فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 96 (زمستان 1394)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 96 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میثم رستمی، رامین کیامهر، رامین بیات صفحات 5-19
    لحاظ نمودن معیارهای صحیح و جامع در مرحله تعیین مسیر می تواند نقش عمده ای را در کاهش هزینه های اقتصادی، افزایش ایمنی و دسترسی جاده ها و حفظ محیط زیست ایفا نماید. بدین منظور در تحقیق حاضر،عوامل متعددی مانند مدل ارتفاعی زمین، پوشش اراضی، اطلاعات مراکز جمعیتی و گردشگری، میزان آفتاب گیربودن مسیر درفصول سرد،نحوه توزیع رودخانه ها و خطوط گسل جهت مسیریابی بهینه درمسیرایلام - حمیل در نظر گرفته شد. به منظور تعیین هزینه درون لایه ای یک روش دانش پایه پیشنهاد شده که بر اساس آن برای ه ریک از لایه ها متناسب باویژگی ها و نحوه تاثیر آن در تامین هدف،یک تابع هزینه لحاظ شده است. مزیت اصلی این روش وزن دهی است که تغییرات هزینه در بازه های اطلاعاتی موجود در هر یک از لایه ها صرفا خطی نبوده و ویژگی های آن لایه اطلاعاتی در تعریف تابع هزینه لحاظ شده است. در ادامه جهت وزن دهی بین لایه ای از مقایسه دوتایی و تحلیل AHPبااستفاده از نظرات کارشناسان استفاده شده است. باتلفیق لایه ها به روش همپوشانی شاخص، کوتاه ترین مسیر باتامین کمترین هزینه باسه متغیر یا وریانت مختلف پیاده سازی گردید. در وریانت اول وزن دهی درون لایه ای براساس روش های رایج (به صورت خطی) لحاظ شده است. در وریانت دوم تنها از معیار شیب جهت تعیین مسیر استفاده شد. روش پیشنهادی وزن دهی دانش پایه نیز در وریانت سوم با در نظر گرفتن تمام معیارها اعمال گردید.براساس نتایج، در تعیین مسیر احداث شده به عواملی مانند فاصله از خطوط گسل و رودخانه ها، دسترسی به مراکز جمعیتی و گردشگری توجه کمتری شده و معیار اصلی در مسیری ابی تنها توپوگرافی منطقه بوده است. همچنین طول مسیر در هر سه وریانت از طول مسیر احداث شده کمتر می باشد. به طور کلی مسیر حاصل از اعمال وزن دهی دانش پایه وضعیت مناسب تری را در تامین معیارهای مختلف نسبت به مسیر احداث شده و همچنین دو وریانت دیگر دارد.
    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعات مکانی (GIS)، مسیریابی، وزن دهی دانش پایه، مسیر ایلام، حمیل
  • سید احمد حسینی، عیسی ابراهیم زاده، مجتبی رفیعیان، مهدی مدیری، محسن احدنژاد روشتی صفحات 21-37
    نظارت بر چگونگی گسترش مناطق شهری در مقیاس کلان امری بسیار مهم به منظور برنامه ریزی توسعه شهری و پیشگیری از مشکلات فاجعه بار در مناطق کلان شهری می باشد. با این حال، در اغلب موارد کمبود اطلاعات اولیه در این زمینه به ویژه در کشورهای در حال توسعه یکی از موانع اصلی برای رسیدن به این امر است. بنابراین به منظور بررسی تعادل در نظام شهری ایران از شاخص نخست شهری و رتبه اندازه شهرهای ایران از سال 1335 تا 1390 با استفاده از داده های جمعیتی نقاط شهری در دوره های مختلف سرشماری بهره برده شد. همچنین به منظور نظارت بر پویایی شهرنشینی در ایران معاصر از دید فضایی-زمانی از تصاویر چند زمانه DMSP/OLSمربوط به سال های 1371 تا 1391 بهره برده شد. نتایج تحقیق نشان داد که پدیده نخست شهری، با توجه به تمام شاخص ها در نظام شهری ایران، در تمام این دوره ها وجود داشته است؛ و به طور کلی نتایج حاصل از توزیع لگاریتمی مرتبه- اندازه شهرهای ایران در فاصله زمانی 1335 تا 1390 نشان می دهد که در 55 سال اخیر با گذر زمان توزیع شهرها به سمت عدم تعادل میل کرده و در سال 1385 نامتعادل ترین توزیع را با شیب خط مطلق 142/1 نشان می دهد. در نهایت تجزیه و تحلیل تصاویر DMSP در ارتباط با مناطق شهری و تولید ناخالص ملی از مدل رگرسیون خطی بهره برده شد، که نتایج نشان داد که رابطه خطی بین نور در شب و جمعیت کشور، جمعیت شهری کشور و تولید ناخالص ملی وجود دارد. میزان R2 برای جمعیت شهری برابر با 854/0 می باشد؛ که نشان می دهد از این تصاویر می توان به عنوان عاملی برای شناسایی پویایی در نظام شهری ایران بهره برد.
    کلیدواژگان: پویایی شهر نشینی، رتبه اندازه، نخست شهری، ایران معاصر، DMSP، OLS
  • رحمت الله بهرامی صفحات 39-49
    یکی از ابعاد مهم توسعه جوامع؛ توسعه سلامت و به عبارتی میزان و کیفیت دسترسی افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی است. از آنجا که هرگونه برنامه ریزی جهت ارائه خدمات به مناطق نیازمند؛ ارزیابی وضع موجود می باشد، هدف این مقاله بررسی عمیق تر تفاوت میان شهرستان های استان کردستان به جهت دسترسی به مراکز بهداشتی و درمانی و تعیین میزان توسعه یافتگی در این زمینه است تا در بعد کاربردی نتایج این پژوهش در تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های منطقه ای و محلی مورد استفاده مسئولین قرار گیرد. روش مطالعه توصیفی- تحلیلی و موردی و روش گردآوری بصورت کتابخانه ای است که 36 شاخص در سه بخش نهادی؛ نیروی انسانی و تخصصی از طریق سالنامه آماری 3931 واطلاعات مرکز آمار ایران گردآوری شده اند. داده ها براساس تکنیک تاپسیس خطی و از طریق نرم افزار اکسل محاسبه و جهت ترسیم نقشه از نرم افزار GIS استفاده شده است.یافته ها نشان می دهد شهرستان های سنندج و سقز برخوردار؛ شهرستان های قروه؛ بیجار؛ مریوان و بانه نیمه برخوردار و شهرستان های دیواندره؛ کامیاران؛ دهگلان و سروآباد به عنوان شهرستان های غیر برخوردار شناخته شده اند. نتایج پژوهش بر مبنای تعداد جمعیت نشان می دهد؛ 36 درصد جمعیت استان کردستان از خدمات بهداشتی محروم؛ 2/0 درصد نیمه برخوردار و 44 درصد جمعیت از خدمات بهداشتی بطور نسبی برخوردارند.نتایج بخوبی نشان دهنده این موضوع است که در میان شهرستان های استان؛ توزیع خدمات بهداشتی متناسب با توان ها و نیازهای جمعیتی توزیع نشده اند. لذاپیشنهاد می گردد ارزیابی توسعه سلامت حتی الامکان هم زمان در مقیاس سلسله مراتب روستا؛ شهر؛ شهرستان و استان صورت پذیرد تا علاوه بر تبیین تفاوت های ناحیه ای؛ تفاوت های درون ناحیه ای نیز روشن و مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: درجه توسعه یافتگی، تاپسیس خطی، کردستان، ضریب نابرابری، شاخص بهداشتی
  • مهران مقصودی، عبدالحسین حاجی زاده، محمد علی نظام محله، زینب بیاتی صداقت صفحات 51-64
    دشت لوت در جنوب شرقی کرمان و یکی از بیابان های بزرگ جهان می باشد که از گرم ترین نقاط دنیا است. دانه سنجی رسوبات می تواند نشان دهنده ویژگی های فرایند های پیشین و مورفولوژی اشکال ناهمواری باشد. کلوت های دشت لوت دارای مورفولوژی بسیار جالب توجه و منحصر به فردی در ایران و جهان می باشند که شناخت ارتباط بین خصوصیات دانه سنجی آنها با شکل ناهمواری آن که مجموعه ای از تپه های مورب و یا رشته های کم و بیش موازی هستند می تواند اطلاعات مفیدی را نشان دهد. در این مطالعه دو نمونه یاردانگ یا کلوت از دشت لوت در شمال شرق شهر شهداد در شمال کلوت ها انتخاب و تعدادی نمونه رسوب از ارتفاع های مختلف آن مطابق با اصول نمونه برداری برداشت شد. نمونه های رسوب در آزمایشگاه با روش پیپت مورد اندازه گیری قرار گرفت. این روش اولین بار توسط نویسندگان در دانشکده جغرافیا طراحی و انجام شده است. در نمونه یاردانگ های مورد مطالعه مشخص شد که فرسایش آبی و بادی جزء فرایندهای غالب تشکیل دهنده اشکال یاردانگ های شمال دشت لوت می باشد. در این تحقیق آزمایش کلسیمتری، تعیین رنگ رسوبات انجام و پارامترهای آماری نظیر میانگین دانه ها، انحراف معیار، کورتوسیس و اسکیونس داده ها نیز محاسبه شده است، طبق نتایج حاصل از دانه سنجی و پارامترهای مربوط به آن نتیجه گرفته می شود که یاردانگ های بخش شمالی دشت لوت در تمامی ارتفاع این شکل ناهمواری عمدتا دارای رسوبات گلی می باشد، همچنین نتایج میزان بیشتر رسوبات سیلتی را در ارتفاع های بالاتر این دو یاردانگ نشان داده است. این تحقیق نشان می دهد که مورفولوژی تخم مرغی یاردانگ های مورد مطالعه در ارتباط با رسوبات سیلتی بخش بالایی و رسوبات رسی بخش پایینی این اشکال ناهمواری می باشد. لازم به ذکر است که این مقاله از یک طرح تحقیقاتی گرفته شده و با حمایت مالی دانشکده جغرافیا- دانشگاه تهران به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: دشت لوت، یاردانگ، پیپت، کلسیمتری، شهداد، دانه سنجی
  • بهرام جمعه زاده، سیروس هاشمی، علی درویشی بلورانی، مجید کیاورز صفحات 65-77
    استفاده از تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی متوسط به منظور شناسایی، نظارت و پیش بینی مناطق ساخته شده شهری در دهه های اخیر توسعه یافته است. مهم ترین گام در پیش بینی رشد مناطق شهری، استخراج ویژگی های سطح شهر با دقت و صحت بالا و مهم ترین چالش در این راه پیچید گی عوارض شهری و مسئله پیکسل های مخلوط است. هدف از این تحقیق استفاده از مدل های تجزیه و تحلیل زیر پیکسل، برای استخراج عوارض سطحی شهر رشت به منظور پیش بینی برای تغییرات رشد آتی این شهر است. بدین منظور از سه تصویر لندست مربوط به سال های؛ 0991 (سنجنده TM)، 2002 (سنجنده +ETM) و5102 (سنجنده OLI/TIRS) و روش تجزیه و تحلیل طیف مخلوط نرمال شده (NSMA)، برای استخراج عوارض سطحی استفاده شد. برای طبقه بندی تصاویر از لایه های کسری پوشش به عنوان لایه های ورودی و عضوهای پایانی به عنوان نمونه های آموزشی و الگوریتم حداکثر احتمال به عنوان الگوریتم طبقه بندی کننده استفاده شد؛ که در نتیجه صحت کلی بالای 99%و ضریب کاپای بالای 89/0 برای تصاویر سه دوره بدست آمد. به منظور پیش بینی رشد شهری با شبکه عصبی در این تحقیق از مدل پرسپترون چند لایه(MLP)با الگوریتم یادگیری پس انتشار (BP) استفاده شد. نتایج مقایسه خروجی مدل با نقشه طبقه بندی سال 5102 ، ضریب کاپای 29%،کاپای استاندارد 98% و کاپای طبقه ای (برای طبقه ساخته شده) 39%، را نشان داد. مدل استفاده شده در این تحقیق در پیش بینی رشد مرزهای شهر موفق عمل کرده است، اما در پیش بینی مناطق ساخته شده انفرادی اطراف شهر صحت کمتری دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل زیر پیکسل، تجزیه و تحلیل طیف مخلوط نرمال شده (NSMA)، پیش بینی رشد شهری، پرسپترون چندلایه
  • مجتبی یمانی، شهناز علیزاده صفحات 79-90
    مکان یابی دفن زباله یکی از مهم ترین جنبه های مدیریتی مواد زائد جامد شهری است و علم ژئومورفولوژی با توجه به ماهیت خود که به منشاء وتحول اشکال زمین و فرایندهای تشکیل آنها مربوط می شود، در امر مکان یابی بهینه نقش بسزایی دارد. منطقه هشتگرد با وسعت 398 کیلومترمربع در جنوب شهرستان ساوجبلاغ استان البرز واقع شده است. در این منطقه به دلیل قرارگیری بر روی مخروط افکنه رودهای دائمی(کردان) و زمین های با نفوذپذیری فراوان، وجود آب های سطحی و لایه های آب زیرزمینی بعضا در عمق های کم (کمتر از 50 متر)، نواحی جمعیتی (شهری و روستایی) و زمین های کشاورزی فراوان، مکانیابی بهینه دفن زباله بطوری که به محیط زیست اطراف آسیب وارد ننماید دارای اهمیت و ضرورت فراوانی است. هدف این تحقیق مکان یابی بهینه دفن زباله منطقه هشتگرد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و باتوجه به پارامترهای ژئومورفولوژی می باشد. روش تحقیق به صورت تحلیلی – مقایسه ای است. در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی 25000 : 1 و نقشه زمین شناسی 1:100000 و داده های مربوط به آب های زیرزمینی منطقه مورد مطالعه استفاده شد و همچنین نرم افزار ArcGIS برای تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. در مقاله ی حاضر براساس چهار معیار اصلی یعنی زمین شناسی، هیدرولوژی، توپولوژی و کاربری اراضی پنج ناحیه برای مکانیابی به دست آمد که نتیجه پژوهش حاکی از آن است که نواحی کاملا مناسب برای دفن زباله در قسمت شرقی و جنوبی منطقه در حوالی روستای محمد آباد افشار و نواحی کاملا نامناسب برای دفن زباله ناحیه غربی منطقه به دلیل قرارگیری نواحی جمعیتی و کشاورزی و عمق کم آب زیر زمینی (7 تا 32 متر) در این قسمت از منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: دفن زباله، مکان یابی، مدل AHP، هشتگرد
  • حسین حاتمی نژاد، اشرف عظیم زاده ایرانی صفحات 91-112
    شهرها با توجه به اینکه اکثر جمعیت کشور را در خود جای می دهند و غالبا مراکز اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و مراکز حاکمیتی در کشورها می باشند، همواره می بایست آمادگی شان در برابر بحران ها (پدافند غیرعامل) مد نظر متخصصین مربوطه قرار گیرد. ساماندهی شهر در مقیاس محله (بعنوان کوچکترین و موثرترین واحد شهری) بر مبنای الزامات پدافند غیر عامل، به منظور مقابله با بحران ها (طبیعی و انسان ساز) و به حداقل رساندن مخاطرات با استفاده از فنون جغرافیا و برنامه ریزی از اهداف این تحقیق است. از اینرو ، محلات ناحیه ی شش از منطقه ی دو شهر تهران بعنوان مطالعه موردی انتخاب و نتایج تحقیق ارائه شد تا بدینوسیله امکان تعمیم بررسی ها و مطالعات مشابه در سایر نواحی شهری فراهم گردد.
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق معیاری - تحلیلی است. مبانی علمی این تحقیق مبتنی بر مفاهیم مدیریت بحران شهری با تاکید بر دانش جغرافیا و برنامه ریزی شهری می باشد. در این تحقیق، پس از شناخت وارزیابی وضع موجود، ابعاد آسیب پذیری محلات در زمان وقوع بحران، نقاط قوت و ضعف، و همچنین تهدیدها و فرصت های هر محله با رویکرد پدافندغیرعامل مورد بررسی قرار گرفته و بر همین اساس نتیجه گیری مربوطه صورت پذیرفته است.گردآوری داده ها بر اساس روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی صورت گرفته و از روش مقایسه ای جهت ارائه جمع بندی ها استفاده شده است. در این پژوهش، تکنیک تحلیلی SWOT به منظور تعیین نقاط ضعف و قوت، تهدیدها و فرصت ها، و نیز ارائه راهبردها، سیاست ها و پیشنهاد اقدامات لازم، بکار رفته و نرم افزار ArcGis جهت نمایش و همچنین، تجریه و تحلیل داده های توصیفی مورد استفاده قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحقیق، مبین این حقیقت است که توجه به مولفه هایی از قبیل ساختار شهر، بافت شهر، فرم شهر، کاربری اراضی شهری و بالاخره، مشارکت های اجتماعی ساکنین هر محله، می تواند ساماندهی محلات شهری را بر اساس الزامات پدافندغیرعامل امکان پذیر سازد.
    کلیدواژگان: ساماندهی، محله، شهر، پدافند غیرعامل، تهران، بحران، SWOT
  • حامد اسکندری دامنه، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی، علی آذره صفحات 113-120
    خشکسالی یک رخداد طبیعی تکرارشونده و موقتی است و منجر به وارد آمدن خسارت های زیادی به زندگی انسان و اکوسیستم های طبیعی می شود. در این تحقیق، از شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص خشکسالی جریانات رودخانه ای (SDI) جهت ارزیابی خشکسالی ها استفاده شده است. برای این منظور از آمار ماهانه 72 ایستگاه باران سنجی و 42 ایستگاه هیدرومتری در استان تهران استفاده شد و شاخص های خشکسالی SPI و SDI نیز در نرم افزار MATLAB محاسبه گردید. در مرحله بعد نقشه پهنه بندی مربوط به آنها نیز در دوره های مختلف با استفاده از نرم افزار ArcGIS تهیه شد و در نهایت ارتباط بین دو شاخص خشکسالی نیز از طریق ضریب همبستگی پیرسون بدست آمد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی در منطقه مورد مطالعه، ارتباط معنی داری در سطح 99 درصد وجود دارد و روند خشکسالی تقریبا در مناطق مختلف استان با گذشت زمان افزایش یافته است، به طوری که روند تغییرات هر دو شاخص خشکسالی، از سمت شمال به جنوب دارای افزایش چشمگیری بوده است. بر اساس داده های بارش و دبی، وقوع خشکسالی هواشناسی به صورت کوتاه مدت یا با تاخیر یک ماهه بیش ترین تاثیر را در وقوع خشکسالی هیدرولوژیک دارد. همچنین بررسی نظم مکانی نیز نشان داد که، بیشترین همبستگی بین خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی در ایستگاه رودک وجود دارد که دلیل همبستگی بالای آن را می توان کوچک بودن حوضه بالا دست آن به موقعیت ایستگاه های باران سنجی و هیدرومتری آن مرتبط دانست.
    کلیدواژگان: خشکسالی هواشناسی، خشکسالی هیدرولوژیکی، همبستگی، استان تهران
  • سعید امانپور، سوران منوچهری، مهناز اکبری، زهرا عباسی صفحات 121-134
    قاچاق کالا به عنوان فعالیتی غیررسمی در کیفیت زندگی روستاهای مرزی کشور که به دلیل حاشیه ای بودن در نظام برنامه ریزی مرکز پیرامون در رنج و فشار هستند؛ جایگاه ویژه ای دارد. با توجه به لزوم حذف قاچاق کالا جهت پویایی اقتصادی کشور، قدر مسلم کاهش و حذف این فعالیت سودآور غیررسمی اقتصادی به صورت یک باره و بدون برنامه ریزی جهت تدارک راهکارهای جایگزین از روستاهای مرزی که به دلیل ضعف ساختارهای اقتصادی، وابستگی بسیاری به قاچاق کالا دارند؛ تغییرات عمده ای را در کیفیت زندگی روستاییان مرزنشین به همراه دارد. لذا در پژوهش حاضر به بررسی تغییرات سطح کیفیت زندگی روستاییان روستاهای مرزی شهرستان مریوان به دنبال کاهش چشمگیر قاچاق کالا و حذف آن پرداخته ایم تا رهیافت این امر شناخت جامع وضع موجود جهت ارائه راهکارهای کاربردی به منظور بهبود سطح کیفیت زندگی روستاییان این منطقه به دنبال حذف قاچاق کالا باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ روش توصیفی تحلیلی است که جهت گردآوری اطلاعات آن از دو روش کتابخانه ای و میدانی مبتنی بر توزیع پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای ساکن در دو دهستان مرزی خاو و میرآباد و زریوار در برمی گیرند که با بهره گیری از فرمول کوکران از میان 5223 خانوار تعداد 360 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه ها به روش طبقه ای و سپس تصادفی ساده در میان روستاهای منتخب و روستاییان آن ها توزیع گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین) و آزمون های آمار استنباطی (زوجی، رتبه ای فریدمن، همگونی کای دو، کروسکال والیس و آزمون دوجمله ای) استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که قاچاق کالا به عنوان پدیده ای غیرقابل قبول از منطقه حذف شده است اما در مقابل کیفیت زندگی روستاییان در ابعاد اجتماعی و اقتصادی کاهش یافته است و تنها در بعد کالبدی شاهد ارتقای سطح کیفیت زندگی روستاییان هستیم. همچنین بین میزان رضایت افراد از کیفیت زندگی شان بافاصله از مرز و وابستگی شغلی به قاچاق ارتباط معنی داری وجود دارد و درنهایت اینکه بازارچه های مرزی تاسیس شده نیز به عنوان راهکارهای جایگزین توانایی ارتقای سطح کیفیت زندگی روستاییان را به مانند قاچاق کالا نداشته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، قاچاق کالا، مرز، روستاهای شهرستان مریوان
  • وحید صادقی، حمید عنایتی، حمید عبادی صفحات 135-152
    آنالیز تصاویر چندزمانه سنجش از دور، تکنیک کارآمدی برای شناسایی تغییرات کاربری و پوشش اراضی در مناطق شهری می باشد. جدا از تکنیک بکار رفته برای شناسایی تغییرات،فضای ویژگی تاثیر بسیار زیادی در صحت نتایج دارد. حصول نتایج رضایت بخش در شناسایی تغییرات مناطق شهری، مستلزم بکارگیری ویژگی های طیفی و مکانی (بافت) بهینه می باشد. اگرچه جستجوی سراسری تنها تضمین دست یابی به مجموعه ویژگی های بهینه است، ولی در عمل فرآیندی بسیار زمانبر و غیرعملی است. در تکنیک های کاهش بعد همچون تکنیکPCA تنها استقلال آماری داده ها برای رسیدن به مولفه هایی جدید با وابستگی کمتر مدنظر بوده و بهبود صحت شناسایی تغییرات بطور مستقیم دنبال نمی شود. تعیین حدآستانه مناسب برای انتخاب ویژگی های بهینه در تکنیک تفکیک پذیری آماری (SAA) با فاصله JM نیز عملا از کارایی این تکنیک می کاهد. تمرکز اصلی مقاله حاضر، انتخاب ویژگی های طیفی و بافت بهینه با الگوریتم ژنتیک و طبقه بندی کننده بیزین می باشد. جهت بررسی کارآیی تکنیک پیشنهادی، تغییرات شهر جدید سهند (شمال غرب ایران) با بکارگیری تصاویر سنجنده های IRS-P6 و Geo-Eye1اخذ شده در 14 جولای 2006 و 1 سپتامبر 2013 مورد بررسی قرار گرفت.تمامی تکنیک های مذکور در محیط برنامه نویسی MATLABR2013aپیاده سازی شدند.نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد ویژگی های بافت می تواند به عنوان منبع اطلاعاتی مکمل، سبب بهبود نتایج شناسایی تغییرات در مناطق شهری شود. انتخاب ویژگی یک فرآیند تاثیرگذار در شناسایی تغییرات مبتنی بر ویژگی های طیفی و بافت می باشد. هریک از تکنیک های انتخاب ویژگی، محدودیت ها و مزایای خاص خودشان را داشته ولی در کل بهبود صحت شناسایی تغییرات را بدنبال دارند. مقایسه کارآیی تکنیک های انتخاب ویژگی نشان داد، تکنیک پیشنهادی در مقایسه با دو تکنیک متداولPCA و SAA (که نتایج مشابهی داشتند) از کارآیی و صحت بالاتری برخوردار است.با بکارگیری روش پیشنهادی، ضریب کاپا و صحت کلی نقشه تغییرات به ترتیب از 66/53% به 49/88% و از 94/58% به 39/90%،(در مقایسه با بکارگیری باندهای اصلی تصاویر)،افزایش یافت.
    کلیدواژگان: شناسایی تغییرات، تصاویر سنجش از دور، ویژگی های مکانی (بافت)، الگوریتم ژنتیک، تحلیل مولفه های اصلی، فاصله JM
|
  • Meisam Rostami, Ramin Kiamehr, Ramin Bayat Pages 5-19
    Consideration of comprehensive and exact criteria in the route locating stage can play a decisive role in reducing of costs, increasing the safety and accessibility of roads as well as protecting the environment. In this regard, several parameters such as Digital Elevation Model, land cover, population distribution, touristic areas, sunshiny level of roads during cold seasons along with distribution of rivers and fault lines are considered in optimal route location of Ilam-Homeil road. In this research, an approach is proposed in order to assign inter layer costs. According to the proposed method, a specific cost function is defined for each layer regarding its own characteristics and influence on final decision. The most outstanding advantage of this approach is that cost variations is not linear for different data intervals of each layer and the characteristics of corresponding layer is considered indefining relevant cost function. Then pair-wise comparison and Analytical Hierarchy Process (AHP) are implemented for relative weighting of layers. Accordingly, the short path analysis is applied to supply the minimum cost considering three different variants. In the first variant the traditional method is used for inter-layer weighting and opinions of experts are considered for relative weighting of layers. In the second variant, the only criterion is the slope variation in the study area. The proposed knowledge-based weighting method is applied in the third variant. According to the results, the main parameter for route location of available road has been the topographical condition of study area and less attention has been paid to other factors such as distance from fault lines and rivers, access to population centers and touristy areas. The proposed routes resulting from each variants are shorter than constructed road.
    Keywords: Geospatial Information System (GIS), Route Location, Knowledge, based Weighting, Ilam, Homail Road
  • Sayyed Ahmad Hosseini, Eisa Ebrahimzadeh, Mojtaba Rafieian, Mahdi Modiri, Mohsen Ahadnejad Roshti Pages 21-37
    Monitoring how large-scale expansion of urban areas is very important for planning urban development and the prevention of catastrophic problems in metropolitan areas. However, in most cases, lack of basic information in this area, especially in developing countries is a major obstacle to achieve this. So in order to check the balance was used in the Iranian city of urban primacy index and Rank-Size cities from 1335 to 1390. Using data from urban population census was used in different periods. As well as for monitoring the dynamics of urbanization in contemporary Iran through the eyes of space-time benefit from multi-temporal images DMSP / OLS for the years 1371 to 1391. The results showed that there is a phenomenon of urban primacy with regard to all aspects of the urban system, in all these periods; And overall results of the logarithmic distribution Rank-size cities in the period 1335 to 1390 shows, That in 55 years time, the distribution of the cities to the imbalance in 1385 showed that desire and imbalanced distribution with an absolute slope of 1.142. Finally, in order to analyze images of DMSP in relation to urban areas and the GDP of the linear regression model was used, The results showed that there is a linear relationship between light at night and population, urban population and GDP. R2 is the urban population equal to 0.854. Which shows the images can be used as an agent to identify the dynamics of the urban system. Which shows the images can be used as an agent to identify the dynamics of the urban system.
    Keywords: The dynamics of urbanization, Urban primacy, Rank, Size, Contemporary Iran, DMSP, OLS
  • Rahmatollah Bahrami Pages 39-49
    One important aspect of community development, health development, namely thequality of people's access to health services. The need for any plan to provide services to those in need is the status quo be evaluated. The purpose of this paper is to examine the deeper differences between the municipalities of the province to access to health centers and to determine the level of development in this field. To use the results of this study will be used by officials at the local and regional decision-making and policy. The methodology of this study is cross-sectional and case choosing.We used as libraries that have been compiled 36 indicators in three areas: institutional, human resources and expertise and information through Statistical Yearbook 1393, Statistical Center of Iran. Data on-line and through Excel calculation TOPSIS technique and has been used for mapping software GIS. The ranking shows thecity of Sanandaj & Saqezcity developed and turpentine; Qurveh, Bijar, Marivan and Baneh and deprived developingDivandarreh; Kamyaran; Dehgolan and Sarvabad. The results based on the number of shows, 20 percent of the province deprived of health services, 36% moderate, and 44% of the population have access to health care isrelative. The results clearly show that in the midst of the city, not the distribution of health services in line with the needs of the population. Therefore, the proposed development is planned to be operational axis according to the levels of development of cities.
    Keywords: Degree of development, Linear TOPSIS, Health status indicators
  • Mehran Maghsoudi, Abdolhosein Hajizadeh, Mohammad Ali Nezam Mahaleh, Zeinab Bayati Sedaghat Pages 51-64
    Lut Desert, in southeastern of Kerman, is on of the Iran and is the world largest desert in the world. It is one of the world's driest and hottest places. Granolumetric analysis of sediments can indicate the properties of old formative processes and also account for morphology of landforms. Yardangs or Kalut in Lut desert have special forms in Iran and in the world and it can be very useful to find the relationship between granolumetric characteristics of the landforms and their morphology. In this study, two sample yardangs -from north east of Shahdad in north of Kaluts have been selected to collect sediment samples from different heights. The sediment samples have been measured by pipet equipment in laboratory. This method first designed by the authors at faculty of geography in Tehran university. The results have indicated more amounts of silt sediments in higher heights of these two Yardangs. According to the results, it can be discussed that evolution of these yardangs in this desert was by wind erosion process. Yardangs of the northern part of Lut desert in the height of the relief is mainly formation of clay sediments. The research also shows that the morphology of the Yardangs. in this paper associated with silty sediments of the upper and clay sediments of lower terrace is a part of this topography. In this study also determined the color of the sediment with Munsell color system, calcimetry and statistical parameters such as mean seeds, SD, kurtosis and skewness data is calculated. Also this article was taken from a research project and has been completed by financial support of faculty of geography in Tehran university.
    Keywords: Lut desert, Yardang, Pipet, Calcimetry, Shahdad, Granolumetry
  • Bahram Jomeh Zadeh, Sirus Hashemi, Ali Darvishi Bolourani, Majid Kiavarz Pages 65-77
    Using satellite images with a medium spatial resolution to detect, monitoring and prediction of urban built-up areas has a great development in recent decades. The most important step in predicting of the urban areas growth is extracting the urban features with a high precision but also the greatest challenge in this way is the complexity of urban components and the issue of mixed pixels. The purpose of this research is using sub-pixel analysis to extract the surface features of Rasht city to predict the future growth of the city’s built-up areas changes. To achieve this purpose we used three Landsat images related to; 1990 (Landsat Sensor TM), 2002 (Landsat Sensor ETM ) and 2015 (sensor OLI / TIRS) years and Normalized Spectral Mixture Analysis (NSMA). In order to classifying the images, the fraction layers as input layers, endmembers as training samples and maximum likelihood as classifier algorithm were used, As a result, the overall accuracy and kappa coefficient for three period of study were calculated up to 99% and 0.98 respectively. In this study, however, in order to predict urban growth by ANN model, Multilayer Perceptron (MLP) with Back-Propagation learning algorithm (BP) were used. The results of comparison between model’s output and 2015 classification map showed a 92% kappa coefficient, a 89% standard Kappa and a 93% classification Kappa (for classes) respectively. The used model in this research has been successful in predicting the growth of urban boundaries, but also less accurate in predicting the individual built-up areas around the urban areas.
    Keywords: Sub, pixels analysis, Normalized Spectral Mixture Analysis (NSMA), Urban growth predicting, Multilayer Perceptron
  • Mojtaba Yamani, Shahnaz Alizadeh Pages 79-90
    Finding a suitable location for the landfill site selection is one of the most important aspects. Municipal solid waste management is one of the aim of geomorphology with regard to its nature as a source of developed land forms, processes for their formation or composition of the material is relevant in environment and plays an important role in location. Hashtgerd area with an extent of 398 square kilometers, that is in the south of the Savojbolagh city which is located in Alborz province. In this region due to the placement of permanent rivers on alluvial fans (Kordan), also and land with high permeability, Existence of some surface water and underground water layer at shallow depths (less than 50 m), High population areas (urban and rural) and abundant agricultural land, Identifying suitable landfill areas so that it does not damage the surrounding environment has great importance and necessity. The research aim is Finding locate for Landfill in Hashtgerd area by using Analytical Hierarchy Proces (AHP) and Geographic Information System (GIS) and it is concerning geomorphic parameters. Research method is analytical – analogycal. In order to optimize the location of a landfill in the area of Hashtgerd, Statistics and data about groundwater 16 piezometers wells geological and hydrological land use data and topologies of digital geological maps (1: 100,000) with a scale of topographic maps (1: 25000), Results was obtained through Analytical Hierarchy Process (AHP) and in the Arc GIS software suitable areas for waste identification, designation, were introduced and zoned. Research results show that suitable regions for landfill have the lowest area. The most suitable area for the landfill is to eastern region graveside of the Mohammadabad Afshar village and south region is inappropriate for landfill.
    Keywords: Landfill, Site locating, AHP model, Hashtgerd
  • Hossein Hatami Nejad, Ashraf Azimzadeh Irany Pages 91-112
    Since most of the country's urban population centers, shelter and often economic, political, cultural, social and governance in health centers, their preparedness against crisis (passive defense), should always be considered specialists. Ordering city in the quarter scale (as the smallest and most efficient urban units) on the basis of the requirements of civil defense, in order to cope with crisis (natural and human) and to minimize the risks of using the techniques of geography and urban planning The objectives of this research. Thus, quarters of sixth district in the second zone of Tehran chosen as a case study, such results were presented to possible hereby extended investigation in other urban areas will be provided. The study applied a standard research method-analysis. This research-based scientific foundations of urban crisis management concepts with emphasis on geography and urban planning. In this study, the identification and evaluation of the current situation, the vulnerability of communities in times of crisis, strengths and weaknesses, as well as threats and opportunities in each area studied passive defense approach and based on relevant conclusions have been data gathering is based on field studies and library research. Following the research, the comparative method is used to provide a summary. In this study, SWOT analysis techniques used to determine the strengths and weaknesses, threats and opportunities, as well as provide guidelines, policies and proposed measure, ArcGIS software to display and also, analysis of descriptive data is used.
    Keywords: Ordering, Quarter, City, Passive defense, Tehran, Crisis, SWOT
  • Hamed Eskandari Damaneh, Gholam Reza Zehtabian, Hassan Khosravi Al Azareh Pages 113-120
    Analysis of temporal and spatial relationship between meteorological and hydrological drought in Tehran province drought is a recurring and temporary natural event which leads to many damages to human life and natural ecosystems. In this study, the Standardized Precipitation Index (SPI) and Stream flow Drought Index (SDI) were used to assess droughts. For this purpose, monthly statistics of 72 rain-gauge stations and 42 hydrometric stations were used in Tehran province and drought indices of SPI and SDI were calculated in the matlab software. In the next stage of their zoning maps of these indices were prepared using ArcGIS software in different periods and the relationship between the two drought indices was obtained using the Pearson correlation coefficient. The results of this study showed that the drought trend has been increased over time in different parts of the province. Also, there was a significant relationship (at confidence level of 99%) between meteorological drought and hydrological drought in the area. The results show that the extent of drought has been increased over time and from north to south of the province. Based on rainfall and discharge data, the occurrence of meteorological drought, either as instantly or with a time delay of one month, has the highest impact on the hydrologic drought. Also, study of the spatial order showed that the highest correlation between meteorological drought and hydrological drought was found in Roudak station because of the small size of its upstream basin compared to position of its rain-gauge and hydrometric stations.
    Keywords: Meteorological drought, Hydrological drought, Correlation, Tehran province
  • Saeed Amanpour, Souran Manoochehri, Mahnaz Akbari, Zahra Abbassi Pages 121-134
    Smuggling as an unofficial activity has a special place in the quality of life of border villages that are in the suffering and pressure due to be in the periphery in methods planning center – around. On the other hand, considering the need to eliminate smuggling, which is significant to improve the country's economic dynamism. So, the present study examines the changes in quality of life in rural villages in the border city of Marivan by emphasizing on the significant reduction in smuggling and removing it. To achieve this point, the recognition of the status quo to provide practical solutions in order to improve the quality of life of the villagers of the area, which would lead to the elimination of smuggling. In the applied research, in the terms of method, analytical descriptive is used to collect information from method libraries and field based distribution questionnaires and interviews. The population of this research included families living in two border villages Zarivar and Khav and myrabad that using formula Cochran from the 5223 household sample size of 360 households were selected as class method and then randomly selected among the villages and villagers that they were distributed. Data analysis using descriptive statistics (mean) and inferential statistics (t-test, friedman, fit square, Kruskal-Wallis test, binomial) showing the smuggling as nacceptable phenomenon has been removed from the area but the quality of life the villagers in the social and economic dimensions reduced and only the quality of life of the villagers improved in the physical. Also, the level of satisfaction with the quality of life of people with a job dependent on the distance from the border and there is a significant trade relationship. Finally, cross-border and established markets as well as alternatives have been done to improve the quality of life ofthe villagers.
    Keywords: Quality of life, Smuggling, Border villages of Marivan
  • Vahid Sadeghi, Hamid Enayati, Hamid Ebadi Pages 135-152
    Analyzing multi-temporal remotely sensed images is a powerful technique for monitoring land use and land cover changes in urban areas. Apart from the change detection (CD) technique, the features space have an enormous impact on the CD accuracy.To achieve satisfactory CD results in urban area, optimum selection of textural and spectral features is necessary. Although an exhaustive search guarantees the optimality of the selected features, but it is computationally prohibitive. Data reduction techniques such as PCA considers the independence of the data to find a smaller set of variables with less redundancy without intending to improve the CD accuracy. Difficulty in setting the best threshold for JM distance in separability analysis algorithm (SAA) reduces its efficiency. The aim of this paper is finding the optimal textural and spectral features to enhance the CD accuracy using genetic algorithms (GA) and Bayesian classifier. To evaluate the effectiveness of the proposed approach, a case study using IRS-P6 and GeoEye1 satellite imagery acquired on July 15, 2006, and September 1, 2013, respectively, from Sahand New Town (Northwest of Iran) was performed. All the mentioned feature selection methods (PCA, SAA and proposed GA-based method) were implemented in MATLAB R2013a. Results show that, textural features provides a complementary source of data for CD in urban areas. Results show that features selection is an effective procedure in change detection based on textural and spectral features. Each of feature selection methods has its own limitation and advantages, but in general they increase the CD accuracy. The proposed GA-based feature selection approach was found to be relatively effective when compared to PCA and SSA approaches. Overall accuracy and Kappa coefficient of CD were increased from 53.66% to 88.49% and 58.94% to 90.39%, respectively using proposed method in compared with that using only spectral information.
    Keywords: Change detection, Remotely sensed images, Texture, GA, PCA, JM distance