فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی پلیمر - سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 151، آذر و دی 1396)

دو ماهنامه علوم و تکنولوژی پلیمر
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 151، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر ارشاد لنگرودی *، حمید فدایی، کامران احمدی صفحات 371-389
    آثار تاریخی با توجه به قدمت آن ها در معرض انواع تخریب ها قرار دارند. از جمله این تخریب ها می توان به تخریب توسط انسان ها (واندالیسم) تا تخریب آثار یا مرمت های انجام شده روی آن ها به وسیله عوامل محیطی مانند رطوبت و نور اشاره کرد. نانو فناوری روش ها و راه های ابداعی جدیدی را برای حفظ آثار تاریخی فراهم کرده است. یکی از این روش ها شامل تهیه نانومواد با ابعاد ریزتر، کارآمدتر و پوشش دهی آن ها با فرایندهای مختلف از جمله سل ژل است. در این مقاله، انواع پوشش های پلیمری متداول در حفاظت آثار تاریخی ارائه شده است. در این باره، ابتدا به انواع ارزیابی هایی پرداخته شده که باید برای اقدام های حفاظتی انجام شوند. سپس، به نقش مهم ارگانوسیلیکون ها در تهیه نانوذرات سیلیکا و اثر آن ها بر خواص پوشش اشاره شده است. دسته مهم دیگر از پلیمرهایی که در تهیه پوشش های پلیمری محافظ آثار تاریخی کاربرد دارند، پلیمرهای آکریلی هستند. با توجه به اهمیت روزافزون و جدید هیبریدهای آلی-معدنی در تهیه پوشش های نانوکامپوزیتی این دسته به طور مجزا بررسی شده است. این ترکیبات روی زمینه های مختلف پوشش داده می شوند تا خواص متنوعی مانند آب گریزی و نوشتارناپذیری را در پوشش ها ایجاد کنند. در این مقاله، افزون بر کاربرد نانومواد در تهیه پوشش های متداول پلیمری برای کاربرد در حوزه حفاظت و مرمت، به سایر کاربردهای نانوفناوری در تهیه نانومواد برای استحکام بخشی نقاشی دیواری، پاک سازی پلیمرهای فرسوده از روی آثار تاریخی و استحکام بخشی آثار سلولوزی در برابر قارچ نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، سل، ژل، آب گریزی، پوشش، حفاظت
  • شهره وثوقی، سید محمودرضا حجتی *، علی کسراییان صفحات 391-404
    کمبود آب از مهم ترین مشکلاتی است که در مناطق خشک و نیمه خشک به وفور دیده می شود و رشد و توسعه پوشش گیاهی را در این مناطق با محدودیت روبه رو کرده است. استفاده از هیدروژل ابرجاذب از جمله راهکارهای افزایش بهره وری آب کشاورزی است. هدف این پژوهش، ساخت و بررسی خواص کامپوزیت هیدروژل ابرجاذب با روش کوپلیمرشدن بین مونومرهای آکریل آمید-آکریلیک اسید و زئولیت به عنوان نانوذرات خاک رس در مقادیر وزنی 0، 0.5، 1 و %1.5 است. با طراحی آزمون به روش فاکتوریل جزئی اثر مقادیر مواد سازنده در ساختار و خواص ابرجاذب و مقدار جذب آب بررسی شده است. از متیلن بیس آکریل آمید به عنوان عامل شبکه ساز و آمونیوم پر سولفات به عنوان آغازگر استفاده شد. طبق نتایج آزمون های گرماوزن سنجی، طیف سنجی زیرقرمز، میکروسکوپی الکترون پویشی و پراش پرتو X، افزایش نانوذرات تا %1 وزنی باعث افزایش مقاومت گرمایی، ایجاد تخلخل و شبکه یکنواخت در ساختار ابرجاذب می شود. این هیدروژل ابرجاذب، قابلیت جذب 1100g/g آب مقطر را دارد. مقدار جذب و نگه داری آب ابرجاذب در پنج بافت مختلف خاک بررسی شد که حاصل اختلاط 0، 25، 50، 75 و %100 شن با خاک متوسط بود. طبق نتایج ابرجاذب در هفته اول پس از آبیاری در خاک با بافت %50 شن بهترین نگه داری رطوبت اولیه را نشان می دهد و نیز در خاک با بافت شنی پس از 53 روز (30 روز دیرتر از نمونه کنترل) خاک به وزن اولیه می رسد.
  • رامین بایرامی حبشی، مهدی عبدالهی * صفحات 405-418
    لیگنین دومین پلیمر طبیعی فراوان پس از سلولوز در دنیاست. از این رو، شناسایی ساختار و گروه های عاملی لیگنین برای ارزیابی کاربردهای بالقوه آن در حوزه های مختلف فنی به ضرورت تبدیل شده است. از مشکلات عمده در شناسایی لیگنین، نبود پروتکل ها و استانداردهای مشخص است. در این مقاله سعی شده تا مطالعه ای نظام مند درباره شناسایی کمی گروه های عاملی و ساختار لیگنین با استفاده از فنون مختلف مانند تیترکردن، تجریه عنصری و طیف سنجی های 1H NMR و FTIR انجام شود. لیگنین به حالت مایع غلیظ سیاه رنگ از کارخانه کاغذسازی چوکا تهیه و خالص سازی شد. برای محاسبه مول گروه های هیدروکسیل، لیگنین با آلفابرموایزوبوتیریل برمید واکنش داده شد. با استفاده از طیف 1H NMR لیگنین آلفابرموایزوبوتیریل دار (BiBL) در مجاورت مقدار مشخصی از N،N-دی متیل فرمامید (DMF) به عنوان استاندارد داخلی، مول گروه های هیدروکسیل و متوکسیل به ازای 1g لیگنین محاسبه و به ترتیب 44/6 و 64/6mmol/g به دست آمد. به کمک تیترکردن آبی، مول گروه های هیدروکسیل فنولی و کربوکسیل به ازای 1g از لیگنین محاسبه شد که به ترتیب مقدارهای 13/3 و 84/2mmol/g به دست آمد. واحد فنیل پروپان لیگنین با فرمول ساختاری C9 به کمک نتایج طیف سنجی 1H NMR و تجزیه عنصری به صورت و HAl3.84HAr2.19S0.2O0.8(OH)1.38(OCH3)1.42 و C9 تعیین شد. برای تعیین وزن مولکولی لیگنین، به دلیل انحلال ضعیف لیگنین در تتراهیدروفوران، نمونه لیگنین استیل دار شده در آزمون رنگ نگاری ژل تراوایی (GPC) به کار گرفته شد و با انجام برخی محاسبات، وزن مولکولی لیگنین محاسبه شد که مقدار 992g/mol به دست آمد.
    کلیدواژگان: لیگنین، شناسایی ساختار شیمیایی و گروه های عاملی، طیف سنجی، تیترکردن، وزن مولکولی
  • مهسا باغبان صالحی *، دلارا احسانی سهی، مریم اوتادی، مجید عابدی لنجی صفحات 419-433
    پژوهش حاضر با هدف ساخت نمونه آزمایشگاهی هیدروژل با تورم پذیری زیاد و حفظ ساختار سه بعدی در برابر شرایط محیطی انجام شد. روش ها در پژوهش حاضر نخست برپایه طراحی و ساخت شبکه سه بعدی هیدروژل ابرجاذب با استفاده از پلیمر آکریل آمید سولفون دار آبکافت شده و آلومینیم نیترات 9 آبه به عنوان عامل شبکه ساز و درنهایت تحلیل داده ها و تعیین هیدروژل بهینه با استفاده از روش پاسخ سطح بوده است. به عبارت دیگر، با طراحی مجموعه آزمون ها و با استفاده از روش پاسخ سطح، هیدروژل بهینه برحسب سه پاسخ زمان تشکیل، زمان چروکیدگی و مقدار تورم شناسایی شد که البته خواص شیمیایی و شکل شناسی هیدروژل ابرجاذب بهینه با استفاده از روش بطری (تورم و چروکیدگی)، رئولوژی، طیف سنجی تفکیک انرژی (EDS) و آزمون گرماوزسنجی (TGA) معین شد. نتایج نشان داد، هیدروژل بهینه ماده ای با غلظت 40000ppm از پلیمر شامل 6wt% عامل شبکه ساز است. زمان چروکیدگی هیدروژل ابرجاذب بهینه حاصل بیش از 180 روز، مقدار تورم 2800 برابر وزن ماده خشک اولیه، مدول کشسانی 15240Pa و پایداری گرمایی تا دمای 325 درجه سلسیوس بود. در این پژوهش، بیشترین مقدار تورم (4000 برابر وزن خشک هیدروژل ابر جاذب) در ترکیب هیدروژل با غلظت 20000ppm پلی آکریل آمید و با نسبت وزنی 6 به 100 آلومینیم نیترات 9 آبه به پلیمر مشاهده شد. اما، زمان چروکیدگی آن (کمتر از 10 روز) مانع از انتخاب این ترکیب از دو ماده به عنوان غلظت بهینه شد. همچنین، نسبت وزنی عامل شبکه ساز به پلیمر به عنوان کنترل کننده زمان تشکیل و چروکیدگی هیدروژل و غلظت پلیمر پارامتر اصلی در کنترل مقدار تورم، معرفی شد. پلی آکریل آمید و با نسبت وزنی 6 به 100 آلومینیم نیترات نه آبه به پلیمر مشاهده شد، اما زمان چروکیدگی آن (کمتر از 10 روز) مانع از انتخاب این ترکیب از دو ماده به عنوان غلظت بهینه شد. همچنین، نسبت وزنی عامل شبکه ساز به پلیمربه عنوان کنترل کننده زمان تشکیل و چروکیدگی هیدروژل و غلظت پلیمر پارامتر اصلی در کنترل مقدار تورم معرفی شد.
    کلیدواژگان: هیدروژل ابرجاذب، تورم، چروکیدگی، رئولوژی، پایداری گرمایی
  • جابر کیوان راد، علیرضا مهدویان * صفحات 435-446
    این پژوهش با دیدگاه تهیه نانوذرات پلیمری عامل دار پاسخگو به نور و امکان کاربرد آن ها برای تهیه کاغذهای هوشمند انجام شده است. ابتدا، کربازول به عنوان ترکیب فعال نوری انتخاب و با انجام واکنش جانشینی هسته دوستی با 2-برمواتانول به مشتق هیدروکسیل دار آن (N-(2- هیدروکسی اتیل)کربازول)، CzEtOH، تبدیل شد. طی واکنش اصلاح شیمیایی CzEtOH به وسیله آکریلویل کلرید، به مونومر آکریلاتی 2-N-کربازولیل اتیل آکریلات (CzEtA) تبدیل و ساختار شیمیایی محصولات تایید شد. در مرحله بعد و برای تهیه نانوذرات پلیمری عامل دار حساس به نور، مونومر CzEtA، متیل متاکریلات و بوتیل آکریلات برای تشکیل هسته آب گریز با پلیمرشدن مینی امولسیونی کوپلیمر شدند. سپس، کومونومرهای متیل متاکریلات و گلیسیدیل متاکریلات برای تشکیل لایه بیرونی عامل دار روی هسته اولیه وارد شده و به روش پلیمرشدن امولسیونی دانه ای، لاتکس نهایی تهیه شد. پیک های جذبی شاخص مربوط به کربازول با طیف سنجی UV-Vis تایید شد. با آزمون های DLS و SEM مشاهده شد، اندازه ذرات کمتر از 100nm، توزیع اندازه ذرات باریک و شکل شناسی نانوذرات کروی است. در نهایت، به دلیل اهمیت کاغذهای هوشمند پاسخگو به نور و کاربرد گسترده آن ها، الیاف سلولوزی را با لاتکس عامل دار واکنش داده و کاغذهای هوشمند تهیه شدند. با توجه به تثبیت پلیمر حساس به نور روی الیاف سلولوزی کاغذ، شکل شناسی الیاف سلولوزی با SEM بررسی شد. همچنین، رفتار هوشمند کاغذهای به دست آمده با تابش نور فرابنفش با طول موج 254nm ارزیابی شد. این کار برخی از ویژگی های امیدوارکننده این مواد را برای تهیه کاغذهای ضدجعل نشان می دهد که در آن ها ایمنی دغدغه اصلی است.
    کلیدواژگان: نانوذرات، کاربازول، پاسخگو به نور، کاغذ سلولوزی هوشمند، پلیمرشدن امولسیونی دانه ای
  • احسان نظرزاده زارع *، مسلم منصورلکورج، ندا کثیریان صفحات 447-462
    در پژوهش حاضر، نانوکامپوزیت دکسترین-پیوند-پلی پیرول-گرافن اکسید (PDGP@GO) با استفاده از (1) پلیمرشدن درجا و (2) مخلوط کردن مستقیم پلیمر دکسترین-پیوند- پلی پیرول و نانوذرات گرافن اکسید در محلول سنتز شد. نانوکامپوزیت های تهیه شده با روش طیف سنجی زیرقرمز تبدیل فوریه (FTIR) شناسایی شدند. شکل شناسی سطح و ساختار نانوکامپوزیت ها با روش های پراش پرتو X و میکروسکوپی های الکترونی پویشی (SEM) و نیروی اتمی (AFM) بررسی شدند. قابلیت حذف یون فلزی (II)Pb و رنگینه آبی متیلن با استفاده از نانوکامپوزیت های سنتز شده بررسی شد. اثر pH، مقدار جاذب، زمان تماس و غلظت آلاینده بر مقدار جذب فلزی (II)Pb و رنگینه متیلن آبی مطالعه شد. از طرف دیگر، درصد حذف یون فلزی (II)Pb به وسیله نانوکامپوزیت (2) (%96) بیشتر از نانوکامپوزیت (1) (%88) بود. همچنین، شرایط بهینه برای حذف موثر رنگینه آبی متیلن با نانوکامپوزیت (1) (94%) و نانوکامپوزیت (2) (98%) در pH برابر 8، مقدار 100mg جاذب نانوکامپوزیتی، زمان 60min تماس و غلظت 80mg/L رنگینه آبی متیلن انجام شد. مدل های هم دمای Langmuir و Freundlich، سینتیک شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم و ترمودینامیکی به منظور تعیین سازوکار جذب یون فلزی (II)Pb و رنگینه آبی متیلن روی نانوکامپوزیت (2) ارزیابی شد. نتایج نشان داد، هم دمای Langmuir، سینتیک شبه مرتبه اول و جذب خودبه خودی مدل مناسبی برای جذب یون فلزی (II)Pb روی نانو کامپوزیت (2) هستند، در حالی که مدل های هم دمای Freundlich، سینتیک شبه مرتبه دوم و جذب خودبه خودی مدل مناسبی برای حذف رنگینه آبی متیلن هستند.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، دکسترین، پیوند، پلی پیرول، گرافن اکسید، حذف (II) وPb، حذف رنگینه آبی متیلن چگالی پیوند
|
  • Amir Ershad-Langroudi *, Hamid Fadaei, Kamran Ahmadi Pages 371-389
    Artworks and historical monuments are often subjected to various damages and deteriorations, according to their age. Damages on artworks or repaired artworks may be provoked by human (vandalism) or by environmental factors such as humidity and light (UV). Nanotechnology provides new methods and innovative ways for the preservation of historical monuments. One of these methods is the preparation of more efficient nanomaterials with smaller particle size, and applying a thin layer coating of materials by different processes such as sol-gel method. In the current study, coating by a variety of conventional polymers is discussed with respect to their protective characteristics of historical monuments in addition to different assessment methods on their protection mechanisms. This study is extended to the important role of organosilicons for preparation of silica nanoparticles and latter protection capacity on coating properties. Another important category of polymers which may provide protective coatings for historical artworks are acrylic polymers. By considering the increasing importance of organic-inorganic hybrids in protection mechanism, some discussions are focused on such hybrids as nanocomposite coatings. The hybrids can be coated on different substrates to impart different properties such as hydrophobicity and anti-graffiti properties. In addition to the use of nanomaterials in conventional polymer coatings for protection and restoration of historical monuments, this paper further explains the preparation of nanomaterials for their usefulness in consolidating wall paintings, removal of aged polymers from historical monuments and enhancing cellulosic paper stability against fungal growth.
    Keywords: nanoparticles, sol, gel, hydrophobic, coating, protection
  • Shohreh Vosuoghi, Seyed Mahmoudreza Hojjati *, Ali Ali Kasraian Pages 391-404
    Water shortage is one of the most important environmental problems in arid and semi-arid areas which cause complications in land vegetations. The use of superabsorbent hydrogel is one of the most vital methods, which helps to optimize agricultural irrigations. The purpose of this research is preparation and study on properties the superabsorbent hydrogels by copolymerization of acrylamide and acrylic acid monomers using zeolite as nanoclay particles (0, 0.05, 0.1, 0.15). The optimum amount of nanoparticles in relation to its effect on superabsorbent structure and properties, such as water absorbency, was investigated through designing experiments using FFD software. We used methylene bisacrylamide and ammonium persulfate as crosslinker and initiator, respectively. Thermogravimetric analysis (TGA), Fourier transform spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffractometry (XRD) test results showed that the addition of nanoclay up to 0.1g caused improvement in the physical and chemical properties of superabsorbent such as thermal resistance, porous structure and uniform network structure. The superabsorbent hydrogel could absorb 1100 (g/g) distilled water. The water absorption and water retention of superabsorbent were studied by loading it in 5 different soil texture classes which were 0:100, 25:75, 50:50, 75:25 and 100:0 mixture fractions of sand/loam soil. As a result, it was observed that in the first week after irrigation, the best retention of initial moisture belonged to the soil with 50% sand texture, and also the soil with sand texture returned to its initial weight after 53 days (i.e., 30 days later than the control sample).
    Keywords: superabsorbent hydrogel, zeolite, acrylamide, acrylic acid, soil texture
  • Ramin Bairami Habashi, Mahdi Abdollahi * Pages 405-418
    Lignin is the second most abundant polymer in the world after cellulose. Therefore, characterization of the structure and functional groups of lignin in order to assess its potential applications in various technical fields has become a necessity. One of the major problems related to the characterization of lignin is the lack of well-defined protocols and standards. In this paper, systematic studies have been done to characterize the structure and functional groups of lignin quantitatively using different techniques such as elemental analysis, titration and 1H NMR and FTIR techniques. Lignin as a black liquor was obtained from Choka Paper Factory and it was purified before any test. The lignin was reacted with α-bromoisobutyryl bromide to calculate the number of hydroxyl and methoxyl moles. Using 1H NMR spectroscopic method on α-bromoisobutyrylated lignin (BiBL) in the presence of a given amount of N,N-dimethylformamide (DMF) as an internal standard, the number of moles of hydroxyl and methoxyl groups per gram of lignin was found to be 6.44 mmol/g and 6.64 mmol/g, respectively. Using aqueous titration, the number of moles of phenolic hydroxyl groups and carboxyl groups of the lignin were calculated as 3.13 mmol/g and 2.84 mmol/g, respectively. The findings obtained by 1H NMR and elemental analysis indicated to phenyl propane unit of the lignin with C9 structural formula as C9 HAl 3.84HAr2.19S0.2O0.8(OH)1.38(OCH3)1.42. Due to poor solubility of the lignin in tetrahydrofuran (THF), acetylated lignin was used in the GPC analysis, by which number-average molecular weight of the lignin was calculated as 992 g/mol.
    Keywords: lignin, chemical structure, functional group characterization, spectroscopy, titration, molecular weight
  • Mahsa Baghban Salehi *, Delara Ehsani Sohi, Mayram Otadi, Majid Abedi Lengi Pages 419-433
    A hydrogel was prepared with high swelling capacity and a stable three-dimensional structure under environmental conditions. The methodology in this study involved the design and construction of a three-dimensional network for a superabsorbent hydrogel using hydrolyzed sulfonated polyacrylamide as polymer and nonahydrate aluminum nitrate as crosslinker. Further methodology involved data analysis to achieve a hydrogel optimized by response surface methodology. The optimum hydrogel in terms of three responses (i.e., gelation time, syneresis and swelling) was identified by designing a series of experiments. The chemistry and morphology of optimal superabsorbent hydrogel was determined by bottle tests (swelling and syneresis), rheology, energy dispersive spectroscopy (EDS), and thermogravimetric analysis (TGA). The results of this study demonstrated its polymer concentration of 40,000 ppm and crosslinker concentration of 6 wt% for preparation of optimum hydrogel. The syneresis of the optimum hydrogel was more than 180 days and it swelled to 2800-times of its initial dry weight; its elastic modulus was 15240 Pa with thermal stability by 325°C. The highest swelling rate (4000-times of the dry weight) was observed for a hydrogel with a polyacrylamide concentration of 20000 ppm and a weight ratio of 6 wt% of crosslinker to polymer. An undesirable syneresis time of less than 10 days was obtained. Moreover, the main factor in controlling the gelation time and syneresis was the weight ratio of crosslinker to polymer, while for controlling the swelling capacity it was found to be polymer concentration.
    Keywords: superabsorbent hydrogel, swelling, syneresis, rheology, thermal stability
  • Jaber Keyvan Rad, Ali Reza Mahdavian * Pages 435-446
    Photoresponsive functionalized polymer nanoparticles were prepared as useful materials for preparation of smart papers. Such polymer nanoparticles have wide applications in several fields including papers, sensors, bioimaging and biomedicine. First, carbazole as a photosensitive compound was modified with 2-bromoethanol through substitution nucleation reaction to its hydroxyl derivative (N-(2-hydroxyethyl) carbazole, CzEtOH). The synthesis of 2-N-carbazolylethyl acrylate (CzEtA) monomer was carried out by modification reaction of CzEtOH with acryloyl chloride and the chemical structures of the products were characterized. Next, CzEtA, methyl methacrylate (MMA) and butyl acrylate were copolymerized to prepare photoresponsive functionalized polymer nanoparticles through mini-emulsion polymerization in order to form a hydrophobic core. This was followed by copolymerization of MMA and glycidyl methacrylate by seeded emulsion polymerization to give a functionalized outer layer on the latex particles. Absorption characteristics, size, size distribution (narrow size distribution) and morphology of the nanoparticles were studied by ultraviolet-visible (UV-Vis) spectroscopy, dynamic laser light scattering (DLS) analysis and scanning electron microscopy (SEM) micrographs, respectively. Finally, due to the importance of photoresponsive smart papers and their wide applications, cellulosic fibers were reacted with the prepared functionalized latex particles for preparation of smart papers. Morphology of the fibers was investigated with respect to the surface-immobilized polymers on the cellulosic paper and their smart behavior was evaluated by UV irradiation at 254 nm. The results revealed fast color changes and the obtained cellulosic papers became violet upon irradiation. This work shows some promising feature of these materials for preparation of anti-counterfeiting papers, where the safety becomes a major concern.
    Keywords: nanoparticles, carbazole, photoresponsive, smart cellulosic paper, seeded emulsion polymerization
  • Ehsan Nazarzadeh Zare *, Moslem Mansour Lakouraj, Neda Kasirian Pages 447-462
    Dextrin-g-polypyrrole/graphene oxides (PDGP/GO) nanocomposite was synthesized using in-situ polymerization and direct blending of PDGP and graphene oxide nanoparticles. The products were named nanocomposite 1 and nanocomposite 2, respectively. The prepared nanocomposites were characterized by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. Surface morphology and structure of nanocomposites were investigated by X-ray diffractometry (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM). The performance of the synthesized nanocomposites in removing Pb (II) and methylene blue dye from aqueous solutions was evaluated. The effect of pH, adsorbent dosage, contact time and contaminant concentration on Pb (II) and methylene blue uptake capacity was studied. On the other hand, the percentage removal of Pb (II) metal ion by nanocomposite 2 (96%) was higher than that of nanocomposite 1 (88%). The optimum condition for effective removal of methylene blue dye by nanocomposite 1 (94%) and nanocomposite 2 (98%) could be obtained at pH 8, nanocomposite dosage of 100 mg, contact time of 60 min and methylene blue concentration of 80 mg/L. Langmuir and Freundlich isotherm models, pseudo-first-order and pseudo-second-order kinetics equations and thermodynamic models were used to determine the mechanism of Pb (II) and methylene blue adsorption on the nanocomposite 2. The results showed that the Langmuir isotherm, pseudo-first-order kinetic and spontaneous adsorption were suitable models for Pb (II) sorption on nanocomposite 2, while the Freundlich isotherm, pseudo-second-order kinetic and spontaneous adsorption were suitable models for methylene blue dye removal. Therefore, the PDGP/GO nanocomposite prepared by direct blending could be considered as a promising adsorbent for Pb (II) and methylene blue removal from aqueous solutions.
    Keywords: nanocomposite, dextrin, g, polypyrrole, graphene oxide, Pb (II) removal, methylene blue removal