فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1380)

نشریه علوم سیاسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1380)

  • 324 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/05/11
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سرمقاله
  • نجف لک زایی صفحه 7
  • مقالات
  • صفحه 11
  • سید شریعتمدار جزایری صفحه 17
    فقه شیعه از آغاز پیدایش دچار تقیه و سرکوب بوده است و نتوانسته کارآیی خود را در زمینه های گوناگون اجتماعی نشان دهد. حال این سؤال مطرح است که آیا فقه شیعه می تواند تمام نیازهای فردی، اجتماعی، عبادی، سیاسی، اقتصادی، قضایی، روابط داخلی و خارجی در عصر کنونی را پاسخ گو باشد و یا اختصاص به مسائل فردی دارد؟
    برخی از نوشتارها، بسیاری از مسائل حکومتی را اموری عقلانی و برنامه ای به حساب آورده و از مسائل فقهی و استنباطی خارج می کنند؛ لیکن از تعریف علم فقه به دست می آید هر حکم عقلی که مورد تایید شرع قرار گیرد حکم شرع به حساب می آید؛ به عبارت دیگر، از آن جایی که فقها عقل، عرف، بنای عقلا و عادات را از مبانی فقه قرار داده اند و با اعتماد بر این گونه امور، حکم شرع را استنباط کرده اند، پس هر گونه حکم اجتماعی، سیاسی که از امور عقلانی و عقلایی باشد فقهی است.
    علاوه بر حکم عقل و بنای عقلا و کتاب و سنت، فقها بر منابع دیگری نیز تکیه دارند که عبارتند از: مصلحت و مفسده دایمی، فطرت جاوید، موضوعات ثابت و متغیر، قضایای حقیقیه، حکم حکومتی، توسعه در هدف اجتهاد، اجتهاد پویا، نقش زمان و مکان در اجتهاد.
  • احمدی طباطبایی صفحه 31
    ابوحامد محمد غزالی از متفکران مسلمان در قرن پنجم هجری است. یکی از ویژگی های ممتاز اندیشه سیاسی وی، آمیختگی اخلاق و سیاست است. او از دریچه مذهب و اخلاق به سیاست می نگرد؛ از این رو سیاست در نظر او علم قدرت و کسب قدرت نیست، بلکه وسیله اصلاح خلق و هدایت آنها به سوی سعادت دنیوی و اخروی است. آرا و اندیشه های غزالی را می توان در دو بخش خلافت و سلطنت مورد مطالعه و تحقیق قرار داد.
  • صدرا صفحه 39
    شیعه و شیعیان نیز همچون سایر مذاهب اسلامی قائل به وجود مکتب و شریعت به مثابه طرح و نقشه ای جامع و هادی، از جانب خداوند متعال بوده، که در ضمن منابع اولیه اسلام، به ویژه قرآن و سنت به عنوان نخستین مبنای فقه سیاسی، برای سامان دهی و راهبرد ملی امت وارد عرصه زندگی سیاسی مسلمانان شده است.
    گرایش فقهی سیاسی شیعه در یک روند فزاینده از اوایل قرن دوم با حدود و ثغور مشخص رو به گسترش نهاد. این گرایش در ظل توجهات قرآن ناطق یعنی ائمه هدی: و به خصوص امام باقر 7 و بالاخص امام صادق 7 پروردگی لازم و غنای کافی را یافته و با ویژگی های خاصی شکل گرفته است که این مقاله به آنها پرداخته است.
  • برجی صفحه 55
    در مقاله حاضر نمونه هایی از ارتباط و همکاری فقی هان با حاکمان جور در قالب پذیرش نقابت و ولایت از جانب آنان مورد بحث قرار گرفته است. به نظر نگارنده این همکاری ها برپایه های نظری و مبانی فقهی این علما استوار بوده است. از امعان نظر در سخنان و آثار فقهی علمای این دوره، روشن می شود که مبنای اصلی همکاری و پذیرش ولایت از حاکمان جائر، اصل ولایت فقیه بوده است.
  • روح الله شریعتی صفحه 67
    محقق حلی از فقهای شیعه در قرن هفتم هجری است. در اندیشه سیاسی وی، حکومت از ضروریات جامعه و ضامن سلامت آن محسوب می شود و ریشه کنی اختلافات در جامعه به جز با وجود حاکم عادل محقق نمی گردد. وی تنها حکومت فردی را که اعلم افراد به احکام الله باشد مشروع دانسته و صفات عدالت، ایمان و فقاهت را برای وی بر می شمرد. او فقیه جامع الشرایط را «من إلیه الحکم بحق النیابه» می داند، یعنی حق نیابت وی از معصوم اقتضا دارد که حکومت به وی واگذار شود.
    وی پس از بیان وظایف متقابل حاکمان و مردم، به بحث درباره امر به معروف و نهی از منکر پرداخته است و آن را از دلایل وجوب پذیرش حکومت و ولایت بر شخص می داند.
  • سید محمدرضا موسویان صفحه 85
    شیخ شمس الدین محمد بن مکی عاملی معروف به شهید اول از فقهای بزرگ شیعه جبل عامل در عصر ایوبیان است. ترویج تشیع در محیطی ضد شیعی و برقراری روابط با سربداران خراسان سبب زندانی شدن و شهادت وی شد.
    شهید اول با تکیه بر رابطه عقل و شرع و جایگاه عقلانیت در احکام شرعی به طرح آرای سیاسی در حوزه فقه شیعه پرداخته و ضرورت و خاستگاه حکومت را از این منظر مورد بررسی قرار داده است. از منظر ایشان، حکومت مطلوب، در حکومت پیامبر و امام معصوم و در عصر غیبت در ولایت فقیه واجد شرایط تجلی یافته و دارای اختیارات گسترده ای است. نقطه عطف اندیشه وی در شرایط عزل حاکم و لزوم بر کناری وی در شرایط خاص است. جایگاه مردم در عرصه قدرت سیاسی و روابط متقابل فرد و دولت از دیگر مباحث مورد تامل وی می باشد.
  • سلطانمحمدی صفحه 105
    در نوشتار حاضر دیدگاه های سیاسی علامه محمد باقر مجلسی، درباره «ولایت فقیه» به عنوان مهم ترین موضوع و مساله فقه سیاسی شیعه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است و نیز به مبانی نظری، شرایط و صفات حاکم اسلامی و شؤون ولایت فقیه در عصر غیبت پرداخته شده است.
    این مقاله در صدد است نظریه «سلطنت مشروعه» که برخی از نویسندگان به مرحوم مجلسی نسبت داده اند را مورد نقد و چالش قرار دهد.
  • سید آل غفور صفحه 121
    پیدایی گرایش های نقلی و عقلی در میان مسلمانان ناشی از توجه خاص هرکدام به برخی از آیات بود که این آیات، برخی مؤید عقل هستند و بعضی مؤید تعبد. این اختلاف نگرش به قرآن، سبب شکل گیری دو مکتب معتزله و اشاعره در اهل سنت و دو گرایش اصولیون (عقل گرایان) و اخباریان (نقل گرایان) در شیعه شد که خود زمینه بسیاری از منازعات مذهبی، اجتماعی و حتی سیاسی را فراهم ساخت.
    فرآیند تطور نگرش عقل گرا در مذهب امامیه از قرن چهارم و از حوزه بغداد آغاز شد و با غلبه بر مکتب قم و ری، سیطره علمی و عقیدتی خود را تا قرن یازدهم استمرار بخشید؛ اما تحولات علمی و سیاسی در این دوره، سبب احیای اندیشه اخباری گری در جوامع علمی شیعه شد، به طوری که در قرن دوازدهم در اکثر جوامع علمی ایران، عراق و بحرین، گرایش اخباری گری غلبه یافت؛ ظهور علامه وحید بهبهانی و اقدامات علمی و عملی گسترده او، و نیز تلاش های شیخ مرتضی انصاری سبب افول این جریان شد.
  • فیرحی صفحه 139
    دولت در جامعه اسلامی، همانند دیگر جوامع بشری، نه تنها بیانگر وجود مجموعه ای از نهادهاست، بلکه حاکی از وجود نگرش ها و شیوه های خاصی از اعمال و رفتار است که مدنیت اسلامی خوانده می شود؛ اما فهم کامل شکل و ساخت دولت عمدتآ نیازمند درک نظریه های کلانی است که هدف آنها تعریف، توصیف و توضیح واقعیت دولت است. هر یک از آنها طرحی هستند که ماهیت دولت را در جهان اسلام معنا می کنند و احتمالا نیز طریقی برای عمل تجویز می کنند.
    در این راستا مجموعه ای به نگارش در آمده که به شناخت، مقایسه و سنجش نظریه های مختلف دولت در اسلام، با توجه به الگوی «تحلیل سیستمی» می پردازد، که بخش نخست آن، به سیمای عمومی و مختصات کلی نظام سیاسی در اسلام اختصاص یافته است.
  • رحیم رئوفت صفحه 165
    پژوهش حاضر به مطالعه و بررسی جامعه ایران در دوران نخست حکومت قاجار اختصاص دارد. مهم ترین ویژگی دوره مذکور این است که هنوز زیر ساخت های سیاسی و اجتماعی سنتی، تا حد زیادی دست نخورده مانده و فرهنگ جامعه تحت تاثیر فرهنگ و تمدن غرب قرار نگرفته است. طبعآ رفتار سیاسی برآمده از آن از هماهنگی و سنخیت بالایی با پیشینه تاریخی ایران برخوردار بوده است. در این برهه تاریخی، مبانی اقتدار در فرهنگ سیاسی ایران به لحاظ نظری به دو دسته دینی و سنتی تقسیم می شود که در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته است.
  • علی اختر شهر صفحه 185
    نظریه ولایت فقیه مهم ترین دستاورد اندیشه سیاسی مکتب شیعه است که در عصر غیبت، فقها درباره آن نظریه پردازی کرده اند. آیه الله سیدعبدالحسین لاری در ضمن حاشیه ای بر مکاسب شیخ انصاری، رساله «ولایه الفقیه» را نگاشته و در آن به بحث درباره ولایت فقیه پرداخته است.
    سید لاری معتقد است فقیه علاوه بر ولایت و قدرت تصرف عمومی، دارای مناصب متعددی است که همه آنها، ریشه در مناصب ائمه: دارند. مهم ترین مناصب فقیه از نظر سید عبارتند از: دخالت در امور حسبیه، حق اجتهاد و استنباط احکام الهی در زمینه افعال مکلفان، منصب قضا، ریاست، خلافت و حکومت بر مردم.
  • حمید پارسانیا صفحه 197
    مقاله حاضر با تکیه بر آثار آیه الله مطهری، به دنبال پاسخ به پرسش از چیستی و هستی جامعه است. در این راستا، ضمن گزارش پاسخ های اندیشمندان اسلامی به سؤال فوق، استدلال آنها را در تعامل با نظریه آیه الله مطهری قرار داده و به نقد و ارزیابی آنها پرداخته و معتقد است گر چه دلیل عقلی مطهری بر وجود جامعه در معرض اشکال است، ولی استدلال وی درباره امکان تحقق جامعه دارای استحکام لازم است و نیز دلایل نقلی وی از حد ظهور آیات فراتر نمی رود و در حکم نص نیست.
  • علی شیرخانی صفحه 221
    شناخت عمیق طالقانی از استبداد باعث شد که ایشان در سیر تکاملی نظریه حکومتی خود، مدل شوراها را به منظور تامین حقوق مردم و مشارکت سیاسی آنها ارائه دهد. مبانی دینی مدل ایشان در شوراها اعم از شورای روستاها، استان ها و مجلس شورای اسلامی آیات قرآن و سیره نبوی و علوی است که به مردم حق می دهد با حضور در شوراها به اهداف متعالی انسانی و اجتماعی برسند.
    طالقانی در مقایسه میان مدل شوراها و مدل پارلمان، معتقد است در پارلمان حکومت به دست گروه های قدرتمند است، در حالی که شوراها حضور عامه مردم و مشارکت آنان در قدرت سیاسی را تضمین می کند.
  • عباس حیدر بهنویه صفحه 243
    از دوره مشروطیت به بعد شاهد غلبه گفتمان جدیدی در فقه سیاسی شیعه یعنی «تعطیل نبودن حکومت در عصر غیبت» و به تبع آن، کنار رفتن گفتمان «تعطیلی حکومت در عصر غیبت» هستیم. این تحول گفتمانی در فقه سیاسی در پی شکل گیری اجتهاد جدیدی در فقه شیعه مطرح شد و بر عرصه علمی شیعه تسلط یافت. عوامل عمده شکل گیری آن را می توان بسط تحقیقات اصولی، تاثیر مکتب ملاصدرا، افزایش نفوذ اجتماعی فقها و ناکار آمد دانستن نظام استبدادی از سوی فقها، دانست.
  • میراث سیاسی
  • رساله فی العمل مع السلطان
    سید مرتضی ترجمه: محمود شفیعی صفحه 255
  • گزارش های علمی
  • ملکیان صفحه 273
  • کهرودی صفحه 295
  • حسن حکیم، فاضل سعدی ترجمه: حسن حکیم، فاضل سعدی صفحه 307
  • علی اصغر سلطانی ترجمه: علی اصغر سلطانی صفحه 313
|
  • Sayyed Nooroddin Shariatmadar Page 17
    From the very beginning, the Political Fiqh could not play an efficient role in the social arena. But, now the question is whether the political Fiqh can satisfy all the individual, social, spiritual, political, economical, judiciary, and international needs of the time.Some have considered most affairs and issues related to the state as reasonable, and as a result, not related to Fiqh and inferrence.However, from the definition of Fiqh it can be underestood that any thing reasonable and confirmed by Sharia can be considered as a religious precept. In other words, since Faqihs have included reason and comman usage as the basis for Fiqh inferrences, any social and political precept which is based on reason is a Fiqh-related issue as well.In addition to reasoning and using Quran and traditions for inferring religious precepts, there are other sources such as: eternal evil and expediency, the eternal nature of man, variable and fixed issues, decrees related to the state, development of the objectives of Ijtihad, dynamic Ijtihad, and the role of time and space in Ijtihad
  • Sayyed Mohammad Reza Ahmadi Tabatabaee Page 31
    Abu Hamed Mohammad Ghazzali is a great Muslem intellectual and Faqih in the fifth century(AH). An outstanding feature of his political thought is the intertwining of ethics and politics. He views politics from the perspective of religion and ethics. Thus, politics, in his view, is not the science of power and of how to attain power, but the means for moral improvement and guiding human beings to salvation in this world and the other world. His ideas can de studied in two ways: Sultanate and Caliphate.
  • Alireza Sadra Page 39
    Shiism, like other Islamic sects, believed in the existence of sharia as a comprehensive guide from Allah. In the Islamic primary sources, as in Quran and traditions which are the primary basis for the political Fiqh, sharia entered the political life arena of the Moslems. From the early second century so far, Shiite political Fiqh started developing. This trend towards political Fiqh was strengthened by the Imams especially Imam Baghir, and thus called Imamiyye Fiqh. This article is to study the charactristics of the Imamiyye Fiqh.
  • Yaghubali Borji Page 55
    In this article instances of the cooperation of Faqihs with despotic rulers within the framework of Welayat are presented. The writer believes the cooperation of these Faqihs can be accounted for resorting to their Fiqh-based belief. A close attention to the writings and speeches of these ulama will clarify that the main reason why these ulama cooperated with despotic rulers and accepted their sovereignty is the principle of Welayat-e Faqih.
  • Rohollah Shariati Page 67
    Mohaghegh-e Helli is a Shiite Faqih living in the seventh century (AH). In his political thought, state is a necessity for societies and it is a just ruler who can help to improve societies and to remove social problem. He believes only the one who is well aware of the precepts of Allah and who is just and faithful is legitimate to rule. A grand Faqih possessing all the requirements, he believes, is potentially a legitimate ruler because he is the only one to represent the last Imam.After presenting the mutual responsibilities of people and ruler, he discusses the notion of enjoining good and forbidding evil, considering it as the implication of the acceptance of Welayat and state.
  • Sayyed Mohammad Reza Musavian Page 85
    Shaykh Shams Al-Din Mohammad Ben Makki Ameli known as the First Martyr is an outstanding Faqih from Jabal Amel in the Ayyubids Period. Trying to spread Shiism in an anti-Shiite environment and to have relationships with the Sarbedaran of Khorasan in Iran, he was imprisoned and finally martyred.Relying on the relationship between religion and reason and the status of reason in religious precepts, he proposes his political ideas within the domain of the Shiite Fiqh, and studies the origin of the state according to this perspective. According to him, a desirable state can only be actualised by the prophet, the Imams, and a grand Faqih possessing all the requirements in the Period of Absence. The main point in his ideas lies in the specific conditions that he proposes for the dethronement of rulers. The status of people in the arena of political power and the mutual relationship between a person and the state are other important issues he discusses over.
  • Abolfazl Sultan-Mohammadi Page 105
    The political views of Allameh Mohammad Baghir Majlessi on the sovereignty of Faqih, the most serious issue in the Shiite political Fiqh, are studied in this article. The theoretical basis, and the personal qualities of Islamic rulers in the Absence Period, when the twelfth Shiite Imam is absent from the earth, are also discussed here. Finally, the theory of "Legitimate Sultanate", attributed to Majlessi by some scholars, is challenged by the writer.
  • Sayyed Mohsen Ale-Ghafoor Page 121
    The emergence of rationalist and traditionist approaches among Moslems was the result of attention to different verses of the Holy Quran, some denoting reasoning and some denoting devotion. These different approaches to Quran led to the formation of Motazele and Ashaarites schools among the Sunnites and Osuliyyun (rationalists) and traditionists among the Shiites. This difference was the cause for many religious and socio-political conflicts.The development of rationalism in Imamiyye started in Bagdad in the fourth century (AH) and continued up to eleventh century, dominating Qum and Ray schools of thought. But, later, the intellectual and political changes resulted in the revival of traditionism among the Shiite scholars. And, as a result, traditionism dominated most intellectual schools in Iran, Iraq, and Bahrain in 12th century.However, with the scientific and practical measures of Allameh Vahid Behbahani and his followers and Shaikh Morteza Ansari, rationalism dominated once more.
  • Davood Fayrahi Page 139
    The state in the Islamic society, as in any other human societies, is not only indicative of the existence of a set of institutions, but also indicative of the existence of specific views and actions called the Islamic civility. However, acquiring a complete Perception of the form and structure of the state requires underestanding of general theories which intend to define, describe, and explain the state as it actually is.Each of these theories is, in fact, a project to explain the nature of the state in the world of Islam and probably measures to act upon.In this way, a number of articles have been written to compare, underestand, and evaluate different theories of the state in Islam within the systemic analysis approach. The first article is to present the general picture and charactristics of the Islamic political system.
  • Rahim Raufat Page 165
    This research is to study the Iranian society in the first era of the Qajar Reign. An important feature of this era lies in its traditional socio-political structure's not being affected by the Western civilization. Thus, the political behaviour of this society is naturally and to a great extent harmonious with the Iranian historical background. In this historical juncture, the roots of authority in the Iranian political culture can theoretically be based in religion and traditions. These two sources of authority are the subject matter of this study.
  • Ali Akhtarshahr Page 185
    An important achievement of the political thoughts of Shiism is the theory of Welayat-e Faqih over which the Shiite jurists discussed in the Period of Absence of the twelfth Imam. Ayattollah Lari, while writing explanatory notes on the book Makaseb written by Sheikh Ansari, wrote a book called "Welayat-e Faqih" in which he presents a discussion over Welayat-e Faqih. He believes that a Faqih, besides having Welayat (sovereignty) over public affairs has many other positions rooted in the positions of the Imams, some of which are the right to act upon non-litigious legal affairs, the right to Ijtihad and to infer divine precepts, the position of judgement and ruling over people.
  • Hamid Parsania Page 197
    This article is to find an answer to the what and how of society with reference to the works of Ayatollah Motahhari. In addition, other Moslem scholar's answers to the question are presented and compared to those of Ayatollah Motahhari and finally evaluated. The writer believes that though Motahhari's reasoning for the existence of society is problematic, his justification for the possibility of the actualization of society is strong and plausible. In addition, the reasons he quotes is only limited to Quranic verses.
  • Ali Shirkhani Page 221
    Having a deep underestanding of despotism, Ayatollah Taleghani developed a Shura-based system to secure the rights and the political participation of people. Shura, including rural councils, provincial councils, and the Islamic Consultative Assembly, is religiously based on traditions and Quranic verses which allow the people to proceed towards high humanitarian and social goals. To compare Shura with parliamentarian systems, it can be said that in the parliamentarian systems they are the powerful groups that rule, but in the Shura-based models the Shura secures the presence of the people in the social arena and their political participation.
  • Abbas Haydari Behnuiyye Page 243
    From the MashrootÅ movement onward, a new discourse in the Shiite political Fiqh took over which implied that the responsibilities for Faqihs to rule over the Islamic society is not suspended during the Period of Absence. As a result, the discourse of "the suspension of ruling during the Period of Absence" was discarded. This discursive change in the Shiite political Fiqh was the result of the formation of a new form of Ijtihad in the Shiite political Fiqh, which dominated the Shiite scientific atomsphere. The extension of researches within the framework of Ilm Al-Qsul, the impact of the school of thought of Mullah Sadra, the improvement in the social status of Faqihs, and the inadequacy of despotic systems of ruling are the main causes of the formation of this new discourse.