍ک‍‍ه اگر در گذشته به خاطر موانع و سدهای اطراف آن از آخرین اهداف جنگ بوده اند، امروزه با توسعه تکنولوژی و برداشته شدن آن موانع به اولین اهداف جنگی تبدیل شده اند. در واقع آنچه که جنگ و حملات هوایی را به عنوان تهدیدی جدی برای شهر مطرح می کند عدم پایداری و آمادگی برای مقابله با آن است. یکی از راه های اساسی برای ایجاد آمادگی در برابر تهدیدات، آگاهی از درجه آسیب پذیری شهر در صورت وقوع آن است. لذا اگر بتوان با روش یا روش هایی میزان آسیب پذیری المان های شهری ناشی از حمله به آن ها را تعیین کرد، می توان با اتخاذ راهکارهایی آمادگی را تا حد بسیار زیادی افزایش داد. آنچه که محققین در این تحقیق به دنبال آن بوده اند مدلسازی آسیب پذیری ساختمان های شهر (به عنوان یکی از مهمترین المان های کالبدی شهر) ناشی از تهدیدات برای یکی از مناطق تهران (منطقه6 شهرداری) بوده است. با توجه به اینکه آسیب پذیری خود تابعی از چندین شاخص می باشد، لذا مدل مدنظر تحقیق از نوع مدل های چند معیاره بوده و با توجه به ماهیت مکانی شاخص ها پیاده سازی مدل در محیط GIS صورت گرفته است. استخراج شاخص های آسیب پذیری با روش دلفی و تهیه پرسشنامه هایی از کارشناسان شهرسازی، سازه، معماری و پدافند غیرعامل و مطالعه کارهای گذشته انجام پذیرفت. نتایج حاصل از مدلسازی 9 شاخص مستخرج از روش دلفی با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، حاکی از آن است که حدود 38 درصد ساختمان ها آسیب پذیری کم، 60 درصد ساختمان ها آسیب پذیری متوسط و حدود 2 درصد ساختمان ها آسیب پذیری بسیار بالایی دارند که این خود نشان از ضرورت بالای اقدامات اساسی با رویکرد پدافند غیرعامل برای کاهش آسیب پذیری می باشد.
    کلیدواژگان: شهر، آسیب پذیری کالبدی، دلفی، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • حمیدرضارنجبر، علیرضا آزموده اردلان، حمید دهقانی، محمدرضا سراجیان، علی علیدوستی صفحات 21-42
    زمین لرزه ها از بلایای ویرانگر طبیعی تهدید کننده بشر می باشند. از جمله مشکلات بعد از وقوع یک زمین لرزه می توان به موضوع ارزیابی خسارت اشاره کرد. ناحیه، میزان، نرخ و نوع آسیب، اطلاعات ارزشمندی را به منظور فعالیت های بشردوستانه، امداد و بازسازی در منطقه آسیب دیده در اختیار قرار می دهد. عوامل اصلی تعیین کننده هزینه کلی یک بحران، هم به لحاظ آسیب های اقتصادی و هم به لحاظ تلفات جانی، روشن شدن این مسئله است که با چه سرعتی رویداد مورد پاسخ قرار گرفته و با چه کیفیتی اقدامات واکنشی سازماندهی می گردد. تکنیک های سنجش از دور بدلیل دارا بودن قابلیت هایی از جمله واکنش سریع، عدم تماس فیزیکی، هزینه پایین و دید وسیع، نقش ارزشمندی را در استخراج اطلاعات فیزیکی ساختمان ها دارا می باشند. امروزه بدلیل دسترسی به انواع داده های سنجش از دور، روش های متعددی برای ارزیابی خسارت ساختمان ها طراحی و گزارش شده است. هدف از این تحقیق، مروری بر این روش ها بر مبنای بکارگیری تصاویر نوری در سه دسته: رویکرد تصاویر تک زمانه، چند زمانه و تلفیق داده های برداری و تصاویر و همچنین ارائه و پیاده سازی یک روش خودکار به منظور تعیین ساختمان های تخریب شده ناشی از زلزله با استفاده از تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک بالا و لایه های GIS می باشد. در روش پیشنهادی، پس از استخراج توصیفگرهای بافتی از تصاویر قبل و بعد از زلزله برای هر ساختمان و تعیین توصیفگرهای بهینه، یک سیستم استنتاج فازی عصبی برای تعیین وضعیت ساختمان ها در چهار کلاس «سالم تا تخریب ناچیز»، «تخریب متوسط»، «تخریب سنگین» و «ویران» طراحی شد. نتایج نشان می دهد که این سیستم، صحت کلی 89%در دسته بندی ساختمان ها به 4 کلاس تخریب را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ساختمان های تخریب شده، نقشه تخریب، آنالیز بافت، الگوریتم ژنتیک، سیستم استنتاج فازی عصبی
  • فاطمه درگاهیان، غلامحسین رضایی صفحات 43-54
    از آن جایی که دمای اعلام شده توسط ایستگاه های هواشناسی تنها قرائت دمای داخل جعبه اسکرین، بدون توجه به سایر پارامترهای جوی و از جمله رطوبت است، بنابراین نمی تواند بیان کننده احساس واقعی ما از دمای هوا باشد، زیرا هوای گرم در صورت وجود رطوبت بالا، گرمتر احساس می شود به طوری که وقتی دما 35 درجه سانتیگراد باشد در صورت وجود رطوبت نسبی 55% در حدود 43 درجه سانتیگراد احساس می شود.
    در این مقاله به منظور محاسبه دمای واقعی احساسی، در ماه های گرم سال؛ ژوئیه، ژوئن و آگوست برای یک دوره آماری 10 ساله در 40 ایستگاه سینوپتیک در نیمه جنوبی کشور از روش محاسبه شاخص گرما استفاده و نتایج در محیط نرم افزار ArcGIS به صورت نقشه های همدمای واقعی احساسی پهنه بندی شد و با نقشه های همدمای معمولی مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که در فصل گرم با وجودی که مناطق ساحلی جنوبی کشور دمای کمتری را نشان می دهند اما دمای واقعی احساسی بالاتری دارند که این دمای واقعی احساسی با فاصله گرفتن از ساحل و کم شدن میزان رطوبت کمتر می شود. در مناطق ساحلی جنوبی کشور بالا بودن دمای واقعی احساسی بویژه هنگامی که امواج گرما بوجود می آیند مشکلاتی را برای مردم ایجاد می کنند. با توجه به آستانه های دمای واقعی احساسی، فراوانی مشکلات در 4 طبقه دسته بندی شد که هر طبقه شرایط ویژه ای را بوجود می آورد. شرایط سینوپتیکی یک موج گرما که منجر به بالا رفتن دمای احساسی واقعی شده و قرار گرفتن ایستگاه های ساحلی در شرایط فوق العاده خطر ناک بررسی شد. نتایج نشان می دهد که پیش بینی و صدور هشدار به موقع امواج گرما بر اساس این شاخص از طرف سازمان هواشناسی برای مناطق گرم و مرطوب کشور می تواند منجر به کاهش تلفات ناشی از این رخداد باشد.
    کلیدواژگان: شاخص گرما، الگوی سینوپتیکی، ایستگاه های ساحلی، دما و رطوبت، بیماری و مرگ و میر
  • فاطمه رحیم پور، رحیم علی عباس پور صفحات 55-67
    آگاهی از توزیع مکانی غلظت فلزات سنگین جهت پایش آلودگی خاک و حفظ کیفیت محیط زیست ضروری است. این تحقیق با هدف تهیه نقشه توزیع مکانی آلودگی غلظت فلزات سنگین منگنز، مس، روی و آهن در زمین های کشاورزی شهرستان هریس واقع در استان آذربایجان شرقی انجام شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه برداری سیستماتیک تصادفی 370 نمونه خاک سطحی در عمق صفر تا 30 سانتیمتری جمع آوری گردید و غلظت کل این فلزات، در آن ها اندازه گیری شد. به منظور مدل سازی تغییرات مکانی غلظت فلزات سنگین در خاک های منطقه، از روش های کریجینگ معمولی و توابع پایه شعاعی در محیط ArcGIS بهره گرفته شد. در بین مدل های مختلف کریجینگ معمولی و توابع پایه شعاعی، پایین ترین مقادیر RMSE و MAE و نزدیکی بسیار زیاد آماره ی MBE به صفر و بالاترین ضریب همبستگی R به منزله ملاک ارزیابی بهترین روش برای مدل سازی الگوی توزیع و پراکنش فلزات سنگین در نظر گرفته شد. هر دو روش از دقت خوبی برخوردار بودند ولی بر اساس ملاک ارزیابی، برای فلزات منیزیم و مس، روش کریجینگ با مدل نمایی، برای فلز روی، روش کریجینگ با مدل کروی و برای فلز آهن، روش RBF با تابع مالتی کوادریک انتخاب شد. نقشه ی پهنه بندی بعد از انتخاب مدل برتر برای هر یک از عناصر، ترسیم و با درنظر گرفتن استاندارد موسسه حفاظت خاک و آب، کلاسه بندی شد و عناصر در چهار کلاس کمبود، کفایت، زیاد و آلودگی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل نقشه توزیع مکانی آلودگی فلزات سنگین مورد مطالعه نشان داد که برای عنصر منگنز بیشتر اراضی در محدوده ی کفایت قرار داشتند و برای عنصر مس مشخص شد که حدود 92 درصد در کلاس زیاد قرار داشته و حدود 8 درصد از محدوده ی مورد مطالعه دچار آلودگی بود. برای عناصر روی و آهن نه تنها آلودگی مشاهده نشد بلکه به ترتیب حدود 96 و 80 درصد دچار کمبود بود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، کریجینگ، RBF، GIS، هریس
  • محمد فلاح ززولی، علیرضا وفایی نژاد، میرمسعود خیرخواه زرکش، فریبرز احمدی دهکاء صفحات 69-80
    پدیده گرد و غبار در دهه اخیر یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی در ایران، غرب و جنوب غرب آسیا می باشد. این پدیده از فرآیندهای بیابان زایی بوده که در مناطق خشک و نیمه خشک جهان رخ می دهد. سنجش از دور علم و تکنیک به دست آوردن اطلاعات از پدیده های جغرافیایی بدون تماس با آنها می باشد. برای تشخیص پدیده گرد و غبار نیاز به تصاویری با پوشش وسیع و تکرار زیاد است. از این لحاظ، تصاویر مربوط به سنجنده مادیس به دلیل داشتن باندهای طیفی زیاد برای مطالعات مربوط به پدیده گرد و غبار مناسب می باشد. شناسایی منشاء تولید کننده ذرات گرد و غبار و پایش آن، با سرعت، دقت و هزینه کم از اهمیت فراوانی برخوردار است. اهداف اصلی این پژوهش شناسایی منشاء تولید کننده ی گرد و غبار ورودی به مناطق غرب و جنوب غرب ایران و همچنین پایش حرکت گرد و غبار می باشد. در این پژوهش منشاء رخداد پدیده گرد وغبار مربوط به 18 ژوئن 2012 که در نواحی غرب و جنوب غرب کشور رخ داده است، به کمک تصاویر ماهواره ای و با استفاده از باندهای مرئی و باندهای حرارتی سنجنده مادیس و با به بکارگیری شاخص اکرمن شناسایی شد. معلوم گردید منشاء اصلی آن محل اتصال رودخانه های دجله و فرات بوده که در محدوده شمال و شمال شرق عراق و غرب سوریه می باشد و در ادامه مشخص شد تصاویر سنجنده مادیس به دلیل در دسترس بودن، هزینه کم وتکرار پذیری آن در 2 بازه زمانی در 24 ساعت برای پایش گرد و غبار مناسب می باشد. همچنین تحلیل سینوپتیکی آن برای شناسایی چگونگی حرکت گرد و غبار از منشاء به داخل ایران با استفاه از داده های سینوپتیکی ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکالی، فشار تراز دریا و نقشه های جهت جریان باد 500 و 1000هکتوپاسکالی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل سینوپتیکی یافتن منشاء و نحوه انتقال گرد و غبار را بهینه کرده و تصمیم گیری مناسب تری را برای پیش بینی مسیر حرکت گرد و غبار ممکن می سازد. در نهایت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و با بکارگیری ابزار Spatial Analysis Tools نمایش حرکت آن از منشاء تا داخل ایران رهگیری شد.
    کلیدواژگان: پدیده گرد و غبار، سنجش از دور، سنجنده مادیس، شاخص اکرمن، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • کیا بزرگمهر، سیدیاسرحکیم دوست، علی محمدپورزیدی، زهرا صیدی صفحات 81-88
    افزایش روزمره تولید مواد زاید شهری یکی از مهمترین عوامل تهدید کننده سلامت محیط زیست جهانی می باشد. در حال حاضر دفن مواد زاید شهری عمدترین روش دفع در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. نوع تحقیق توسعه ای و کاربردیوروشبررسیآنتوصیفی و تحلیلیاست.در این تحقیق از نرم افزارهای SPSSو 10 وARC/GISجهت تحلیل های مکانی و آماری استفاده گردیده است. گردآوری اطلاعات در این پژوهش بصورت کتابخانه ای شامل: منابع کتاب ها و فیش برداری و استفاده از مقالات شبکه اینترنت، سیمنارها و پایان نامه ها بوده است. هدف اینمقاله،تعیین مکانمناسببرایدفنموادزائدشهریدر شهرستان تنکابناست. در فرایندمکا یابیاراضیمناسب برایمحلدفنموادزائد،9 لایه اطلاعاتی شامل لایه های فاصله از مناطق شهری و روستایی، سطح آب های زیرزمینی،فاصله از رودخانه، کاربری اراضی، نوع خاک،بارش،فاصله از راه های ارتباطی،کاربری اراضی و شیب کلاس بندی شده، با استفاده از فرایندهم پوشانی و استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) با استخراج وزن های موثر در عملیات مکان یابی به کار گرفته شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش، 12/34 هکتار از مساحت کل شهرستان تنکابن دارای اهمیت فوق العاده قوی می باشدکه 12/0 درصد منطقه را در اختیار دارد. همچنین 90/1827 هکتار از مساحت منطقه اهمیت خیلی قوی دارد که 95/6 درصد از منطقه را در اختیار دارد. این درحالی است که 82/9904 هکتار از مساحت منطقه دارای اولویت کم اهمیت است که 70/37 درصد منطقه و اهمیت متوسط با 63/7233 هکتار حدود 53/27 درصد منطقه را در اختیار دارد. منطقه دارای اهمیت قوی با مساحت 35/7267 هکتار و 66/27 درصد و منطقه خیلی قوی با مساحت 90/1827 و 95/6 درصد، جهت پیشنهاد محل دفن موادزائد جامدشهری مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مواد زائد، GIS، مدل AHP، تنکابن
  • محمد نصرالهی، مریم ممبنی، سارا ولی زاده، حسن خسروی صفحات 89-97
    ارتباط میزان تغییرات کاربری اراضی با نوسانات سفره آب زیرزمینی یکی از روش های مستقیم تاثیرات کاربری بر وضعیت هیدرولوژیکی هر منطقه ای است که می تواند مدیران را در مدیریت بهینه منابع طبیعی یاری دهد. در این تحقیق به منظور بررسی اثرات تغییرات کاربری اراضی بر میزان افت آب زیر زمینی دشت گیلانغرب، از تصاویر ماهواره ای سنجنده هایMSS، TM و ETM برای سال های 1364، 1379 و 1389 استفاده گردید. پس از پردازش و تحلیل تصاویر، کاربری های منطقه در پنج طبقه جنگل، مرتع، کشاورزی دیمی و بایر، کشاورزی آبی و مناطق مسکونی طبقه بندی گردیدند. برای بررسی خیزش و افت سفره منطقه نیز از آمار کمی چاه های پیزومتری موجود در دشت طی دوره 89-1378 استفاده گردید و لایه های بدست آمده نیز طبقه بندی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که کاربری مرتعی با وسعت بیشتر از 50 درصد بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده است به طوریکه در سال 1364، 81/61 درصد (9927 هکتار) و در سال 1379، 15/67 درصد(10782 هکتار) از منطقه را تشکیل داده است. در دوره 1379 تا 1389 کاربری مذکور با کاهش مساحت مواجه بوده به طوریکه در سال 1389، 23/50 درصد از مساحت (8066 هکتار) منطقه را پوشش داده است. بررسی کاربری کشاورزی دیمی و بایر نیز نشان داد که طی دوره 1364 تا 1379 با کاهش مساحتی معادل 84/0(130 هکتار) درصد روبرو بوده است اما این تغییرات در دوره 1379 تا 1389 بصورت افزایشی بوده بطوریکه طبق محاسبات انجام شده این افزایش مساحت 1429 هکتار(9/8 درصد) از منطقه را شامل شده است. بررسی میزان افت آب زیرزمینی نشان داد که با جایگزینی طبقه کاربری مرتعی با طبقات کشاورزی آبی و کشاورزی دیم و بایر بر میزان افت آب زیرزمینی افزوده شده است. این تغییرات موجب گردیده است که در سال 1389، 93/83 درصد از منطقه افت آب بیشتر از 50 سانتی متر در سال را داشته به طوریکه مساحت این منطقه در سال 1379، 85/43درصد از منطقه بوده است. بدون شک مداخلات انسانی از مهمترین عوامل تخریب در منطقه مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، تصاویر ماهواره ای، افت آب زیر زمینی، پهنه بندی، دشت گیلانغرب
  • محراب هداوند میرزایی، آزیتا رجبی صفحات 99-109
    در خلیج فارس حدود 90 جزیره کوچک و بزرگ وجود دارد که 34 جزیره آن متعلق به ایران است. از این تعداد 17 جزیره از نظر حاکمیت بر آبراه بین المللی تنگه هرمز و کنترل آن و همچنین کنترل تردد ناوگان بیگانه دارای اهمیت ژئوپلیتیکی و استراتژیکی می باشند. جزیره فارسی در مرکز خلیج فارس در مختصات 10 ̊50 طول جغرافیایی و 59 ̊27 عرض جغرافیایی، دورترین جزیره ایرانی به سرزمین اصلی می باشد.
    این جزیره علاوه بر اهمیت سیاسی، اقتصادی (داشتن منابع غنی نفت و گاز) و موقعیت توریسم دریایی دارای اهمیت نظامی است. موقعیت جغرافیایی جزیره فارسی باعث شده ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین، برای خروج از خلیج فارس به ناچار باید از بین دالان جزیره فارسی و ابوموسی عبور نمایند. بعلاوه، این جزیره به دلیل قرار گیری در مرکز خلیج فارس نقش مهمی در کنترل مسیر تردد کشتی ها به مقصد مناطق غرب و جنوب غرب خلیج فارس بازی می نماید. جزیره فارسی در زمان جنگ نفت کش ها موقعیت مناسبی را در خارج از تنگه هرمز برای مقابله به مثل در اختیار ایران می گذاشت. هدف این پژوهش آشنایی بیشتر با جزیره فارسی و اهمیت آن است. این جزیره از نا شناخته ترین جزایر ایران در خلیج فارس می باشد ومنابع کمی در این زمینه وجود دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که این جزیره به لحاظ سیاسی، اقتصادی، نظامی و قرارگیری در مسیر تردد کشتیرانی بین المللی در خلیج فارس از اهمیت استراتژیکی برخوردار است. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری و منابع کتابخانه ای انجام شده است واز نظر روش، ماهیتی توصیفی و تحلیلی دارد. همچنین برای آماده سازی نقشه ها از نرم افزار فتوشاپ استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزیره فارسی، قدرت دریایی، جزیره العربی
|
  • Pages 5-20
    Throughout history، cities have never been safe due to the damages of human and natural disasters would bring. So that in the past، the cities were the war’s last target، but now with the development of technology، those hindrances have turned into the first war targets. In fact، what poses war and air raids as a threat، is just the problem of encountering it and being. One major way to prepare facing such threats، is the knowledge about the degree of its vulnerability when they occure. So، it depends on taking up some methods to diminish the vulnerability unstability. What the researchers were look for، was the modeling the vulnerability of the city buildings (one of the most important urban component) in one part of the Tehran (region 6 of Tehran municipility). Since vulnerability is made up of various criterions، so the proposed model in this research is a kind of multi-criteria model (multi attribute decision model)، and according to the spatial essence of the criteria، this model has been carried out in GIS (MCDM-GIS model). Delphi method has been used to survey major vulnerability factors with the help of urabn، passive defence، structure، and architecture experts. The modeling of the 9 criteria has resulted through Analyti Hirerchical Process (AHP)، and it shows that about 38 percent of building has low vulnerability، about 60 percent has medium vulnerability and 2 percent has high vulnerability (over 60 percent of buildings has plus-average vulnerability) which shows taking necessary actions to decrease vulnerability through passive defence.
    Keywords: City, Phisycal Vulnerability, Delphi, Analytic Hirerchical Process (AHP), Geographic Information System (GIS)
  • Pages 21-42
    Earthquake is one of the most catastrophic natural disasters to affect mankind. One of the critical problems after an earthquake is building damage assessment. The area، amount، rate، and type of the damage are essential information for rescue، humanitarian and reconstruction operations in the disaster area. On the other hand، to deal with the situation requires well organized and effective emergency planning. How quickly the event is responded and how efficiently response activities are managed are the main determinants of the overall cost of a disaster، both in terms of economic damage and fatalities. Remote sensing techniques play an important role in obtaining building damage information because of their non-contact، low cost، wide field of view، and fast response capacities. Now that more and diverse types of remote sensing data become available، various methods are designed and reported for building damage assessment. This paper provides a comprehensive review of these methods based on using optical images in three categories: mono، multi temporal and combination of images and vector map approach and also implements an automatic damage assessment method of buildings using high resolution satellite image and GIS layers. In this method، after extracting texture features of candidate buildings from both pre- and post event images and defining optimized features، a neuro fuzzy inference system was designed that determines buildings to four damage levels: Undamaged، Moderate damage، Heavy damage and Destroyed levels. Evaluation results show that designed system has the overall accuracy equal to 89% in classifying buildings to the four damage levels.
    Keywords: Destroyed Buildings, Damage Map, Texture Analysis, Genetic Algorithm, Neuro fuzzy inference system
  • Pages 43-54
    Just as the reported temperature by weather station only reading of temperature inside Box Screen Regardless of other atmospheric parameters and including it is humidity so it cannot be represented our real feeling from the weather temperature because hot weather، whereas the humidity is high. It will be hotter in a way that when the temperature is 35°C with presence of relative humidity 55%the temperature will be about 43°C. In this paper، using the heat index the actual temperature feeling the in warm months، July، June and August for a period of 10 years at 40 synoptic stations in the southern half of the country are calculated and Zoning Isotherm maps real sense in ArcGIS and Were compared with Typical isotherms maps. The results showed that although the warm southern coastal areas at lower temperature show، But actual temperatures have a higher sense of emotional distance from the beach and the actual temperature less humidity is low. Thresholds at each frequency due to real emotional problems were classified in four classes; each class creates a special situation. Synoptic conditions that resulted from high-temperature heat wave and get a real feel extremely dangerous in terms of coastal stations were investigated. Timely forecasts and warnings for the organization of heat waves on a hot، humid weather in the areas by organizations can reduce number of death due to heat.
    Keywords: Heat index, Synoptic pattern, Coastal stations, Temperature, humidity, Disease
  • Pages 55-67
    Being informed of spatial distribution of heavy metals concentrations in soil for environmental pollution monitoring and maintaining the quality of the environment is necessary. This study aimed to map the spatial distribution of heavy metal contamination concentration of Manganese، Copper، Zinc and Iron in Harris agricultural soils located in the province of East Azerbaijan done. For this purpose، using systematic random sampling of 370 surface soil samples were collected at a depth of zero to 30 cm، and the concentrations of all these metals were measured. In order to modeling the spatial variation of heavy metal concentrations in the soil، the ordinary kriging and radial basis functions were applied in ArcGIS. Among the various models of ordinary kriging and radial basis functions، the lowest RMSE and MAE values and very close to zero MBE and the highest correlation coefficient R as a criterion for evaluating the best way to model the spatial distribution of heavy metals were considered. Both methods have accuracy، but based on proper the evaluation criteria for metals، Magnesium and Copper، kriging method with exponential model، for Zinc، kriging method with spherical model and for iron، RBF method with Multi-quadric function was chosen. The map after choosing the best model for each of the elements، drawing and taking into account the standard of the Institute of Soil and Water Conservation، re-classifying the elements in four classes deficiency، sufficiency، and infection. Analysis of the spatial distribution maps of heavy metal contamination showed that most of the land was sufficient range for Magnesium; for Copper was found that about 92 percent had a high class and about 8 percent of the study area was contaminated; contamination for zinc and iron wasn’t found and respectively، about 96 and 80 percent were deficient.
    Keywords: Soil pollution, heavy metals, Kriging, RBF, GIS, Harriss Township
  • Pages 69-80
    Article 5، Volume 23، Issue 91، Autumn 2014، Page 69-80 XML PDF (1566 K) Document Type: Research Paper Abstract Dust haze phenomenon is one of the atmospheric phenomena which leaves negative environmental impacts and it is one of the most important environmental challenges in West and South-West of Asia، particularly in Iran. This phenomenon related to desertification processes and occurs in arid and semi-arid regions of the world. Remote sensing is science and technique to obtain information from geographic phenomena without any contact with them. To detect the phenomenon of dust haze the images with wide coverage and high frequency are needed therefore the images related to MODIS sensor is suitable for study of dust haze phenomenon due to high spectral bands. The main objectives of this research was identification the sources generating dust haze entering the West and South West of Iran and monitoring the movement of dust haze. In this research the source of two occurrence of dust haze phenomenon related to 2011 which has occurred in areas of West and South West of Iran was identified with the help of satellite images and using thermal and visible bands of MODIS sensor and Ackerman index. Then monitoring was carried out and synoptic analysis to identify the movement of dust haze from its source to Iran was done By using500 hectopascal geopotential height synoptic data، sea level pressure and 500and 100 hectopascal wind direction maps. Finally، its movement from the source to Iran was monitored by using GIS and Spatial Analysis Tools.
    Keywords: Dust haze phenomenon, Remote sensing, MODIS Sensor, Ackerman index, GIS
  • Pages 81-88
    Increase the production of daily urban waste is one of the major threats to the health of the global environment. Nowadays، most urban waste disposal method in many countries، including Iran. Development and application of research and analysis methods are described. In this study have used software، SPSS and ARC/GIS، 10 for spatial statistical analysis. The method of research was data collecting in some articles، magazine and books. The purpose of this paper is to determine appropriate locations for waste disposal in urban areas in Tonekabon. Process of locating suitable land for landfill waste، 9 layers، including layers of information away from urban and rural areas، groundwater levels، distance from the river، land use، soil type، rainfall، distance from communication، land use and slope classification by using overlapping process using analytic hierarchy process (AHP) with weights derived effective positioning operation was performed Based on the results obtained in this study، total area is 34. 12 hectares of lowland Branch extremely important strength - paired region holds 0. 1 percent. 1827. 90 hectares which is 6. 95 percent of the region possesses very strong in this area of 9904. 82 hectares which is 37. 70% of the low important priority area of approximately 27. 53% of the regional average of 7233. 63، and the region with strong significance with an area of 7267. 35 hectares، with 27. 66 percent and 6. 95 percent 1،827،90 hectares is the best area which is proposed for solid waste land fill.
    Keywords: Locating waste, GIS, AHP Model, Tonekabon Township
  • Pages 89-97
    One of the direct methods of land use impacts on the hydrological conditions of each region is relation between land use changes and the groundwater table fluctuations that can assist managers in optimized management of natural resources. In this study، to evaluating the impacts of land use changes on groundwater level drop in Gilan-E gharb plain، satellite images from MSS، TM and ETM sensors in 1985، 2000، 2010 were used. After processing and analysis of images، the region were classified into six classes in terms of land use including forest، pastoral، gardening، dry and water farming، farming and residential areas. Quantitative data of piezometric wells that exist in the plain during 1999- 2010 was used to examining aquifer changes and the resulting layers were also classified. The results showed that pasture land has devoted the largest area (more than 50% of the total area)، as it formed 61. 8% (9927 ha) and 67. 15% (10782 ha) of the area in 1985 and 2000 respectively، its extent has decreased during the period from 1379-1389 and formed 50. 23% (8066 ha) of the region. Evaluation of dry and water farming was also showed that it has been faced with decreasing in the amount of the area 0. 84% (130 ha) during 1985-2000، but the changes in the period 2000 to 2010 has been increased 1429 ha which formed 8. 9% of the region. Assessment of groundwater drop showed that it has been increased through replacing pasture lands class with farming classes. This changes has caused to 83. 93% of the area in 2010 had a groundwater drop more than 50 cm per year، so that the area of this region was 43. 85% in 2000. Human intervention is undoubtedly the most important factor of the region degradation.
    Keywords: Land use changes, Satellite images, Decrease groundwater table, Zonation, Gilan, e gharb plain
  • Pages 99-109
    There are 90 big and small islands in the Persian Gulf that its 34 islands belong to Iran. which 17 islands have geo-politics and strategic importance from point of view of the stating on international floodway of Hormoz strait and its control and also controlling foreign navy traffic. The Persian island is the center of Persian gulf in 50- 10 of geographical length and 27-59 geographical width in the most forest Iranian island from the main state. And Arabic island of Arabia is the nearest island to it. This island has the economic and politic importance and it has rich sourcesof oil and gas and naval tourism position. Furthermore by settlement at the center of Persian gulf and placing out of Hormoz strait، having possible natural situation marine mine – laying، settlement into traffic vestibule of American ships to Bahrein gulf، crossing position and also by low extent of enemy، it cannot occupy this area completely. So، by attending to the mentioned characteristics، this island has extra political importance to Iran in war time of tanker lorry، this island makes good situation for its Own contrary to Iran in out of Hormoz strait. The aim of this study is more familiar with Persian Gulf and its importance. This island is the most unfamiliar island of Iran and there are little sources in this island about this subject. The results of this research are showing that this island from political، economical، military point of view and placing through crossing traffic of international navigation in Persian Gulf has the strategic importance. The method of data collection is presence interview and library sources has analytical and descriptive manner. Also to preparing maps، is used from photo shop soft ware.
    Keywords: Persion gulf, Farsi island, Marine power, Arab island