فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 99 (پاییز 1395)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 99 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منیر دارستانی فراهانی، مهدی آخوندزاده هنزایی، فرهنگ احمدی گیوی صفحات 5-18
    شوری آب، یکی از عوامل مهم محیطی دریا محسوب می شود و نقش بسزایی در بررسی و پیش بینی جریان های سطحی اقیانوسی، تحلیل مکانیابی تجمیع ماهی ها، تعیین چگالی و بررسی تغییرات آن دارد. این پارامتر به شدت با تغییرزمان و مکان، در تغییر بوده و شناخت مناسب از آن مستلزم اندازه گیری هایی به فواصل زمانی کوتاه (ماهانه) در تعداد نقاط متعدد از منطقه ی مورد مطالعه است. در روش های سنتی، بررسی و ارزیابی یک یاچندفاکتور خاص موردنظر از کیفیت آب اغلب پرهزینه و زمانبراست و همچنین نمی تواند معرف خوبی برای تمام مساحت یک منطقه وسیع باشد. اما در سال های اخیر فناوری ماهواره ای و علم سنجش از دور به عنوان یک ابزار مناسب برای ارزیابی برخی پارامترهای کیفیت آب مطرح شده است زیرا با توجه به رقومی بودن این داده ها، در دسترس بودن وسیع آنها،اندازه گیری منظم، تکراری بودن آنها در پریودهای زمانی کوتاه، هزینه و زمان کمتر می توان طیف وسیعی از پروژه ها را به نتیجه رساند. هدف از انجام این مطالعه، تهیه نقشه شوری سطحی آب منطقه خلیج فارس در ایران و خلیج سنت لورنس در کانادا با استفاده از تصاویر ماهواره ایMODIS می باشد، که در این راستا نرم افزاری برای نخستین بار در ایران تولید شده است که می توان با پردازش های لازم بر روی تصاویر ماهواره ایMODIS وداده های میدانیCTD، نقشه دما، شوری و چگالی سطحی آب را با سه مدل متفاوت با دقت مناسب تهیه نمود.قابلیت و انعطاف بالای شبکه عصبی مصنوعی در تقریب توابع غیرخطی و خطی پیوسته در فضای ترکیبی باعث شد که در این مطالعه، یک روش جدید بر مبنای استفاده از این شبکه ارائه شود که در آن نقشه شوری توسط یک شبکه پرسپترون چندلایه تعیین می شود.
    کلیدواژگان: شوری، سنجش از دور، MODIS، داده های میدانیCTD، شبکه عصبی
  • زینب عبیداوی، کاظم رنگزن، مصطفی کابلی زاده، روح الله میرزایی صفحات 19-27
    مدیریت پایدار حیات وحش و زیستگاه های طبیعی برآیندی از مجموعه بررسی ها و مطالعات مکانی، کمی و کیفی مرتبط با جمعیت های حیات وحش و زیستگاه ها می باشد. امری که لزوم توجه به نگهداری صحیح از داده های موجود و ساماندهی آنها جهت افزایش عمر مفید این گونه داده ها به منظور جلوگیری از تکرار عملیات تهیه و جمع آوری آن ها و به تبع آن هدررفت بودجه های حفاظت و مدیریت حیات وحش را ضروری می نماید.لذا در پژوهش حاضر با توجه به مزایای بهره گیری از سیستم مدیریت پایگاه داده در نگهداری، استفاده و مدیریت داده ها، طراحی و پیاده سازی یک نمونه پایگاه داده مکانی حیات وحش در استان خوزستان صورت می گیرد. در طراحی و پیاده سازی پایگاه داده هدف، از پایگاه داده شیء-رابطه ایPostgreSQL/PostGIS استفاده شد. بر اساس یافته های این پژوهش، پایگاه داده متن باز PostgreSQL/PostGISبه عنوان یک گزینه مناسب جهت توسعه قابلیت های مدیریت داده های مکانی حیات وحش شناخته شد. همچنین مشخص شد که سیستم طراحی شده قادر به پشتیبانی از کلیه پرسش های ممکن مرتبط با داده های مکانی حیات وحش بوده، راه حلی جهت رفع برخی مسائل و مشکلات مربوط به مدیریت حجم عظیمی از داده های پراکنده حیات وحش ارائه می نماید. همچنین با توجه به موفقیت آمیز بودن پژوهش حاضر، ضرورت توجه به ساماندهی و مدیریت اطلاعات حیات وحش کشور و گنجاندن آن در متن سیاست های کلان سازمان حفاظت محیط زیست کشور مورد تاکید قرار گرفته، ضرورت ایجاد و توسعه پایگاه داده مکانی جامع حیات وحش کشور خاطر نشان می شود.
    کلیدواژگان: داده های مکانی، حفاظت و مدیریت حیات وحش، PostgreSQL، PostGIS
  • محمد زمان احمدی، سعید بهزادی صفحات 29-42
    چاه ها یکی از اصلی ترین منابع تامین کننده آب شرب، کشاورزی و صنعت می باشند. کیفیت آب از لحاظ شرب نیز در بین پارامترهای کیفی مهم ترین پارامتر است. بنابراین بررسی و پیش بینی آلودگی ها از اهداف مدیران و برنامه ریزان می باشد.در این تحقیق از شبکه عصبی مصنوعی و سیستم اطلاعات مکانی برای تعیین آلودگی پارامتر منیزیم در آب های روستاهای گنبد از استان گلستان در چهار سال متوالی 87 و 88 و 89 و 90 استفاده شده است. در این مدل شبکه عصبی مصنوعی در ساختار پرسپترون، با تعداد لایه های پنهان و نرون های مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در حال حاضر آلودگی آب های زیرزمینی به دلیل فعالیت های شیمیایی و صنعتی در حال افزایش است. بنابراین نیاز به شناسایی مناطق آسیب پذیر منطقه برای جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی است. همچنین در این تحقیق برای تعیین آلودگی آب های زیرزمینی از نقشه هایی همچون: توپوگرافی، زمین شناسی، موقعیت چاه ها، شیب، و... در محیط های مکانی استفاده شد. پس از تعیین میزان آلودگی با استفاده از مدل های شبکه عصبی، خروجی مدل در محیط مکانی به نقشه های آلودگی دست پیدا کرده ایم. همچنین با مشاهده ی نقشه های آلودگی و داده های موجود در سال های ذکر شده می توان نتیجه گرفت که میزان آلودگی کم بود و این آلودگی نمی تواند خطرآفرین باشد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، سیستم اطلاعات مکانی، آلودگی آب های زیرزمینی، منیزیم، شرق استان گلستان
  • علی کلانتری اسکویی، مهدی مدیری، علی اصغر آل شیخ، رضا حسنوی صفحات 43-57
    هدف اصلی این پژوهش تعیین شاخص آمادگی زیرساخت اطلاعات مکانی ملی (NSDI) ایران و شناسائی عوامل محدودکننده در ایجاد این زیرساخت می باشد. چارچوب اصلی پژوهش بر اساس پیمایش و مدل آمادگی زیرساخت اطلاعات مکانی (Readiness ModelSDI) بنا شده است. در این تحقیق، NSDI ایران بر اساس این مدل فازی پایه، با استفاده از 16 معیار تصمیم گیری در قالب پنچ عامل سازمانی، منابع انسانی، داده و اطلاعات، فناوری و مالی مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز پژوهش با کمک پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان آشنا با زیرساخت اطلاعات مکانی از سازمان های دولتی، دانشگاه ها و بخش خصوصی کشور تهیه گردید. بعد از جمع آوری داده و اطلاعات، مقادیر شاخص های کلی و عامل های پنجگانه بر اساس مدل آمادگی محاسبه شدند. براساس نتایج، وضعیت شاخص آمادگی کلی NSDI کشور در سطح پایین ارزیابی شده و برابر 44/0 محاسبه گردید. همچنین نتایج ارزیابی عامل ها نشان داد که تمامی آنها به استثنای عامل فناوری، کمتر توسعه یافته اند. بعلاوه، وضعیت 75 درصداز معیارهای تصمیم گیری نیزرضایت بخش نمی باشد. در این تحقیق، وضعیت سرمایه گذاری دولت و بخش خصوصی، زیرساخت های ارتباطاتی، رهبری سازمانی و فردی، مسائل قانونی، دیدگاه سیاستمداران، متادیتا، فرهنگ و آموزش در رابطه با زیرساخت اطلاعات مکانی از اهم معیارهای محدودکننده در استقرار NSDI شناخته شدند. علیرغم عوامل متعدد بازدارنده توسعه NSDI، وضعیت معیارهای اتصال به وب، دسترسی به داده و اطلاعات مکانی رقومی، سرمایه انسانی و دسترسی به نرم افزارهای مکانی در سطح مطلوبی از توسعه ارزیابی شدند. همچنین بر اساس نتایج این تحقیق، چنین به نظر می رسد که در توسعهNSDI کشور، مسائل غیرفنی (عوامل سازمانی، منابع انسانی و مالی) بیشتر از مسائل فنی (عامل فناوری) می توانند به عنوان عامل محدودکننده نقش ایفا نمایند. در پایان پیشنهاداتی در راستای رفع محدودیت های توسعهNSDIکشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سازمان، عوامل محدود کننده، فناوری، منابع مالی، منابع انسانی
  • فرزاد فروزانی، محمدرضا ملک، علی اسماعیلی صفحات 59-69
    شبکه های توزیع از مهمترین بخش های خدمات بوده و اصلی ترین وظیفه این بخش، تامین برق مطمئن و پایدار است. مشکلاتی که در خصوص اطلاعات مکان مرجع، مانند عدم دقت، عدم امکان کنترل اطلاعات و عدم دسترسی سریع به اطلاعات وجود دارد، جزء مشکلات فنی به شمار می آیند. پیچیدگی بهنگام سازی اطلاعات، پیچیدگی های مرتبط با ذخیره سازی اطلاعات و فرسودگی آنها، از این قاعده مستثنی نیستند. مشکلات فنی موجود و بکار نگرفتن سیستم های نوین در بحث امدادرسانی، باعث طولانی شدن مدت زمان خاموشی می شوند.
    هدف این تحقیق طراحی و پیاده سازی سیستم اطلاعات مکانی بافت آگاه برای ارائه یک سری خدمات مانند مسیریابی، نمایش نقشه و ارائه اطلاعات شبکه های توزیع در حوزه اتفاقات توزیع برق شهری است. شبکه های توزیع برق شهری، از بخش های مختلف و تجهیزات فراوانی تشکیل شده است. امدادگر با توجه به اطلاعات موجود و در دسترس شبکه، نوع خرابی را تعیین می نماید. نوع خرابی به عنوان بافت محیطی کاربر و موقعیت مکانی خودروی امداد به عنوان بافت موقعیت درنظر گرفته می شوند. بنابراین بافت ها در این تحقیق به دو دسته کلی بافت موقعیت و بافت شبکه تقسیم بندی می شوند. در نهایت پیاده سازی و آزمون سیستم بافت آگاه طراحی شده، مورد بررسی قرار گرفت که رضایت 80 درصدی را به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: بافت، بافت آگاه، سامانه اطلاعات مکانی، مدیریت امداد
  • سیدیاسر حکیم دوست، شاهبختی رستمی، محمود مرادی، عبدالحمید نظری صفحات 71-92
    تحقیق پیش رو به دنبال شناسایی الگوی فضایی زیست پذیری سکونتگاه های روستایی نواحی مرزی منطقه هیرمند جهت شناسایی مناطق خطرپذیر است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع کاربردی و رویکرد حاکم بر تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد. جهت واکاوی فضایی الگوی پراکنش روستاهای زیست پذیر در سه سطح مطلوب، متوسط و نامطلوب از آزمون های آمار فضایی در محیط نرم افزاریGEO DATMو GIS استفاده خواهد شد تا الگوی فضایی زیست پذیری روستاهای مورد نظر شناسایی و در نهایت پهنه های خطر پذیر شناسایی گردند.نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد 16 روستا در طیف مطلوب، 16 روستا در طیف متوسط و 12 روستا در طیف نامطلوب قرار گرفتند. همچنین نتایج استفاده الگوریتم موران انسلین در منطقه نشان می دهد 7 خوشه سرد (زیست پذیری پایین)، و 11 خوشه ی داغ (زیست پذیری بالا)در منطقه شناسایی گردید. بزرگترین لکه داغ در جنوب شهرستان قرار دارد و روستاهای قرار گرفته در این لکه دارای زیست پذیری بالایی هستند و در مجاور همدیگر قرار گرفته اند و بزرگترین لکه سرد در جنوب شرق و مرکز شهرستان قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد روستاهای نزدیک به خط مرزی دارای زیست پذیری ضعیف تری هستند وخوشه های سرد در این مناطق متمرکز گردیده اند و مناطق روستایی شمال شهرستان به دلیل وابستگی به اقتصاد کشاورزی وکمبود منابع آب رود هامون در شمال شهرستان دارای زیست پذیری ضعیف تری هستند. لکه های خطرپذیر از بعد ناپایداری سکونتگاه های روستایی می تواند منطقه را از بعد امنیتی دچار مخاطره کرده و به تبع آن سکونتگاه هایی که زیست پذیری مناسبتری دارند و در مجاورت لکه های با زیست پذیری پایین قرار گرفته اند نیز به لحاظ امنیتی دچار مخاطره شده و به مرور زیست پذیری آنها نیز تحت شعاع قرارخواهد گرفت.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، خطرپذیری، تحلیل فضایی، هیرمند
  • سید اسکندر صیدایی، سیده سمیه حسینی صفحات 93-102
    در رویکرد توسعه پایدار گردشگری نه تنها نیازهای بازار مورد توجه است بلکه نیازهای (ضروریات) جامعه و محیط زیست طبیعی نیز مورد تاکید قرار می گیرد. در همین راستا از GIS می توان برای بسیاری از فعالیت های مرتبط با گردشگری، برنامه ریزی و مدل سازی استفاده کرد. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل دسترسی به جاذبه های گردشگری برای پایداری در قطب های گردشگری استان اصفهان انجام گرفته است. با توجه به مولفه های مورد بررسی نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی و پیمایشی است. این تحقیق بر اساس نزدیک ترین دسترسی با توجه به سرعت دسترسی (کیفیت جاده) بر حسب دقیقه و به منظور ارائه مدلی برای پایداری مناطق دارای بیشترین جاذبه و تمرکز توریسم در یک پهنه به جای یک نقطه صورت گرفت. شهرهای اصفهان و کاشان (تاریخی- فرهنگی) و شهرستان های سمیرم و فریدون شهر (توریسم طبیعی) به ترتیب دارای بیشترین ظرفیت توریسم در استان هستند.نتایج تحقیق نشان می دهد بر اساس مدل «نزدیکترین دسترسی» برای پایداری چهار قطب گردشگری در استان پنج طبقه در نظر گرفته شده که طبقه اول نقاط روستایی و شهری دارای پتانسیل را تا شعاع 60 دقیقه ای (بر اساس نظر کارشناسان میزان فاصله 60 دقیقه میزان فاصله ای است که گردشگر تمایل دارد به صورت سواره تا جاذبه مورد نظر طی کند) از قطب های گردشگری طبیعی، غرب (فریدون شهر) و جنوب غرب (سمیرم) و قطب های گردشگری تاریخی - فرهنگی اصفهان و کاشان در نظر گرفته است که باید مورد توجه مسولان امر همچنین برنامه ریزان گردشگری استان در هدایت گردشگر واقع شود.
    کلیدواژگان: مدل نزدیکترین دسترسی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پایداری، قطب گردشگری، استان اصفهان
  • رضا آقاطاهر، مهدی صمدی، ایلیا لعلی نیت، ایمان نجفی صفحات 103-113
    مدل های رقومی ارتفاعی پژوهشگران را قادر می سازند تا تحقیقات جغرافیایی در مقیاس جهانی و منطقه ای از قبیل تغییرات جهانی، مخاطرات محیطی، پایش محیط و... را انجام دهند. بنابراین مدل های رقومی ارتفاعی نقشی کلیدی در تحقیقات علمی ایفا می کنند. SRTM و ASTER GDEM دو مجموعه از داده های ارتفاعی هستند که بصورت پوشش جهانی(تقریبا 80 درصد سطح کره زمین) در دسترس می باشند. بنابراین لازم است قبل از استفاده از آنها، صحت ارتفاعی هر کدام مورد ارزیابی قرار گرفته و داده مناسب با توجه به هدف تحقیق انتخاب گردد. مدل رقومی ارتفاعی حاصل از تصاویر ASTER دارای قدرت تفکیک مکانی 30 متری می باشد. بنابراین به نظر می رسد داده های ارتفاعی دقیق تری از SRTM که دارای قدرت تفکیک مکانی 90 متر می باشد، ارائه دهد. مطالعات مختلفی جهت مقایسه صحت ارتفاعی هر کدام از این دو مدل رقومی ارتفاعی در کشورهای مختلف انجام گرفته است که نتایج آن بیانگر مزایا و محدودیت های هر کدام نسبت به دیگری می باشد. در این تحقیق صحت ارتفاعی این دو مدل در سه منطقه از ایران شامل آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان و بوشهر که دارای ویژگی های توپوگرافی متفاوت می باشند، با استفاده از نقاط کنترل ارتفاعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که RMSE بعنوان شاخص خطا برای مناطق مورد مطالعه در آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان و بوشهر در مدل SRTM به ترتیب 6/1، 7/4 و 2/9 و در ASTER GDEM به ترتیب 8/7، 8/3 و 7/2 متر می باشد. بنابراین صحت ارتفاعی SRTM در هر سه منطقه از ASTER GDEM بالاتر می باشد. در این تحقیق رابطه بین خطای ارتفاعی و خصوصیات زمین از جمله شیب و جهت شیب نیز مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن ارائه گردیده است. یافته های نهایی تحقیق حاکی از صحت ارتفاعی بالای SRTM در مقایسه با ASTER GDEM در ایران می باشد. بنابراین جهت کاربردهای متعدد، SRTM گزینه مناسب تری می باشد.
    کلیدواژگان: SRTM، ASTER GDEM، صحت ارتفاعی، ایران
  • علی اکبر دماوندی، محمد رحیمی، محمدرضا یزدانی، علی اکبر نوروزی صفحات 115-126
    خشکسالی پدیده ای است طبیعی که تقریبا در تمامی اقالیم جهان رخ می دهد. اثرات این پدیده خزنده و آرام در مناطق خشک و نیمه خشک به دلیل بارندگی سالانه کمتر شان، بیشتر است. در تحقیق حاضر برای پایش مکانی خشکسالی، از سری های زمانی NDVIو LSTسنجنده MODISماهواره Terraدر ماه های فصول رشد (فروردین تا شهریور) سال های 1379 الی 1393 در استان مرکزی استفاده شد. برای این منظور، شاخص VCIو TCIبترتیب بر اساس سری های زمانی 15 ساله NDVIو LSTبه صورت ماهانه ایجاد گردید و در ادامه شاخص VHIبر اساس ترکیب دو شاخص مذکور استخراج شد. درنتیجه نقشه های درجات شدت خشکسالی بر اساس شاخص VHIدر پنج طبقه:1- خیلی شدید 2- شدید 3- متوسط 4- ملایم 5- بدون خشکسالی، استخراج گردیده و تغییرات این طبقات در سری های زمانی VHIمورد بررسی قرار گرفت. بررسی سری های زمانی حاصل از VCIو TCIنشان داد که ارتباط معنی داری میان تغییرات NDVIو LSTوجود دارد. مطابق نتایج نقشه های طبقه بندی شدت خشکسالی، شاخص VHI، سال 1379 و 1380 دارای بیشترین شدت و سال های 1383 و 1386 دارای کمترین شدت خشکسالی بوده اند. همچنین ماه اردیبهشت دارای بیشترین شدت خشکسالی و شهریور دارای کمترین شدت خشکسالی بوده است. بیشترین درصد مساحت طبقات خشکسالی بترتیب مربوط به طبقه بدون خشکسالی (56%)، ملایم (19%)، متوسط (%15)، شدید (8%) و خیلی شدید (2%) بوده است. مقایسه نتایج حاصل از این تحقیق و گزارش سازمان هواشناسی، دقت بسیار خوب روش استفاده از شاخص سنجش از دوری VHI درپایش خشکسالی کشاورزی را نشان می دهد. نتیجه آنکه شاخص های سنجش از دوری پایش خشکسالی (مانند VHI) می توانند با برطرف کردن نقاط ضعف روش های نقطه ای، در پایش خشکسالی کشاورزی به تصمیم سازان و برنامه ریزان کمک شایانی نمایند.
    کلیدواژگان: خشکسالی کشاورزی، MODIS، VCI، TCI، VHI
  • محمد زینالی، علی اصغر جعفرزاده، فرزین شهبازی، شاهین اوستان، خلیل ولی زاده کامران صفحات 127-139
    شوری خاک و شور شدن اراضی به عنوان یکی از مشکلات فراروی کشاورزی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده که بایستی با شناخت صحیح از پیشروی آن جلوگیری شود. اولین گام در این راه شناسایی مناطق شور و تهیه نقشه شوری این خاک ها می باشد. این تحقیق با هدف مقایسه نقشه های شوری تهیه شده با انواع الگوریتم های طبقه بندی (حداکثر احتمال، حداقل فاصله از میانگین و متوازی السطوح) تصویر توسط داده های ماهواره لندست5 با سنجنده TM در بخشی از اراضی شرق شهرستان خوی صورت گرفته است. لذا تعداد 269نمونه خاک با مختصات جغرافیایی مشخص تجزیه و نتایج حاصله بر روی تصویرTM پیاده گردید. برای شناسایی اولیه از نقشه توپوگرافی و نرم افزار4.8 ENVI جهت پردازش تصاویر ماهواره ای استفاده شده و تصحیحات ژئومتریک با نقاط مشخص و با استفاده از GPS انجام گرفت. نمونه های آموزشی و آزمایشی با پراکنش مناسب بر روی تصویر مورد نظر پیاده شده و کلاس های شوری از یک تا نه تهیه تعیین شدند. نمونه های مربوط به هر کلاس شوری با دقت کامل و به اندازه تک پیکسل، به علت اینکه دارای مختصات بودند، در هر تصویر بر روی پیکسل مربوطه قرار گرفته و با فرمت ROI ذخیره گردیدند. نتایج حاکی از وجود همبستگی بین باندهای 1، 4و 5 تصویرTM با داده های شوری بوده و از میان الگوریتم های طبقه بندی در روش پیکسل مبنا، بالاترین میزان دقت نقشه مربوط به حداکثر احتمال می باشد. به منظور ارزیابی صحت، شاخص هایی مانند ماتریس خطا، صحت تولیدکننده، صحت کاربر، صحت کلی و شاخص کاپا استخراج گردید. همچنین مطابقت طبقات مختلف شوری خاک این نقشه با مشاهدات صحرایی و میزان شوری اندازه گیری شده بیانگر دقت بالای این الگوریتم در تهیه نقشه شوری خاک سطحی است. هدفتحقیق حاضر مقایسه نقشه های شوری تهیه شده با این روش ها در منطقه مورد نظر با نتایج سایر محققین می باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم طبقه بندی، پیکسل مبنا، سنجنده TM، شوری، لندست5، خوی
  • حسین محمدی، قاسم عزیزی، فرامرز خوش اخلاق، مهدی خزایی صفحات 141-153
    برآورد دقیق و به موقع تبخیر و تعرق تاثیری بسزا و حیاتی در برنامه ریزی منابع آب و کشاورزی دارد. در این پژوهش، به برآورد میزان تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در استان خوزستان پرداخته شده و داده های مورد استفاده شامل دمای هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی از بدو تاسیس ایستگاه های سینوپتیک تا سال 2014 بوده است. بدین منظور در ابتدا مقادیر تبخیر و تعرق گیاه مرجع با استفاده از روش استاندارد فائو پنمن مانتیث محاسبه و سپس با استفاده از ضرایب گیاهی موجود، مقدار تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در مراحل مختلف رشد برآورد شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در استان خوزستان متوسط تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در مراحل اولیه رشد در ماه ژوئن 3/35 میلی متر در روز، در مراحل میانی رشد 10/46میلی متر و در مراحل پایانی رشد 6/26 میلیمتر در روز بوده است. مقدار این پارامتر در ماه ژوئیه در مراحل اولیه رشد 3/59 میلی متر، در مراحل میانی 23/11 میلیمتر و در مراحل پایانی رشد به میزان 74/6 میلیمتر در روز برآورد شده است. در نهایت مقدار تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در ماه اوت در مراحل اولیه رشد 56/3 میلی متر در روز، در مراحل میانی رشد 11/12 میلی متر و در مراحل پایانی رشد 67/6 میلی متر در روز برآورد شده است. بیشینه تبخیر و تعرق روزانه و ماهانه در ماه ژوئیه و کمینه آن در ماه ژوئن اتفاق افتاده است. همچنین بیشترین میزان نوسانات روزانه و ماهانه تبخیر و تعرق گیاه نیشکر در مراحل میانی رشد و کمترین آن در مراحل اولیه رشد اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، روش فائو پنمن مانتیث، ضریب گیاهی، گیاه نیشکر، استان خوزستان
  • پرهام پهلوانی، مهدی حسنلو صفحات 155-175
    امروزه ترکیب داده ها و تصاویری که از منابع مختلف سنجش از دوری به دست آمده اند، به عنوان راه حلی بهینه به منظور استخراج اطلاعات بیشتر مطرح است، چرا که این داده ها با دید وسیع خود، رقومی بودن، تهیه بصورت دورهای، اطلاعات مختلفی را در اختیار محققین قرار میدهند. در این راستا، سنجنده های غیرفعال نوری به صورت گسترده در نگاشت ساختارهای افقی مورد استفاده قرار می گیرند. داده های راداری نیز با توجه به این که غالبا مستقل از شرایط جوی و به صورت شبانهروزی امکان جمعآوری دارند و نیز برخی ساختارهای زمینی و اهداف مصنوعی پاسخ ویژهای در فرکانس راداری دارند، توانایی های تصاویر نوری را تکمیل میکنند. همچنین داده های هوابرد لیدار نیز میتوانند اندازه گیری های نمونه ای با دقت بسیار بالا از ساختارهای قائم در اختیار قرار دهند. در نتیجه، استفاده همزمان داده های نوری، راداری و لیدار میتواند اطلاعات بیشتری در کاربردهای متنوع فراهم نماید. در این تحقیق، با بکارگیری همزمان این سه دسته داده سعی بر شناسایی عوارض خاص شهری به شکل بهینه نمودیم. در این راستا، با بکارگیری و تولید توصیفگرهای مختلف (57 توصیف گر) و با استفاده از روش های استخراج ویژگی (شامل PCA و ICA) و تخمین ابعاد ذاتی داده ها (شاملSML و NWHFC)، فضای بهینه ای برای طبقه بندی نظارت شده ایجاد شد. پس از انجام طبقه بندی (روش K-NN) با استفاده از نتایج بدست آمده، توصیفگرهای (لایه های اطلاعاتی) تولید شده برای شناسایی عوارض خاص شهری شامل ساختمانها، راه ها و پوشش گیاهی براساس دقت کلاسه بندی بدست آمده و گروه بندی شدند. نتایج عددی بدست آمده حاکی از کارایی بالای رویه پیشنهادی و نیز روش های بکارگرفته شده تخمین بعد ذاتی و استخراج ویژگی است.
    کلیدواژگان: تخمین بعد ذاتی، طبقه بندی تصویر، راه، ساختمان، پوشش گیاهی
|
  • Monir Darestani Farahani, Mahdi Akhondzadeh Hanzaei, Farhang Ahmadi Qivi Pages 5-18
    The water salinity is the one of the important environmental marine factors and play important role in the Prediction of the surface ocean currents, spatial analysis of the fish aggregation, determination the density and studying its changes and also in ecological properties.
    This parameter change greatly with time and space and proper recognition is need to short time intervals measuring (monthly) for Multiple points of the study area.
    in the classic way, appraising one or more specific factors of water quality is expensive and spend great time and also is not good indicator for the whole area of a large region. But In recent years satellite technology and remote sensing are considered as appropriate tool for the assessment some of the water quality parameters, because due to the digital nature of this data, extensive availability, regular measurement, repeating data in the short time periods and spending less time and cost, can complete wide range of project .
    the purpose of this study is mapping sea surface salinity of Persian Gulf in iran and Gulf of st Lawrence in the Canada,using MODIS satellite data. in this regard a software produced in IRAN for the first time that can create salinity, temperature and density maps of sea surface In three different models with proper accuracy
    by entering the MODIS satellite data and field data.
    High ability and flexibility of artificial Neural Network in approximation of nonlinear and linear continuous functions in hybrid space, led this study to provide a new method based on using this network in which salinity map determines by a multilayer perceptron network.
    Keywords: Salinity, Remote sensing, MODIS, CTD, Artificial Neural Network
  • Zeinab Obeidavi, Kazem Rangzan, Mostafa Kabolizadeh, Rouhollah Mirzaei Pages 19-27
    Sustainable management of wildlife and natural habitats outcome of spatial, quantitative and qualitative studies of wildlife populations and habitats. Which highlights the importance of proper maintenance of existing data and organizing them to increase lifetime of such data to avoid duplication of resampling operations and to save budgets of wildlife conservation and management.So according to the advantages of using database management system for maintenance, usage and management of data, in this study we aim to design and implement spatial database of Khuzestan province wildlife. In order to design and implement the spatial database we used PostgreSQL/PostGIS object-relational database. According to results of our study, PostgreSQL/PostGIS (open source database management system) known as a viable option for the development of wildlife spatial data management capabilities. Also our study indicates that the designed management database system can support all possible queries related to wildlife spatial data, this system can also provide a solution to solve some problems related to management of large volumes of wildlife scattered data. According to the success of this research, we emphasized the necessity of attention to organize and manage the wildlife information and considered it issue in macro polices of Environmental Protection Organization of Iran. Finally, we pointed the necessity of creating and developing a universal database for the wildlife spatial data of Iran.
    Keywords: Spatial data, wildlife, conservation, management, PostgreSQL, PostGIS
  • Mohammadzaman Ahmadi, Saeed Behzadi Pages 29-42
    Shafts are one of the most important supplies of potable water, agriculture and industry.
    The quality of the water is the most important factor between these qualitative factors. Therefore the investigation and prediction of pollution is one of the managers and programmer’s purposes.
    In this research, Artificial neural network and geospatial information system were used to determine the pollution of these materials; magnesium in east villages of Golestan province during these years; 87, 88, 89, 90.
    In this model the artificial neural network by perspetron structure with hidden layers and several neurons were evaluated. In the present time, the underground water pollutions are increasing because of the chemical activities. Therefore it is require to investigate the vulherable regions of the area in order ro prevent underground water pollution.
    There are also different kinds of maps in this research such as: topography, geology, situation of shafts, … that were used in Arc GIS software to determine this underground water pollution and the suitable weight for the slightly parameter was specified in Matlab and the output achieved so that we finally could acquired the pollution maps by putting this output in Arc GIS.
    By observing these pollution maps and the available data during these mentiond years, we concluded that the rate of pollution was low and this could not be dangerous, because these polluted areas are vacant.
    Keywords: Artificial Neural Network, Geospatial Information System Underground water pollution, Magnesium pollution
  • Ali Kalantari Oskouei, Mahdi Modiri, Ali Asghar Alesheikh, Reza Hosnavi Pages 43-57
    The main objective of this researchwas to determine Iran's National Spatial Data Infrastructures (NSDI) readiness index, with the aim of identifying the basic restrictions that impede NSDI development. The framework of the research is constructed on the basis of survey and SDI readiness model. In this research, Iran's NSDI according toa fuzzy-based modelhas been assessed using 16 decision criteria and five factors, including organisational, people, financial, information and technology factors.The data were collected through the questionnaire and interview with the experienced experts, who work in the government organizations, Universities, and private sector. The results of the implementation of the model demonstrated that Iran's NSDI readiness composite index was 0.44. In addition, the assessment of the factors of Iran's NSDI readiness showed that except technology factor, the rest of them were not developed well. Moreover, the status of the 75% of the assessment criteria was not satisfactory. Enterprise and private sector funding,individual leadership, telecommunication infrastructure, institutional leadership, umbrella legal agreement, politician's vision regarding SDI, metadata availability, SDI culture/education, were identified as the main limiting criteria in the development of the NSDI. Despite the different types of the limiting factors of the NSDI development, Web connectivity, digital Geospatial data availability, human capital and Geospatial software criteria were evaluated at the suitable level of development.Besides, it seems that the non-technical factors (organisational, financial, human resources) were more important limiting factors than the technology factor in Iran's NSDI development. At the end of the paper, some recommendations were presented to overcome the NSDI limiting factors.
    Keywords: Financial, Human Resources, Limiting Factors, Organization, Technology
  • Farzad Foroozani, Mohammad Reza Malek, Ali Esmaeily Pages 59-69
    The Distribution networks are the most important part of the services that distribute electrical energy to the consumers. The Problems about the information of location reference are consist of inaccuracy, the lack of control and the lack of access to the information are some of the technical problems. The complexity of updating information and the complexities related to storing the information are also other examples of these problems. The technical problems and not using of advanced systems in the field of aid, causes the prolongation of black out time. The aim of this study is modeling and implementation of a context aware system for a few services in the field of urban electrical distribution events. The urban electrical distribution networks are made ​​up of different parts and equipments. The rescuer according to the available and accessible information of the network determines the type of failure. The type of failure and spatial position of the aid automobile are considered as user environment context and position context, respectively. Therefore, in this study, the contexts are divided in two main categories of position and network context. Finally, the implementation and testing of context aware system which is designed in order to help aid management of urban electrical distribution networks, will be examined. The recognition of contexts has a proper and acceptable performance and according to surveys done, 80 percent of information is presented on time and with proper accuracy.
    Keywords: context, context awareness, aid management, Geospatial information System
  • Seyyed Yaser Hakimdoost, Shahbakhty Rostami, Mahmood Moradi, Abdolhamid Nazari Pages 71-92
    This article seeks to identify the spatial pattern viability of rural settlements bordering areas of Hermand is to identify risk areas The method applied in this study is descriptive and analytical approach of the research .To analyze the spatial distribution pattern of viable villages in three favorable , average and unfavorable spatial statistical tests GEO DATM spatial statistical analysis and GIS software environment will be used to spatially pattern viability villages to identify high-risk zones and eventually be identified.The results show the viability of the desired range of 16 villages , 16 villages and 12 villages in the whole poor were in the moderate range . The results of the algorithm used to analyze the spatial distribution of insulin Moran viability in the region shows that 7 Cold cluster ( habitable Low (LL), and 11 clusters of hot ( high viability (HH) in the region were identified. The largest hot spots in the south of the city , and the villages located in this spot has high livability and are located adjacent to each other and the cold spots and the city center located in the South East.The results show poorer villages near the border of viability and cold clusters are concentrated in these areas and cold clusters are concentrated in these areas and Dependence on the agricultural economy and lack of water resources is plain in the northern city of viability are weaker .High-risk spots in the area of security instability in rural settlement could be at risk and consequently the settlements that are more appropriate and livability and in the vicinity of the spots with low viability are also at risk in terms of security and to review their viability will be affected.
    Keywords: Viability, Risk, Spatial analysis, Hirmand
  • Seyyed Eskandar Seydaei Seyyed Eskandar Seydaei, Seyyedeh Somayeh Hosseini Pages 93-102
    In sustainable tourism development approach is not only the needs but also the needs of the market (necessities) of society and the natural environment also stressed occurs. Accordingly, the GIS can be used for many activities related to tourism, planning and modeling used.The purpose of this study was to present a model for the accessibility into the tourism attractions for the sustainability of the tourismaxes situated in Isfahan Province. Given the parameters under study, the research was applied in terms of type and descriptive-survey in terms of methodology. This study aimed to present a model for the sustainability of the regions with the highest number of attractions and the concentration of tourism in one area instead of a point. Isfahan and Kashan cities (historical-cultural) and Semirom and Fereydunshahr counties (natural tourism) have the greatest tourism capacity of the Province, respectively. As per the findings of the study, based on “the shortest access route”, five categories have been considered for the sustainability of the main four tourism axes with the first category covering the potential regions to a radius of 60 min far from the main tourism axes. As per the results of the study, a distance up to 60 min is regarded as a distance which a tourist wants to trip by a vehicle to reach his/her desired attraction). Among themain natural tourism axes situated on the West (Fereydunshahr) and Western South (Semirom)of Province, In the historical-cultural tourism axes of Isfahan and Kashanmust be taken into account by the authorities in the tourism management field, and must be given special consideration by the Province’s tourism planners.
    Keywords: Model of the closest access, Geographical information system, Sustainability, Tourism top destination, Isfahan Province
  • Reza Aghataher, Mahdi Samadi, Ilia Laliniat, Iman Najafi Pages 103-113
    Digital Elevation Model (DEM) enables researchers to perform geographical researches in global and regional scales including global changes, natural disasters, environmental monitoring etc. Therefore, DEM data plays a key role in scientific researches. SRTM and ASTER GDEM are two elevation datasets that cover nearly the entire land surface of the earth and are globally available (for almost 80% of the earth). Thus, it is necessary to evaluate the vertical accuracy of such data prior their use and to select the appropriate data in term of the research target. ASTER based digital elevation model has spatial resolution of 30 meters, which seems to provide more precise elevation data than SRTM with 90 meters spatial resolution. Several studies have been performed for evaluating the accuracy of each of these two datasets in various countries of the world. The results of such studies indicate their advantages and limitations over each other. In this study, the vertical accuracy of these two DEMs are evaluated by ground control point in three zones of Iran with different topographic characteristics, which are Eastern Azerbaijan, Sistan and Baluchestan and Bushehr. Results show RMSE of SRTM for study area in Eastern Azerbaijan, Sistan and Baluchestan and Bushehr is 6.1, 7.4 and 2.9 meters and in ASTER GDEM is 8.7, 8.3 and 7.2 meters, respectively. So the STRM data has high vertical accuracy than ASTER GDEM in all three zones. The relation between vertical errors and land characteristics such as slope and aspect are studied and their results are presented in this study. Final results of the study indicates higher vertical accuracy of SRTM in comparison with ASTER GDEM in Iran and it is concluded that SRTM is a more appropriate choice for various applications.
    Keywords: SRTM, ASTER GDEM, Vertical Accuracy, Iran
  • Ali Akbar Damavandi, Mohammad Rahimi, Mohammad Reza Yazdani, Ali Akbar Noroozi Pages 115-126
    Drought is a natural phenomenon that befalls nearly on all climatic zones worldwide. Because of especially susceptible to drought conditions and their low annual precipitation, the effects of this creeper and gentle phenomenon in arid and semi-arid regions are higher than other regions. For spatial analysis of drought in the present research, Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on the Terra satellite has been used Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) and land surface temperature (LST) to calculate the Vegetation Condition Index (VCI), Temperature Condition Index (TCI) and finally vegetation health index (VHI) over Markazi Province, for the growth months from 2000 to 2014.Then drought severity classes extracted based on VHI maps into five classes:1-very high 2-High 3-moderate 4-slight and 5-no drought, and their variations surveyed with VHI time series. The survey of VCI and VHI time series showed that there are meaningful correlation between NDVI and LST. In certain years, they were corresponded to each other, while in other years they were one counter the other and their resultant determined the occurrence and severity of drought, which is reflected in the VHI. Based on results of this research, years of 2000 and 2001 had highest drought severity and years of 2004 and 2007 lowest. For growth months, May and August had highest and lowest respectively. With regard to drought classes, results consisted of: no drought (56%), slight (19%), moderate (15%), high (8%) and very high (2%).Comparison of this research results and National Meteorology Organization report demonstrated accuracy of remotely sensed index of VHI in monitoring of agricultural drought. Our study proves drought indices such as VCI, TCI and VHI can help to decision makers and planners by eliminate of point method weakness.
    Keywords: Agricultural drought, MODIS, VCI, TCI, VHI
  • Mohammad Zeinali, Ali Asghar Jaafarzadeh, Farzin Shahbazi, Shahin Oustan, Khalil Valizadeh Kamran Pages 127-139
    Soil salinity and salinization of lands, as one of the main problems of agriculture, has paramount importance and can be avoided with proper understanding of its progress. This is the first step in identifying areas of salt and salt mapping in these soils. With the development of remote sensing technology and efficient use of satellite imaging, this study compared the salinity maps produced by a variety of classification image algorithms (Maximum likelihood, Minimum distance and Parallelepiped) by Landsat5 TM satellite data in the East of Khoy. In this study, 269 soil samples were analyzed and the results obtained were implemented on TM image. For initial identification, topography maps, ENVI 4.8 software and satellite image processing were used and geometric correction was performed with specific locations using GPS. Selected train samples with good distribution in the image and salinity classes were prepared from 1 to 9 determined. Examples of each class of salinity were placed carefully with single pixel size in each image on the corresponding pixel and stored with ROI format, because they had the coordinates. The results indicate the existence of a correlation between bands 1, 4 and 5 TMimage with salinity data and classification algorithms using the Pixel-based method, the highest accuracy of the map is the maximum lkelihood. For this purpose, indicators such as error matrix, Producer’s Accuracy, User’s Accuracy, overall accuracy and kappa Coefficient were extracted. This map is also consistent with field observations of different classes of soil salinity measurement and shows high accuracy of the algorithm among soil salinity maps. The aim of this study was to compare salinity maps prepared by these methods in the area with results of other researchers.
    Keywords: Pixel, based, Classification Algorithm, LANDSAT5, Salinity, TM Sensor, Khoy127
  • Hossein Mohammadi Hossein Mohammadi, Ghasem Azizi, Faramarz Khoshakhlagh, Mahdi Khazaei Pages 141-153
    Accurate and timely estimates of potential evapotranspiration have Vital for water resource planning and agriculture.In this study, to estimate evapotranspiration of sugarcane in the warm season in Khuzestan province is concentrated. The data used includes air temperature, relative humidity, wind speed and sunshine since the establishment of the station until 2014. At first, reference crop evapotranspiration values using the standard FAO Penman Monteith calculated and then use the available crop coefficient, evapotranspiration of sugarcane is estimated at different growth stages. The results show that the average evapotranspiration of sugarcane in Khuzestan province in the early stages of 3.35 mm per day in June and In the middle stages of growth and in the final stages of 10.46 mm and 6.28 mm per day. The value of this parameter in July in the early stages of 3.59 mm and 11.23 mm in the middle stages and in the final stages of growth at a rate of 6.74 mm per day, respectively.Finally evapotranspiration of sugarcane in August in the early stages of growth 3.56 mm per day and 11.12 mm in the middle stages of growth and development in the final stages of 6.67 mm per day, respectively. The maximum daily and monthly evapotranspiration in July and minimize it happened in June. The highest daily fluctuations and monthly evapotranspiration of sugarcane in the middle stages of growth and lowest its growth occurs in the early stages.
    Keywords: evapotranspiration, PenmanMonteith FAO method, Crop coefficient, sugarcane plant, Khuzestan province
  • Parham Pahlavani, Mahdi Hasanlou Pages 155-175
    Nowadays, integrating different kinds of data and images, achieved by the different remote sensing sensors are known as a suitable solution for extracting more useful information. This because of large range of aqucition images, digital format, and high temporal resoulation enable scinentits to extract information form land surface. The passive optical sensors have been used extensively in mapping horizontal structures. However, radar data could be used as a complementary data, since these data would be gathered in different climatic conditions in 24 hours of a day, as well as some geo and manmade structures have a specific response in the radar frequency. Furthermore, LiDAR data could gather precise measurements from vertical structures. On the other hand incorporating these variety of information and data for extracting specific urban features is curucial and challenging task. Hence, by integrating optical, radar, and LiDAR data more features and information would be prepared for different kinds of applications. For example some object may easily find in optic imagery but it is difficult to extract that object form LiDAR or RADAR images. Therefore utilizing procdure for fusing and extracting these object is inevitable. In this research, we used these datasets to detect buildings, roads, and trees in a complex city sense, i.e., San Francisco, by generating 57 features, and also by using the PCA and ICA feature extraction methods, as well as the well-known intrinsic dimension methods, including SML and NWHFC. Finally, the K-NN classifier was utilized in order to detect buildings, roads, and trees and grouping features according to the earned accuracies. Results show the high performance of the proposed approach and support our analyses.
    Keywords: Intrinsic Dimension, Image Classification, RADAR, LiDAR, Optic, Feature detection