فهرست مطالب

نشریه علوم سیاسی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 24
|
  • سرمقاله
  • جهانی شدن و اسلام
    حمید پارسانیا صفحه 1
  • مقالات
  • آیت الله نورالدین شریعتمداری جزایری صفحه 19
    در این مقاله، روابط بین الملل از دیدگاه فقه شیعه مورد بررسی قرار گرفته است. فقها به این مطلب اشاره کرده اند که دوره غیبت، دوره هدنه و ترک جنگ است، زیرا جهاد ابتدایی، مشروط به حضور امام است؛ پس در عصر غیبت که جهاد ابتدایی وجود ندارد، کشور اسلامی، با ایجاد روابط مسالمت آمیز و براساس احترام متقابل اهداف اسلام را پیگیری می کند. روابط بین ملت ها و کشورها به علت گوناگونی اندیشه ها تفاوت دارد. رابطه با کشورهای اسلامی براساس اجرای عدالت و اخوت و از خودگذشتگی، و با کشورهای غیراسلامی براساس احترام متقابل و مسالمت آمیز است، زیرا اسلام خواهان صلح است و رابطه خود را با قراردادهای گوناگون از قبیل قرارداد صلح، امان، ذمه، عهد و غیره برقرار می کند. در اسلام جهاد ابتدایی، مشروط به شرایط ویژه ای است که تا آن شرایط محقق نشود جنگ با کفار مشروع نیست. اما اگر احکام اسلام و یا حقوق شهروندان مسلمان و یا سرزمین اسلامی مورد هجوم دشمن قرار گیرد تمام افراد جامعه باید به دفاع برخیزند. این نوع جهاد را جهاد دفاعی می گویند که هیچ گونه شرطی ندارد جز توانایی دفاع و استقامت در برابر دشمن.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، فقه امنیت، دیپلماسی اسلامی، جهاد ابتدایی، جهاد دفاعی، هدنه، امنیت در اسلام
  • گزارش های علمی
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    ترجمه: دکتر سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 24
  • مقالات
  • غلامرضا بهروزلک صفحه 37
    این مقاله در صدد است با رویکردی تحلیلی- روشی به بررسی پدیده جهانی شدن پرداخته و یکی از رویکردهای جدید روش شناسی مطالعات سیاسی را، که خود مبتنی بر چرخش پسامدرن در علوم انسانی غرب است، برای تحلیل جهانی شدن مورد نقد و بررسی قرار دهد. تحلیل گفتمانی جهانی شدن، به مثابه عرصه نزاع گفتمانها، هر چند قابلیت اجمالی برای توضیح شرایط جدید را دارد، اما به دلیل باور به نزاع بی پایان گفتمانی در عرصه اجتماعی، نمی تواند بین گفتمانهای حق و باطل تفکیک نموده و سرانجامی برای آن تصور نماید. در پایان این مقاله تلاش شده است با نقد رویکرد گفتمانی، سرانجام نزاع گفتمانی از منظر فلسفه تاریخ اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، روش شناسی، گفتمان، نزاع گفتمانی، حق و باطل
  • فرج الله قاسمی صفحه 63
    جهانی شدن یکی از مفاهیم و پدیده های مؤثر زندگی اجتماعی سیاسی در هر دو جنبه داخلی و خارجی و در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است. تاثیرگذاری این پدیده در جوامع مختلف مشهود، و جامعه ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. نوشتار حاضر با نگاهی به مفهوم شناسی جهانی شدن و اصلاح طلبی، به بررسی تاثیرات جهانی شدن بر گفتمان اصلاح طلبی، با تحلیلی گفتمانی در جامعه ایران در حوزه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی می پردازد. در این مقاله ادعا شده است که گفتمان اصلاح طلبی با تاثیرپذیری از جهانی شدن، در صدد تبیین هویت خود با توجه به مؤلفه های جهانی شدن و بومی کردن آنها ضمن در نظر داشتن جنبه های اسلامی بوده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، گفتمان، اصلاح طلبی، حوزه داخلی، حوزه خارجی
  • محمد ستوده صفحه 77
    حمل نظامی گسترده اسرائیل، در ژوئن «2006»، به لبنان در تاریخ تحولات این کشور و معادلات منطقه ای از اهمیت خاصی برخوردار است. این رژیم در سال های 1948، 1978، 1982، 1993 و 1996 نیز به لبنان حمله نظامی کرده و هربار زیان های مادی و انسانی زیادی را به ملت لبنان وارد نموده بود، اما از سال 1982 با ظهور حزب الله ، عقب نشینی و شکست های پیاپی در سیاست های تهاجمی اسرائیل آغاز شد و پیروزی حزب الله در حمله «2006» را می توان مرحله جدیدی در روابط اسرائیل با لبنان و جهان اسلام قلمداد کرد. در این پژوهش تلاش می شود تا با توجه به تجارب جنگ های سابق، اهداف حمله نظامی «2006» در سطوح ملی و منطقه ای مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حزب الله لبنان، جنگ 33 روزه، لبنان، اسرائیل، جنگ 2006
  • دولت بزرگ اسلامی؛ امکان یا امتناع؟ / با تاکید بر دیدگاه امام خمینی
    رضا عیسی نیا صفحه 93
    پرسش اصلی مقاله حاضر این است که: آیا کشورهای اسلامی قادرند به عنوان موجودیت اسلامی واحد تحت عنوان دولت بزرگ اسلامی خود را مطرح کنند؟ فرضیه ای که به روش توصیفی – تحلیلی در پاسخ سؤال مذکور آورده ایم به این شرح است: برای ایجاد دولت بزرگ اسلامی، در عین حفظ استقلال کشورهای اسلامی و به رسمیت شناختن واحدهای کشور ملت، نیازمند دگردیسی عظیم و مطلق در فضای معنایی و شناختی کشورهای اسلامی هستیم.
    کلیدواژگان: دولت بزرگ اسلامی، جهان اسلام، مسائل کشورهای اسلامی، همگرایی جهان اسلام، واگرایی جهان اسلام
  • نفیسه فاضلی نیا صفحه 111
    با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و توفیق اسلام در ایفای نقش ایدئولوژیک برای آن، مذهب و دین به منزله عامل جدید قدرت در نظام بین الملل مطرح شد. انقلاب اسلامی با این ایدئولوژی فراملی، ادعای غرب مبنی بر قیادت جوامع بشری را به چالش کشیده است. با این حال، بررسی علل نگرانی غرب از انقلاب اسلامی با رجوع صرف به چالش های ایدئولوژیکی، و نقش مذهب به مثابه عامل جدید قدرت، گمراه کننده خواهد بود. در این نوشتار سعی شده است تا علل نگرانی غرب از انقلاب اسلامی در منطقه در دو سطح تحلیل ایدئولوژیک و ژئوپلتیک مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ژئوپلتیک، ژئوپلتیک شیعه، تشیع، غرب
  • غلامرضا کریمی صفحه 125
    حیات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی هر کشوری ایجاب می کند که با سازمان های بین المللی تعامل داشته باشد. حیطه عملکرد و فعالیت سازمان های بین المللی به حدی گسترش یافته که حتی اگر کشوری بخواهد هیچ تعاملی با آنها نداشته باشد، نمی تواند از محدودیت های اعمالی آنها بر خودش رهایی یابد.
    در این نوشتار، روند تحول در روابط جمهوری اسلامی با سازمان های بین المللی به چهار دوره تقسیم شده است: دوره اول از بهمن 57 آغاز و تا آبان 58 ادامه داشته که دوره ادامه روابط رسمی محدود ایران با سازمان های بین المللی بوده است. دوره دوم، دوره مقابله و مواجهه با سازمان های بین المللی بوده که بیشترین نماد این جهت گیری در موضوعاتی نظیر اشغال سفارت آمریکا و جنگ تحمیلی بوده که دوره زمانی آبان 58 تا 67 را دربر می گیرد. دوره سوم که از سال 68 تا 76 را دربر می گیرد، دوره هم گرایی و هم زیستی با سازمان های بین المللی بوده است. ایران در این دوره تلاش کرده تا ضمن ورود به سازمان های بین المللی، واقعیت های بین المللی مترتب بر آنها را بپذیرد. دوره چهارم که با دوم خرداد 76 آغاز می شود، دوره نقش آفرینی محدود کشور در سازمان های بین المللی است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، سازمان های بین المللی، گفت و گوی تمدن ها، سازمان ملل، سازمان کنفرانس اسلامی، اکو
  • کریم خانمحمدی صفحه 151
    پس از فروپاشی اردوگاه کمونیسم و تک قطبی شدن جهان، جهان غرب برای انسجام درونی خود نیاز به دشمن مشترکی داشت؛ از این رو، سیاست مداران غربی «جهان اسلام» را دشمنی خطرناک تعریف کرده و جایگزین کمونیسم نمودند. جهان اسلام به دلیل داشتن مکتبی متفاوت و سابق دیرین خصومت با جهان غرب، این ظرفیت را داشت که از سوی غرب «غیریت سازی» شده و به عنوان دشمن انتخاب شود؛ از این رو علی رغم غلبه نگرش بر ساخته گرا constructionism در مورد جهان اسلام در میان اندیشمندان غربی، نگرش گوهرگرا Essentialism با وجود فقر پشتوانه تئوریک آن، در رسانه ها ترویج شده و جهان اسلام را به عنوان «واحد یکپارچه» و خطر برای غرب معرفی کردند. نویسنده مقاله حاضر معتقد است غیریت سازی از سوی غرب و معرفی جهان اسلام به عنوان «کلیت واحد» و خطرناک برای منافع آنها، استراتژی غرب جهت تداوم سلطه جهانی است.
    کلیدواژگان: اسلام، غرب، رسانه ها، امت اسلامی، جهان اسلام، غیریت سازی
  • سیده صدیقه حسینی صفحه 167
    روابط خارجی ایران با سایر کشورها، به ویژه با قدرت هایی که در سیاست جهانی و معادلات منطقه ای ایفاگر نقش می باشند، از اهمیت فزاینده ای برخوردار است. یکی از کشورهای اروپایی، که در نظام دو قطبی و پس از آن، به لحاظ داشتن سیاست اعلامی مستقل، حائز اهمیت می باشد کشور فرانسه است. در این مقاله تلاش شده روابط سیاسی ایران و فرانسه در فاصله سال های 1384 - 1357 با توجه به متغیرهای ساختاری نظام بین الملل، محیط منطقه ای و ایستارهای ذهنی سیاست گذاران دو کشور مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روابط خارجی، سیاست خارجی، نظام بین الملل، ایران، فرانسه، تاریخ روابط خارجی
  • رضا سلیمانی صفحه 181
    تروریسم یکی از واژه های مبهم در عرصه بین المللی است که به علت پیچیدگی مفهوم و مصادیق آن با نوعی «بحران معنا» در تعریف و تحدید قلمرو آن مواجه هستیم. تعاریفی که از تروریسم و ابعاد آن ارائه شده بیش از آن که منطبق بر عینیت گرایی و پذیرش دوگانگی ارزش / واقعیت باشد، برگرفته از برساخته های گفتمانی و تبلیغی است. در شرایط بحران معنا در معرفی تروریسم چند پرسش اساسی مطرح می شود: چه چیزی تروریسم را از سایر اشکال منازع? خشونت آمیز متمایز می سازد؟ چرا خشونت یک دولت یا گروه تروریستی و خشونت گروه یا دولتی دیگر پاد تروریستی معرفی می شود؟ چرا برخی گروه ها و افراد در یک زمان «مبارزان آزادی» معرفی می شوند و همان گروه ها، با حفظ ایدئولوژی افراطی خود، در زمان دیگر و در شرایط سیاسی دیگر «تروریست» نامیده می شوند؟ هدف مقاله حاضر، بررسی و تبیین ایده ها و مشکلات اصلی موجود در روند مفهوم سازی تروریسم در دو گفتمان رسمی سیاسی و علمی آکادمیک است.
    کلیدواژگان: تروریسم، آنتی تروریسم، هژمونی، آنتی هژمونی
  • رضوان السید ترجمه: مجید مرادی صفحه 199
    موضوع نسبت مفهوم شورا با مفاهیم مشابه غربی در سده گذشته، از موضوعات جنجالی در اندیشه اسلامی معاصر بوده است. پرسش هایی از این قبیل که آیا نظام سیاسی مشروطه همان «شورا»ی اسلام است و آیا می توان این دو مفهوم را چنان به هم نزدیک کرد که مشروطیت را شکل امروزی شورا دانست؟ و آیا ایجاد تقریب میان مفهوم شورا و دموکراسی به معنای کاهش دموکراسی به برخی از ابعاد آن نخواهد بود؟ از پرسش هایی است که در مقاله حاضر مورد توجه قرار گرفته است. نویسنده سیر تحول مفهوم شورا را از نیمه دوم سده اول هجری، که شورا به منزله حکمیت گروهی نخبه، برای انتخاب یکی، از میان خود برای ریاست تلقی می شد تا سده سوم، که افق مفهومی جدیدی به آن بخشیده و توده مردم (سواداعظم) به منزله اهل جماعت و شورا مطرح شدند و تا دوران معاصر که شاهد تقریب و بلکه یکی سازی مفهوم شورا و دموکراسی هستیم، را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: شورا و مشروطیت، شورا و دموکراسی، استبداد، شورا، اهل حل و عقد
  • محمد جواد یاری صفحه 217
    شیوه انتخاب زمام داران و نهادهای سیاسی در جمهوری اسلامی ایران از موضوعاتی است که مورد ارزیابی های گوناگون قرار گرفته است. برخی در مقایسه با نظام های لیبرالی، آن را دارای کاستی هایی دانسته اند. نگارنده در مقاله حاضر به بررسی نظام انتخاباتی جمهوری اسلامی ایران و نحوه انتخاب زمام داران و هم چنین مقایسه آن با نظام های عمده لیبرال دموکراسی (ایالات متحده امریکا، انگلیس و فرانسه) پرداخته است. به نظر می رسد هر دو نظام انتخاباتی بر اساس مبانی خود شرایطی را برای منتخبین و انتخاب کنندگان پذیرفته اند و از سویی محدودیت هایی را نیز اعمال نموده اند.
    کلیدواژگان: نظام انتخاباتی، ایران، آمریکا، فرانسه، انگلستان، مردم سالاری، لیبرال دمکراسی، انتخابات
  • محمد سلمان صفحه 239
    این مقاله به بررسی اندیشه سیاسی ابن رشد می پردازد. متفکری که او را پل انتقال علوم اسلامی به اروپا و جهان مسیحیت برشمرده اند. وی در قرطبه اندلس (595 – 520) در خاندان با سابقه بنورشد دیده به جهان گشود. پدر و پدر بزرگش، جملگی از امامان جمعه و جماعت، قاضی و مدرس بودند؛ همین زمینه سبب شد که او به فراگیری علوم دینی روی آورد. ابن رشد، در موقعیت های گوناگون علمی – فرهنگی قرار گرفت. از جمله حضور در شورای آموزشی مراکش که باعث آشنایی و ارتباط وی با ابن طفیل گشت. وی با جد و جهد فراوان، کمر همت به تصحیح و پیرایش آثار، از جمله آثار ارسطو، بست. در عین حال فرصتی نیکو حاصل گردید که تاملات و آراء سیاسی اش را ذیل آن آثار ساماندهی نماید. در مجموع ابن رشد را متفکری نقاد، احیاء گر مکتب مشاء، شارح کبیر آثار ارسطو، فیلسوف، متکلم و فقیه که آثار بسیاری به یادگار گذاشته گفته اند. این مقاله با بحث از مفاهیم، بنیادهای معرفتی، هستی شناسی و انسان شناسی آغاز می گردد. سپس نیم نگاهی به منابع اندیشه و نسبت دین و سیاست دارد و در ادامه به بحث جایگاه فرد و اجتماع، حکومت و انواع آن و در خاتمه حقوق و وظایف متقابل حاکم و اتباع می پردازد.
    کلیدواژگان: ابن رشد، فلسفه سیاسی اسلام، اندیشه سیاسی اسلام، اندلس، روش شناسی
  • قادر فاضلی صفحه 269
    اقبال، با رویکردی آسیب شناسانه نسبت به سیاست جهانی در قرن بیستم، دو نوع سیاست را مورد بررسی قرار داده است: سیاست نبوی و سیاست فرعونی. در حالی که سیاست فرعونی مبتنی بر تخریب جان و جهان، کشاندن مردم به بند و زنجیر، استبداد و جایگزینی رذایل به جای فضایل است، در سیاست نبوی تعمیر جان و جهان، آزاد کردن مردم از غل و زنجیرهای فکری و سیاسی، آزادی و جایگزینی فضایل به جای رذایل پیگیری و دنبال می شود. در مقاله حاضر ابعادی از این مدعا تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سیاست نبوی، سیاست فرعونی، اقبال لاهوری، دین و سیاست، خودی، آزادی
  • میراث سیاسی
  • نقد و معرفی
  • محمدستوده، دکترابراهیم متقی صفحه 307
  • گزارش های علمی
  • رضا لک زایی صفحه 323
    در شامگاه پنج شنبه بیست و پنج اسفند ماه 1384 در میانه ی جاده ی زابل – زاهدان، در محلی به نام تاسوکی، فاجعه تروریستی دلخراشی رخ داد که در آن بیست و دو تن از مسافران عبوری، در حالی که دست ها و چشمان آنها بسته شده بود، توسط گروه موسوم به جندالله، در حالی که این گروه لباس نیروی انتظامی را به تن داشتند و ایست بازرسی ساختگی برقرار کرده بودند، به فیض شهادت نایل آمدند. هفت تن مجروح گشته و هفت تن نیز به گروگان گرفته شدند که ستوان یکم پاسدار محمد شاهبازی در ایامی که در اسارت گروه مذکور بود به شهادت رسید و شش تن دیگر نیز به تدریج در طی دویست روز آزاد شدند. آنها در برابر آزادی گروگان ها خواستار آزادی پنج نفر زندانی بودند. در اینجا قسمت سوم خاطرات رضا لک زایی، یکی از گروگان های این واقعه را می خوانید.
  • سید حسین شرف الدین صفحه 349
  • سید صادق حقیقت صفحه 357
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: انور رصافی صفحه 371
|
  • Ayatollah Seyyed Noor Al-Din Shariatmadar Jazaeeri Page 19
    This paper is a study of international relations according to Shiite jurisprudence. Jurisprudents pointed out that the time of occultation (of Imam Mahdi) is a time of ceasefire and suspension of hostilities because the Primary Jihad is necessary given that the Imam is present. Thus, at the present time when there is no primary jihad, Islamic countries follow their Islamic goals through establishing peaceful relationships and mutual respects. Due to the diversity of thoughts, the relationships among countries may vary. Relationship with Islamic countries is based on the implementation of justice, brotherhood, and self-sacrifice, and those with non-Islamic countries is on mutual respect and peace because Islam favors peace. According to Islam, primary jihad is restricted to specific conditions and if they are not met, war with the infidels cannot be started. But, if Islamic verdicts, and or the rights of Muslim citizens and Islamic lands are violated, all the members of the society should rise against it. This type of jihad is called defensive jihad which has no conditions except the ability to fight and resist against the enemy.
  • Gholam-Reza Behroozlak Page 37
    The paper is to study globalization on the basis of analytic-methodic approach and critically evaluate a new method in the methodologies of political studies, which is itself based on the postmodern turn in human sciences, for studying globalization. Though the discourse analysis of globalization, as the sphere of the conflicts of discourses, has the general capability of explaining the new conditions, it cannot distinguish between the right and the wrong discourses due to accepting the never-ending conflicts of discourses. The paper finally tries to study the fate of discursive conflicts from the viewpoint of Islamic philosophy of history.
  • Farajollah Ghasemi Page 63
    Globalization is a phenomenon and concept effective on our socio-political life, which has economic, political, cultural, and social implications. It has clear influences in all societies, especially the Iranian one. The present paper, on the basis of a conceptual study of globalization and reformism, deals with the impacts of globalization on the reformist discourse in Iran with respect to political, cultural, and social impacts. This paper claims that the reformist discourse, being influenced by globalization, is to explain its identity with respect the features of globalization and to localize it in the context of Islamic beliefs.
  • Mohammad Sotoodeh Page 77
    Israel’s attack to Lebanon in January 2006 has a particular significance in history of developments of this country and in the regional equations. This regime repeatedly attacked Lebanon in 1948, 1978, 1982, 1993, and 1996, each time imposing loss of life and properties to the Lebanese people. However, with the rise of Hizbollah in 1982, Israel experienced successive defeats and setbacks in its aggressive attacks. In fact, the victory of Hizbollah in the 2006 war can be considered as the beginning of a new stage in Israel’s relationship with Lebanon and the Islamic world. This paper tries to study the goals behind Israel’s 2006 war on the basis of the other wars.
  • Reza Eesania Page 93
    The main question of the present paper is whether the Islamic countries can form a great Islamic government as a single Islamic entity. The hypothesis, based on a descriptive-analytic method, is that to establish a great Islamic government, the Islamic countries need a huge and absolute transformation in their semantic and cognitive system while maintaining their independence and recognizing the nation-state units.
  • Nafiseh Fazelinia Page 111
    After the Islamic revolution in Iran, religion turned into a new source of power in the international system. The Islamic revolution with its trans-national ideology challenged the West’s global claims. Since studying the roots of the West’s worries about the Islamic revolution through a mere analysis of ideological challenges is rather misleading, the paper analyzes these worries ideologically and geopolitically.
  • Gholamreza Karimi Page 125
    The political, economic, and cultural life of a country makes it to have moderate relationships with international organizations. The range of the activities of international organizations became so wider that if country decides not to have any interactions with them, it cannot escape from the limitations they impose on it. In this paper, the procedure of the development of Islamic Republic of Iran’s relationship with international organizations is divided into four stages. The first stage started from Behaman 1357 (February 1979) and continued to Aban 1358 (November 1979) and was the continuation of Iran’s limited official relationship. The second stage was the time of confrontation with international organizations, realized in the occupation of USA’s embassy and the imposed war. This stage started from November 1979 and continued till 1988. The next stage, 1988-1997, can be characterized in terms of convergence and peaceful cohabitation with international organizations. In this stage, Iran tried to enter into international organizations and accept the related international realities. The final stage, starting after the rise of Reformists in 1997, is a time when Iran started to play limited roles in international organizations. Successful holding of the Islamic Countries Heads Conference, effective and constructive participation in solving regional and international problems, expanding its relationships with United Nations and related institutions in the light of “Dialogue of Civilizations” are its major characteristics.
  • Karim Khanmohammadi Page 151
    After the fall of communism and the resultant mono-polarity of the world, the West needed another enemy for its own internal cohesion. Thus, they defined the Islamic world as a dangerous enemy replacing communism. The Islamic world, because of having a different school of thought and the long animosity with the West, was placed in an antagonistic relationship with the West. Thus, despite the existence of the constructionist approach to the Islamic world among the Western scholars, the essentialist approach to the Islamic world was propagated in the media and the Islamic world was introduced as a unitary whole and a threat to the West. The writer of this paper believes that the West’s antagonism toward the Islamic world as a unitary and dangerous whole is the West’s strategy to continue its domination over the world.
  • Seyyedeh Sedigheh Hosseini Page 167
    The foreign relations of Iran to other countries, especially to powers which play a significant role in world politics and regional equations, are very important. One of these countries, which was important in the bi-polar world and after that and has announced independent policies, is France. This paper is an attempt to study the political relations of Iran and France 1979-2005 on the basis of the structural variables of the international system and the mental situations of the policy-makers of the two countries.
  • Reza Soleimani Page 181
    Terrorism is an important concept in the international arena, which, due to conceptual and referential complexities, is hard to define. The definitions given for terrorism and its dimensions, rather than being based on objectivity and acceptance of the dichotomy of value / reality, are discursive and media products. In such circumstances in which we are facing with meaning crisis in defining terrorism, several basic questions can be posed: What distinguishes terrorism from other forms of violent conflicts? Why are the violent acts of some countries or groups considered as terroristic and those of other countries or groups as anti-terroristic? Why are some groups or individuals sometimes introduced as “freedom fighters” and at other times and other political circumstances, with the same extremist ideology, as “terrorists”? This paper is to explain the main problems of process of conceptualization of terrorism according to official political discourse and scientific-academic discourse.
  • Rezvan Seyyed Page 199
    The relationship between Shura and similar Western concepts in the last century was amongst the most controversial issues in the contemporary Islamic thought. Some of the questions that were put forward in the contemporary political thought include: Is the constitutional political system the same as Islamic Shura? Is it possible to make these two concepts so close to each other that constitutionalism be considered as the modern conception of Shura? Wouldn’t the assimilation of Shura and democracy amount to the reduction of democracy to some of its dimensions? The writer of the present paper studies the development of the concept of Shura at three stages: the second half of the first century (H), third century (H), and the contemporary stage.
  • Mohammad-Javad Yari Page 217
    The method of the election of rulers and political institutions in the Islamic Republic of Iran is an issue which, so far, has been studied in different ways. Some believe it to have a number of shortcomings as compared to the liberal democratic ones. In the present paper, I evaluate the election system in Iran and compare it the that of the major democratic systems (such as that of the United States, England, and France). It seems that both of the election systems, on the basis of their foundations, have agreed on some conditions for both the elected and the electors in addition to some limitations.
  • Mohammad Salman Page 239
    The paper is an overview of the political thought of Averroes, a thinker who is considered as a bridge transferring Islamic sciences to the Christian world. Averroes, whose father and grandfather were mass-prayer Imam, judge, and teacher, was born in the family of Banu Rushd. This scientific and cultural family background encouraged him to study religious sciences. He also attended the educational council at Morocco, where he met Ibn-i Tofeyl. In addition, he worked hard to edit and annotate different works, including those of Aristotle’s. This gave him a good opportunity to organize his own political ideas. In sum, he is considered as a critical thinker, reviver of the Peripatetic School, the great exponent of Aristotle’s works, philosopher, theologian, and jurisprudent who left us numerous works. Elaborating on the epistemological, ontological, and anthropological foundations of his thought, the paper also studies the roots of his thought and the relationship between religion and politics. It also deals with his view of the status of individual and society, different types of government, and the rights and mutual duties of the ruler and the people.
  • Ghader Fazeli Page 269
    With a pathological approach to the world politics in 20th century, Iqbal considers two types of politics: prophetic politics and Pharaonic politics. Pharaonic politics tries to destroy lives and the world, subjugate people, and replace virtues with knaveries, while the prophetic politics is after mending lives and the world, exonerating people from intellectual and political subjugation and replacing knaveries with virtues. The paper studies these dimensions of Iqbal’s thought.