فهرست مطالب

تازه های علوم شناختی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1388)

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا شریفی صفحه 1
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط فرایند چندمعنایی یکی از افعال ساده فارسی با عوامل شناختی است. پژوهش حاضر این فرضیه را بررسی کرده است که چندمعنایی به عنوان فرایندی زبانی که طی آن یک عنصر واژگانی (در اینجا یک فعل ساده) چندین معنای مختلف می یابد، رخدادی تصادفی نبوده، بلکه اساس آن قوای شناختی است و تفاوت های روش شناختی بر بررسی معنایی واژگان تاثیر می گذارد.
    روش
    این پژوهش با توجه به هدف، یک تحقیق نظری و براساس جمع آوری داده ها، یک تحقیق توصیفی (غیرآزمایشگاهی) و پس رویدادی (علی- مقایسه ای) است. نمونه های پژوهش به طور تصادفی از آثار کلاسیک، نو و زبان محاوره جمع آوری شدند.
    یافته ها
    از ویژگی های نظام فعلی زبان فارسی، تعداد بسیار محدود افعال ساده (تقریبا 115 تا 130) است، در حالی که در زبان هایی مثل انگلیسی و فرانسه این نوع افعال بسیار زیاد ند. چندمعنایی یا در واقع وجود چندین معنی برای یک عنصر واژگانی، جانشین مناسبی برای جبران این کمبود می باشد. در این پژوهش، چندمعنایی فعل ساده «افتادن» براساس مفاهیمی چون مقوله بندی، نمونه نخستین، طرحواره های تصوری و مقوله های شعاعی (مبانی اساسی در زبان شناسی شناختی) بررسی می شود.
    نتیجه گیری
    پس از بررسی نمونه ها، فرضیه تایید و نشان داده شد که گرایش ها و تجارب جسمانی و مادی بشر بر چگونگی مفهوم سازی و درک او از افعال چندمعنایی تاثیر می گذارد. همچنین، معلوم شد که بهترین کاربرد نمونه نخستین، در چندمعنایی است و روابط معنایی در یک واژه رابطه ای مدرج (و نه مطلق) می باشد.
  • بررسی نقش واسطه ای باورهای ناسازگار مرکزی و باورهای اختلال خوردن در علایم اختلال خوردن و پیوند والدینی
    زینب شایقیان، مریم وفایی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 4
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای باورهای ناسازگار مرکزی و باورهای اختلال خوردن در بروز علایم اختلال خوردن و پیوند والدینی است.
    روش
    نمونه آماری این پژوهش را دانش آموزان سال دوم دبیرستان 18 کلاس (403 نفر) تشکیل می دادند که از میان دبیرستان های دولتی دخترانه شهر تهران، به شیوه خوشه ایمرحله ای، انتخاب شده بودند. تمام آزمودنی ها به نسخه فارسی پرسشنامه باورهای اختلال خوردن و شکل کوتاه پرسشنامه طرحواره ها یا باورهای ناسازگار مرکزی یانگ (1998)، پرسشنامه علایم اختلال خوردن و پرسشنامه پیوند والدینی پاسخ دادند. روایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ محاسبه شد. با استفاده از تحلیل ساختار کوواریانس یا مدل معادله ساختاری، مدل علی احتمالی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که باورهای اختلال خوردن به عنوان متغیر میانجی و باورهای ناسازگار مرکزی به عنوان متغیر تعدیل کننده در پیوند والدینی با علایم اختلال خوردن نقش واسطه ای ایفا می کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این شواهد می توان چنین استنباط کرد که پیوند والدینی، باورهای ناسازگار اولیه و باورهای اختلال خوردن می توانند زمینه ایجاد علایم اختلالات خوردن را فراهم آورند، اگرچه نقش هر یک در ایجاد آسیب شناسی این اختلال متفاوت است
    کلیدواژگان: باورهای ناسازگار مرکزی، باورهای اختلال خوردن، پیوند والدینی، علایم اختلال خوردن
  • فریبا یزدخواستی صفحه 12
    هدف
    هدف این پژوهش، ارزیابی اختلالات شناختی و افسردگی در سالمندان ساکن و غیرساکن سرای سالمندان، ارتباط میان این دو اختلال، مقایسه عوامل فوق در دو گروه مزبور، و در نهایت مقایسه این عوامل در دو گروه زنان و مردان سرای سالمندان می باشد.
    روش
    برای بررسی سلامت شناختی و افسردگی 120 سالمند شرکت کننده در مطالعه، از دو پرسشنامه بررسی سلامت شناختی و مقیاس افسردگی سالمندان استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که افسردگی و اختلال شناختی شایع ترین اختلالات سالمندان مقیم سرای سالمندان هستند و بین این دو اختلال ارتباط معناداری وجود دارد. میزان اختلال شناختی و افسردگی زنان نیز بیش از مردان گزارش شد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات روان پزشکی در سالمندان مقیم سرای سالمندان بیش از سالمندان خارج از این مراکز می باشد که علت آن احتمالا ناهمگونی جامعه سالمند این مراکز و نیز عوامل استرس زای مختلف است.
    کلیدواژگان: سالمندان مقیم سرای سالمندان، سالمندان خارج از سرای سالمندان، افسردگی، اختلال شناختی
  • محمدعلی بشارت، معصومه کریمی، نیما قربانی، عباس رحیمی نژاد صفحه 18
    هدف
    هدف این پژوهش، مقایسه ناگویی هیجانی و هوش هیجانی دانش آموزان دبیرستانی مدارس تیزهوشان و عادی بود.
    روش
    در این تحقیق 175 دانش آموز دبیرستانی (86 نفر از مدارس تیزهوشان و 89 نفر از مدارس عادی) شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو و مقیاس هوش هیجانی را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری (شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و ضرایب همبستگی پیرسون) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که ناگویی هیجانی دانش آموزان مدارس تیزهوشان کمتر از دانش آموزان مدارس عادی است، اما تفاوت هوش هیجانی آنها معنادار نیست. رابطه ناگویی هیجانی و هوش هیجانی دو گروه دانش آموزان تیزهوش و عادی منفی و معنادار بود. تیزهوشان به دلیل فهم و درک بیشتر و سریع تر موقعیت های هیجانی، پردازش و سازمان دهی بهتر این موقعیت ها و توانایی بیشتر در تبدیل هیجان ادراک شده به کلام، کمتر به ناگویی هیجانی دچار می شوند. بالا بودن هوش شناختی، ضامن هوش هیجانی زیاد نیست، زیرا هوش شناختی با هوش هیجانی تفاوت ماهوی دارد.
    نتیجه گیری
    ناگویی هیجانی نوعی نقص در پردازش و تنظیم هیجان هاست و به همین دلیل با هوش هیجانی رابطه منفی دارد.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، هوش هیجانی، هوش عمومی، دانش آموز
  • زهره موسوی، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری، محمدباقر کجباف، مریم قانع نیا صفحه 40
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی میزان کارآیی تحلیل عملکردی شغل در تحلیل کارکردهای شناختی وظایف شغلی در مشاغل شرکت ملی صنایع پتروشیمی است.
    روش
    در این پژوهش، پنج ارزیاب آموزش دیده، بر اساس نظریه و شیوه تحلیل عملکردی در قالب بیانیه وظایف سال 1387 و 1388، نمونه ای شامل 50 وظیفه را از بانک وظایف موردنظر انتخاب و طبق دستورالعمل این شیوه، در مقیاس های داده ها، افراد و اشیا (که کارکنان با استفاده از دانش، مهارت و توانایی های خود در حوزه کارکرد شناختی فیزیکی و بین فردی با آنها مرتبط می شدند) درجه بندی کردند.
    یافته ها
    پایایی در همه موارد بیش ازحد انتظار بود و با درجه بندی کننده ملاک نیز همبستگی زیادی نشان داد.
    نتیجه گیری
    . یافته ها برتری این شیوه را در تحلیل شغل و نیز قابلیت اجرایی آن را در بسیاری از سازمان ها تایید کردند.
  • جواد صالحی، علیرضا کاکاوند صفحه 48
    هدف
    سرعت عمل خبرگان در حل مساله، در برخی شرایط می تواند آنها را به شکلی انعطاف ناپذیر بر راه حل اولیه تثبیت کند و بر عملکرد آنها در حل مسایل بعدی تاثیر منفی بگذارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای تاثیر ایجاد آمایه ذهنی بر عملکرد حل مساله دانشجویان خبره و مبتدی است.
    روش
    در این پژوهش، با استفاده از طرح عاملی 3×2 (2 سطح خبرگی × 3 نوع آمایه)، عملکرد 48 دانشجوی خبره و مبتدی دانشگاه زنجان، در زمینه حل مسایل آب و ظرف لاچینز مطالعه شد.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل واریانس عاملی داده ها، نتایج این پژوهش نشان داد که اولا، آزمودنی های خبره بیش از آزمودنی های مبتدی دچار آمایه ذهنی شده، بر راه حل اولیه مسایل تثبیت شدند. دوم، عملکرد آزمودنی های خبره در مسایل غیرآمایه ای بهتر از عملکرد آزمودنی های مبتدی بود. و سوم این که، عملکرد آزمودنی هایی که دچار آمایه ذهنی شده بودند، در مقایسه با آزمودنی هایی که دچار این آمایه نشده بودند، ضعیف تر بود.
    نتیجه گیری
    در برخی شرایط، مثلا هنگامی که فرد مساله گشا می بایست راه حلی غیرمعمول بیابد، خبرگی در حل مساله می تواند آسیب پذیری وی را در مقابل آمایه ذهنی افزایش دهد و باعث بدتر شدن عملکرد او (در مقایسه با افراد مبتدی) شود.
    کلیدواژگان: حل مساله، خبره، مبتدی، آمایه ذهنی، انعطاف ناپذیری ذهنی
  • سید ابراهیم آقازاده، اکبر رضایی*، علی محمدزاده صفحه 63
    هدف

    این پژوهش، بررسی ارتباط بین باورهای معرفت شناختی (باور به ساده بودن دانش، قطعیت دانش، منبع دانش، توانایی ذاتی یادگیری، یادگیری سریع)، باورهای انگیزشی (باور به کارآمدی شخصی، جهت گیری هدفی تسلطی، عملکردی، بیرونی) و تعیین سهم هر یک از آنها در پیش بینی درگیری شناختی دانشجویان بود.

    روش

    بدین منظور 316 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز (201 دختر و 115 پسر) با روش نمونه گیری تک مرحله ای، به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های معرفت شناختی، اهداف پیشرفت و راهبردهای انگیزشی در یادگیری در آنها اجرا شد. داده ها با روش های آماری تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که درگیری شناختی با متغیرهای خودکارآمدی، جهت گیری هدفی تسلطی، عملکردی و قطعیت دانش همبستگی مثبت معنا دار؛ ولی با جهت گیری هدفی بیرونی، یادگیری سریع و توانایی ذاتی یادگیری همبستگی منفی معنا دار دارد. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که بهترین عامل پیش بینی کننده درگیری شناختی دانشجویان، متغیر انگیزشی خودکارآمدی است و متغیرهای جهت گیری هدفی تسلطی، قطعیت دانش، جنسیت (مونث بودن) و توانایی ذاتی یادگیری دررده های بعدی قرار دارند. البته توانایی ذاتی یادگیری با درگیری شناختی همبستگی منفی داشت و نقش اش بازدارنده بود.

    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی، درگیری شناختی، دانشجویان
  • (مقاله مروری) پژوهش تربیتی: علم یا فلسفه؟ / بررسی پی آمده ای روش شناسی علوم شناختی در تعلیم تربیت
    محمود تلخابی _ ترجمه: محمود تلخابی صفحه 75
    هدف
    علوم شناختی با ایجاد زمینه برای همراهی علم و فلسفه، نظریه های مفهومی و تجربی قابل دفاعی از ذهن به دست داده است. در این مقاله، تحولات روش شناختی علوم شناختی و پیآمدهای آن در روش شناسی پژوهش های تربیتی بررسی می شود.
    روش
    برای بررسی موضوع از روش استنتاجی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که با وجود تنوع روش شناسی ها در مطالعه ذهن (از قبیل تحلیل مفهومی، رویکرد محاسباتی، ماتریالیسم روش شناختی و شبیه سازی)، تمایز دقیقی بین علم و فلسفه وجود ندارد. بنابراین، دست کم در دو بعد می توان پیوند این دو حوزه را تصریح کرد: یکی مفروضات فلسفی حاکم بر روش های علمی و دیگری تجربی بودن فلسفه.
    نتیجه گیری
    بدین تربیت نوآوری علوم شناختی در پژوهش های تربیتی از جهت روش شناسی این خواهد بود که مرز پژوهش فلسفی و علمی را در تربیت فروریخته و پژوهش فلسفی تربیت را در امتداد پژوهش در علم تربیت قرار می دهد.
|
  • Leyla Sharifi Page 1
    The aim of the present study is to assess the relation of the polysemic process of a Persian simple verb with cognitive factors. The present article evaluates the hypothesis holding that polysemy as a linguistic process in which a verbal element (here, a simple verb) takes diverse meanings, is not an accidental process, but is based on cognitive abilities, and methodological differences affect the semantic assessment of words.
    Method
    This research can be considered as a theoretical study regarding its aim, and as a descriptive (non-experimental) and causal-comparative study regarding data collection. The samples of the study were randomly chosen from among classical and modern literature as well as colloquial language.
    Results
    A characteristic of the present Persian language structure is having a very limited inventory (about 115 to 130) of simple verbs while there are many such verbs in languages such as French and English. Polysemy or in other words the presence of various meanings for a single verbal element can appropriately compensate for this shortcoming. In this study the polysemy of the verb “oftadan” is assessed based on concepts such as categorization, image schemas, prototypes and radial networks, which are central to cognitive linguistics.
    Conclusion
    After assessing the samples, the hypothesis was approved and it was shown that humans’ physical and material experiences and tendencies influence their manner of conceptualization and understanding of polysemic verbs. Also, it was revealed that the best function of prototype is in polysemy. Semantic relations in a word are graduated and not absolute.
  • The Mediating Role of Maladaptive Core Beliefs and Eating Disorder Beliefs in the Relationship between Parental Bonding and Eating Disorder Symptoms
    Zeinab Shayeghian, Maryam Vafae, Kazem Rasolzadeh, Tabatabaye Page 4
    The aim of the present research was to investigate the mediating role of maladaptive core beliefs and eating disorder beliefs in the relationship between parental bonding and eating disorder symptoms.
    Method
    The statistical sample of this study comprised second grade high school students (403 individuals) who were selected from among public girls’ schools in the city of Tehran, using multistep cluster sampling. All participants completed the Farsi versions of Parental Bonding Inventory PBI (Parker et al., 1979); Young Schema Questionnaire YSQ: Short Form (Young, 1998); Eating Disorder Belief Questionnaire EDBQ (Cooper et al., 1996), and Eating Disorder Inventory EDI (Garner et al, 1983). Validity and reliability of questionnaires were assessed using Cronbach’s alpha and factor analysis. The probable causal model was analyzed using covariance structure analysis or structure equation model. showed that eating disorder beliefs and maladaptive core beliefs respectively play a moderating variable and a mediating variable in the relationship between parental bonding and eating disorder symptoms.
    Conclusion
    Based on the mentioned evidence it could be concluded that parental bonding, primary maladaptive beliefs, and eating disorder beliefs can form bases for the development of eating disorder; however, each play different roles in the psychopathology of this disorder
  • Fariba Yazdkhasti Page 12
    The purpose of this study was to examine the correlation between cognitive disorders and depression in the elderly residing or not residing in care homes, the correlation between these two disorders, the comparison of the above factors in the mentioned groups, and ultimately, the comparison of these factors between male and female groups in care homes.
    Method
    The Mini Mental State Examination and the Geriatric Depression Scale were used to evaluate cognitive disorders and depression in 120 elderly individuals. Results indicated that depression and cognitive disorders are the most prevalent disorders among the elderly residing in care homes, and that there is significant relationship between these two disorders. The degree of cognitive disorder and depression was higher in females than in males.
    Conclusion
    The prevalence of psychiatric disorders in the elderly residing in care homes is higher than those who do not reside in these locations, which is probably due to the heterogeneous elderly population of these centers as well as various stressors.
  • Mohammad Ali Besharat, Masoumeh Karimi Page 18
    The aim of this study was to compare alexithymia and emotional intelligence in two groups from gifted students’ school and normal students’ school.
    Method
    175 high school students (86 gifted, 89 normal) participated in this study. All participants were asked to complete the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20) and Farsi version of Emotional Intelligence Scale (EIS). Statistical methods and indices including prevalence, percentage, means, standard deviation, multivariate analysis of variance and Pearson’s correlation coefficient were used to analyze data.
    Results
    The results revealed that gifted students had lower levels of alexithymia than normal students; but the difference in emotional intelligence was not significant. Alexithymia was negatively associated with emotional intelligence in both groups. Due to their better and faster understanding of emotional situations, and a more efficient processing and organization of these situations, gifted students suffer less from alexithymia. A high cognitive intelligence does not necessarily entail high emotional intelligence, since cognitive intelligence is fundamentally different from emotional intelligence. Alexithymia is a kind of deficiency in processing and regulation of emotions, and therefore, is negatively related to emotional intelligence.
  • Zohre Moosavi, Hamid Oreizy, Abolghasem Noori, M. Bagher Kajbaf, Maryam Ghanenia, Majid Kazemloo Page 40
    The goal of the present study was to evaluate the applicability of functional job analysis in the analysis of cognitive functions of occupational responsibilities in occupations of the National Petrochemical Industries Company (NPC). Five trained evaluators selected a sample of 50 tasks from the form of 1387 and 1388 task statements, based on theory and method analysis. The evaluators rated things and people (to which the employees were related using their knowledge, skills and abilities in their physical cognitive and interpersonal functional areas) according to the instructions of this method. Reliability was higher than what was expected in all instances and showed significant correlation with the evaluators’ ratings.
    Conclusion
    The results confirmed the strength of this method in the analysis of occupation and executive capability in many organizations.
  • Javad Salehi, Alireza Kakavand Page 48
    The relative high speed of experts in problem solving can inflexibly fix them on an early solution in some circumstances and negatively influence their efficiency in subsequent problem solving. The goal of the present study is the comparative evaluation of the effect of mental set on the problem solving of expert and novice students.
    Method
    48 novice and expert students solved Luchin’s water jar problems using a 2*3 (2 levels of expertness*3 levels of mental set) factorial design. Results were obtained using factor analysis of variance and showed the following: 1) expert participants were more affected by mental set and were fixed on the early problem solving, 2) expert participants outperformed novices in solving non-set problems, and 3) non-set students outperformed mentally set participants. In some circumstances, expertise in problem solving may increase the vulnerability to mental set effects, and, therefore, worsen the performance (in comparison with novices).
  • Seyed Ebrahim Aghazadeh Page 63

    The purpose of conducting this research was to investigate the relationship between epistemological beliefs (belief in simplicity of knowledge, certainty of knowledge, source of knowledge, innate ability in learning, and quick learning); motivational beliefs (mastery, performance, extrinsic goal orientation and self efficacy) and identifying the relative contribution of each in the prediction of cognitive engagement in students. 316 students of Tabriz Islamic Azad University (201 females and 115 males) were randomly selected using one stage sampling, and completed the epistemological, goal achievement and motivational strategies for learning questionnaires. Data were analyzed using multiple regression analysis and Pearson’s correlation test. Results indicated that cognitive engagement was positively correlated with self efficacy and mastery, goal orientation performance, and certainty of knowledge; and negatively correlated with extrinsic goal orientation, quick learning and innate ability in learning. Also, results revealed that self efficacy motivational beliefs is the best predictor factor of students’ cognitive engagement, and goal oriented mastery, certainty of knowledge, gender and innate ability in learning ranked thereafter. Innate learning ability had a negative relationship with and inhibitory effect on cognitive engagement.