فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1382)

نشریه علوم سیاسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1382)

  • 328 صفحه، بهای روی جلد: 4,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقالات
  • علیرضا صدرا صفحه 7
    هژمونی آموزه های علمی سیاسی مدرنیستی و فرامدرنیستی غربی پارادایم غالب علمی و آموزشی سیاسی دانشگاه ها و حتی تدریجا مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی حوزوی را در می نوردد. بحرانی بودن و بحران زایی دانش سیاسی جدید، از سویی، پیشینه و پشتوانه مدنی ایرانی و اسلامی، از سوی دیگر و نیز هوشمندی، نوگرایی و باورمندی نیروها و نهادهای ایران اسلامی، تجدید یا تاسیس دانش سیاسی را ایجاب می کنند. اصلاح ساختار سیاسی و علمی کشور همراه با ترسیم و اجرای طرح و برنامه راهبردی، زایش یا بازسازی این چنین دانش سیاسی متعادل، متعال و کارآمدی را فراهم می سازد. مقاله حاضر گذری به این فرایند دارد؛ فرایند گذار دانش سیاسی طبیعی ماکیاولیستی - هابزی به دانش طبیعی سیاسی و نمودشناسانه پوزیتیویستی، و این دانش به دانش یا آموزه های علمی سیاسی فرامدرنیستی، و آن به علم سیاسی اسلامی و ایرانی یا علم سیاسی انسانی، متعادل و متعالی. دانش سیاسی اسلامی و ایرانی متشکل است از فلسفه سیاسی عقلانی و استدلالی، فلسفه سیاسی وحیانی و تفهمی و دانش سیاسی تجربی و عرفی اعم از انسان شناسی سیاسی، جامعه شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی و مدیریت سیاسی.
    کلیدواژگان: علم سیاسی اسلامی، علم سیاسی طبیعی، علمی سیاسی پوزیتیویستی، علم سیاسی فرا مدرنیستی، فلسفه سیاسی، فلسفه علم سیاست، روش شناسی علوم سیاسی
  • نجف لک زایی صفحه 39
    در طرح نامه حاضر سعی شده است محورهایی که نشان دهنده گستره و قلمرو فقه سیاسی است بر شمرده شوند. جایگاه فقه سیاسی در منظومه و مجموعه دانش های سیاسی، مبادی، مبانی و منابع فقه سیاسی، تاریخ فقه سیاسی، روش شناسی فقه سیاسی، چالش های فقه سیاسی، وضعیت کنونی فقه سیاسی، مکاتب و ادوار فقه سیاسی، مسائل فقه سیاسی، جامعه شناسی فقه سیاسی، موانع و الزامات گسترش فقه سیاسی و بایسته های پژوهشی در این حوزه به عنوان مهم ترین محورهای شایسته طرح در درس فقه سیاسی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، مسائل فقه سیاسی، مکاتب فقه سیاسی، ادوار فقه سیاسی، جامعه شناسی فقه سیاسی، روش شناسی فقه سیاسی
  • سید صادق حقیقت صفحه 69
    مفاهیم سیاسی در ایران معاصر چنان به هم آمیخته اند، که سبب به وجود آمدن نوعی آشفتگی و بحران مفاهیم در این زمینه شده اند. منشا این بحران به چند امر باز می گردد: ویژگی های خاص رشته علوم سیاسی، خصوصیات مفاهیم سیاسی در ایران، رویارویی سنت (و دین) با تجدد و بالاخره کژتابی مفاهیم. قسمت دوم مقاله از آشفتگی مفاهیم سیاسی زیر در ایران معاصر بحث می کند: سیاست و علوم سیاسی، دولت، مشروعیت نظام سیاسی، ایدئولوژی، چپ و راست، حزب، جامعه مدنی و مردم سالاری.
    کلیدواژگان: آشفتگی (و بحران) مفاهیم، سنت، تجدد، کژتابی
  • مقصود رنجبر صفحه 95
    در این مقاله بحران تولید دانش سیاسی در ایران و ابعاد نظری، تاریخی و سیاسی آن مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است. بخشی از این بحران دارای ریشه های نظری و روش شناختی است، ولی بخش مهم دیگر آن ریشه در ساختارهای سیاسی و اجتماعی جامعه ایران دارد که به علم و پژوهش بی توجه است. در این میان، سهم علوم سیاسی در بی توجهی ساختارهای سیاسی نسبت به آن بیش از سایر رشته هاست و آن به دلیل موضوعات مورد بحث در علم سیاست است. با وجود ضرورت اساسی این رشته در حل معضلات سیاسی - اجتماعی کشور، ناکار آمدی درونی و سطح پایین آموزش و پژوهش نیز عامل اساسی دیگری در بلااستفاده ماندن این رشته گردیده است. بر این اساس می توان گفت که وضعیت علم سیاست در ایران وضعیت بحرانی است.
    کلیدواژگان: آموزش سیاست، ساختارهای سیاسی، علم سیاست، ایران، بحران علم سیاست
  • ابراهیم برزگر صفحه 113
    یافته این نوشتار آن است که برای فهم اندیشه امام خمینی باید به دنبال شناخت سرمشق های امام یا به تعبیر دیگر شخصیت هایی بود که امام آمال خود را در اندیشه و رفتار آنان متجلی می دید. یکی از بارزترین این شخصیت ها، آیه الله مدرس است که به موارد قابل مقایسه زیادی در این دو شخصیت می توان رسید. با توجه به تقدم زمانی مدرس می توان شواهدی دال بر تاثیرپذیری امام از ایشان دست یافت. به نظر می رسد یافته این مقاله برای درک عمیق تر اندیشه و رفتار امام خمینی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، رفتار سیاسی، امام خمینی، مدرس
  • نفیسه واعظ صفحه 129
    نوشتار حاضر قصد دارد با پاسخ به این پرسش که «چرا حکومت قاجار فرو پاشید و پهلوی اول به قدرت رسید؟» راهی به قانونمندی تاریخی در جریان انتقال قدرت بگشاید.
    مولف در پاسخ به پرسش یاد شده فرضیه های ذیل را مورد بررسی قرار می دهد: 1. فشار مجموعه ای از عوامل درونی و بیرونی، حکومت قاجار را در حفظ قدرت مستاصل ساخت؛ 2. همزمانی رخدادهای داخلی و خارجی در دست یابی رضاخان به قدرت موثر واقع شد؛ 3. انگلیسی ها از موثرترین عوامل خارجی در سقوط قاجاریه و ظهور پهلوی بودند؛ 4.مولفه های شخصیتی رضاخان در رسیدن او به قدرت تاثیر به سزایی داشت.
    کلیدواژگان: قاجاریه، پهلوی، رکود قدرت و انتقال قدرت
  • غلامحسین مقیمی صفحه 149
    افکار بیرونی مجموعه ای از دانش ها و رویکردهای متفاوت است. از این رو مساله اساسی در مطالعات «بیرونی شناسی» شناخت ماهیت آرا و مبانی معرفت شناسی، هستی شناسی و انسان شناسی اوست.
    اگر چه نگاه بیرونی به غایت عالم طبیعی است و نقطه عزیمت اندیشه وی توصیف الگوها و قوانین طبیعی است، اما همو با تعلیل ذهنی و در نهایت به واسطه وحی و شهود به تعادل و انسجام می رسد؛ به عبارت دیگر مدل پژوهش وی «معرفت ترکیبی» است که از حس و استقرا آغاز و با عق ل و قیاس به تعادل و در نهایت با وحی به ثبات و استحکام می رسد.
    کلیدواژگان: بیرونی، معرفت شناسی، شناخت، روش شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی
  • محمود شهیدی صفحه 171
    دولت موقت متشکل از نیروهای ملی (جبهه ملی) و ملی - مذهبی (نهضت آزادی) بود. به نظر می رسد رفتارهای سیاسی این دولت از پیشینه ها و گرایش های فکری و محفلی آنها نشات می گرفت. برای تبیین مساله در این مقاله، ویژگی های فکری و عقیقی این دو محفل و مواضع سیاسی آنها در قالب دولت موقت و نیز مقایسه ویژگی ها و رفتارهای سیاسی آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دولت موقت، جبهه ملی، نهضت آزادی، ملیون مذهبی، ملیون غیرمذهبی
  • پرویز منظور ترجمه: مهدی حجت صفحه 187
    ظهور پست مدرنیسم نشانه بحران مدرنیسم است، که بحران معنا نام دارد. هر چند که امروزه مدرنیسم در مواجهه با این بحران، خود را از یک دکترین حقیقت یاب مبتنی بر این همانی عقل و دانش، به یک ضد دکترین مدعی نسخ خودانگاره حقیقت در حوزه فلسفه و علم تبدیل می کند، اما این مدرنیسم متنبه نیز نمی تواند طرف گفت وگوی اسلام قرار گیرد. از نظر نویسنده، بحران معنا همچنان در مدرنیسم وجود دارد و این بحران، انسان را به بی معنایی می کشاند. علاوه براین هر نوع گفت وگویی بین اسلام و پست مدرنیسم نیز تناقض گونه است، چرا که گفت وگویی خواهد بود بین یک دکترین استعلایی و حقیقت و یک ضد دکترینی که حقیقت جهان شمول و امر استعلایی را انکار می کند. براین اساس اندیشه اسلامی هم باید سقوط عقل روشنگری را مورد توجه قرار دهد و هم بدون افتادن در ورطه پست مدرنیسم، دیدگاهی آشتی جویانه از انسان ارائه کند تا از این طریق تعهد خود را در قبال وحدت اخلاقی نوع بشر تجدید نماید.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، پست مدرنیسم، اسلام گرایان، بحران معنا و گفت وگو
  • زکی میلاد ترجمه: محمد جمعه امینی صفحه 199
    با توجه به تحولات معاصر، پرداختن به اندیشه انقلابی اسلامی مشکلات گذشته را ندارد. برخی از پژوهشگران اعتقاد دارند که اندیشه انقلابی از برخی بحران های درونی رنج می برد که از جمله آنها می توان به رکود و عدم پویایی در مبانی فکری اشاره کرد. روند تحولات جن بش اسلامی نشان می دهد که نوسازی اندیشه انقلابی یک نیاز اساسی است. حسن الترابی، راشد الغنوشی و سید محمدحسین فضل الله از زمره طراحان ایده نوسازی اندیشه انقلابی اسلامی هستند. اکنون بیش از هر زمان دیگری جنبش اسلامی پذیرای متغیرهاست و رشد خودانتقادی، مردم گ رایی و علنی شدن جنبش اسلامی، نشان دهنده تحولات مثبت قابل توجهی در خط سیر اندیشه انقلابی اسلامی می باشد.
    زکی میلاد در فصل سوم کتاب تحولات و خط سیر اندیشه اسلامی معاصر به بررسی تحولات اندیشه انقلابی اسلامی پرداخته و مهم ترین چالش های آن را برشمرده است.
    کلیدواژگان: جنبش اسلامی، اندیشه انقلابی اسلامی، اندیشه اسلامی
  • ابراهیم کالن ترجمه: سید نصیر احمد حسینی صفحه 211
    سیدجمال در پی ایجاد سازگاری میان اسلام سنتی و چالش های علمی و فلسفی غرب بود و در این زمینه موضع میانه ای را در پیش گرفت. سیدجمال علوم و فن آوری جدید غرب را از آداب و اخلاق غربی انفکاک ناپذیر می داند و معتقد است جهان اسلام بدون پذیرش پیامدهای کلامی و فلسفی آن می توانند به آن دست یابند. نویسنده در این مقاله ضمن انتقاد از ماده گرایان و معرفی آنان به عنوان ویرانگر تمدن و جامعه انسانی، توجه روشنفکران مسلمان را به خطر جدی آنان جلب کرده است. نویسنده دیدگاه های سیدجمال در باب دین، فلسفه و علم را گویای موضع روشنفکران مسلمان قرن نوزدهم می داند که از قدرت، ثروت و برتری علمی و فنی غرب از یک سو و از ضعف جهان اسلام و سیطره و تجاوز غرب بر آن از سوی دیگر، ناراحت بودند و کشورهای مسلمان را به فراگیری علوم و فن آوری جدید غرب دعوت می کردند.
    کلیدواژگان: فلسفه، دین، علم، فن آوری، تمدن، جهان اسلام، ماده گرایی، نوگرایی دینی
  • میراث سیاسی
  • نقد و معرفی
  • گزارش های علمی
  • آنور رصافی ترجمه: آنور رصافی صفحه 301
  • سیدعلی اصغر سلطانی ترجمه: دکتر سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 308
|
  • Ali, Reza Sadra Page 7
    The hegemony of the postmodernisnt, and modernist political sciences teachings of the West is gradually overwhelming not only the dominant political scientific and educational paradigms of Iranian universities but also the seminary schools scientific research and educational centers. The crisis in the new political sciences requires Iranian and Islamic social backgrounds, in addition to, genious, modernism, and self-confidence of the Islamic and Iranian forces and institutions, on the one hand, and the rebirth of the political science, on the other hand. Reforming the political and scientific structure of the country, along with depicting and executing the strategic projects, secures the rebirth and reconstruction of such a moderate and highly efficient political science. The present paper is a general study of this process; the process of moving from a Machiavellian and Hobbsian natural political science to a positivist, ontological, natural political science, and from this science to the postmodernist political science teachings, and from there to the
    Keywords: Islamic political science, natural political science, positivist political science, postmodernist political science, political philosophy, philosophy of political science, methodology of political science
  • Najaf Lakzaee Page 39
    The writer tries to include in this syllabus the axes considered as indicative of the domain and extension of political Fiqh. The subjects considered worthy of inclusion in the syllabus are as follows: the status of political Fiqh in the category of political sciences, political Fiqh foundations and sources, history of political Fiqh, political Fiqh methodology, challenges of political Fiqh, the present status of political Fiqh, political Fiqh schools, political Fiqh eras, political Fiqh issues, political Fiqh siciology, the barriers and necessities of the extention of political Fiqh, and the research priorities in this field.
    Keywords: political Fiqh, political Fiqh issues, political Fiqh schools, political Fiqh eras, political Fiqh siciology, political Fiqh methodology
  • Seyed Sadegh Haghighat Page 69
    The political concepts in contemporary Iran are so confused that they resulted in a kind of conceptual crisis. The crisis originates from the peculiarities of the political sciences discipline, the characteristics of the political concepts in Iran, the confrontation of tradition (and religion) to modernity, and finally the ambiguities of concepts. The article also studies the confusion of the following political concepts in Iran: politics and political sciences, state, the legitimacy of the political system, ideology, the left and the right, party, civil society, and democracy.
    Keywords: confusion (and crisis) of concepts, tradition, modernity, misunderestanding
  • Maghsood Ranjbar Page 95
    The paper studies the crisis of knowledge production in Iran and its theoretical, historical, and political dimentions. The crisis is partly rooted in theory and methodology, but it is mainly rooted in the socio-political structures of the Iranian society which is indiffernt to knowledge and research. The indifference of the political structure to the political sciences discipline is more than other disciplines due to the special subjects dealt with in the discipline. In spite of the essential role of the discipline in solving Iran's socio-political predicaments, internal inefficiency annd low education are the major reasons for the marginalization of the political sciences, leading to a crisis in the discipline.
    Keywords: political knowledge, political structures, political science, crisis in the political science
  • Ebrahim Barzegar Page 113
    The results of the paper show that to underestand Imam Khomeini one should understand the personalities in whose behavior and thoughts Imam Khomeini found hid ideals realized. Among the most significant of these persinalities is Ayatollah Modarres whose chracter had many things in common with Imam Khomeinis. With respect to the historical precedence of Modarres, one can find evidence testifying his influence on Imam Khomeini. The achiements of the paper seem to be helpful in underestanding Imam Khomeini's behavior and thoughts.
    Keywords: political thought, political behavior, Imam Khomeini, Modarres
  • Nafiseh Vaez Page 129
    Providing an answer to the question that why the Qajar dynasty collapsed and was replaced by the first Pahlavi king, the paper is to show the existence of historical regularity in the process of power transfer. To answer the abave-mentioned question, the author examines the following hypotheses: (1) The pressure of a mumber of external and internal factors made the Qajars incapable to maintain power; (2) The simultaneosness of external and internal events were influencial on Rezakhan's power attainment; (3) The English were most influencial in the fall of the Qajars and the rise of the Pahlavis; (4) Razakhan's personal charactristics had a signifcant role in his attaining to power.
    Keywords: Qajar, Pahlavi, collapse of the power
  • Gholam, Hassan Moghimi Page 149
    Biruni's thoughts are rooted in different approaches to and braches of knowledge. Thus, to understand him, one has to underestand the nature and the foundations of his epistemological, ontological, and humanistic views. Though Biruni focuses on the fate of the natural world and the starting point of his ideas is the description of natural laws and patterns, this end is finally achieved through mental explanation, intuition, and revelation. In other words, his research method is based on a combinational model which starts from sense and induction, continued by reason and deduction, and proved by revelation.
    Keywords: Biruni, epistemology, mothodology, ontology, humanism
  • Mahmood Shahidi Page 171
    It seems that the political behaviour of the transitory government, formed by the Nationalits (the National Front) and the Religio-Nationalists (the Freedom Movement), was rooted in the intellectual and party backrounds of these groups. To elaborate the issue, the paper comparatively examines the intellectual and ideological features and the political stands of these two parties in the transitory government.
    Keywords: transitory govenment, National Front, Freedom Movement, Religio, Nationalists, non, Religio, Nationalists
  • Parvez Manzoor, Trans By: Mahdi Hojjat Page 187
    The emergence of postmodernism is the symptom of a crisis, i.e. a crisis of meaning, in modernism. Though, today, to ecounter this crisis modernism has metamorphosed from a truth-based doctrine founded on the sameness of reason and knowledge to an anti-doctrine denying the existence of any truth within the domain of philosophy and knowledge, this metamorphosed modernism, too, cannot have a dialog with Islam. According to the writer, the meaning crisis, still present in modernism, leands man to meaninglessness. Futhermore, any dialog between Islam and postmodernism, too, is contradictory in nature since it would be a dialog between a transcendental truth-based doctrine and an anti-doctrine denying any universal and transcendental truth. Hence, Islamic thought should both cosider the downfall of the Enlightenment reason and propose, without falling into the well of postmodernism, a peaceful view of man to reaffirm its obligation to the moral unity of man.
    Keywords: modernism, postmodernism, Islamists, meaning crisis, dialog
  • Zakki Milad, Trans By: Muhammad Jomeh Amini Page 199
    With respect to the modern developments, studying the intellectual basics of the Islamic revolutionary thought is not as difficult as it was. Some scholars believe that revolutionary thoughts suffer from internal crises one of which is the lassitude in the intellectual basics. The process of the development of the Islamic movement shows that modernization of revolitionary thought is a must. Hassan al-Turabi, Rashed al-Ghannouchi, and Seyyid Muhammad Hossein Fazlolah are among the designers of the idea of the modernization of the Islmic revolutionary thought. Now, more and more the Islamic movement receives changes. And the increasing self-criticism, populism, and the overtness of the Islamic movement are indicative of conceivable positive changes in the course of the Islamic revolutionary thought. Zakki Milad in the third chapter of his book "A Survey of the Contemporary Islamic Thought" studies developments of Islamic revolutionary thought and the most important challenges it faces.
    Keywords: Islamic movement, Islamic revolutionary thought, Islamic thought
  • Ibrahim Collen, Trans By: Seyed Nasr Ahmad Hossaini Page 211
    Sayed Jamal was to conciliate between the traditional Islam and the scientific and philosophical challenges of the West, adopting a moderate stand. Believing in the separability of Western new technologies and sciences from Western moralities, he thought that the Islamic world can access the technologies without accepting its theological and philosophical implications. The writer, criticizing the materialists and introducing them as the demolishers of human civilization and society, draws the attention of the Moslem intellectuals to their serious danger. He considers Seyed Jamal's appraoches to religion, philosophy and science as the representative of the nineteenth century Moslem intellectuals who were disstatisfied of the West's power, wealth, and scientific and technological superiority, on the one hand, and the inferiority of the Islamic world under the sway of the West, on the other hand, and invited the Islamic countries to the aquisition of the Western new sciences and technologies.
    Keywords: philosophy, Religion, science, technology, civilization, Islamic world, materialism, political activist, religious modernism