فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1390)

نشریه علوم سیاسی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1390)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 21,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود شفیعی صفحه 7
    فقه سیاسی شیعه در دوره طولانی غیبت با تکیه بر اصول اجتهادی خود و در تعامل با شرایط مختلف تاریخی همواره در پاسخ به پرسش های سیاسی و اجتماعی به شکلی مناسب متحول گشته و در وجهی پویا تداوم یافته است. از زمان تاسیس سلسله صفویه تا مشروطه نه تنها مناسبات سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه ایران تغییرات گسترده ای یافت، بلکه اندیشه های سیاسی جدیدی نیز به تدریج وارد تاریخ اندیشه پردازی ایران شد. شکل گیری حکومت شیعی و امکان دخالت روحانیت شیعه در امور سیاسی در این مدت از یک سو و ورود اندیشه مشروطه از مغرب زمین از طرف دیگر، آن چنان شرایط جدیدی پدید آورد که فقه شیعه نیز به فراخور مناسبات جدید اجتماعی و شکل گیری ذهنیت جدید سیاسی، از کلان نظریه صبر و انتظار قدیم که تنها فقه سیاسی را در قلمرو زندگی خصوصی مومنان امکان پذیر می نمود خارج گشت و نظریه تاریخی جدیدی را به وجود آورد که می توان از آن به نظریه جواز تاسیس حکومت نیمه مشروع در دوره غیبت تعبیر نمود. این نظریه بر خلاف نظریه سلبی گذشته که در شکل اثباتی تنها حاکم مشروع برای رتق و فتق امور خصوصی مومنان را تبیین می نمود، روی تاسیس سازمان سیاسی برای اداره جامعه تمرکز یافت. مقاله حاضر، مکانیسم این تحول و تطور را با تکیه بر رهیافت جامعه شناسی معرفت و به روشی تاریخی مقایسه ای توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: ساختارهای اجتماعی، فقه سیاسی، مشروطه، جامعه شناسی معرفت
  • معصومه عامری، زهرا عامری صفحه 33
    حق حریم خصوصی از اصول ارزش مند حقوق بشر می باشد. امام علی به عنوان الگوی حاکم شایسته برای دولتمردان و هم در دوران حکومت خویش و هم در غیر آن، به مسئله پاسداشت حریم خصوصی پرداخته و از برترین منادیان حقوق بشر و عاملان به آن می باشد. بررسی های انجام شده حاکی از آن است که در کلام امام، از اصطلاح حریم خصوصی یاد نشده و امام، رویکردی تحول گرایانه نسبت به آن داشته و از حریم خصوصی در قالب حقوق دیگر حمایت نموده است. بررسی کلام و سیره امام علی درباره حق حریم خصوصی، برای ارائه الگویی شایسته که قادر است راهکارهای مناسبی را در این حیطه بیان نماید و بتواند با حفظ دینی بودن نظام، به فرد به عنوان یک انسان فارغ از عقیده بنگرد و نه تنها حقوق بشر، بلکه حقوق شهروندی را نیز مورد حمایت قرار دهد و در سایه گستر این حکومت، همه افراد با هر مسلک و عنوانی از امنیتی کامل و همه جانبه برخوردار باشند، به عنوان یک ضرورت احساس می گردد. که این مقاله کوشش می کند موضوع فوق را در کلام و سیره امام علی جست و جو و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حریم عمومی، حکومت علوی، امام علی، کلام امام، سیره امام
  • حبیب الله بابایی صفحه 61
    در این مقاله با مروری بر مختصات فرهنگ متکثر مدرن در دنیای غرب، چالش های برآمده از «تکثر فرهنگی» در زیست دینی غربی ها مانند «سکولاریزاسیون استدلالی روان شناختی»، «ضعف ایمانی»، و «بحران هویت دینی» مورد اشاره قرار می گیرد. آن گاه با تطبیق فضای فرهنگی غرب بر وضعیت جدید دنیای اسلام، که نشانه هایی از غرب زدگی فرهنگی در آن آشکارا دیده می شود، امکان تکرار همان چالش های زیستی و هویتی، هر چند به شکلی متفاوت، در فضای غیر غربی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. سپس در خاتمه با اشاره به رویکردهای مختلف در حل تکثر سکولار غربی در جامعه مسلمانان و ایجاد وحدت مترقی اسلامی (صراط مستقیم توحیدی)، بر ضرورت تکثیر و تکثر اسلامی (سبل توحیدی) به مثابه جانشینی برای وضعیت پلورال (plural) مدرن امروز تاکید خواهد شد.
    کلیدواژگان: تفاوت و تنوع، فرهنگ، سکولاریزاسیون، هویت، تغییر، توحید، صراط، سبل
  • غلامرضا بهروزلک، امان الله شفایی صفحه 83
    با توجه به ظرفیت های جوامع چند فرهنگی (به ویژه کشورهای چند فرهنگی اسلامی) در گسیختگی و میل به سوی بحران های اجتماعی و سیاسی، نوشتار حاضر با مراجعه به اندیشه و فلسفه سیاسی اسلامی، اصول و آموزه هایی را با عنایت به اقتضائات و شرایط جوامع چند فرهنگی مورد تحلیل و تبیین قرار داده است که به کار بستن آن ها می تواند موجبات انسجام اجتماعی و سیاسی در این جوامع را فراهم کند. این نوشتار بر اساس تعریفی که از «انسجام و «چند فرهنگی» ارائه داده، از پرداختن به آموزه های کلی در باب انسجام پرهیز و صرفا بر آموزه هایی تاکید نموده است که بیشترین ثمره را بر انسجام جوامع چند فرهنگی بر جای خواهند نهاد. لذا آموزه های هشت گانه تلقی فراگیر از «امت واحده»، جامع گرایی و کل گرایی آموزه ها، تکثر گرایی اسلامی، صلح و همزیستی، تساهل و مدارا، احترام به تفاوت ها، اصل محبت و نفی خشونت، و تعاون و تعامل، مهم ترین آموزه ها در اندیشه و فلسفه سیاسی اسلامی هستند که عنایت به این آموزه ها، به حل و فصل منازعات برخاسته از چند فرهنگی بودن کشورهای اسلامی ای مانند افغانستان، عراق و لبنان مساعدت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، انسجام، چند فرهنگی، اندیشه سیاسی اسلامی، فلسفه سیاسی اسلامی
  • رسول نوروزی فیروز صفحه 113
    نوشتار حاضر بر اهمیت مسئله یابی جایگاه دین در روابط بین الملل تاکید می نماید که به منزله مقدمه ای برای دست یابی به علمی اجمالی در مباحث مربوط به دین در روابط بین الملل می باشد. از جمله این مقدمات، تبیین چگونگی حذف و به حاشیه رانده شدن دین از روابط بین الملل، ارائه تعریفی دقیق و روشن از هر دو مفهوم، و ماهیت رابطه میان دین و روابط بین الملل؛ موانع نظریه پردازی تئوری دینی روابط بین الملل می باشد که در این مقاله به طور مختصر به آن ها پرداخته می شود. این مقاله بر این فرضیه استوار است که پیش از تئوری سازی در باب نقش و جایگاه دین در روابط بین الملل می بایست مسئله یابی این امر صورت پذیرد تا با در نظر گرفتن تمامی جوانب آن، امکان تحقق نظریه ای دینی (اسلامی) فراهم آید. از آنجا که مفروض اصلی روابط بین الملل مدرن بر پایه مبانی سکولاریسم است، لذا فهم رابطه دین و روابط بین الملل، مترتب بر کشف رابطه دین و سکولاریسم است. به دیگر بیان با تحدید مفاهیم دین و روابط بین الملل، و فهم رابطه دین و سکولاریسم می توان چارچوب روشنی برای فهم ارتباط دین و روابط بین الملل به دست داد.
    کلیدواژگان: وستفالیا، مدرنیسم، سکولاریسم، دین، روابط بین الملل
  • ابوالفضل لطفی زاده صفحه 139
    آسیای مرکزی به عنوان بخشی از گستره حوزه تمدنی ایران، از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. وجود اشتراکاتی چون آئین، کیش، قرابت جغرافیایی، اشتراک زبانی و حضور ایرانیان مقیم و پیوندهای تاریخی، فرهنگی و امتیاز غلبه تاثیر گذاری فرهنگ ایران بر تاثیرپذیری (شخصیت های فرهنگی) بین ایران و آسیای میانه و نیز پتانسیل های عظیم نفت و گاز و... فرصت های بالقوه ای را پیش روی ایران قرار داده که ایران نمی تواند خود را در محدوده اهداف ملی محبوس کند و به نوعی موجب شده تا زمینه های مناسبی برای گسترش مناسبات فراهم گردد.
    جمهوری اسلامی ایران با فراز و نشیب های عمده ای در سیاست خارجی خود در این منطقه رو به رو بوده است. تا جایی که برای دست یابی به حقوق اولیه همسایگی و ذی نفع شدن در منافع مشترک باید از مسیر سخت دفع نیروهای بیرونی عبور نماید. بر این اساس، بررسی شرایط منطقه ای برای شناخت سطح روابط استراتژیک کشور با آن، از ضرورت های اولیه می باشد. البته در اثر گذاری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر روندهای سیاسی آسیای مرکزی، موانعی نیز وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از: فقدان استراتژی سیاست خارجی جامع که در قالب آن، سیاست خارجی ما در آسیای مرکزی تدوین شده باشد، وجود تصور غلط از جمهوری اسلامی ایران در منطقه و تلاش اندک ما برای بازسازی این تصویر، خصومت آمریکا با ایران و تلاش این کشور برای مهار ایران.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی، ژئوپلیتیک
  • غلامرضا عراقی صفحه 159
    هدف این مقاله بررسی تاثیر گفتمان های هویت بر شکل دهی و یا عدم شکل دهی سیاست خارجی مشترک اسلامی با عنایت به مولفه های تاثیرگذار در حوزه داخلی و خارجی کشورهای مسلمان حوزه خاورمیانه است. دو مولفه اساسی در این چارچوب، اعتقادات و ارزش ها و فشارهای قدرت های فرامنطقه ای است. پژوهش بر این نظر است که اعتقادات، زمینه های انتزاعی لازم جهت شکل دهی هویت را فراهم می آورد اما هویت های برآمده از ارزش ها لزوما کارکرد همگراساز ندارند. بدین معنا که اگر چه اعتقادات دینی، نظیر اعتقاد به خدا، پیامبر اسلام، قبله و کتاب مشترک، کشورهای مسلمان خاورمیانه را به شکل دهی سیاست خارجی مشترک رهنمون می سازد (نقش ایجابی)، اما در عین حال، افتراقات مذهبی فرقه ای که گفتمان هایی در درون گفتمان اسلامی هستند، مانع از شکل دهی سیاست خارجی مشترک اسلامی خواهند شد (نقش سلبی). از سوی دیگر، غرب نیز تاثیرات ایجابی و سلبی بر این فرایند دارد. چه اینکه وقتی اقدامات غرب کل جامعه اسلامی را به چالش می کشد (مثل اسلام ستیزی) نقش ایجابی را در فرایند شکل دهی سیاست خارجی مشترک اسلامی ایفا می کند و وقتی در ایجاد روابط دوستانه میان کشورهای مسلمان کارشکنی می کنند (مثل تلاش در جهت تهدید جلوه دادن ایران و شیعیان) نقش سلبی در این فرایند دارند.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، هویت اسلامی، هویت قومی، هویت فرقه ای، سیاست خارجی اسلامی
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: دکتر انور رصافی صفحه 180
|
  • Mahmood Shafiee Page 7
    During the long period of occultation, Shiite political jurisprudence has been consistently changed in the answer to the political and social questions by relying on its principles of decrees and in cooperation with various historical circumstances and it has been continuing in a dynamic manner. From the emergence of Safavid dynasty to the constitution, not only did the political and social occasions dominant in Iran’s community greatly change, but also modern political thoughts gradually came into the history of thought of Iran. The development of Shiite government and the possibility of interference of Shiite clergymen in the political affairs during this time as well as the entrance of constitutional thought from the west, provided the new conditions for the exit of Shiite jurisprudence according to the new social occasions and the development of new political image from the macro theory of patience and old expectation – which merely provided the possibility of political jurisprudence in the realm of private life of believers- and it created a new historical theory which could be interpreted as the theory of allowance for the establishment of half-legitimate government in the occultation era. This theory was focused on the establishment of political organization for the management of community which would be against the negative theory of the past merely stating the legitimate governor for the management of private affairs of believers. The present article explains the mechanism of this change relying on the strategy of the sociology of knowledge through a historical comparative method.
    Keywords: Social Structures, Political Jurisprudence, Constitution, Sociology of Knowledge
  • Masoomeh Ameri, Zahra Ameri Page 33
    The right of privacy is considered as one of the important principles of human right. Imam Ali as a sample of a deserved governor for the statesmen either in time of his government or out of it has appreciated the privacy and he has been considered as the best heralds of human right as well as its practitioner. The studies state that the expression of privacy has not been mentioned in the speech of Imam and he has had a revolutionary approach towards it and has supported privacy in form of other rights. The necessity of the investigation of speech and conduct of Imam Ali (PBUH) concerning the right of privacy to present a preferred model for the statement of appropriate strategies in this regard and also preserving the religiousness of system could have a free-from-belief approach towards human and not only could it support the right of human but also that of citizenship under the shadow of this government, and all people with any belief and name would benefit from a comprehensive security. This article tries to study and analyze the present issue in the speech and the conduct of Imam Ali (PBUH).
    Keywords: Privacy, Public Privacy, Alawite's Government, Imam Ali, Speech of Imam, Conduct of Imam
  • Habiballah Babaee Page 61
    In this article, reviewing on the framework of modern pluralized culture in the western world, it would be referred to the challenges originated from “cultural pluralization” in the religious life of westerns such as “psychological conceptual secularization”, “faith weakness”, as well as the crisis of religious identity. Subsequently, comparing the cultural atmosphere of the west with the new status of the world of Islam in which the signs of cultural tendency towards the west could be obviously seen, it would be studied the possibility of the repetition of the same ecologic and identity challenges while different in a non-western atmosphere. Finally, referring to the various approaches in settling the western secular pluralization in the Muslim community and making Islamic developed unity (theistic right path), it would be emphasized on the necessity of Islamic pluralization (theistic path) as a substitute for the modern plural status of present time.
    Keywords: Divergence, Varity, Culture, Secularization, Identity, Alteration, Theism, Path, paths
  • Qolamreza Behrooz Lak, Amanallah Shafaee Page 83
    Considering the capacities of multicultural communities (particularly Islamic multicultural communities) in divergence and tendency towards social and political crises, the present writing has analyzed and clarified the principles and instructions considering the conditions of multicultural communities referring to the political Islamic thought and philosophy utilizing which could provide the ground for social and political unity in these communities. On the basis of the definition presented around “unity” and “multicultural” in this article, it has been avoided from the statement of general instructions related to unity and it has been merely emphasized on the instructions leaving the most outcomes over the unity of multicultural community. Consequently, octal instructions are the comprehensive interpretation from “united nation”, socialism and holism of instructions, Islamic pluralism, peace and coexistence, indulgence and conciliation, respect to differences, the principle of affection and avoidance of hostility, cooperation and interaction which are considered as the most significant instructions in Islamic political philosophy and thought whose consideration could be helpful in the settlement of the disputes arising from the multiculturalism of Islamic countries such as Afghanistan, Iraq and Lebanon.
    Keywords: Islamic Instructions, Unity, Multicultural, Islamic Political Thought, Islamic Political Philosophy
  • Rasool Nowruzi Firooz Page 113
    The present writing emphasizes on the importance of the position of religion in the international relationships which could be considered as an introduction to the achievement of a concise knowledge in the discussion related to the religion in the international relationships. The introductions include the statement of the way of excluding and foregrounding of religion from the international relationships, presentation of a clear and precise definition from both concepts, the characteristics of relationship between religion and international relationships as well as the hindrances of religious theorizing of international relationships which would be briefly investigated in this article. This article hypothesizes that before theorizing with regard to the function and the position of religion in the international relationships, it should be considered all its aspects for providing a religious (Islamic) theory. Since the main hypothesis of modern international relationships could be on the basis of secularism foundations, the comprehension of the relationship of religion and the international relationships depends on the recognition of the relationship of religion and secularism. To put the other way, through limiting the concepts of religion and the international relationships as well as grasping the relationship of religion and secularism, it could be obtained a clear framework to understand the relationship of religion and international relationships.
    Keywords: vastafaeeya, Modernism, Secularism, Religion, International Relationships
  • Abolfazl Lotfizadeh Page 139
    Central Asia as part of civilization area of Iran is of particular position in the foreign policy of Islamic Republic of Iran. Due to the commonalities such as ideology, religion, geographical convergence, lingual commonality, the presence of resident Iranians, historical cultural unions as well as the privilege of superiority of Iran’s culture being influential over the cultural characteristics between Iran and Middle East and also the considerable potentials of Oil and gas, etc… it has been provided the best opportunity before Iran so that Iran could not limit itself in the scope of national goals and it has caused to some extent the providence of appropriate grounds for the extension of occasions.Islamic Republic of Iran has confronted with the main ups and downs in its foreign policy in this region so that it has to pass the difficult course of discharging external powers in order to reach primary right of neighborhood and to make benefit from common merits. In this regard, the study of regional circumstances to know the level of strategic relationships of country would be of the first necessities. Of course, there exist some hindrances related to the effect of foreign policy of Islamic Republic of Iran on the political trends of central Asia the most important of which includes: void of comprehensive strategic foreign policy based on which our foreign policy be compiled in the central Asia., the existence of wrong imagination from Islamic Republic of Iran in the region and little trial for the recreation of this image, hostility of America with Iran and effort of this country for the controlling of Iran.
    Keywords: Central Asia, Foreign Policy, Islamic Republic, Geopolitics
  • Qolamreza Araqi Page 159
    This article is to investigate the effect of the discourses of identity on the development or non-development of Islamic common foreign policy considering the efficient elements in the internal and external area of Islamic countries located in Middle East. Two fundamental elements in this framework would be the beliefs, values and pressures of extra-regional powers. It is believed that, the beliefs provide the required conceptual grounds for the development of identity whereas the identities originated out of values are not of converging function. It means that although the religious beliefs such as belief in God, Islam Prophet, Kiblah and common book could guide the Muslim countries of Middle East towards developing common foreign policy yet religious sects- the sects which are the discourses inside the Islamic discourse- prevent the development of Islamic common foreign policy. On the other hand, the west would effect positively and negatively on this process either while challenging all the Islamic community (like fighting against Islam) which would be of positive function in the development of Islamic common foreign policy or while making problem in providing cordial relationships among Muslim countries (like trial to manifest Iran and Shiites as Threat) which would be of negative function.
    Keywords: Middle East, Islamic Identity, Ethnic Identity, Sectional Identity, Islamic Foreign Policy