فهرست مطالب

صفه - پیاپی 54 (پاییز 1390)

مجله صفه
پیاپی 54 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام پوردیهیمی، بهادر زمانی، صمد نگین تاجی صفحه 5
    مسکن و محیط های مسکونی به عنوان انسانی ترین موضوع معماری، تامین کننده نیازهای متنوع انسان و زمینه ساز آرامش، سلامت، پرورش و خودشکوفایی انسان هاست؛ ولی از نظر صاحب نظران محیط های مسکونی از اواسط قرن نوزدهم به بعد در پاسخگویی به این نیازها توفیق چندانی نداشته اند. اگرچه از آن زمان اصلاح گرانی سعی کرده اند تا برای حل این نارسایی چاره ای بیندیشند با این وجود الگوهای طراحی ارائه شده توسط آن ها نتوانسته است فرایندهای موثر بر معانی متعدد از خانه را با نگرشی کامل و جامع تبیین کند. بنابراین تحقیق پیرامون ابعاد گسترده مفهوم خانه برای ارائه الگوهای طراحی، ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر در نظر دارد تا با بازاندیشی رویکردهای طراحی به مسکن و با بررسی محدودیت ها و توانمندی های آن ها به فرایندی پویا، که پاسخگوی نیازهای انسانی و روش های متنوع زندگی باشد، دست یابد.
    براساس چنین هدفی این تحقیق از نوع بنیادی و بر ماهیت و روش تحقیق کیفی استوار است. تحقیق با چنین روشی به بازشناسی لایه های متعدد مفهوم خانه که بیانگر تنوع نیازهای انسانی در لایه های اجتماعی- فرهنگی، زبان شناسانه، تاریخی، پدیدارشناختی، و روان شناختی است؛ می پردازد و با دیدگاهی کل نگر تصاویر موجود از خانه را بررسی و در الگویی جامع جمع و ارائه کرده است. طراح با داشتن چنین دید جامعی از مفهوم خانه می تواند فرایندهای موثر بر مفهوم « خود- مکان » را که شامل تاثیرپذیری از گذشته، حال و آینده می شود ساکنان خانه را بازشناسد. چنین شناختی امکان تشخیص عوامل موثر و مرتبط با طراحی خانه برای یک فرد براساس نیازهای همه دوره های زندگی آن شخص را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مسکن، محیط، نیاز انسان
  • عاطفه کرباسی صفحه 17
    این مقاله حاصل تامل در گزارشی شامل ثبت فرایند تدریس درس کارگاه طرح معماری سه با موضوع« طراحی مدرسه » است. از جمله نتایج راهبردی ثبت این فرایند کشف گام های اصلی هدایت طرح یا منازلی برای آموزش طراحی معماری در کارگاه است که، همه مسیر طراحی از ابتدای تامل در موضوع تا عرضه نهایی را در بر می گیرد. معرفی این منازل و جان مایه اصلی هر منزل، که حاصل آن داشتن برنامه ای مشخص در کارگاه طراحی معماری است، هم برای استادان و هم دانشجویان معماری، کاربردی و قابل توجه خواهد بود.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، کارگاه طراحی معماری، طرح معماری سه، فرایند آموزش طراحی معماری
  • سپیده مسعودی نژاد صفحه 27
    ارزیابی آموزشی، حلقه ای مهم و تعیین کننده در فرایند آموزش است و با توجه به نقش محوری دروس طرح معماری در رشته معماری، اهمیت و حساسیت داوری این دروس انکارناپذیر می نماید. از سوی دیگر، به دلیل ماهیت ذوابعادی معماری و مسائلی باز در طراحی معماری، ارزیابی پروژه های معماری همواره وجوهی احساسی و شخصی از سوی استاد و نقاطی مبهم و سوال برانگیز برای دانشجو دارد و در مواردی می توان گفت روند آموزش را دچار اختلال کرده است.
    هدف این تحقیق نزدیک شدن به سازوکارهای مناسب برای داوری طراحی دانشجویان برای کنترل و هدایت جریان آموزش است، به طوری که تحقق اهداف آموزشی درس را تسهیل کند. بدین منظور، ابتدا اهمیت مسئله در آموزش معماری و ضرورت پرداختن به آن بررسی می شود. سپس، از پژوهش های انجام شده در حوزه روان شناسی پرورشی استفاده و به موضوع جایگاه و نقش ارزیابی در آموزش و نیز ابعاد و ویژگی های آن، انواع روش ها و ابزارهای ارزشیابی و چگونگی طرح ارزشیابی پرداخته می شود. در ادامه، با انتخاب کارگاه « طرح معماری 1 سعی خواهد شد به اتکای یافته های مطالعات انجام شده، ،شیوه های ارزیابی موجود بازنگری و مدلی برای ارزیابی کارگاه مذکور ارائه شود.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، ارزیابی آموزشی، کارگاه طرح معماری، روش های ارزیابی، اهداف آموزشی، اهداف رفتاری، مدل ارزیابی
  • سیدمحمدحسین آیت اللهی، امین محمدی صفحه 45
    تابش شدید و مستقیم آفتاب بر سطوح خارجی بازشوها و تبادل حرارت ایجادشده، ناشی از تابش در فضای پشت شیشه با فضای داخلی، موجب مصرف انرژی بیشتر، برای ایجاد آسایش درون یک فضا، خواهد شد. این در حالی است که، ایجاد سایه بان های موثر خارجی می تواند کمک شایانی در جلوگیری از بوجود آمدن چنین وضعیتی در فضای داخل کند. در روند طراحی یک سایه بان موثر خارجی، در اقلیم گرم و مرطوبی همانند بوشهر، که بتوان از آن در محاسبه سایه بان کلیه پنجره های واقع در آن جهت و آن محل استفاده کرد، این سوال مطرح می شود که، چگونه می توان سایه بانی طراحی کرد که، با آن هم در فصول گرم سال حداکثر استفاده از سایه مورد نیاز حاصل شود و هم در فصول سرد سال از آفتاب مطبوع و مورد نیاز برای پنجره ها بهره مند شد؟
    در مقاله حاضر با استفاده از داده های کمی ده ساله و استفاده از روش نقاب سایه الگی، نقاب سایه برای پنجره های جنوبی، شرقی، و غربی یک ساختمان در بوشهر و با استفاده از این نقاب سایه ها، سایه بان الگو برای پنجره های هر جبهه از ساختمان طراحی شده است که، از این سایه بان های الگو می توان در طراحی کلیه سایه بان های واقعی مورد نیاز برای ساختمان ها در بوشهر استفاده کرد. همچنین در این مقاله، کوشش شده صحت روش نقاب سایه الگی و عملکرد سایه بان های طراحی شده به این روش، در مدلی سه بعدی و با استفاده از نرم افزار رایانه ای اکوتکت و داده های کمی یک ساعته مربوط به وضعیت تابش در طول یک سال در بوشهر، ارزیابی شود. با استناد به نتایج حاصل از این ارزیابی، در گرم ترین و سردترین ایام سال، عملکرد سایه بان ها و صحت روش نقاب سایه الگی در طراحی را تایید می شود.
    کلیدواژگان: تقویم نیاز سایه و آفتاب، نمودار مسیر حرکت خورشید، روش نقاب سایه الگی، سایه بان الگو
  • حمید ناصرخاکی، پیروز نوریان صفحه 57
    در این نوشتار با ارائه پیشینه ای کوتاه از پارادایم های طراحی پژوهی و معرفی دیدگاه های پارادایمی در زمینه فرایند طراحی، صورت بندی و تعریفی از طراحی، از نقطه نظری پراگماتیک، ارائه می شود. کوشش شده است تا در این صورت بندی، ضمن معین بودن نقش طراح، به طور دقیق روشن شود که یک صورت بندی فرایندی از طراحی، چه داشته هایی برای تئوری و پراتیک (کار عملی) طراحی دارد. برای صورت بندی طراحی، ابتدا ابعاد اصلی فعالیت طراحی معرفی شده اند و سپس با ارائه مدلی از فرایند طراحی، کوشش شده است تا الگوی فراگیری از پویایی فرایند طراحی ارائه شود.
    کلیدواژگان: طراح، فرایند طراحی، روند طراحی، موقعیت مندی
  • لادن اعتضادی، بهزاد ملک پور اصل صفحه 65
    تاریخ « شهر ایرانی » موضوع بسیار مهمی است، بدان دلیل که، شناخت آن باید در راستای کشف و شناخت چیستی و چگونگی پدیده شهر و شهرنشینی در تاریخ سرزمینی کهن باشد. اما تحقیق دراین موضوع قدمت چندانی ندارد، نخستین تحقیقاتی که، در نتیجه، مسائلی را در این زمینه مطرح کرده اند، پژوهش هایی هستند که بر اثر اهدافی دیگر شکل گرفته اند؛ در حدود نیم قرن پیش تحقیق در جستجوی علل عقب ماندگی ایران منجر به پژوهش ها و نظریه پردازی هایی در موضوع زندگی اجتماعی در ایران و به تبع آن در موضوع شهرنشینی ایران شد. این تحقیقات عمدتا بر مبنای روش های کلاسیک علمی با محور تحلیل شیوه تولید» شرایط اقتصادی شکل گرفته اند و بعضا بر مبنای نظریه و تبیین شهر و « زندگی جامعه ایرانی » مارکس به تحلیل « آسیایی شهرنشینی ایرانی پرداخته اند. تحقیقات متاخر هم، که مستقیما به موضوع شهر در ایران پرداخته و نظری ه هایی را در این زمینه مطرح کرده اند نیز، متکی بر بینش و روش علمی حاکم بر تحقیقات پیشین هستند. گذشتگان « زندگی اجتماعی » با توجه به هدف علم تاریخ که شناخت است و با این باور که شهر ایرانی یک پدیده تاریخی است و پیچیدگی هایی دارد که، با روش های تقلیل گرای علمی نمی توان به شناخت و تبیین درست آن نائل شد، به نظر می رسد که پژوهش در تاریخ شهر ایرانی نیازمند بینش و روشی متفاوت از آن چیزی است که تاکنون اعمال شده است، به بیان دیگر رویکردی لازم است که بتواند پرده از مردمانی که وابسته به تاریخی بسیار کهن بوده اند « زندگی اجتماعی » زوایای گوناگون برگیرد، یعنی ماهیتی تاویلگرا و پدیدارشناختی، جامع، و کلنگر داشته باشد. امروزه رویکرد ساختارگرا در علم انسان شناسی فرهنگی و نیز دیدگاه سیستمی در تحقیقات شهری، زمینه علمی مناسب این نوع پژوهش را فراهم کرد هاند. ساختارگرایی خود نامیده است. « انسان شناسی تاریخی » مبحثی در علم تاریخ دارد که استروس آن را علمی که روش های تحقیق در تاریخ و اسطوره را به هم نزدیک میکند و راهگشای تحقیقات تاریخی در جوامعی است که، تاریخ آنها با اساطیر پیوند دارد.
    مقاله حاضر نشان می دهد که پژوهش در پدیده تاریخی شهر ایرانی، تحقیقی بر است که، به علت مباحث خاص فرهنگی، « شهر ایرانی » محور کشف و فهم معنای حضور همزمان شیوه های مختلف زندگی اجتماعی در سرزمینی با ویژگی های اقلیمی پیچیده و متنوع، و قدمت زیاد و پیوند تاریخ و اسطوره در آن، درگیر غوامضی است که فرا رفتن از رویکردهای علمی کلاسیک و روی آوردن به مباحث علمی متاخر در حوزه انسان شناسی فرهنگی و انسان شناسی تاریخی را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: شهر، پدیده، تاریخ، کیفیت، معنا، فرهنگ، اقتصاد، ساختارگرایی، شهر ایرانی، پدیده تاریخی، شیوه تولید آسیایی، انسان شناسی تاریخی
  • سید حسن تقوایی صفحه 87
    بیش از یک دهه از طرح جدی موضوع « منظر » در محافل دانشگاهی و حرفه ای ایران می گذرد و این واژه، کماکان و به طور فزاینده، در متون تخصصی فارسی معماری، برنامه ریزی، طراحی شهری، و به ویژه معماری منظر استفاده می شود. در این مدت اگرچه منظر بیشتر به جای لندسکیپ به کار رفته است، اما به ندرت به معنی شناسی، روا بودن واژه، تطبیق محتوایی واژه ها، و نهایتا بررسی جنبه های مفهومی متاثر از زمینه های فرهنگی و محیطی واژه ها توجه شده است. ضرورت توجه به این مسئله در حالی است که با وجود دانش ضمنی طراحی محیطی و آموزه های باغ ایرانی، یعنی ریشه های مهم معماری در سرزمین ایران، به روشنی با کمبود پژوهش های بنیادی و تالیف متون فارسی تخصصی در زمینه معماری منظر نیز مواجهیم. و هدف در این مقاله عرضه نتایج تطبیق محتوایی دو واژه« منظر » و « لندسکیپ » و به ویژه مقایسه آن ها از نظر چگونگی سازگاری معنی و مفهوم است. در این مورد، توجه به فعالیت های شناخته شده کنونی، در حوزه های تخصصی مطرح شده، بسیار اهمیت دارد. بدین ترتیب، روش کار مبتنی بر معنی شناسی منظر و لندسکیپ در متون تخصصی فارسی و انگلیسی و نیز تحلیل محتوی دیدگاه های مطرح شده در این زمینه است. یافته ها نیز در بر دارنده بعضی تعریف ها و جنبه های متمایز است و از نظر واژه شناسی، فرهنگ و تاریخ و نیز چگونگی تعامل انسان محیط اهمیت دارند. بنا بر این، با توجه به شرایط موجود آموزشی - پژوهشی و فعالیت های حرفه ای که با موضوع معماری منظر و نیز طراحی منظر در ایران انجام می شود، نتایج این مطالعه تطبیقی می تواند به انجام پژوهش های آتی مرتبط با موضوع به ویژه در زمینه تاریخ و مبانی نظری معماری منظر کمک کند.
    کلیدواژگان: معماری منظر، معنی شناسی، منظر، لندسکیپ، باغ سازی
  • کامران ذکاوت صفحه 107
    شهرها همانند یک سیستم منسجم و یکپارچه وحدت و انتظام درونی دارند. این انسجام و اتصال همواره موجب برقراری جریان فعالیت و فعل و انفعالات درونی سیستم می شود.
    لیکن چیدمان عناصر و فضاهای عمومی در قالب یک الگوی فضایی منسجم ضمن معنی بخشی به ادراک آن، عامل ایجاد حیات شهری و جریان زندگی درون سیستم است. این بعد از انسجام فضایی شهر، متفاوت از بعد عملکردی و اقتصادی آن، بعد ماهوی از نظم فضایی را تشکیل می دهد که در ذهن شهروندان نقش بسته و الگوی فضایی را معنی می بخشد.
    اما خارج از مراودات بازار کار و مصرف، عملکرد الگوی فضایی شهر ابعاد کیفی و ماهوی دارد، که حضور زندگی و حیات شهری را در درون این سیستم تضمین می کند. این الگوی فضایی کلیت استخوان بندی آن برای شهروندان قابل ادراک است و هویتی ویژه را معنی می بخشد.
    مهم ترین بخش از نظام تصمیم سازی در خصوص طراحی شهری،دستیابی به سیاست های استراتژیک در زمینه چیدمان فضایی شهر است.
    در این مقاله سازمان فضایی یکی از ابعاد ماهوی کیفیت محیط و همچنین تکنیک و ابزاری در مقیاس کلان و استراتژیک برای سازمان بخشی به الگوی فضایی شهر است. مقاله شامل سه بخش اصلی است؛ بخش نخست، معرفی است که طی آن ابتدا به مفهوم چیدمان مکان های شهری از منظر « فضایی محتوای سازمان » سالینگاروس و هیلیر پرداخته می شود و در ادامه اهمیت و جایگاه محور مجهز در چیدمان فضا و پیکربندی عناصر استخوان بندی فضایی شهر مطرح گردیده است و نهایتا دیدگاه های بیل اریکسون درخصوص آرماتور شهری و اهمیت این پدیده در نظم دهی به استخوان بندی فضایی مطرح شده است. بخش دوم، معرفی « عناصر سازمان فضایی » است، آن گونه که، لینچ، اریکسون، و بیکن مطرح می کنند و طی یک جمع بندی از بین عناصر موثر در شکل دهی، به پدیده سازمان فضایی شهر پرداخته شده است.
    سازمان دهی یک روش مدیریت و راهبری، الگوی فضایی شهر و در قالب یک فرایند تدریجی و ادواری، مهم ترین ابزار دست طراحی شهری در بخش سوم بیان شده است.
    کلیدواژگان: چیدمان، هم پیوندی، سازوکار، پیکربندی، استخوان بندی اسکلت، شالوده فضایی، ساختار، سازمان دهی
  • کاربرد روش چیدمان فضا در ارزیابی طرح های توسعه شهری / نمونه مطالعاتی: طرح جامع جدید کلا نشهر تهران و طرح تفصیلی مناطق شهرداری تهران (منطقه 19)
    علی پیمانی، مارال ذوالقدر صفحه 123
    امروزه یکی از عمده ترین مشکلات در شهرها ناشی از آن است که، تجربه حاصل از حضور افراد در فضاهای معماری و شهری، سازگاری و هماهنگی مناسب با ساختارهای اجتماعی حاکم بر جوامع مرتبط را ندارد. حال پرسش اساسی اینجا است که چه مجموعه دلایلی باعث می شود ساختار فضایی سیستم های پیچیده شهری جواب گوی نیازها و مطالبات افراد آن جامعه نباشد. به منظور بازشناسی این پرسش می بایستی روابط میان « ساختار فضایی » و « ساختار اجتماعی » سیستم های شهری بررسی شود.
    نظریه « چیدمان فضا »، منظری جدید برای مبحث ریخت شناسی فضاهای معماری و شهری پیش روی معماران و طراحان شهری گشوده است. « چیدمان فضا » مدلی از تحلیل شهر می دهد که طراحان و تصمیم گیران را در فرایند طراحی قادر می کند، قبل از دادن راه حل نهایی و اجرای طرح، پیامد اقدامات خود را، بر روی رفتارهای احتمالی در فضاهای شهری پیشنهادی، مشاهده کنند. روش چیدمان فضا ابزاری است برای طراح که او در فرایند طراحی شهری به طور « تعاملی »از آن استفاده می کند. پدیدآورندگان این نظریه نگاهی اجتماعی به آثار هنری در کل، و فضاهای معماری و شهری به طور خاص، دارند. پژوهشگر به منظور پاسخ به پرسش مذکور، علاوه بر بازشناسی مفاهیم و پایه های نظری جنبش چیدمان فضا، با انتخاب نمونه مطالعاتی تهران در مقیاس کلان شهر و منطقه 19 شهرداری تهران در مقیاس منطقه شهری، سعی در معرفی چگونگی به کار گیری این روش و بررسی کاربردها و سودمندی های آن در فرایند تهیه طرح های توسعه شهری دارد. بدین منظور، تحلیل «هم پیوندی کلی» مورفولوژی شهری کلان شهر تهران و منطقه 19 شهرداری به کمک استفاده از« نقشه محوری» صورت پذیرفته است. هدف از کاربرد این روش، تشخیص و مطالعه مجموعه ای از هم پیوند ترین فضاهای شهر تهران (هسته هم پیوندی) است. به عبارت دیگر به کمک روش استخوان بندی» چیدمان فضا می توان هم پیوند ترین فضاهای شهر تهران را ودل «استخوان بندی فضایی شهر» کرد. در این راه از امکانات و محدودیت های قابل توجهی در استفاده هر چه بیشتر از این روش سخن گفته شده است. با تامین شرایط و امکانات مناسب می توان از این روش در پیشبرد اهداف طرح های شهرسازی و معماری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نظریه چیدمان فضا، هم پیوندی، ساختار اجتماعی، ساختار فضایی، هسته هم پیوندی
  • جلیل حبیب اللهیان، سمیه فدایی نژاد صفحه 147
    بافتهای فرسوده شهری به دلیل نارسایی های کالبدی، کمبود خدمات و زیرساختهای شهری مناسب از یک سو، و شرایط نامطلوب زیست محیطی، مسائل اجتماعی فرهنگی و اقتصادی از دیگر سوی، به شدت نیازمند اقدامات همه جانبه برای توسعه و به بیان هستند. علیرغم مواد برنامه های سوم و « بهسازی و بازآفرینی » بهتر چهارم توسعه کشور و تسهیلات پیشبینی شده در تبصره شش قانون بودجه، که نشان دهنده توجه دولت به موضوع بهسازی، نوسازی، و بازسازی بافتهای فرسوده شهری است، هنوز اقدامات جامع و قابل قبولی به لحاظ مقیاس و عملکرد، که بتوان آن را یک الگو دانست، انجام نشده است. از آنجایی که مسائل بافتهای شهری ما در ابعاد اقتصادی، اجتماعی فرهنگی وکالبدی، با ویژگی های بافتهای مشابه در سایر کشورها متفاوت است، نمیتوان اقدامات و راه حلهای آنها را عینا تکرار کرد. راهکارها برای هرگونه اقدام در بافتها، باید همه جانبه، بومی شده، و در عین حال متنوع و بر مبنای استراتژی های روشن مدیریتی باشند. با توجه به موارد ذکر شده، ضرورت تدوین یک سند ملی به منظور اقدام متفق و متحد نهادهای مسئول به منظور بهسازی و بازآفرینی بافتهای فرسوده و پیشگیری از توسعه روزافزون این بافتها، بیش از پیش دیده می شود، در مقاله حاضر ضمن بررسی نتایج و نواقص حاصل از اقدامات بهسازی و بازآفرینی بافتهای فرسوده در ایران، ضرورت استقرار مدیریت ویژه را در سه سطح؛ مدیریتهای کلان (سازمان های متولی)، مجریان طرح (مدیریتهای ستاد هدایتی) و مدیریتهای ویژه اجرایی- عملیاتی (توسعه گرها)، به منظور اقدام در بافتهای فرسوده مطرح می شود و در این باره چند اقدام اصلی، که باید به صورت توامان برای سهولت دستیابی کشور به یک «سند ملی» در امرچگونگی مواجهه و اقدام در بافتهای فرسوده شهری» انجام گیرد، تشریح میشود.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی، بازآفرینی، سند ملی، ابزارها، راهکارها، رویکرد، چگونگی مواجهه
  • محمد آئینی صفحه 159
    بخش عمده ای از سطح شهرهای کشور ما، با پدیده فرسودگی و ناکارآمدی مواجه است. در این محدوده ها سرمایه های انسانی، مالی، اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی کشور در معرض خطر ناشی از حوادث غیر مترقبه و کژکارکردی هاست و به شدت نیازمند بهسازی، بازآفرینی، و سامان دهی است. توسعه درون زای شهری، موضوعی پیچیده، چندوجهی و میان بخشی و حتی فرابخشی و با ابعاد کالبدی و غیرکالبدی نظیر ابعاد اقتصادی، مالی، مدیریتی، و حتی اجتماعی و فرهنگی است. برخلاف انتظار اولیه، ابعاد غیر کالبدی با اینکه در اولویت نبوده و کمتر به آن توجه شده، ابعاد کالبدی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. در این مقاله به دنبال تبیین نقش و اهمیت توجه به ابعاد غیرکالبدی موضوع، به طرح مباحثی قابل اعتنا در موضوعات اقتصادی، مدیریت مالی، سرمایه گذاری، و تامین مالی و مدیریت عمومی برنامه بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده پرداخته و شاخص هایی را برای شناخت ظرفیت های بالقوه اقتصادی و مدیریتی موضوع بیان شده است.در بخش اقتصادی، ضمن بررسی اسناد و مدارک در حوزه مبانی و تئوری های موجود، چند نمونه موردی به استناد مستندات و تجربه در ایران مد نظر واقع شده و در بخش مدیریت مالی، ضمن معرفی صنعت ریت (شرکت های سرمایه گذاری زمین و مستغلات آمریکا)، چندین روش نو برای تامین مالی طرح های توسعه درونی شهرها مطرح شده است. در بخش آخر، بر ابعاد مدیریتی تحقق نهضت توسعه درون زای شهری و ضرورت تعریف حلقه و عنصر تسهیلگر در چرخه بهسازی و نوسازی تاکید شده است. در نتایج حاصل از این پژوهش، ضمن عرضه نگاهی نو به موضوعات غیر کالبدی بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری، ضرورت توجه هر بیشتر برنام هریزان و مدیران شهری به ابعاد غیرکالبدی برای پیش گیری از فرسودگی ها و تسهیل روند توسعه درونی شهرها، روشن شده است.
    کلیدواژگان: توسعه درون زای شهری، بافت های فرسوده، ابعاد غیر کالبدی
  • ژیلا سجادی، رحمت الله منشی زاده، بهزاد حبیبی صفحه 175
    رشد سریع جمعیت شهر تهران به دنبال تحولات اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی شور از دهه 1340 به بعد، اشباع فضایی محدوده قانونی این شهر را تسریع کرد. نتیجتا و با افزایش سریع قیمت زمین در این محدوده، اقشار ک مدرآمد شهری، مهاجرین، و بسیاری از فعالی تها به حاشیه شهر رانده شد. بنا بر این در ضمن ادامه توسعه افقی شهر، جزایری از تجمع جمعیت و فعالیت در نقاط حاشیه شهر پدید آمد که وجه ممیزه آنها نسبت به نقاط درونی محدوده قانونی، ارزانی قیمت زمین و ساخ توساز بدون ضابطه و خودرو بود. ارزانی قیمت زمین و فقدان نظارت بر ساخ توسازها، از عوامل جاذب مناطق حاشیه تهران برای استقرار بیشتر کارگا ه ها، انبارها، و فعالی تهای صنعتی و اسکان اقشار ک مدرآمد و آسی بپذیر اجتماعی بودند. این عوامل پای هگذار شک لگیری و تبدیل مناطقی چون منطقه هفده تهران به مناطق پرتراکم و معض لدار شهری از نظر اجتماع ی فضایی (نقاط مسئل هدار شهری) بوده است. این در حالی است که ساما ندهی فضایی و پایداری اجتماعی در مناطق شهری کشور بیش از هر وقت، ضرورت دارد.مستقر شدن اقشار کم درآمد شهری و مهاجرینی که به تبع وضعیت اجتماعی اقتصادی خود، چاره ای جز اسکان در نقاط حاشیه شهر چون ناحیه مذکور نداشتند، سبب ساخت وسازهای بدون ضابطه شد و فرسودگی آنها به دنبال تداوم فقر و ناتوانی ساکنین در بهسازی و نوسازی این مساکن و نبود تسهیلات و کمک های ویژه برای این منظور، زمینه مناسبی در افزایش مسائل اجتماعی را در آنها فراهم کرده است. این تحقیق با شناخت از علل فرسودگی و پیامدهای اجتماعی فضایی ناشی از آن، با تاکید بر سیاست فقرزدایی و توانمندسازی و مشارکت برای بهبود وضعیت کالبدی فضایی محدوده تحت مطالعه پیشنهاداتی را مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، نقاط مسئله دار شهری، سامان دهی فضایی، توانمندسازی
|
  • Shahram Pourdeihimi, Bahador Zamani, Samad Negintaji Page 5
    This paper is an effort to rethink approaches to housing design and assess potentials and limitations of each approach to propose a dynamic process, which could respond to diverse human needs and living styles. This is based on a qualitative research method. Human needs are considered in interrelated conceptual layers such as socio-cultural, linguistic, historic, phenomenological, and psychological. The comprehensive model thus developed will enable the designer to recognize processes, which affect the self-place relations as defined by past, present, and future states of the house to be designed. Such a house will respond to the needs of its inhabitants in different periods of their life.
  • Atefeh Karbassi Page 17
    This paper attempts to record a design education experience. The students were asked to design a school in a sequence of eleven steps: (i) understanding the subject; (ii) developing design ideas; (iii) considering the ‘place’ of the project; (iv) developing the physical program; (v) concept modeling; (vi) developing the concept further; (vii) finding a geometrical expression; (viii) considering the ‘plan’ and ‘functional logic’; (ix) technical considerations; (x) returning to the subject; and (xi) final technical presentation. Emphasis has been on teamwork and student research throughout the whole project. The key advantage of defining these steps is that both the professors and the students had a clear idea of the otherwise complicated design process.
  • Sepideh Masoudinejad Page 27
    Drawing on assessment methods employed in educational psychology, this paper attempts to evaluate the quality of teaching Design I Workshop. In this course, students of architecture are required to arrive at a synthesis of previous workshops in one comprehensive project. Based on the adopted curriculum and interviews with professors of architecture, the educational process goals were determined to be cognition, synthesis and presentation. The behavioral objectives were further defined under three main categories: cognitive, affective and psychomotor. The evaluation type was then defined for each type of objective. Thus, a detailed model of evaluation is formed for assessment of this course.
  • Seyyed Mohammad Hossein Ayatollahi, Amin Mohammadi Page 45
    Located on the 29 degrees latitude, Booshehr City boasts a warm and humid climate with long hours of solar radiation. Therefore, installation of overhangs as shading devices over windows is an efficient method for reducing heat loads and energy saving. To design efficient overhangs, the annual need for shading is calculated using temperature statistics. On this basis, three overhangs are designed for south, east and west windows. The designed overhangs are then tested in a simulation for their efficiency.
  • Hamid Nasser Khaki, Pirouz Noorian Page 57
    This paper reviews paradigms for design research to formulate design process as a pragmatic procedure. In this effort, the role of designer is defined and approaches to design as a rational problem solving process or as a reflective practice is demarcated. Furthermore, the dimensions for design activity are stipulated and present a general model of dynamic design process.
  • Ladan Etezadi, Behzad Malekpoor Page 65
    History of Persian cities is an important research topic focusing on the nature of settlement in an ancient civilization. Nevertheless, such research is quite recent and is often conducted for other reasons. About half a century ago, research on this topic was based on the Marxist theory of Asian Mode of Production focusing on economic analysis. Much of recent research is still based on this approach. This reductionist method of analysis is not sufficient for thorough comprehension of the social life of the people of the past. There is rather a need for a holistic, phenomenological analysis. There is an analysis method in Structuralism called ‘historic anthropology’, which integrates research in history with mythology. This is a promising method for study of societies whose history is closely linked to mythology. This paper demonstrates that analysis of such a complex subject requires methods beyond classic approaches.
  • Seyyed Hassan Taghvaei Page 87
    In Iranian academic disciplines, such as architecture and urban planning the term Manzar has been commonly used as the Persian equivalent of ‘landscape’. Nevertheless, there has been little study on the validity, semantics and semiotic aspects of the choice of this equivalent. It is however necessary to undertake a comparative study of these two terms to better understand the body of tacit knowledge each term implies. This paper attempts to present the results of a comparative study of these two terms in light of their linguistic, semantic and semiotic background.
  • Kamran Zekavat Page 107
    A city is comprised of elements, which generate its internal activity patterns. Such interactions culminate in the integration of urban elements creating the spatial order recognized by citizens. Content and meaning of urban elements and their interaction requires a spatial configuration, which creates and enhances urban identity. Each urban space has its specific spatial character. Visual qualities of built and natural elements as well as spatial configuration create this special spatial identity. Different urban design experts have treated this concept of spatial organization under diverse titles, such as ‘urban armature’. Urban armature defines an urban configuration of civic buildings, urban and green spaces, access network, monuments, etc. of a special locality. Thus, urban armature is a tool for analysis of spatial organization. A city experiences evolution processes while transforming from towns to cities and from cities to metropolises: its spatial organization evolves over time, while many of its elements gradually change. In this process, the town forms the central area of the bigger city. Nevertheless, insufficient management of urban evolution leads to a discordant change of elements, resulting in a chaotic urban configuration of the urban core.
  • Ali Peymani, Maral Zolghadr Page 123
    Space Syntax is an analysis method employed to study the relationship between different urban elements or spatial organization and social structure. It could be used for both evaluating practical solutions and describing social phenomena. This paper reports the application of this method in a morphological study undertaken in District 19 of Tehran City. The overall integration in spatial organization of Tehran metropolitan area and District 19 is evaluated and a set of highly integrated urban spaces are determined. In conclusion, the prerequisites for a successful application of the Space Syntax method in urban studies are mentioned.
  • Sommayeh Fadaeinejad, Jalil Habibollahian Page 147
    Deteriorated fabrics suffer from physical deficiency, lack of services and urban infrastructure, unfavorable environmental conditions, and socioeconomic and cultural problems and urgently need comprehensive rehabilitation. The Third and Fourth Development Plans and government financing allocated in the Budget Law indicate the concern of the government for deteriorated fabrics. Nevertheless, no comprehensive set of measures have been implemented which could be considered as a model in terms of scale and efficiency. Since the problems of our deteriorated fabrics are different in terms of their socioeconomic, cultural and physical dimensions, the solutions and measures implemented in other countries could not be directly applied to the Iranian case without being thoroughly localized. Such solutions should be diverse while being based on clear administrative strategies. It is thus essential to elaborate a national strategy for a coordinated stakeholder action to rehabilitate existing deteriorated fabrics and prevent formation of such fabrics in future. This paper reviews the experience of rehabilitation in Iran and proposes key actions for elaboration of a national rehabilitation strategy.
  • Mohammad Aeeni Page 159
    Large areas in our cities are considered as urban distressed areas where human, socioeconomic and cultural capital is prone to disasters and adverse functions. Redevelopment is a multidisciplinary process including both physical and non-physical aspects such as socioeconomic, finance, administrative, and cultural factors. Contrary to what is initially expected, these neglected or not prioritized factors in reality govern the physical aspect. This paper attempts to explain the importance and impact of non-physical factors in rehabilitation projects. To this end, the experience of implementing several redevelopment projects throughout Iran is reviewed and some new financing modes are proposed. Finally, the importance of a catalytic element in the redevelopment cycle is stressed.